Θέματα Ελληνικής Ιστορίας: Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον (editorial)


Καθώς δημοσιεύουμε το νέο μας λογότυπο για την μεγάλη επέτειο που πλησιάζει, θα ήθελα μετά από πολλά χρόνια είναι η αλήθεια, να απευθυνθώ στους συγγραφείς και τους αναγνώστες του ιστολογίου. Δημιούργησα το ιστολόγιο Θέματα Ελληνικής Ιστορίας υπό το ψευδώνυμο "Φιλίστωρ" το 2008, με πρώτο δημοσιευθέν άρθρο για τον σπαρτιάτη στρατηγό Καλλικρατίδα. Όταν διάλεξα το ψευδώνυμο ειλικρινά δεν ήξερα ότι το χρησιμοποιούσε ο αείμνηστος Κατσίγερας στην Καθημερινή, αλλά το επέλεξα από τις εκδόσεις Φιλίστωρ. Όταν κατάλαβα ότι ήδη υπήρχε, σκέφτηκα να το αλλάξω, αλλά το θεώρησα ασήμαντο σαν ζήτημα, καθώς δεν μπορούσα να φανταστώ ποτέ ότι από 5 επισκέψεις την ημέρα θα έφτανα τις 1000. Αργότερα έμαθα ότι υπήρχε και ξενώνας Φιλίστωρ στη Νάουσα Ημαθίας όταν μου ζήτησαν διαθεσιμότητα κάποιοι επισκέπτες στην περιοχή, θεωρώντας ότι θα είμαι ο ιδιοκτήτης του.

Ο βασικός λόγος που έφτιαξα το ιστολόγιο, αν και ήδη ήμουν αρθρογράφος σε περιοδικά ιστορίας ευρείας κυκλοφορίας, ήταν ότι δεν λάμβανα επανατροφοδότηση από τον αναγνώστη για τις εργασίες μου που δημοσιεύονταν. Ήθελα να έρθω σε άμεση επαφή και με άλλους φίλους της Ιστορίας, να δω τι σκέφτονται, τι γνωρίζουν, τι άποψη έχουν για τα γραπτά μου. Ένας άλλος δευτερεύοντας λόγος ήταν ότι το έφτιαξα για πλάκα. Σύντομα όμως το πήρα σοβαρά. Στα επόμενα 12 χρόνια το ιστολόγιό μας δημοσίευσε περίπου 1500 άρθρα ιστορικού περιεχομένου, ενώ συσσωρευτικά μέχρι σήμερα έχει 9.087.753 επισκέψεις και έχει φιλοξενήσει περίπου 5.000 σχόλια. Η βάση της απήχησής μας(*) αποτελείται από 550 μικρά και μεγάλα ιστολόγια που ενδιαφέρονται για το υλικό μας και κατά καιρούς το αναδημοσιεύουν πολλαπλασιάζοντας την επιρροή μας στον διάλογο και στην ανταλλαγή απόψεων για την Δημόσια Ελληνική Ιστορία. Έχουμε μεγάλη ομάδα στο facebook με 11.000 μέληδιαθέτουμε εφαρμογή σε περιβάλλον android σε κινητά με 6.000 ενεργές εγκαταστάσεις και πρόσφατα αποκτήσαμε μηνιαίο newsletter από την πλατφόρμα sendinblue.

Έτσι λοιπόν τα Θέματα Ελληνικής Ιστορίας λειτούργησαν στα πρώτα χρόνια ως ένα προσωπικό εργαστήρι, καθώς με έβαλαν σε μια προσωπική σχεδόν καθημερινή διαδικασία συγγραφής και σκέψης. Οι πρώτοι δύο επίσημοι αναγνώστες του ιστολογίου ήταν ο περίφημος Apollo που μετά από πολλά χρόνια, περιπέτειες και συζητήσεις, ορίστηκε πρόσφατα και έκτακτος συνεργάτης με δημοσίευση, και ο αγαπητός μου Φειδίας Μπουρλάς. Τα Θέματα μου έδωσαν την ευκαιρία να δημιουργήσω και να πειραματιστώ χωρίς άγχος και σταδιακά να βελτιωθώ ως συγγραφέας αλλά και ως προσωπικότητα. Έμαθα να δέχομαι την δημιουργική κριτική, να την ακούω, να μεταβάλω άποψη και κυρίως να αποδέχομαι δημοσίως ότι σφάλλω. Νομίζω ότι αποτελεί μεγάλη πληγή για την επιστήμη και τον δημόσιο διάλογο ότι σχεδόν κανείς δεν αποδέχεται δημοσίως ότι σφάλλει, ακόμη και αν αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Επίσης τα Θέματα με έφεραν σε μια άτυπη επαφή και αλληλεπίδραση με άλλους ερασιτέχνες ιστοριοδίφες, αλλά ακόμη και με επαγγελματίες ιστορικούς και αξιόλογους ανθρώπους τους πνεύματος.

Κατά κανόνα τα Θέματα Ελληνικής Ιστορίας φιλοξένησαν πρωτότυπο υλικό. Οι αναδημοσιεύσεις δεν ήταν συχνές και κυρίως αφορούσαν άρθρα που θεώρησα ότι δεν είχαν τύχει της απαιτούμενης προσοχής. Γενικά ποτέ δεν ήμουν υπέρ της ποσότητας και αν τα έκανα όλα από την αρχή θα μείωνα το πλήθος των δημοσιεύσεων. Κατά τη γνώμη μου, η ποιοτική Δημόσια Ιστορία πρέπει να είναι ανεπίκαιρη. Το κυνήγι της επικαιρότητας με παραλληλισμούς με το παρελθόν μπορεί να φέρνει επισκεψιμότητα, αλλά τελικά υποβαθμίζει την Ιστορία σε δημοσιογραφικό (ή και πολιτικό) εργαλείο και την περιχαρακώνει στο πλαίσιο του (πολιτικο-οικονομικού) παρόντος. Για τον λόγο αυτό προσπάθησα να αντισταθώ στον πειρασμό να φιλοξενώ ή να δημιουργώ άρθρα με άρωμα επικαιρότητας, αλλά δεν τα κατάφερα και εντελώς. 

Σε πολλές περιπτώσεις τα σχόλια των αναγνωστών αποτέλεσαν αφορμή για έρευνα, αλλά και με βοήθησαν να καταλάβω πόσο λιγότερα τελικά ήξερα από όσα νόμιζα ότι ξέρω. Ο σχολιαστής που μου έκανε εντύπωση περισσότερο από όλους, ήταν ο μετέπειτα αρθρογράφος μας και φίλος Κωνσταντίνος Λινάρδος. Η ευρυμάθεια του με εντυπωσίασε τόσο, ώστε τον κάλεσα να γράψει για εμάς κάτι που αποδέχθηκε ευγενικά και έφερε εις πέρας με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία 9 χρόνια. Το άρθρο του "Tο συνέδριο του Βερολίνου και η ενσωμάτωση Θεσσαλίας και Άρτας στο Ελληνικό κράτος (1878-1881)" είναι το δημοφιλέστερο όλων: Δημοσιεύτηκε το 2012 και έχει διαβαστεί ως τώρα από 15.000 αναγνώστες περίπου. Αλλά το θετικό με τον Κώστα νομίζω ότι είναι η πρωτοτυπία της αρθρογραφίας του. Πάντα επεδίωξα την ποικιλία και την ανάδειξη πρωτότυπου υλικού και ο Κώστας είχε μεγάλη συνεισφορά στο στόχο αυτό. Τον επαινώ δημοσίως για τη φιλομάθεια του και του απευθύνω δημόσια πρόσκληση να ενισχύσει την ομάδα μας για μια δεκαετία ακόμη.

Ο Βασίλης Τσίχλης, ήδη γνωστός ιστορικός από τις δημοσιευμένες εργασίες του για το κίνημα στο Γουδή και το αναγκαστικό δάνειο του Πρωτοπαπαδάκη το 1922, εντάχθηκε στην ομάδα μας στις 16 Φεβρουαρίου 2012 με το παρθενικό του άρθρο για τον Ν. Δημητρακόπουλο και τις σκηνές του πρωτοδικείου. Δεν νομίζω ότι ο Βασίλης χρειάζεται συστάσεις από εμένα. Θα αναφέρω μόνο το άρθρο του για τον Καπετάν Ανδρέα Ζέππο που έχει 20.000 χτυπήματα ως σήμερα, το μακρόπνοο project που δημοσίευσε σε συνέχειες στο ιστολόγιό μας με την επιστημονική μετάφραση του John A. Scott, Η ενότητα του Ομήρου, αλλά θα μου επιτραπεί να αναφερθώ και να επαινέσω την εργασία του που με ενθουσίασε περισσότερο από όλες: «Ερρίκος Ε΄»: το ενδοξότερο πατριωτικό πολεμικό προσκλητήριο; Ίσως να μην έκανε αναγνώσεις αλλά διαβάστε το. Αξίζει. Για κάτι τέτοια συντηρούμε το ιστολόγιο και ας μη τα διαβάσει κανένας. Βασίλη σε ευχαριστώ προσωπικά για τη φιλία σου και την πολύτιμη συμμετοχή σου στο ιστολόγιο. Σου ζητώ για πολλοστή φορά να εγκαταλείψεις την Αρχαία Ιστορία και να επιστρέψεις στη σύγχρονη εκεί που διέπρεψες και σε χρειαζόμαστε επειγόντως.

Ο Ιωάννης Μιχαήλ εντάχθηκε στο ιστολόγιο μόλις το 2017. Από την πρώτη στιγμή εκτίμησα την ιδιαίτερη θεματολογία του, το χριστιανικό άρωμα της γραφής του και την ατμόσφαιρα που ανάδευαν τα κείμενά του. Για τον λόγο αυτό είναι και ο μοναδικός αρθρογράφος που έχω επιτρέψει να δημοσιεύει με δική του γραμματοσειρά και στυλ. Το άρθρο του για το σπίτι του Κανάρη στην Κυψέλη, δημοσιεύτηκε το 2017, έχει 2.500 αναγνώσεις και αναδημοσιεύτηκε αυτούσιο στο αξιόλογο τοπικό περιοδικό της Κυψέλης "Η πόλη Ζει" μετά από την ευγενική άδεια του συγγραφέα και του ιστολογίου.

Ο Νίκος Νικολούδης υπήρξε ευεργέτης και μέντοράς μου για πολλά χρόνια. Πολυγραφότατος, αυθεντία στη βυζαντινή περίοδο, στερέωσε την ύλη του ιστολογίου με μεγάλο όγκο συνεισφοράς άρθρων (45 δημοσιεύσεις) που πλούτισε τη θεματολογία μας. Το άρθρο του "Ένας Οθωμανός εθελοντής υπερασπίζεται την πολιορκούμενη Κωνσταντινούπολη (1453)" δημοσιεύτηκε στις 29 Μαΐου 2012 και έχεις δεχθεί 5.000 χτυπήματα, αλλά και πολλές κολακευτικές αναφορές για την πρωτοτυπία του.  

Για τον Γιάννη Παπακωνσταντίνου σκέφτηκα να μην γράψω απολύτως τίποτε και αυτό γιατί δεν μπορείς να τον ορίσεις εύκολα. Θα χρησιμοποιούσα τους χαρακτηρισμούς "χαοτικός", "ενθουσιώδης σαν παιδί", "άψογος ακροατής", "ικανός να φέρει εις πέρας οποιοδήποτε περίπλοκο πνευματικό δημιούργημα που απαιτεί συνδυασμό τριών επιστημών και άνω". Αλλά επί της ουσίας θα παρέμενε αχαρακτήριστος και απροσδιόριστος, καθώς μετά από 7 χρόνια σχεδόν καθημερινής επικοινωνίας, δεν έχω καταφέρει να τον ταξινομήσω σε οποιαδήποτε κατηγορία πνευματικού ανθρώπου γνωρίζω. Είναι μάλλον μια κατηγορία μόνος του. Tο πρώτο του άρθρο ήταν η «Χαοτική Δυναμική του 1821» και δημοσιεύτηκε στις 21 Μαρτίου 2014 προκαλώντας χαοτικές συζητήσεις και συγκεντρώνοντας 5.000 αναγνώσεις ως τώρα. Το δημοφιλέστερο άρθρο του για τη μάχη της Κρήτης κατά την επανάσταση του 1821 έχει συγκεντρώσει 11.000 αναγνώσεις περίπου. Στήριξε τα Θέματα Ελληνικής Ιστορίας κατά τη δύσκολη περίοδο του 2017-18, τον ευχαριστώ για την πολύτιμη στήριξη και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσει να μας αιφνιδιάζει ευχάριστα με τις εμπνεύσεις του.  

Εκτός όμως από τους τακτικούς συνεργάτες είχα πάντοτε και τους έκτακτους παραστάτες στην προσπάθειά μας. Ο πρώτος είναι ο Γιώργος Ρωμανός, ο γνωστός λογοτέχνης και ιστορικός που συμμετείχε με άρθρα του για την ιστορική διάσταση του Μακεδονικού. Το άρθρο του "Γιατί δεν υπάρχουν «Σλαβομακεδονική» γλώσσα και «Σλαβομακεδόνες»" δημοσιεύτηκε το 2018 και έχει κάνει 10.000 αναγνώσεις μέχρι σήμερα. Συμπτωματικά μίλησα χθες τηλεφωνικά με τον Γιώργο και μου είπε να κάνω υπομονή και σύντομα θα είναι πάλι κοντά μας για να συνεισφέρει. Αγαπητέ Γιώργο σε περιμένουμε. Ο π. Κύριλος Κεφαλλόπουλος, μας βοήθησε αρκετά σε ζητήματα μεσαιωνικής και νεώτερης ιστορίας με την συνεισφορά του. Το άρθρο του "Η συνθήκη της "Ιεράς Συμμαχίας" και η σημασία της για την Ευρώπη" δημοσιεύτηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2013 και έχει κάνει 9.000 αναγνώσεις μέχρι σήμερα. Ο φίλος μου Κώστας Κούτρας, όταν του το επέτρεψαν οι αυξημένες επαγγελματικές του υποχρεώσεις, συμμετείχε με άρθρα πάνω στη σύγχρονη ιστορία με κορυφαίο "Η μάχη στην «Ταράτσα» της Γκιώνας (22/23 Ιουνίου 1943)"  με 7.500 αναγνώσεις μέχρι σήμερα από τις 22.6.2015 που είδε το φως της δημοσιότητας. Παλεύω εδώ και ένα χρόνο να φέρω on board τον Κωνσταντίνο Βλάσση, αυθεντία στα στρατιωτικά της Μικρασιατικής εκστρατείας και του Μεσοπολέμου, αλλά όλο βρίσκει προφάσεις. Το άρθρο του για το θωρηκτό Αβέρωφ δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2020 και διαβάστηκε από 1500 αναγνώστες.

Για το τέλος άφησα τον κ. Κυριάκο Κατσιμάνη, που συνείσφερε σε φιλοσοφικό πλάτος στο ιστολόγιό μας. Θα τον χαρακτήριζα ως τον "πνευματικό μαικήνα" των αρθρογράφων των Θεμάτων Ελληνικής ιστορίας. Το πρώτο του "βαρύ" άρθρο ( Η διαχρονικότητα της Ελληνικής συνείδησης και η ψευδεπίγραφη "ρωμαϊκότητα" των Βυζαντινών) δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2012, σήκωσε μεγάλες συζητήσεις και συγκέντρωσε την προσοχή πολλών σχολιαστών καθώς επίσης και 8.500 αναγνώσεις. Προσωπικά ευχαριστήθηκα το άρθρο του «Το επιτύμβιο Επίγραμμα του Αισχύλου» (μια δοκιμή φιλοσοφικής ανάγνωσης), που ίσως είναι το σημαντικότερο που έχουμε δημοσιεύσει ποτέ. Κ. Κατσιμάνη σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε να συμμετάσχετε στα Θέματα. Ελπίζω σύντομα να σας έχουμε πάλι κοντά μας, ώστε να μας προβληματίσετε και να μας φωτίσετε όπως έχετε κάνει ως τώρα.

Για εμένα δεν νομίζω ότι πρέπει να περιαυτολογήσω, αλλά τελικά θα το κάνω. Ουσιαστικά στα 250 άρθρα που έχω δημοσιεύσει στα Θέματα Ελληνικής Ιστορίας υπάρχουν πτυχές από όλο το υλικό ιστορίας που έχω επεξεργαστεί από το 2009. Θα περιέγραφα τη συμμετοχή μου σε κύκλους. Ο πρώτος κύκλος ήταν η υπεράσπιση της μνήμης των Έξι το 2010. Ο επόμενος ήταν για τις ηρωικές μάχες των Βαλκανικών πολέμων. Ασχολήθηκα με τον Ίωνα Δραγούμη, τους προσωκρατικούς φιλοσόφους Θαλή και Αναξίμανδρο, τον Εθνικό Διχασμό, με τα τείχη της Κωνσταντινούπολης και του Μεσολογγίου, με σημαντικές μάχες του 1821, με την Κύπρο, την Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή, αλλά κατεξοχήν με τον Μεσοπόλεμο που είναι και ο τομέας εξειδίκευσής μου. Αλλά και με ότι άλλο πρόλαβα να ασχοληθώ, όπως με την έννοια του fair-play σύμφωνα με τον Καζαντζάκη, με την σύγχρονη Ουγγρική Ιστορία, με τον εμπρησμό του Κάμπελ στη Θεσσαλονίκη, με τα Κυθνιακά και την αυτοκτονία Συκουτρήμε το σκάνδαλο της κινίνης επί Βενιζέλου το 1932με το ολοκαύτωμα της Κουτσούφλιανης το 1897, με το μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο των "Άρπαλείων χρημάτων" στην Αρχαία Αθήνα (324 π. Χ.) και τον Δημοσθένη, για το Καστελόριζο, για την ταινία Ιησούς από τη Ναζαρέτ του Φράνκο Τζεφιρέλι, για τον φιλελληνισμό του Βίκτορος Ουγκώ, για τα παιδικά χρόνια του Αννίβα κτλ. Τα δικά μου άρθρα είχαν μακράν τις πιο πολλές αναγνώσεις αλλά δεν βάζω νούμερα για να μην κομπλάρουν οι υπόλοιποι.

Το ιστολόγιο πέρασε μια μεγάλη κρίση ταυτότητας και επισκεψιμότητας την περίοδο 2017-2018, ταλανίστηκε με μια σειρά εσωτερικών τεχνικών προβλημάτων, και δεν ήταν ορατό από τις μηχανές αναζήτησης: Φτάσαμε μάλιστα στο έσχατο σημείο όπου ενώ εμείς δημοσιεύαμε πρώτοι ένα άρθρο, να παραθέτονται μεν από την google όσοι μας αναδημοσιεύουν, αλλά εμείς όμως να μην συμπεριλαμβανόμαστε καν Μερικώς μόνο έχουν θεραπευτεί τα προβλήματα αυτά, πάντως το 2020 η επισκεψιμότητα του ιστολογίου διπλασιάστηκε σε σχέση με το 2019 τόσο αριθμητικά, όσο και σε ποιοτικά χαρακτηριστικά. 

Είναι αυτονόητο ότι ποτέ δεν λογοκρίναμε οποιονδήποτε αρθρογράφο ή κείμενο και δημοσίευσα εργασίες που ίσως και να διαφωνούσα, από την στιγμή που η τεκμηρίωση ήταν ικανοποιητική. Γενικά ποτέ δεν έθεσα όρια στους φίλους που δημοσιεύουν στο ιστολόγιο και το αποτέλεσμα βγήκε λίγο χαοτικό όπως θα έλεγε ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου, κάτι που ταιριάζει πάντως στην ιδιοσυγκρασία μου. Πάντοτε με τέρπει το πρωτότυπο, το ιδιαίτερο, αυτό που δεν ήξερα, ούτε μπορούσα να φανταστώ καν. Για τα επόμενα 2 χρόνια όμως αυτό θα αλλάξει. Επισήμως προτρέπω τα μέλη της ομάδας μας να ασχοληθούμε με πτυχές του 1821 στο φόντο του μεγάλου εορτασμού που πλησιάζει. Το 2022 θα είναι τα εκατόχρονα από την Μικρασιατική Καταστροφή και νομίζω ότι ενδείκνυται (επετειακώς) οι προσπάθειες και οι ιστοριογραφικές αναδιφήσεις όλων να επικεντρωθούν τότε εκεί.  

Για τους αναγνώστες μας δεν έχω λόγια να τους ευχαριστήσω. Στάθηκαν στο πλευρό μας με τις εκατομμύρια επισκέψεις τους επί σχεδόν δώδεκα χρόνια, ακόμη και όταν το Facebook κατήργησε αιφνιδίως και απροειδοποίητα τους λογαριασμούς μας, ακόμη και στα πέτρινα χρόνια όταν είχαμε αποκλειστεί από την μηχανή αναζήτησης της google. Πέρα δε από τις ευχαριστίες μου, οφείλω να εκφράσω και την εκτίμηση, και εμού προσωπικά και των στενών συνεργατών μου, για το υψηλό επίπεδο των αναγνωστών μας: Η συγκρότηση σκέψης και η διατύπωση λόγου σε πολλά σχόλιά τους έχει σαν αποτέλεσμα πολλές φορές κάποιο σχόλιο (ή διαλεκτική ανταλλαγή σχολίων) σε κάποιο άρθρο να αποτελούν πολύτιμο συμπλήρωμα του άρθρου, ή και κάποιες φορές να είναι ακόμη και σημαντικότερο από το ίδιο το άρθρο στο οποίο αναφέρονται. Αυτό το υψηλό επίπεδο των αναγνωστών μας, που αναδεικνύεται όλο και περισσότερο εβδομάδα με εβδομάδα, μας έχει εμπνεύσει και εμάς να «ξεθαρρέψουμε» εδώ και δύο χρόνια ώστε να δίνουμε όλο και μεγαλύτερη έμφαση στην ανάδειξη πρωτογενών πηγών, όσον αφορά την ιστορία της Νεότερης Ελλάδας, παρότι αυτές οι πηγές—ειδικά όταν είναι διπλωματικά έγγραφα που έχουν συνταχθεί σε περίτεχνη και διφορούμενη (διπλωματική) γλώσσα—είναι πολλές φορές δυσνόητα στο ευρύ κοινό, όχι όμως και στους περισσότερους από τους αναγνώστες του ιστολογίου μας, όπως καταδεικνύεται από την υψηλή επισκεψιμότητά τους.

Τελειώνοντας, Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη γυναίκα μου Γιάννα για την ενεργό συμμετοχή της στην ομάδα σύνταξης και τις εύστοχες συμβουλές της. Είμαι ένας άνθρωπος που ενθουσιάζεται και απογοητεύεται πολύ εύκολα και η Γιάννα βρισκόταν πάντα δίπλα μου για να αντιμετωπίσει και τις δύο αυτές αδυναμίες μου. Την εμπιστεύομαι και την συμβουλεύομαι πάντα και όποτε την άκουσα (όχι και όσο συχνά θα έπρεπε είναι η αλήθεια) καλύτερα πήγα και στο ιστολόγιο και στη ζωή μου γενικότερα.

(*)Θα ακολουθήσει ένα δεύτερο άρθρο με αναλυτικά συγκριτικά στατιστικά στοιχεία επισκεψιμότητας του ιστολογίου μας για τα έτη 2019-2020 προς ενημέρωση των αναγνωστών και συνεργατών.

Σχόλια

 1. Υπεροχη αναδρομη στην πορεια αυτης της εξαιρετικης σελιδας την οποια παρακολουθω απο την αρχη! Ομολογω παντως οτι με εξεπληξε το γεγονος πως ημουν μεσα στους δυο πρωτους(!!) επισημους αναγνωστες! Δεν ειχα συνειδητοποιησει οτι ειμαι τοσο παλιος! Σ'ευχαριστω πολυ που με ανεφερες, σ'ευχαριστω πολυ για τις γνωσεις που μου εχεις προσφερει μεσω των συζητησεων μας αρχικα στο φορουμ οπου "συναντηθηκαμε" και στην συνεχεια απο εδω, τηλεφωνικα αλλα και δια ζωσης. Τελος, σ'ευχαριστω για την τιμη που μου εκανες προσφατα να δημοσιευσεις το αρθρο μου. Συνεχισε απτοητος!

  Με εκτιμηση,
  Apollo

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τι μπορεί να κάνει το μεράκι ενός ανθρώπου!
  Θερμά συγχαρητήρια!!!

  Το δε λογότυπο, σάς το κλέψαμε ήδη...για να εκτυπωθεί και να αναρτηθεί σε περίοπτη θέση στην Τάξη μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Γωνιά ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ αυτό το ιστολόγιο: Απόλυτη ελευθερία λόγου για τους συγγραφείς, άρωμα ελευθερίας στην αρθρογραφία, ελευθερία σχολίων για όλους τους αναγνώστες, και μάλιστα με το προστατευτικό προνόμιο της ανωνυμίας για όσους επιλέγουν να το ασκούν, κατ' απόλυτη διακριτική τους ευχέρεια, ελευθερία από πολιτικές ή οικονομικές σκοπιμότητες, ελευθερία από ιδεοληψίες, ελευθερία από συμπλέγματα, ελευθερία από την λαίλαπα της διαπλοκής και διαφθοράς, ελευθερία παντού. Ελευθερία που μόνον ένας ΕΝΤΙΜΟΣ και ΓΕΝΝΑΙΟΣ άνθρωπος θα μπορούσε να μας διασφαλίσει. Σας ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. αγαπητε μου Φιλίστωρ, η δουλειά σου και πολύ περισσότερο το πάθος σου για αυτήν αποτελεί εμπνέυσης για πολλού ανθρώπους οι οποίοι αγωνίζονται να ακολουθήσουν τα πιστέυω τους. Θα ήθελα να σε συγχαρώ και να σου ευχηθώ να συνεχίσεις με το ίδιο πάθος σου να υπηρετείς τις αξίες σου, να προκαλείς επικοδοτικές συζητήσεις, να συνεχίσεις να διαπρέπεις με τις ιστορικές σου έρευνες και να αποτελείς μια αξιόπιστη πηγή αναζήτησης ιστορικής αλήθειας.

  Με εκτίμηση,

  ΧΚ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αγαπητέ Φιλίστωρ, ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Η αλήθεια είναι ότι ούτε εγώ περίμενα ότι μετά από μερικά σχόλια, θα μετατρεπόμουν και σε (περιστασιακό έστω) αρθρογράφο του ιστολογίου. Φυσικά ούτε επαγγελματίας ιστορικός είμαι, ούτε θα συγκρίνω τον εαυτό μου με εγνωσμένης αξίας ιστορικούς που έχουν κατά καιρούς αρθρογραφήσει στα φιλόξενα `` Θέματα Ελληνικής Ιστορίας ``. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι κάτι πρόσφερα, ενώ η ενασχόληση με βοήθησε να βελτιώσω τις γνώσεις μου αλλά σε αρκετές περιπτώσεις και να ανασκευάσω απόψεις που εξέφραζα και σε αυτό το ιστολόγιο, ιδιαίτερα στην αρχή της συνεργασίας μας…. Όπως γνωρίζεις η ενασχόληση μου και με τα κοινά στην περιοχή που κατοικώ, έχει περιορίσει τον χρόνο που αφιέρωνα στην αγαπημένη μου ιστορία, αλλά έστω και σε αυτόν τον περιορισμένο χρόνο, θα προσπαθήσω να συνεχίσω την όμορφη συνεργασία μας.
  Με εκτίμηση
  Λινάρδος Κωνσταντίνος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ευχαριστώ πολύ για μεστές, αμέτρητες και διαφωτιστικές ώρες διαβάσματος. Επιτρέψτε μου δυο παρακλήσεις/μικρές ελλείψεις: εκκλησιαστική Ιστορία και αφιέρωμα στην περίοδο 1974-1981 στην Ελλάδα. Και πάλι ευχαριστώ πολύ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Βασίλειος Τσίχλης22 Ιαν 2021, 6:58:00 μ.μ.

  Ευχαριστώ, Φιλίστωρ, για τα καλά σου λόγια. Σε ευχαριστούμε όμως και εμείς, όλοι όσοι γράψαμε στο φιλόξενο ιστολόγιό σου, και από συνεργάτες γίναμε φίλοι. Εμείς γνωρίζουμε τις αντιξοότητες (και η διαγραφή από το Facebook ήταν μόνον μία από αυτές) που αντιμετώπισες, χωρίς όμως να καμφθεί το φρόνημά σου. Πολλοί λένε: «γιατί να κάνω κάτι, αφ’ ου δεν μου αφήνει κέρδος; Για την ψυχή μου;» Και εσύ απάντησες, «Όχι, για την ψυχή ΜΑΣ». Με την υπομονή και την επιμονή σου, δημιούργησες μια μικρή διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια και μάλιστα χωρίς την παραμικρή χρηματοδότηση, πράγμα αξιοθαύμαστο στη σημερινή Ελλάδα. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία και είμαι σίγουρος ότι τα καλλίτερα έπονται!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Σε ευχαριστώ Φιλίστωρ για αυτή την ιστορική αναδρομή του ιστολογίου σου και γενικά όλο το επιτελείο σου για τα υπέροχα άρθρα που ανεβάζετε.
  Θερμά Συγχαρητήρια
  Νίκος

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

Όλα τα θέματα του ιστολογίου

α1 Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος26 Αβράαμ Λίνκολν1 Άγγελος Έβερτ1 Άγγελος Σικελιανός1 Αγγλία12 Άγιο Όρος5 Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος3 Αδαμάντιος Κοραής9 Αθανάσιος Ευταξίας1 Αθανάσιος Σουλιώτης - Νικολαϊδης2 Αθανάσιος Τσακάλωφ1 Αιγαίο17 Αιγαίο Ελληνική θάλασσα3 Αίγινα1 Αισχύλος1 Ακρόπολη12 Αλβανία13 Αλεξάνδρεια9 Αλέξανδρος Ζαϊμης6 Αλέξανδρος Κορυζής5 Αλέξανδρος Κουμουνδούρος7 Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος14 Αλέξανδρος Οθωναίος7 Αλέξανδρος Παπάγος17 Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης7 Αλέξανδρος Παπαναστασίου17 Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής1 Αλέξανδρος Σακελαρίου5 Αλέξανδρος Υψηλάντης8 Αλέξανδρος Χατζηκυριάκος3 Αλεξάντρ Σολτζενίτσιν5 Αμερικανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Αναγέννηση3 Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος1 Αναστάσιος Παπούλας4 Ανατολική Ρωμυλία1 Ανδρέας Γ. Παπανδρέου16 Ανδρέας Καρκαβίτσας2 Ανδρέας Λόντος2 Ανδρέας Μεταξάς1 Ανδρέας Μιαούλης8 Ανδρέας Μιχαλακόπουλος13 Ανδρέας Τζίμας1 Άνθιμος Γαζής1 Αννα Κομνηνή1 Άννα Κομνηνή1 Αννίβας1 Αντάντ18 Αντιβενιζελισμός30 αντισημιτισμός5 Αντόνιο Γκράμσι1 Αντώνης Σαμαράς1 Απεργίες4 Αποικιοκρατία6 Άραβες3 Αρβανίτες1 Άρειος Πάγος3 Άρης Βελουχιώτης9 Αριστείδης ο Αθηναίος2 Αριστοτέλης7 Αριστοτέλης Ωνάσης1 Αρχαία Αθήνα28 Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία10 Αρχαία Σπάρτη22 Αρχαιοκαπηλεία6 Αρχαιολογία26 Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός3 Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος3 Αρχιμίδης4 Αστρονομία4 Αστυνομία2 Αυστρία4 Αυτοκράτορας Ηράκλειος3 Αφρική4 Αχαϊκή Συμπολιτεία2 β1 Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος43 Βαλκάνια26 βασανιστήρια1 Βασίλειος Τσίχλης23 Βασιλιάς Αλέξανδρος Α΄1 Βασιλιάς Γεώργιος Α΄22 Βασιλιάς Γεώργιος Β΄26 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄34 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄8 Βασιλιάς Όθων Α΄25 Βασιλιάς Παύλος Α΄7 Βασιλιάς Φίλιππος Β΄6 Βενιαμίν Λέσβιος1 Βιβλία και Βιβλιοθήκες37 Βιβλιοκρισίες87 Βιέννη5 Βιετνάμ2 Βιογραφίες79 Βλάσης Γαβριηλίδης1 Βουλγαρία14 γ1 Γαβριήλ Μιχαήλ Δημητριάδης8 Γαλλία21 Γαλλική Επανάσταση6 Γαριβάλδι2 Γελιογραφίες4 Γενοκτονία των Αρμενίων3 Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου6 Γερμανία51 Γεώργιος (Πλήθων) Γεμιστός2 Γεώργιος Α. Παπανδρέου19 Γεώργιος Βλάχος4 Γεώργιος Γρίβας (Διγενής)7 Γεώργιος Ζησιμόπουλος2 Γεώργιος Θεοτόκης10 Γεώργιος Κάνιγκ3 Γεώργιος Καραϊσκάκης4 Γεώργιος Καρτάλης2 Γεώργιος Καφαντάρης9 Γεώργιος Κονδύλης17 Γεώργιος Κουντουριώτης4 Γεώργιος Λεοναρδόπουλος2 Γεώργιος Παπαδόπουλος2 Γεώργιος Παπανδρέου (GAP)1 Γεώργιος Πωπ1 Γεώργιος Ράλλης6 Γεώργιος Σεφέρης2 Γεώργιος Σταύρου2 Γεώργιος Στρέιτ1 Γεώργιος Τσολάκογλου4 Γεώργιος Τσόντος (Βάρδας)1 Γιάννης Ιωαννίδης3 Γιάννης Ψυχάρης2 Γιόζιφ Μπροζ (Τίτο)8 Γιουγκοσλαβία12 Γιώργης Σιάντος4 Γιώργος Ρωμανός1 Γκουλάγκς4 Γλώσσα και καθημερινός βίος των Ελλήνων διαχρονικά35 Γράμμος - Βίτσι2 Γρηγόρης Φαράκος2 Γρηγόριος Δίκαιος (Παπαφλέσσας)7 Γρηγόριος Ξενόπουλος4 δ1 Δαρδανέλλια1 Δέσποινα Κούρτη1 Δημήτρης Παρτσαλίδης3 Δημήτριος Αναγνωστόπουλος1 Δημήτριος Βούλγαρης2 Δημήτριος Γούναρης24 Δημήτριος Ιωαννίδης1 Δημήτριος Καλλέργης1 Δημήτριος Μάξιμος1 Δημήτριος Ράλλης4 Δημήτριος Υψηλάντης10 Δημήτριος Ψαρρός4 Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδος (ΔΣΕ)19 Δημοσθένης4 Δημοψήφισμα2 δημοψήφισμα 19243 Διατροφή5 Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.)3 Δικαιοσύνη7 Διονύσιος Σολωμός1 Διπλωματία24 δοσιλογισμός3 δουλεμπόριο3 Δύση2 Δωδεκάνησα13 Ε.Ρ.Ε.5 ΕΔΕΣ15 Εθνικά Δάνεια2 Εθνική αντίσταση13 Εθνική τράπεζα4 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Ε.Α.Μ.)8 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ)6 Εθνικός Διχασμός (1914-1918)34 Εθνικός Συναγερμός3 Εθνοσυνέλευση5 ΕΚΚΑ4 Εκκλησιαστική Ιστορία10 ΕΛΑΣ29 Ελβετία4 ΕΛΔΥΚ1 Ελευθέριος Βενιζέλος71 Ελληνική λογοτεχνία5 Ελληνική Οικονομική Ιστορία34 Ελληνική Οικονομική κρίση33 Ελληνική Παιδεία23 Ελληνική Παράδοση2 Έλληνικό Έθνος33 Ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος12 Ελληνικός στρατός43 Ελληνισμός27 Ελληνισμός της Αμερικής2 Ελληνοτουρκικές σχέσεις6 Ελληνοτουρκικός πόλεμος 189711 Ελλήνων Πάσχα3 Εμμανουήλ Μπενάκης1 Εμμανουήλ Ξάνθος1 Εμμανουήλ Παπάς1 Εμμανουήλ Ρέπουλης5 Εμμανουήλ Ροϊδης4 Εμμανουήλ Τομπάζης2 Εμμανουήλ Τσουδερός5 Εμπόριο6 Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (Ε.Δ.Α.)1 Ένωση Κέντρου5 ΕΟΚ1 ΕΟΚΑ Α΄10 ΕΟΚΑ Β΄3 Επανάσταση στο Γουδή10 Επέτειος2 Επίκουρος1 Επιτάφιος1 Ερατοσθένης1 Ερυθρός Σταυρός3 ΕΣΣΔ19 Ευάγγελος Αβέρωφ3 Ευάγγελος Λεμπέσης1 Ευεργέτες1 Ευρωπαϊκή Ένωση3 Ευρωπαικός Διαφωτισμός3 εφημερίδα "Καθημερινή"5 Η γυναίκα στην Ιστορία2 Η δίκη των "εξ"25 Ήθη και έθιμα3 Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Η.Π.Α.)37 Ήπειρος14 Ηράκλειτος1 Ηρακλής Θεσσαλονίκης5 Ηρόδοτος13 Θαλής ο ΜΙλήσιος1 Θέατρο5 Θεμιστοκλής5 Θεμιστοκλής Σοφούλης9 Θεόδωρος Δηλιγιάννης6 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης13 Θεόδωρος Πάγκαλος20 Θεόδωρος Πάγκαλος (ο νεότερος)1 Θεόδωρος Τουρκοβασίλης3 Θεόφιλος Καΐρης1 Θερμοπύλες2 Θεσσαλονίκη28 Θουκυδίδης10 Θράκη11 Θρασύβουλος Τσακαλώτος3 Θρησκεία3 Θωρηκτό Αβέρωφ9 Ι.Β.Δ.104 Ιαπωνία3 Ιατρική8 Ιερή Συμμαχία8 Ιερός Λόχος6 Ιλιάδα11 Ίμια3 Ιουλιανή κρίση του ΄652 Ιούλιος Βέρν2 Ιπποκράτης ο Κώος3 Ισλάμ6 Ισοκράτης2 Ισπανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Ιστορία622 Ιστορία της Αλβανίας12 Ιστορία της Ελληνικής αεροπορίας1 Ιστορία της Κρήτης16 Ιστορία του Αθλητισμού9 Ιταλία27 Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης2 Ιωάννης Γκούρας1 Ιωάννης Δεμέστιχας3 Ιωάννης Καποδίστριας24 Ιωάννης Κωλέττης6 Ιωάννης Μακρυγιάννης6 Ιωάννης Μεταξάς41 Ιωάννης Μιχαήλ5 Ιωάννης Παπακωνσταντίνου10 Ιωάννης Συκουτρής6 Ιωάννης Τσαγκαρίδης1 Ιωάννης Τσιμισκής1 Ιωάννινα5 Ίων Δραγούμης26 Ιωνική Επανάσταση1 Κ. Θ. Δημαράς2 Καλαμάτα1 Κανέλος Δεληγιάννης3 Καρλ Γιουνγκ1 Καρλ Μαρξ1 Κάρολος Παπούλιας2 Καρχηδόνα1 κατεχόμενα της Κύπρου1 Κατοχή13 Κατοχικά Δάνεια3 Κίμων ο Αθηναίος2 Κίνα7 Κίνημα του Ρομαντισμού2 κινηματογράφος3 Κινηματογράφος και Ιστορία4 Κοινωνία των Εθνών (Κ.τ.Ε.)3 Κολλυβάδες2 Κόμμα Φιλελευθέρων11 Κομμουνισμός29 Κομνηνός Πυρομάγλου2 Κοράνιο2 Κόρινθος6 Κύθηρα1 Κυπριακή Ιστορία46 Κυριάκος Κατσιμάνης14 Κύριλλος Λούκαρις2 Κωνσταντίνος Δεμερτζής1 Κωνσταντίνος Καβάφης3 Κωνσταντίνος Καναρης6 Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή1 Κωνσταντίνος Καραμανλής11 Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο νεώτερος)2 Κωνσταντίνος Λινάρδος18 Κωνσταντίνος Μανιαδάκης6 Κωνσταντίνος Μητσοτάκης4 Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ΄8 Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος8 Κωνσταντίνος Σημίτης4 Κωνσταντίνος Σμολένσκι2 Κωνσταντίνος Τσαλδάρης4 Κωνσταντίνος Φωτιάδης5 Κωνσταντινούπολη41 Κως4 Κώστας Βάρναλης1 Κώστας Περρίκος1 Κωστής Παλαμάς6 ΛΑ.Ο.Σ3 Λαθρομετανάστευση3 Λαικό Κόμμα7 Λαμία2 Λατινική Αμερική1 Λεονίντ Τρότσκι4 Λέσβος3 Λεωνίδας Παρασκευόπουλος1 Λόγιος Ερμής4 Λόρδος Βύρων8 Λουτράκι1 Λύσανδρος1 Μαζική πολιτική προπαγάνδα2 Μακάριος11 Μακεδονία48 Μακεδονικό Ζήτημα32 Μακεδονικός Αγώνας8 Μακεδονομάχοι5 Μάνη2 Μάο Τσε Τουνγκ2 Μαραθώνας3 Μάρκος Βαφειάδης9 Μάρκος Μπότσαρης1 Μάτζικερτ1 Μεγάλη Βρετανία37 Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia)1 Μέγαρο Μαξίμου1 Μέγας Αλέξανδρος8 Μέγας Αλέξανδρος ο Μακεδών2 Μέγας Θεοδόσιος1 Μέγας Κωνσταντίνος1 Μελέτης Βασιλείου1 Μεσαίωνας5 Μέση Ανατολή2 Μεσόγειος2 Μεσολόγγι10 Μεσσήνη Μεσσηνίας12 Μεταπολεμική Ελληνική Ιστορία (1949-1974)43 Μέττερνιχ4 Μίκης Θεοδωράκης3 Μίκης Πρωτοπαπαδάκης8 Μικρά Ασία43 Μιλτιάδης ο Αθηναίος1 Μιλτιάδης Πορφυρογέννης1 Μιχαήλ Ψελλός3 Μνημείο14 Μοροζίνι2 Μουσολίνι12 Μπενιζέλος Ρούφος1 Μυστικές υπηρεσίες5 ναζισμός2 Νάξος2 Ναπολέων Βοναπάρτης2 Ναπολέων Ζέρβας10 Ναυαρίνο2 Ναύπακτος2 Ναύπλιο16 Ναυτική Ιστορία57 Νέα Δημοκρατία10 Νεοκλής Σαρρής1 Νεότουρκοι6 Νικήτας Σταματελόπουλος5 Νικηφόρος Φωκάς1 Νικίας2 Νικόλαος Δημητρακόπουλος1 Νικόλαος Λεωτσάκος3 Νικόλαος Πλαστήρας18 Νικόλαος Πολίτης1 Νικόλαος Στράτος5 Νίκος Ζαχαριάδης17 Νίκος Καζαντζάκης2 Νίκος Μπελογιάννης1 Νίκος Νικολούδης42 Νίτσε1 Ξάνθη1 Ξενοφών3 Οδυσσέας Ανδρούτσος1 Οδυσσέας Ελύτης4 Οδυσσέας Ιάλεμος2 Οδύσσεια7 Οθωμανική Αυτοκρατορία74 Οθωνική περίοδος (1832-1864)14 Οικουμενικό Πατριαρχείο8 Όλα τα άρθρα με χρονολογική σειρά1 ομάδα των "Ιαπώνων"2 Όμηρος22 ομοφυλοφιλία1 Οργανισμός ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.)3 Οργάνωση "Χ"2 Ορθοδοξία32 π. Κύριλλος Κεφαλόπουλος13 ΠΑ. ΣΟ. Κ.25 Παγκόσμιος Ιστορία23 Παλαιών Πατρών Γερμανός2 Παναγής Τσαλδάρης16 Παναγιώτης Δαγκλής1 Παναγιώτης Δεμέστιχας1 Παναγιώτης Κανελλόπουλος15 Πάνος Κορωναίος2 Πάτρα3 Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄5 Παύλος Γύπαρης4 Παύλος Κουντουριώτης14 Παύλος Μελάς2 Παυσανίας1 Παυσανίας Κατσώτας1 Παυσανίας ο περιηγητής1 ΠΕΑΝ2 Πειραιάς6 πειρατεία1 Πεισίστρατος1 Πελοποννησιακός πόλεμος7 Περικλής1 Περικλής Αργυρόπουλος1 Περικλής Γιαννόπουλος5 Περικλής Δεληγιάννης1 Περιοδικά Ιστορίας3 Περσικοί πόλεμοι10 Πετρέλαια στο Αιγαίο2 Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης4 Πέτρος Γαρουφαλιάς1 Πέτρος Μακρής - Στάϊκος5 Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης13 Πλάτων9 Πλούταρχος7 Ποίηση και αισθητική18 Πόλεμος των Μπόερς1 Πολιτικαντισμός εν Ελλάδι14 πολιτική δολοφονία18 Πολιτική Ιστορία17 Πολωνία2 Πόντος7 Πρίγκιπας Ανδρέας2 προπαγάνδα5 πρόσφυγες6 προσωκρατικοί φιλόσοφοι3 Προτεινόμενα3 Πρωτογενείς Ιστορικές πηγές30 πρωτόκολλο Πολίτη-Calfoff1 Πύρρος της Ηπείρου1 Ρήγας Παλαμίδης1 Ρήγας Φερραίος3 ριζοσπάστης1 Ρόδος10 Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία15 Ρώμη8 Ρωμηοσύνη5 Ρωσία23 Ρωσικο κόμμα3 Σάββας Γκαλιμαρίδης2 Σάμος1 Σαντόρε Σανταρόζα2 Σαντορίνη1 ΣΚΑΪ2 Σκάκι1 Σκωτία4 Σόλων3 Σοφοκλής Βενιζέλος3 Σοφοκλής Δούσμανης1 Σπυρίδων Μαρκεζίνης5 Σπυρίδων Τρικούπης3 Σταλινισμός15 Σταυροφορίες6 Σταφιδικό Ζήτημα2 Στέφανος Δραγούμης3 Στέφανος Σαράφης2 Στέφανος Σκουλούδης5 Στέφανος Στεφανόπουλος1 Στράβων5 Στρατής Μυριβίλης2 Στρατιωτική Ιστορία57 Στρατιωτικό καθεστώς Ιωαννίδη3 Στυλιανός Γονατάς7 Στυλιανός Χούτας1 Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότωφ2 Συνθήκη της Λοζάννης9 Συνθήκη των Σεβρών6 συντάξεις1 ΣΥΡΙΖΑ4 Σωκράτης3 Σώματα Ασφαλείας1 Ταγίπ Ερντογάν1 Τάγματα ασφαλείας2 Τείχος του Βερολίνου1 τεκτονισμός1 Τέχνες11 Τεχνολογία8 το παιχνίδι στην Ιστορία6 Τοπική Ιστορία1 Τουρκία20 Τουρκοκρατία (1453-1821)35 Τράπεζα της Ελλάδος5 Τράπεζες1 Τριπολιτσά2 Τσαούς Αντών (Φωστερίδης)1 Ύδρα5 Υποβρύχιο Παπανικολής1 υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ3 Υφαλοκρυπίδα1 Φαίδων Γκιζίκης3 Φαλμεράγιερ6 Φανάρι2 Φασισμός1 Φιλελληνισμός9 Φιλία1 Φιλική Εταιρεία9 Φιλολογικά και άλλα δοκίμια44 Φιλοποίμην2 Φιλορθόδοξη Εταιρεία1 Φιλοσοφία9 Φιλοσοφία της ζωής και της Ιστορίας25 Φλωρεντία1 Φλώρινα4 Φραγκοκρατία8 Φωκίων1 Φωτογραφικό Οδοιπορικό26 Χαλκιδική2 Χαράλαμπος Κατσιμήτρος3 Χαράλαμπος Τσερούλης2 Χαράτσι1 Χαρίλαος Τρικούπης13 Χαρίλαος Φλωράκης2 Χάτι Χουμαγιούν1 Χίτλερ17 Χούντα6 Χρεοκοπία10 Χρηματιστήριο4 χριστιανικό ολοκαύτωμα3 Χριστόδουλος Τσιγάντες1 Χριστούγεννα10 Χρυσόστομος Σμύρνης1 Χωροφυλακή2 Ψαρά3 ψυχολογία2 Ψυχρός Πόλεμος12 CIA4 John Iatrides1 K.K.E.44 KGB4 Mεσσήνη4 Robert Bruce2 Slider3 William Wallas2 Winston Churchil1
Εμφάνιση περισσότερων
"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας