"Ανιστόρητη" η φιλοοθωμανική σειρά "Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής" σύμφωνα με Τούρκους Ιστορικούς

Εδώ και ένα χρόνο περίπου βομβαρδιζόμαστε όλοι μαζικά με Τουρκικές σαπουνόπερες της κακιάς ώρας που κάνουν την δική μας Φωσκολική "Λάμψη" να μοιάζει με αριστούργημα του Σεσίλ ντε Μίλ. Την τελευταία εβδομάδα διαφημίζεται έντονα, από τον αντ1 αν δεν κάνω λάθος, η "Ιστορική" Τουρκική παραγωγή με θέμα τον "Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή". Η σειρά αυτή είναι μια φιλόδοξη πολυδάπανη παραγωγή των Τούρκων που πιθανά να εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο πολιτικής που ασκεί η γειτονική χώρα με την οποία προσπαθεί να μας πείσει πως επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας ήταν όλα εξαιρετικώς καμωμένα, οι σκλάβοι λαοί της περνούσαν εξαιρετικά και ήταν άφρονες που επαναστάτησαν επιζητώντας την ανεξαρτησία τους.


Ο γράφων δεν έχει δει την εκπομπή, ούτε σκοπεύει να το κάνει, ούτε την συνιστά σε κανένα αναγνώστη του. Πάντως σύμφωνα με πολλούς Τούρκους Ιστορικούς η σειρά έχει πολλά Ιστορικά λάθη. Ο Ιστορικός Ahmet Yaşar Ocak δήλωσε πως "δεν του άρεσε καθόλου" η εκπομπή, ενώ είπε πως οι διάλογοι της σειράς είναι εντελώς εκτός εποχής σε σημείο να νομίζει ότι ακούει διαλόγους από θεατρικά έργα του Σαίξπηρ. Ο συγγραφέας Okay Tiryakioğlu είπε πως η σειρά απευθύνεται κυρίως στην φαντασία των Δυτικών και δεν έχει κανένα στοιχείο ρεαλισμού, εκτός των κοστουμιών και των τοποθεσιών που εκτυλίσσονται οι σκηνές. Όλες οι σκηνές των χαρεμιών είναι ανακριβείς καθώς το παρουσιάζουν ως μέρος του παλατιού Τοπκαπί το 1520, ενώ το χαρέμι του Σουλεϊμάν στεγαζόταν στο παλάτι του Beyazıt μέχρι το 1540. Η μουσική και οι χοροί Οριεντάλ που παρουσιάζονται δεν έχουν καμία σχέση με τον τρόπο διασκέδασης των Οθωμανών στην εποχή εκείνη. Επίσης στην εκπομπή αναφέρεται πως ο Σουλτάνος Σελήμ ετοίμασε 200 γαλέρες για την εκστρατεία κατά της Ρόδου, ενώ η αλήθεια είναι ότι οι Οθωμανοί κατασκεύασαν το πρώτο τους πλοίο μετά το 1664.

Επίσης τα επαναλαμβανόμενα διαφημιστικά στην Τουρκική τηλεόραση που παρουσιάζουν τον Σουλεϊμάν ανάμεσα στις γυναίκες του χαρεμιού του, έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε μεγάλο τμήμα της Τουρκικής κοινής γνώμης που με τηλεφωνήματα του ζήτησε την απαγόρευση της εκπομπής. Η επίσημη θέση της κυβέρνησης Ερντογάν είναι ότι "σημειώνουμε τις αντιδράσεις και θα δράσουμε μέσα στα πλαίσια που μας επιτρεπει ο νόμος. πάντως και τα τηλεοπτικά κανάλια οφείλουν να λαμβάνουν υπόψιν τους τις αντιδράσεις του κοινού". Το εθνικιστικό Τουρκικό κόμμα απαίτησε στην βουλή την απαγόρευση της εκπομπής.

Πηγή

http://www.todayszaman.com 

Σχόλια

 1. Οχι και Σαίξπηρ! Πώς τολμάει ο Τούρκος να συγκρίνει το ξέρασμα με σαιξπηρικά.

  Τώρα για καράβια που ναυπηγηθηκαν το 1664, αμφιβάλω, καθώς έγινε η κατάληψη της Ρόδου απο τον Σουλεϊμαν. Κάτι άλλο θέλετε να πείτε, που δεν κατάλαβα.

  Αυτό με τους χαρακτηρες να συμπληρώσουμε είναι σκέτο βάσανο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Λινάρδος Κωνσταντίνος7 Σεπ 2012, 6:17:00 μ.μ.

  Τα έργα του Φώσκολου μοιάζουν με αριστούργημα του Σεσίλ Ντε Μιλ , χα χα χα καλό…
  Τώρα σε ότι αφορά τον Σουλειμάν τον Μεγαλοπρεπή (1520-1566) και τα χαρέμια του , η ιστορική πραγματικότητα λέει ότι αυτός ερωτεύτηκε παράφορα την Χουρρέμ (γελαστή) την οποία μάλιστα παντρεύτηκε το 1534 ζώντας μαζί της για πολλά χρόνια ως μονογαμικός , γεγονός πρωτοφανές για Σουλτάνο…
  Η Χουρρέμ ήταν πιθανότατα κόρη ενός Ουκρανού ιερέα και το αρχικό της όνομα ήταν Αλεξάνδρα Λισόβσκα που ζούσε κοντά στο Λβοβ στην Πολωνία.
  Εκεί θα πιαστεί αιχμάλωτη σε μια επιδρομή Τατάρων για να καταλήξει στο χαρέμι , όπου γρήγορα κέρδισε την εύνοια του Σουλειμάν.
  Το γεγονός αυτό θα προκαλέσει την έχθρα της Μαχιντεβράν της Τσερκέζας μητέρας του Μουσταφά του μεγαλύτερου υιού του Σουλειμάν, με αποτέλεσμα ένα σκληρό πόλεμο μεταξύ των δύο γυναικών ο οποίος θα λήξει με την επικράτηση της Χουρρέμ και την εκδίωξη της Μαχιντεβράν που θα πεθάνει ξεχασμένη στην Μπούρσα το 1581.
  Η επιρροή της Χουρρέμ ήταν μεγάλη και θα αποδειχτεί με την εξόντωση του Ιμπραήμ Πασά το 1536 που ήταν επίσης εχθρός της αλλά και ο πλέον κολλητός φίλος του Σουλειμάν, αλλά και του ίδιου του υιού του Μουσταφά το 1553 γεγονός που προκάλεσε και εξέγερση των Γενίτσαρων.
  Η Χουρρέμ θα πεθάνει πρώτη το 1558 , όμως ένας υιός της ο Σελήμ (1566-1574) θα αναδειχθεί τελικά Σουλτάνος μετά τον θάνατο του Σουλειμάν το 1566.
  Για το θέμα του στόλου να τονιστεί ότι μπορεί οι Οθωμανοί να μην έφταναν την ποιότητα των Ευρωπαίων , στόλο όμως ισχυρό από το τέλος του 15ου αιώνα διέθεταν.
  Οι Οθωμανοί το 1517 κατάφεραν να καταλύσουν το καθεστώς των Μαμελούκων στην Αίγυπτο γινόμενοι θεματοφύλακες του Ισλάμ και κυριαρχώντας απόλυτα στην Ανατολική Μεσόγειο .
  Ύστερα από αυτό δεν μπορούσαν να ανεχτούν την ύπαρξη των Ιπποτών στη Ρόδο που συν τοις άλλοις δημιουργούσαν προβλήματα και στο εμπόριο με αποτέλεσμα την μεγάλη εκστρατεία του 1521 και την κύκλωση της Ρόδου από εκατοντάδες καράβια.
  Έτσι οι Ιωαννίτες ιππότες αναγκάστηκαν να παραδώσουν το νησί και οι ίδιοι πήγαν στην Μάλτα.
  Για τον Σαίξπηρ αν είναι δυνατόν να γίνει σύγκριση , πολύ περισσότερο που ο Σαίξπηρ σε αρκετά έργα του (π.χ. Οθέλλος ) δεν χάνει την ευκαιρία να δείξει την απέχθεια του για τους Τούρκους .
  Τέλος σε ότι αφορά τα τουρκικά σήριαλ οι Τούρκοι καλά κάνουν και τα φτιάχνουν , το ερώτημα είναι γιατί τα ελληνικά κανάλια συναγωνίζονται το ένα το άλλο στην αγορά και προβολή όλο και περισσότερων σήριαλ μιας χώρας που με αμείωτη ένταση προσπαθεί να μας εξοντώσει.
  Δυστυχώς με το ρυθμό που έχουν πάρει , σε λίγο θα μας δείξουν και σήριαλ που έχουν έντονα ανθελληνικό χρώμα , όπως κάποιο , όπου μια γυναίκα ψάχνει στην Κύπρο τον άντρα της που οι κακοί Έλληνες σκότωσαν το 1974 , αλλά και ένα άλλο που παρουσιάζει τους Τούρκους να ξεπροβοδίζουν (μόνο λουκούμια δεν τους δίνουν) στις αποβάθρες της Σμύρνης τους … συνωστιζόμενους Έλληνες .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Να μην ξεχνάνε όσοι βλεπουνε αυτό το σίριαλ, πως αν ο Σουλεϋμαν δεν είχε χάσει τη μάχη της Βιέννης, όλη η Ευρώπη σήμερα θα ήταν μουσουλμανική και οι ίδιοι... περιτετμημένοι!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πάντως έχω την εντύπωση πως ο Τούρκος Ιστορικός δεν ισχυρίζεται ότι οι Οθωμανοί δεν είχαν στόλο, αλλά ότι δεν τον ναυπηγούσαν οι ίδιοι μέσρι την ημερομηνία που αναφέρει....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. wδεν καταλαβαίνω γιατί γίνετε τόση φασαρία για ένα σήριαλ, δεν είπε κανείς οτι είναι ντοκυμαντέρ.
  Πολλές δυτικές ταινίες εχουν παρουσιάσει πολλές ιστορικές ανακρίβειες.Επίσης και εμεις δεν πάμε πίσω, τόσο σε ταινίες οσο και και βιβλία, πάντα παρουσιάζουμε την καλή πλευρά των Ελλήνων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Στο θέμα του Σουλεϊμάν: Πρόσφατα έτυχε και διάβασα κι ένα βιβλίο (ιστορική βιογραφία) για τον Ιμπραήμ πασά ("Ο έλληνας βεζίρης: έργα και ημέρες του Ιμπραήμ πασά"), απλώς σκέφτηκα να το θέσω υπόψη σας. Το βρήκα πολύ ενδιαφέρον, επειδή έχει πολλά πολιτισμικά στοιχεία και πληροφορίες για την εποχή και την κοινωνία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας του 16ου αιώνα, πολλή διπλωματική και στρατιωτική ιστορία κ.ά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. εγω δεν καταλαβαινω γιατι γινεται τοσος ντορος για το τιποτα.εγω δεν βλεπω τουρκικα αλλα μου τραβηξε το ενδιαφερον τα πανεμορφα και πλουσια σκηνικα. εξαλου μην ξεχνατε οτι και οι αμερικανοι εχουν <> την ιστορια μας μεσα απο ταινιες αλλα ολοι τις ειδαμε.οσοι λοιπον ενδιαφερονται για την αληθεια απλα ας διαβασουν..............
  ευχαριστω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. signomi ata pou grafontai parapano einai alitheia?? diladi auti i ginaika katafere na pantreutei ton souleiman na exontosei ton impraim k ktl klt auta einai istorikes alitheies ?? giati me diafora pou anaferontai se diafora mploks einai san ola auta etsi pos ta parousiazoun simera einai mithos ,poia einai i alitheia telika??

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Λινάρδος Κωνσταντίνος8 Ιαν 2013, 6:23:00 μ.μ.

  Αγαπητέ (ή) Vani τα όσα έγραψα (με μια επιφύλαξη στις ημερομηνίες) είναι η ιστορική πραγματικότητα , ανεξάρτητα του πως παρουσιάζονται τα θέματα αυτά στο σήριαλ. Η Χουρρέμ όχι μόνο θα παντρευτεί τον Σουλεϊμάν αλλά θα τον συμβουλεύει και σε πολιτικά ζητήματα (π.χ. επιστολή της προς τον Βασιλιά της Πολωνίας). Η εξόντωση του Ιμπραήμ κατά πάσα πιθανότητα οφειλόταν στην Χουρρέμ που τον συκοφαντούσε με συστηματικό τρόπο στον Σουλτάνο , εκμεταλλευόμενη και την αλαζονεία που τον διακατείχε λόγω του αξιώματος του. Θεωρητικά η εξόντωση του είναι μυστήριο. Στις 15 Μαρτίου 1536 για μια ακόμη φορά δειπνούσε με τον Σουλτάνο , όμως την επόμενη ημέρα το στραγγαλισμένο πτώμα του βρέθηκε έξω από το παλάτι , ενώ από τα σημάδια στο σώμα του φαινόταν πως είχε δώσει γερή μάχη. Σε ότι αφορά την εξόντωση του Μουσταφά το 1553, αυτή θα είναι αποτέλεσμα της συστηματικής συκοφαντίας της Χουρρέμ αλλά και της κόρης της Μιχριμάχ που θα παντρευτεί ένα επόμενο μεγάλο Βεζίρη , τον Ρουστέμ Πασά. Έχει σωθεί επιστολή της Μιχριμάχ προς τον Σουλτάνο πατέρα της στην οποία αποκαλεί τον αδερφό της Μουσταφά , Ωρυόμενο σκυλί… Σύμφωνα με τις πηγές , ο Μουσταφά στραγγαλίστηκε στη σκηνή του από τρεις μουγγούς υπηρέτες (απαγορευόταν να χυθεί Οθωμανικό αίμα). Ο θάνατος του Μουσταφά ξεσήκωσε τους Γενίτσαρους που αποκαλούσαν τον Σουλεϊμάν , παράφρονα γεροξεκούτη… (δεν γνωρίζω βέβαια αν θα τα αναφέρουν αυτά στο σήριαλ…) , ενώ ο τρομοκρατημένος Σουλεϊμάν θα παύσει τον Ρουστέμ , γεγονός που με την σειρά του θα προκαλέσει την δυσαρέσκεια της Χουρρέμ. Ο πρόωρος θάνατος της το 1558 θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξει ανεξέλεγκτη αντιδικία και μεταξύ των υιών της για τη διαδοχή. Στη μάχη αυτή ο Σελίμ ήταν ο νικητής , έτσι το 1561 ο αδερφός του Βαγιαζήτ θα στραγγαλιστεί με διαταγή του ίδιου του Σουλεϊμάν. Ο Σελίμ (Σουλτάνος 1566-1574) θα παντρευτεί την Νουρμπανού που σύμφωνα με μια εκδοχή ήταν ελληνίδα από την Κέρκυρα ονόματι Καλή Καστανού και η οποία θα του χαρίσει ένα υιό τον Μουράτ τον Γ που θα γίνει ο επόμενος Σουλτάνος το 1574, αφού ο μεθυσμένος Σελίμ πέθανε από πτώση , ενώ επιθεωρούσε κάποια νέα κτίρια στο χαρέμι… Αν ενδιαφέρεσαι για περισσότερα , νομίζω έχει κυκλοφορήσει πρόσφατα ένα βιβλίο για τον Ιμπραήμ , όπως αναφέρει και ένας φίλος ποιο πάνω , ενώ οι δικές μου πηγές για αυτά τα αναφερόμενα πέρα από λεγόμενα του σημαντικού Τούρκου ιστορικού Χαλίλ Ιναλτζίκ , κατά βάση βασίζονται στο εξαιρετικό βιβλίο του Philip Mansel , Κωνσταντινούπολη , Η περιπόθητη πόλη (1453-1924) εκδόσεις Οδυσσέας 750 περίπου σελίδων . Στο βιβλίο αυτό υπάρχει ειδικό κεφάλαιο και για το χαρέμι (Σελ. 142-184 ) στο οποίο όχι μόνο περιγράφονται πολλά από τα όσα αναφέρω αλλά και αναλύονται οι πραγματικοί λόγοι ύπαρξης και η σημασία του χαρεμιού για την διατήρηση της Οθωμανικής δυναστείας .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. "ενώ η αλήθεια είναι ότι οι Οθωμανοί κατασκεύασαν το πρώτο τους πλοίο μετά το 1664."

  έλεος αμάν κύριοι!
  Τα πιστεύετε αυτά που γράφετε, ή απλά κάνετε προπαγάνδα για χαζούς;

  Κολυμπώντας ή πετώντας κατακτούσαν πελαγίσια νησιά οι Οθωμανοί, μέχρι το 1664;

  Ινδικός Ωκεανός: Άντεν (1548), Μουσκάτ (1551), Γκομπρούν, και νησιά Κις, Ορμούζ (1551), και Μπαχρέιν, όπως και τη χερσόνησο του Κατάρ (1554).

  Αιγαίο Πέλαγος: Ρόδος (1512), Χίος (1566), Κρήτη (1645-69)

  Ενώ οθωμανικοί καταδρομικοί στολίσκοι δρουν και σε όλα τα πλάτη του Βορείου Ατλαντικού Ωκεανού (1501-1660).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΕΝΣΤΑΝΣΗ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΤΟΥΡΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΕΖΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΦΟΒΕΡΗ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΙ ΕΝΑ ΑΠ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΣΟΥΛΕΙΜΑΝ ...ΣΥΜΦΩΝΩ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΒΑΡΒΑΡΟΣ ΜΙΣΑΛΟΔΟΞΟΣ ΚΑΙ ΣΑΝ ΤΟΝ ΧΙΛΤΛΕΡ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Η ΒΙΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΜΙΣΑΛΟΔΟΞΙΑ ΦΑΙΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΣΤΟ ΣΗΡΙΑΛ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. ....μακαρι να καναμε τοση φασαρια ,για τους 300,τον Αλεξανδρο ,που καποιοιο αλλοι ανιστοριτοι τους κανανε υπερπαραγωγες και εμεις χειροκροταγαμε ,αθανατοι νεοελληνες.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Sosta sosta ,as mathoyme prota thn dikh mas istoria kai as afisoyme gia argotera thn pagkosmia.Rompa ton eixan kanei oi soyrealistes ton leonida kai ton ALEXANDRO.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Άθλια και κακόγουστη σειρά! Ερμηνείες επιπέδου βιντεοκασέτας, ψηφιακά λες και βγήκαν από βιντεοκλίπ του '80, κοστούμια του 19ου αιώνα με τις οθωμανές να έχουν αβυσσαλέα ντεκολτέ ( και μόνο να το σκέφτονταν, θα έπεφτε χατζάρα). Ρυθμοί χελώνας και ανούσιοι διάλογοι. Αν αυτό το λέμε υπερπαραγωγή...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Μια διευκρίνηση...
  Ο ιστορικός okay tiryakioglu αναφερόμενος στην χρονολογία 1664 δεν μιλάει για κατασκευή καραβιών γενικά, αλλά συγκεκριμένα για την κατασκευή γαλλιονιών (αγγλικά: galeon, τουρκικά: kalyon). Ο συγκεκριμένος τύπος ιστιοφόρου πλοίου, του οποίου την κατασκευή στη τηλεοπτική σειρά φαίνεται να διατάζει ο Σελήμ και μάλιστα σε μεγάλους αριθμούς, στην πραγματικότητα θα αρχίσει να ναπηγείται μαζικά στην Οθωμανική Αυτοκρατορία μετά δεύτερο μισό του 17ου αιώνα. Σαφώς οι Οθωμανοί έκαναν θαλάσσιες επιχειρήσεις έως τότε και μάλιστα κατά διαστήματα σε τεράστιες κλίμακες απλά με προγενέστερους τύπους πλοίων, όπως στην περίπτωση της πολιορκίας της Ρόδου, όπου χρησιμοποιήθηκαν ως πολεμικά πλοία κυρίως γαλέρες (αγγλικά: galley, τουρκικά: kadirga).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Προς τελευταίο ανωνυμο:

  Μάλλον έχετε δίκαιο και αναμφίβολα μέρος του λάθους βαραίνει και τον μεταφραστή-δηλαδή εμένα.

  Το ελαφρυντικό μου είναι ότι μετέφρασα το άρθρο από τα Αγγλικά επί λέξει.

  Σας ευχαριστώ για το σχόλιο και την συμμετοχή σας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Πάντως είναι γεγονός ότι η Τουρκία έχει μπει σε 60χωρών τα σπίτια και κάνει την προπαγάνδα της!!!! Το γεγονός ότι ο Σουλειμάν αντί να σφάζει κοσμάκι, φτιάχνει κοσμήματα καιμιλά γλυκά σε γυναίκες. Ότι χαιρόταν ο Έλληνας πατέρας που του πήραν την κόρη για το χαρέμι,και αυτή να θεωρεί τον εαυτό της τυχερό και πολλά άλλα τέτοια φεδρά....
  Θεωρώ ότι πρέπει σε κάθε εκπομπή να βγαίνει ένας ιστορικός και να καταγγέλει τις ψευδείς τοποθετήσεις της ιστορίας μέσα από αυτά τα ανιστόριτα έργα!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αμφιβάλλω αν έχει μπει 60χωρών τα σπίτια και κάνει την προπαγάνδα της. Τα ίδια έλεγαν και για την Ελλάδα πριν χρόνια. Αποδείχτηκε ότι οι τουρκοσειρές ήταν απλώς μία μόδα που πέρασε. Σήμερα παίζεται μονάχα μία.

   Διαγραφή
 18. Ο Ιστορικός θα έχανε τη σοβαρότητα του άν σχολίαζε τέτοιου είδους υποκουλτούρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

Όλα τα θέματα του ιστολογίου

α1 Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος26 Αβράαμ Λίνκολν1 Άγγελος Έβερτ1 Άγγελος Σικελιανός1 Αγγλία12 Άγιο Όρος5 Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος3 Αδαμάντιος Κοραής9 Αθανάσιος Ευταξίας1 Αθανάσιος Σουλιώτης - Νικολαϊδης2 Αθανάσιος Τσακάλωφ1 Αιγαίο17 Αιγαίο Ελληνική θάλασσα3 Αίγινα1 Αισχύλος1 Ακρόπολη12 Αλβανία13 Αλεξάνδρεια9 Αλέξανδρος Ζαϊμης6 Αλέξανδρος Κορυζής5 Αλέξανδρος Κουμουνδούρος7 Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος14 Αλέξανδρος Οθωναίος7 Αλέξανδρος Παπάγος17 Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης7 Αλέξανδρος Παπαναστασίου17 Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής1 Αλέξανδρος Σακελαρίου5 Αλέξανδρος Υψηλάντης8 Αλέξανδρος Χατζηκυριάκος3 Αλεξάντρ Σολτζενίτσιν5 Αμερικανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Αναγέννηση3 Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος1 Αναστάσιος Παπούλας4 Ανατολική Ρωμυλία1 Ανδρέας Γ. Παπανδρέου16 Ανδρέας Καρκαβίτσας2 Ανδρέας Λόντος2 Ανδρέας Μεταξάς1 Ανδρέας Μιαούλης8 Ανδρέας Μιχαλακόπουλος13 Ανδρέας Τζίμας1 Άνθιμος Γαζής1 Αννα Κομνηνή1 Άννα Κομνηνή1 Αννίβας1 Αντάντ18 Αντιβενιζελισμός30 αντισημιτισμός5 Αντόνιο Γκράμσι1 Αντώνης Σαμαράς1 Απεργίες4 Αποικιοκρατία6 Άραβες3 Αρβανίτες1 Άρειος Πάγος3 Άρης Βελουχιώτης9 Αριστείδης ο Αθηναίος2 Αριστοτέλης7 Αριστοτέλης Ωνάσης1 Αρχαία Αθήνα28 Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία10 Αρχαία Σπάρτη22 Αρχαιοκαπηλεία6 Αρχαιολογία26 Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός3 Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος3 Αρχιμίδης4 Αστρονομία4 Αστυνομία2 Αυστρία4 Αυτοκράτορας Ηράκλειος3 Αφρική4 Αχαϊκή Συμπολιτεία2 β1 Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος43 Βαλκάνια26 βασανιστήρια1 Βασίλειος Τσίχλης23 Βασιλιάς Αλέξανδρος Α΄1 Βασιλιάς Γεώργιος Α΄22 Βασιλιάς Γεώργιος Β΄26 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄34 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄8 Βασιλιάς Όθων Α΄25 Βασιλιάς Παύλος Α΄7 Βασιλιάς Φίλιππος Β΄6 Βενιαμίν Λέσβιος1 Βιβλία και Βιβλιοθήκες37 Βιβλιοκρισίες87 Βιέννη5 Βιετνάμ2 Βιογραφίες79 Βλάσης Γαβριηλίδης1 Βουλγαρία14 γ1 Γαβριήλ Μιχαήλ Δημητριάδης8 Γαλλία21 Γαλλική Επανάσταση6 Γαριβάλδι2 Γελιογραφίες4 Γενοκτονία των Αρμενίων3 Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου6 Γερμανία51 Γεώργιος (Πλήθων) Γεμιστός2 Γεώργιος Α. Παπανδρέου19 Γεώργιος Βλάχος4 Γεώργιος Γρίβας (Διγενής)7 Γεώργιος Ζησιμόπουλος2 Γεώργιος Θεοτόκης10 Γεώργιος Κάνιγκ3 Γεώργιος Καραϊσκάκης4 Γεώργιος Καρτάλης2 Γεώργιος Καφαντάρης9 Γεώργιος Κονδύλης17 Γεώργιος Κουντουριώτης4 Γεώργιος Λεοναρδόπουλος2 Γεώργιος Παπαδόπουλος2 Γεώργιος Παπανδρέου (GAP)1 Γεώργιος Πωπ1 Γεώργιος Ράλλης6 Γεώργιος Σεφέρης2 Γεώργιος Σταύρου2 Γεώργιος Στρέιτ1 Γεώργιος Τσολάκογλου4 Γεώργιος Τσόντος (Βάρδας)1 Γιάννης Ιωαννίδης3 Γιάννης Ψυχάρης2 Γιόζιφ Μπροζ (Τίτο)8 Γιουγκοσλαβία12 Γιώργης Σιάντος4 Γιώργος Ρωμανός1 Γκουλάγκς4 Γλώσσα και καθημερινός βίος των Ελλήνων διαχρονικά35 Γράμμος - Βίτσι2 Γρηγόρης Φαράκος2 Γρηγόριος Δίκαιος (Παπαφλέσσας)7 Γρηγόριος Ξενόπουλος4 δ1 Δαρδανέλλια1 Δέσποινα Κούρτη1 Δημήτρης Παρτσαλίδης3 Δημήτριος Αναγνωστόπουλος1 Δημήτριος Βούλγαρης2 Δημήτριος Γούναρης24 Δημήτριος Ιωαννίδης1 Δημήτριος Καλλέργης1 Δημήτριος Μάξιμος1 Δημήτριος Ράλλης4 Δημήτριος Υψηλάντης10 Δημήτριος Ψαρρός4 Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδος (ΔΣΕ)19 Δημοσθένης4 Δημοψήφισμα2 δημοψήφισμα 19243 Διατροφή5 Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.)3 Δικαιοσύνη7 Διονύσιος Σολωμός1 Διπλωματία24 δοσιλογισμός3 δουλεμπόριο3 Δύση2 Δωδεκάνησα13 Ε.Ρ.Ε.5 ΕΔΕΣ15 Εθνικά Δάνεια2 Εθνική αντίσταση13 Εθνική τράπεζα4 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Ε.Α.Μ.)8 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ)6 Εθνικός Διχασμός (1914-1918)34 Εθνικός Συναγερμός3 Εθνοσυνέλευση5 ΕΚΚΑ4 Εκκλησιαστική Ιστορία10 ΕΛΑΣ29 Ελβετία4 ΕΛΔΥΚ1 Ελευθέριος Βενιζέλος71 Ελληνική λογοτεχνία5 Ελληνική Οικονομική Ιστορία34 Ελληνική Οικονομική κρίση33 Ελληνική Παιδεία23 Ελληνική Παράδοση2 Έλληνικό Έθνος33 Ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος12 Ελληνικός στρατός43 Ελληνισμός27 Ελληνισμός της Αμερικής2 Ελληνοτουρκικές σχέσεις6 Ελληνοτουρκικός πόλεμος 189711 Ελλήνων Πάσχα3 Εμμανουήλ Μπενάκης1 Εμμανουήλ Ξάνθος1 Εμμανουήλ Παπάς1 Εμμανουήλ Ρέπουλης5 Εμμανουήλ Ροϊδης4 Εμμανουήλ Τομπάζης2 Εμμανουήλ Τσουδερός5 Εμπόριο6 Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (Ε.Δ.Α.)1 Ένωση Κέντρου5 ΕΟΚ1 ΕΟΚΑ Α΄10 ΕΟΚΑ Β΄3 Επανάσταση στο Γουδή10 Επέτειος2 Επίκουρος1 Επιτάφιος1 Ερατοσθένης1 Ερυθρός Σταυρός3 ΕΣΣΔ19 Ευάγγελος Αβέρωφ3 Ευάγγελος Λεμπέσης1 Ευεργέτες1 Ευρωπαϊκή Ένωση3 Ευρωπαικός Διαφωτισμός3 εφημερίδα "Καθημερινή"5 Η γυναίκα στην Ιστορία2 Η δίκη των "εξ"25 Ήθη και έθιμα3 Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Η.Π.Α.)37 Ήπειρος14 Ηράκλειτος1 Ηρακλής Θεσσαλονίκης5 Ηρόδοτος13 Θαλής ο ΜΙλήσιος1 Θέατρο5 Θεμιστοκλής5 Θεμιστοκλής Σοφούλης9 Θεόδωρος Δηλιγιάννης6 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης13 Θεόδωρος Πάγκαλος20 Θεόδωρος Πάγκαλος (ο νεότερος)1 Θεόδωρος Τουρκοβασίλης3 Θεόφιλος Καΐρης1 Θερμοπύλες2 Θεσσαλονίκη28 Θουκυδίδης10 Θράκη11 Θρασύβουλος Τσακαλώτος3 Θρησκεία3 Θωρηκτό Αβέρωφ9 Ι.Β.Δ.104 Ιαπωνία3 Ιατρική8 Ιερή Συμμαχία8 Ιερός Λόχος6 Ιλιάδα11 Ίμια3 Ιουλιανή κρίση του ΄652 Ιούλιος Βέρν2 Ιπποκράτης ο Κώος3 Ισλάμ6 Ισοκράτης2 Ισπανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Ιστορία622 Ιστορία της Αλβανίας12 Ιστορία της Ελληνικής αεροπορίας1 Ιστορία της Κρήτης16 Ιστορία του Αθλητισμού9 Ιταλία27 Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης2 Ιωάννης Γκούρας1 Ιωάννης Δεμέστιχας3 Ιωάννης Καποδίστριας24 Ιωάννης Κωλέττης6 Ιωάννης Μακρυγιάννης6 Ιωάννης Μεταξάς41 Ιωάννης Μιχαήλ5 Ιωάννης Παπακωνσταντίνου10 Ιωάννης Συκουτρής6 Ιωάννης Τσαγκαρίδης1 Ιωάννης Τσιμισκής1 Ιωάννινα5 Ίων Δραγούμης26 Ιωνική Επανάσταση1 Κ. Θ. Δημαράς2 Καλαμάτα1 Κανέλος Δεληγιάννης3 Καρλ Γιουνγκ1 Καρλ Μαρξ1 Κάρολος Παπούλιας2 Καρχηδόνα1 κατεχόμενα της Κύπρου1 Κατοχή13 Κατοχικά Δάνεια3 Κίμων ο Αθηναίος2 Κίνα7 Κίνημα του Ρομαντισμού2 κινηματογράφος3 Κινηματογράφος και Ιστορία4 Κοινωνία των Εθνών (Κ.τ.Ε.)3 Κολλυβάδες2 Κόμμα Φιλελευθέρων11 Κομμουνισμός29 Κομνηνός Πυρομάγλου2 Κοράνιο2 Κόρινθος6 Κύθηρα1 Κυπριακή Ιστορία46 Κυριάκος Κατσιμάνης14 Κύριλλος Λούκαρις2 Κωνσταντίνος Δεμερτζής1 Κωνσταντίνος Καβάφης3 Κωνσταντίνος Καναρης6 Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή1 Κωνσταντίνος Καραμανλής11 Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο νεώτερος)2 Κωνσταντίνος Λινάρδος18 Κωνσταντίνος Μανιαδάκης6 Κωνσταντίνος Μητσοτάκης4 Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ΄8 Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος8 Κωνσταντίνος Σημίτης4 Κωνσταντίνος Σμολένσκι2 Κωνσταντίνος Τσαλδάρης4 Κωνσταντίνος Φωτιάδης5 Κωνσταντινούπολη41 Κως4 Κώστας Βάρναλης1 Κώστας Περρίκος1 Κωστής Παλαμάς6 ΛΑ.Ο.Σ3 Λαθρομετανάστευση3 Λαικό Κόμμα7 Λαμία2 Λατινική Αμερική1 Λεονίντ Τρότσκι4 Λέσβος3 Λεωνίδας Παρασκευόπουλος1 Λόγιος Ερμής4 Λόρδος Βύρων8 Λουτράκι1 Λύσανδρος1 Μαζική πολιτική προπαγάνδα2 Μακάριος11 Μακεδονία48 Μακεδονικό Ζήτημα32 Μακεδονικός Αγώνας8 Μακεδονομάχοι5 Μάνη2 Μάο Τσε Τουνγκ2 Μαραθώνας3 Μάρκος Βαφειάδης9 Μάρκος Μπότσαρης1 Μάτζικερτ1 Μεγάλη Βρετανία37 Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia)1 Μέγαρο Μαξίμου1 Μέγας Αλέξανδρος8 Μέγας Αλέξανδρος ο Μακεδών2 Μέγας Θεοδόσιος1 Μέγας Κωνσταντίνος1 Μελέτης Βασιλείου1 Μεσαίωνας5 Μέση Ανατολή2 Μεσόγειος2 Μεσολόγγι10 Μεσσήνη Μεσσηνίας12 Μεταπολεμική Ελληνική Ιστορία (1949-1974)43 Μέττερνιχ4 Μίκης Θεοδωράκης3 Μίκης Πρωτοπαπαδάκης8 Μικρά Ασία43 Μιλτιάδης ο Αθηναίος1 Μιλτιάδης Πορφυρογέννης1 Μιχαήλ Ψελλός3 Μνημείο14 Μοροζίνι2 Μουσολίνι12 Μπενιζέλος Ρούφος1 Μυστικές υπηρεσίες5 ναζισμός2 Νάξος2 Ναπολέων Βοναπάρτης2 Ναπολέων Ζέρβας10 Ναυαρίνο2 Ναύπακτος2 Ναύπλιο16 Ναυτική Ιστορία57 Νέα Δημοκρατία10 Νεοκλής Σαρρής1 Νεότουρκοι6 Νικήτας Σταματελόπουλος5 Νικηφόρος Φωκάς1 Νικίας2 Νικόλαος Δημητρακόπουλος1 Νικόλαος Λεωτσάκος3 Νικόλαος Πλαστήρας18 Νικόλαος Πολίτης1 Νικόλαος Στράτος5 Νίκος Ζαχαριάδης17 Νίκος Καζαντζάκης2 Νίκος Μπελογιάννης1 Νίκος Νικολούδης42 Νίτσε1 Ξάνθη1 Ξενοφών3 Οδυσσέας Ανδρούτσος2 Οδυσσέας Ελύτης4 Οδυσσέας Ιάλεμος2 Οδύσσεια7 Οθωμανική Αυτοκρατορία74 Οθωνική περίοδος (1832-1864)14 Οικουμενικό Πατριαρχείο8 Όλα τα άρθρα με χρονολογική σειρά1 ομάδα των "Ιαπώνων"2 Όμηρος22 ομοφυλοφιλία1 Οργανισμός ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.)3 Οργάνωση "Χ"2 Ορθοδοξία32 π. Κύριλλος Κεφαλόπουλος13 ΠΑ. ΣΟ. Κ.25 Παγκόσμιος Ιστορία23 Παλαιών Πατρών Γερμανός2 Παναγής Τσαλδάρης16 Παναγιώτης Δαγκλής1 Παναγιώτης Δεμέστιχας1 Παναγιώτης Κανελλόπουλος15 Πάνος Κορωναίος2 Πάτρα3 Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄5 Παύλος Γύπαρης4 Παύλος Κουντουριώτης14 Παύλος Μελάς2 Παυσανίας1 Παυσανίας Κατσώτας1 Παυσανίας ο περιηγητής1 ΠΕΑΝ2 Πειραιάς6 πειρατεία1 Πεισίστρατος1 Πελοποννησιακός πόλεμος7 Περικλής1 Περικλής Αργυρόπουλος1 Περικλής Γιαννόπουλος5 Περικλής Δεληγιάννης1 Περιοδικά Ιστορίας3 Περσικοί πόλεμοι10 Πετρέλαια στο Αιγαίο2 Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης4 Πέτρος Γαρουφαλιάς1 Πέτρος Μακρής - Στάϊκος5 Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης13 Πλάτων9 Πλούταρχος7 Ποίηση και αισθητική18 Πόλεμος των Μπόερς1 Πολιτικαντισμός εν Ελλάδι14 πολιτική δολοφονία18 Πολιτική Ιστορία17 Πολωνία2 Πόντος7 Πρίγκιπας Ανδρέας2 προπαγάνδα5 πρόσφυγες6 προσωκρατικοί φιλόσοφοι3 Προτεινόμενα3 Πρωτογενείς Ιστορικές πηγές30 πρωτόκολλο Πολίτη-Calfoff1 Πύρρος της Ηπείρου1 Ρήγας Παλαμίδης1 Ρήγας Φερραίος3 ριζοσπάστης1 Ρόδος10 Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία15 Ρώμη8 Ρωμηοσύνη5 Ρωσία23 Ρωσικο κόμμα3 Σάββας Γκαλιμαρίδης2 Σάμος1 Σαντόρε Σανταρόζα2 Σαντορίνη1 ΣΚΑΪ2 Σκάκι1 Σκωτία4 Σόλων3 Σοφοκλής Βενιζέλος3 Σοφοκλής Δούσμανης1 Σπυρίδων Μαρκεζίνης5 Σπυρίδων Τρικούπης3 Σταλινισμός15 Σταυροφορίες6 Σταφιδικό Ζήτημα2 Στέφανος Δραγούμης3 Στέφανος Σαράφης2 Στέφανος Σκουλούδης5 Στέφανος Στεφανόπουλος1 Στράβων5 Στρατής Μυριβίλης2 Στρατιωτική Ιστορία57 Στρατιωτικό καθεστώς Ιωαννίδη3 Στυλιανός Γονατάς7 Στυλιανός Χούτας1 Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότωφ2 Συνθήκη της Λοζάννης9 Συνθήκη των Σεβρών6 συντάξεις1 ΣΥΡΙΖΑ4 Σωκράτης3 Σώματα Ασφαλείας1 Ταγίπ Ερντογάν1 Τάγματα ασφαλείας2 Τείχος του Βερολίνου1 τεκτονισμός1 Τέχνες11 Τεχνολογία8 το παιχνίδι στην Ιστορία6 Τοπική Ιστορία1 Τουρκία20 Τουρκοκρατία (1453-1821)35 Τράπεζα της Ελλάδος5 Τράπεζες1 Τριπολιτσά2 Τσαούς Αντών (Φωστερίδης)1 Ύδρα5 Υποβρύχιο Παπανικολής1 υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ3 Υφαλοκρυπίδα1 Φαίδων Γκιζίκης3 Φαλμεράγιερ6 Φανάρι2 Φασισμός1 Φιλελληνισμός9 Φιλία1 Φιλική Εταιρεία9 Φιλολογικά και άλλα δοκίμια44 Φιλοποίμην2 Φιλορθόδοξη Εταιρεία1 Φιλοσοφία9 Φιλοσοφία της ζωής και της Ιστορίας25 Φλωρεντία1 Φλώρινα4 Φραγκοκρατία8 Φωκίων1 Φωτογραφικό Οδοιπορικό26 Χαλκιδική2 Χαράλαμπος Κατσιμήτρος3 Χαράλαμπος Τσερούλης2 Χαράτσι1 Χαρίλαος Τρικούπης13 Χαρίλαος Φλωράκης2 Χάτι Χουμαγιούν1 Χίτλερ17 Χούντα6 Χρεοκοπία10 Χρηματιστήριο4 χριστιανικό ολοκαύτωμα3 Χριστόδουλος Τσιγάντες1 Χριστούγεννα10 Χρυσόστομος Σμύρνης1 Χωροφυλακή2 Ψαρά3 ψυχολογία2 Ψυχρός Πόλεμος12 CIA4 John Iatrides1 K.K.E.44 KGB4 Mεσσήνη4 Robert Bruce2 Slider3 William Wallas2 Winston Churchil1
Εμφάνιση περισσότερων
"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας