"Ανιστόρητη" η φιλοοθωμανική σειρά "Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής" σύμφωνα με Τούρκους Ιστορικούς

Εδώ και ένα χρόνο περίπου βομβαρδιζόμαστε όλοι μαζικά με Τουρκικές σαπουνόπερες της κακιάς ώρας που κάνουν την δική μας Φωσκολική "Λάμψη" να μοιάζει με αριστούργημα του Σεσίλ ντε Μίλ. Την τελευταία εβδομάδα διαφημίζεται έντονα, από τον αντ1 αν δεν κάνω λάθος, η "Ιστορική" Τουρκική παραγωγή με θέμα τον "Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή". Η σειρά αυτή είναι μια φιλόδοξη πολυδάπανη παραγωγή των Τούρκων που πιθανά να εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο πολιτικής που ασκεί η γειτονική χώρα με την οποία προσπαθεί να μας πείσει πως επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας ήταν όλα εξαιρετικώς καμωμένα, οι σκλάβοι λαοί της περνούσαν εξαιρετικά και ήταν άφρονες που επαναστάτησαν επιζητώντας την ανεξαρτησία τους.


Ο γράφων δεν έχει δει την εκπομπή, ούτε σκοπεύει να το κάνει, ούτε την συνιστά σε κανένα αναγνώστη του. Πάντως σύμφωνα με πολλούς Τούρκους Ιστορικούς η σειρά έχει πολλά Ιστορικά λάθη. Ο Ιστορικός Ahmet Yaşar Ocak δήλωσε πως "δεν του άρεσε καθόλου" η εκπομπή, ενώ είπε πως οι διάλογοι της σειράς είναι εντελώς εκτός εποχής σε σημείο να νομίζει ότι ακούει διαλόγους από θεατρικά έργα του Σαίξπηρ. Ο συγγραφέας Okay Tiryakioğlu είπε πως η σειρά απευθύνεται κυρίως στην φαντασία των Δυτικών και δεν έχει κανένα στοιχείο ρεαλισμού, εκτός των κοστουμιών και των τοποθεσιών που εκτυλίσσονται οι σκηνές. Όλες οι σκηνές των χαρεμιών είναι ανακριβείς καθώς το παρουσιάζουν ως μέρος του παλατιού Τοπκαπί το 1520, ενώ το χαρέμι του Σουλεϊμάν στεγαζόταν στο παλάτι του Beyazıt μέχρι το 1540. Η μουσική και οι χοροί Οριεντάλ που παρουσιάζονται δεν έχουν καμία σχέση με τον τρόπο διασκέδασης των Οθωμανών στην εποχή εκείνη. Επίσης στην εκπομπή αναφέρεται πως ο Σουλτάνος Σελήμ ετοίμασε 200 γαλέρες για την εκστρατεία κατά της Ρόδου, ενώ η αλήθεια είναι ότι οι Οθωμανοί κατασκεύασαν το πρώτο τους πλοίο μετά το 1664.

Επίσης τα επαναλαμβανόμενα διαφημιστικά στην Τουρκική τηλεόραση που παρουσιάζουν τον Σουλεϊμάν ανάμεσα στις γυναίκες του χαρεμιού του, έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε μεγάλο τμήμα της Τουρκικής κοινής γνώμης που με τηλεφωνήματα του ζήτησε την απαγόρευση της εκπομπής. Η επίσημη θέση της κυβέρνησης Ερντογάν είναι ότι "σημειώνουμε τις αντιδράσεις και θα δράσουμε μέσα στα πλαίσια που μας επιτρεπει ο νόμος. πάντως και τα τηλεοπτικά κανάλια οφείλουν να λαμβάνουν υπόψιν τους τις αντιδράσεις του κοινού". Το εθνικιστικό Τουρκικό κόμμα απαίτησε στην βουλή την απαγόρευση της εκπομπής.

Πηγή

http://www.todayszaman.com 

Σχόλια

  1. Οχι και Σαίξπηρ! Πώς τολμάει ο Τούρκος να συγκρίνει το ξέρασμα με σαιξπηρικά.

    Τώρα για καράβια που ναυπηγηθηκαν το 1664, αμφιβάλω, καθώς έγινε η κατάληψη της Ρόδου απο τον Σουλεϊμαν. Κάτι άλλο θέλετε να πείτε, που δεν κατάλαβα.

    Αυτό με τους χαρακτηρες να συμπληρώσουμε είναι σκέτο βάσανο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λινάρδος Κωνσταντίνος7 Σεπ 2012, 6:17:00 μ.μ.

    Τα έργα του Φώσκολου μοιάζουν με αριστούργημα του Σεσίλ Ντε Μιλ , χα χα χα καλό…
    Τώρα σε ότι αφορά τον Σουλειμάν τον Μεγαλοπρεπή (1520-1566) και τα χαρέμια του , η ιστορική πραγματικότητα λέει ότι αυτός ερωτεύτηκε παράφορα την Χουρρέμ (γελαστή) την οποία μάλιστα παντρεύτηκε το 1534 ζώντας μαζί της για πολλά χρόνια ως μονογαμικός , γεγονός πρωτοφανές για Σουλτάνο…
    Η Χουρρέμ ήταν πιθανότατα κόρη ενός Ουκρανού ιερέα και το αρχικό της όνομα ήταν Αλεξάνδρα Λισόβσκα που ζούσε κοντά στο Λβοβ στην Πολωνία.
    Εκεί θα πιαστεί αιχμάλωτη σε μια επιδρομή Τατάρων για να καταλήξει στο χαρέμι , όπου γρήγορα κέρδισε την εύνοια του Σουλειμάν.
    Το γεγονός αυτό θα προκαλέσει την έχθρα της Μαχιντεβράν της Τσερκέζας μητέρας του Μουσταφά του μεγαλύτερου υιού του Σουλειμάν, με αποτέλεσμα ένα σκληρό πόλεμο μεταξύ των δύο γυναικών ο οποίος θα λήξει με την επικράτηση της Χουρρέμ και την εκδίωξη της Μαχιντεβράν που θα πεθάνει ξεχασμένη στην Μπούρσα το 1581.
    Η επιρροή της Χουρρέμ ήταν μεγάλη και θα αποδειχτεί με την εξόντωση του Ιμπραήμ Πασά το 1536 που ήταν επίσης εχθρός της αλλά και ο πλέον κολλητός φίλος του Σουλειμάν, αλλά και του ίδιου του υιού του Μουσταφά το 1553 γεγονός που προκάλεσε και εξέγερση των Γενίτσαρων.
    Η Χουρρέμ θα πεθάνει πρώτη το 1558 , όμως ένας υιός της ο Σελήμ (1566-1574) θα αναδειχθεί τελικά Σουλτάνος μετά τον θάνατο του Σουλειμάν το 1566.
    Για το θέμα του στόλου να τονιστεί ότι μπορεί οι Οθωμανοί να μην έφταναν την ποιότητα των Ευρωπαίων , στόλο όμως ισχυρό από το τέλος του 15ου αιώνα διέθεταν.
    Οι Οθωμανοί το 1517 κατάφεραν να καταλύσουν το καθεστώς των Μαμελούκων στην Αίγυπτο γινόμενοι θεματοφύλακες του Ισλάμ και κυριαρχώντας απόλυτα στην Ανατολική Μεσόγειο .
    Ύστερα από αυτό δεν μπορούσαν να ανεχτούν την ύπαρξη των Ιπποτών στη Ρόδο που συν τοις άλλοις δημιουργούσαν προβλήματα και στο εμπόριο με αποτέλεσμα την μεγάλη εκστρατεία του 1521 και την κύκλωση της Ρόδου από εκατοντάδες καράβια.
    Έτσι οι Ιωαννίτες ιππότες αναγκάστηκαν να παραδώσουν το νησί και οι ίδιοι πήγαν στην Μάλτα.
    Για τον Σαίξπηρ αν είναι δυνατόν να γίνει σύγκριση , πολύ περισσότερο που ο Σαίξπηρ σε αρκετά έργα του (π.χ. Οθέλλος ) δεν χάνει την ευκαιρία να δείξει την απέχθεια του για τους Τούρκους .
    Τέλος σε ότι αφορά τα τουρκικά σήριαλ οι Τούρκοι καλά κάνουν και τα φτιάχνουν , το ερώτημα είναι γιατί τα ελληνικά κανάλια συναγωνίζονται το ένα το άλλο στην αγορά και προβολή όλο και περισσότερων σήριαλ μιας χώρας που με αμείωτη ένταση προσπαθεί να μας εξοντώσει.
    Δυστυχώς με το ρυθμό που έχουν πάρει , σε λίγο θα μας δείξουν και σήριαλ που έχουν έντονα ανθελληνικό χρώμα , όπως κάποιο , όπου μια γυναίκα ψάχνει στην Κύπρο τον άντρα της που οι κακοί Έλληνες σκότωσαν το 1974 , αλλά και ένα άλλο που παρουσιάζει τους Τούρκους να ξεπροβοδίζουν (μόνο λουκούμια δεν τους δίνουν) στις αποβάθρες της Σμύρνης τους … συνωστιζόμενους Έλληνες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να μην ξεχνάνε όσοι βλεπουνε αυτό το σίριαλ, πως αν ο Σουλεϋμαν δεν είχε χάσει τη μάχη της Βιέννης, όλη η Ευρώπη σήμερα θα ήταν μουσουλμανική και οι ίδιοι... περιτετμημένοι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάντως έχω την εντύπωση πως ο Τούρκος Ιστορικός δεν ισχυρίζεται ότι οι Οθωμανοί δεν είχαν στόλο, αλλά ότι δεν τον ναυπηγούσαν οι ίδιοι μέσρι την ημερομηνία που αναφέρει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. wδεν καταλαβαίνω γιατί γίνετε τόση φασαρία για ένα σήριαλ, δεν είπε κανείς οτι είναι ντοκυμαντέρ.
    Πολλές δυτικές ταινίες εχουν παρουσιάσει πολλές ιστορικές ανακρίβειες.Επίσης και εμεις δεν πάμε πίσω, τόσο σε ταινίες οσο και και βιβλία, πάντα παρουσιάζουμε την καλή πλευρά των Ελλήνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάνεις λάθος αγαπητέ! Δεν ήταν οι Έλληνες οι κατακτητές, αλλά οι κατακτημένοι που κουβαλούσαν 3,5 αιώνες απάνθρωπης σκλαβιάς στη πλάτη τους! Επομένως ΗΤΑΝ οι καλοί της υπόθεσης και εκ των πραγμάτων είχαν την επιείκεια όλων. Ναί, υπήρξε πραγματική σφαγή στην Άλωση της Τρίπολης, αλλά αυτή ήταν απόρροια των απάνθρωπων συνθηκών μιας εξίσου τρομακτικής σκλαβιάς. Και σε σύγκριση με τις ανάλογες σφαγές των Τούρκων εναντίον των Ελλήνων, ήταν…αμελητέα!

      Διαγραφή
  6. Στο θέμα του Σουλεϊμάν: Πρόσφατα έτυχε και διάβασα κι ένα βιβλίο (ιστορική βιογραφία) για τον Ιμπραήμ πασά ("Ο έλληνας βεζίρης: έργα και ημέρες του Ιμπραήμ πασά"), απλώς σκέφτηκα να το θέσω υπόψη σας. Το βρήκα πολύ ενδιαφέρον, επειδή έχει πολλά πολιτισμικά στοιχεία και πληροφορίες για την εποχή και την κοινωνία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας του 16ου αιώνα, πολλή διπλωματική και στρατιωτική ιστορία κ.ά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. εγω δεν καταλαβαινω γιατι γινεται τοσος ντορος για το τιποτα.εγω δεν βλεπω τουρκικα αλλα μου τραβηξε το ενδιαφερον τα πανεμορφα και πλουσια σκηνικα. εξαλου μην ξεχνατε οτι και οι αμερικανοι εχουν <> την ιστορια μας μεσα απο ταινιες αλλα ολοι τις ειδαμε.οσοι λοιπον ενδιαφερονται για την αληθεια απλα ας διαβασουν..............
    ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. signomi ata pou grafontai parapano einai alitheia?? diladi auti i ginaika katafere na pantreutei ton souleiman na exontosei ton impraim k ktl klt auta einai istorikes alitheies ?? giati me diafora pou anaferontai se diafora mploks einai san ola auta etsi pos ta parousiazoun simera einai mithos ,poia einai i alitheia telika??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λινάρδος Κωνσταντίνος8 Ιαν 2013, 6:23:00 μ.μ.

    Αγαπητέ (ή) Vani τα όσα έγραψα (με μια επιφύλαξη στις ημερομηνίες) είναι η ιστορική πραγματικότητα , ανεξάρτητα του πως παρουσιάζονται τα θέματα αυτά στο σήριαλ. Η Χουρρέμ όχι μόνο θα παντρευτεί τον Σουλεϊμάν αλλά θα τον συμβουλεύει και σε πολιτικά ζητήματα (π.χ. επιστολή της προς τον Βασιλιά της Πολωνίας). Η εξόντωση του Ιμπραήμ κατά πάσα πιθανότητα οφειλόταν στην Χουρρέμ που τον συκοφαντούσε με συστηματικό τρόπο στον Σουλτάνο , εκμεταλλευόμενη και την αλαζονεία που τον διακατείχε λόγω του αξιώματος του. Θεωρητικά η εξόντωση του είναι μυστήριο. Στις 15 Μαρτίου 1536 για μια ακόμη φορά δειπνούσε με τον Σουλτάνο , όμως την επόμενη ημέρα το στραγγαλισμένο πτώμα του βρέθηκε έξω από το παλάτι , ενώ από τα σημάδια στο σώμα του φαινόταν πως είχε δώσει γερή μάχη. Σε ότι αφορά την εξόντωση του Μουσταφά το 1553, αυτή θα είναι αποτέλεσμα της συστηματικής συκοφαντίας της Χουρρέμ αλλά και της κόρης της Μιχριμάχ που θα παντρευτεί ένα επόμενο μεγάλο Βεζίρη , τον Ρουστέμ Πασά. Έχει σωθεί επιστολή της Μιχριμάχ προς τον Σουλτάνο πατέρα της στην οποία αποκαλεί τον αδερφό της Μουσταφά , Ωρυόμενο σκυλί… Σύμφωνα με τις πηγές , ο Μουσταφά στραγγαλίστηκε στη σκηνή του από τρεις μουγγούς υπηρέτες (απαγορευόταν να χυθεί Οθωμανικό αίμα). Ο θάνατος του Μουσταφά ξεσήκωσε τους Γενίτσαρους που αποκαλούσαν τον Σουλεϊμάν , παράφρονα γεροξεκούτη… (δεν γνωρίζω βέβαια αν θα τα αναφέρουν αυτά στο σήριαλ…) , ενώ ο τρομοκρατημένος Σουλεϊμάν θα παύσει τον Ρουστέμ , γεγονός που με την σειρά του θα προκαλέσει την δυσαρέσκεια της Χουρρέμ. Ο πρόωρος θάνατος της το 1558 θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξει ανεξέλεγκτη αντιδικία και μεταξύ των υιών της για τη διαδοχή. Στη μάχη αυτή ο Σελίμ ήταν ο νικητής , έτσι το 1561 ο αδερφός του Βαγιαζήτ θα στραγγαλιστεί με διαταγή του ίδιου του Σουλεϊμάν. Ο Σελίμ (Σουλτάνος 1566-1574) θα παντρευτεί την Νουρμπανού που σύμφωνα με μια εκδοχή ήταν ελληνίδα από την Κέρκυρα ονόματι Καλή Καστανού και η οποία θα του χαρίσει ένα υιό τον Μουράτ τον Γ που θα γίνει ο επόμενος Σουλτάνος το 1574, αφού ο μεθυσμένος Σελίμ πέθανε από πτώση , ενώ επιθεωρούσε κάποια νέα κτίρια στο χαρέμι… Αν ενδιαφέρεσαι για περισσότερα , νομίζω έχει κυκλοφορήσει πρόσφατα ένα βιβλίο για τον Ιμπραήμ , όπως αναφέρει και ένας φίλος ποιο πάνω , ενώ οι δικές μου πηγές για αυτά τα αναφερόμενα πέρα από λεγόμενα του σημαντικού Τούρκου ιστορικού Χαλίλ Ιναλτζίκ , κατά βάση βασίζονται στο εξαιρετικό βιβλίο του Philip Mansel , Κωνσταντινούπολη , Η περιπόθητη πόλη (1453-1924) εκδόσεις Οδυσσέας 750 περίπου σελίδων . Στο βιβλίο αυτό υπάρχει ειδικό κεφάλαιο και για το χαρέμι (Σελ. 142-184 ) στο οποίο όχι μόνο περιγράφονται πολλά από τα όσα αναφέρω αλλά και αναλύονται οι πραγματικοί λόγοι ύπαρξης και η σημασία του χαρεμιού για την διατήρηση της Οθωμανικής δυναστείας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "ενώ η αλήθεια είναι ότι οι Οθωμανοί κατασκεύασαν το πρώτο τους πλοίο μετά το 1664."

    έλεος αμάν κύριοι!
    Τα πιστεύετε αυτά που γράφετε, ή απλά κάνετε προπαγάνδα για χαζούς;

    Κολυμπώντας ή πετώντας κατακτούσαν πελαγίσια νησιά οι Οθωμανοί, μέχρι το 1664;

    Ινδικός Ωκεανός: Άντεν (1548), Μουσκάτ (1551), Γκομπρούν, και νησιά Κις, Ορμούζ (1551), και Μπαχρέιν, όπως και τη χερσόνησο του Κατάρ (1554).

    Αιγαίο Πέλαγος: Ρόδος (1512), Χίος (1566), Κρήτη (1645-69)

    Ενώ οθωμανικοί καταδρομικοί στολίσκοι δρουν και σε όλα τα πλάτη του Βορείου Ατλαντικού Ωκεανού (1501-1660).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΕΝΣΤΑΝΣΗ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΤΟΥΡΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΕΖΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΦΟΒΕΡΗ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΙ ΕΝΑ ΑΠ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΣΟΥΛΕΙΜΑΝ ...ΣΥΜΦΩΝΩ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΒΑΡΒΑΡΟΣ ΜΙΣΑΛΟΔΟΞΟΣ ΚΑΙ ΣΑΝ ΤΟΝ ΧΙΛΤΛΕΡ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Η ΒΙΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΜΙΣΑΛΟΔΟΞΙΑ ΦΑΙΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΣΤΟ ΣΗΡΙΑΛ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ....μακαρι να καναμε τοση φασαρια ,για τους 300,τον Αλεξανδρο ,που καποιοιο αλλοι ανιστοριτοι τους κανανε υπερπαραγωγες και εμεις χειροκροταγαμε ,αθανατοι νεοελληνες.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Sosta sosta ,as mathoyme prota thn dikh mas istoria kai as afisoyme gia argotera thn pagkosmia.Rompa ton eixan kanei oi soyrealistes ton leonida kai ton ALEXANDRO.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Άθλια και κακόγουστη σειρά! Ερμηνείες επιπέδου βιντεοκασέτας, ψηφιακά λες και βγήκαν από βιντεοκλίπ του '80, κοστούμια του 19ου αιώνα με τις οθωμανές να έχουν αβυσσαλέα ντεκολτέ ( και μόνο να το σκέφτονταν, θα έπεφτε χατζάρα). Ρυθμοί χελώνας και ανούσιοι διάλογοι. Αν αυτό το λέμε υπερπαραγωγή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μια διευκρίνηση...
    Ο ιστορικός okay tiryakioglu αναφερόμενος στην χρονολογία 1664 δεν μιλάει για κατασκευή καραβιών γενικά, αλλά συγκεκριμένα για την κατασκευή γαλλιονιών (αγγλικά: galeon, τουρκικά: kalyon). Ο συγκεκριμένος τύπος ιστιοφόρου πλοίου, του οποίου την κατασκευή στη τηλεοπτική σειρά φαίνεται να διατάζει ο Σελήμ και μάλιστα σε μεγάλους αριθμούς, στην πραγματικότητα θα αρχίσει να ναπηγείται μαζικά στην Οθωμανική Αυτοκρατορία μετά δεύτερο μισό του 17ου αιώνα. Σαφώς οι Οθωμανοί έκαναν θαλάσσιες επιχειρήσεις έως τότε και μάλιστα κατά διαστήματα σε τεράστιες κλίμακες απλά με προγενέστερους τύπους πλοίων, όπως στην περίπτωση της πολιορκίας της Ρόδου, όπου χρησιμοποιήθηκαν ως πολεμικά πλοία κυρίως γαλέρες (αγγλικά: galley, τουρκικά: kadirga).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Προς τελευταίο ανωνυμο:

    Μάλλον έχετε δίκαιο και αναμφίβολα μέρος του λάθους βαραίνει και τον μεταφραστή-δηλαδή εμένα.

    Το ελαφρυντικό μου είναι ότι μετέφρασα το άρθρο από τα Αγγλικά επί λέξει.

    Σας ευχαριστώ για το σχόλιο και την συμμετοχή σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πάντως είναι γεγονός ότι η Τουρκία έχει μπει σε 60χωρών τα σπίτια και κάνει την προπαγάνδα της!!!! Το γεγονός ότι ο Σουλειμάν αντί να σφάζει κοσμάκι, φτιάχνει κοσμήματα καιμιλά γλυκά σε γυναίκες. Ότι χαιρόταν ο Έλληνας πατέρας που του πήραν την κόρη για το χαρέμι,και αυτή να θεωρεί τον εαυτό της τυχερό και πολλά άλλα τέτοια φεδρά....
    Θεωρώ ότι πρέπει σε κάθε εκπομπή να βγαίνει ένας ιστορικός και να καταγγέλει τις ψευδείς τοποθετήσεις της ιστορίας μέσα από αυτά τα ανιστόριτα έργα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμφιβάλλω αν έχει μπει 60χωρών τα σπίτια και κάνει την προπαγάνδα της. Τα ίδια έλεγαν και για την Ελλάδα πριν χρόνια. Αποδείχτηκε ότι οι τουρκοσειρές ήταν απλώς μία μόδα που πέρασε. Σήμερα παίζεται μονάχα μία.

      Διαγραφή
  18. Ο Ιστορικός θα έχανε τη σοβαρότητα του άν σχολίαζε τέτοιου είδους υποκουλτούρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ισως να φανώ υπερβολικός, ωστόσο δεν θα πω την αλήθεια διότι υπερισχύει η αγάπη μου για την Ελλάδα και τον Πολιτισμό της. Φυσικά, ξέρω πως οι αλυτρωτικές τάσεις και τα τόξα των νεότουρκων περιμένουν να δουν απόψεις αντικειμενικές και ιστορικά τεκμηριωμένες από Ελληνες ώστε να ενισχύσουν την προπαγάνδα τους και στρέψουν την διεθνή κοινή γνώμη με το μέρος τους. Άλλωστε, και με την Κύπρο βλέπουμε πως 50 χρόνια μετά η κατοχή παραμένει και δεν άνοιξε μύτη. Ως παράδειγμα, είμαι Ολυμπιακός 100% αλλά σέβομαι και θαυμάζω τους αντιπάλους μας όπως την ΑΕΚ του Ντούσαν κ Μίμη, τον ΠΑΟ του Σαραβάκου, τον ΠΑΟΚ του Ορφανού κ του Σκαρτάδου κ.ά που δεν θυμάμαι κι ας είναι ορκισμένοι εχθροί μου. Κάπως έτσι ανάποδα θα 'ηθελα να εκφραστώ για τους Οσμάν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας