Γράφει ο Ιωάννης Δ. Παπακωνσταντίνου
Υπό την ερεβώδη σκιά της Πανδημίας COVID-19, τα περισσότερα κρατικά ή θεσμικά σχέδια για την Διακοσιετηρίδα «πήγαν περίπατο» το 2021, αφού ήδη από τον Μάρτιο 2020 ανεστάλησαν επ' αόριστον οι δια ζώσης επετειακές γιορτές και εκδηλώσεις ανά την επικράτεια και το εξωτερικό. Κατά συνέπεια, το ενδιαφέρον των όλο και περισσότερων επετειακών φορέων,1 εστιάζεται πλέον αναγκαστικά στην παρουσία τους διαδίκτυο, ως ψηφιακό υποκατάστατο των (δια ζώσης) εκδηλώσεων της μεγάλης επετείου.
Υπό αυτό το ψηφιακό επετειακό πρίσμα, η ανάλυση διαδικτυακής επισκεψιμότητας του ιστολογίου, στο προηγούμενο άρθρο-editorial με τίτλο «Θέματα Ελληνικής Ιστορίας: Ιστοριογραφικός πόλος», και ειδικά το κύριο εύρημά της, ότι δηλαδή το ιστολόγιο το επισκέπτονται πλέον πάνω από 1.000 αναγνώστες την ημέρα, αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον εάν συγκριθεί με την αντίστοιχη επισκεψιμότητα της κρατικής επιτροπής Ελλάδα 2021 και της πολυϊδρυματικής συνέργειας Πρωτοβουλία 1821-2021, όπου συμμετέχουν 15 κορυφαία κοινωφελή ιδρύματα με συντονιστή την Εθνική Τράπεζα.
Ενδεικτικά, από τον Ιανουάριο 2021, τα Θέματα Ελληνικής Ιστορίας και η επιτροπή Ελλάδα 2021 εναλλάσσονται στην πρώτη θέση επισκεψιμότητας (avg. Unique visitors per day)2 μεταξύ των τριών φορέων: Τα μεν Θέματα Ελληνικής Ιστορίας πρώτευσαν στις 2 Ιανουαρίου 2021,3 με 1.556 επισκέπτες ημερησίως, ενώ η επιτροπή Ελλάδα 2021 πρώτευσε μετά από 3 εβδομάδες (και πληρωμένη διαφήμιση) στις 26 Ιανουαρίου 2021, με 1.955 επισκέπτες ημερησίως. Παράλληλα η συνέργεια Πρωτοβουλία 1821-2021 βελτίωσε με ταχύτατο ρυθμό την δική της επισκεψιμότητα,4 κατά 170% την περίοδο 2-26 Ιανουαρίου 2021, από 171 επισκέπτες ημερησίως στις 2 Ιανουαρίου, σε 461 επισκέπτες ημερησίως στις 26 Ιανουαρίου, ήτοι με ρυθμό πολύ ανώτερο των δύο άλλων φορέων (Έκθεμα 1 / στήλες 2-3).5
Καθώς όμως οι θεσμικοί επετειακοί φορείς, αναγκάζονται να εστιάζουν την προσοχή τους στην παρουσία τους στο διαδίκτυο—με ψηφιακές διαφημίσεις, με livestreaming εκδηλώσεων άνευ θεατών, με παραγωγές videos στο YouTube, κ.τ.λ.—πρέπει εκ των πραγμάτων να ασκούν την διαδικτυακώς προσήκουσα επιμέλεια όσον αφορά στο ιστοριογραφικό περιεχόμενο των ψηφιακών αναρτήσεών τους. Διότι το διαδίκτυο έχει την ιδιοτυπία να “μη συγχωρεί” εκτροπές από την ιστορική αλήθεια, δηλαδή εκείνη που προκύπτει αδιαμφισβητήτως από επιστημονική (και όχι επιλεκτική ή αποσπασματική) ανάγνωση των πρωτογενών πηγών.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με εκτιμήσεις του semrush.com6 (Έκθεμα 2), η ανά μήνα Συνολική Διάρκεια Επισκέψεων (Total Visit Duration) της επιτροπής Ελλάδα 2021 ήταν κατά πολύ υψηλότερη από την αντίστοιχη άλλων επετειακών φορέων μέχρι το Ιούλιο 2020, με 8.167 ώρες (έναντι 1.825 ωρών στα Θέματα Ελληνικής Ιστορίας) τότε, αλλά στη συνέχεια και μέχρι τέλους του έτους καταποντίσθηκε. Κατά συνέπεια, στο τέλος του 2020, η Συνολική Διάρκεια Επισκέψεων κατεγράφετο ως 13πλάσια στα Θέματα Ελληνικής Ιστορίας (2.341 ώρες τον Δεκ. 2020) απ' ό,τι η αντίστοιχη στον ιστότοπο της επιτροπής Ελλάδα 2021 (μόλις 174 ώρες τον Δεκ. 2020).
Αυτό το φαινόμενο (Έκθεμα 2), ίσως οφείλεται εν μέρει στην από την Άνοιξη 2020 προηγηθείσα λιβελογραφία και λιβελολογία κάποιων (2-3) μελών/συνεργατών της επιτροπής Ελλάδα 2021 κατά του Καποδίστρια (ως δήθεν “δικτάτορος”, δήθεν “αυταρχικού ηγεμόνος”, κ.ο.κ.) και στην επακολουθήσασα μαζική και αποτελεσματική ιστοριογραφική αντίδραση («διαδικτυακή ομοβροντία») από το «Καποδιστριακό» δίκτυο εκατοντάδων ιστοτόπων εις προάσπιση της εθναρχικής παρακαταθήκης του Καποδίστρια. Η Πρόεδρος της επιτροπής Ελλάδα 2021 παρενέβη τότε (με κάποια καθυστέρηση) και περιέστειλε εκείνη την αντικαποδιστριακή εκτροπή, αφού όμως οι εν λόγω συνεργάτες της πρόλαβαν να προκαλέσουν και επιφέρουν ένα μεγάλο πλήγμα στη διαδικτυακή δημοφιλία του ιστοτόπου της επιτροπής τότε και έκτοτε (δεδομένου ότι στο INTERNET ισχύει ο κανόνας ότι “άπαξ και το διαδικτυακό κοινό σού γυρίσει την πλάτη, δύσκολα επανέρχεται”).
Είναι δε αξιοσημείωτο ότι τα Θέματα Ελληνικής Ιστορίας κατόρθωσαν να ευρίσκονται σε υψηλό επίπεδο διαδικτυακής δημοφιλίας, παρότι δεν διαθέτουν ούτε την κρατική υπόσταση, ούτε την ακαδημαϊκή διασύνδεση, ούτε το πολυϊδρυματικό κύρος, ούτε την διεθνή δικτύωση θεσμικών επετειακών φορέων, ούτε τους συγκριτικά τεράστιους οικονομικούς τους πόρους, ούτε προβάλλονται από συστημικά Μ.Μ.Ε., ούτε και χρηματοδοτούν ψηφιακή ή άλλη διαφήμισή τους, όπως απεναντίας κάνουν οι εν λόγω θεσμικοί επετειακοί φορείς. Αντ' αυτών όμως των πολλών συγκριτικών πλεονεκτημάτων των θεσμικών φορέων, το ιστολόγιο επένδυσε τις απειροελάχιστες δυνάμεις του στην αναζήτηση της αληθείας για τον Αγώνα της Παλιγγενεσίας, με περισσότερους βαθμούς ελευθερίας από εκείνους που διέπουν θεσμικούς φορείς, όπως ειδικότερα προσδιορίσθηκε στο ως άνω προηγούμενο άρθρο-editorial.7
ΕΠΙΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1 Στη Διακοσιετηρίδα δραστηριοποιούνται όλο και περισσότεροι επετειακοί φορείς εκδηλώσεων, δημοσιεύσεων και εκδόσεων, όπως ο κρατική επετειακή επιτροπή Ελλάδα 2021, η πολυϊδρυματική Πρωτοβουλία 1821-2021 και οι επί μέρους αυτόνομες πρωτοβουλίες των (15) κοινωφελών ιδρυμάτων που συμμετέχουν σε αυτήν, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Μουσείο Καποδίστρια στην Κέρκυρα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος, η Αμερικανική Πρεσβεία στην Ελλάδα, κ.τ.λ.
2 Τα στατιστικά στοιχεία στον παρατιθέμενο πίνακα (Έκθεμα 1) και γράφημα (Έκθεμα 2) συνήχθησαν από την siteworthtraffic.com (Έκθεμα 1) και την semrush.com (Έκθεμα 2), και διασταυρώθηκαν με συμπληρωματικά στοιχεία από την alexa.com και την histats.com (Εκθέματα 1-12 στη μελέτη Comparative Web-Performance Report).
3 Όπως προσδιορίζεται στο άρθρο-editorial με τίτλο «Θέματα Ελληνικής Ιστορίας: Ιστοριογραφικός πόλος», στη διαδικτυακή δημοφιλία του ιστολογίου Θέματα Ελληνικής Ιστορίας συντελεί σημαντικά ένα δίκτυο (550) ιστολογίων, με παραθέσεις υπερσυνδέσμων σε άρθρα του ιστολογίου ή συχνά και με αναδημοσιεύεις άρθρων του.
4 Σημειωτέον, ότι η διαδικτυακή δημοφιλία δεν αποτελεί κύριο στόχο της συνέργειας Πρωτοβουλία 1821-2021 (όπως απεναντίας αποτελεί για άλλους επετειακούς φορείς): Ως πολυϊδρυματική, αυτή η συνέργεια αποτελεί κατ’ ουσίαν μια επετειακή άσκηση εθνικής ενότητος, ήτοι το μείζον διακύβευμά της είναι το εάν θα κατορθώσει να παραμείνει υφισταμένη («ενωμένη») μέχρι τέλους του επετειακού έτους 2021, και πολύ πιο πέρα, παρότι συμμετέχουν σε αυτήν ιδρύματα με αποκλίνουσα ή και ενίοτε εκ διαμέτρου αντίθετη επετειακή προσέγγιση του Αγώνα της Παλιγγενεσίας. Απ' ότι φαίνεται μέχρι σήμερα (Ιαν. 2021), αυτόν τον στόχο (ενότητα) η Πρωτοβουλία 1821-2021 τον επιτυγχάνει.
5 Από ποιοτική άποψη, όσον αφορά στον μέσο αριθμό ιστοσελίδων ανά επίσκεψη (avg. Page views per visit), η Πρωτοβουλία 1821-2021 πρώτευσε με 4,1 ιστοσελίδες ανά επίσκεψη στις 2 Ιανουαρίου 2021, έναντι 2,1 και 2,4 ιστοσελίδων ανά επίσκεψη στα Θέματα Ελληνικής Ιστορίας και στην επιτροπή Ελλάδα 2021 αντίστοιχα. Μετέπειτα όμως, τόσον τα Θέματα Ελληνικής Ιστορίας όσον και η επιτροπή Ελλάδα 2021 επέτυχαν να αυξήσουν τον μέσο αριθμό ιστοσελίδων ανά επίσκεψη κατά σχεδόν 18% κατά την περίοδο 2-26 Ιανουαρίου 2021, ενώ η Πρωτοβουλία 1821-2021 είχε μια μεγάλη μείωση (-46,6%) σε αυτό το μέγεθος τότε. Ως αποτέλεσμα, κατά το τέλος της περιόδου, και οι τρεις φορείς είχαν «ευθυγραμμιστεί» σχετικά με αυτό το σημαντικό μέγεθος, στην κλίμακα 2,2 - 2,8 ιστοσελίδων ανά επίσκεψη (Έκθεμα 1 / στήλες 8-10).
6 Παρότι ο στατιστικός αλγόριθμος της semrush.com υποεκτιμά τον αριθμό επισκεπτών των τριών ιστοτόπων—π.χ., για Δεκ. 2020, Θέματα Ελληνικής Ιστορίας: 5,6Κ· Ελλάδα 2021: 7,8Κ· Πρωτοβουλία 1821-2021: 0,6Κ—εν τούτοις εάν αυτές οι (υπο)εκτιμήσεις συνδυασθούν με τις παράλληλες εκτιμήσεις της σχετικά με την Μέση Διάρκεια Επίσκεψης (Avg. Visit Duration), τότε αναδεικνύεται αναλογικά (σε συγκρισιολογικό επίπεδο δυναμικών τάσεων), η προβληματική διαδικτυακή πορεία της επιτροπής Ελλάδα 2021 στο β΄ εξάμηνο του 2020, όσον αφορά στην ανά μήνα Συνολική Διάρκεια Επισκέψεων (Total Visit Duration).
Από τεχνικής απόψεως (για στατιστικολόγους και ειδικούς της Πληροφορικής), παρότι τα στατιστικά δεδομένα της semrush.com (όπως και άλλων παρομοίων στατιστικών ιστοτόπων) είναι εν πολλοίς προϊόντα ψηφιακής (αλγοριθμικής) δειγματοληψίας, δηλαδή αποτελούν πιθανολογικές (stochastic) προσεγγίσεις πραγματικών δεδομένων επισκεψιμότητος, εν τούτοις μπορούν να αποβούν χρήσιμα για εξαγωγή αναγωγικών συγκρισιολογικών συμπερασμάτων προς αναλογική αποτύπωση βασικών επιδόσεων διαδικτυακής επισκεψιμότητος διαφορετικών επετειακών φορέων, ειδικά μάλιστα εάν τέτοια (αναγωγικά) συμπεράσματα ερείδονται μάλλον σε συγκριτική αντιπαράθεση συναφών καμπυλών διαδικτυακών επιδόσεών τους παρά σε αριθμητικά μεγέθη καθ' εαυτά εκάστου ιστοτόπου καθ' εαυτού—δεδομένου ότι έκαστος εκ των ως άνω ανεξαρτήτων (ιδιωτικών) στατιστικών ιστοτόπων (semrush.com κ.τ.λ.) εφαρμόζει τα ίδια εαυτού αλγοριθμικά κριτήρια επί όλων των ιστοτόπων αδιακρίτως.
7 Για διεξοδικότερη συγκριτική ανάλυση επισκεψιμότητας των εν λόγω τριών ιστοτόπων, η σχετική μελέτη με τίτλο «Comparative Web-Performance Report» είναι δωρεάν αναγνώσιμη και διαθέσιμη (freely readable and downloadable) εδώ:
https://www.academia.edu/
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).
Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.