Ο κινεζικός πολιτισμός και οι Ελλαδικές επιδράσεις (του Δημήτρη Κονιδάρη)

μόλις εξεδόθη βιβλίο με τίτλο Ο ΚΙΝΕΖΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ, διανεμόμενο μέσω της lulu.com (αυτοέκδοση), γιά το οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορηθούν περισσότερα στην διαδικτυακή θέση: <http://lulu.com/spotlight/DNKONIDARIS>, καθώς και στο ιστολόγιό: <dnkonidaris.blogspot.gr>.

Το βιβλίο αυτό είναι το δεύτερο σειράς με θέμα τους μεγάλους πολιτισμούς του παρελθόντος και τις αλληλεπιδράσεις τους με το Αιγαίο, ακολουθεί δε το ΟΙ ΧΕΤΤΑΙΟΙ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, το οποίο εκδόθηκε από τον ΙΝΦΟΓΝΩΜΟΝΑ το 2016. Στην ίδια σειρά αναμένεται να ακολουθήσουν επίσης μελέτες οι οποίες πραγματεύονται τις αλληλεπιδράσεις με τον Αιγυπτιακό Πολιτισμό, τον Πολιτισμό της Βακτρίας – Μαργιανής καθώς και με αυτόν της κοιλάδας του Ινδού ποταμού. Περισσότερες πληροφορίες για τον υπογράφοντα μπορούν να ευρεθούν στην θέση: <https://independent.academia.edu/dimkonidaris/Books>.

Εισαγωγή

O Κινέζος πρωθυπουργός Wen Jiabao, ομιλών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο το 2010, είχε αναφερθεί χαρακτηριστικά στην Κίνα και την Ελλάδα ως ‘δύο απαστράπτοντα μαργαριτάρια’ στην Ανατολή και την Δύση αντιστοίχως που προσέφεραν μείζονα συνεισφορά στον παγκόσμιο πολιτισμό. Ο φημισμένος ερευνητής Boardman, άλλωστε, έχει επισημάνει την ανέλιξη του Κινέζικου Δράκοντος από το πρωτότυπο του Ελληνικού Κήτους, ενώ οι συσχετίσεις μεταξύ των δύο προαναφερθέντων πόλων περιλαμβάνουν την ανάδειξη Ελληνο – Ινδού βασιλέα σε Σοφό του Βουδισμού.

Η διαμόρφωση της Κινεζικής πολιτιστικής παραδόσεως θεωρείται ότι έλαβε χώραν κυρίως κατά την Περίοδο των Δυναστειών Shang (από το 1700 π.Χ.) και Chou (από το 1122 π.Χ.), καθώς και αυτήν των Αντιμαχομένων Κρατιδίων (από το 450 π.Χ.) που προηγήθηκαν της πολιτικής ενοποιήσεως στα μέσα του τρίτου αιώνος π.Χ. (δυναστείες Qin από το 256 π.Χ. και Han από το 206 π.Χ.). Κατά την περίοδο των αναστατώσεων στην αχανή χώρα σημειώθηκε μια έκρηξη στην ανάπτυξη του προβληματισμού και την παραγωγή διανοητικού έργου γνωστή ως η άνθιση των Εκατό Σχολών, ακολούθησε δε η εμφάνιση μεγάλων διανοητών όπως ο Λάο-Τσε, ο Κονφούκιος και ο Μότζε, κατ’ αναλογίαν προς ότι συνέβη στην κλασική Ελλάδα τής αυτής περιόδου.

Στην παρούσα εργασία καταβάλλεται προσπάθεια να ανιχνευθούν ή, έστω, να πιθανολογηθούν τυχόν υπάρχουσες επαφές και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των δύο μεγάλων πολιτισμών με έμφαση στην πρό – Αλεξανδρινή περίοδο! Το μαργαριτάρι της Ανατολής με την πρώιμη επινόηση της γραφής, την ανάπτυξη κρατικών δομών, την έντονη εξερευνητική δραστηριότητα, την τήρηση αρχείων και την κατάκτηση τεχνολογικών και διανοητικών καινοτομιών ίσως φανεί, με αφορμή και την εργασία αυτή, λιγότερο απομονωμένο και περισσότερο επηρεασμένο από τις Δυτικές και άλλες επιρροές άμεσες ή έμμεσες!

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ


Εισαγωγή

1. ‘Ονομάτων επίσκεψις’ 3

2. Οι σφραγίδες της Anau και Niya – Το κρατίδιο της Khotan. 5

3. Το κρατίδιο Zhongshan, η Xinjiang και οι Ελλαδικές επιδράσεις. 19

4. Θρησκεία – ομοιότητες με την Δύση και την Ελλάδα. 37

4.1 Βασίλισσα Μητέρα της Δύσεως. 37

4.2 Chih Nu, Ηώς και κλωστοϋφαντουργία. 39

4.3 Υπέρτατος θεός. 44

4.4 Ταφική αρχιτεκτονική των Han και εξωτερικές επιδράσεις. 44

5. Γλωσσολογικές συσχετίσεις – ιστορικές αναφορές. 49

6. Χάνδρες και λοιπά έργα υαλουργίας. 55

6.1 Γενικά. 55

6.2 Περισσότερα για το Begram.. 60

6.3 Σχόλια. 62

7. Διάχυση ιδεών και επιστημονικά επιτεύγματα. 65

7.1 Γενικά. 65

7.2 Μεταλλουργία. 74

7.2.1 Αργυρές φιάλες με λοβούς στην Κίνα. 78

7.3 Χαλκεία (gong) 80

8. Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ Νομάδων - Κίνας και ο Ελληνικός παράγων (πρίν την τελευταία χιλιετία π.Χ.) 83

8.1 Γενικά. 83

8.2 Επιρροές από τον Πολιτισμό του Ώξου. 85

8.3 Επιρροές από τους νομάδες της στέπας. 88

8.3.1 Ο θησαυρός του Borodino. 90

8.4 Συμπεράσματα. 91

9. Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ Νομάδων - Κίνας και ο Ελληνικός παράγων (τελευταία χιλιετία π.Χ.) 95

9.1 Γενικά. 95

9.2 Οι Wusun. 96

9.2.1 Η ανάγνωση του διαδήματος του Kargaly από την Kuzmina. 98

9.3 Οι Xiongnu. 101

9.4 Διάχυση Ελληνικών επιρροών στην Ασία. 104

9.5 Τύμβος Issyk. 107

9.6 Σκυθική τέχνη. 109

9.7 Η περίπτωση του Zaghunluk. 110

9.8 Συμπεράσματα. 114

10. Ελληνική επιρροή μετά την Ελληνιστική περίοδο. 117

10.1 Γενικά. 117

10.2 Ναυτικός κλάδος της Οδού του Μεταξιού. 124

10.3 Τοιχογραφίες Miran. 130

10.4 Τεχνουργήματα από ίασπι που διηγούνται την ιστορία. 133

10.5 Τεχνουργήματα από πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους. 138

11. Τελικές παρατηρήσεις και σχόλια. 141

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ. 151

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΙΜΗΣ ΚΙΝΑΣ. 223

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ.. 225

ΕΙΚΟΝΕΣ. 293

ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ. 303

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΟΝΟΜΑΤΩΝ

Σχόλια

  1. "Επαφες και αλληλεπιδρασεις των δυο πολιτισμων προ της Αλεξανδρινης περιοδου"...μαλιστα. Ελπιζω το βιβλιο να μην ειναι επιπεδου και λογικης Πλευρη(ολα ειναι ελληνικα) γιατι εχουμε μπουχτισει με τα βιβλια της "μη συμβατικης" ιστοριας(ευτυχως το φαινομενο εχει ξεθωριασει τα τελευταια χρονια, αλλα προλαβε εν τω μεταξυ να καψει αρκετους εγκεφαλους...)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαρίστως θα απαντούσα στην κριτική του βιβλίου μου, μάλιστα θα μπορούσα να την αναπαραγάγω και στο ιστολόγιό μου.. https://dnkonidaris.blogspot.gr/
      Κριτική όμως χωρίς να έχει διαβαστεί το βιβλίο..;

      Διαγραφή
    2. Αγαπητε κυριε Κονιδαρη, ευχαριστω για το σχολιο σας κατ'αρχας. Απο εκει και περα, δεν εκανα καμια κριτικη, εξεφρασα απλα μια επιφυλαξη και ταυτοχρονα ευχη! Το να ειναι δηλαδη το βιβλιο σοβαρο και οχι επιπεδου Πλευρη, Γεωργαλα, Αυφαντη κλπ "αστερων" της "μη συμβατικης" ιστοριας! Ελπιζω να συμφωνειτε κι εσεις οτι τα βιβλια των παραπανω(τα σχετικα με την προιστορια, διοτι πχ τα πολιτικα βιβλια του Γεωργαλα εχουν σιγουρα ενδιαφερον), ειναι βιβλια αντεπιστημονικα! Αν παλι τα θεωρειτε σοβαρα βιβλια, δεν εχουμε να συζητησουμε κατι παραπανω...

      Διαγραφή
  2. Η ινδοευρωπαϊκή ΘΕΩΡΊΑ είναι συμβατική <> με λεξούλες όπως μάλλον, ίσως, μπορεί, κατά πάσα πιθανότητα. Αυτό για τα σχόλια σας κύριε hellenicwarrior 84

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ινδοευρωπαϊκή ΘΕΩΡΊΑ είναι συμβατική ιστορία με λεξούλες οπως μάλλον, ίσως, μπορεί, κατά πάσα πιθανότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κυριε Επικουριδη με αυτα που λετε αποδεικνυετε οτι ειστε απλα ασχετος τοσο με την γλωσσολογια(οπου ακυρωνετε-αληθεια με τι περγαμηνες;-μια ολοκληρη επιστημη), αλλα και την αρχαιολογια. Σας προτεινω να διαβασετε το βιβλιο του J.P. Malory "Οι Ινδοευρωπαιοι, Γλωσσα, Αρχαιολογια και Μυθος" και το βιβλιο του Δημητρη Ευαγγελιδη "Μη Συμβατικες Θεωριες, Οι Κερδοσκοποι του "Ελληνισμου" και ο Φενακισμος των Αφελων" μπας και αντιληφθειτε την πλανη σας.
    Αλλιως, συνεχιστε να πιστευετε σε αρχανθρωπους 700.000 ετων, ορφικα κειμενα του 11.853 πΧ, καταβυθισεις Αιγηιδος του 10.000 πΧ, τρωικους πολεμους του 3.100 πΧ κλπ παλαβομαρες των "μη συμβατικων"(ημιμαθων ή απατεωνων λεω εγω) συγγραφεων που εκει στα 90s κυριως, καταξεφτιλισαν το οποιο γνησιο ενδιαφερον των βιβλιοφιλων για μελετη της αρχαιας ελληνικης ιστοριας, προιστοριας και μυθολογιας και το καταντησαν ενασχοληση για γραφικους και παλαβους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έγραψα ούτε για αρχανθρώπους που μου γράφετε ούτε γεια καταβύθιση της αιγηίδος ούτε όλα αυτά που μου γράφετε μάλλον θα έπρεπε να εσείς να διαβάσετε κάποια άλλα βιβλία και να βάλετε τη λογική σας να δουλέψει.εγώ πάντως σας προτείνω να διαβάσετε τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς που όλοι τους λένε ότι είμαστε γηγενείς/αυτόχθονες τώρα ποιος από τους δυο μας είναι σε πλάνη θα το διαπιστώσετε με τους αρχαίους Έλληνες ευχαριστώ πολύ

      Διαγραφή
    2. hellenicwarrior84 δεν αμφισβητούν μόνο οι συνωμοσιολόγοι τα περί ινδοευρωπαικής θεωρίας. Με το σκεπτικό σου οπαδοί του ινδοευρωπαισμού υπήρξαν και οι εθνικοσιαλιστές, άρα όποιος στηρίζει αυτή την άποψη είναι και ναζί. Γενικά η ινδοευρωπαική θεωρία μπάζει σε πολλά θέματα και δεν χρειάζεται να τρώμε αμάσητο ότι σερβίρουν. Γιατί στο τέλος έτσι όπως κερδίζει έδαφος και η αφρικανική θεωρία, θα αρχίσουμε να δεχόμαστε ότι οι αρχαίοι ήταν μαύροι μην τυχόν και μας κατηγορήσουν για .... ελληνόπληκτους .

      Διαγραφή
  5. Είναι τόσο γελοία η θεωρία των ινδοευρωπαίων που όχι μόνο μπάζει αλλά δεν έχει και καμία απολύτως λογική. Αρχαιολογικός δεν έχουν βρει τίποτα από άλλους πολιτισμούς έχουνε βρει και τα βαφτίζουν ινδοευρωπαϊκά. Γλωσσολογικός αυτοί οι ίδιοι που φτιάξαμε αυτή τη θεωρία αυτή οι ίδιοι φτιάξαν και την κοινή ρίζα χωρίς να υπάρχει το παραμικρό γραπτό η παραμικρή παράδοση. Το να φτιάχνω αυθαίρετα ρίζες σε κοινές λέξεις αυτό δεν είναι επιστήμη. Αναμεταξύ τους δεν μπορούν να συνεννοηθούν που τελικώς είναι η κοιτίδα των ινδοευρωπαίων ταξιδεύει μία εδώ μία εκεί και συνέχεια αλλάζει τόπο. Οι Γερμανοί τους ονομάζουν ινδογερμανούς για να αισθάνονται καλύτερα. Ένα ακόμη καλο σε αυτή τη ινδοευρωπαϊκή θεωρία είναι ότι μας γνώρισαν ξανά με τόσους χαμένους συγγενείς μας τους ευχαριστούμε πάρα πολύ. Μία θεωρία για κομπλεξικούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συνελθε ανθρωπε μου γιατι αυτα που γραφεις ειναι παραληρημα ασχετοσυνης!! Ποιος σου ειπε οτι δεν υπαρχουν αρχαιολογικα ευρηματα που δεν στηριζουν την θεωρια; Με τι επιστημονικα εφοδια κρινεις την γλωσσολογικη μεθοδο; Ειλικρινα εχεις διαβασει εστω ενα βιβλιο που να αναλυει ολα αυτα; Τι δουλεια εχουν επισης οι εθνικοσοσιαλιστες οι οποιοι κυριολεκτικα εχουν βιασει την ινδοευρωπαικη θεωρια με τις αντεπιστημονικες τους θεσεις περι Θουλης κλπ αστειοτητων; Και τι σχεση εχει το γεγονος της προελευσης του ανθρωπικου ειδους απο την Αφρικη(γεγονος που αποδεχεται η συντριπτικη πλειοψηφια ανθρωπολογων και γενετιστων), με παλαβομαρες τυπου "Μαυρη Αθηνα"(απτη αποδειξη του πως τα εχετε μπερδεψει ολα στο μυαλο σας), αλλα και με την ινδοευρωπαικη θεωρια; ...Ζητας γραπτες αποδειξεις για γεγονοτα που συνεβησαν οταν δεν υπηρχε καλα καλα γραφη, αλλη μια αποδειξη οτι δεν κατανοεις την διαφορα της ιστοριας απο την προιστορια!! Και το κερασακι στην τουρτα, σε ολα αυτα βεβαιως εχεις να αντιταξεις το τι γραφουν οι αρχαιοι Ελληνες συγγραφεις...δηλαδη για ζητηματα αρχαιολογιας, γλωσσολογιας, εθνολογιας θα μας διαφωτισουν οι αρχαιοι, γραφοντας για γεγονοτα που συνεβησαν εκατονταδες η και χιλιαδες χρονια πριν απο αυτους. Φυσικα απο τους αρχαιους συγγραφεις εχεις να παρουσιασεις ο,τι βολευει την οπτικη σου, διοτι κατι χωρια τυπου Ηροδοτος(εκει που γραφει για βαρβαρους Πελασγους), η οταν ο Στραβων μεταφερει χωριο του Εκαταιου οπου γραφει πως παλαια ολοκληρη η Ελλας ηταν κατοικια βαρβαρων, αυτα ολως τυχαια τα προσπερνατε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έχεις μπερδέψει τα αυγά και τα καλάθια. Πες μου ένα εύρημα ινδοευρωπαϊκώ και πού βρίσκεται;;; Για τη γλωσσική μέθοδο τα πάμε αυτά τι φτιάξαν μόνοι τους αυθαίρετα!!!!!!!! Έχεις ακούσει ποτέ για προφορική παράδοση στην προϊστορία;;;;; Και για τους Μακεδόνες λέγανε ότι είναι βάρβαροι ήταν;;;;ή μήπως δεν είναι οι Μακεδόνες Έλληνες;;;; γιατί το έχω ακούσει και αυτό από τύπους που μιλάνε για ινδοευρωπαίους και για τούς Μακεδόνες να μην είναι Έλληνες και τα λοιπά και τα λοιπά. Εγώ πιστεύω τους αρχαίους Έλληνες και όχι κάποιος τύπος που μου έχετε προτείνει που βγάζουν αυθαίρετες θεωρίες. Πρέπει να συνέλθετε επιτέλους με αυτήν την αόριστη θεωρία. Αν οι Δωριείς σαν ινδοευρωπαϊκώ φύλλο ήρθε το 1100 π.χ. πώς γίνεται στην Τροία Έλληνες με δωρική καταγωγή να πολεμήσανε το 1.180 π.χ.;;;;; Καθίστε και δείτε το και από άλλες πλευρές λίγο κυκλικά και θα ανακαλύψετε ότι είναι παραμύθια της Χαλιμάς. Αν όχι τότε συνεχίστε να πιστεύετε μπούρδες. πρέπει να ομολογήσω ότι είσαστε πάρα πολύ καλός στο να μπερδεύεται πράγματα και να θολώνετε τά νερά. για τελευταία φορά δεν είναι επιστήμη το μάλλον, ίσως, μπορεί, κατά πάσα πιθανότητα = αόριστα πράγματα!!!!!! δεν μίλησα για μαύρη Αθήνα δεν μίλησα για τόσα πολλά άλλα που μου έχετε γράψει. Καταντάει γελοίο να μου βάζετε προτάσεις στο στόμα μου που Δεν της έχω πει. Και κάτι ακόμα κουβέντα για τους χαμένους συγγενείς μας. Επίσης συγκρίνουν ανόμοια πράγματα δεν γίνεται να συγκρίνουμε τώρα τα ελληνικά μία τόσο αρχαία γλώσσα με τα Αγγλικά η γερμανικά η κάποιες άλλες νεότερες γλώσσες. Σε κάποιες γλώσσες οι κοινές λέξεις τις οποίες επαναλαμβάνω τις ρίζες της έχουνε φτιάξει κάποιοι νεότεροι αυθαίρετα οι κοινές λέξεις λοιπόν είναι 100 με 150 λέξεις με τόσες λίγες λέξεις δεν μπορούμε να μιλάμε για γλώσσα. Έλεος με το κόλλημα των ινδοευρωπαίων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειστε σε παραληρημα! Οπως ειπα και παραπανω, διαβαστε τα βιβλια των Malory και Ευαγγελιδη και ελπιζω να λυθουν οι αποριες που υπαρχουν στο συγχυσμενο μυαλο σας

      Διαγραφή
    2. Δεν έχω απολύτως καμία απορία. Δεν διαβάζω βιβλία με λεξούλες με μάλλον, ίσως, μπορεί, κατά πάσα πιθανότητα. Συνεχίστε εσείς να διαβάζετε παραμυθάκια για μικρά παιδάκια. Η λογική τα λέει όλα ποιος έχει παραλήρημα και ποιος έχει σύγχυση στον εγκέφαλο.

      Διαγραφή
  8. Εγώ λειτουργώ με τη λογική και όχι με μάλλον ίσως μπορεί κατά πάσα πιθανότητα. Μπράβο στον Malory και στον Ευαγγελίδη και κάποιους άλλους ακόμη που γνωρίζουν τόσα πράγματα για τούς ινδοευρωπαίους προγόνους μας μετά από τόσες χιλιάδες χρόνια. Θα ήθελα τόσο πολύ να γνώριζα τις ανύπαρκτες πηγές τους. Παραμυθάκια μπορώ να γράψω και εγώ και πάρα πολύ πιο όμορφα. Σας ευχαριστώ πολύ που με κάνατε να γελάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας