Αναφορά στους ταπεινούς και τους ανώνυμους της Ιστορίας ....

γράφει ο φιλίστωρ

Το πρώτο κείμενο για το 2015 θα ήθελα να το αφιερώσω στον απλό άνθρωπο, στον άγνωστο είτε στρατιώτη είτε πολίτη. Τα 9/10 των βιβλίων Ιστορίας δεν αναφέρεται ποτέ σε αυτόν αλλά η διήγηση τους περιορίζεται στις περιπέτειες και τις πρωτοβουλίες των Αρχηγών, των στρατηγών των Πρωθυπουργών, των πάσης φύσεως επικεφαλής. Η μαρξιστική Ιστορία αναφέρεται μεν μεγαλόστομα στις μάζες λίγο περισσότερο, αλλά και εκεί ο άνθρωπος πλέει μέσα σε ένα ομοιόμορφο μαζικό πολτό που επιδιώκει την ταξική χειραφέτηση του. Άλλωστε αυτό είναι και το όραμα του ολοκληρωτισμού κάθε απόχρωσης: ο άνθρωπος νοείται μόνο ως κομμάτι ενός συνόλου που αποφασίζει ομόφωνα και δρα σχεδόν σαν ένας άνθρωπος και δεν νοείται σαν αυτούσια μονάδα. Η παρουσία των πολλών στην Ιστορία περιορίζεται σε επίπεδο όχλου, ο οποίος επίσης κατά κανόνα είναι ποταπός και λειτουργεί τύφλα ακριβώς όπως περιέγραψε ο Γουσταύος Λεμπόν.
Ας σκεφτούμε την Ελληνική εξόρμηση της δεκαετίας 1912-1922. Στους Βαλκανικούς πολέμους, μπορεί το γενικό επιτελείο και ο διάδοχος Κωνσταντίνος να σχεδίαζαν επί χάρτου τις προελάσεις, αλλά ο μέσος Έλληνας οπλίτης ράντισε με το αίμα του τοποθεσίες που απλά ονοματίζονταν στους επιτελικούς χάρτες, ενώ στον Β΄ Βαλκανικό πόλεμο οι πρώτες τρεις μάχες ήταν ένα αληθινό σφαγείο. Τα ονόματα των νεκρών και των τραυματιών απουσιάζουν από την Ιστορική μνήμη και ποτέ δεν γράφτηκαν δίπλα σε αυτά του Διαδόχου και του Μεταξά και δεν αποτελεί δικαιολογία ότι ήταν πολύ περισσότερα. Ομοίως στον Εθνικό Διχασμό, οι δύο ηγέτες των δύο παρατάξεων Βενιζέλος και Κωνσταντίνος απέτυχαν να συνεννοηθούν και έσυραν την Ελλάδα στον διχασμό και τον εσωτερικό εμφύλιο. Την αποτυχία τους αυτή την πλήρωσαν οι απλοί οπαδοί τους κι όχι οι ίδιοι. Όταν γίνονταν στην Αθήνα τα "Νοεμβριανά" η Βενιζελική ηγεσία βρισκόταν ασφαλής στην Θεσσαλονίκη, ενώ στην τριετία των Βενιζελικών διωγμών, η Βασιλική οικογένεια έκανε σκι στην Ελβετία.

Ομοίως στην εξιστόρηση της Μικρασιατικής εκστρατείας το μεγαλείο της θυσίας του μέσου Έλληνα οπλίτη καλύπτεται πάντα από την εξιστόρηση των χειρισμών των ηγητόρων και των πολιτικών ταγών ενώ οι προσωπικές θυσίες ανήκουν στο πεδίο της μικρο-ιστορίας που δεν ευδοκιμεί και δεν ενδιαφέρει κανέναν. Η μακαβριότητα της τύχης των προσφύγων, το δράμα των οικογενειών που έχασαν είτε τον πατέρα είτε τον γιο στα Μικρασιατικά υψίπεδα, οι αξεπέραστες οικονομικές δυσκολίες των νοικοκυριών στα πρώτα μεσοπολεμικά χρόνια, όλα αυτά συνήθως η εθνική ημών Ιστορία τα προσπερνά βιαστικά με γενικόλογες εκφράσεις είτε τα εξετάζει επιδερμικά. Γιατί άραγε ο "άγνωστος στρατιώτης" να παραμένει πάντοτε άγνωστος και ποτέ να μην μαθαίνουμε την ταυτότητα του;

Σπανίως την τύχη των πληθυσμών την συμμερίζονται οι ηγεσίες τους ακόμη και όταν αυτές υποπίπτουν σε χοντρά λάθη και αυτή είναι μια μεγάλη αλήθεια. Σκεφτείτε π.χ. το κίνημα του 1935. Ο Βενιζέλος και η σύζυγος του μαζί με μια ευάριθμη ομάδα "αυλικών" διέφυγε στην Γαλλία, όταν οι αξιωματικοί που συμμετείχαν αποτάχθηκαν με ταπεινωτικές διαδικασίες, ενώ με έναν πρωτοφανή νόμο, απλοί πολίτες που εκδηλώθηκαν υπέρ του κινήματος έχασαν τις περιουσίες τους. Ομοίως στο κίνημα Γαργαλίδη - Λεοναρδόπουλου ο Μεταξάς διέφυγε με εμπορικό πλοίο στην Ιταλία ζητώντας πολιτικό άσυλο και ζώντας σχετικά άνετα, ενώ στην Ελλάδα οι οπαδοί του γνώριζαν φυλακίσεις και  διώξεις από την "επανάσταση του 1922". Δεν λέω ότι οι εκάστοτε ηγεσίες δεν ενδιαφέρθηκαν για τους υποστηρικτές τους. Λέω ότι δεν συμμερίστηκαν την τύχη τους που παρήχθη από τις αποφάσεις τους, ενώ πολύ συχνά οι αντίπαλες ηγεσίες μεταξύ τους ασχέτως νικητή επιδείκνυαν ένα αμοιβαίο ιπποτισμό συμπεριφοράς προς την ηττημένη ηγεσία.

αιχμάλωτος - τραυματίας του ΔΣΕ
Σκεφτείτε μόνο την δυστυχία των ηττημένων του εμφυλίου. Η κομματική ηγεσία αποφάσισε έναν πόλεμο που γνώριζε εκ προοιμίου ότι είχε πολύ λίγες πιθανότητες να κερδίσει. Η ηγεσία του ΚΚΕ υπέπεσε σε πολλά λάθη και στα "Δεκεμβριανά" και λίγο πριν ξεσπάσει ο εμφύλιος, εκθέτοντας άκαιρα τα στελέχη του κόμματος στις διώξεις του Ελληνικού κράτους. Ο μέσος στρατιώτης του Δ.Σ.Ε., αν δεν έχασε την ζωή του η δεν τραυματίστηκε αναγκάστηκε να εκπατριστεί και να ζήσει στην μιζέρια των ανατολικών δημοκρατιών, ενώ η ηγεσία του (Ζαχαριάδης κτλ) που αποφάσιζε τις επιθέσεις, στροβιλίστηκε για μια δεκαετία σε ένα παιχνίδι εξουσίας και κατάπεσε όταν η κεντρική εξουσία των προλεταριακών κομμάτων αποφάσισε ότι δεν τους χρειαζόταν άλλο.

Όπως ακριβώς και σήμερα η τραγική Ιστορία του μνημονίου είναι επενδεδυμένη με τον ατομικό πόνο κάθε οικογενειάρχη που ξαφνικά δεν τα βγάζει πέρα, κάθε άνεργου και μικροαστού που ξαφνικά βρέθηκε στο κενό, του νέου εργαζόμενου των 500€ που δεν μπορεί να παντρευτεί το κορίτσι του και να φτιάξει την οικογένεια του, ατομικές ιστορίες που ζούμε όλοι και είναι σίγουρο ότι η Ιστορία ποτέ δεν θα διηγηθεί ενώ θα απομημονεύσει και θα παραδώσει αυτούσιες στον μελλοντικό αναγνώστη τις τσιρίδες και τις οικονομολογικές αρλούμπες. Και όπως έχω γράψει στο παρελθόν, θεωρώ απαράδεκτο πολιτικοί να κρύβουν της αποτυχίες τους πίσω από την ψήφο των πολιτών και την δημοκρατική διαδικασία.  

Κάθε μεγάλο Ιστορικό γεγονός είναι επενδεδυμένο με προσωπικές Ιστορίες απλών ανθρώπων, ως επί το πλείστον τραγικές, όπως τραγική είναι η πορεία του ανθρώπου έτσι η αλλιώς καθώς πάντοτε προσπαθεί να εξισορροπεί αντίρροπες δυνάμεις που του ασκούνται στην καθημερινότητα του. Την τελική απόφαση την λαμβάνουν οι εκάστοτε οι ηγεσίες αλλά τον λογαριασμό στο τέλος τον πληρώνουν κυρίως οι απλοί άνθρωποι (*) και υπό αυτή την οπτική γωνία τελικά ίσως δεν έχουν και τόσα πολλά για να χωρίσουν μεταξύ τους. Οι απλοί άνθρωποι που πάντοτε βρίσκονται στο φόντο και στο παρασκήνιο και η εποποιία τους θα μείνει για πάντα χωρίς βάρδο. Η προσωπική Ιστορία του καθενός μας δεν αφήνει τεκμήρια, μένει άρρητη και αφορά μόνο ένα περιορισμένο κύκλο προσώπων. Ακόμη και αν άφηνε τεκμήρια, κανείς Ιστορικός δεν θα τα αναζητούσε και αυτά θα μετατρέπονταν σε σκόνη στον άνεμο. 

Όπως πολύ όμορφα έγραψε η Σώτια Τσώτου και τραγούδησε ο Κώστας Χατζής:

Μη μας περιφρονάς, μη μας περιφρονάς
γράψε βρε ιστορία δυο λόγια και για μας.

Γράψε για μας τους ταπεινούς και τους ανώνυμους της πλάσης
σκαλί είμαστε για τους τρανούς οι θεατές στις παρελάσεις.

Αν δεν υπήρχαμε εμείς, πως θα ξεχώριζαν οι άλλοι;
Αν δεν υπήρχαν οι μικροί πως θα υπήρχαν οι μεγάλοι;

Μη μας περιφρονάς, μη μας περιφρονάς
γράψε βρε ιστορία δυο λόγια και για μας.

Αρνήσου το αν μπορείς, αρνήσου το αν μπορείς
από την ίδια λάσπη πλαστήκαμε κι εμείς.

Για μας δεν νοιάζεται κανείς, είμαστε τ' άγραφο το χιόνι

μας ξέρουν πέντε συγγενείς, η μάνα μας και οι γειτόνοι. 

Το σημερινό μου άρθρο είναι αφιερωμένο ακριβώς σε αυτούς τους ανθρώπους στους οποίους φυσικά ανήκω και ο ίδιος. Εύχομαι ολόψυχα καλή χρονιά σε όλους σας...

Ι. Β. Δ.


(*) Από τις λίγες εξαιρέσεις στον κανόνα αυτόν, αποτελούν οι έξι που εκτελέστηκαν στο Γουδή που πλήρωσαν και με το παραπάνω όχι μόνο τα λάθη τα δικά τους αλλά και άλλων....

Σχόλια

 1. " η Βενιζελική ηγεσία βρισκόταν ασφαλής στην Θεσσαλονίκη, ενώ στην τριετία των Βενιζελικών διωγμών, η Βασιλική οικογένεια έκανε σκι στην Ελβετία. "

  Ας μην είμαστε τόσο ισοπεδωτικοί. Η βασιλική οικογένεια στον εθνικό διχασμό έχασε έναν μέλος της ( Αλέξανδρος) και δεν επιτράπηκε ούτε στην μητέρα του να έλθει στις τελευταίες του στιγμές. Ο Κωνσταντίνος υπέφερε από πλευρίτιδα, η υγεία του χειροτέρευε και τελικά αυτό σε συνδυασμό με την θλίψη της δεύτερης εξορίας, τον οδήγησαν πρόωρα τον τάφο το 1923. Μου θυμίζει που λένε κάποιοι πως ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος ο Β' καλοπερνούσε στην εξορία μετά το 1967, επειδή σ κάποιες φωτογραφίες είναι...χαμογελαστός! ( λες και έπρεπε να μην δείχνει αξιοπρέπεια και να είναι σε μόνιμη κατάθλιψη). Ομοίως και ο Μεταξάς το 1923. Αν δεν έφευγε. πιθανόν να τον εκτελούσαν και αυτόν οι έξαλλοι επαναστάτες. Αυτός όμως επιβίωσε, επέστρεψε, πήρε την ρεβάνς από τους αντιπάλους του και οδήγησε τελικά το έθνος στην δόξα του '40. Αντίθετα οι 6 έμειναν και δολοφονήθηκαν στον βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων και την οργής των πρώτων ημερών. Αν έφευγαν μέχρι να καταλαγιάσει ο θόρυβος και να ηρεμήσουν τα πράγματα, θα μπορούσαν στο μέλλον να απολογηθούν με πλήθος στοιχειών και εγγράφων και να μην τους ακολουθεί η άδικη και απαράδεκτα υποκινούμενη από την κεντροαριστερά ρετσινιά της προδοσίας.


  Υ.Γ Πάντως με την γενική ιδέα του άρθρου συμφωνώ απόλυτα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Συμφωνώ απόλυτα με τον ανώνυμο σχολιαστή, όπως και με την ιδέα του άρθρου.

  Καλή Χρονιά και συνεχή δημιουργία!

  Ιωάννης Μπουγάς

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πολύ σωστά εξυμνούνται οι θυσίες των ανωνύμων σε αντιπαράθεση με την ευκολία με την οποία οι ηγεσίες έχουν την δυνατότητα να αποποιούνται των ευθυνών τους,στην πλειοψηφία τους τουλάχιστον, στην σύγχρονη εποχή.
  Συμφωνώ με την παραπάνω τοποθέτηση στο βαθμό που υποφώσκει το μάταιο της κομματικής πόλωσης.
  Εν όψει εκλογών και με το ίδιο σκεπτικό εντοπίζω και εναν δεύτερο λόγο που συνοψίζεται στο γνωστό αρχαίο ρητό "δει δε χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν γενέσθαι των δεόντων".(Υπάρχει ανάγκη χρημάτων και χωρίς αυτά δεν μπορεί να γίνει τίποτε απ'αυτά που πρέπει.)
  Τι έρρεισμα μπορεί να έχουν οι προσδοκίες που εγείρει η αντιπολίτευση?

  Υ.Γ.
  Συμφωνώ με τον πρώτο ανώνυμο ειδικά για τον βασιλιά Αλέξανδρο του οποίου ο θάνατος αφήνει πολλά ερωτηματικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Υπαρχει μια πελωρια αντιφαση αναμεσα στη λογικη του κειμενου και τη γενικοτερη ρητορικη του ιστολογιου.

  Το ιστολογιο αυτό αφιερωνει ένα συγκριτικα πολύ μεγαλος μερο της θεματολογιας του στην εκτελεση των Εξι, που στο κατω κατω δεν ηταν παρα εξι μεσοκοποι πενηνταρηδες που ειχαν προλαβει να ζησουν τη ζωη τους.

  Αυτό το βρισκω ενοχλητικο, διοτι το αιμα των Εξι ηταν σταγονα στον ωκεανο του ελληνικου αιματος που χυθηκε στη Μικρα Ασια, οπου αποδεκατιστηκε ο ανθός της ελληνικης νεολαιας, και οπου σφαχτηκαν τεραστιοι αριθμοι Ελληνων, περιλαμβανομενων και γυναικοπαιδων.

  Γιατι χυνεται για αυτους πολύ περισσοτερο μελανι και δακρυα από ότι για τα νεα παιδια που διαμελιστηκαν στο Αλη Βεραν, που σφαχτηκαν στη Σμυρνη, που πεθαναν στα τουρκικα κατεργα, κατι που εγινε και εξαιτιας των δικων τους σφαλματων;

  Βεβαιως ηταν πατριωτες, ασχετα από τα τεραστια λαθη τους. Απο εκει και περα όμως ηταν απλως τα τελευταια εξι θυματα στον τεραστιο καταλογο των νεκρων εκεινου του πολεμου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Όπως αναφέρω και στο άρθρο, οι "έξι" είναι η εξαίρεση στον κανόνα καθώς αυτοί πλήρωσαν για τα λάθη τους, χωρίς να την "κοπανίσουν" στο εξωτερικό. Και μόνο για αυτό είναι άξιοι σεβασμού (κατά την γνώμη μου πάντα). Η αναφορά του φίλου μου NF στο γεγονός ότι ήταν μεσήλικες, ήταν φυσικά ατυχής και είμαι σίγουρος ότι δεν το εννοούσε όπως το έγραψε.

  Γενικά το ιστολόγιο μας είναι ιστολόγιο Ιστορικών προσωπικοτήτων και όχι τόσο συλλογικοτήτων μαζικών αγώνων κτλ. Η μονομέρεια αυτή είναι όντως αδυναμία (πάντως όχι απαραίτητα λάθος), αλλά ποτέ βέβαια δεν ισχυρίστηκα ότι όσα γράφω δεν επιδέχονται διαφορετικών ερμηνειών, η ότι περικλύουν την απόλυτη Ιστορική γνώση.

  Απευθυνόμενος σε όλους τους αναγνώστες, όπως επίσης και στον φίλο NF, θα ήθελα να πω σίγουρα ότι το ιστολόγιο είναι εξελικτικό, πιστεύω ότι βελτιώνεται και γίνεται πολυσυλλεκτικότερο, καθώς εξελίσσεται και ο γράφων χάρις την τριβή του με άλλες απόψεις που κατά καιρούς εκφράζονται στο ιστολόγιο, που διαβάζω αλλού, από μυνήματα που λαμβάνω, από άρθρα φίλων που δημοσιεύονται κτλ

  Όπως επίσης πιστεύω πως κατά καιρούς όλοι γνωρίζετε ότι όταν πιστέψω ότι σφάλλω το παραδέχομαι και διορθώνω.

  Ίσως είμαι υπέρ του δέοντος απολογητικός σε αυτό το μήνυμα, όμως θεωρώ ότι κατά περιπτώσεις οφείλω να μιλώ και επί προσωπικού, όπως αυτό ακριβώς σε αυτό το άρθρο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Συμφωνώ για τα θύματα του Αλη Βεράν αλλά το πρόβλημα είναι ότι ο κύριος ένοχος για την Μικρασιατική εκστρατεία, βρισκόταν στην ασφάλεια του εξωτερικού μετά τις εκλογές του '20 και έτσι δεν τιμωρήθηκε για την ολέθρια πολιτική του. Σε αντίθεση ,με τους 6, που όπως έχω ξαναπεί έμειναν για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες ενός πολέμου που τους παραδόθηκε. Όπως και ότι ασχολούνται τόσο πολύ ο ιστορικοί με τις απόπειρες δολοφονίας του ( ειδικά αυτή του '33 ) και όχι πχ με τα θύματα της Νάξου ή της Χαλκιδικής από τα βενιζελικά στρατεύματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Είναι τελικά πού βολικό για τους βενιζελικούς να τα φορτώνουν όλα στους " μεσήλικες έξι" ( από τα πιο άστοχα που έχω διαβάσει). Για αυτό ρίχνουν εκεί όλο το βάρος οι διάφοροι ακραίοι βενιζελικοί "ιστορικοί". Έφταιγαν μόνο αυτοί άρα με άλλη ηγεσία θα μπορούσαμε να νικήσουμε. Έτσι δεν είχε άδικο ο Βενιζέλος που μας έβαλε στον πρώτο παγκόσμιο Πόλεμο, αφού οι καλοί μας σύμμαχοι μας έδωσαν την άδεια να πάμε στην Μικρά Ασία. Η νίκη λοιπόν θα ήταν σίγουρη, απλά τα χάλασαν οι κακοί Λαικοί. με την εκτέλεση των 6 αθωώνεται όλη η πολιτική παρουσία του Βενιζέλου με τον διχασμό, τις εξορίες, τις δολοφονίες κλπ κλπ. Τελικά το μεγαλύτερο ατύχημα στην ελληνική ιστορία είναι το κίνημα του γουδή το 1909. που μια κλίκα φιλόδοξων στρατοκρατών μας φόρτωσε τον βενιζέλο και τους παρατρεχάμενους του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Την "πατάτα" στη Μ. Ασία την έκαναν οι άφρονες που πήγαν να καταλάβουν την ...Άγκυρα! Δεν είναι μόνον οι γραφικοί νοσταλγοί του παλατιού, που τους φταίει ο Βενιζέλος. Τελευταίως και κάτι think tank τύπου Βερέμη και Σία προβάλλουν σιγά - σιγά τις ίδιες απόψεις, ότι τάχα, ακόμα και αν ήταν ο Βενιζέλος στην εξουσία το ίδιο θα συνέβαινε στη Μ. Ασία. Προσπαθούν δηλαδή να αποκαθηλώσουν μια τεράστια προσωπικότητα (ανεπιτυχώς βεβαίως), καθότι δε συμφέρει να έχουν όραμα για την πατρίδα οι πολιτικοί στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης. Τις ίδιες βολές και η αριστερά, πιο χαμηλόφωνα όμως. Αυτοί αστό τον ανεβάζουν, αστό τον κατεβάζουν, θυμούνται και το ιδιώνυμο...
  Δυστυχώς για όλους τους παραπάνω, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, χωρίς να είναι άγιος ή αλάθητος, παραμένει σταθερά η μεγαλύτερη πολιτική προσωπικότητα της πατρίδας, αδιαμφισβήτητα.
  Μακάρι και αυτές τις δύσκολες ώρες να υπήρχε κάποιος σαν αυτόν στην εξουσία. Ακόμα και στην πολύ δύσκολη για μας συνθήκη της Λωζάννης, στο Βενιζέλο κατέφυγαν οι άλλοι πολιτικοί, για να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και προς τιμήν τους. Και κατάφερε και κει να αναγκάσει τα διευθυντήρια της εποχής να σηκωθούν όρθια όταν προσήλθε.
  Αναλογίζομαι μόνο, τί θα είχε καταφέρει ένας Βενιζέλος στη τωρινή συγκυρία και τον συγκρίνω με τον απελθόντα θλιβερό πρωθυπουργό...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Για ποιούς είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός; για κάτι ιστορικούς σαν τον Βερέμη τον Σβολόπουλο ή τον Τατσόπουλο και λοιπούς κρατικοδίαιτους που τόσα χρόνια λιβάνιζαν την ιδιοφυΐα του και τώρα έγιναν κακοί; μόνο κάτι γραφικοί ηλικιωμένοι τον θαυμάζουν ( σε καμιά Κρήτη ) ή τίποτα πασόκοι ( μόνο για τον αντιβασιλισμό του όχι φυσικά για την μεγάλη ιδέα). Για την Άγκυρα τα έχουμε ξαναπεί αμέτρητες φορές. Από την στιγμή που ο αλάνθαστος βενιζέλος μας έστειλε στην άλλη πλευρά του Αιγαίου να νικήσουμε ολόκληρη Τουρκία, έπρεπε να τους υποχρεώσουμε σε συνθηκολόγηση. Αν δεν πηγαίναμε στην Άγκυρα ( που δεν έγινε φυσικά επειδή κάποιοι γραφικοί βενιζελικοί λένε πως θέλαμε όλη την Μικρά Ασία), θα έρχονταν αυτοί σε εμάς. Εκτός αν νομίζουν κάποιοι, ότι θα κρατούσαμε για πάντα ένα μικρό κομμάτι γης στην Σμύρνη, με τις πλάτες στην θάλασσα και τον τουρικικό στρατό να επιτίθεται συνεχώς. Όπως είχα ξαναπεί οι βενιζελικοί υποστηρίζουν με τόσο πάθος το σωστό της εκστρατείας, γιατί χωρίς αυτήν καταρρέει όλη η πολιτική του Βενιζέλου από την Ά παγκόσμιο πόλεμο, όπως και η υποτίθεται πολιτική ευφυία του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ο Βερέμης, αν δεν κάνω λάθος,χαρακτήριζε την πολιτική του Ελ.Βενιζέλου τυχοδιωκτική.(με την έννοια της εκάστοτε, ανάλογης με τα προσωπικά του πολιτικά συμφέροντα,συμπεριφοράς απέναντι στο συνταγματικό δίκαιο)
  Υποψιάζομαι πως ειδικά η εξωτερική πολιτική μπορεί να ήταν έτσι διαμορφωμένη ωστε και χωρίς να είναι στην εξουσία η κυβέρνηση Βενιζέλου να συνεχίζεται.Όπως είχε δηλώσει παλαιότερα ο Τρικούπης για το εκσυγχρονιστικό πρόγραμμα του.

  Και με ποια λογική βγαίνει το αυθαίρετο(κατα την ταπείνη μου γνώμη) συμπέρασμα πως η απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών μπορεί να υποβαθμιστεί και μόνο απο το γεγονός οτι δεν αποτελούν το κεντρικό θέμα στο συγκεκριμένο άρθρο ή έστω και στην πλειοψηφεία άρθρων?
  Ακριβώς επειδή χάθηκαν τόσες ζωές και προσβάλλεται στον καθένα η αίσθηση του δικαίου αλλά και γιατί γίνεται εντονότερη η συνείδητοποίηση της θνητότητας και η εξάρτηση της επιβίωσης ή του αφανισμού ολόκληρων λαών από τις ενέργειες ή μη της ηγεσίας τους πολλές φορές, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αναζήτηση της αλήθειας, των λαθών και γενικότερα της δράσης των πολιτικών ηγετών.
  Μέσα σ'αυτό το πλαίσιο όχι μόνο δεν υποβαθμίζεται η απώλεια οποιασδήποτε ανθρώπινης ζωής αλλά αντίθετα είναι πολύ χρήσιμο θα έλεγα επιβάλλεται στον καθένα μας να ασχολείται και να εντρυφεί στην δράση των πολιτικών ηγετών και ιστορικών προσωπικοτήτων.


  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

Όλα τα θέματα του ιστολογίου

α1 Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος26 Αβράαμ Λίνκολν1 Άγγελος Έβερτ1 Άγγελος Σικελιανός1 Αγγλία12 Άγιο Όρος5 Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος3 Αδαμάντιος Κοραής9 Αθανάσιος Ευταξίας1 Αθανάσιος Σουλιώτης - Νικολαϊδης2 Αθανάσιος Τσακάλωφ1 Αιγαίο17 Αιγαίο Ελληνική θάλασσα3 Αίγινα1 Αισχύλος1 Ακρόπολη12 Αλβανία13 Αλεξάνδρεια9 Αλέξανδρος Ζαϊμης6 Αλέξανδρος Κορυζής5 Αλέξανδρος Κουμουνδούρος7 Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος14 Αλέξανδρος Οθωναίος7 Αλέξανδρος Παπάγος18 Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης7 Αλέξανδρος Παπαναστασίου18 Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής1 Αλέξανδρος Σακελαρίου5 Αλέξανδρος Υψηλάντης8 Αλέξανδρος Χατζηκυριάκος3 Αλεξάντρ Σολτζενίτσιν5 Αμερικανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Αναγέννηση3 Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος1 Αναστάσιος Παπούλας4 Ανατολική Ρωμυλία1 Ανδρέας Γ. Παπανδρέου16 Ανδρέας Καρκαβίτσας2 Ανδρέας Λόντος2 Ανδρέας Μεταξάς1 Ανδρέας Μιαούλης8 Ανδρέας Μιχαλακόπουλος14 Ανδρέας Τζίμας1 Άνθιμος Γαζής1 Αννα Κομνηνή1 Άννα Κομνηνή1 Αννίβας1 Αντάντ18 Αντιβενιζελισμός31 αντισημιτισμός5 Αντόνιο Γκράμσι1 Αντώνης Σαμαράς1 Απεργίες4 Αποικιοκρατία6 Άραβες3 Αρβανίτες1 Άρειος Πάγος3 Άρης Βελουχιώτης9 Αριστείδης ο Αθηναίος2 Αριστοτέλης7 Αριστοτέλης Ωνάσης1 Αρχαία Αθήνα28 Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία10 Αρχαία Σπάρτη22 Αρχαιοκαπηλεία6 Αρχαιολογία26 Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός3 Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος3 Αρχιμίδης4 Αστρονομία4 Αστυνομία2 Αυστρία4 Αυτοκράτορας Ηράκλειος3 Αφρική4 Αχαϊκή Συμπολιτεία2 β1 Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος43 Βαλκάνια26 βασανιστήρια1 Βασίλειος Τσίχλης23 Βασιλιάς Αλέξανδρος Α΄1 Βασιλιάς Γεώργιος Α΄22 Βασιλιάς Γεώργιος Β΄26 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄34 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄8 Βασιλιάς Όθων Α΄25 Βασιλιάς Παύλος Α΄7 Βασιλιάς Φίλιππος Β΄6 Βενιαμίν Λέσβιος1 Βιβλία και Βιβλιοθήκες37 Βιβλιοκρισίες87 Βιέννη5 Βιετνάμ2 Βιογραφίες80 Βλάσης Γαβριηλίδης1 Βουλγαρία14 γ1 Γαβριήλ Μιχαήλ Δημητριάδης8 Γαλλία21 Γαλλική Επανάσταση6 Γαριβάλδι2 Γελιογραφίες4 Γενοκτονία των Αρμενίων3 Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου6 Γερμανία51 Γεώργιος (Πλήθων) Γεμιστός2 Γεώργιος Α. Παπανδρέου19 Γεώργιος Βλάχος4 Γεώργιος Γρίβας (Διγενής)7 Γεώργιος Ζησιμόπουλος2 Γεώργιος Θεοτόκης10 Γεώργιος Κάνιγκ3 Γεώργιος Καραϊσκάκης4 Γεώργιος Καρτάλης2 Γεώργιος Καφαντάρης9 Γεώργιος Κονδύλης18 Γεώργιος Κουντουριώτης4 Γεώργιος Λεοναρδόπουλος2 Γεώργιος Παπαδόπουλος2 Γεώργιος Παπανδρέου (GAP)1 Γεώργιος Πωπ1 Γεώργιος Ράλλης6 Γεώργιος Σεφέρης2 Γεώργιος Σταύρου2 Γεώργιος Στρέιτ1 Γεώργιος Τσολάκογλου4 Γεώργιος Τσόντος (Βάρδας)1 Γιάννης Ιωαννίδης3 Γιάννης Ψυχάρης2 Γιόζιφ Μπροζ (Τίτο)8 Γιουγκοσλαβία12 Γιώργης Σιάντος4 Γιώργος Ρωμανός1 Γκουλάγκς4 Γλώσσα και καθημερινός βίος των Ελλήνων διαχρονικά35 Γράμμος - Βίτσι2 Γρηγόρης Φαράκος2 Γρηγόριος Δίκαιος (Παπαφλέσσας)7 Γρηγόριος Ξενόπουλος4 δ1 Δαρδανέλλια1 Δέσποινα Κούρτη1 Δημήτρης Παρτσαλίδης3 Δημήτριος Αναγνωστόπουλος1 Δημήτριος Βούλγαρης2 Δημήτριος Γούναρης24 Δημήτριος Ιωαννίδης1 Δημήτριος Καλλέργης1 Δημήτριος Μάξιμος1 Δημήτριος Ράλλης4 Δημήτριος Υψηλάντης10 Δημήτριος Ψαρρός4 Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδος (ΔΣΕ)19 Δημοσθένης4 Δημοψήφισμα2 δημοψήφισμα 19243 Διατροφή5 Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.)3 Δικαιοσύνη7 Διονύσιος Σολωμός1 Διπλωματία24 δοσιλογισμός3 δουλεμπόριο3 Δύση2 Δωδεκάνησα13 Ε.Ρ.Ε.5 ΕΔΕΣ15 Εθνικά Δάνεια2 Εθνική αντίσταση13 Εθνική τράπεζα4 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Ε.Α.Μ.)8 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ)6 Εθνικός Διχασμός (1914-1918)35 Εθνικός Συναγερμός3 Εθνοσυνέλευση5 ΕΚΚΑ4 Εκκλησιαστική Ιστορία10 ΕΛΑΣ29 Ελβετία4 ΕΛΔΥΚ1 Ελευθέριος Βενιζέλος71 Ελληνική λογοτεχνία5 Ελληνική Οικονομική Ιστορία34 Ελληνική Οικονομική κρίση33 Ελληνική Παιδεία23 Ελληνική Παράδοση2 Έλληνικό Έθνος33 Ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος12 Ελληνικός στρατός43 Ελληνισμός27 Ελληνισμός της Αμερικής2 Ελληνοτουρκικές σχέσεις6 Ελληνοτουρκικός πόλεμος 189711 Ελλήνων Πάσχα3 Εμμανουήλ Μπενάκης1 Εμμανουήλ Ξάνθος1 Εμμανουήλ Παπάς1 Εμμανουήλ Ρέπουλης5 Εμμανουήλ Ροϊδης4 Εμμανουήλ Τομπάζης2 Εμμανουήλ Τσουδερός5 Εμπόριο6 Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (Ε.Δ.Α.)1 Ένωση Κέντρου5 ΕΟΚ1 ΕΟΚΑ Α΄10 ΕΟΚΑ Β΄3 Επανάσταση στο Γουδή10 Επέτειος2 Επίκουρος1 Επιτάφιος1 Ερατοσθένης1 Ερυθρός Σταυρός3 ΕΣΣΔ19 Ευάγγελος Αβέρωφ3 Ευάγγελος Λεμπέσης1 Ευεργέτες1 Ευρωπαϊκή Ένωση3 Ευρωπαικός Διαφωτισμός3 εφημερίδα "Καθημερινή"5 Η γυναίκα στην Ιστορία2 Η δίκη των "εξ"25 Ήθη και έθιμα3 Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Η.Π.Α.)37 Ήπειρος14 Ηράκλειτος1 Ηρακλής Θεσσαλονίκης5 Ηρόδοτος13 Θαλής ο ΜΙλήσιος1 Θέατρο5 Θεμιστοκλής5 Θεμιστοκλής Σοφούλης9 Θεόδωρος Δηλιγιάννης6 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης13 Θεόδωρος Πάγκαλος20 Θεόδωρος Πάγκαλος (ο νεότερος)1 Θεόδωρος Τουρκοβασίλης3 Θεόφιλος Καΐρης1 Θερμοπύλες2 Θεσσαλονίκη28 Θουκυδίδης10 Θράκη11 Θρασύβουλος Τσακαλώτος3 Θρησκεία3 Θωρηκτό Αβέρωφ9 Ι.Β.Δ.104 Ιαπωνία3 Ιατρική8 Ιερή Συμμαχία8 Ιερός Λόχος6 Ιλιάδα11 Ίμια3 Ιουλιανή κρίση του ΄652 Ιούλιος Βέρν2 Ιπποκράτης ο Κώος3 Ισλάμ6 Ισοκράτης2 Ισπανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Ιστορία622 Ιστορία της Αλβανίας12 Ιστορία της Ελληνικής αεροπορίας1 Ιστορία της Κρήτης16 Ιστορία του Αθλητισμού9 Ιταλία27 Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης2 Ιωάννης Γκούρας1 Ιωάννης Δεμέστιχας3 Ιωάννης Καποδίστριας24 Ιωάννης Κωλέττης6 Ιωάννης Μακρυγιάννης6 Ιωάννης Μεταξάς41 Ιωάννης Μιχαήλ5 Ιωάννης Παπακωνσταντίνου10 Ιωάννης Συκουτρής6 Ιωάννης Τσαγκαρίδης1 Ιωάννης Τσιμισκής1 Ιωάννινα5 Ίων Δραγούμης26 Ιωνική Επανάσταση1 Κ. Θ. Δημαράς2 Καλαμάτα1 Κανέλος Δεληγιάννης3 Καρλ Γιουνγκ1 Καρλ Μαρξ1 Κάρολος Παπούλιας2 Καρχηδόνα1 κατεχόμενα της Κύπρου1 Κατοχή13 Κατοχικά Δάνεια3 Κίμων ο Αθηναίος2 Κίνα7 Κίνημα του Ρομαντισμού2 κινηματογράφος3 Κινηματογράφος και Ιστορία4 Κοινωνία των Εθνών (Κ.τ.Ε.)3 Κολλυβάδες2 Κόμμα Φιλελευθέρων11 Κομμουνισμός29 Κομνηνός Πυρομάγλου2 Κοράνιο2 Κόρινθος6 Κύθηρα1 Κυπριακή Ιστορία46 Κυριάκος Κατσιμάνης14 Κύριλλος Λούκαρις2 Κωνσταντίνος Δεμερτζής1 Κωνσταντίνος Καβάφης3 Κωνσταντίνος Καναρης6 Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή1 Κωνσταντίνος Καραμανλής11 Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο νεώτερος)2 Κωνσταντίνος Λινάρδος18 Κωνσταντίνος Μανιαδάκης6 Κωνσταντίνος Μητσοτάκης4 Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ΄8 Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος8 Κωνσταντίνος Σημίτης4 Κωνσταντίνος Σμολένσκι2 Κωνσταντίνος Τσαλδάρης4 Κωνσταντίνος Φωτιάδης5 Κωνσταντινούπολη41 Κως4 Κώστας Βάρναλης1 Κώστας Περρίκος1 Κωστής Παλαμάς6 ΛΑ.Ο.Σ3 Λαθρομετανάστευση3 Λαικό Κόμμα7 Λαμία2 Λατινική Αμερική1 Λεονίντ Τρότσκι4 Λέσβος3 Λεωνίδας Παρασκευόπουλος1 Λόγιος Ερμής4 Λόρδος Βύρων8 Λουτράκι1 Λύσανδρος1 Μαζική πολιτική προπαγάνδα2 Μακάριος11 Μακεδονία48 Μακεδονικό Ζήτημα32 Μακεδονικός Αγώνας8 Μακεδονομάχοι5 Μάνη2 Μάο Τσε Τουνγκ2 Μαραθώνας3 Μάρκος Βαφειάδης9 Μάρκος Μπότσαρης1 Μάτζικερτ1 Μεγάλη Βρετανία37 Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia)1 Μέγαρο Μαξίμου1 Μέγας Αλέξανδρος8 Μέγας Αλέξανδρος ο Μακεδών2 Μέγας Θεοδόσιος1 Μέγας Κωνσταντίνος1 Μελέτης Βασιλείου1 Μεσαίωνας5 Μέση Ανατολή2 Μεσόγειος2 Μεσολόγγι10 Μεσσήνη Μεσσηνίας12 Μεταπολεμική Ελληνική Ιστορία (1949-1974)43 Μέττερνιχ4 Μίκης Θεοδωράκης3 Μίκης Πρωτοπαπαδάκης8 Μικρά Ασία43 Μιλτιάδης ο Αθηναίος1 Μιλτιάδης Πορφυρογέννης1 Μιχαήλ Ψελλός3 Μνημείο14 Μοροζίνι2 Μουσολίνι12 Μπενιζέλος Ρούφος1 Μυστικές υπηρεσίες5 ναζισμός2 Νάξος2 Ναπολέων Βοναπάρτης2 Ναπολέων Ζέρβας10 Ναυαρίνο2 Ναύπακτος2 Ναύπλιο16 Ναυτική Ιστορία57 Νέα Δημοκρατία10 Νεοκλής Σαρρής1 Νεότουρκοι6 Νικήτας Σταματελόπουλος5 Νικηφόρος Φωκάς1 Νικίας2 Νικόλαος Δημητρακόπουλος1 Νικόλαος Λεωτσάκος3 Νικόλαος Πλαστήρας18 Νικόλαος Πολίτης1 Νικόλαος Στράτος5 Νίκος Ζαχαριάδης17 Νίκος Καζαντζάκης2 Νίκος Μπελογιάννης1 Νίκος Νικολούδης42 Νίτσε1 Ξάνθη1 Ξενοφών3 Οδυσσέας Ανδρούτσος1 Οδυσσέας Ελύτης4 Οδυσσέας Ιάλεμος2 Οδύσσεια7 Οθωμανική Αυτοκρατορία74 Οθωνική περίοδος (1832-1864)14 Οικουμενικό Πατριαρχείο8 Όλα τα άρθρα με χρονολογική σειρά1 ομάδα των "Ιαπώνων"2 Όμηρος22 ομοφυλοφιλία1 Οργανισμός ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.)3 Οργάνωση "Χ"2 Ορθοδοξία32 π. Κύριλλος Κεφαλόπουλος13 ΠΑ. ΣΟ. Κ.25 Παγκόσμιος Ιστορία23 Παλαιών Πατρών Γερμανός2 Παναγής Τσαλδάρης16 Παναγιώτης Δαγκλής1 Παναγιώτης Δεμέστιχας1 Παναγιώτης Κανελλόπουλος15 Πάνος Κορωναίος2 Πάτρα3 Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄5 Παύλος Γύπαρης4 Παύλος Κουντουριώτης14 Παύλος Μελάς2 Παυσανίας1 Παυσανίας Κατσώτας1 Παυσανίας ο περιηγητής1 ΠΕΑΝ2 Πειραιάς6 πειρατεία1 Πεισίστρατος1 Πελοποννησιακός πόλεμος7 Περικλής1 Περικλής Αργυρόπουλος1 Περικλής Γιαννόπουλος5 Περικλής Δεληγιάννης1 Περιοδικά Ιστορίας3 Περσικοί πόλεμοι10 Πετρέλαια στο Αιγαίο2 Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης4 Πέτρος Γαρουφαλιάς1 Πέτρος Μακρής - Στάϊκος5 Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης13 Πλάτων9 Πλούταρχος7 Ποίηση και αισθητική18 Πόλεμος των Μπόερς1 Πολιτικαντισμός εν Ελλάδι14 πολιτική δολοφονία18 Πολιτική Ιστορία17 Πολωνία2 Πόντος7 Πρίγκιπας Ανδρέας2 προπαγάνδα5 πρόσφυγες6 προσωκρατικοί φιλόσοφοι3 Προτεινόμενα3 Πρωτογενείς Ιστορικές πηγές30 πρωτόκολλο Πολίτη-Calfoff1 Πύρρος της Ηπείρου1 Ρήγας Παλαμίδης1 Ρήγας Φερραίος3 ριζοσπάστης1 Ρόδος10 Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία15 Ρώμη8 Ρωμηοσύνη5 Ρωσία23 Ρωσικο κόμμα3 Σάββας Γκαλιμαρίδης2 Σάμος1 Σαντόρε Σανταρόζα2 Σαντορίνη1 ΣΚΑΪ2 Σκάκι1 Σκωτία4 Σόλων3 Σοφοκλής Βενιζέλος3 Σοφοκλής Δούσμανης1 Σπυρίδων Μαρκεζίνης5 Σπυρίδων Τρικούπης3 Σταλινισμός15 Σταυροφορίες6 Σταφιδικό Ζήτημα2 Στέφανος Δραγούμης3 Στέφανος Σαράφης2 Στέφανος Σκουλούδης5 Στέφανος Στεφανόπουλος1 Στράβων5 Στρατής Μυριβίλης2 Στρατιωτικά κινήματα1 Στρατιωτική Ιστορία58 Στρατιωτικό καθεστώς Ιωαννίδη3 Στυλιανός Γονατάς7 Στυλιανός Χούτας1 Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότωφ2 Συνθήκη της Λοζάννης9 Συνθήκη των Σεβρών6 συντάξεις1 ΣΥΡΙΖΑ4 Σωκράτης3 Σώματα Ασφαλείας1 Ταγίπ Ερντογάν1 Τάγματα ασφαλείας2 Τείχος του Βερολίνου1 τεκτονισμός1 Τέχνες11 Τεχνολογία8 το παιχνίδι στην Ιστορία6 Τοπική Ιστορία1 Τουρκία20 Τουρκοκρατία (1453-1821)35 Τράπεζα της Ελλάδος5 Τράπεζες1 Τριπολιτσά2 Τσαούς Αντών (Φωστερίδης)1 Ύδρα5 Υποβρύχιο Παπανικολής1 υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ3 Υφαλοκρυπίδα1 Φαίδων Γκιζίκης3 Φαλμεράγιερ6 Φανάρι2 Φασισμός1 Φιλελληνισμός9 Φιλία1 Φιλική Εταιρεία9 Φιλολογικά και άλλα δοκίμια44 Φιλοποίμην2 Φιλορθόδοξη Εταιρεία1 Φιλοσοφία9 Φιλοσοφία της ζωής και της Ιστορίας25 Φλωρεντία1 Φλώρινα4 Φραγκοκρατία8 Φωκίων1 Φωτογραφικό Οδοιπορικό26 Χαλκιδική2 Χαράλαμπος Κατσιμήτρος3 Χαράλαμπος Τσερούλης2 Χαράτσι1 Χαρίλαος Τρικούπης13 Χαρίλαος Φλωράκης2 Χάτι Χουμαγιούν1 Χίτλερ17 Χούντα6 Χρεοκοπία10 Χρηματιστήριο4 χριστιανικό ολοκαύτωμα3 Χριστόδουλος Τσιγάντες1 Χριστούγεννα10 Χρυσόστομος Σμύρνης1 Χωροφυλακή2 Ψαρά3 ψυχολογία2 Ψυχρός Πόλεμος12 CIA4 John Iatrides1 K.K.E.44 KGB4 Mεσσήνη4 Robert Bruce2 Slider3 William Wallas2 Winston Churchil1
Εμφάνιση περισσότερων
"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας