Σεργκέι Τσεχμίστρενκο, Ελλάδα - Ρωσία 1875-1878 (Σελίδες Ιστορίας), εκδόσεις Φίλντισι

Η κρίση του Ανατολικού ζητήματος την περίοδο 1875-1878 υπήρξε σημείο καμπής για την Ιστορία των λαών των Βαλκανίων. Ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος και η αδυναμία των Δυτικών να βοηθήσουν αποτελεσματικά την Οθωμανική Αυτοκρατορία όπως στην περίπτωση του Κριμαϊκού πολέμου, λειτούργησαν καταλυτικά για την δημιουργία ανεξάρτητου Βουλγαρικού κράτους, τα εδαφικά κέρδη για την Σερβία και το Μαυροβούνιο αλλά και την "ενοικίαση" της Κύπρου από τους Άγγλους. Μέσα σε αυτή την διπλωματική και στρατιωτική δίνη, ο Ελληνισμός προσπάθησε να παρακολουθήσει τις πυρετώδεις Διεθνείς εξελίξεις ώστε να μην περιθωριοποιηθεί, παζαρεύοντας την ουδετερότητα και την είσοδο στον πόλεμο με τους Δυτικούς και τους Ρώσους αντίστοιχα. Όλη αυτή η πυρετώδης διπλωματική δραστηριότητα που αφορούσε την Ελλάδα την περίοδο εκείνη και έλαβε χώρα κυρίως στην Αθήνα, περιγράφεται στο εξαιρετικό βιβλίο του Ρώσου ιστορικού Σεργκέι Τσεχμίστρενκο, που δημοσιεύεται για πρώτη φορά σε Ελληνική μετάφραση από τις εκδόσεις "Φίλντισι".

Το πρωτότυπο της εργασίας αυτής είναι σίγουρα ότι ο Τσεχμίστρενκο περιγράφει τα δραματικά αυτά διπλωματικά και στρατιωτικά γεγονότα που αφορούν την Ελλάδα κυρίως από την Ρωσική σκοπιά, χρησιμοποιώντας τα αντίστοιχα διπλωματικά Ρωσικά αρχεία, σε αντίθεση με τις περισσότερες εργασίες που αξιοποιούν κυρίως πληροφορίες από τα διπλωματικά αρχεία Αγγλίας και Γαλλίας.
Ο συγγραφέας μετά από μια συνοπτική αλλά επιδέξια περιγραφή της κατάστασης που επικρατούσε στην Ελλάδα από τα χρόνια του Όθωνα ως την εποχή του Κουμουνδούρου, εισέρχεται στο κυρίως θέμα του που δεν είναι άλλο από τις πυρετώδεις διπλωματικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας ώστε η πρώτη να κηρύξει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία σε συνδυασμό με την Σερβία και την επικείμενη Ρωσική επίθεση. Περιγράφονται λεπτομερώς οι Ρωσικές δελεαστικές προτάσεις στην Ελληνική κυβέρνηση μέσω του Ρώσου πρέσβη στην Ελλάδα Σαμπούροφ, αλλά και τις μυστικές διπλωματικές ενέργειες του περίφημου Ιγνάτιεφ, τις μυστικές επαφές του με πρόσωπα που άνηκαν σε Ελληνικές μυστικές εταιρείες και την προσπάθεια του να στηρίξει με χρήματα και όπλα εξεγέρσεις Ελληνικών πληθυσμών στην Θεσσαλία και στην Ήπειρο. Στο τελευταίο τμήμα του βιβλίου περιγράφονται οι εξεγέρσεις των υποδούλων Ελλήνων στην Θεσσαλία και στην Κρήτη, με ξεκάθαρη επιλογή του συγγραφέα να επικεντρωθεί στην Κρήτη, πιθανά λόγω του όγκου του υλικού που είχε στην διάθεση του, αφού υπήρχε Ρώσος πρόξενος στο νησί, που περιέγραφε λεπτομερώς τις εξελίξεις με συνεχής αλληλογραφία προς τον προϊστάμενο του και την Ρωσική κυβέρνηση.

 Το βιβλίο είναι ιδιαίτερα καλογραμμένο και ευκολοδιάβαστο ακόμη και από αναγνώστες που τυχόν δεν έχουν γνώσεις για τα δραματικά γεγονότα της εποχής. O συγγραφέας, αν και Ρώσος, έχει ακριβή γνώση της Ελληνικής πολιτικής σκηνής αλλά και της τρικυμιώδους ψυχολογίας της Ελληνικής κοινής γνώμης που εκείνη την εποχή βρισκόταν στα όρια της μαζικής εθνικιστικής ψύχωσης. Επίσης, ανάμεσα στις γραμμές της εργασίας του, ο συγγραφέας σκιαγραφεί με γλαφυρότητα τον ανταγωνισμό στην περιοχή μεταξύ Ρωσίας και Δυτικών (Αγγλίας και Γαλλίας στην συγκεκριμένη περίπτωση), ανταγωνισμός που αναμφίβολα έχει την επικαιρότητα του είτε συζητάμε για την Τσαρική Ρωσία και την θέληση της για έξοδο στο Αιγαίο τον 19ο αιώνα, είτε για την ΕΣΣΔ και τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, είτε για την σημερινή Ρωσία του Πούτιν την κρίση στην Γεωργία και εσχάτως στην Ουκρανία. Η πολιτική της Ρωσίας στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου, παραδοσιακά επηρέασε την Ελλάδα (ενίοτε και αποφασιστικά ακόμη και για την ίδια την ύπαρξη της) και θα συνεχίσει να την επηρεάζει και στο ορατό μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε έγκυρο ιστορικό βιβλίο που αφορά το ζήτημα αυτό βοηθάει στην καλύτερη κατανόηση των δυνάμεων που καθορίζουν τις εξελίξεις στην περιοχή μας.

Πάντως θα περιμέναμε ο συγγραφέας να μας δώσει την άποψη του, η τα στοιχεία που τυχόν θα ανίχνευσε και είναι σχετικά με την περίφημη θεωρία του "Πανσλαβισμού". Και αυτό γιατί σε σημαντικό τμήμα της εργασίας διαπραγματεύεται απόψεις και ενέργειες του Ιγνάτιεφ σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά πουθενά δεν μας αναλύει καθόλου την θεωρία αυτή (αντιθέτως με την Ελληνική "Μεγάλη Ιδέα" που της αφιερώνει ένα ξεχωριστό κεφάλαιο), ιδεολόγημα όμως που διαμόρφωσε την Ρωσική πολιτική στην περιοχή για σχεδόν 4 δεκαετίες και το οποίο αντιστρατευόταν την Ελληνική προτεραιότητα στην Βαλκανική. Επίσης ο συγγραφέας δεν ξεκαθαρίζει με στοιχεία, η έστω δεν δίνει την εκτίμηση του, κατά πόσο οι δελεαστικές Ρωσικές προτάσεις ήταν ειλικρινείς, η απλώς προσπαθούσαν να εμπλέξουν την Ελλάδα στον πόλεμο ώστε να εξυπηρετηθούν τα βραχυπρόθεσμα στρατιωτικά Ρωσικά συμφέροντα.

Το βιβλίο περιέχει μια σειρά από υπέροχες γκραβούρες με θέμα την Ελλάδα στα τέλη του 19ου αιώνα, ώστε ο αναγνώστης να μπαίνει στο κλίμα της εποχής και να αποκτά μια αίσθηση της κοινωνικής κατάστασης που επικρατούσε στην Ελλάδα. Στις μεσαίες σελίδες του βιβλίου υπάρχει ένα 16σέλιδο με έγχρωμες φωτογραφίες των πρωταγωνιστών της εποχής. Η μετάφραση του κ. Τριανταφυλίδη από τα Ρωσικά είναι στρωτή, ομοιόμορφη και διαβάζεται ευχάριστα. Φαίνεται επίσης από τον σχετικό πρόλογο του, ότι και ο μεταφραστής είναι γνώστης των γεγονότων της συγκεκριμένης Ιστορικής περιόδου, κάτι που αναμφίβολα θα τον βοήθησε στην μεταφραστική προσπάθεια και στις γλωσσικές επιλογές του. Οφείλουμε επίσης να κάνουμε ξεχωριστή μνεία και στο σύντομο συγκινητικό σημείωμα του συγγραφέα στην εισαγωγή του βιβλίου, το οποίο ξεχειλίζει από αγάπη για την Ελλάδα και το οποίο αναμφίβολα δημιουργεί μια θετική προδιάθεση στον Έλληνα αναγνώστη (και σε εμάς φυσικά).

 Καταλήγοντας, θεωρούμε ότι το βιβλίο του κ. Τσεχμίστρενκο αξίζει να διαβαστεί τόσο από τον Ιστορικό που προσπαθεί να ιχνηλατήσει τα βαθύτερα αίτια της Ανατολικής κρίσης 1875-1878 και τους διπλωματικούς μηχανισμούς που έδρασαν και διαμόρφωσαν τις εξελίξεις, αλλά επίσης και από τους φίλους τους Ιστορίας που γοητεύονται από τα σαφή και συναρπαστικά ιστορικά αναγνώσματα.

Ι. Β. Δ.

Το βιβλίο μπορείτε να το προμηθευτείτε από εδώ

Ποιος είναι ο συγγραφέας Σεργκέι Τσεχμίστρενκο:  Γεννήθηκε το 1963 στη Μόσχα. Το 1985 αποφοίτησε από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας «Μ. Β. Λομονόσοφ», με ειδίκευση στην ιστορία της Ρωσίας, της Ελλάδας και των λαών της Βαλκανικής κατά τον 19ο αιώνα. Το 1990 ανακηρύχθηκε διδάκτορας, υποστηρίζοντας τη διατριβή του στο Ινστιτούτο Σλαβικών και Βαλκανικών Σπουδών της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ (νυν Ινστιτούτο Σλαβικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Σπουδών).

Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή ιστορικά συνέδρια, διασκέψεις και συμπόσια, και μεταξύ αυτών στο Βαλκανικό Συνέδριο στη Σόφια (1989) και στο Διεθνές Ιστορικό Συνέδριο στη Μαδρίτη (1990). Από το 1992 άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος σε μεγάλα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ της Ρωσίας.

Διετέλεσε Διευθυντής Σύνταξης στα περιοδικά «Delovye ljudi» (Επιχειρηματίες) και «Bolschoi Biznes» (Μεγάλες Επιχειρήσεις) μια έκδοση του αμερικανικού Fortune στη Ρωσία. Στη συνέχεια ίδρυσε τα μεγάλης κυκλοφορίας περιοδικά «Ribalka na Rusi» (Το ψάρεμα στη Ρωσία) και Spinning Traveller, του τηλεοπτικού σταθμού Komersant TV. Από το 2012 είναι διευθυντής του Ινστιτούτου της Νέας Ρωσίας. Βασική αποστολή του Ινστιτούτου είναι η ιδεολογική υποστήριξη του πολιτικού κόμματος «Πολιτική πλατφόρμα» και του επικεφαλής του Μιχαήλ Πρόχοροφ.

Σχόλια

 1. μηπως ξερετε κατι για τον Στρογκανωφ-Ρωσο διπλοματη 1837 στην Πολη ?ο δρομος που φερει τ ονομα του ειναι μπροστα στο Ιντερκοντινενταλ στην Αθηνα και δεν βρισκω κανενα στοιχειο γιατι εδωσε αυτη την τιμητικη διακριση ο Δημος Αθηναιων .ευχαριστω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο Βαρώνος Stroganoff ήταν ο πρέσβυς της Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη το 1821. Ήταν αυτός που την 6 Ιουλίου 1821 επέδωσε το τελεσίγραφο πολέμου τής Ρωσίας στην Υψηλή Πύλη, δια τού οποίου ο Τσάρος Αλέξανδρος Α΄ της Ρωσίας απειλούσε τον Σουλτάνο Μαχμούτ Β΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με πόλεμο, εάν οι Οθωμανοί δεν σταματούσαν αμέσως τη γενοκτονία κατά των Ελλήνων (μαζικές σφαγές σε Κωνσταντινούπολη, Θεσσαλονίκη, Κυδωνιές, κ.τ.λ.).


  Επιπλέον ο Stroganoff διέσωσε και φυγάδευσε εκατοντάδες αμάχους Έλληνες που κατέφυγαν στη Ρωσική πρεσβεία στην Κωνσταντινούπολη για να αποφύγουν τη σφαγή.

  Απόσπασμα από το εν λόγω τελεσίγραφο πολέμου τής Ρωσίας περιλαμβάνεται στο άρθρο "Χαοτική Δυναμική τού 1821" που αναρτήθηκε στο παρόν ιστολόγιο (Θέματα Ελληνικής Ιστορίας) την 21 Μαρτίου 2014.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. αυτο μας κανει να αναλογισθουμε τον αιωνιο συλλαχο μας την Ρωσια και τον ρολο των προδοτων κυβερνητων μας Βενιζελου 1917 που εστειλε Ελληνες στρατιωτες να πολεμησουν στην ουκρανια στον εμφυλιο της Ουκρανιας και την αχρεια πολιτικη της σημερινης συγκυβερνησης Σαμαρα -Τουρκογλου εναντιον του αδελφου εθνους σε συμπραξη με το ΝΑΤΟ ..αισχος απλως σχολιαζω

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

Όλα τα θέματα του ιστολογίου

α1 Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος26 Αβράαμ Λίνκολν1 Άγγελος Έβερτ1 Άγγελος Σικελιανός1 Αγγλία12 Άγιο Όρος5 Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος3 Αδαμάντιος Κοραής9 Αθανάσιος Ευταξίας1 Αθανάσιος Σουλιώτης - Νικολαϊδης2 Αθανάσιος Τσακάλωφ1 Αιγαίο17 Αιγαίο Ελληνική θάλασσα3 Αίγινα1 Αισχύλος1 Ακρόπολη12 Αλβανία13 Αλεξάνδρεια9 Αλέξανδρος Ζαϊμης6 Αλέξανδρος Κορυζής5 Αλέξανδρος Κουμουνδούρος7 Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος14 Αλέξανδρος Οθωναίος7 Αλέξανδρος Παπάγος17 Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης7 Αλέξανδρος Παπαναστασίου17 Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής1 Αλέξανδρος Σακελαρίου5 Αλέξανδρος Υψηλάντης8 Αλέξανδρος Χατζηκυριάκος3 Αλεξάντρ Σολτζενίτσιν5 Αμερικανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Αναγέννηση3 Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος1 Αναστάσιος Παπούλας4 Ανατολική Ρωμυλία1 Ανδρέας Γ. Παπανδρέου16 Ανδρέας Καρκαβίτσας2 Ανδρέας Λόντος2 Ανδρέας Μεταξάς1 Ανδρέας Μιαούλης8 Ανδρέας Μιχαλακόπουλος13 Ανδρέας Τζίμας1 Άνθιμος Γαζής1 Αννα Κομνηνή1 Άννα Κομνηνή1 Αννίβας1 Αντάντ18 Αντιβενιζελισμός30 αντισημιτισμός5 Αντόνιο Γκράμσι1 Αντώνης Σαμαράς1 Απεργίες4 Αποικιοκρατία6 Άραβες3 Αρβανίτες1 Άρειος Πάγος3 Άρης Βελουχιώτης9 Αριστείδης ο Αθηναίος2 Αριστοτέλης7 Αριστοτέλης Ωνάσης1 Αρχαία Αθήνα28 Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία10 Αρχαία Σπάρτη22 Αρχαιοκαπηλεία6 Αρχαιολογία26 Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός3 Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος3 Αρχιμίδης4 Αστρονομία4 Αστυνομία2 Αυστρία4 Αυτοκράτορας Ηράκλειος3 Αφρική4 Αχαϊκή Συμπολιτεία2 β1 Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος43 Βαλκάνια26 βασανιστήρια1 Βασίλειος Τσίχλης23 Βασιλιάς Αλέξανδρος Α΄1 Βασιλιάς Γεώργιος Α΄22 Βασιλιάς Γεώργιος Β΄26 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄34 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄8 Βασιλιάς Όθων Α΄25 Βασιλιάς Παύλος Α΄7 Βασιλιάς Φίλιππος Β΄6 Βενιαμίν Λέσβιος1 Βιβλία και Βιβλιοθήκες37 Βιβλιοκρισίες87 Βιέννη5 Βιετνάμ2 Βιογραφίες79 Βλάσης Γαβριηλίδης1 Βουλγαρία14 γ1 Γαβριήλ Μιχαήλ Δημητριάδης8 Γαλλία21 Γαλλική Επανάσταση6 Γαριβάλδι2 Γελιογραφίες4 Γενοκτονία των Αρμενίων3 Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου6 Γερμανία51 Γεώργιος (Πλήθων) Γεμιστός2 Γεώργιος Α. Παπανδρέου19 Γεώργιος Βλάχος4 Γεώργιος Γρίβας (Διγενής)7 Γεώργιος Ζησιμόπουλος2 Γεώργιος Θεοτόκης10 Γεώργιος Κάνιγκ3 Γεώργιος Καραϊσκάκης4 Γεώργιος Καρτάλης2 Γεώργιος Καφαντάρης9 Γεώργιος Κονδύλης17 Γεώργιος Κουντουριώτης4 Γεώργιος Λεοναρδόπουλος2 Γεώργιος Παπαδόπουλος2 Γεώργιος Παπανδρέου (GAP)1 Γεώργιος Πωπ1 Γεώργιος Ράλλης6 Γεώργιος Σεφέρης2 Γεώργιος Σταύρου2 Γεώργιος Στρέιτ1 Γεώργιος Τσολάκογλου4 Γεώργιος Τσόντος (Βάρδας)1 Γιάννης Ιωαννίδης3 Γιάννης Ψυχάρης2 Γιόζιφ Μπροζ (Τίτο)8 Γιουγκοσλαβία12 Γιώργης Σιάντος4 Γιώργος Ρωμανός1 Γκουλάγκς4 Γλώσσα και καθημερινός βίος των Ελλήνων διαχρονικά35 Γράμμος - Βίτσι2 Γρηγόρης Φαράκος2 Γρηγόριος Δίκαιος (Παπαφλέσσας)7 Γρηγόριος Ξενόπουλος4 δ1 Δαρδανέλλια1 Δέσποινα Κούρτη1 Δημήτρης Παρτσαλίδης3 Δημήτριος Αναγνωστόπουλος1 Δημήτριος Βούλγαρης2 Δημήτριος Γούναρης24 Δημήτριος Ιωαννίδης1 Δημήτριος Καλλέργης1 Δημήτριος Μάξιμος1 Δημήτριος Ράλλης4 Δημήτριος Υψηλάντης10 Δημήτριος Ψαρρός4 Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδος (ΔΣΕ)19 Δημοσθένης4 Δημοψήφισμα2 δημοψήφισμα 19243 Διατροφή5 Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.)3 Δικαιοσύνη7 Διονύσιος Σολωμός1 Διπλωματία24 δοσιλογισμός3 δουλεμπόριο3 Δύση2 Δωδεκάνησα13 Ε.Ρ.Ε.5 ΕΔΕΣ15 Εθνικά Δάνεια2 Εθνική αντίσταση13 Εθνική τράπεζα4 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Ε.Α.Μ.)8 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ)6 Εθνικός Διχασμός (1914-1918)34 Εθνικός Συναγερμός3 Εθνοσυνέλευση5 ΕΚΚΑ4 Εκκλησιαστική Ιστορία10 ΕΛΑΣ29 Ελβετία4 ΕΛΔΥΚ1 Ελευθέριος Βενιζέλος71 Ελληνική λογοτεχνία5 Ελληνική Οικονομική Ιστορία34 Ελληνική Οικονομική κρίση33 Ελληνική Παιδεία23 Ελληνική Παράδοση2 Έλληνικό Έθνος33 Ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος12 Ελληνικός στρατός43 Ελληνισμός27 Ελληνισμός της Αμερικής2 Ελληνοτουρκικές σχέσεις6 Ελληνοτουρκικός πόλεμος 189711 Ελλήνων Πάσχα3 Εμμανουήλ Μπενάκης1 Εμμανουήλ Ξάνθος1 Εμμανουήλ Παπάς1 Εμμανουήλ Ρέπουλης5 Εμμανουήλ Ροϊδης4 Εμμανουήλ Τομπάζης2 Εμμανουήλ Τσουδερός5 Εμπόριο6 Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (Ε.Δ.Α.)1 Ένωση Κέντρου5 ΕΟΚ1 ΕΟΚΑ Α΄10 ΕΟΚΑ Β΄3 Επανάσταση στο Γουδή10 Επέτειος2 Επίκουρος1 Επιτάφιος1 Ερατοσθένης1 Ερυθρός Σταυρός3 ΕΣΣΔ19 Ευάγγελος Αβέρωφ3 Ευάγγελος Λεμπέσης1 Ευεργέτες1 Ευρωπαϊκή Ένωση3 Ευρωπαικός Διαφωτισμός3 εφημερίδα "Καθημερινή"5 Η γυναίκα στην Ιστορία2 Η δίκη των "εξ"25 Ήθη και έθιμα3 Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Η.Π.Α.)37 Ήπειρος14 Ηράκλειτος1 Ηρακλής Θεσσαλονίκης5 Ηρόδοτος13 Θαλής ο ΜΙλήσιος1 Θέατρο5 Θεμιστοκλής5 Θεμιστοκλής Σοφούλης9 Θεόδωρος Δηλιγιάννης6 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης13 Θεόδωρος Πάγκαλος20 Θεόδωρος Πάγκαλος (ο νεότερος)1 Θεόδωρος Τουρκοβασίλης3 Θεόφιλος Καΐρης1 Θερμοπύλες2 Θεσσαλονίκη28 Θουκυδίδης10 Θράκη11 Θρασύβουλος Τσακαλώτος3 Θρησκεία3 Θωρηκτό Αβέρωφ9 Ι.Β.Δ.104 Ιαπωνία3 Ιατρική8 Ιερή Συμμαχία8 Ιερός Λόχος6 Ιλιάδα11 Ίμια3 Ιουλιανή κρίση του ΄652 Ιούλιος Βέρν2 Ιπποκράτης ο Κώος3 Ισλάμ6 Ισοκράτης2 Ισπανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Ιστορία622 Ιστορία της Αλβανίας12 Ιστορία της Ελληνικής αεροπορίας1 Ιστορία της Κρήτης16 Ιστορία του Αθλητισμού9 Ιταλία27 Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης2 Ιωάννης Γκούρας1 Ιωάννης Δεμέστιχας3 Ιωάννης Καποδίστριας24 Ιωάννης Κωλέττης6 Ιωάννης Μακρυγιάννης6 Ιωάννης Μεταξάς41 Ιωάννης Μιχαήλ5 Ιωάννης Παπακωνσταντίνου10 Ιωάννης Συκουτρής6 Ιωάννης Τσαγκαρίδης1 Ιωάννης Τσιμισκής1 Ιωάννινα5 Ίων Δραγούμης26 Ιωνική Επανάσταση1 Κ. Θ. Δημαράς2 Καλαμάτα1 Κανέλος Δεληγιάννης3 Καρλ Γιουνγκ1 Καρλ Μαρξ1 Κάρολος Παπούλιας2 Καρχηδόνα1 κατεχόμενα της Κύπρου1 Κατοχή13 Κατοχικά Δάνεια3 Κίμων ο Αθηναίος2 Κίνα7 Κίνημα του Ρομαντισμού2 κινηματογράφος3 Κινηματογράφος και Ιστορία4 Κοινωνία των Εθνών (Κ.τ.Ε.)3 Κολλυβάδες2 Κόμμα Φιλελευθέρων11 Κομμουνισμός29 Κομνηνός Πυρομάγλου2 Κοράνιο2 Κόρινθος6 Κύθηρα1 Κυπριακή Ιστορία46 Κυριάκος Κατσιμάνης14 Κύριλλος Λούκαρις2 Κωνσταντίνος Δεμερτζής1 Κωνσταντίνος Καβάφης3 Κωνσταντίνος Καναρης6 Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή1 Κωνσταντίνος Καραμανλής11 Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο νεώτερος)2 Κωνσταντίνος Λινάρδος18 Κωνσταντίνος Μανιαδάκης6 Κωνσταντίνος Μητσοτάκης4 Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ΄8 Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος8 Κωνσταντίνος Σημίτης4 Κωνσταντίνος Σμολένσκι2 Κωνσταντίνος Τσαλδάρης4 Κωνσταντίνος Φωτιάδης5 Κωνσταντινούπολη41 Κως4 Κώστας Βάρναλης1 Κώστας Περρίκος1 Κωστής Παλαμάς6 ΛΑ.Ο.Σ3 Λαθρομετανάστευση3 Λαικό Κόμμα7 Λαμία2 Λατινική Αμερική1 Λεονίντ Τρότσκι4 Λέσβος3 Λεωνίδας Παρασκευόπουλος1 Λόγιος Ερμής4 Λόρδος Βύρων8 Λουτράκι1 Λύσανδρος1 Μαζική πολιτική προπαγάνδα2 Μακάριος11 Μακεδονία48 Μακεδονικό Ζήτημα32 Μακεδονικός Αγώνας8 Μακεδονομάχοι5 Μάνη2 Μάο Τσε Τουνγκ2 Μαραθώνας3 Μάρκος Βαφειάδης9 Μάρκος Μπότσαρης1 Μάτζικερτ1 Μεγάλη Βρετανία37 Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia)1 Μέγαρο Μαξίμου1 Μέγας Αλέξανδρος8 Μέγας Αλέξανδρος ο Μακεδών2 Μέγας Θεοδόσιος1 Μέγας Κωνσταντίνος1 Μελέτης Βασιλείου1 Μεσαίωνας5 Μέση Ανατολή2 Μεσόγειος2 Μεσολόγγι10 Μεσσήνη Μεσσηνίας12 Μεταπολεμική Ελληνική Ιστορία (1949-1974)43 Μέττερνιχ4 Μίκης Θεοδωράκης3 Μίκης Πρωτοπαπαδάκης8 Μικρά Ασία43 Μιλτιάδης ο Αθηναίος1 Μιλτιάδης Πορφυρογέννης1 Μιχαήλ Ψελλός3 Μνημείο14 Μοροζίνι2 Μουσολίνι12 Μπενιζέλος Ρούφος1 Μυστικές υπηρεσίες5 ναζισμός2 Νάξος2 Ναπολέων Βοναπάρτης2 Ναπολέων Ζέρβας10 Ναυαρίνο2 Ναύπακτος2 Ναύπλιο16 Ναυτική Ιστορία57 Νέα Δημοκρατία10 Νεοκλής Σαρρής1 Νεότουρκοι6 Νικήτας Σταματελόπουλος5 Νικηφόρος Φωκάς1 Νικίας2 Νικόλαος Δημητρακόπουλος1 Νικόλαος Λεωτσάκος3 Νικόλαος Πλαστήρας18 Νικόλαος Πολίτης1 Νικόλαος Στράτος5 Νίκος Ζαχαριάδης17 Νίκος Καζαντζάκης2 Νίκος Μπελογιάννης1 Νίκος Νικολούδης42 Νίτσε1 Ξάνθη1 Ξενοφών3 Οδυσσέας Ανδρούτσος1 Οδυσσέας Ελύτης4 Οδυσσέας Ιάλεμος2 Οδύσσεια7 Οθωμανική Αυτοκρατορία74 Οθωνική περίοδος (1832-1864)14 Οικουμενικό Πατριαρχείο8 Όλα τα άρθρα με χρονολογική σειρά1 ομάδα των "Ιαπώνων"2 Όμηρος22 ομοφυλοφιλία1 Οργανισμός ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.)3 Οργάνωση "Χ"2 Ορθοδοξία32 π. Κύριλλος Κεφαλόπουλος13 ΠΑ. ΣΟ. Κ.25 Παγκόσμιος Ιστορία23 Παλαιών Πατρών Γερμανός2 Παναγής Τσαλδάρης16 Παναγιώτης Δαγκλής1 Παναγιώτης Δεμέστιχας1 Παναγιώτης Κανελλόπουλος15 Πάνος Κορωναίος2 Πάτρα3 Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄5 Παύλος Γύπαρης4 Παύλος Κουντουριώτης14 Παύλος Μελάς2 Παυσανίας1 Παυσανίας Κατσώτας1 Παυσανίας ο περιηγητής1 ΠΕΑΝ2 Πειραιάς6 πειρατεία1 Πεισίστρατος1 Πελοποννησιακός πόλεμος7 Περικλής1 Περικλής Αργυρόπουλος1 Περικλής Γιαννόπουλος5 Περικλής Δεληγιάννης1 Περιοδικά Ιστορίας3 Περσικοί πόλεμοι10 Πετρέλαια στο Αιγαίο2 Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης4 Πέτρος Γαρουφαλιάς1 Πέτρος Μακρής - Στάϊκος5 Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης13 Πλάτων9 Πλούταρχος7 Ποίηση και αισθητική18 Πόλεμος των Μπόερς1 Πολιτικαντισμός εν Ελλάδι14 πολιτική δολοφονία18 Πολιτική Ιστορία17 Πολωνία2 Πόντος7 Πρίγκιπας Ανδρέας2 προπαγάνδα5 πρόσφυγες6 προσωκρατικοί φιλόσοφοι3 Προτεινόμενα3 Πρωτογενείς Ιστορικές πηγές30 πρωτόκολλο Πολίτη-Calfoff1 Πύρρος της Ηπείρου1 Ρήγας Παλαμίδης1 Ρήγας Φερραίος3 ριζοσπάστης1 Ρόδος10 Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία15 Ρώμη8 Ρωμηοσύνη5 Ρωσία23 Ρωσικο κόμμα3 Σάββας Γκαλιμαρίδης2 Σάμος1 Σαντόρε Σανταρόζα2 Σαντορίνη1 ΣΚΑΪ2 Σκάκι1 Σκωτία4 Σόλων3 Σοφοκλής Βενιζέλος3 Σοφοκλής Δούσμανης1 Σπυρίδων Μαρκεζίνης5 Σπυρίδων Τρικούπης3 Σταλινισμός15 Σταυροφορίες6 Σταφιδικό Ζήτημα2 Στέφανος Δραγούμης3 Στέφανος Σαράφης2 Στέφανος Σκουλούδης5 Στέφανος Στεφανόπουλος1 Στράβων5 Στρατής Μυριβίλης2 Στρατιωτική Ιστορία57 Στρατιωτικό καθεστώς Ιωαννίδη3 Στυλιανός Γονατάς7 Στυλιανός Χούτας1 Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότωφ2 Συνθήκη της Λοζάννης9 Συνθήκη των Σεβρών6 συντάξεις1 ΣΥΡΙΖΑ4 Σωκράτης3 Σώματα Ασφαλείας1 Ταγίπ Ερντογάν1 Τάγματα ασφαλείας2 Τείχος του Βερολίνου1 τεκτονισμός1 Τέχνες11 Τεχνολογία8 το παιχνίδι στην Ιστορία6 Τοπική Ιστορία1 Τουρκία20 Τουρκοκρατία (1453-1821)35 Τράπεζα της Ελλάδος5 Τράπεζες1 Τριπολιτσά2 Τσαούς Αντών (Φωστερίδης)1 Ύδρα5 Υποβρύχιο Παπανικολής1 υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ3 Υφαλοκρυπίδα1 Φαίδων Γκιζίκης3 Φαλμεράγιερ6 Φανάρι2 Φασισμός1 Φιλελληνισμός9 Φιλία1 Φιλική Εταιρεία9 Φιλολογικά και άλλα δοκίμια44 Φιλοποίμην2 Φιλορθόδοξη Εταιρεία1 Φιλοσοφία9 Φιλοσοφία της ζωής και της Ιστορίας25 Φλωρεντία1 Φλώρινα4 Φραγκοκρατία8 Φωκίων1 Φωτογραφικό Οδοιπορικό26 Χαλκιδική2 Χαράλαμπος Κατσιμήτρος3 Χαράλαμπος Τσερούλης2 Χαράτσι1 Χαρίλαος Τρικούπης13 Χαρίλαος Φλωράκης2 Χάτι Χουμαγιούν1 Χίτλερ17 Χούντα6 Χρεοκοπία10 Χρηματιστήριο4 χριστιανικό ολοκαύτωμα3 Χριστόδουλος Τσιγάντες1 Χριστούγεννα10 Χρυσόστομος Σμύρνης1 Χωροφυλακή2 Ψαρά3 ψυχολογία2 Ψυχρός Πόλεμος12 CIA4 John Iatrides1 K.K.E.44 KGB4 Mεσσήνη4 Robert Bruce2 Slider3 William Wallas2 Winston Churchil1
Εμφάνιση περισσότερων
"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας