Όταν ο Ευρυβιάδης συνάντησε τον Θεμιστοκλή η αλλιώς όταν η πολιτική σκοπιμότητα συναντά την Ιστορική παραχάραξη

Εδώ και τέσσερις μέρες οι δύο πολιτικοί αρχηγοί Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Καρατζαφέρης έχουν βαλθεί να αλλάξουν την Ιστορία που έγραψε ο Ηρόδοτος και μάθαμε στο Γυμνάσιο, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουν μια γνωστή πολιτική εντυπώσεων που μας έχει φέρει ως εκεί που δεν πάει άλλο. Την αρχή την έκανε ο κ. Καρατζαφέρης ο οποίος βγαίνοντας από την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών σε μια από τις δραματικότερες στιγμές της Ελληνικής Μεταπολιτευτικής Ιστορίας, μας είπε ότι ο Ευρυβιάδης και ο Θεμιστοκλής συμφώνησαν να γίνει η ναυμαχία στην Σαλαμίνα και έτσι τους έγραψε η Ιστορία. Αυτό όμως απλούστατα δεν ισχύει αφού όλοι μας χάρις τα βιβλία Ιστορίας του Γυμνασίου γνωρίζουμε πως ο Ευρυβιάδης ΥΠΕΚΥΨΕ στον εκβιασμό του Θεμιστοκλή να ναυμαχήσει στην Σαλαμίνα, απόφαση όμως που τελικώς δεν είχε κανένα αντίκρυσμα αφού οι περισσότεροι Πελοποννήσιοι ετοιμάζονταν να εγκαταλείψουν την Ελληνική παράταξη στην Σαλαμίνα και να πλεύσουν στον Ισθμό σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο που είχε εκπονηθεί. Τελικώς η διάσπαση των Ελλήνων αποφεύχθη γιατί ο Θεμιστοκλής έστειλε ένα μυστικό μήνυμα στον Ξέρξη με το οποίο τον συμβούλευε να κυκλώσει τους Έλληνες και να τους εμποδίσει να διαφύγουν, κάτι που ο Ξέρξης πέφτοντας στην παγίδα τελικώς έπραξε. Άρα η συμπαράταξη των Ελλήνων και η λαμπρή τους νίκη στην Σαλαμίνα έγινε λόγω του τεχνάσματος του Θεμιστοκλή, ή του λάθους του Ξέρξη ή και των δύο μαζί, πάντως όχι λόγω της συμφωνίας Ευρυβιάδη - Θεμιστοκλή ( η οποία είχε προέλθει έτσι και αλλιώς εκβιαστικά και όχι λόγω συναίνεσης).Όσο για την απάντηση του κ. Σαμαρά ότι δήθεν ο Ευρυβιάδης και ο Θεμιστοκλής τα βρήκαν για να πολεμήσουν τον εχθρό και όχι για να συνθηκολογήσουν, θυμίζω κάτι αυτονόητο: ποτέ δεν τέθηκε  σε αμφισβήτηση στο συμβούλιο που έγινε στην Σαλαμίνα αν θα πολεμούσαν τον Ξέρξη ή θα συνθηκολογούσαν. Η διαφωνία τους ήταν πάνω στην στρατηγική και την τακτική που θα ακολουθούσαν στην ναυμαχία που θα έκρινε το μέλλον της Ευρώπης.  Δεν ξεπερνώ το γεγονός ότι η απάντηση Σαμαρά παραδέχεται ως σωστή την Ιστορική τοποθέτηση της αρχικής δήλωσης Καρατζαφέρη περί σωτήριας συμφωνίας Ευρυβιάδη - Θεμιστοκλή, ενώ είχε τον απαιτούμενο χρόνο να ενημερωθεί από τους συμβούλους του.

Ο προβληματισμός μου δεν περιορίζεται μόνο στο γεγονός ότι οι δύο κορυφαίοι πολιτικοί ταγοί της Χώρας κακοποίησαν την Ελληνική Ιστορία για να την χωρέσουν στα καλούπια της πολιτικής εντυπώσεων κάτι άλλωστε που μας έχουν συνηθίσει όλα τα κόμματα στην Ελλαδα. Περισσότερο με προβληματίζει το γεγονός ότι σε μια τέτοια χοντροκοπιά που ακούστηκε και που δέχτηκε τόση μαζική προβολή από τα ΜΜΕ, κανείς δημοσιογράφος, η εκπαιδευτικός, η άνθρωπος των γραμμάτων δεν αντέδρασε. Ίσως να αντιδράσει κάποιος από τα υπόλοιπα κόμματα αν σε επόμενες δηλώσεις τους οι κ.κ. Καρατζαφέρης και Σαμαράς μας πουν ότι ο Ευρυβιάδης ψήφιζε ΛΑ.Ο.Σ. και ο Θεμιστοκλής ψήφιζε Νέα Δημοκρατία!! Ωραίο και εθνικά χρήσιμο είναι να χρησιμοποιούμε στον καθημερινό πολιτικό λόγο παραδείγματα από την Ιστορία μας, φτάνει να τα γνωρίζουμε καλά και να ταιριάζουν με την περίσταση.

Ι. Β. Δ.
   
Η εξιστόρηση των γεγονότων από τον Ηρόδοτο σε ελεύθερη απόδοση

Μετά τις Θερμοπύλες, ο περσικός στρατός έκαψε τις πόλεις της Βοιωτίας που δεν παραδώθηκαν, τις Πλαταιές και τις Θεσπιές - πριν βαδίσει για να καταλάβει την άδεια πλέον Αθήνα[39]. Ωστόσο, στη Σαλαμίνα, ο Ευρυβιάδης και οι σύμμαχοί του (στην πλειοψηφία Πελοποννήσιοι) σκέπτονταν να εγκαταλείψουν τα στενά και να πάνε με τον στόλο τους στον κόλπο των Κεχριών για να υπερασπιστούν τον Ισθμό της Κορίνθου, καταστρέφοντας τον μοναδικό δρόμο που οδηγούσε εκεί, και χτίζοντας ένα τείχος γύρω του[40].
Ο Θεμιστοκλής όμως υποστήριζε ότι ο στόλος έπρεπε να μείνει στη Σαλαμίνα και στα στενά της, μπροστά στα σημερινά Αμπελάκια, για να ναυμαχήσει. Όταν στο συμβούλιο που έγινε στη Σαλαμίνα, ο Θεμιστοκλής μέσα στην ορμή του μίλησε πριν από τον Ευρυβιάδη, ο Κορίνθιος ναύαρχος Αδείμαντος τού είπε ότι αυτούς που στους αγώνες ξεκινούν πριν δοθεί το σύνθημα, τους ραπίζουν. Ο Θεμιστοκλής τού αποκρίθηκε αμέσως ότι και αυτοί που ξεκινούν πολύ μετά το σύνθημα δεν παίρνουν βραβείο. Τότε, ο Ευρυβιάδης θύμωσε και σήκωσε το ραβδί του για να χτυπήσει τον Θεμιστοκλή. Ο Θεμιστοκλής όμως αντί να οργισθεί, είπε τη διάσημη φράση: "Πάταξον μεν, άκουσον δε". Ο θυμός του Ευρυβιάδη τού πέρασε αμέσως κι έτσι διατηρήθηκε η ψυχραιμία που ήταν απαραίτητη.
Ο Αδείμαντος επέμενε ότι ο στόλος πρέπει να συγκεντρωθεί στις ακτές του Ισθμού για να μπορούν να σταματήσουν τους Πέρσες[41]. Ωστόσο, ο Θεμιστοκλής ισχυρίστηκε ότι πρέπει να επιτεθούν, με στόχο την απόλυτη καταστροφή της ναυτικής υπεροχής του περσικού στόλου. Αναφέρθηκε δε στη ναυμαχία του Αρτεμισίου, λέγοντας ότι «η μάχη σε κλειστό χώρο θα λειτουργήσει προς όφελος μας»[41]. Όταν όμως ο Αδείμαντος αποκάλεσε μέσα στο συμβούλιο τον Θεμιστοκλή άπατρι, επειδή ο Ξέρξης είχε κυριεύσει την Αθήνα, ο Θεμιστοκλής αγανακτισμένος του είπε ότι οι Αθηναίοι έχουν πατρίδα τους τις 200 τριήρεις τους και αν μπουν σ' αυτές και πάνε στην Ιταλία μπορούν να αποκτήσουν καλύτερη πατρίδα από την Κόρινθο και οι Έλληνες θα θυμηθούν τα λόγια του γιατί θα μείνουν χωρίς στόλο. Τότε ο Ευρυβιάδης υποχώρησε [42] αλλά οι άλλοι στρατηγοί βλέποντας την Αθήνα να καίγεται και τον εχθρικό στόλο να βρίσκεται στο Φάληρο, ετοιμάζονταν να μπουν στα πλοία και να πλεύσουν στον Ισθμό.
Τότε ο Θεμιστοκλής έστειλε κρυφά στο εχθρικό στρατόπεδο τον παιδαγωγό των παιδιών του, τον Σίκινο, ο οποίος ήξερε περσικά γιατί ήταν από τους Έλληνες της Ασίας, να αναγγείλει στους Πέρσες στρατηγούς ότι οι Έλληνες που ήταν στη Σαλαμίνα σκοπεύουν να φύγουν και ότι ο περσικός στόλος έπρεπε αμέσως να τους περικυκλώσει[43] και να τους επιτεθεί, για να τους καταστρέψει όλους μαζί. Παράλληλα με μήνυμα στον Ξέρξη ο Θεμιστοκλής διακήρυσσε ότι «είναι με τη πλευρά του βασιλιά και ότι πιστεύει ότι ο βασιλιάς θα επικρατήσει, και όχι οι Έλληνες»[43].
Αυτά ήταν τα νέα που ήθελε να ακούσει ο Ξέρξης - ότι οι Αθηναίοι ίσως ήθελαν να υποταχθούν σε αυτόν και ότι ήταν ικανοί να καταστρέψουν τον υπόλοιπο συμμαχικό στόλο. Έτσι, ο περσικός στόλος στάλθηκε για να περικυκλώσει τον ελληνικό στόλο. Ο Ξέρξης διέταξε να στηθεί ένας θρόνος στο Αιγάλεω Όρος (κοντά στα Στενά) για να παρακολουθεί και να καταγράφει τα ονόματα των διοικητών που εκτέλεσαν σωστά τις διαταγές του.

πηγές

http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page


Ηροδότου Ιστορία Βιβλίο Η΄ (Ουρανία)

Σχόλια

 1. Διυλίζουμε τον κόνωπα μου φαίνεται.Δηλαδή τι διαφορά υπάρχει αν υποχώρησε ο Ευρυβιάδης ή αν τα συμφωνήσανε; Το αποτέλεσμα μετράει το οποίο έμεινε στην ιστορία.Η ΝΙΚΗ.
  Εξάλλου ας υπάρχουν και κάποιοι πολιτικοί που συμβουλεύονται η έστω φέρνουν παραδείγματα απο την ιστορία μας, κάνοντας και εμάς να ερευνήσουμε και να ξεσκονίσουμε την μνήμη μας. Δεν τα καταπίνουμε ολα αμάσητα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η νίκη στην ναυμαχία της σαλαμίνας δεν προήλθε από την συμφωνία ευρυβιάδη-θεμιστοκλή. Με ενοχλεί όταν ακούω το αντίθετο από παντού γιατί κάτι τέτοιο δεν είναι αλήθεια.

  Με την δεύτερη παρατήρηση σου συμφωνώ απόλυτα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Για ακόμη μία φορά ο φιλίστωρ χρησιμοποιεί την προκρούστεια λογική και παρουσιάζει τα πράγματα όπως εξυπηρετούν την οπτική του γωνία.

  --

  Η εκδοχή που εγώ έμαθα στο σχολείο είναι η εξής: Η πλειοψηφία των Ελλήνων ήσαν -σχεδόν- πανικόβλητοι μετά τις Θερμοπύλες και -τελικά- την κατάληψη και το κάψιμο της Αθήνας από τους Πέρσες και ήθελαν να φύγουν για να σωθούν, να πάνε στις πόλεις τους να πολεμήσουν εκεί.

  Στο κρίσιμο συμβούλιο στρατηγών όπου οι αρχηγοί των δύο μεγαλυτέρων δυνάμεων δηλ. Αθηναίοι και Σπαρτιάτες διεφώνησαν ριζικά ως προς την τακτική (και όχι την στρατηγική όπως αναφέρει το άρθρο, η στρατηγική ήταν γνωστή, στην τακτική διεξαγωγής της μάχης δεν τα έβρισκαν) ο Ευρυβιάδης πήγε να χτυπήσει τον Θεμιστοκλή και ο Θεμιστοκλής είπε το "άκουσον μεν, κλπ.) Εν ολίγοις, αποτέλεσμα ήταν να πειστεί ο Ευρυβιάδης και να δοθεί η μάχη εκεί.

  Από την περιγραφή (ερμηνεία) του Ηροδότου δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την χρονική στιγμή που ο Θεμιστοκλής έστειλε -όντως- τον Σίκινο στους Πέρσες. Και πάλι από τα μαθητικά μου χρόνια θυμάμαι ότι η γενική παραδοχή είναι ότι εφ' όσον επετεύχθη συμφωνία μεταξύ των Ελλήνων στρατηγών ο Θεμιστοκλής για να είναι 100% σίγουρος ότι οι Πέρσες δεν θα αποφύγουν την μάχη στην Σαλαμίνα, αλλά μαθημένοι από το πάθημα του Αρτεμισίου, προσπαθήσουν να παρασύρουν τους Έλληνες σε ανοιχτή θάλασσα, μεταχειρίστηκε το παμπάλαιο κόλπο της "αποστολής δήθεν μυστικών πληροφοριών" στους Πέρσες με το σκεπτικό ότι θα τσιμπούσαν το δόλωμα, όπως και έγινε. Όσο για τους υπόλοιπους Έλληνες, (Πελοποννήσιοι, κλπ) αυτοί ναι μεν ήσαν τρομοκρατημένοι και -μάλλον- θα έφευγαν πλήν όμως αυτό θα συνέβαινε μόνον αν ο Ευριβιάδης αποφάσιζε να φύγει και αυτός.

  Το συμπέρασμα είναι ότι ο Θεμιστοκλής σωστά υπολόγιασε ότι οι Πέρσες μετά την καταστροφή στο Αρτεμίσιο θα ήσαν επιφυλακτικοί και δεν θα έμπαιναν στα στενά νερά της Σαλαμίνας. Και εδώ είναι η μεγαλοφυΐα του Αθηναίου στρατηγού: Από την μία κατάφερε να πείσει τους υπόλοιπους Έλληνες ότι μόνο σε κλειστή θάλασσα είχαν ελπίδες για νίκη και από την άλλη παγίδεψε τους Πέρσες, πείθοντάς τους ότι παρά την πρόσφατη κακή εμπειρία τους, ο ελληνικός στόλος -αυτή την φορά- θα ήταν εύκολη λεία μέσα στα στενά της Σαλαμίνας.

  Συνεπώς μην διαδίδετε "ψευδείς ειδήσεις" για πολιτικό όφελος διότι είναι τουλάχιστον άκομψο.

  Την κρισιμότατη εκείνη στιγμή και ενώ σχεδόν όλοι οι άλλοι σκεφτότουσαν την υποχώρηση, ο Θεμιστοκλής, με την Αθήνα στο βάθος να καίγεται, είχε το μυαλό, το θάρρος και την πονηριά να τα "βάλει" με όλους και να νικήσει.

  Χρωστάμε πολλά στον Θεμιστοκλή, και το να διαστρεβλώνουμε την αλήθεια δεν είναι ιδιαίτερα τίμιο.

  Άρα ο μέν Καρατζαφέρης είναι περίπου σωστός, ο δεν Σαμαράς που δεν έχει καμμία σχέση με την ιστορία ούτως ή άλλως (εδώ που τα λέμε δεν έχει σχέση με τίποτα αλλά αυτό είναι άλλο θέμα) πήρε την τρίχα που πέταξε ο κωλοτούμπας πατριώτης αρχηγός του ΛΑΟΣ και την έκανε τριχιά.

  Σωστά τα λέει λοιπόν ο πρώτος σχολιαστής, προσπαθείς να διυλίσεις τον κώνωπα και αναρωτιέμαι ειλικρικά γιατί.

  --

  Άλλο ένα "φάουλ" λοιπόν του χώρου αυτού εις βάρος της ιστορικής αλήθειας. Στο μόνο που μπορώ να συμφωνήσω είναι η τελευταία παρατήρηση:

  "Ωραίο και εθνικά χρήσιμο είναι να χρησιμοποιούμε στον καθημερινό πολιτικό λόγο παραδείγματα από την Ιστορία μας, φτάνει να τα γνωρίζουμε καλά και να ταιριάζουν με την περίσταση."

  Προκύπτει όμως το ερώτημα αν όντως ο γράφων το πιστεύει γιατί ο ίδιος δεν το κάνει;

  --

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Βασικά το συμπέρασμα είναι ότι και τότε η κατάσταση ήταν από συνεννόηση μπουζούκι. Βρίσκονταν στα πρόθυρα της καταστροφής κι ο ένας έβριζε τον άλλον και παρολίγο να παίζαν και ξύλο. Και τελικά μόνο με τον εκβιασμό και την πονηριά του Θεμιστοκλή αναγκάστηκαν να ομονοήσουν για να κάνουν το σωστό.
  Δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα τελικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. για τον πρώτο ανώνυμο δεν έχω να πω κάτι για την ανάλυση του. έχω παραθέσει λεπτομερώς αυτά που λέει ο ηρόδοτος, οπότε περιττεύει κάποια επιπλέον δική μου τοποθέτηση. Είναι ενδιαφέρουσες πάντως κάποιες τοποθετήσεις του που δίνουν ένα ψυχολογικό βάθος στην διήγηση του Ηροδότου.

  ας πούμε αυτό το

  "ο Θεμιστοκλής για να είναι 100% σίγουρος ότι οι Πέρσες δεν θα αποφύγουν την μάχη στην Σαλαμίνα"

  η το

  "και -μάλλον- θα έφευγαν πλήν όμως αυτό θα συνέβαινε μόνον αν ο Ευριβιάδης αποφάσιζε να φύγει και αυτός.".

  Κατά βάσιν βέβαια συμφωνούμε γιατί και ο ιδιος παραδέχεται ότι

  "Την κρισιμότατη εκείνη στιγμή και ενώ σχεδόν όλοι οι άλλοι σκεφτότουσαν την υποχώρηση, ο Θεμιστοκλής, με την Αθήνα στο βάθος να καίγεται, είχε το μυαλό, το θάρρος και την πονηριά να τα "βάλει" με όλους και να νικήσει."

  Ότι λέω και εγώ δηλαδή: η νίκη στην σαλαμίνα επετεύχθη χάρις τον Θεμιστοκλή και όχι χάρις την συμφωνία των 2 αρχηγών, όπως ανιστόρητα υποστήρηξε ο αρχηγός του ΛΑΟΣ κ. Καρατζαφέρης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Όσο για τα πολιτικά υπονοούμενα που αφήνονται, το μόνο που έχω να πω είναι ότι σε προσωπικό επίπεδο ποτέ δεν υπήρξα κλακαδόρος, ετερόφωτος, είτε υμνωδός κάποιου "ηγέτη" η "κομματικής γραμμής" (η αλήθεια είναι ότι δεν το χρειαστηκα ποτε).

  Δηλαδή αν είμαι μέλος του ΠΑΣΟΚ και μου πει ο ΓΑΠ ότι στην μάχη του Μαραθώνα συμμετείχαν και οι Σπαρτιάτες σε μια ένδειξη εθνικής ενότητας την εποχή εκείνη εγώ θα πω έτσι είναι και θα χειροκροτώ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ο δεύτερος ανώνυμος έγραψε πολύ γλαφυρά αυτό που έγραψα εγώ πιο κομψά και έμμεσα. Ευτυχώς έχω και αναγνώστες που ΟΝΤΩΣ διαβάζουν αυτά που γράφω....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Πάντως είχε ένα πόιντ σε αυτό που είπε. Δηλαδή ανεξάρτητα από το αν συμφώνησαν επειδή το ήθελαν ή επειδή εξαναγκάστηκαν, το θέμα είναι μόνο ομονοώντας κατάφεραν να νικήσουν.
  Και ότι ίσως τον Έλληνα χρειάζεται να τον εκβιάσεις και να τον φέρεις προ τετελεσμένων για να κάνει το σωστό, αλλιώς είναι ικανός να διαλυθεί από μόνος του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Εγώ πάλι στους εκπροσώπους του ΛΑΟΣ-ΠΑΣΟΚ-ΔΝΤ θα έλεγα πως η κατάσταση μοιάζει περισσότερο με την απαίτηση των Περσών για "γη και ύδωρ" ή άλλοτε των Τούρκων για παράδοση της Πόλης ή μετέπειτα των Ιταλών για "ελεύθερη ειρηνική διέλευση",και στις τρεις περιπτώσεις αυτό που εισέπραξε ο εχθρός από τον Έλληνα ήταν το ΟΧΙ και στην συνέχεια αγώνας,οπότε είναι έτσι κι αλλιώς άκυρο να προσομοιάζουμε την κατάσταση με την περίπτωση Ευρυβιάδη-Θεμιστοκλή,που ήταν διαφορετική,αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από αυτούς και την συντριπτική πλειοψηφία των προγόνων μας ήταν η απόφαση για αντίσταση στον εχθρό,στάση που δεν θυμίζει καθόλου την αντίστοιχη των κ.Καρατζαφέρη-Παπανδρέου και τα φληναφήματα τους περί συναίνεσης κτλ.
  Οι πρόγονοί μας έδειξαν συναίνεση για αγώνα και όχι συναίνεση για συζήτηση με τον κατακτητή για τον τρόπο...λίπανσης που μας ζητούν οι κ.κ.Καρατζαφέρης και φυσικά ο προϊστάμενός του κ.Παπανδρέου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ο εχθρός είναι αυτός που σε δανείζει για να μην πτωχεύσεις νεοδημοκράτη της συμφοράς;
  Κι ο Σαμαράς, ο έμπιστος της πρεσβείας για τους εξοπλισμούς, είναι ο νέος Λεωνίδας που αντιστέκεται; Αυτός που επίσης είναι υπέρ της αξιοποίησης της δημοσίας περιουσίας και των αποκρατικοποιήσεων κλπ., δηλαδή του "ξεπουλήματος" κσι του "γη και ύδωρ" κατ'εσέ;

  Δεν ντρέπεστε λίγο πατριδέμποροι, τον Καρατζαφέρη κατηγορείτε μετά.
  Κομματόσκυλα, κολαούζοι του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ έχετε γίνει, καταστρέψατε τη χώρα κι έχετε το θράσος και μιλάτε κιόλας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Αχ μωρέ οι τοκογλύφοι τι καλά παιδιά που είναι...τώρα δεν θα πω τίποτε άλλο ανώνυμε καρατζαφερικέ γιατί η προσήλωσή σου στον παγκόσμιο πρωταθλητή της πολιτικής κυβίστησης (κοινώς κωλοτούμπας) φτάνει ακριβώς για να σε χαρακτηρίσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

Όλα τα θέματα του ιστολογίου

α1 Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος26 Αβράαμ Λίνκολν1 Άγγελος Έβερτ1 Άγγελος Σικελιανός1 Αγγλία12 Άγιο Όρος5 Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος3 Αδαμάντιος Κοραής9 Αθανάσιος Ευταξίας1 Αθανάσιος Σουλιώτης - Νικολαϊδης2 Αθανάσιος Τσακάλωφ1 Αιγαίο17 Αιγαίο Ελληνική θάλασσα3 Αίγινα1 Αισχύλος1 Ακρόπολη12 Αλβανία13 Αλεξάνδρεια9 Αλέξανδρος Ζαϊμης6 Αλέξανδρος Κορυζής5 Αλέξανδρος Κουμουνδούρος7 Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος14 Αλέξανδρος Οθωναίος7 Αλέξανδρος Παπάγος17 Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης7 Αλέξανδρος Παπαναστασίου17 Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής1 Αλέξανδρος Σακελαρίου5 Αλέξανδρος Υψηλάντης8 Αλέξανδρος Χατζηκυριάκος3 Αλεξάντρ Σολτζενίτσιν5 Αμερικανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Αναγέννηση3 Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος1 Αναστάσιος Παπούλας4 Ανατολική Ρωμυλία1 Ανδρέας Γ. Παπανδρέου16 Ανδρέας Καρκαβίτσας2 Ανδρέας Λόντος2 Ανδρέας Μεταξάς1 Ανδρέας Μιαούλης8 Ανδρέας Μιχαλακόπουλος13 Ανδρέας Τζίμας1 Άνθιμος Γαζής1 Αννα Κομνηνή1 Άννα Κομνηνή1 Αννίβας1 Αντάντ18 Αντιβενιζελισμός30 αντισημιτισμός5 Αντόνιο Γκράμσι1 Αντώνης Σαμαράς1 Απεργίες4 Αποικιοκρατία6 Άραβες3 Αρβανίτες1 Άρειος Πάγος3 Άρης Βελουχιώτης9 Αριστείδης ο Αθηναίος2 Αριστοτέλης7 Αριστοτέλης Ωνάσης1 Αρχαία Αθήνα28 Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία10 Αρχαία Σπάρτη22 Αρχαιοκαπηλεία6 Αρχαιολογία26 Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός3 Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος3 Αρχιμίδης4 Αστρονομία4 Αστυνομία2 Αυστρία4 Αυτοκράτορας Ηράκλειος3 Αφρική4 Αχαϊκή Συμπολιτεία2 β1 Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος43 Βαλκάνια26 βασανιστήρια1 Βασίλειος Τσίχλης23 Βασιλιάς Αλέξανδρος Α΄1 Βασιλιάς Γεώργιος Α΄22 Βασιλιάς Γεώργιος Β΄26 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄34 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄8 Βασιλιάς Όθων Α΄25 Βασιλιάς Παύλος Α΄7 Βασιλιάς Φίλιππος Β΄6 Βενιαμίν Λέσβιος1 Βιβλία και Βιβλιοθήκες37 Βιβλιοκρισίες87 Βιέννη5 Βιετνάμ2 Βιογραφίες79 Βλάσης Γαβριηλίδης1 Βουλγαρία14 γ1 Γαβριήλ Μιχαήλ Δημητριάδης8 Γαλλία21 Γαλλική Επανάσταση6 Γαριβάλδι2 Γελιογραφίες4 Γενοκτονία των Αρμενίων3 Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου6 Γερμανία51 Γεώργιος (Πλήθων) Γεμιστός2 Γεώργιος Α. Παπανδρέου19 Γεώργιος Βλάχος4 Γεώργιος Γρίβας (Διγενής)7 Γεώργιος Ζησιμόπουλος2 Γεώργιος Θεοτόκης10 Γεώργιος Κάνιγκ3 Γεώργιος Καραϊσκάκης4 Γεώργιος Καρτάλης2 Γεώργιος Καφαντάρης9 Γεώργιος Κονδύλης17 Γεώργιος Κουντουριώτης4 Γεώργιος Λεοναρδόπουλος2 Γεώργιος Παπαδόπουλος2 Γεώργιος Παπανδρέου (GAP)1 Γεώργιος Πωπ1 Γεώργιος Ράλλης6 Γεώργιος Σεφέρης2 Γεώργιος Σταύρου2 Γεώργιος Στρέιτ1 Γεώργιος Τσολάκογλου4 Γεώργιος Τσόντος (Βάρδας)1 Γιάννης Ιωαννίδης3 Γιάννης Ψυχάρης2 Γιόζιφ Μπροζ (Τίτο)8 Γιουγκοσλαβία12 Γιώργης Σιάντος4 Γιώργος Ρωμανός1 Γκουλάγκς4 Γλώσσα και καθημερινός βίος των Ελλήνων διαχρονικά35 Γράμμος - Βίτσι2 Γρηγόρης Φαράκος2 Γρηγόριος Δίκαιος (Παπαφλέσσας)7 Γρηγόριος Ξενόπουλος4 δ1 Δαρδανέλλια1 Δέσποινα Κούρτη1 Δημήτρης Παρτσαλίδης3 Δημήτριος Αναγνωστόπουλος1 Δημήτριος Βούλγαρης2 Δημήτριος Γούναρης24 Δημήτριος Ιωαννίδης1 Δημήτριος Καλλέργης1 Δημήτριος Μάξιμος1 Δημήτριος Ράλλης4 Δημήτριος Υψηλάντης10 Δημήτριος Ψαρρός4 Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδος (ΔΣΕ)19 Δημοσθένης4 Δημοψήφισμα2 δημοψήφισμα 19243 Διατροφή5 Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.)3 Δικαιοσύνη7 Διονύσιος Σολωμός1 Διπλωματία24 δοσιλογισμός3 δουλεμπόριο3 Δύση2 Δωδεκάνησα13 Ε.Ρ.Ε.5 ΕΔΕΣ15 Εθνικά Δάνεια2 Εθνική αντίσταση13 Εθνική τράπεζα4 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Ε.Α.Μ.)8 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ)6 Εθνικός Διχασμός (1914-1918)34 Εθνικός Συναγερμός3 Εθνοσυνέλευση5 ΕΚΚΑ4 Εκκλησιαστική Ιστορία10 ΕΛΑΣ29 Ελβετία4 ΕΛΔΥΚ1 Ελευθέριος Βενιζέλος71 Ελληνική λογοτεχνία5 Ελληνική Οικονομική Ιστορία34 Ελληνική Οικονομική κρίση33 Ελληνική Παιδεία23 Ελληνική Παράδοση2 Έλληνικό Έθνος33 Ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος12 Ελληνικός στρατός43 Ελληνισμός27 Ελληνισμός της Αμερικής2 Ελληνοτουρκικές σχέσεις6 Ελληνοτουρκικός πόλεμος 189711 Ελλήνων Πάσχα3 Εμμανουήλ Μπενάκης1 Εμμανουήλ Ξάνθος1 Εμμανουήλ Παπάς1 Εμμανουήλ Ρέπουλης5 Εμμανουήλ Ροϊδης4 Εμμανουήλ Τομπάζης2 Εμμανουήλ Τσουδερός5 Εμπόριο6 Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (Ε.Δ.Α.)1 Ένωση Κέντρου5 ΕΟΚ1 ΕΟΚΑ Α΄10 ΕΟΚΑ Β΄3 Επανάσταση στο Γουδή10 Επέτειος2 Επίκουρος1 Επιτάφιος1 Ερατοσθένης1 Ερυθρός Σταυρός3 ΕΣΣΔ19 Ευάγγελος Αβέρωφ3 Ευάγγελος Λεμπέσης1 Ευεργέτες1 Ευρωπαϊκή Ένωση3 Ευρωπαικός Διαφωτισμός3 εφημερίδα "Καθημερινή"5 Η γυναίκα στην Ιστορία2 Η δίκη των "εξ"25 Ήθη και έθιμα3 Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Η.Π.Α.)37 Ήπειρος14 Ηράκλειτος1 Ηρακλής Θεσσαλονίκης5 Ηρόδοτος13 Θαλής ο ΜΙλήσιος1 Θέατρο5 Θεμιστοκλής5 Θεμιστοκλής Σοφούλης9 Θεόδωρος Δηλιγιάννης6 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης13 Θεόδωρος Πάγκαλος20 Θεόδωρος Πάγκαλος (ο νεότερος)1 Θεόδωρος Τουρκοβασίλης3 Θεόφιλος Καΐρης1 Θερμοπύλες2 Θεσσαλονίκη28 Θουκυδίδης10 Θράκη11 Θρασύβουλος Τσακαλώτος3 Θρησκεία3 Θωρηκτό Αβέρωφ9 Ι.Β.Δ.104 Ιαπωνία3 Ιατρική8 Ιερή Συμμαχία8 Ιερός Λόχος6 Ιλιάδα11 Ίμια3 Ιουλιανή κρίση του ΄652 Ιούλιος Βέρν2 Ιπποκράτης ο Κώος3 Ισλάμ6 Ισοκράτης2 Ισπανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Ιστορία622 Ιστορία της Αλβανίας12 Ιστορία της Ελληνικής αεροπορίας1 Ιστορία της Κρήτης16 Ιστορία του Αθλητισμού9 Ιταλία27 Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης2 Ιωάννης Γκούρας1 Ιωάννης Δεμέστιχας3 Ιωάννης Καποδίστριας24 Ιωάννης Κωλέττης6 Ιωάννης Μακρυγιάννης6 Ιωάννης Μεταξάς41 Ιωάννης Μιχαήλ5 Ιωάννης Παπακωνσταντίνου10 Ιωάννης Συκουτρής6 Ιωάννης Τσαγκαρίδης1 Ιωάννης Τσιμισκής1 Ιωάννινα5 Ίων Δραγούμης26 Ιωνική Επανάσταση1 Κ. Θ. Δημαράς2 Καλαμάτα1 Κανέλος Δεληγιάννης3 Καρλ Γιουνγκ1 Καρλ Μαρξ1 Κάρολος Παπούλιας2 Καρχηδόνα1 κατεχόμενα της Κύπρου1 Κατοχή13 Κατοχικά Δάνεια3 Κίμων ο Αθηναίος2 Κίνα7 Κίνημα του Ρομαντισμού2 κινηματογράφος3 Κινηματογράφος και Ιστορία4 Κοινωνία των Εθνών (Κ.τ.Ε.)3 Κολλυβάδες2 Κόμμα Φιλελευθέρων11 Κομμουνισμός29 Κομνηνός Πυρομάγλου2 Κοράνιο2 Κόρινθος6 Κύθηρα1 Κυπριακή Ιστορία46 Κυριάκος Κατσιμάνης14 Κύριλλος Λούκαρις2 Κωνσταντίνος Δεμερτζής1 Κωνσταντίνος Καβάφης3 Κωνσταντίνος Καναρης6 Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή1 Κωνσταντίνος Καραμανλής11 Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο νεώτερος)2 Κωνσταντίνος Λινάρδος18 Κωνσταντίνος Μανιαδάκης6 Κωνσταντίνος Μητσοτάκης4 Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ΄8 Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος8 Κωνσταντίνος Σημίτης4 Κωνσταντίνος Σμολένσκι2 Κωνσταντίνος Τσαλδάρης4 Κωνσταντίνος Φωτιάδης5 Κωνσταντινούπολη41 Κως4 Κώστας Βάρναλης1 Κώστας Περρίκος1 Κωστής Παλαμάς6 ΛΑ.Ο.Σ3 Λαθρομετανάστευση3 Λαικό Κόμμα7 Λαμία2 Λατινική Αμερική1 Λεονίντ Τρότσκι4 Λέσβος3 Λεωνίδας Παρασκευόπουλος1 Λόγιος Ερμής4 Λόρδος Βύρων8 Λουτράκι1 Λύσανδρος1 Μαζική πολιτική προπαγάνδα2 Μακάριος11 Μακεδονία48 Μακεδονικό Ζήτημα32 Μακεδονικός Αγώνας8 Μακεδονομάχοι5 Μάνη2 Μάο Τσε Τουνγκ2 Μαραθώνας3 Μάρκος Βαφειάδης9 Μάρκος Μπότσαρης1 Μάτζικερτ1 Μεγάλη Βρετανία37 Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia)1 Μέγαρο Μαξίμου1 Μέγας Αλέξανδρος8 Μέγας Αλέξανδρος ο Μακεδών2 Μέγας Θεοδόσιος1 Μέγας Κωνσταντίνος1 Μελέτης Βασιλείου1 Μεσαίωνας5 Μέση Ανατολή2 Μεσόγειος2 Μεσολόγγι10 Μεσσήνη Μεσσηνίας12 Μεταπολεμική Ελληνική Ιστορία (1949-1974)43 Μέττερνιχ4 Μίκης Θεοδωράκης3 Μίκης Πρωτοπαπαδάκης8 Μικρά Ασία43 Μιλτιάδης ο Αθηναίος1 Μιλτιάδης Πορφυρογέννης1 Μιχαήλ Ψελλός3 Μνημείο14 Μοροζίνι2 Μουσολίνι12 Μπενιζέλος Ρούφος1 Μυστικές υπηρεσίες5 ναζισμός2 Νάξος2 Ναπολέων Βοναπάρτης2 Ναπολέων Ζέρβας10 Ναυαρίνο2 Ναύπακτος2 Ναύπλιο16 Ναυτική Ιστορία57 Νέα Δημοκρατία10 Νεοκλής Σαρρής1 Νεότουρκοι6 Νικήτας Σταματελόπουλος5 Νικηφόρος Φωκάς1 Νικίας2 Νικόλαος Δημητρακόπουλος1 Νικόλαος Λεωτσάκος3 Νικόλαος Πλαστήρας18 Νικόλαος Πολίτης1 Νικόλαος Στράτος5 Νίκος Ζαχαριάδης17 Νίκος Καζαντζάκης2 Νίκος Μπελογιάννης1 Νίκος Νικολούδης42 Νίτσε1 Ξάνθη1 Ξενοφών3 Οδυσσέας Ανδρούτσος2 Οδυσσέας Ελύτης4 Οδυσσέας Ιάλεμος2 Οδύσσεια7 Οθωμανική Αυτοκρατορία74 Οθωνική περίοδος (1832-1864)14 Οικουμενικό Πατριαρχείο8 Όλα τα άρθρα με χρονολογική σειρά1 ομάδα των "Ιαπώνων"2 Όμηρος22 ομοφυλοφιλία1 Οργανισμός ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.)3 Οργάνωση "Χ"2 Ορθοδοξία32 π. Κύριλλος Κεφαλόπουλος13 ΠΑ. ΣΟ. Κ.25 Παγκόσμιος Ιστορία23 Παλαιών Πατρών Γερμανός2 Παναγής Τσαλδάρης16 Παναγιώτης Δαγκλής1 Παναγιώτης Δεμέστιχας1 Παναγιώτης Κανελλόπουλος15 Πάνος Κορωναίος2 Πάτρα3 Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄5 Παύλος Γύπαρης4 Παύλος Κουντουριώτης14 Παύλος Μελάς2 Παυσανίας1 Παυσανίας Κατσώτας1 Παυσανίας ο περιηγητής1 ΠΕΑΝ2 Πειραιάς6 πειρατεία1 Πεισίστρατος1 Πελοποννησιακός πόλεμος7 Περικλής1 Περικλής Αργυρόπουλος1 Περικλής Γιαννόπουλος5 Περικλής Δεληγιάννης1 Περιοδικά Ιστορίας3 Περσικοί πόλεμοι10 Πετρέλαια στο Αιγαίο2 Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης4 Πέτρος Γαρουφαλιάς1 Πέτρος Μακρής - Στάϊκος5 Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης13 Πλάτων9 Πλούταρχος7 Ποίηση και αισθητική18 Πόλεμος των Μπόερς1 Πολιτικαντισμός εν Ελλάδι14 πολιτική δολοφονία18 Πολιτική Ιστορία17 Πολωνία2 Πόντος7 Πρίγκιπας Ανδρέας2 προπαγάνδα5 πρόσφυγες6 προσωκρατικοί φιλόσοφοι3 Προτεινόμενα3 Πρωτογενείς Ιστορικές πηγές30 πρωτόκολλο Πολίτη-Calfoff1 Πύρρος της Ηπείρου1 Ρήγας Παλαμίδης1 Ρήγας Φερραίος3 ριζοσπάστης1 Ρόδος10 Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία15 Ρώμη8 Ρωμηοσύνη5 Ρωσία23 Ρωσικο κόμμα3 Σάββας Γκαλιμαρίδης2 Σάμος1 Σαντόρε Σανταρόζα2 Σαντορίνη1 ΣΚΑΪ2 Σκάκι1 Σκωτία4 Σόλων3 Σοφοκλής Βενιζέλος3 Σοφοκλής Δούσμανης1 Σπυρίδων Μαρκεζίνης5 Σπυρίδων Τρικούπης3 Σταλινισμός15 Σταυροφορίες6 Σταφιδικό Ζήτημα2 Στέφανος Δραγούμης3 Στέφανος Σαράφης2 Στέφανος Σκουλούδης5 Στέφανος Στεφανόπουλος1 Στράβων5 Στρατής Μυριβίλης2 Στρατιωτική Ιστορία57 Στρατιωτικό καθεστώς Ιωαννίδη3 Στυλιανός Γονατάς7 Στυλιανός Χούτας1 Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότωφ2 Συνθήκη της Λοζάννης9 Συνθήκη των Σεβρών6 συντάξεις1 ΣΥΡΙΖΑ4 Σωκράτης3 Σώματα Ασφαλείας1 Ταγίπ Ερντογάν1 Τάγματα ασφαλείας2 Τείχος του Βερολίνου1 τεκτονισμός1 Τέχνες11 Τεχνολογία8 το παιχνίδι στην Ιστορία6 Τοπική Ιστορία1 Τουρκία20 Τουρκοκρατία (1453-1821)35 Τράπεζα της Ελλάδος5 Τράπεζες1 Τριπολιτσά2 Τσαούς Αντών (Φωστερίδης)1 Ύδρα5 Υποβρύχιο Παπανικολής1 υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ3 Υφαλοκρυπίδα1 Φαίδων Γκιζίκης3 Φαλμεράγιερ6 Φανάρι2 Φασισμός1 Φιλελληνισμός9 Φιλία1 Φιλική Εταιρεία9 Φιλολογικά και άλλα δοκίμια44 Φιλοποίμην2 Φιλορθόδοξη Εταιρεία1 Φιλοσοφία9 Φιλοσοφία της ζωής και της Ιστορίας25 Φλωρεντία1 Φλώρινα4 Φραγκοκρατία8 Φωκίων1 Φωτογραφικό Οδοιπορικό26 Χαλκιδική2 Χαράλαμπος Κατσιμήτρος3 Χαράλαμπος Τσερούλης2 Χαράτσι1 Χαρίλαος Τρικούπης13 Χαρίλαος Φλωράκης2 Χάτι Χουμαγιούν1 Χίτλερ17 Χούντα6 Χρεοκοπία10 Χρηματιστήριο4 χριστιανικό ολοκαύτωμα3 Χριστόδουλος Τσιγάντες1 Χριστούγεννα10 Χρυσόστομος Σμύρνης1 Χωροφυλακή2 Ψαρά3 ψυχολογία2 Ψυχρός Πόλεμος12 CIA4 John Iatrides1 K.K.E.44 KGB4 Mεσσήνη4 Robert Bruce2 Slider3 William Wallas2 Winston Churchil1
Εμφάνιση περισσότερων
"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας