Όταν ο Ευρυβιάδης συνάντησε τον Θεμιστοκλή η αλλιώς όταν η πολιτική σκοπιμότητα συναντά την Ιστορική παραχάραξη

Εδώ και τέσσερις μέρες οι δύο πολιτικοί αρχηγοί Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Καρατζαφέρης έχουν βαλθεί να αλλάξουν την Ιστορία που έγραψε ο Ηρόδοτος και μάθαμε στο Γυμνάσιο, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουν μια γνωστή πολιτική εντυπώσεων που μας έχει φέρει ως εκεί που δεν πάει άλλο. Την αρχή την έκανε ο κ. Καρατζαφέρης ο οποίος βγαίνοντας από την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών σε μια από τις δραματικότερες στιγμές της Ελληνικής Μεταπολιτευτικής Ιστορίας, μας είπε ότι ο Ευρυβιάδης και ο Θεμιστοκλής συμφώνησαν να γίνει η ναυμαχία στην Σαλαμίνα και έτσι τους έγραψε η Ιστορία. Αυτό όμως απλούστατα δεν ισχύει αφού όλοι μας χάρις τα βιβλία Ιστορίας του Γυμνασίου γνωρίζουμε πως ο Ευρυβιάδης ΥΠΕΚΥΨΕ στον εκβιασμό του Θεμιστοκλή να ναυμαχήσει στην Σαλαμίνα, απόφαση όμως που τελικώς δεν είχε κανένα αντίκρυσμα αφού οι περισσότεροι Πελοποννήσιοι ετοιμάζονταν να εγκαταλείψουν την Ελληνική παράταξη στην Σαλαμίνα και να πλεύσουν στον Ισθμό σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο που είχε εκπονηθεί. Τελικώς η διάσπαση των Ελλήνων αποφεύχθη γιατί ο Θεμιστοκλής έστειλε ένα μυστικό μήνυμα στον Ξέρξη με το οποίο τον συμβούλευε να κυκλώσει τους Έλληνες και να τους εμποδίσει να διαφύγουν, κάτι που ο Ξέρξης πέφτοντας στην παγίδα τελικώς έπραξε. Άρα η συμπαράταξη των Ελλήνων και η λαμπρή τους νίκη στην Σαλαμίνα έγινε λόγω του τεχνάσματος του Θεμιστοκλή, ή του λάθους του Ξέρξη ή και των δύο μαζί, πάντως όχι λόγω της συμφωνίας Ευρυβιάδη - Θεμιστοκλή ( η οποία είχε προέλθει έτσι και αλλιώς εκβιαστικά και όχι λόγω συναίνεσης).



Όσο για την απάντηση του κ. Σαμαρά ότι δήθεν ο Ευρυβιάδης και ο Θεμιστοκλής τα βρήκαν για να πολεμήσουν τον εχθρό και όχι για να συνθηκολογήσουν, θυμίζω κάτι αυτονόητο: ποτέ δεν τέθηκε  σε αμφισβήτηση στο συμβούλιο που έγινε στην Σαλαμίνα αν θα πολεμούσαν τον Ξέρξη ή θα συνθηκολογούσαν. Η διαφωνία τους ήταν πάνω στην στρατηγική και την τακτική που θα ακολουθούσαν στην ναυμαχία που θα έκρινε το μέλλον της Ευρώπης.  Δεν ξεπερνώ το γεγονός ότι η απάντηση Σαμαρά παραδέχεται ως σωστή την Ιστορική τοποθέτηση της αρχικής δήλωσης Καρατζαφέρη περί σωτήριας συμφωνίας Ευρυβιάδη - Θεμιστοκλή, ενώ είχε τον απαιτούμενο χρόνο να ενημερωθεί από τους συμβούλους του.

Ο προβληματισμός μου δεν περιορίζεται μόνο στο γεγονός ότι οι δύο κορυφαίοι πολιτικοί ταγοί της Χώρας κακοποίησαν την Ελληνική Ιστορία για να την χωρέσουν στα καλούπια της πολιτικής εντυπώσεων κάτι άλλωστε που μας έχουν συνηθίσει όλα τα κόμματα στην Ελλαδα. Περισσότερο με προβληματίζει το γεγονός ότι σε μια τέτοια χοντροκοπιά που ακούστηκε και που δέχτηκε τόση μαζική προβολή από τα ΜΜΕ, κανείς δημοσιογράφος, η εκπαιδευτικός, η άνθρωπος των γραμμάτων δεν αντέδρασε. Ίσως να αντιδράσει κάποιος από τα υπόλοιπα κόμματα αν σε επόμενες δηλώσεις τους οι κ.κ. Καρατζαφέρης και Σαμαράς μας πουν ότι ο Ευρυβιάδης ψήφιζε ΛΑ.Ο.Σ. και ο Θεμιστοκλής ψήφιζε Νέα Δημοκρατία!! Ωραίο και εθνικά χρήσιμο είναι να χρησιμοποιούμε στον καθημερινό πολιτικό λόγο παραδείγματα από την Ιστορία μας, φτάνει να τα γνωρίζουμε καλά και να ταιριάζουν με την περίσταση.

Ι. Β. Δ.
   
Η εξιστόρηση των γεγονότων από τον Ηρόδοτο σε ελεύθερη απόδοση

Μετά τις Θερμοπύλες, ο περσικός στρατός έκαψε τις πόλεις της Βοιωτίας που δεν παραδώθηκαν, τις Πλαταιές και τις Θεσπιές - πριν βαδίσει για να καταλάβει την άδεια πλέον Αθήνα[39]. Ωστόσο, στη Σαλαμίνα, ο Ευρυβιάδης και οι σύμμαχοί του (στην πλειοψηφία Πελοποννήσιοι) σκέπτονταν να εγκαταλείψουν τα στενά και να πάνε με τον στόλο τους στον κόλπο των Κεχριών για να υπερασπιστούν τον Ισθμό της Κορίνθου, καταστρέφοντας τον μοναδικό δρόμο που οδηγούσε εκεί, και χτίζοντας ένα τείχος γύρω του[40].
Ο Θεμιστοκλής όμως υποστήριζε ότι ο στόλος έπρεπε να μείνει στη Σαλαμίνα και στα στενά της, μπροστά στα σημερινά Αμπελάκια, για να ναυμαχήσει. Όταν στο συμβούλιο που έγινε στη Σαλαμίνα, ο Θεμιστοκλής μέσα στην ορμή του μίλησε πριν από τον Ευρυβιάδη, ο Κορίνθιος ναύαρχος Αδείμαντος τού είπε ότι αυτούς που στους αγώνες ξεκινούν πριν δοθεί το σύνθημα, τους ραπίζουν. Ο Θεμιστοκλής τού αποκρίθηκε αμέσως ότι και αυτοί που ξεκινούν πολύ μετά το σύνθημα δεν παίρνουν βραβείο. Τότε, ο Ευρυβιάδης θύμωσε και σήκωσε το ραβδί του για να χτυπήσει τον Θεμιστοκλή. Ο Θεμιστοκλής όμως αντί να οργισθεί, είπε τη διάσημη φράση: "Πάταξον μεν, άκουσον δε". Ο θυμός του Ευρυβιάδη τού πέρασε αμέσως κι έτσι διατηρήθηκε η ψυχραιμία που ήταν απαραίτητη.
Ο Αδείμαντος επέμενε ότι ο στόλος πρέπει να συγκεντρωθεί στις ακτές του Ισθμού για να μπορούν να σταματήσουν τους Πέρσες[41]. Ωστόσο, ο Θεμιστοκλής ισχυρίστηκε ότι πρέπει να επιτεθούν, με στόχο την απόλυτη καταστροφή της ναυτικής υπεροχής του περσικού στόλου. Αναφέρθηκε δε στη ναυμαχία του Αρτεμισίου, λέγοντας ότι «η μάχη σε κλειστό χώρο θα λειτουργήσει προς όφελος μας»[41]. Όταν όμως ο Αδείμαντος αποκάλεσε μέσα στο συμβούλιο τον Θεμιστοκλή άπατρι, επειδή ο Ξέρξης είχε κυριεύσει την Αθήνα, ο Θεμιστοκλής αγανακτισμένος του είπε ότι οι Αθηναίοι έχουν πατρίδα τους τις 200 τριήρεις τους και αν μπουν σ' αυτές και πάνε στην Ιταλία μπορούν να αποκτήσουν καλύτερη πατρίδα από την Κόρινθο και οι Έλληνες θα θυμηθούν τα λόγια του γιατί θα μείνουν χωρίς στόλο. Τότε ο Ευρυβιάδης υποχώρησε [42] αλλά οι άλλοι στρατηγοί βλέποντας την Αθήνα να καίγεται και τον εχθρικό στόλο να βρίσκεται στο Φάληρο, ετοιμάζονταν να μπουν στα πλοία και να πλεύσουν στον Ισθμό.
Τότε ο Θεμιστοκλής έστειλε κρυφά στο εχθρικό στρατόπεδο τον παιδαγωγό των παιδιών του, τον Σίκινο, ο οποίος ήξερε περσικά γιατί ήταν από τους Έλληνες της Ασίας, να αναγγείλει στους Πέρσες στρατηγούς ότι οι Έλληνες που ήταν στη Σαλαμίνα σκοπεύουν να φύγουν και ότι ο περσικός στόλος έπρεπε αμέσως να τους περικυκλώσει[43] και να τους επιτεθεί, για να τους καταστρέψει όλους μαζί. Παράλληλα με μήνυμα στον Ξέρξη ο Θεμιστοκλής διακήρυσσε ότι «είναι με τη πλευρά του βασιλιά και ότι πιστεύει ότι ο βασιλιάς θα επικρατήσει, και όχι οι Έλληνες»[43].
Αυτά ήταν τα νέα που ήθελε να ακούσει ο Ξέρξης - ότι οι Αθηναίοι ίσως ήθελαν να υποταχθούν σε αυτόν και ότι ήταν ικανοί να καταστρέψουν τον υπόλοιπο συμμαχικό στόλο. Έτσι, ο περσικός στόλος στάλθηκε για να περικυκλώσει τον ελληνικό στόλο. Ο Ξέρξης διέταξε να στηθεί ένας θρόνος στο Αιγάλεω Όρος (κοντά στα Στενά) για να παρακολουθεί και να καταγράφει τα ονόματα των διοικητών που εκτέλεσαν σωστά τις διαταγές του.

πηγές

http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page


Ηροδότου Ιστορία Βιβλίο Η΄ (Ουρανία)

Σχόλια

  1. Διυλίζουμε τον κόνωπα μου φαίνεται.Δηλαδή τι διαφορά υπάρχει αν υποχώρησε ο Ευρυβιάδης ή αν τα συμφωνήσανε; Το αποτέλεσμα μετράει το οποίο έμεινε στην ιστορία.Η ΝΙΚΗ.
    Εξάλλου ας υπάρχουν και κάποιοι πολιτικοί που συμβουλεύονται η έστω φέρνουν παραδείγματα απο την ιστορία μας, κάνοντας και εμάς να ερευνήσουμε και να ξεσκονίσουμε την μνήμη μας. Δεν τα καταπίνουμε ολα αμάσητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η νίκη στην ναυμαχία της σαλαμίνας δεν προήλθε από την συμφωνία ευρυβιάδη-θεμιστοκλή. Με ενοχλεί όταν ακούω το αντίθετο από παντού γιατί κάτι τέτοιο δεν είναι αλήθεια.

    Με την δεύτερη παρατήρηση σου συμφωνώ απόλυτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για ακόμη μία φορά ο φιλίστωρ χρησιμοποιεί την προκρούστεια λογική και παρουσιάζει τα πράγματα όπως εξυπηρετούν την οπτική του γωνία.

    --

    Η εκδοχή που εγώ έμαθα στο σχολείο είναι η εξής: Η πλειοψηφία των Ελλήνων ήσαν -σχεδόν- πανικόβλητοι μετά τις Θερμοπύλες και -τελικά- την κατάληψη και το κάψιμο της Αθήνας από τους Πέρσες και ήθελαν να φύγουν για να σωθούν, να πάνε στις πόλεις τους να πολεμήσουν εκεί.

    Στο κρίσιμο συμβούλιο στρατηγών όπου οι αρχηγοί των δύο μεγαλυτέρων δυνάμεων δηλ. Αθηναίοι και Σπαρτιάτες διεφώνησαν ριζικά ως προς την τακτική (και όχι την στρατηγική όπως αναφέρει το άρθρο, η στρατηγική ήταν γνωστή, στην τακτική διεξαγωγής της μάχης δεν τα έβρισκαν) ο Ευρυβιάδης πήγε να χτυπήσει τον Θεμιστοκλή και ο Θεμιστοκλής είπε το "άκουσον μεν, κλπ.) Εν ολίγοις, αποτέλεσμα ήταν να πειστεί ο Ευρυβιάδης και να δοθεί η μάχη εκεί.

    Από την περιγραφή (ερμηνεία) του Ηροδότου δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την χρονική στιγμή που ο Θεμιστοκλής έστειλε -όντως- τον Σίκινο στους Πέρσες. Και πάλι από τα μαθητικά μου χρόνια θυμάμαι ότι η γενική παραδοχή είναι ότι εφ' όσον επετεύχθη συμφωνία μεταξύ των Ελλήνων στρατηγών ο Θεμιστοκλής για να είναι 100% σίγουρος ότι οι Πέρσες δεν θα αποφύγουν την μάχη στην Σαλαμίνα, αλλά μαθημένοι από το πάθημα του Αρτεμισίου, προσπαθήσουν να παρασύρουν τους Έλληνες σε ανοιχτή θάλασσα, μεταχειρίστηκε το παμπάλαιο κόλπο της "αποστολής δήθεν μυστικών πληροφοριών" στους Πέρσες με το σκεπτικό ότι θα τσιμπούσαν το δόλωμα, όπως και έγινε. Όσο για τους υπόλοιπους Έλληνες, (Πελοποννήσιοι, κλπ) αυτοί ναι μεν ήσαν τρομοκρατημένοι και -μάλλον- θα έφευγαν πλήν όμως αυτό θα συνέβαινε μόνον αν ο Ευριβιάδης αποφάσιζε να φύγει και αυτός.

    Το συμπέρασμα είναι ότι ο Θεμιστοκλής σωστά υπολόγιασε ότι οι Πέρσες μετά την καταστροφή στο Αρτεμίσιο θα ήσαν επιφυλακτικοί και δεν θα έμπαιναν στα στενά νερά της Σαλαμίνας. Και εδώ είναι η μεγαλοφυΐα του Αθηναίου στρατηγού: Από την μία κατάφερε να πείσει τους υπόλοιπους Έλληνες ότι μόνο σε κλειστή θάλασσα είχαν ελπίδες για νίκη και από την άλλη παγίδεψε τους Πέρσες, πείθοντάς τους ότι παρά την πρόσφατη κακή εμπειρία τους, ο ελληνικός στόλος -αυτή την φορά- θα ήταν εύκολη λεία μέσα στα στενά της Σαλαμίνας.

    Συνεπώς μην διαδίδετε "ψευδείς ειδήσεις" για πολιτικό όφελος διότι είναι τουλάχιστον άκομψο.

    Την κρισιμότατη εκείνη στιγμή και ενώ σχεδόν όλοι οι άλλοι σκεφτότουσαν την υποχώρηση, ο Θεμιστοκλής, με την Αθήνα στο βάθος να καίγεται, είχε το μυαλό, το θάρρος και την πονηριά να τα "βάλει" με όλους και να νικήσει.

    Χρωστάμε πολλά στον Θεμιστοκλή, και το να διαστρεβλώνουμε την αλήθεια δεν είναι ιδιαίτερα τίμιο.

    Άρα ο μέν Καρατζαφέρης είναι περίπου σωστός, ο δεν Σαμαράς που δεν έχει καμμία σχέση με την ιστορία ούτως ή άλλως (εδώ που τα λέμε δεν έχει σχέση με τίποτα αλλά αυτό είναι άλλο θέμα) πήρε την τρίχα που πέταξε ο κωλοτούμπας πατριώτης αρχηγός του ΛΑΟΣ και την έκανε τριχιά.

    Σωστά τα λέει λοιπόν ο πρώτος σχολιαστής, προσπαθείς να διυλίσεις τον κώνωπα και αναρωτιέμαι ειλικρικά γιατί.

    --

    Άλλο ένα "φάουλ" λοιπόν του χώρου αυτού εις βάρος της ιστορικής αλήθειας. Στο μόνο που μπορώ να συμφωνήσω είναι η τελευταία παρατήρηση:

    "Ωραίο και εθνικά χρήσιμο είναι να χρησιμοποιούμε στον καθημερινό πολιτικό λόγο παραδείγματα από την Ιστορία μας, φτάνει να τα γνωρίζουμε καλά και να ταιριάζουν με την περίσταση."

    Προκύπτει όμως το ερώτημα αν όντως ο γράφων το πιστεύει γιατί ο ίδιος δεν το κάνει;

    --

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βασικά το συμπέρασμα είναι ότι και τότε η κατάσταση ήταν από συνεννόηση μπουζούκι. Βρίσκονταν στα πρόθυρα της καταστροφής κι ο ένας έβριζε τον άλλον και παρολίγο να παίζαν και ξύλο. Και τελικά μόνο με τον εκβιασμό και την πονηριά του Θεμιστοκλή αναγκάστηκαν να ομονοήσουν για να κάνουν το σωστό.
    Δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα τελικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. για τον πρώτο ανώνυμο δεν έχω να πω κάτι για την ανάλυση του. έχω παραθέσει λεπτομερώς αυτά που λέει ο ηρόδοτος, οπότε περιττεύει κάποια επιπλέον δική μου τοποθέτηση. Είναι ενδιαφέρουσες πάντως κάποιες τοποθετήσεις του που δίνουν ένα ψυχολογικό βάθος στην διήγηση του Ηροδότου.

    ας πούμε αυτό το

    "ο Θεμιστοκλής για να είναι 100% σίγουρος ότι οι Πέρσες δεν θα αποφύγουν την μάχη στην Σαλαμίνα"

    η το

    "και -μάλλον- θα έφευγαν πλήν όμως αυτό θα συνέβαινε μόνον αν ο Ευριβιάδης αποφάσιζε να φύγει και αυτός.".

    Κατά βάσιν βέβαια συμφωνούμε γιατί και ο ιδιος παραδέχεται ότι

    "Την κρισιμότατη εκείνη στιγμή και ενώ σχεδόν όλοι οι άλλοι σκεφτότουσαν την υποχώρηση, ο Θεμιστοκλής, με την Αθήνα στο βάθος να καίγεται, είχε το μυαλό, το θάρρος και την πονηριά να τα "βάλει" με όλους και να νικήσει."

    Ότι λέω και εγώ δηλαδή: η νίκη στην σαλαμίνα επετεύχθη χάρις τον Θεμιστοκλή και όχι χάρις την συμφωνία των 2 αρχηγών, όπως ανιστόρητα υποστήρηξε ο αρχηγός του ΛΑΟΣ κ. Καρατζαφέρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όσο για τα πολιτικά υπονοούμενα που αφήνονται, το μόνο που έχω να πω είναι ότι σε προσωπικό επίπεδο ποτέ δεν υπήρξα κλακαδόρος, ετερόφωτος, είτε υμνωδός κάποιου "ηγέτη" η "κομματικής γραμμής" (η αλήθεια είναι ότι δεν το χρειαστηκα ποτε).

    Δηλαδή αν είμαι μέλος του ΠΑΣΟΚ και μου πει ο ΓΑΠ ότι στην μάχη του Μαραθώνα συμμετείχαν και οι Σπαρτιάτες σε μια ένδειξη εθνικής ενότητας την εποχή εκείνη εγώ θα πω έτσι είναι και θα χειροκροτώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ο δεύτερος ανώνυμος έγραψε πολύ γλαφυρά αυτό που έγραψα εγώ πιο κομψά και έμμεσα. Ευτυχώς έχω και αναγνώστες που ΟΝΤΩΣ διαβάζουν αυτά που γράφω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάντως είχε ένα πόιντ σε αυτό που είπε. Δηλαδή ανεξάρτητα από το αν συμφώνησαν επειδή το ήθελαν ή επειδή εξαναγκάστηκαν, το θέμα είναι μόνο ομονοώντας κατάφεραν να νικήσουν.
    Και ότι ίσως τον Έλληνα χρειάζεται να τον εκβιάσεις και να τον φέρεις προ τετελεσμένων για να κάνει το σωστό, αλλιώς είναι ικανός να διαλυθεί από μόνος του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγώ πάλι στους εκπροσώπους του ΛΑΟΣ-ΠΑΣΟΚ-ΔΝΤ θα έλεγα πως η κατάσταση μοιάζει περισσότερο με την απαίτηση των Περσών για "γη και ύδωρ" ή άλλοτε των Τούρκων για παράδοση της Πόλης ή μετέπειτα των Ιταλών για "ελεύθερη ειρηνική διέλευση",και στις τρεις περιπτώσεις αυτό που εισέπραξε ο εχθρός από τον Έλληνα ήταν το ΟΧΙ και στην συνέχεια αγώνας,οπότε είναι έτσι κι αλλιώς άκυρο να προσομοιάζουμε την κατάσταση με την περίπτωση Ευρυβιάδη-Θεμιστοκλή,που ήταν διαφορετική,αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από αυτούς και την συντριπτική πλειοψηφία των προγόνων μας ήταν η απόφαση για αντίσταση στον εχθρό,στάση που δεν θυμίζει καθόλου την αντίστοιχη των κ.Καρατζαφέρη-Παπανδρέου και τα φληναφήματα τους περί συναίνεσης κτλ.
    Οι πρόγονοί μας έδειξαν συναίνεση για αγώνα και όχι συναίνεση για συζήτηση με τον κατακτητή για τον τρόπο...λίπανσης που μας ζητούν οι κ.κ.Καρατζαφέρης και φυσικά ο προϊστάμενός του κ.Παπανδρέου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο εχθρός είναι αυτός που σε δανείζει για να μην πτωχεύσεις νεοδημοκράτη της συμφοράς;
    Κι ο Σαμαράς, ο έμπιστος της πρεσβείας για τους εξοπλισμούς, είναι ο νέος Λεωνίδας που αντιστέκεται; Αυτός που επίσης είναι υπέρ της αξιοποίησης της δημοσίας περιουσίας και των αποκρατικοποιήσεων κλπ., δηλαδή του "ξεπουλήματος" κσι του "γη και ύδωρ" κατ'εσέ;

    Δεν ντρέπεστε λίγο πατριδέμποροι, τον Καρατζαφέρη κατηγορείτε μετά.
    Κομματόσκυλα, κολαούζοι του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ έχετε γίνει, καταστρέψατε τη χώρα κι έχετε το θράσος και μιλάτε κιόλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αχ μωρέ οι τοκογλύφοι τι καλά παιδιά που είναι...τώρα δεν θα πω τίποτε άλλο ανώνυμε καρατζαφερικέ γιατί η προσήλωσή σου στον παγκόσμιο πρωταθλητή της πολιτικής κυβίστησης (κοινώς κωλοτούμπας) φτάνει ακριβώς για να σε χαρακτηρίσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας