Συλλογικό έργο, Το Μικρασιατικό ζήτημα με τα μάτια των ξένων (εκδόσεις ΙΔΙΣΜΕ)

γράφει ο Θανάσης ΚωτσάκηςΙστορικός – Αρχαιολόγος (Δρ Ιστορίας του Πολιτισμού).

Ένα νέο βιβλίο για το Μικρασιατικό ζήτημα

Κυκλοφόρησε από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) το συλλογικό έργο με τίτλο Το Μικρασιατικό ζήτημα με τα μάτια των ξένων. Πρόκειται για ένα επιστημονικά άρτιο και εμπεριστατωμένο βιβλίο, βασισμένο σε ιδέα του επιστημονικού επιμελητή του, Δρα Νίκου Νικολούδη, το οποίο αποτελεί συλλογική προσπάθεια που επιχειρεί να ρίξει φως σε εν πολλοίς άγνωστες έως τώρα πτυχές του Μικρασιατικού ζητήματος.

Στο έργο αυτό έχουν συμμετάσχει με κείμενά τους διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι ιστορικοί: οι Γιάννης Χαραλαμπίδης, Ειρήνη Σαρίογλου, Ιωάννης Δασκαρόλης, Νίκος Νικολούδης, Νίκος Γιαννόπουλος, ο Ελβετός ελληνιστής Ματτέο Καμπανιόλο, καθώς και οι Τούρκοι ιστορικοί Σαμίμ Ακγκιονούλ και Τανέρ Ακσάμ. Οι μελέτες αυτών των συγγραφέων πλαισιώνονται στο δεύτερο μέρος του βιβλίου από κείμενα πηγών της εποχής, ενώ εισαγωγικά παρατίθεται και ένα εκτενές χρονολόγιο των κυριότερων συναφών εξελίξεων της περιόδου 1918-1922. Τα θέματα τα οποία πραγματεύεται το συλλογικό αυτό έργο είναι τα παρακάτω: «Η Μεγάλη Ιδέα – Γέννηση, εξέλιξη, και πολιτική επίδραση στο διεθνές περιβάλλον» (του Γ. Χαραλαμπίδη), «Η εμπλοκή της Μεγάλης Βρετανίας στο Μικρασιατικό ζήτημα, 1918-1922» (της Ει. Σαρίογλου), «Η πολιτική της Γαλλίας στο Μικρασιατικό ζήτημα, 1919-1922» (του Ι. Δασκαρόλη), «Πώς είδαν οι Ιταλοί την κατάληψη και εγκατάλειψη της Σμύρνης» (του Μ. Καμπανιόλο), «Οι Ηνωμένες Πολιτείας και το Μικρασιατικό ζήτημα», 1918-1922» (του Ν. Νικολούδη), «Η συμμαχία Κεμαλικών και Μπολσεβίκων. Μία σχέση αμοιβαίου συμφέροντος» (του Ν. Γιαννόπουλου), «Η ουδέτερη Ελβετία και το Μικρασιατικό ζήτημα» (του Μ. Καμπανιόλο), «Ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος μέσα από το Correspondance dOrient, ένα “ανατολίτικο” περιοδικό που εκδιδόταν στο Παρίσι την περίοδο 1919-1922» (του Σ. Ακγκιονούλ), «Θα μπορούσαν να ερμηνευτούν διαφορετικά οι Συνθήκες των Σεβρών και της Λωζάννης το έτος 2023;» (του Τ. Ακτσάμ).  

Το βιβλίο απευθύνεται τόσο στον ειδικό, τον ιστορικό επιστήμονα, όσο και στον απλό αναγνώστη που ενδιαφέρεται να εμπλουτίσει τις γνώσεις του για τη Μικρασιατική Καταστροφή, ένα τόσο σημαντικό ιστορικό γεγονός το οποίο σφράγισε καταλυτικά την ιστορική πορεία και εξέλιξη του σύγχρονου Ελληνισμού. Παράλληλα, αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει βασικές πληροφορίες αναφορικά με το Μικρασιατικό ζήτημα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την οπτική των ξένων δυνάμεων, οι οποίες ενεπλάκησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στις πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις εκείνης τηςπεριόδου, αποκτώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο μία πιο διευρυμένη εικόνα για όσα διαδραματίστηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα στις προαιώνιες -χαμένες πλέον- εστίες του Μικρασιατικού Ελληνισμού.


Σχόλια

  1. προαιώνιες -χαμένες πλέον- εστίες του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

    Η ΛΕΞΗ ΟΙ ΠΡΟΑΙΩΝΙΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ - ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΑΡΠΑΓΗΣ - ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ....
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΘΑ ΠΑΨΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ -χαμένες πλέον- .....
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΑΣΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΥΤΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΟ ΔΕΧΤΟΥΜΕ._

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ποιος σου είπε ότι το συγκεκριμένο βιβλίο θέλει να σε κάνει να θεωρείς χαμένες, τις αλησμόνητες πατρίδες;; Καλό είναι να μην προτρέχεις τόσο...

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας