Ακαταμάχητη η Δύναμη των Ελλήνων και των Εβραίων (Sir Winston L.C. Churchill)

του Sir Winston L.C. Churchill

Παραθέτουμε παρακάτω, άνευ σχολίων, τις έγγραφες απόψεις του πρ. Πρωθυπουργού της Βρετανίας Sir Winston L. C. Churchill για τους Έλληνες και τους Εβραίους, σε μετάφραση στην Ελληνική από τον συνεργάτη μας John D. Pappas, που επιμελήθηκε αυτής της ανάρτησης, με παράθεση παρακάτω και του πρωτοτύπου κειμένου στην Αγγλική.

Οι Έλληνες συναγωνίζονται τους Εβραίους ως η πιο πολιτικοποιημένη φυλή στον Κόσμο. Ανεξάρτητα από το πόσο άθλιες συνθήκες αντιμετωπίζουν ή πόσο σοβαρός είναι ο κίνδυνος για την χώρα τους, είναι πάντα διαιρεμένοι σε πολλά κόμματα, με πολλούς ηγέτες που μάχονται μεταξύ τους με απελπισμένο σθένος. Ελέχθη εύστοχα ότι οπουδήποτε υπάρχουν Εβραίοι θα διαπιστωθεί ότι υπάρχουν δύο Πρωθυπουργοί και ένας αρχηγός της Αντιπολίτευσης. Το ίδιο ισχύει και για αυτήν την άλλη περίφημη αρχαία φυλή, την Ελληνική, της οποίας ο θυελλώδης και αδιάκοπος αγώνας για ζωή εκτείνεται πίσω στο παρελθόν μέχρι τις πηγές της ανθρώπινης σκέψης. Δεν υπάρχουν δύο άλλες φυλές που να έχουν επισφραγίσει τον Κόσμο με τέτοιο [πολιτισμικό] σημάδι.

Παρά τους συνεχείς κινδύνους και τα βάσανα που υπέστησαν από ξένους κατακτητές και καταπιεστές, και τα δύο έθνη έχουν επιδείξει μια [διαχρονική] ικανότητα επιβίωσης που μπορεί να συγκριθή μόνο με τις αδιάκοπες εμφύλιες διαμάχες, διχόνοιες και παλινωδίες τους. Το πέρασμα πολλών χιλιάδων ετών δεν επέφερε καμία ορατή αλλαγή στα χαρακτηριστικά τους και καμία μείωση των δοκιμασιών ή της ζωτικότητάς τους. Έχουν επιβιώσει παρά τα όλα όσα μπόρεσε να διαπράξει ο Κόσμος εναντίον τους, και όλα όσα μπόρεσαν να διαπράξουν οι ίδιοι εναντίον του εαυτού τους, και κάθε ένα από αυτά τα δύο έθνη μάς άφησεαπό τόσο διαφορετικές οπτικές γωνίεςτην κληρονομιά της ιδιοφυΐας και της σοφίας τους.

Δεν υπάρχουν δύο πόλεις που είναι σημαντικότερες για την Ανθρωπότητα από την Αθήνα και την Ιερουσαλήμ. Τα μηνύματά τους στη θρησκεία, τη φιλοσοφία και την τέχνη υπήρξαν οι κύριοι καθοδηγητικοί φάροι της σύγχρονης πίστης και του πολιτισμού. Παρ' όλους τους αιώνες ξένης κυριαρχίας και απερίγραπτης, ατέλειωτης καταπίεσης, εξακολουθούν να συγκροτούν ζωντανές, ενεργές κοινότητες και δυνάμεις στον σύγχρονο Κόσμο, πολυγνωμούσες μεταξύ τους με ακόρεστη ζωντάνια. 

Προσωπικά διατελώ πάντοτε στο πλευρό και των δύο εθνών και πιστεύω στην ακαταμάχητη δύναμή τους να επιβιώνουν από τις εσωτερικές τους διαμάχες και τις παγκόσμιες δίνες που τα απειλούν με αφανισμό.

(The Greeks rival the Jews in being the most politically-minded race of the world. No matter how forlorn their circumstances or how grave the peril to their country, they are always divided into many parties, with many leaders who fight among themselves with desperate vigour. It has been well said that wherever there are Jews it will be found that there are two Prime Ministers and one leader of Opposition. The same is true of this other famous ancient race, whose stormy and endless struggle for life stretches back to the fountain springs of human thought, No two races have set such a mark upon the world. 

Both have shown a capacity for survival, in spite of unending perils and sufferings from external oppressors, matched only be their own ceaseless feuds, quarrels, and convulsions. The passage of several thousand years sees no change in their characteristics and no diminution of their trials or their vitality. They have survived in spite of all that the world could do against them, and all they could do against themselves, and each of them from angles so different have left us the inheritance of their genius and wisdom.

No two cities have counted more with mankind than Athens and Jerusalem. Their messages in religion, philosophy, and art have been the main guiding lights of modern faith and culture. Centuries of foreign rule and indescribable, endless oppression leave them still living, active communities and forces in the modern world, quarrelling among themselves with insatiable vivacity. 

Personally I have always been on the side of both, and believed in their invincible power to survive internal strife and the world tides threatening their extinction.)

ΠΗΓΗ: Sir Winston L.C. Churchill, The Second World War (Houghton Mifflin: New York 1951), Vol. 5 (Closing the Ring), Book II (Teheran to Rome), ch. xxx (The Greek Torment) pp. 470-471.

Σχόλια

  1. Οι Ελληνες ειναι παντα πολιτικοποιημενοι, αλλα απο πολιτικη ιστορια(και ιστορια γενικοτερα) δεν σκαμπαζουν τιποτα! Μια απλη ματια να ριξει κανεις σε στατιστικες που δειχνουν ποσα βιβλια αγοραζουν οι Ελληνες ετησιως και ποιων κατηγοριων (η λογοτεχνια πουλαει περισσοτερο και οχι η ιστορια), κατανοει το μεγεθος της ασχετοσυνης! Τελικα η πολιτικοποιηση μας μαλλον εχει να κανει αφενος με βολεμα και ρουσφετια και αφετερου με την ταση του ανθρωπου για ενταξη σε ομαδες και μαζοποιηση! Ειδικα πλεον με την ευρεια προσβαση στο διαδικτυο, ειναι η αποθεωση του ημιμαθους, διοτι διαβαζοντας καποιος μερικα αρθρακια και Βικιπαιδεια, νομιζει οτι εγινε ειδικος επι παντος επιστητου. Ετσι, οσο πολιτικοποιημενος και να ειναι ο μεσος Ελληνας, θα συνεχισει να πιστευει σε παραμυθια τυπου
    1) Την βασιλεια μας την φορτωσαν οι κακοι ξενοι για να μας ελεγχουν, ενω εμεις δεν την θελαμε
    2) Το 1909 εγινε κοινωνικη επανασταση στο Γουδι
    3) Ο Κωνσταντινος Α' προδοσε την Ελλαδα γιατι ακουγε την γυναικα του, την αδερφη του Καιζερ
    4) Ο Βενιζελος ειπε "σας το απαγορευω" κι ετσι ο Κωνσταντινος βαδισε προς Θεσσαλονικη αντι για Μοναστηρι
    5) Ο Βενιζελος ηταν γενικα αλανθαστος και παντοτε καλων προθεσεων, ενω οι αντιπαλοι του, τα χειροτερα καθαρματα
    6) Το ΟΧΙ το ειπε ο λαος, ο Μεταξας κατα βαθος ηθελε να παει με τον Αξονα
    7) Μονο το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ εκανε αντισταση, οι υπολοιποι η αδρανησαν η συνεργαστηκαν με τις Κατοχικες δυναμεις
    8) Ολοι ανεξαιρετως οι ανδρες των Ταγματων Ασφαλειας κλπ συνεργαζομενων ομαδων, ηταν προδοτες
    9) ο ηρωικος ΔΣΕ παλεψε αοπλος και χωρις καμια βοηθεια εναντια στους, εξοπλισμενους απο τους Αμερικανους, μοναρχοφασιστες
    10) Ο Καραμανλης ηταν μεγας πατριωτης και δημοκρατης, πραγματικος εθναρχης
    11) Ο Μακαριος ηταν αντστοιχα εθναρχης
    12) Η 21η Απριλιου εγινε απο την CIA
    13) Η 21η Απριλιου ηταν λαομισητο καθεστως και η αντισταση υπηρξε καθολικη
    14) Το Πολυτεχνειο ειχε νεκρους
    15) Ο Ανδρεας Παπανδρεου ηταν μεγας ηγετης και εφερε την πραγματικη δημοκρατια στην Ελλαδα

    Περαστικα μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει και η άλλη ημιμάθεια ( χειρότερη από την ασχετοσύνη) που τη καταλαβαίνει κανείς με μια απλή βόλτα στο διαδίκτυο.

      1) Ο Παπαδόπουλος ήτα ένας φωτισμένος ηγέτης και η επταετία ήταν η χρυσή εποχή της ελληνικής ιστορίας.
      2) Οι Απριλιανοί ήταν αλάνθαστοι και για όλα έφταιγαν οι Καραμανλής, Βασιλιάς , Αμερικανοί, παλιοί πολιτικοί κλπ.
      3) Ο Καραμανλής είναι υπεύθυνος για όλη την κακοδαιμονία από την μεταπολίτευση και όλα τα λάθη στο Κυπριακό.
      4) Ο Βασιλιάς φταίει που δεν κάθισε να δέχεται εντολές από συν/χες και ταγματάρχες.
      5) Ο Γεώργιος Παπανδρέου ήταν ένας αγνός δημοκράτης που προσπάθησε να προστατεύσει το σύνταγμα.
      6) Οι Έλληνες μπορούσαμε να νικήσουμε στην Μικρά Ασία και φταίνε οι αντιβενιζελικοί που αποτύχαμε
      7) Όλα τα πραξικοπήματα ανήκουν στην Δεξιά ενώ το Κέντρο ήταν μετριοπαθές.
      8) Ο ΙΔΕΑ ήταν μια σατανική κα αδίστακτη οργάνωση που ήλεγχε τους πάντες και τα πάντα.
      9) Τα σύνορα με τη Αλβανία άνοιξαν λόγω Σαμαρά ( λες και υπήρχε κανένα απόρθητο τείχος που γκρεμίστηκε) και για αυτό ήλθαν οι Αλβανοί.
      10) Η Κύπρος μπορούσε να βοηθηθεί με κάποιον μαγικό τρόπο και ας μην έφταναν τα καύσιμα για τα αεροπλάνα
      11) Ο Κίσινγκερ είναι πίσω από όλα. ( εναλλακτικά οι Μασόνοι η Μπίλντεμπεργκ κλπ).
      12) Ο Ανδρέας έδωσε ψωμί στον Λαό.

      Διαγραφή
    2. Ας εξετασουμε τους ισχυρισμους σου εναν προς ενα, να δουμε που εχεις δικιο και που οχι
      1) Η "επταετια" δεν ξερω αν ηταν η χρυση εποχη της ελληνικης ιστοριας, αλλα σιγουρα οποιος την εξετασει αντικειμενικα και καλοπιστα, μπορει να βρει πολλα θετικα, οπως τους ρυθμους αναπτυξης του ΑΕΠ, τα πολλα δημαοσια εργα, την μεγαλη ανοδο της βιομηχανιας, το χαρισμα των αγροτικων χρεων, την εκπονηση εξοπλιστικου προγραμματος για πρωτη φορα μεταπολεμικα(και οχι να αρκουμαστε μονο στη δωρεαν αμερικανικη βοηθεια), την αλαματωδη αναπτυξη ναυτιλιας και τουρισμου και την αναπτυξη ηλεκτροπαραγωγης και τηλεπικοινωνιων με πανευρωπαικο και παγκοσμιο ρεκορ αντιστοιχα (οπως γραφει ο αντιχουντικος Σολων Γρηγοριαδης). Και ολα αυτα με συνεχη μειωση της ανεργιας και της μεταναστευσης, και με την συγκρατηση του δημοσιου χρεους σε ακρως διαχειρισιμα μεγεθη, ενω και η μισθοι ανεβηκαν και τα δωρεαν συγγραμματα δωθηκαν στους φοιτητες για πρωτη φορα. Το δε Συνταγμα που εκπονηθηκε τοτε, περιεχει πολλα καλα στοιχεια (εκλογη του προεδρου της δημοκρατιας απευθειας απο το λαο, μειωση του αριθμου των βουλευτων, καταργηση των προνομιων τους, ασυμβιβαστο βουλευτικης και υπουργικης ιδιοτητας, Συνταγματικο Δικαστηριο, συνταγματικη καθιερωση του δημοψηφισματος κ.α.)
      2) Ουδεις αλανθαστος! Ο πρωτος παντως που θεωρουσε τον εαυτο του αλανθαστο, ηταν ο Καραμανλης οπως φαινεται απο σωρεια επιστολων του!
      3) Το Κυπριακο ο Καραμανλης το χειριστηκε παντοτε (ειτε την δεκαετια του '50, ειτε του '70) παντοτε με αρνητικοτητα, διοτι ο ανθρωπος ποτε δεν πιστεψε στην Ενωση! Δεν ηταν πλασμενος για τετοιους αγωνες ο Καραμανλης! Φανηκε και την δεκαετια του '40 αυτο. Ηταν καλος γενικα για διαχειριση οικονομιας και εκτελεση εργων, σιγουρα παντως δεν ηταν καλος στο να βρισκεται στην αντιπολιτευση, γι'αυτο και σηκωνοταν κι εφευγε και γι'αυτο εκανε εκλογες τυπου 1961 και επινοουσε και εκλογικα συστηματα τυπου εκλογων 1956, οπου περισσοτερες ψηφους πηρε η Δημοκρατικη Ενωση, αλλα κυβερνησε η ΕΡΕ...Το πως επισης εγινε πρωθυπουργος και πως σχετιζεται αυτο με το Κυπριακο, φαινεται απο τα αποχαρακτηρισμενα αμερικανικα αρχεια...
      4) Ο Βασιλιας δεν ηταν υποχρεωμενος να δεχεται εντολες απο κανεναν, απλα θα επρεπε καποια στιγμη μεσα στα 7 ολοκληρα χρονια, ειτε να συμπλευσει ξακαθαρα με την 21η Απριλιου, ειτε να εναντιωθει ξεκαθαρα! Απο το ημερολογιο του Αυλαρχη του (Λεωνιδα Παπαγου), προκυπτει οτι δεν ηξερε τι ηθελε...Εν τελει προτιμησε να βασιστει στον Καραμανλη το '74, ο οποιος του την εφερε μεγαλοπρεπως! Οπως και να'χει, σιγουρα δεν εχει δικαιωμα ο Κωνσταντινος αν εχει αξιοπρεπεια και ειδικοτερα τωρα στα γεραματα, να ψευδεται και να ωραιοποιει ολες του τις ενεργειες (αλλος αλανθαστος κι αυτος...) και να μας λεει παπατζες οτι π.χ. ποτε δεν θα ενεκρινε κινημα των Στρατηγων το '67, ενω τον διαψευδουν πλειστα στοιχεια!!
      5) Συμφωνω μαζι σου για τον υπερεκτιμημενο Γεωργιο Παπανδρεου. (Συνεχιζεται)

      Διαγραφή
    3. 6) Ανοιγεις μεγαλο θεμα και συνθετο , αλλα σε γενικες γραμμες συμφωνω μαζι σου! Αλλωστε αν εγιναν και στρατιωτικα λαθη στη διαχειριση της εκσταρατειας επι αντιβενιζελικων, μεριδιο ευθυνης εχει και ο βενιζελικος Σαρηγιαννης που παρεμεινε στο Επιτελειο! Μεριδιο ευθυνης εχουν και οι Αμυνιτες που λιποτακτησαν (τυπου Κονδυλη)
      7) Εχεις απολυτο δικιο.
      8) Εχεις απολυτο δικιο εκ νεου.
      9) Παλι δικιο εχεις, διοτι τα συνορα μας ειναι ξεφραγο αμπελι γενικα! Αυτο βεβαια ως γεγονος δεν μειωνει τις ευθυνες κανενος, διοτι ολοι συμμετεχουν σε αυτο το καταντημα!
      10) Δεν ξερω σε ποιο μαγικο τροπο αναφερεσαι, αλλα ειναι γνωστο απο επισημα στοιχεια οτι η Ελλας ηταν καλως εξοπλισμενη το '74 και με ποιοτικη υπεροπλια εναντι της Τουρκιας. Οι ιδιοι οι αρχηγοι των Επιτελειων που ολα τα παρουσιαζαν μαυρα στον Καραμανλη το '74, οι ιδιοι ελεγαν στον Ιωαννιδη οτι ολα καλα ειναι και η Ελλας ειναι ετοιμη για ολα! Προσφατα το παπαγαλακι του Καραμανλισμου, Ευανθης Χατζηβασιλειου σε αρθρο του σχετικα με αυτο το θεμα, πηγε να το παιξει ειδικος στα στρατιωτικα και πηρε τις πρεπουσες απαντησεις απο ανθρωπους που και ειδικοι ειναι και χουντικοι δεν ειναι!
      11) Συμφωνω και σε αυτο μαζι σου, δηλαδη με το θεμα της ακατασχετης συνωμοσιολογιας, παρολο που ειναι ξεκαθαρες (μεσω των στοιχειων που εχουν ερθει στο φως) οι ευθυνες του Κισινγκερ για το πως χειριστηκαν οι ΗΠΑ την κυπριακη κριση το '74!
      12) Και να υποθεσουμε οτι οντως εδωσε ψωμι, το εδωσε με ανευθυνο τροπο και κατεστρεψε τη χωρα. Οταν οι ρυθμοι αναπτυξης πεφτουν συνεχως και το χρεος αυξανεται κατακορυφα, οι πτωχευσεις ειναι αναποφευκτες!

      Διαγραφή
    4. 1) Ο Παπαδόπουλος κακά τα ψέματα ήταν γραφικός. Δεν είχε ούτε τη πυγμή να επιβληθεί στα καπετανάτα ( μια απειλούσε με παραίτηση, την άλλη μετάνιωνε) ούτε είχε κάποιο ξεκάθαρο σχέδιο στο μυαλό του. Πήρε αμέτρητα αξιώματα και μοίρασε άλλα τόσα στους δικούς του. Το χειρότερο ανεχόταν τον Ιωαννίδη. Το καθεστώς του μας απομόνωσε σε όλη την Ευρώπη και πολλές βόρειες χώρες έβγαζαν χολή. Είχε κάποια θετικά η 21η ( όχι άψογη όπως την θέλει το παπαγαλάκι ο Χατζηδάκης, αλλά σκέψου τι άφησε και πως έφυγε. Και όπως λέει και ο Μελετόπουλος ενώ η 4η Αυγούστου έμεινε σαν θετική ανάμνηση από την πλειοψηφία του λαού και πολλά στελέχη της εξελέγησαν αργότερα βουλευτές η 21η Απριλίου αντιμετωπίζεται με χλευασμό ως σήμερα..

      3) Στο κυπριακό κανείς δεν ήξερε τι να κάνει. Ούτε ο Παπανδρέου το χειρίστηκε καλύτερα ούτε η δικτατορία. Και αν δεν γινόταν η Ζυρίχη που τον κατηγορούν κάθε λογής " πατριώτες ¨και ξερόλες οι Άγγλοι θα είχαν προχωρήσει σε απευθείας διχοτόμηση.

      Διαγραφή
    5. 10) Ο μαγικός τρόπος είναι πως όταν τα καύσιμα αρκούσαν στα αεροπλάνα για λίγα λεπτά πτήσης πάνω από τη Κύπρο και μάλιστα όχι σε συνθήκες αερομαχίας , τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για βοήθεια. Και χωρίς αεροπορική υπεροχή κάθε άλλη βοήθεια ήταν καταδικασμένη να χτυπηθεί καθοδόν. Επίσης ενώ διάφοροι λιβανιστές της αλάνθαστης επταετίας ( χατζιδάκης πρώτος και καλύτερος , το καινούργιο ιερό τοτέμ) , συμφωνούν με τον απόσυρση της μεραρχίας το ΄67, κατηγορούν την κυβέρνηση το καλοκαίρι του 74 που δεν έστειλε ενίσχυση με τους τούρκους να κυριαρχούν στον αέρα. Τα καλύτερα όπλα να έχεις αν η απόσταση είναι απαγορευτική τα άλλα όλα περιττεύουν !

      Διαγραφή
    6. $) και όσο για τον Βασιλιά δύσκολο να τον κατηγορούν για αξιοπρέπεια αυτοί που χρησιμοποίησαν το όνομα του για να κυριαρχήσουν την νύχτα του πραξικοπήματος. και που ενώ η ΕΡΕ τους προστάτευε από τις διώξεις των κεντροαριστερών της ΕΚ, αυτοί τελικά ανέτρεψαν μια δεξιά κυβέρνηση. Ο Βασιλιας ορθώς αντιτάχτηκε εφόσον το καθεστώς δεν έλεγε να φύγει και λογικό ήταν να εμπιστευτεί τον πολιτικό Καραμανλή( άσχετα αν αυτός είχε τα δικά του σχέδια) και όχι αυτούς που τον έδιωξαν. Και με ποιους να συνεννοούνταν; με τον άξεστο Παττακό που σύμφωνα με τον Παπάγο ήταν προκλητικός στις συναντήσεις ή με κάτι ανεκδιήγητους Ιωαννιδικούς που εξαρχής μισούσαν το θεσμό και είχαν στους χαμηλόβαθμους περισσότερη δύναμη και από τον Παπαδόπουλο; Τέλος η χούντα των στρατηγών αν γινόταν τελικά, θα ήταν μια πρόσκαιρη λύση και δεν θα χρόνιζε όπως η 21η για να καταρρεύσει με τα γνωστά αποτελέσματα.

      Διαγραφή
    7. Τέλος για τις εκλογές του '61 έτσι και αλλιώς θα νικούσε η ΕΡΕ αφού η διαφορά ήταν τεράστια. Από τις δικαστικές έρευνες που έγιναν αποδείχτηκε ότι ελάχιστες ήταν οι περιπτώσεις νοθείας ( όπως συνέβαινε παλιά σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Η ιστορία για βια και νοθεία ήταν ένα απαίσιο κατασκεύασμα του Παπανδρέου προκειμένου να κρατήσει συσπειρωμένο τον αχταρμά που λεγόταν Ένωση Κέντρου. Όσο για το '56 δεν φταίει ο Καραμανλής αν αυτός ήταν ο εκλογικός νόμος. Άλλωστε και να νικούσε η αντιπολίτευση ήταν τόσο μεγάλος και διαφορετικός ο συνασπισμός κομμάτων που θα ακολουθούσε και άλλη εκλογική διαδικασία. Επίσης δεν θα μετρούσαν τις ψήφους της ΕΔΑ οπότε ήταν πιο δίκαιο η κυβέρνηση να δοθεί στον Καραμανλή. Όσο για τις συνωμοσίες περί Καραμανλή και κλείσιμου κυπριακού μου θυμίζουν τα δήθεν μνημόνια Πιπινέλη και τις αερολογίες του Ζίγδη.

      Διαγραφή
    8. 1) Δεν ξερω που ακριβως συνισταται η γραφικοτητα του Παπαδοπουλου, αν εννοεις στους λογους που εβγαζε, απλα να αναφερω οτι μιλαγε παντα απο στηθους, οποτε, λογικο ειναι να μην ειναι αψεγαδιαστα αυτα που ελεγε. Ρητορας φοβερος ηταν ο Παπανδρεου, αλλα τι να τα κανεις τα λογια οταν λειπουν τα εργα; Απο εκει και περα, ολοι οσοι τον γνωρισαν απο κοντα, μιλανε για ανθρωπο που και ευφυια διεθετε και πολιτικη σκεψη. Αυτο δεν το ελεγαν μονο οι βαμενοι χουντικοι, αλλα και ανθρωποι οπως ο Πιπινελης και ο Μαρκεζινης. Ξεκαθαρο σχεδιο διεθετε, ηθελε να παει σε πολιτικοποιηση με νεο συνταγμα και ανανεωμενο πολιτικο βιο και μαλιστα νωριτερα, δηλαδη στην 4ετια η 5ετια. Για τον Ιωαννιδη δικιο εχεις, ηταν μεγα σφαλμα του, οτι τον ανεχτηκε! Οσο για τα "αμετρητα αξιωματα" κι ο Μεταξας απ'οτι θυμαμαι, τα ιδια εκανε. Οι δε δικοι του που λες, οι οποιοι πηραν αξιωματα, τι εννοεις ακριβως; Οταν ενα καθεστως καταλυει βιαιως καποιο αλλο, λογικο ειναι να αναλαβουν κρισιμες θεσεις καποια ατομα εμπιστοσυνης, αλλα ακομα κι ετσι, τα μελη της λεγομενης επαναστατικης επιτροπης, αργησαν πολυ να γινουν υπουργοι! Γενικοι γραμματεις υπουργειων εγιναν στην αρχη και περιφερειακοι διοικητες στην συνεχεια! Αντιθετως, υπουργοι εγιναν αρκετοι ανθρωποι που προηγουμενως (επι Καραμανλη κυριως) ειχαν διατελεσει γ.γ. υπουργειων, συμβουλοι πρωθυπουργων, διοικητες οργανισμων κλπ (βλ. Χολεβας, Πατρας, Καρτερ, Τσελλος κ.α.)
      Ποια ηταν η απομονωση απο την Ευρωπη; Επειδη δηλαδη μας "απεπεμψαν" απο το Συμβουλιο της Ευρωπης και μας εκαναν ναζακια οι σκανδιναβικες χωρες, ειχαμε απομονωση; Μηπως σταματησαν οι εμπορικες και οικονομικες συναλλαγες; Μια χαρα σχεσεις ειχαμε με Βρετανια, Γαλλια, Δυτικη Γερμανια, Ισπανια, ΗΠΑ και βελτιωθηκαν και οι σχεσεις με το Ανατολικο Μπλοκ. Οσο για τον "χλευασμο" με τον οποιο αντιμετωπιζεται η 21η Απριλιου, εγω ξερω πως σε δημοσκοπησεις που εχουν γινει (οπου μαλιστα συμπεριλαμβανουν και την περιοδο Ιωαννιδη μεσα, ενδιαφερον θα ειχε να γινοταν δημοσκοπηση μονο για την περιοδο Παπαδοπουλου), οι ανθρωποι που αντιμετωπιζουν ειτε απολυτως θετικα, ειτε εν μερει θετικα την 21η Απριλιου, αγγιζαν σχεδον το 50%!! Και ολα αυτα με σφυροκοπημα ανελεητης αντιχουντικης προπαγανδας απο ΜΜΕ, πολιτικα κομματα και εκπαιδευτικο συστημα επι δεκαετιες!
      3) Ο Παπανδρεου πηγε να το χειριστει καλυτερα (Ενωση με ανταλλαγμα στρατιωτικη βαση στην Τουρκια), αλλα εκατσε να αγεται και να φερεται απο αυτον τον ελεεινο τον γιο του, τον φιλο του Μακαριου...Η Ζυριχη στην οποια αναφερεσαι, ηταν αποτελεσμα πολλων εσφαλμενων χειρισμων απο ελληνικης πλευρας (Καραμανλη), οπου πολυ απλα δεν πιστευε στον επιδιωκομενο απο την ΕΟΚΑ σκοπο, την οποια ΕΟΚΑ δημοσιως δηθεν υποστηριζε, αλλα παρασκηνιακα υπονομευε! Δεν προεκυψε δηλαδη η Ζυριχη απο το πουθενα, ουτε ηταν αναποφευκτη!
      1)) Αυτα με τα καυσιμα ειναι δικαιολογιες ανθρωπων (δεν εννοω εσενα) που απλα δεν ηθελαν να πολεμησουν, ενω πριν διαβεβαιωναν οτι τα πραγματα ηταν αλλιως! Διαβασμενος ανθρωπος φαινεσαι, μην κανεις οτι δεν καταλαβαινεις πως καποιο βρωμικο ρολο επαιξαν τοτε ανθρωποι οπως ο Μπονανος, ο Αραπακης και ο Σταθοπουλος της ΚΥΠ. Τι ακριβως και γιατι και σε συμπαιγνια με ποιους, μαλλον δεν θα μαθουμε ποτε...Οσο για τη μεραρχια που λες, δεν νομιζω οτι καποιος υποστηριζει οτι καλως εφυγε γενικα, αλλα οτι ετσι οπως στηθηκε η προβοκατσια της Κοφινου (ελπιζω να μην διαφωνεις οτι υπηρξε οντως προβοκατσια εκει), δεν υπηρχε αλλη επιλογη απο την αποσυρση της (παρανομης συμφωνα με τις συνθηκες Ζυριχης-Λονδινου) ενισχυμενης ταξιαρχιας(και οχι μεραρχιας για να ακριβολογουμε)!

      Διαγραφή
    9. Ενταξει φιλε μου σε καταλαβαμε, ολα καλα τα εκανε ο αλανθαστος Καραμανλης και κατα τ'αλλα σε πειραζει ο Χατζηδακης για τους "αλανθαστους Απριλιανους"...Κατα τ'αλλα αυτα που λες για τις εκλογες του 1956 ειναι πραγματικα αστεια, οσο για τις εκλογες του '61, πραγματι η ΕΡΕ θα νικουσε ουτως η αλλως, απλα το θεμα ειναι αν εγκρινεις αυτα τα αντιδημοκρατικα που εκανε ο εθναρχης σου η οχι! Γιατι κατα τ'αλλα μας το παιζεις αλλεργικος στις δικτατοριες, αλλα οι δικτατορικες μεθοδοι δεν μοιαζει να σε ανησυχουν οταν τις κανει ο εθναρχης...Αλλα ξεχασα, δεν ευθυνεται ο Καραμανλης, οι στρατιωτικοι και το Παλατι εφταιγαν για το τι εγινε το '61...Διαβασε και το βιβλιο του Νικολακοπουλου για τις μεταπολεμικες εκλογικες αναμετρησεις να δεις τι παιχτηκε σε αυτες τις εκλογες και ασε καλυτερα την επιχειρηματολογια τυπου Μπαρμπη! Ενταξει ξερω, θα μου πεις οτι ο Νικολακοπουλος εναι αριστερος και νομιζεις οτι ξεμπερδεψες, το θεμα ειναι η αναλυση και τα στοιχεια του ομως! Θα δεις αναλυτικα ανα περιφερεια πως μερος του ποσοστου της ΕΔΑ, σε σχεση με το '58 εξατμιζοταν και ολως τυχαιως ακριβως το ιδιο ποσοστο πηγαινε στην ΕΡΕ και πολλα αλλα! Φαινεται μαλλον οτι οι ΕΔΑιτες εγιναν ξαφνικα δεξιοι σε 3 χρονια...Το μνημονιο Πιπινελη που ειρωνευεσαι, ειτε σου αρεσει, ειτε οχι, υπηρξε! Το αναφερει ο Παπαχελας στο βιβλιο του, αφου ερευνησε τα αμερικανικα αρχεια, βρηκε εγγραφο που ειχε σημαντικες ομοιοτητες με το μνημονιο και γενικα απο τις επαφες που ειχε με τους Αμερικανους πριν τον θανατο του Παπαγου, ειναι εμφανης ο ρολος του Καραμανλη! Διαβασε και τον Παπαγεωργιου να δεις τις συνομιλιες Καραμανλη με το Φορειν Οφις μεταξυ '55 και '59 και ισως καταλανεις επιτελους...

      Διαγραφή
    10. Συμφωνώ πως ο Παπαδόπουλος, παρά τα προβλήματα και τα αρνητικά της 21ης, ήταν γενικά καλός σαν αρχηγός. Ήξερε να κυβερνάει πράγμα που πολλές φορές δεν είναι εύκολο ειδικά για στρατιωτικό. Πολλές φορές παρασύρομαι και γίνομαι απόλυτος. Ίσως θα έπρεπε να είναι πιο αποφασιστικός σε αρκετά θέματα.

      Διαγραφή
    11. Ο εκλογικος νομος που ισχυε για τις εκλογες του '56, σαφως και ηταν δημιουργημα του Καραμανλη! Δεν τον βρηκε ετοιμο! Ν.3457/1955 (ΦΕΚ 340/22-12-1955)

      Διαγραφή
  2. Οσο για τον αγαπημενο σου βασιλια, δεν τον κατηγορησε κανεις πραξικοπηματιας για αναξιοπρεπεια! Εγω τον κατηγορω (εκτος και αν νομιζεις οτι εχω κανει καποιο πραξικοπημα) ως αναγνωστης που διαβαζω την αυτοβιογραφια-αυτοαγιογραφια του, οπου στις συναντησεις του με τους Αμερικανους και το τι συζητουσε μαζι τους, απλα ψευδεται, διοτι τον διαψευδουν τοσο τα επισημα αμερικανικα εγγραφα, οσο και οι ημερολογιακες καταχωρησεις του ιδιου του Αυλαρχη του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από ψέματα οι αγαπημένοι σου χουντικοί ήταν πρωταθλητές. Κάτι δολιοφθορές σε οχήματα, όρκοι σε ανώτερους πως δεν θα κινηθούν, διαβεβαιώσεις πως θα προχωρήσουν σύντομα σεπολιτικοποίηση κλπ . Ακόμα και ο δικός τους ο Σταματελόπουλος τους σιχάθηκε. Και αυτός αριστερός ήταν; Ακόμα κα για τα βασανιστήρια δεν είχαν τα κότσια να τα παραδεχτούν. Αλλά μετά έκαναν αιτήσεις αποφυλάκισης και κλαψούριζαν για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη συντάξεις κλπ.

      Διαγραφή
  3. Ωραία ιδέα να μεταφράσετε το κείμενο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας