Michael Haag Οι Ντάρρελ της Κέρκυρας, Εκδόσεις Πατάκη (βιβλιοκριτική)


γράφει ο Νίκος Νικολούδης, διδάκτωρ 
Ιστορίας του πανεπιστημίου του Λονδίνου


Η στερεότυπη εικόνα που έχουν οι περισσότεροι Νεοέλληνες για τους φιλέλληνες συνδέεται είτε με τη φυσική παρουσία και δράση Ευρωπαίων και Αμερικανών εθελοντών στην Ελλάδα κατά την Ελληνική Επανάσταση είτε με την προπαγανδιστική και φιλανθρωπική δραστηριότητα των φιλελληνικών κομιτάτων σε διάφορες χώρες την ίδια περίοδο. Σε πιο πρόσφατες περιόδους, στο πλαίσιο της εξέλιξης της Ελλάδας ως σημαντικού περιηγητικού προορισμού, ο ορισμός του «φιλέλληνα» διευρύνθηκε ώστε να περιλαμβάνει άτομα η δράση των οποίων προβάλλει μια θετική εικόνα για τη χώρα μας. Στη διαδικασία της σταδιακής καθιέρωσης της Ελλάδας ως ειδυλλιακού προορισμού, λουσμένου στο λαμπερό φως του ηλίου, με ανεξερεύνητες παραλίες, ανεπιτήδευτους κατοίκους και αρχαιότητες που έχουν αφήσει το στίγμα τους στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πολιτισμού, συνέβαλε σημαντικά μια τρίτη κατηγορία φιλελλήνων, λιγότερο προβεβλημένων αλλά εξίσου (εάν όχι περισσότερο) ειλικρινών από πολλούς σύγχρονους ομοϊδεάτες τους: οι περιηγητές και ταξιδιώτες στη χώρα μας των τελευταίων προπολεμικών και των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων. Σε αυτούς εντάσσεται και η αγγλική οικογένεια Ντάρρελ.


Για τους αναγνώστες της λογοτεχνίας το όνομα Ντάρρελ παραπέμπει συνειρμικά κυρίως στον γνωστό συγγραφέα Λώρενς Ντάρρελ, η διαμονή του σε διάφορα σημεία του ελληνικού χώρου (Κέρκυρα, Καλαμάτα, Ρόδο και Κύπρο) και η στενή του σχέση με γνωστούς λογοτέχνες της γενιάς του ’30 (κυρίως τον Γιώργο Κατσίμπαλη και τον Γιώργο Σεφέρη), είναι ήδη αρκετά γνωστές. Λιγότερο προβεβλημένος στη χώρα μας είναι ένας νεώτερος αδελφός τού Λώρενς, ο φυσιοδίφης Τζέραλντ Ντάρρελ, συγγραφέας αρκετών χιουμοριστικών έργων με γενικό θέμα την αγάπη του για τα ζώα. 
Η οικογένεια Ντάρρελ είχε τρία ακόμη μέλη: τη μητέρα, Λουίζα, και δύο ακόμη παιδιά (μικρότερα του Λώρενς αλλά μεγαλύτερα από τον Τζέραλντ), τον Λέσλι και τη Μάργκαρετ (Μάργκο). Οι απαρχές της πρόσφατης ιστορίας των Ντάρρελ ανάγονται στην Ινδία, όπου ο πατέρας, Λώρενς Σάμιουελ, εργαζόταν τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα ως μηχανικός στην εταιρεία των βρετανικών σιδηροδρόμων. Οι Ντάρρελ ζούσαν μια άνετη ζωή έως το 1928, οπότε ο πατέρας πέθανε ξαφνικά από εγκεφαλική αιμορραγία (πιθανόν όγκο στον εγκέφαλο), γεγονός που άφησε τη Λουίζα και τα τέσσερα μικρά παιδιά της χωρίς αξιόλογους οικονομικούς πόρους, καθιστώντας υποχρεωτική τη μετακίνησή τους στην Αγγλία. Καθώς όμως ήταν όλοι συνηθισμένοι σε μια μάλλον χαλαρή ζωή, δυσκολεύτηκαν να προσαρμοστούν στο βαρύ αγγλικό κλίμα και τον πιο αυστηρό τρόπο ζωής στη Γηραιά Αλβιόνα, με αποτέλεσμα η μητέρα να αρχίσει να παρουσιάζει συμπτώματα αλκοολισμού και η οικογενειακή συνοχή να καταρρέει. Έτσι, μετά από προτροπή του Λώρενς (Λάρρυ) Ντάρρελ, ο οποίος είχε ήδη αρχίσει να ανεξαρτητοποιείται, η υπόλοιπη οικογένεια μετακινήθηκε το 1935 στην Κέρκυρα, όπου παρέμεινε σχεδόν αδιάλειπτα έως το 1939-40, οπότε η κήρυξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και αργότερα η εμπλοκή και της Ελλάδας σε αυτόν, υποχρέωσαν τα μέλη της, το ένα μετά το άλλο, να αποχωρήσουν σε αναζήτηση καλύτερης τύχης αλλού.


Την «επεισοδιακή» ζωή της οικογένειας στην Κέρκυρα κατέστησε γνωστή στο
ευρύτερο κοινό τα τελευταία χρόνια η δημοφιλής χιουμοριστική βρετανική τηλεοπτική σειρά “The Durrells”, επεισόδια της οποίας έχουν προβληθεί και στη χώρα μας. Σημαντική πηγή για τη δημιουργία της τηλεοπτικής σειράς αποτέλεσαν τα κείμενα του Τζέραλντ (Τζέρρυ) Ντάρρελ. Ο Μάικλ Χάαγκ όμως, συγγραφέας του βιβλίου που παρουσιάζουμε εδώ και γνωστός ιστορικός, ο οποίος είχε την τύχη να γνωρίσει ορισμένα μέλη της οικογένειας προτού πεθάνουν, χρησιμοποίησε και ένα πλήθος άλλων πηγών που δίνουν μια πολύ πιο διεισδυτική και κατατοπιστική εικόνα του τρόπου ζωής των Ντάρρελ και του ευρύτερου κοινωνικού και φιλολογικού τους κύκλου στην προπολεμική, «αναξιοποίητη» Κέρκυρα. Στις πηγές αυτές περιλαμβάνονται αυτοβιογραφικά κείμενα των Ντάρρελ, φωτογραφίες από τη ζωή τους στην Κέρκυρα, ανεκδοτολογικές αφηγήσεις και ιστορίες τους (εν μέρει επινοημένες) αλλά και σχόλια ατόμων του περιβάλλοντός τους που αποκαλύπτουν τον χαρακτήρα και τις μεταξύ τους σχέσεις. Υπ’ αυτή την έννοια, για παράδειγμα, οι αναγνώστες πληροφορούνται ότι οι Ντάρρελ δεν κατοικούσαν συνεχώς και ταυτόχρονα στο εντυπωσιακό παραθαλάσσιο σπίτι στο Καλάμι (το οποίο παρουσιάζεται ως σταθερός χώρος διαμονής τους στην τηλεοπτική σειρά), αν και αυτό, με το γειτονικό του περιβάλλον, είναι το μόνο που έχει υποστεί τις λιγότερες μετατροπές από τα τέσσερα συνολικά σπίτια στα οποία έζησαν κατά την παραμονή τους στο νησί. 


Παράλληλα, μέσω αποσπασμάτων από τα κείμενα των Λώρενς και Τζέραλντ, οι αναγνώστες σχηματίζουν μια πολύ καλύτερη εικόνα για το πώς επηρέασε το περιβάλλον της Κέρκυρας τη διαμόρφωση της προσωπικότητας των δύο γνωστότερων εκπροσώπων της οικογένειας, αλλά και γνωρίζουν τον πραγματικό χαρακτήρα των λιγότερο γνωστών αδελφών τους, Μάργκο και Λέσλι. Στις σελίδες του βιβλίου κάνουν επίσης αισθητή την παρουσία τους δύο εκπρόσωποι της προπολεμικής Κέρκυρας, ο εξωστρεφής και επινοητικός ταξιτζής Σπύρος Χαλικιόπουλος, και ο πολυμαθής και φιλέρευνος γιατρός Θεόδωρος Στεφανίδης, η σχέση του οποίου με την οικογένεια διατηρήθηκε επί πολλά χρόνια μετά τον πόλεμο. Παράλληλα, ό Χάαγκ μας ενημερώνει ότι η πρώτη γνωριμία του γνωστού Αμερικανού συγγραφέα Χένρυ Μίλλερ με την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε την ίδια περίοδο, μετά από πρόσκληση του Λώρενς Ντάρρελ να τον επισκεφθεί στην Κέρκυρα. 


Τα σχόλια και οι περιγραφές του Μίλλερ, της Νάνσυ (πρώτης συζύγου του Λώρενς), όπως και άλλων φίλων της οικογένειας αποτυπώνουν την εικόνα μιας Κέρκυρας πολύ πιο γαλήνιας και ανεπηρέαστης από τα κύματα του μαζικού τουρισμού που έχει πλέον αλλοιώσει σοβαρά τη φύση και τον χαρακτήρα των κατοίκων της, όπως με λύπη διαπίστωνε το 1967 ο λάτρης του νησιού Τζέραλντ, που ξαναβρέθηκε τότε εκεί για τις ανάγκες του γυρίσματος ενός τηλεοπτικού ντοκυμαντέρ για το BBC («“Παντελής έλλειψη ελέγχου, απόλυτη απληστία, απόλυτη αναισθησία” ήταν το κατηγορώ του στους Έλληνες που θυσίασαν την ομορφιά στον βωμό του χρήματος – του χρήματος που δεν κατέληγε καν στις τσέπες της τοπικής κοινότητας αλλά στα τουριστικά γραφεία και στις κοινοπραξίες των ξενοδοχείων», όπως σχολιάζει ο Χάαγκ στη σελ. 283). 


Γι’ αυτούς τους λόγους η Κέρκυρα δεν λησμονήθηκε ποτέ από τους Ντάρρελ, παρότι δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν μόνιμα σε αυτήν (η Μάργκο το αποπειράθηκε κάποια στιγμή τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, αλλά χωρίς αποτέλεσμα). Χάρη στη μεθοδολογικά ολοκληρωμένη καταγραφή και τις ζωηρές περιγραφές του Χάαγκ, οι αναγνώστες του βιβλίου είναι σήμερα σε θέση, δώδεκα χρόνια μετά τον θάνατο της Μάργκο, της τελευταίας εκπροσώπου των «Ντάρρελ της Κέρκυρας» (2007), να ανασυστήσουν νοερά την ειδυλλιακή εικόνα της προπολεμικής Κέρκυρας αλλά και τον μποέμικο τρόπο ζωής μιας αντισυμβατικής αγγλικής οικογένειας τα μέλη της οποίας, παρά την «αδιάφορη» καταγωγή τους, άφησαν ένα έντονο αποτύπωμα των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους, στο πλαίσιο την οποίων η Ελλάδα κατέχει μια ιδιαίτερη θέση!

Σχόλια

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

Όλα τα θέματα του ιστολογίου

α1 Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος26 Αβράαμ Λίνκολν1 Άγγελος Έβερτ1 Άγγελος Σικελιανός1 Αγγλία12 Άγιο Όρος5 Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος3 Αδαμάντιος Κοραής9 Αθανάσιος Ευταξίας1 Αθανάσιος Σουλιώτης - Νικολαϊδης2 Αθανάσιος Τσακάλωφ1 Αιγαίο17 Αιγαίο Ελληνική θάλασσα3 Αίγινα1 Αισχύλος1 Ακρόπολη12 Αλβανία13 Αλεξάνδρεια9 Αλέξανδρος Ζαϊμης6 Αλέξανδρος Κορυζής5 Αλέξανδρος Κουμουνδούρος7 Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος14 Αλέξανδρος Οθωναίος7 Αλέξανδρος Παπάγος17 Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης7 Αλέξανδρος Παπαναστασίου17 Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής1 Αλέξανδρος Σακελαρίου5 Αλέξανδρος Υψηλάντης8 Αλέξανδρος Χατζηκυριάκος3 Αλεξάντρ Σολτζενίτσιν5 Αμερικανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Αναγέννηση3 Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος1 Αναστάσιος Παπούλας4 Ανατολική Ρωμυλία1 Ανδρέας Γ. Παπανδρέου16 Ανδρέας Καρκαβίτσας2 Ανδρέας Λόντος2 Ανδρέας Μεταξάς1 Ανδρέας Μιαούλης8 Ανδρέας Μιχαλακόπουλος13 Ανδρέας Τζίμας1 Άνθιμος Γαζής1 Αννα Κομνηνή1 Άννα Κομνηνή1 Αννίβας1 Αντάντ18 Αντιβενιζελισμός30 αντισημιτισμός5 Αντόνιο Γκράμσι1 Αντώνης Σαμαράς1 Απεργίες4 Αποικιοκρατία6 Άραβες3 Αρβανίτες1 Άρειος Πάγος3 Άρης Βελουχιώτης9 Αριστείδης ο Αθηναίος2 Αριστοτέλης7 Αριστοτέλης Ωνάσης1 Αρχαία Αθήνα28 Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία10 Αρχαία Σπάρτη22 Αρχαιοκαπηλεία6 Αρχαιολογία26 Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός3 Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος3 Αρχιμίδης4 Αστρονομία4 Αστυνομία2 Αυστρία4 Αυτοκράτορας Ηράκλειος3 Αφρική4 Αχαϊκή Συμπολιτεία2 β1 Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος43 Βαλκάνια26 βασανιστήρια1 Βασίλειος Τσίχλης23 Βασιλιάς Αλέξανδρος Α΄1 Βασιλιάς Γεώργιος Α΄22 Βασιλιάς Γεώργιος Β΄26 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄34 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄8 Βασιλιάς Όθων Α΄25 Βασιλιάς Παύλος Α΄7 Βασιλιάς Φίλιππος Β΄6 Βενιαμίν Λέσβιος1 Βιβλία και Βιβλιοθήκες37 Βιβλιοκρισίες87 Βιέννη5 Βιετνάμ2 Βιογραφίες79 Βλάσης Γαβριηλίδης1 Βουλγαρία14 γ1 Γαβριήλ Μιχαήλ Δημητριάδης8 Γαλλία21 Γαλλική Επανάσταση6 Γαριβάλδι2 Γελιογραφίες4 Γενοκτονία των Αρμενίων3 Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου6 Γερμανία51 Γεώργιος (Πλήθων) Γεμιστός2 Γεώργιος Α. Παπανδρέου19 Γεώργιος Βλάχος4 Γεώργιος Γρίβας (Διγενής)7 Γεώργιος Ζησιμόπουλος2 Γεώργιος Θεοτόκης10 Γεώργιος Κάνιγκ3 Γεώργιος Καραϊσκάκης4 Γεώργιος Καρτάλης2 Γεώργιος Καφαντάρης9 Γεώργιος Κονδύλης17 Γεώργιος Κουντουριώτης4 Γεώργιος Λεοναρδόπουλος2 Γεώργιος Παπαδόπουλος2 Γεώργιος Παπανδρέου (GAP)1 Γεώργιος Πωπ1 Γεώργιος Ράλλης6 Γεώργιος Σεφέρης2 Γεώργιος Σταύρου2 Γεώργιος Στρέιτ1 Γεώργιος Τσολάκογλου4 Γεώργιος Τσόντος (Βάρδας)1 Γιάννης Ιωαννίδης3 Γιάννης Ψυχάρης2 Γιόζιφ Μπροζ (Τίτο)8 Γιουγκοσλαβία12 Γιώργης Σιάντος4 Γιώργος Ρωμανός1 Γκουλάγκς4 Γλώσσα και καθημερινός βίος των Ελλήνων διαχρονικά35 Γράμμος - Βίτσι2 Γρηγόρης Φαράκος2 Γρηγόριος Δίκαιος (Παπαφλέσσας)7 Γρηγόριος Ξενόπουλος4 δ1 Δαρδανέλλια1 Δέσποινα Κούρτη1 Δημήτρης Παρτσαλίδης3 Δημήτριος Αναγνωστόπουλος1 Δημήτριος Βούλγαρης2 Δημήτριος Γούναρης24 Δημήτριος Ιωαννίδης1 Δημήτριος Καλλέργης1 Δημήτριος Μάξιμος1 Δημήτριος Ράλλης4 Δημήτριος Υψηλάντης10 Δημήτριος Ψαρρός4 Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδος (ΔΣΕ)19 Δημοσθένης4 Δημοψήφισμα2 δημοψήφισμα 19243 Διατροφή5 Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.)3 Δικαιοσύνη7 Διονύσιος Σολωμός1 Διπλωματία24 δοσιλογισμός3 δουλεμπόριο3 Δύση2 Δωδεκάνησα13 Ε.Ρ.Ε.5 ΕΔΕΣ15 Εθνικά Δάνεια2 Εθνική αντίσταση13 Εθνική τράπεζα4 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Ε.Α.Μ.)8 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ)6 Εθνικός Διχασμός (1914-1918)34 Εθνικός Συναγερμός3 Εθνοσυνέλευση5 ΕΚΚΑ4 Εκκλησιαστική Ιστορία10 ΕΛΑΣ29 Ελβετία4 ΕΛΔΥΚ1 Ελευθέριος Βενιζέλος71 Ελληνική λογοτεχνία5 Ελληνική Οικονομική Ιστορία34 Ελληνική Οικονομική κρίση33 Ελληνική Παιδεία23 Ελληνική Παράδοση2 Έλληνικό Έθνος33 Ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος12 Ελληνικός στρατός43 Ελληνισμός27 Ελληνισμός της Αμερικής2 Ελληνοτουρκικές σχέσεις6 Ελληνοτουρκικός πόλεμος 189711 Ελλήνων Πάσχα3 Εμμανουήλ Μπενάκης1 Εμμανουήλ Ξάνθος1 Εμμανουήλ Παπάς1 Εμμανουήλ Ρέπουλης5 Εμμανουήλ Ροϊδης4 Εμμανουήλ Τομπάζης2 Εμμανουήλ Τσουδερός5 Εμπόριο6 Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (Ε.Δ.Α.)1 Ένωση Κέντρου5 ΕΟΚ1 ΕΟΚΑ Α΄10 ΕΟΚΑ Β΄3 Επανάσταση στο Γουδή10 Επέτειος2 Επίκουρος1 Επιτάφιος1 Ερατοσθένης1 Ερυθρός Σταυρός3 ΕΣΣΔ19 Ευάγγελος Αβέρωφ3 Ευάγγελος Λεμπέσης1 Ευεργέτες1 Ευρωπαϊκή Ένωση3 Ευρωπαικός Διαφωτισμός3 εφημερίδα "Καθημερινή"5 Η γυναίκα στην Ιστορία2 Η δίκη των "εξ"25 Ήθη και έθιμα3 Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Η.Π.Α.)37 Ήπειρος14 Ηράκλειτος1 Ηρακλής Θεσσαλονίκης5 Ηρόδοτος13 Θαλής ο ΜΙλήσιος1 Θέατρο5 Θεμιστοκλής5 Θεμιστοκλής Σοφούλης9 Θεόδωρος Δηλιγιάννης6 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης13 Θεόδωρος Πάγκαλος20 Θεόδωρος Πάγκαλος (ο νεότερος)1 Θεόδωρος Τουρκοβασίλης3 Θεόφιλος Καΐρης1 Θερμοπύλες2 Θεσσαλονίκη28 Θουκυδίδης10 Θράκη11 Θρασύβουλος Τσακαλώτος3 Θρησκεία3 Θωρηκτό Αβέρωφ9 Ι.Β.Δ.104 Ιαπωνία3 Ιατρική8 Ιερή Συμμαχία8 Ιερός Λόχος6 Ιλιάδα11 Ίμια3 Ιουλιανή κρίση του ΄652 Ιούλιος Βέρν2 Ιπποκράτης ο Κώος3 Ισλάμ6 Ισοκράτης2 Ισπανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Ιστορία622 Ιστορία της Αλβανίας12 Ιστορία της Ελληνικής αεροπορίας1 Ιστορία της Κρήτης16 Ιστορία του Αθλητισμού9 Ιταλία27 Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης2 Ιωάννης Γκούρας1 Ιωάννης Δεμέστιχας3 Ιωάννης Καποδίστριας24 Ιωάννης Κωλέττης6 Ιωάννης Μακρυγιάννης6 Ιωάννης Μεταξάς41 Ιωάννης Μιχαήλ5 Ιωάννης Παπακωνσταντίνου10 Ιωάννης Συκουτρής6 Ιωάννης Τσαγκαρίδης1 Ιωάννης Τσιμισκής1 Ιωάννινα5 Ίων Δραγούμης26 Ιωνική Επανάσταση1 Κ. Θ. Δημαράς2 Καλαμάτα1 Κανέλος Δεληγιάννης3 Καρλ Γιουνγκ1 Καρλ Μαρξ1 Κάρολος Παπούλιας2 Καρχηδόνα1 κατεχόμενα της Κύπρου1 Κατοχή13 Κατοχικά Δάνεια3 Κίμων ο Αθηναίος2 Κίνα7 Κίνημα του Ρομαντισμού2 κινηματογράφος3 Κινηματογράφος και Ιστορία4 Κοινωνία των Εθνών (Κ.τ.Ε.)3 Κολλυβάδες2 Κόμμα Φιλελευθέρων11 Κομμουνισμός29 Κομνηνός Πυρομάγλου2 Κοράνιο2 Κόρινθος6 Κύθηρα1 Κυπριακή Ιστορία46 Κυριάκος Κατσιμάνης14 Κύριλλος Λούκαρις2 Κωνσταντίνος Δεμερτζής1 Κωνσταντίνος Καβάφης3 Κωνσταντίνος Καναρης6 Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή1 Κωνσταντίνος Καραμανλής11 Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο νεώτερος)2 Κωνσταντίνος Λινάρδος18 Κωνσταντίνος Μανιαδάκης6 Κωνσταντίνος Μητσοτάκης4 Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ΄8 Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος8 Κωνσταντίνος Σημίτης4 Κωνσταντίνος Σμολένσκι2 Κωνσταντίνος Τσαλδάρης4 Κωνσταντίνος Φωτιάδης5 Κωνσταντινούπολη41 Κως4 Κώστας Βάρναλης1 Κώστας Περρίκος1 Κωστής Παλαμάς6 ΛΑ.Ο.Σ3 Λαθρομετανάστευση3 Λαικό Κόμμα7 Λαμία2 Λατινική Αμερική1 Λεονίντ Τρότσκι4 Λέσβος3 Λεωνίδας Παρασκευόπουλος1 Λόγιος Ερμής4 Λόρδος Βύρων8 Λουτράκι1 Λύσανδρος1 Μαζική πολιτική προπαγάνδα2 Μακάριος11 Μακεδονία48 Μακεδονικό Ζήτημα32 Μακεδονικός Αγώνας8 Μακεδονομάχοι5 Μάνη2 Μάο Τσε Τουνγκ2 Μαραθώνας3 Μάρκος Βαφειάδης9 Μάρκος Μπότσαρης1 Μάτζικερτ1 Μεγάλη Βρετανία37 Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia)1 Μέγαρο Μαξίμου1 Μέγας Αλέξανδρος8 Μέγας Αλέξανδρος ο Μακεδών2 Μέγας Θεοδόσιος1 Μέγας Κωνσταντίνος1 Μελέτης Βασιλείου1 Μεσαίωνας5 Μέση Ανατολή2 Μεσόγειος2 Μεσολόγγι10 Μεσσήνη Μεσσηνίας12 Μεταπολεμική Ελληνική Ιστορία (1949-1974)43 Μέττερνιχ4 Μίκης Θεοδωράκης3 Μίκης Πρωτοπαπαδάκης8 Μικρά Ασία43 Μιλτιάδης ο Αθηναίος1 Μιλτιάδης Πορφυρογέννης1 Μιχαήλ Ψελλός3 Μνημείο14 Μοροζίνι2 Μουσολίνι12 Μπενιζέλος Ρούφος1 Μυστικές υπηρεσίες5 ναζισμός2 Νάξος2 Ναπολέων Βοναπάρτης2 Ναπολέων Ζέρβας10 Ναυαρίνο2 Ναύπακτος2 Ναύπλιο16 Ναυτική Ιστορία57 Νέα Δημοκρατία10 Νεοκλής Σαρρής1 Νεότουρκοι6 Νικήτας Σταματελόπουλος5 Νικηφόρος Φωκάς1 Νικίας2 Νικόλαος Δημητρακόπουλος1 Νικόλαος Λεωτσάκος3 Νικόλαος Πλαστήρας18 Νικόλαος Πολίτης1 Νικόλαος Στράτος5 Νίκος Ζαχαριάδης17 Νίκος Καζαντζάκης2 Νίκος Μπελογιάννης1 Νίκος Νικολούδης42 Νίτσε1 Ξάνθη1 Ξενοφών3 Οδυσσέας Ανδρούτσος2 Οδυσσέας Ελύτης4 Οδυσσέας Ιάλεμος2 Οδύσσεια7 Οθωμανική Αυτοκρατορία74 Οθωνική περίοδος (1832-1864)14 Οικουμενικό Πατριαρχείο8 Όλα τα άρθρα με χρονολογική σειρά1 ομάδα των "Ιαπώνων"2 Όμηρος22 ομοφυλοφιλία1 Οργανισμός ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.)3 Οργάνωση "Χ"2 Ορθοδοξία32 π. Κύριλλος Κεφαλόπουλος13 ΠΑ. ΣΟ. Κ.25 Παγκόσμιος Ιστορία23 Παλαιών Πατρών Γερμανός2 Παναγής Τσαλδάρης16 Παναγιώτης Δαγκλής1 Παναγιώτης Δεμέστιχας1 Παναγιώτης Κανελλόπουλος15 Πάνος Κορωναίος2 Πάτρα3 Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄5 Παύλος Γύπαρης4 Παύλος Κουντουριώτης14 Παύλος Μελάς2 Παυσανίας1 Παυσανίας Κατσώτας1 Παυσανίας ο περιηγητής1 ΠΕΑΝ2 Πειραιάς6 πειρατεία1 Πεισίστρατος1 Πελοποννησιακός πόλεμος7 Περικλής1 Περικλής Αργυρόπουλος1 Περικλής Γιαννόπουλος5 Περικλής Δεληγιάννης1 Περιοδικά Ιστορίας3 Περσικοί πόλεμοι10 Πετρέλαια στο Αιγαίο2 Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης4 Πέτρος Γαρουφαλιάς1 Πέτρος Μακρής - Στάϊκος5 Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης13 Πλάτων9 Πλούταρχος7 Ποίηση και αισθητική18 Πόλεμος των Μπόερς1 Πολιτικαντισμός εν Ελλάδι14 πολιτική δολοφονία18 Πολιτική Ιστορία17 Πολωνία2 Πόντος7 Πρίγκιπας Ανδρέας2 προπαγάνδα5 πρόσφυγες6 προσωκρατικοί φιλόσοφοι3 Προτεινόμενα3 Πρωτογενείς Ιστορικές πηγές30 πρωτόκολλο Πολίτη-Calfoff1 Πύρρος της Ηπείρου1 Ρήγας Παλαμίδης1 Ρήγας Φερραίος3 ριζοσπάστης1 Ρόδος10 Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία15 Ρώμη8 Ρωμηοσύνη5 Ρωσία23 Ρωσικο κόμμα3 Σάββας Γκαλιμαρίδης2 Σάμος1 Σαντόρε Σανταρόζα2 Σαντορίνη1 ΣΚΑΪ2 Σκάκι1 Σκωτία4 Σόλων3 Σοφοκλής Βενιζέλος3 Σοφοκλής Δούσμανης1 Σπυρίδων Μαρκεζίνης5 Σπυρίδων Τρικούπης3 Σταλινισμός15 Σταυροφορίες6 Σταφιδικό Ζήτημα2 Στέφανος Δραγούμης3 Στέφανος Σαράφης2 Στέφανος Σκουλούδης5 Στέφανος Στεφανόπουλος1 Στράβων5 Στρατής Μυριβίλης2 Στρατιωτική Ιστορία57 Στρατιωτικό καθεστώς Ιωαννίδη3 Στυλιανός Γονατάς7 Στυλιανός Χούτας1 Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότωφ2 Συνθήκη της Λοζάννης9 Συνθήκη των Σεβρών6 συντάξεις1 ΣΥΡΙΖΑ4 Σωκράτης3 Σώματα Ασφαλείας1 Ταγίπ Ερντογάν1 Τάγματα ασφαλείας2 Τείχος του Βερολίνου1 τεκτονισμός1 Τέχνες11 Τεχνολογία8 το παιχνίδι στην Ιστορία6 Τοπική Ιστορία1 Τουρκία20 Τουρκοκρατία (1453-1821)35 Τράπεζα της Ελλάδος5 Τράπεζες1 Τριπολιτσά2 Τσαούς Αντών (Φωστερίδης)1 Ύδρα5 Υποβρύχιο Παπανικολής1 υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ3 Υφαλοκρυπίδα1 Φαίδων Γκιζίκης3 Φαλμεράγιερ6 Φανάρι2 Φασισμός1 Φιλελληνισμός9 Φιλία1 Φιλική Εταιρεία9 Φιλολογικά και άλλα δοκίμια44 Φιλοποίμην2 Φιλορθόδοξη Εταιρεία1 Φιλοσοφία9 Φιλοσοφία της ζωής και της Ιστορίας25 Φλωρεντία1 Φλώρινα4 Φραγκοκρατία8 Φωκίων1 Φωτογραφικό Οδοιπορικό26 Χαλκιδική2 Χαράλαμπος Κατσιμήτρος3 Χαράλαμπος Τσερούλης2 Χαράτσι1 Χαρίλαος Τρικούπης13 Χαρίλαος Φλωράκης2 Χάτι Χουμαγιούν1 Χίτλερ17 Χούντα6 Χρεοκοπία10 Χρηματιστήριο4 χριστιανικό ολοκαύτωμα3 Χριστόδουλος Τσιγάντες1 Χριστούγεννα10 Χρυσόστομος Σμύρνης1 Χωροφυλακή2 Ψαρά3 ψυχολογία2 Ψυχρός Πόλεμος12 CIA4 John Iatrides1 K.K.E.44 KGB4 Mεσσήνη4 Robert Bruce2 Slider3 William Wallas2 Winston Churchil1
Εμφάνιση περισσότερων
"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας