Νικόλαος Πλαστήρας και "Μηχανή του Χρόνου": από την Ιστορία στο Μύθο


Μηχανή του Χρόνου, δεν μπορώ να πω ότι παρακολουθώ. Τυχαία διαπιστώνω ότι παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα στον Νικόλαο Πλαστήρα. Έχουν ανεβάσει 2 επεισόδια και κάθομαι να τα παρακολουθήσω. Υποτίθεται ότι έχει συμβούλους, συντελεστές (έχει 2 στρατιωτικούς και 2 βιογράφους) το θέμα έχει μελετηθεί και άρα αναμένεις ένα σοβαρό αποτέλεσμα. Αντιλαμβάνομαι βέβαια ότι θα παρουσιάζονται κάπως μονομερώς τα θετικά στοιχεία της σημαντικής αυτής προσωπικότητας, αλλά εμένα με ενδιαφέρει η στρατιωτική δράση του ιδίως στην Μικρά Ασία, η οποία παρουσιάζεται στο 2ο επεισόδιο και όσο να ‘ναι θα αξίζει τον κόπο. Ξαφνικά αρχίζουν να με ζώνουν τα φίδια. Αρχίζω από τις πλέον «ανώδυνες» παρατηρήσεις. Ενώ στο 1ο μέρος αναφέρεται ότι ο Πλαστήρας πρωτοπαρουσιάστηκε στο 5ο Σύνταγμα και πολέμησε στους Βαλκανικούς και διαρκώς υπάρχει η αναφορά στο 5ο Σύνταγμα, μετά τους Βαλκανικούς σημειώνεται ότι ο Πλαστήρας υπηρέτησε στην Λέσβο και μετά επέστρεψε στο 50ό Σύνταγμα στα Τρίκαλα (σημειωτέον ότι εκείνη την εποχή δεν είχε συσταθεί καν το 50ό Σύνταγμα). Ο Πλαστήρας αναφέρεται ότι το 1919 όταν μετέβη στην Μικρά Ασία και σε ηλικία 36 ετών, ήταν ο νεότερος συνταγματάρχης του ΕΣ, ανακριβώς βέβαια, γιατί ο Πλαστήρας προήχθη σε αντισυνταγματάρχη τον Ιούλιο του 1918 και σε συνταγματάρχη τον Αύγουστο του 1920 (οι 2 βιογράφοι τι ρόλο βαράνε;). O Αντιστράτηγος Ιωάννου αναφέρεται ως μέραρχος, ενώ ήταν ο Σωματάρχης του Σώματος Στρατού Σμύρνης (αναφορά από στρατιωτικό ο οποίος προέρχεται από την Αεροπορία!). 


Ο αφηγητής σημειώνει ότι η Συνθήκη των Σεβρών καθόριζε πως το όριο καταδίωξης εκτός ζώνης είναι 3 χιλιόμετρα (άντε πες του ξέφυγε του συντελεστή ότι δεν υπήρχε τέτοια πρόβλεψη στην Συνθήκη, αλλά την είχαν επιβάλει οι Σύμμαχοι στον ΕΣ. Συνεχίζουμε). Οι επιχειρήσεις προς Άγκυρα ξεκινούν τον Ιούνιο του 1921 αλλά η απόκλιση 2 μηνών για την Μηχανή του Χρόνου δεν έχει σημασία (σε άλλο επεισόδιο αναφέρεται ότι ο τορπιλλισμός του ΕΛΛΗ έγινε στις 15 Αυγούστου 1939!). Στην εκπομπή μαθαίνουμε ότι ο Πρίγκιπας Ανδρέας τηρούσε εχθρική στάση απέναντι του Πλαστήρα. Ένας μάλιστα από τους σχολιαστές (στέλεχος του ΕΣ) σημειώνει ότι ο Πρίγκιπας Ανδρέας ουκ ολίγες φορές αδιαφορούσε όχι για το αν θα σκοτωθεί ο Πλαστήρας, αλλά αν θα εξολοθρευθεί το σύνταγμά του (το οποίο είχαν προηγουμένως σημειώσει ότι ήταν full κωνσταντινικό). Η βαρυσήμαντη αυτή κατηγορία είναι πρωτοφανής, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι το στέλεχος έχει μπερδέψει τον Σωματάρχη Ανδρέα του 1921 με τον Μέραρχο Δημαρά του 1922, ο οποίος σίγουρα μπορεί να κατηγορηθεί ότι αδικαιολόγητα άφηνε τον Πλαστήρα οπισθοφυλακή και να αναλάβει λεπτές αποστολές λίγο πριν την συντριβή του μετώπου στο Αφιόν (δεν πειράζει όμως συνεχίζουμε). 

Οι υπεύθυνοι της εκπομπής για τον χάρτη που κατά διαστήματα παρουσιάζεται είναι για τα πανηγύρια. Ενώ ο ομιλητής αναφέρει ότι το Απόσπασμα Πλαστήρα εστάλη τον Αύγουστο του 1922 στο Καμελάρ νοτίως του Αφιόν, στον χάρτη το υποδεικνύει (με βέλος μάλιστα) στα βόρεια του Αφιόν δυτικά της Κιουτάχειας κοντά στον Σαγγάριο! Η εξέχουσα του Αφιόν Καραχισάρ καταδεικνύεται στον χάρτη στην νοτιοανατολική καμπή του Σαγγαρίου (μόνο καμιά 100ή χιλιόμετρα βορειοανατολικά από την πόλη)! Προφανώς η καμπή του ποταμού χτύπησε στους συντελεστές της εκπομπής, οι οποίοι όταν μιλάμε για εξέχουσα την Αφιόν δεν έχουν καταλάβει για τι ακριβώς πρόκειται. Πάλι καλά που στον χάρτη η Σμύρνη παραμένει σταθερά τοποθετημένη στα δυτικά!
Και τώρα αρχίζουν τα σοβαρά. Επιχειρήσεις. Αναφέρεται ότι το 5/42 ΣΕ κατέλαβε τον Ιούνιο του 1920 το Αξάριο αφού μετά από σύντονη πορεία σε 14 ώρες κάλυψε 40 χιλιόμετρα. Κατ’ αρχάς, έτσι όπως γίνεται η αναφορά, μπορεί να υποθέσει ο τηλεθεατής ότι η κατάληψη έγινε αμαχητί μετά από μια απλή πορεία (αναφορά από τον προερχόμενο εξ Αεροπορίας στρατιωτικό που προφανώς δεν είναι ο κατάλληλος για να περιγράφει μάχες πεζικού, πέραν του γεγονότος ότι η κάλυψη απόσταση 40 χιλιομέτρων εντός 14 ωρών δεν είναι κάτι εξαιρετικό ακόμα και στο πεδίο της μάχης). Κατά δεύτερον, το Απόσπασμα Πλαστήρα ξεκίνησε την επίθεση το χάραμα και κατέλαβε το Αξάριο στις 18.00 το απόγευμα (δηλαδή μετά από περίπου 10 ώρες). Μετά το Αξάριο αναφέρονται οι επόμενοι σταθμοί του Αποσπάσματος δίνοντας την εντύπωση συνεχών μαχών και τελικά σημειώνεται ότι όταν έφθασε στο Αϊς Μπατς είχε σκοτώσει 500 Τούρκους και συλλάβει 1.200 αιχμαλώτους. Δυστυχώς για τους συντελεστές της εκπομπής (αλλά και γι’ αυτούς που τους παρακολουθούν) οι αιχμάλωτοι που συνέλαβε στο Αϊς Μπατς το Απόσπασμα Πλαστήρα ήταν μόλις 188, αλλά 1.200 αιχμάλωτοι με 400-500 νεκρούς ήταν οι τουρκικές απώλειες που κατέγραψε ολόκληρη η Μεραρχία Σμύρνης (στην οποία είχε ενταχθεί το Απόσπασμα) στις επιχειρήσεις στην περιοχή του Μπαλίκεσίρ. Αλλά δεν βαριέσαι, λεπτομέρειες. Τι 188, τι 1.200; 

Αμέσως ακολουθεί η εντυπωσιακή πληροφορία ότι οι Τούρκοι είχαν κατατρομοκρατηθεί από τον Πλαστήρα που τον επικήρυξαν και του έδωσαν το προσωνύμιο Καραπιπέρ και τους τσολιάδες Σεϊτάν Ασκέρ, αλλά περιέργως ένας από τους αφηγητές της εκπομπής (καθηγητής πανεπιστημίου) κρίνει σκόπιμο (και οι συντελεστές ελαφρά τη καρδία το δέχονται) να σημειώσει ότι ο Πλαστήρας (προσωπικώς) είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος των μικρών τουρκόπουλων(!!!) όπως ο Κολοκοτρώνης στην Επανάσταση!!! Ασχολίαστο.

Στην συνέχεια έχουμε την μάχη του Γεντίζ Χαν κατά τον Οκτώβριο του 1920, όπου αναφέρεται ότι στις 11 Οκτωβρίου ο τουρκικός Στρατός επιτέθηκε εναντίον των 2ου και 3ου Συντάγματος. Απέναντί τους είχαν τον Συνταγματάρχη Κονδύλη (2ου), Πλαστήρα (που βρέθηκε;) και τον Αντισυνταγματάρχη Κωνσταντίνου (3ου). Τώρα πως επιτέθηκαν σε 2 συντάγματα και απέναντί τους είχαν 3 διοικητές, αυτό το ξέρουν οι συντελεστές της εκπομπής. Αφού παρεμβάλλεται μια φωτογραφία όπου στρατιώτες έχουν στα χέρια τους τον Πλαστήρα και τον Κωνσταντίνου μετά την ελληνική νίκη, αναφέρεται επί λέξει. «Ο Μαύρος Καβαλάρης ήταν ο ήρωας του μετώπου». Εκεί σταματά η αφήγηση της μάχης, αλλά για κάποιον που ‘χει διαβάσει για την μάχη, ξέρει, ότι οι τουρκικές δυνάμεις επιτέθηκαν στις 14 Οκτωβρίου κατά του 2ου και 3ου Συνταγμάτων και με νυκτερινή αντεπίθεση οι ελληνικές μονάδες ανέτρεψαν τον αντίπαλο επικρατώντας του αντιπάλου τον οποίον κατεδίωξαν. Το 5/42 έφθασε στην περιοχή, μόνο το μεσημέρι της 15ης μετά από νυκτερινή πορεία κι αφού είχε τελειώσει η μάχη (λεπτομέρεια θα μου πείτε, αλλά ο Πλαστήρας ήταν ο ήρωας του μετώπου κατά την εκπομπή, είτε συμμετέχει είτε όχι σε μάχη).
Ακολουθεί η μάχη του Τουμλού Μπουνάρ κατά την ελληνική επίθεση του Μαρτίου 1921 και μετά η μάχη στο ίδιο μέρος κατά την ελληνική οπισθοχώρηση. Εκεί έχουμε την περιγραφή ότι οι Τούρκοι έκαναν επίθεση στο Τουμλού Μπουνάρ αναγκάζοντας τις ελληνικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από το Αφιόν Καραχισάρ. Η κατάσταση ήταν κρίσιμη στο Τουμλού Μπουνάρ στις 28 Μαρτίου όταν σχεδόν κατελήφθη αλλά τότε εμφανίστηκε ο Πλαστήρας και με την πλευρική του κίνηση έκρινε την μάχη. Η πραγματικότητα είναι, ότι στο Τουμλού Μπουνάρ στάθμευε το 34ο Σύνταγμα (- 2 λόχοι) υπό τον Συνταγματάρχη Διαλέτη το οποίο από τις 12.00 της 26ης Μαρτίου έως τα μεσάνυχτα, αντιμετώπισε μόνο του και απέκρουσε σειρά τουρκικών επιθέσεων. Το 5/42 ΣΕ εγκαταστάθηκε το ίδιο βράδυ 5 χιλιόμετρα πίσω από το 34ο Σύνταγμα. Το πρωΐ στις 06.00 της 27ης Μαρτίου επενέβη στα δεξιά του 34ου Συντάγματος το 7ο Σύνταγμα που είχε καταφθάσει και απωθεί τον εχθρό. Στις 14.00 καταφθάνει στα αριστερά του 34ου Συντάγματος και το ΙΙ/2 Τάγμα που απωθεί κι αυτόν τον εχθρό. Την ίδια ώρα καταφθάνει και το 1ο Σύνταγμα (2 τάγματα) διαθέτοντας 1 τάγμα στην παράταξη του 34ου Συντάγματος και άλλο 1 τάγμα ως εφεδρεία. Στην διάρκεια της ημέρας το 34ο Σύνταγμα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει νικηφόρα τις τουρκικές επιθέσεις εναντίον του. Την 2η αυτή ημέρα της μάχης το 5/42 εξακολουθεί και σταθμεύει 5 χιλιόμετρα πίσω μη εμπλεκόμενο στην μάχη. 

Τα μεσάνυχτα διετάχθη για τις 28 Μαρτίου η επίθεση των 1ου και 34ου Συντάγματος, η διατήρηση των θέσεων από το 7ο Σύνταγμα και το 5/42 ΣΕ (2 τάγματα) να προωθηθεί και να πλήξει από πλάγια αριστερά της ελληνικής παράταξης τις τουρκικές δυνάμεις. Πράγματι στις 28 Μαρτίου το μεν 7ο Σύνταγμα απέκρουσε τουρκική επίθεση, τα 1ο και 34ο Συντάγματα επιτέθηκαν αλλά συνάντησαν αντίσταση, αλλά στις 12.15 επενέβη από αριστερά το 5/42 ΣΕ που είχε μαζί του και το ΙΙ/2 Τάγμα, οπότε επέτρεψαν στα 1ο και 34ο Συντάγματα να συνεχίσουν την επίθεσή τους. Δύο ώρες μετά την πλευρική επίθεση του 5/42 ΣΕ οι Τούρκοι αντιλαμβανόμενοι την μικρή του ισχύ αντεπιτέθηκαν και το έφεραν σε δύσκολη θέση, από την οποία το έβγαλε επίθεση του ΙΙ/2 Τάγματος, οπότε στις 20.00 μπόρεσαν το 5/42 ΣΕ και ΙΙ/2 Τάγμα υπό εχθρική πίεση να επιστρέψουν στις ελληνικές γραμμές. Έτσι έληξε η μάχη του Τουμλού Μπουνάρ. Είναι προφανές, ότι την κατάσταση στην 3ήμερη μάχη έσωσε αρχικά ΜΟΝΟ ΤΟΥ το 34ο Σύνταγμα και ότι δεν ήταν το 5/42 ΣΕ που έσωσε την κατάσταση αφού στην μάχη συμμετείχαν δυνάμεις από άλλα 3 συντάγματα (1ο, 2ο, 7ο) αλλά αυτά προφανώς μικρή σημασία έχουν για τους συντελεστές της εκπομπής, οι οποίοι παρουσιάζουν Λεζάντα «Ο Πλαστήρας σώζει το Α΄ Σώμα Στρατού από τις τουρκικές μεραρχίες». Ένας από τους σχολιαστές μάλιστα (μη στρατιωτικός) δεν αποφεύγει τον πειρασμό να σχολιάσει ότι ο Πλαστήρας διέσωσε όχι μόνο το Α΄ ΣΣ αλλά ολόκληρη την ελληνική Στρατιά, συμπληρώνοντας ότι ήταν μια από τις σωτήριες επεμβάσεις από τις πολλές που έκτοτε έκανε ο Πλαστήρας στο μέτωπο (αλλά ως μετριόφρων δεν χρειάζεται να τις αναφέρει).

Η αποκορύφωση έρχεται με την επιχείρηση κατά της Άγκυρας. Αφού πάρα πολύ χαλαρά ο αφηγητής ενημερώνει ότι στις αρχές Ιουλίου οι τσολιάδες του Πλαστήρα παίρνουν μέρος στην 2η και νικηφόρα μάχη του Εσκή Σεχίρ (χωρίς λεπτομέρειες για το τι έκανε από τα τέλη Ιουνίου που ξεκίνησε η ελληνική επίθεση) και χωρίς πολλά-πολλά ο ΕΣ περνάει τον Σαγγάριο. Με σοβαροφάνεια ο αφηγητής ενημερώνει ότι η ΧΙΙΙ Μεραρχία στην οποία ανήκει ο Πλαστήρας, περνάει την Αλμυρά Έρημο με «καύσωνα, χωρίς ίχνος σκιάς και χωρίς εφοδιασμό»! (οι λέξεις έχουν σημασία, ο στρατός προωθείτο για επιχειρήσεις και πριν ακόμα εμπλακεί δεν είχε εφόδια). Εδώ όμως μας περιμένει ένα συγκλονιστικό στοιχείο. Η εκπομπή σε παγκόσμια πρώτη αποκαλύπτει κάτι που δεν το ξέρει κανείς. Ο Πλαστήρας και οι τσολιάδες του συμμετείχαν στην μάχη για το ύψωμα Καλέ Γκρότο που ξεκίνησε στις 13 Αυγούστου!!! Πριν βέβαια, ενημερωνόμαστε ότι ο διοικητής του Β΄ Σώματος Στρατού Πρίγκιπας Ανδρέας «μη έχοντας επαρκή στρατιωτική κατάρτιση και γνώσεις του πεδίου της μάχης διέταξε κατά μέτωπον επίθεση». Εν τέλει ο Πλαστήρας στην κορυφή του απόρθητου οχυρού σηκώνει την σημαία (Ιβο Τζίμα style υποθέτω). Οι εν συνεχεία περιγραφές δεν έχουν καμία σημασία γιατί πολύ απλά ατυχώς για τους συντελεστές της εκπομπής και δυστυχώς για τους τηλεθεατές, στο Καλέ Γκρότο (η μάχη ξεκίνησε στις 14 Αυγούστου) ενεπλάκη η V Μεραρχία και αυτή το κατέλαβε!!! Το 5/42 ΣΕ και η ΧΙΙΙ Μεραρχία στην οποία ανήκε, ΔΕΝ συμμετείχαν στην μάχη του Καλέ Γκρότο, αλλά ΔΥΤΙΚΑ αυτού σε τοπωνύμια τα οποία δεν έχουν την αίγλη του Καλέ Γκρότο. 
Για τα μετέπειτα γεγονότα συγκεντρώνοντας όλα τα αποθέματα αντοχής σημειώνω τα πιο σπαρταριστά, αφού κατά την υποχώρηση του Αυγούστου 1922, ο στρατιωτικός εξ Αεροπορίας, αναφέρει ότι «λέγεται» πως ο Πλαστήρας ανέλαβε την διοίκηση της VIII Μεραρχίας, συγχέοντας κατά έναν παράδοξο τρόπο την ΧΙΙΙ Μεραρχία στην οποία ανήκε με την VIII Μεραρχία η οποία τότε με έδρα την Ήπειρο δεν είχε καν συγκροτηθεί ως εμπόλεμη. Βέβαια ο πτέραρχος δεν έχει καταλάβει ότι όλη η ΧΙΙΙ την οποία ανέλαβε ο Πλαστήρας δεν είχε παρά τα υπολείμματα εξ 2.000 ανδρών και δεν κάθεται να σκεφθεί πόσοι θα έχουν απομείνει από το 5/42 (μόλις 400), που κατά τα άλλα όπως εξυμνητικά αναφέρεται είναι μία από τις λίγες μονάδες που κράτησε την συνοχή της (μεταπίπτοντας από το επίπεδο Αποσπάσματος σε επίπεδο διλοχίας). 

Αναφορά γίνεται και στην τελευταία μάχη κατά την αποχώρηση από την Ερυθραία, όπου αντιμετώπισε μια «μεγάλη» τουρκική μονάδα (οι οποίοι εν συνεχεία διευκρινίζεται ότι ήταν τσέτες) και περιγράφεται πως την περικύκλωσαν με σκοπό την «εξολόθρευση» και τον «αφανισμό» τους, οπότε οι τσολίαδες συλλαμβάνουν αιχμαλώτους, τους προκαλούν σοβαρές απώλειες και τελικά οπισθοχωρούν. Οι επίσημες αναφορές όμως που υπάρχουν κάνουν λόγο για επαφή το απόγευμα της 1ης Σεπτεμβρίου του Αποσπάσματος Πλαστήρα με «σχετικά μικρό απόσπασμα εχθρικού ιππικού», το οποίο άφησε πίσω του 2 (ολόκληρους) νεκρούς. Εν κατακλείδει ο αφηγητής σημειώνει ότι η μονάδα του Πλαστήρα είναι η τελευταία που εγκατέλειψε την Μικρά Ασία, το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 1922 και ώρα 01.15 την νύκτα, αφού πρώτα ο σαλπιγκτής σάλπισε κατ’ εντολήν του Πλαστήρα την «Θοδώρα» το εμβατήριο του συντάγματος. (Πολλές λεπτομέρειες σκέφτεσαι). Οι επίσημες αναφορές όμως σημειώνουν ότι την 1η Σεπτεμβρίου η Στρατιά διέταξε να καταρτισθεί απόσπασμα 1.200 ανδρών με 8 πυροβόλα από την ΙΙ Μεραρχία και πράγματι αυτό καταρτίστηκε από το 1ο Σύνταγμα και 2 πυροβολαρχίες (η μία από την VII Μεραρχία) υπό τον Αντισυνταγματάρχη Μαρούλη (ποιος είναι αυτός;).

Συμπερασματικά, Ε-Λ-Ε-Ο-Σ. Έτσι μαθαίνουμε την ιστορία σήμερα; Και μάλιστα από στρατιωτικούς. Παιδιά, ο Πλαστήρας δεν χρειάζεται παραμύθια για να κρατήσει το όνομά του την αίγλη του.

Πηγές


Σχόλια

 1. Και βεβαια ο Πριγκιπας Ανδρεας μισουσε τον Πλαστηρα, και προσπαθησε κατ' επαναληψιν να τον στειλει στο Στρατοδικειο με αστηρικτες κατηγοριες. Αυτο προκυπτει απο το ιδιο το βιβλιο του Πριγκιπα "Δορυλαιον-Σαγγαριος". Σε ολες τις περιπτωσεις εδωσε "ακυρο" ο βασιλοφρων Διοικητης της Στρατιας Παπουλας, πραγμα που αποδεικνυει και το αβασιμο των κατηγοριων.

  Βέβαια ο πτέραρχος...... δεν κάθεται να σκεφθεί πόσοι θα έχουν απομείνει από το 5/42 (μόλις 400), που κατά τα άλλα όπως εξυμνητικά αναφέρεται είναι μία από τις λίγες μονάδες που κράτησε την συνοχή της (μεταπίπτοντας από το επίπεδο Αποσπάσματος σε επίπεδο διλοχίας).

  Το 5/42 Συνταγμα του Πλαστηρα εχασε περιπου 800 απο τους 2300 ανδρες του στις μαχες του Αυγουστου 1922. Αρα απεμεινε με 1500 ανδρες. Και βεβαια παρεμεινε συντεταγμενο, και στο σιδηροδρομικο σταθμο του Σαλιχλι απεκρουσε τις προφυλακες του τουρκικου ιππικου, κρατωντας ανοικτη τη διοδο διαφυγης της Στρατιας. Αν ειχε απομεινει με 400 ανδρες, απλα θα ειχε παυσει υφισταμενο, δε θα μπορουσε να συνεχισει μαχομενο, και βεβαια δεν θα μπορουσε να χρησιμοποιηθει για την καταληψη της εξουσιας το Σεπτεμβριο του 1922. Και παλι οι απωλειες ηταν βαρυτατες, και βεβαια αυτο καταρριπτει το παραμυθι οτι ο Πλαστηρας δηθεν τραπηκε σε φυγη προ του εχθρου στις 13-15 Αυγουστου 1922.

  Διπλα στις ανακριβειες της "Μηχανης του Χρονου" ο συγγραφεας προσεθεσε καμποσες δικες του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Idomeneas-Filoktitis
   Φίλε NF, από την σωρεία επισημάνσεων που κάνω παραθέτεις 1½ (και ούτε) και σημειώνεις στο τέλος ότι δίπλα στις ανακρίβειες της Μηχανής του Χρόνου πρόσθεσα και «κάμποσες» ακόμα. Αυτό πως χαρακτηρίζεται;
   1) Επισημαίνω ότι το στέλεχος του ΕΣ που σχολιάζει δηλώνει ότι ο Ανδρέας μισούσε τόσο τον Πλαστήρα ώστε επεδίωκε την καταστροφή του (και της μονάδας του), ενώ προφανώς τελεί εν συγχύσει στο πρόσωπο του Ανδρέα. Έχεις εσύ να καταδείξεις περίπτωση που ο Ανδρέας «συνωμότησε» για να καταστραφεί στο πεδίο της μάχης και ο Πλαστήρας και η μονάδα του; Αυτό και μόνο. Δεν αναφέρομαι στο αμοιβαίο μίσος των δύο και τα υπόλοιπα που θίγεις.
   2) Το Απόσπασμα Πλαστήρα όπως ήταν γνωστό την 13η Αυγούστου, δεν ήταν το ίδιο με αυτό 2 εβδομάδες μετά. Εκτός των 800 απωλειών στην φοβερή μάχη το 2ήμερο 13-14 Αυγούστου, δεν εξάγεται από την υπόλοιπη δράση ανάλογος αριθμός απωλειών. Ωστόσο τον αριθμό των 400 ανδρών που απέμειναν, δεν τον έβγαλα από το μυαλό μου. Τον αναφέρει ρητά ο «Συνεπαναστάτης» του Πλαστήρα, Στυλιανός Γονατάς. Εκεί ο ίδιος διευκρινίζει ότι προς ενίσχυση των 400 του Πλαστήρα, υπήχθησαν υπό αυτόν υπολείμματα του 2/40 Συντάγματος Ευζώνων (εδώ σφάλει στην αρίθμηση γιατί δεν υπήρχε 2/40 ΣΕ –αν θυμάμαι καλά), 1 ορειβατική πυροβολαρχία και ο ίδιος το ενίσχυσε με 1 ακόμα ανεξάρτητο τάγμα Ευζώνων. Τα συνολικά τμήματα της ΧΙΙΙ ΜΠ (περιλαμβανομένου του 5/42 ΣΕ) που συμμετείχαν στην κατάληψη των Αθηνών δεν ξεπερνούσαν τους 2.000 (226 αξιωματικοί και 1.720 άνδρες) επιβαίνοντες σε 1 ατμόπλοιο και περιελάμβαναν το 5/42, 3-4 άλλα τάγματα και 1 πυροβολαρχία. Από αυτούς πόσοι να ήσαν άραγε του 5/42; Είναι προφανές, ότι όπως όλες οι μονάδες της ΣΜΑ είχαν καταλήξει σκιές του εαυτούς τους κατά το διάστημα 14-31 Αυγούστου 1922, έτσι και το 5/42 ΣΕ δεν απετέλεσε εξαίρεση.

   Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

   Διαγραφή
  3. Ποῦ ἀκριβῶς στό Δορύλαιον-Σαγγάριος ἀναφέρεται πώς ὁ ἀντιστράτηγος πρίγκηπας Ἀνδρέας 3 φορές θά παρνοῦσε στρατοδικείο τόν Πλαστήρα ??

   Διαγραφή
 2. H Eλληνικη ιστορια βριθει απο μυθους και μεταθανατιες ηρωοποιησεις.Ακριβως το ιδιο γινετε και με τον Πλαστηρα.Του βαλαμε το επιθετο[ ανιδιοτελης πολεμαρχος εντιμος] και παραβλεπουμε τα πραγματικα γεγονοτα η τα διαστρεβλονουμε κατα το δοκουν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. σωστα το τονιζετε,εγινε ''ηρωας'' ο Πλαστηρας διοτι δεν ειχε αλλους'' ηρωες'' η αντιβασιλικη παραταξη.

   Διαγραφή
  2. ἔφδρος πυροβολητής20 Μαρ 2019, 10:59:00 π.μ.

   Ἡ μηχανή τοῦ χρόνου εἶναι ἐπιπέδου Μικροῦ Σερἰφη,τελείως ἀναξιόπιστη γιά νά μήν πῶ σκόπιμα ὑποβολιμαία.

   Διαγραφή
 3. Ο Πριγκιπας Ανδρεας 3 φορες θελησε να ξεκινησει προανακριση για παραπομπη του Πλαστηρα στο Στρατοδικειο, και 3 φορες εδωσε "ακυρο" ο βασιλοφρων Αρχιστρατηγος. Ποσο πιο απλα να το γραψω;

  Η επιμαχη αναφορα του Γονατα ειναι στη σελιδα 220 των απομνημονευματων του. Αν και ο Γονατας ειναι αξιοπιστος και αντικειμενικος, εν προκειμενω κανει λαθος, μαλλον επειδη γραφει απο μνημης. (αλλωστε σφαλλει και στην αριθμηση του Συνταγματος.)

  Να υποθεσω οτι δεν ακουσες ποτε τιποτα για το Σαλιχλί ;

  Οποιος επικαλειται τον αριθμο των 400, πρεπει και να εξηγησει τι απεγιναν οι υπολοιποι 1000 και πλεον ανδρες του Συνταγματος, αφου απο τις υπολοιπες μαχες "δεν εξαγεται αναλογος αριθμος απωλειων". Ανοιξε η γη και τους καταπιε; Το υπονοουμενο ειναι προφανως οτι λιποτακτησαν. Αυτο ειναι απολυτως αναληθες, το 5/42 παρεμεινε συντεταγμενο.

  Θεωρω αντιπαραγωγικες αυτες τις κοκορομαχιες. Το 5/42 πολεμησε εξαιρετικα στη Μικρα Ασια. Ο ακραιφνης βενιζελικος Διοικητης μαζι με τους ακραιφνεις αντιβενιζελικους ανδρες του. Στεκομαι σε αυτο το μεγαλο ηθικο μηνυμα, τα αλλα δεν εχουν σημασια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Idomeneas-Filoktitis
   Φίλε NF
   1) Εγώ καυτηριάζω το σχόλιο του στελέχους του ΕΣ που αναφέρει ότι ο Πλαστήρας έγινε στόχος του Πρίγκηπα Ανδρέα του οποίου προφανώς οι "σκόπιμες" διαταγές που έδωσε στο 5/42 έθεσαν σε κίνδυνο τον ίδιο και το 5/42. Εσύ αναφέρεσαι στο θέμα της αντιπάθειας του Ανδρέα προς τον Πλαστήρα αλλά γενικώς (αίτηση προανακρίσεων), όχι για περιστατικά που οδήγησαν τον 1ο να δώσει διαταγές που έθεταν σε κίνδυνο τον 2ο.
   2) Το ότι ο Γονατάς συγχέει το 2/40 με το 3/40 είναι τόσο σοβαρό, ώστε να θέσει σε αμφισβήτηση τον αριθμό των 400 που σημειώνει; O Γονατάς δεν γράφει απλώς από μνήμης. Είναι φανερό ότι έχει κρατήσει σημειώσεις αφού τα γεγονότα που διηγείται τα θέτει σε ημερολογιακή καθημερινή βάση. Για να έχει κρατήσει σημείωση της ενίσχυσης που δέχθηκε ο Πλαστήρας, μάλλον κάτι σημαίνει αυτό. Ο αριθμός των 400 επιβεβαιώνεται έμμεσα από τον αριθμό των ανδρών ΟΛΗΣ της ΧΙΙΙ ΜΠ που επιβιβάστηκε σε 1 ατμόπλοιο για την Αθήνα στις 12 Σεπτεμβρίου 1922 και το σύνολο των οποίων δεν υπερέβαινε τους 2.000. Δεν πιστεύεις ότι ο Πλαστήρας σε αυτό το τόλμημα, θα επιθυμούσε να έχει μαζί του, το σύνολο των πιστών του στρατιωτών του 5/42 ΣΕ;
   Εγώ δεν άρχισα καμμία κοκορομαχία, επισημάνσεις κάνω σε ανεύθυνες σοβαροφανείς και αυθαίρετες αναφορές των συντελεστών της συγκεκριμένης εκπομπής.

   Διαγραφή
  2. @idomeneaw Filoktitis
   Δεν απαντας τι απεγιναν οι υπολοιποι 1.000 και πλεον ανδρες του 5/42 κατα την υποχωρηση.

   Επισημαινω επισης οτι δεν υπηρχε ΧΙΙΙ Μεραρχια μετα τις 17/8/1922, αφου αυτη αφανιστηκε στο Αλη Βεραν, και τα λιγοστα απομειναρια της απορροφηθηκαν απο αλλες μοναδες που οπισθοχωρουσαν εν διαλυσει. Πολυ απλα, το 5/42 μαζι με υπολειμματα μερικων μοναδων της Ομαδας Φραγκου που παρελαβε καθ' οδον, μετονομαστηκε μετα τις 20/8 σε "ΧΙΙΙ Μεραρχια" υπο τις διαταγες του Πλαστηρα, και επομενως ηταν λογικο αυτη να εχει δυναμη Συνταγματος περιπου.

   Υπαρχει η εξης αντιφαση: Το 5/42 που υποτιθεται οτι ειχε χασει το 80 % και πλεον της δυναμης του, εκφυλισθεν σε "διλοχια", να απωθει το τουρκικο Ιππικο στο Σαλιχλί, να γινεται η αιχμη του δορατος των στασιαστων στην καταληψη της Αθηνας, και επιπλεον ο Διοικητης του να κατηγορειται και απο πανω απο την αντιθετη παραταξη οτι δε σταθηκε να πολεμησει στο Τουμλου Μπουναρ και αλλου κατα την υποχωρηση. Δεν εχει λογικη ολο αυτο.........

   Διαγραφή
  3. Idomeneas-Filoktitis
   NF αναφέρω ξεκάθαρα ότι κατά την γνώμη μου το 5/42 δεν αποτελούσε εξαίρεση στην εικόνα που παρουσίαζαν οι άλλες μονάδες της ΣΜΑ κατά την υποχώρηση, των οποίων η δύναμη είχε απομειωθεί (είτε από απώλειες, είτε από διαρροή των ανδρών) σε απίστευτα ποσοστά. Ο αριθμός των 400 που αναφέρει ο Γονατάς, γίνεται στην ημερολογιακή καταγραφή 31 Αυγούστου. Δεν σημαίνει ότι αυτός ήταν και τις προηγούμενες ημέρες, κατά την μάχη του Σαλιχλή, ή στο Τουμλού Μπουνάρ (αν απαντάει αυτό στην αντίφαση που επισημαίνεις).

   Διαγραφή
 4. Η προδοσία της Μ. Ασίας-Σμύρνης !.... http://dia-kosmos.blogspot.com/2014/10/blog-post_7.html ΟΙ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΓΟΝΑΤΑΣ και ο ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ οι οποίοι ενδιαφέρθησαν μόνον να μεταφέρουν τα τμήματα τους ανέπαφα, εις Χίον και Μυτιλήνην διά να κηρύξουν επανάστασιν κατά της νομίμου κυβερνήσεως.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Για τις καφετζούδες είπε τίποτα η Μηχανή του Χρόνου ;
  Για το ότι ήθελε να ταχθούμε στο πλευρό του Άξονα ;
  Για την απώλεια της Ανατολικής Θράκης που παρέδωσαν χωρίς πόλεμο στους Τούρκους ;
  Για την στάση του στο Τσαούς Τσιφλίκ που δεν εκτέλεσε τις διαταγές που έλαβε με αποτέλεσμα τις πολλές απώλειες για την 5η μεραρχία ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Περιμένατε κάτι διαφορετικό; Ο Πλαστήρας ήταν βενιζελικός και πρέπει να συνεχίζεται η αγιοποίηση από δημοσιογράφους, " ιστορικούς " κλπ. του. Ο περισσότερος κόσμος δεν θα ψάξει τι και πως ( πως ο Πλαστήρας τηλεμεταφερόταν στον μέτωπο κλπ ) απλά θα του μείνει πως ήταν ο αψεγάδιαστος πολέμαρχος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. δεν εκανα τον κοπο να δω την μηχανη του χρονου διοτι δεν ηθελα να ακουσω για μια ακομη φορα τις ψευτιες και τις συκοφαντιες κατα του πριγκιπα Ανδρεα και των βασιλικων της εποχης, ευχαριστω πολυ που ειχατε την υπομονη να ασχολειθειτε με τοσα ψεμματα και τοσες ανακριβειες και εν συνεχεία να τα αποκαλυψετε.

   Διαγραφή
 7. Αν ο Πλαστήρας δεν πολέμησε, έχεις σοβαρή διαστρεβλωτική προκατάληψη. Καλά θα κάνεις να επισκεφθείς τα αρχεία της ΒτΕ και να διαβάσεις τις αναφορές-καταθέσεις των εμπλεκόμενων στη δίκη των 6. Επί πλέον η πολιτικοποίηση μιας τραγωδίας, ο διχασμός των Ελλήνων και η αφ'υψηλού διατύπωση για σοβαροφάνεια κ.α. παρόμοια δίνουν την εικόνα κάποιου που ανοίγει το βιβλίο της ΔΙΣ για να διαπιστώσει λάθη (που υπάρχουν ή ερμηνεύονται ως τέτοια), αλλά χάνει την ουσία. Ο ΕΣ έδωσε έναν τεράστιο αγώνα, με χιλιάδες νεκρούς, με μια τραγωδία ξεριζωμού ανείπωτη και στο τέλος με μία κατάρρευση που η πολιτική ηγεσία έπρεπε να προλάβει. Η εκτέλεση της νόμιμα εκλεγμένης Ελληνικής κυβέρνησης ήταν παράνομη. Αν βέβαια βγήκε με άλλες υποσχέσεις (πχ. θα σχίσουμε τα μνημόνια) και τελικά εφάρμοσε την πολιτική του Βενιζέλου (θα έλεγα με αγαθές προθέσεις) γιατί ένας ολόκληρος λαός ήθελε την απελευθέρωση των σκλαβωμένων Ελλήνων, ξεκίνησε με υπέρ-εμπιστοσύνη ως προς τις δυνατότητες των Ελλήνων και κατέληξε σε φιάσκο αφού έδωσε τις δικαιολογίες που χρειάζονταν Ιταλοί και Γάλλοι για να αλλάξουν πλευρά να πάνε με τον Κεμάλ.
  Ο αφορισμός σου "...δεν εκανα τον κοπο να δω την μηχανη του χρονου διοτι δεν ηθελα να ακουσω για μια ακομη φορα τις ψευτιες και τις συκοφαντιες κατα του πριγκιπα Ανδρεα και των βασιλικων της εποχης..." σε προδίδει. Άλλαξε στρατόπεδο έλα με την Ελλάδα. Ούτε δεξιά, ούτε αριστερά. Ούτε βενιζελικός, ούτε βασιλικός. Αρκετή χρονική απόσταση έχουμε από τα γεγονότα για να συμπεράνουμε ότι ο διχασμός (με ευθύνη του Βενιζέλου, αλλά κυρίως του Κωνσταντίνου που δεν δέχονταν ο εκλεγμένος κυβερνήτης να εφαρμόσει την πολιτική που θεωρούσε εθνικά συμφέρουσα), μας άφησε μόνιμα ανάπηρους. Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ και λάθη να κάνει αναδεικνύει μία προσωπικότητα που ήταν στην πρώτη γραμμή από τους Βαλκανικούς Πολέμους μέχρι την τελευταία μέρα της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Τους βαθμούς τους πήρε με ανδραγαθίες. Μία προσωπικότητα που άφησε μηδέν προσωπική περιουσία πίσω του. Πίσω από τις διορθώσεις των λαθών (που μερικές είναι σωστές) άλλα θες να περάσεις και προδίδεσαι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Idomeneas-Filoktitis
   Ανώνυμε αν αναφέρεσαι σε εμένα, μάλλον έχεις μπερδέψει τα σχόλιά μου (αναφέρεις κάτι για αφορισμό, που δεν αφορά δικό μου σχόλιο). Αν από τα γραφόμενά μου έχεις αντιληφθεί ότι λέω πως ο Πλαστήρας δεν πολέμησε και δεν πήρε με την αξία του, τους βαθμούς (διάβασες την τελευταία φράση στην ανάρτησή μου;) τότε γενικώς δεν καταλαβαίνεις τι διαβάζεις. Δεν αντιλαμβάνομαι ποιο είναι το πρόβλημα αν εντοπίζει κάποιος τα τερατώδη λάθη που είναι τόσο εξόφθαλμα στην εκπομπή; Εκτός αν το πρόβλημα είναι ότι τα λάθη εντοπίζονται σε μια εκπομπή για μια προσωπικότητα σαν τον Πλαστήρα. Σε λίγο θα μου πείτε να ζητήσω και συγγνώμη. Επιπλέον θα ήθελα να μου υποδείξεις ποιες (μερικές) από τις διορθώσεις των λαθών που κάνω είναι ορθές και ποιες (οι υπόλοιπες μερικές) εσφαλμένες για να καταλάβουμε το βαθμό της δικής σου σοβαρότητας. Εσύ κι όχι εγώ έχεις μπλέξει τα καθαρά στρατιωτικά θέματα στα οποία περιορίζομαι και δίνεις πολιτική διάσταση με τις ειρωνίες σου και θεωρίες συνομωσίας ("άλλα θες να περάσεις και προδίδεσαι").

   Διαγραφή
  2. Προφανώς δεν είσαι εσύ που ανέφερες "δεν εκανα τον κοπο να δω την μηχανη του χρονου διοτι δεν ηθελα να ακουσω για μια ακομη φορα τις ψευτιες και τις συκοφαντιες κατα του πριγκιπα Ανδρεα και των βασιλικων της εποχης, ευχαριστω πολυ που ειχατε την υπομονη να ασχολειθειτε με τοσα ψεμματα και τοσες ανακριβειες και εν συνεχεία να τα αποκαλυψετε."

   Διαγραφή
  3. ἔφεδρος πυροβολητής20 Μαρ 2019, 11:19:00 π.μ.

   Ἄνώνυμε : ποιά ἦταν ἡ ἐθνικά συμφέρουσα πολιτική ?τοῦ Βενιζέλου ?πού πρότεινε ἐγγράφως στόν Κωνσταντίνο νά δώσουμε τήν Δράμα καί τήν Καβάλα στούς Βούλγαρους,ὥστε νά μείνουν οὐδέτεροι ἐάν καί ὅταν θά μᾶς ἔδιναν οἱ Ἀγγλογάλλοι κάποια περιοχή στήν Μικρά Ἀσία ??(οἱ τρεῖς ἐπιστολές του στόν βασιλιᾶ τό 1915).γιά τήν τσέπη του ἦταν πάντα συμφέρουσα ἡ πολιτική του ,ὅπως ὅταν πῆρε 2.000.000 χρυσά φράγκα άπό τούς Γάλλους γιά νά κάνη τό κίνημα τῆς Θεσσαλονίκης,ὥστε νά δημιουργθῆ μέτωπο καί νά ἀνακουφισθῆ ἡ Γαλλία πού ψυχομαχοῦσε στόν πρῶτο παγκόσμιο πόλεμο.Πού πῆρε προφορική καί μόνον ἄδεια ἀπό τούς Ἄγγλους νά στείλη στρατό γιά νά προστατεύση τόν πληθυσμό στήν Σμύρνη καί διέταξε τόν Παρασκευόπουλο νά προχωρήση στό ἐσωτερικό καί νά καταλάβη τήν Προύσσα?

   Διαγραφή
 8. Ο Πλαστήρας πολέμησε όπως και τόσοι άλλοι Έλληνες αξιωματικοί. Τίποτα το ξεχωριστό δεν είχε η δράση του , όπως προσπαθούν να μας πείσουν χρόνια τώρα οι φανατικοί βενιζελικοί. Απλά η ( εκπληκτική αλήθεια) βενιζελική-κεντροαριστερή προπαγάνδα, κατασκεύασε άλλον έναν δημοκρατικό υπερήρωα που θα χρησίμευε για να ελέγχει το στράτευμα.. Υπάρχουν πολλά μελανά σημεία στην ζωή του ( πχ υποχώρηση, εκτέλεση των έξι, ανατολική θράκη, 1933, κατοχή ) που οι ιστορικοί τα προσπερνούν λόγω της ιδεολογίας του. Ενώ σε συντηρητικούς αξιωματικούς( ακόμα και στον κατσιμήτρο) αποδίδουν με ευκολία την ρετσινιά του δωσίλογου, ο Πλαστήρας που στήριζε Άξονα και διαφωνούσε με τον ελληνοιταλικό πόλεμο χαρακτηρίζεται ως θύμα των Άγγλων και πατριώτης!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ἔφεδρος πυροβολητής20 Μαρ 2019, 10:42:00 π.μ.

   ἀκριβῶς ἔτσι εἶναι !

   Διαγραφή
  2. ἔφεδρος πυροβολητής26 Μαρ 2019, 11:18:00 π.μ.

   Γράφει ὁ προιστάμενός του σωματάρχης ἀντιστράτηγος πρίγηπας Ἀνδρέας : < ἡ προσωπική του ἀνδρεία ὑπό το πὺρ ἦτο καλή,οὐχί ὅμως ἐξαιρετική,ἦτο ὁμοία τῆς τῶν ἄλλων (τοῦ συνταγματάρχου Ρόκα ἤ τοῦ συνταγματάρχου Παναγιωτάκου),βεβαίως δε κατωτέρα τοῦ συνταγματάρχου Ζήρα,ὅστις κατείχετο κυριολεκτικῶς ὑπό ἀναισθησίας ἐνώπιον τοῦ ἐχθροῦ>.
   Ἀπό το βιβλίο Ἀνδρέου Βασιλόπαιδος

   Διαγραφή
 9. Ο άνθρωπος που το ξημέρωμα της 15ης Αυγούστου 1922 άφησε ανοιχτή την "κερκόπορτα" του συμπτυσσόμενου ελληνικού μετώπου με αποτέλεσμα τη διάλυση του ελληνικού στρατού, γύρισε στην Αθήνα να εκτελέσει τους κυβερνώντες για προδοσία ώστε να αποφύγει τη λογοδοσία.

  Το πρωινό εκείνο της σύγχυσης και του πανικού ετράπη σε φυγή και το απόσπασμα του Πλαστήρα, ο οποίος, ωστόσο, κατάφερε να συγκρατήσει ορισμένους από τους φυγάδες τόσο από το δικό του όσο και από άλλα Συντάγματα. Κάπως έτσι μάλλον προκύπτουν οι 400 άντρες που αναφέρει ο Γονατάς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ἐάν μιλᾶς γιά το κενό μεταξύ 1ης καί 4ης μεραρχιῶν,ἀφέθηκε ἀκάλυπτο τήν νύχτα τῆς 13ης.

   Διαγραφή
  2. Τη νύχτα της 14ης, από το μεσημέρι της οποίας ξεκίνησε η σύμπτυξη.

   Διαγραφή
  3. ἔφεδρος πυροβολητής20 Μαρ 2019, 10:54:00 π.μ.

   Στήν ἔκθεσή του ,μετά τήν καταστροφή,ὁ διοικητής τῆς 4ης μεραρχίας ὑποστράτηγος Δημαρᾶς ἀναφέρει< μέχρι και σήμερα ἀγνοῶ ποῦ ἤχθη τό απόσπασμα Πλαστῆρα τήν νύκτα τῆς 13ης πρός 14ην Αύγούστου>.

   Διαγραφή
  4. Ίσως σε κάποια έκδοση να έχει γίνει λάθος. Εγώ όπου έχω δει την κατάθεση Δημαρά μιλάει για 14 προς 15. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. 13 Αυγούστου, ημέρα Σάββατο, ξεκίνησε η τουρκική επίθεση. Τη Δευτέρα διασπάστηκε το μέτωπο.

   Διαγραφή
  5. ἔφεδρος πυροβολητής21 Μαρ 2019, 11:15:00 π.μ.

   τήν 13η το ἀπόσπασμα Πλαστήρα διατάχθηκε νἀ πάρη θέση στό κιουτσούκ καλετζίκ,ἀπό ὅπου τήν 14η διώχθηκε ἀπό τουρκική ἐπιθεση.ἕνα τάγμα τοῦ 5/42 πού διετάχθη νά ἀντεπιτεθῆ,ἀνετράπη καί ὑποχώρησε.

   Διαγραφή
  6. Εγώ αναφέρθηκα στο γεγονός της μη εγκατάστασης από τον Πλαστήρα προφυλακών στα υψώματα νοτίως του Κιουπρουλού μετά την υποχώρηση που οδήγησε στον αιφνιδιασμό του συμπτυσσόμενου ελληνικού στρατού από τους τούρκους και τη διάσπαση του μετώπου.

   Υπάρχει και το θέμα της μη εκτέλεσης διαταγής να ενεργήσει επίθεση προς ανακατάληψη του ¨Μαύρου Βράχου¨τόσο τη 13η όσο και τη 14η Αυγούστου.

   Διαγραφή
  7. Εφεδρος πυροβολητης21 Μαρ 2019, 6:14:00 μ.μ.

   Τοτε συμφωνουμε

   Διαγραφή
 10. Είναι το γνωστό που συμβαίνει συνεχώς όχι μόνο εδώ αλλά και αλλού. Βγαίνει ο άνθρωπος και λέει: παίδες αυτά δεν έγιναν έτσι όπως τα λέει η μηχανή, αλλά αλλιώς. Από όσα γράφει φαίνεται ότι το κατέχει, τέλος πάντων πείθει ότι το κατέχει καθώς δεν είναι εύκολο να καταλάβεις, αυτή είναι η αλήθεια. Και βγαίνουν από κάτω και γράφουν για άλλα άσχετα πράγματα από αυτά που ανέφερε στο άρθρο, επειδή ίσως δεν τα ξέρουν και αυτοί, αλλά προτιμούν να πουν για αυτά που ξέρουν και ας μην αναφέρονται στο άρθρο. Και ακολουθεί μια βαβέλ σημειωμάτων, ποιός είπε τι και πότε που δεν καταλαβαίνεις τίποτε. Κλασσική περίπτωση!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ο μύθος του Πλαστήρα κατασκευάστηκε σκοπίμως τις παραμονές του προαποφασισμένου κινήματος του Σεπτεμβρίου του 22 από τις βενιζελικές εφημερίδες με ανύπαρκτα κατορθώματα και υπερβολές και στόχο να γίνει αποδεκτός από τον λαό, αφού ως τότε, όπως είναι φυσικό, κανένας δεν τον γνώριζε. Έκτοτε οφείλει να συντηρείται προς χάριν της υστεροφημίας του πραξικοπήματος που διέσωσε την Ελλάδα από τον "επάρατο κωνσταντινισμό" και κατόρθωσε τη Συνθήκη της Λωζάνης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Πολύ αναλυτικά και τεκμηριωμένα περί Πλαστήρα στη Μικρασιατική Εκστρατεία είναι τα παρακάτω άρθρα από το εξειδικευμένο μπλογκ belisarius21 (και με εξαιρετικά ενδιαφέροντα διάλογο και στα σχόλια):

  https://belisarius21.wordpress.com/2019/04/20/%ce%b7-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b2%ce%bb%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b4%cf%81%ce%ac%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%85%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b3%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%ac%cf%81/

  https://belisarius21.wordpress.com/2019/05/19/%ce%b7-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b2%ce%bb%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%b7-%ce%b4%cf%81%ce%b1%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%85%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b3%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%81/

  https://belisarius21.wordpress.com/2019/06/14/%ce%b7-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b2%ce%bb%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b4%cf%81%ce%ac%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%85%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b3%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%ac%cf%81-3/

  https://belisarius21.wordpress.com/2019/06/25/%ce%b7-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b2%ce%bb%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b4%cf%81%ce%ac%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%85%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b3%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%ac%cf%81-4/

  https://belisarius21.wordpress.com/2020/01/05/%ce%bf-%cf%83%cf%85%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b3%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%ac%cf%81%cf%87%ce%b7%cf%82-%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c%ce%bb%ce%b1%ce%bf%cf%82-%cf%80%ce%bb%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%ae%cf%81%ce%b1%cf%82-2/

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

Όλα τα θέματα του ιστολογίου

α1 Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος26 Αβράαμ Λίνκολν1 Άγγελος Έβερτ1 Άγγελος Σικελιανός1 Αγγλία12 Άγιο Όρος5 Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος3 Αδαμάντιος Κοραής9 Αθανάσιος Ευταξίας1 Αθανάσιος Σουλιώτης - Νικολαϊδης2 Αθανάσιος Τσακάλωφ1 Αιγαίο17 Αιγαίο Ελληνική θάλασσα3 Αίγινα1 Αισχύλος1 Ακρόπολη12 Αλβανία13 Αλεξάνδρεια9 Αλέξανδρος Ζαϊμης6 Αλέξανδρος Κορυζής5 Αλέξανδρος Κουμουνδούρος7 Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος14 Αλέξανδρος Οθωναίος7 Αλέξανδρος Παπάγος17 Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης7 Αλέξανδρος Παπαναστασίου17 Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής1 Αλέξανδρος Σακελαρίου5 Αλέξανδρος Υψηλάντης8 Αλέξανδρος Χατζηκυριάκος3 Αλεξάντρ Σολτζενίτσιν5 Αμερικανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Αναγέννηση3 Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος1 Αναστάσιος Παπούλας4 Ανατολική Ρωμυλία1 Ανδρέας Γ. Παπανδρέου16 Ανδρέας Καρκαβίτσας2 Ανδρέας Λόντος2 Ανδρέας Μεταξάς1 Ανδρέας Μιαούλης8 Ανδρέας Μιχαλακόπουλος13 Ανδρέας Τζίμας1 Άνθιμος Γαζής1 Αννα Κομνηνή1 Άννα Κομνηνή1 Αννίβας1 Αντάντ18 Αντιβενιζελισμός30 αντισημιτισμός5 Αντόνιο Γκράμσι1 Αντώνης Σαμαράς1 Απεργίες4 Αποικιοκρατία6 Άραβες3 Αρβανίτες1 Άρειος Πάγος3 Άρης Βελουχιώτης9 Αριστείδης ο Αθηναίος2 Αριστοτέλης7 Αριστοτέλης Ωνάσης1 Αρχαία Αθήνα28 Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία10 Αρχαία Σπάρτη22 Αρχαιοκαπηλεία6 Αρχαιολογία26 Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός3 Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος3 Αρχιμίδης4 Αστρονομία4 Αστυνομία2 Αυστρία4 Αυτοκράτορας Ηράκλειος3 Αφρική4 Αχαϊκή Συμπολιτεία2 β1 Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος43 Βαλκάνια26 βασανιστήρια1 Βασίλειος Τσίχλης23 Βασιλιάς Αλέξανδρος Α΄1 Βασιλιάς Γεώργιος Α΄22 Βασιλιάς Γεώργιος Β΄26 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄34 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄8 Βασιλιάς Όθων Α΄25 Βασιλιάς Παύλος Α΄7 Βασιλιάς Φίλιππος Β΄6 Βενιαμίν Λέσβιος1 Βιβλία και Βιβλιοθήκες37 Βιβλιοκρισίες87 Βιέννη5 Βιετνάμ2 Βιογραφίες79 Βλάσης Γαβριηλίδης1 Βουλγαρία14 γ1 Γαβριήλ Μιχαήλ Δημητριάδης8 Γαλλία21 Γαλλική Επανάσταση6 Γαριβάλδι2 Γελιογραφίες4 Γενοκτονία των Αρμενίων3 Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου6 Γερμανία51 Γεώργιος (Πλήθων) Γεμιστός2 Γεώργιος Α. Παπανδρέου19 Γεώργιος Βλάχος4 Γεώργιος Γρίβας (Διγενής)7 Γεώργιος Ζησιμόπουλος2 Γεώργιος Θεοτόκης10 Γεώργιος Κάνιγκ3 Γεώργιος Καραϊσκάκης4 Γεώργιος Καρτάλης2 Γεώργιος Καφαντάρης9 Γεώργιος Κονδύλης17 Γεώργιος Κουντουριώτης4 Γεώργιος Λεοναρδόπουλος2 Γεώργιος Παπαδόπουλος2 Γεώργιος Παπανδρέου (GAP)1 Γεώργιος Πωπ1 Γεώργιος Ράλλης6 Γεώργιος Σεφέρης2 Γεώργιος Σταύρου2 Γεώργιος Στρέιτ1 Γεώργιος Τσολάκογλου4 Γεώργιος Τσόντος (Βάρδας)1 Γιάννης Ιωαννίδης3 Γιάννης Ψυχάρης2 Γιόζιφ Μπροζ (Τίτο)8 Γιουγκοσλαβία12 Γιώργης Σιάντος4 Γιώργος Ρωμανός1 Γκουλάγκς4 Γλώσσα και καθημερινός βίος των Ελλήνων διαχρονικά35 Γράμμος - Βίτσι2 Γρηγόρης Φαράκος2 Γρηγόριος Δίκαιος (Παπαφλέσσας)7 Γρηγόριος Ξενόπουλος4 δ1 Δαρδανέλλια1 Δέσποινα Κούρτη1 Δημήτρης Παρτσαλίδης3 Δημήτριος Αναγνωστόπουλος1 Δημήτριος Βούλγαρης2 Δημήτριος Γούναρης24 Δημήτριος Ιωαννίδης1 Δημήτριος Καλλέργης1 Δημήτριος Μάξιμος1 Δημήτριος Ράλλης4 Δημήτριος Υψηλάντης10 Δημήτριος Ψαρρός4 Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδος (ΔΣΕ)19 Δημοσθένης4 Δημοψήφισμα2 δημοψήφισμα 19243 Διατροφή5 Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.)3 Δικαιοσύνη7 Διονύσιος Σολωμός1 Διπλωματία24 δοσιλογισμός3 δουλεμπόριο3 Δύση2 Δωδεκάνησα13 Ε.Ρ.Ε.5 ΕΔΕΣ15 Εθνικά Δάνεια2 Εθνική αντίσταση13 Εθνική τράπεζα4 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Ε.Α.Μ.)8 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ)6 Εθνικός Διχασμός (1914-1918)34 Εθνικός Συναγερμός3 Εθνοσυνέλευση5 ΕΚΚΑ4 Εκκλησιαστική Ιστορία10 ΕΛΑΣ29 Ελβετία4 ΕΛΔΥΚ1 Ελευθέριος Βενιζέλος71 Ελληνική λογοτεχνία5 Ελληνική Οικονομική Ιστορία34 Ελληνική Οικονομική κρίση33 Ελληνική Παιδεία23 Ελληνική Παράδοση2 Έλληνικό Έθνος33 Ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος12 Ελληνικός στρατός43 Ελληνισμός27 Ελληνισμός της Αμερικής2 Ελληνοτουρκικές σχέσεις6 Ελληνοτουρκικός πόλεμος 189711 Ελλήνων Πάσχα3 Εμμανουήλ Μπενάκης1 Εμμανουήλ Ξάνθος1 Εμμανουήλ Παπάς1 Εμμανουήλ Ρέπουλης5 Εμμανουήλ Ροϊδης4 Εμμανουήλ Τομπάζης2 Εμμανουήλ Τσουδερός5 Εμπόριο6 Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (Ε.Δ.Α.)1 Ένωση Κέντρου5 ΕΟΚ1 ΕΟΚΑ Α΄10 ΕΟΚΑ Β΄3 Επανάσταση στο Γουδή10 Επέτειος2 Επίκουρος1 Επιτάφιος1 Ερατοσθένης1 Ερυθρός Σταυρός3 ΕΣΣΔ19 Ευάγγελος Αβέρωφ3 Ευάγγελος Λεμπέσης1 Ευεργέτες1 Ευρωπαϊκή Ένωση3 Ευρωπαικός Διαφωτισμός3 εφημερίδα "Καθημερινή"5 Η γυναίκα στην Ιστορία2 Η δίκη των "εξ"25 Ήθη και έθιμα3 Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Η.Π.Α.)37 Ήπειρος14 Ηράκλειτος1 Ηρακλής Θεσσαλονίκης5 Ηρόδοτος13 Θαλής ο ΜΙλήσιος1 Θέατρο5 Θεμιστοκλής5 Θεμιστοκλής Σοφούλης9 Θεόδωρος Δηλιγιάννης6 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης13 Θεόδωρος Πάγκαλος20 Θεόδωρος Πάγκαλος (ο νεότερος)1 Θεόδωρος Τουρκοβασίλης3 Θεόφιλος Καΐρης1 Θερμοπύλες2 Θεσσαλονίκη28 Θουκυδίδης10 Θράκη11 Θρασύβουλος Τσακαλώτος3 Θρησκεία3 Θωρηκτό Αβέρωφ9 Ι.Β.Δ.104 Ιαπωνία3 Ιατρική8 Ιερή Συμμαχία8 Ιερός Λόχος6 Ιλιάδα11 Ίμια3 Ιουλιανή κρίση του ΄652 Ιούλιος Βέρν2 Ιπποκράτης ο Κώος3 Ισλάμ6 Ισοκράτης2 Ισπανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Ιστορία622 Ιστορία της Αλβανίας12 Ιστορία της Ελληνικής αεροπορίας1 Ιστορία της Κρήτης16 Ιστορία του Αθλητισμού9 Ιταλία27 Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης2 Ιωάννης Γκούρας1 Ιωάννης Δεμέστιχας3 Ιωάννης Καποδίστριας24 Ιωάννης Κωλέττης6 Ιωάννης Μακρυγιάννης6 Ιωάννης Μεταξάς41 Ιωάννης Μιχαήλ5 Ιωάννης Παπακωνσταντίνου10 Ιωάννης Συκουτρής6 Ιωάννης Τσαγκαρίδης1 Ιωάννης Τσιμισκής1 Ιωάννινα5 Ίων Δραγούμης26 Ιωνική Επανάσταση1 Κ. Θ. Δημαράς2 Καλαμάτα1 Κανέλος Δεληγιάννης3 Καρλ Γιουνγκ1 Καρλ Μαρξ1 Κάρολος Παπούλιας2 Καρχηδόνα1 κατεχόμενα της Κύπρου1 Κατοχή13 Κατοχικά Δάνεια3 Κίμων ο Αθηναίος2 Κίνα7 Κίνημα του Ρομαντισμού2 κινηματογράφος3 Κινηματογράφος και Ιστορία4 Κοινωνία των Εθνών (Κ.τ.Ε.)3 Κολλυβάδες2 Κόμμα Φιλελευθέρων11 Κομμουνισμός29 Κομνηνός Πυρομάγλου2 Κοράνιο2 Κόρινθος6 Κύθηρα1 Κυπριακή Ιστορία46 Κυριάκος Κατσιμάνης14 Κύριλλος Λούκαρις2 Κωνσταντίνος Δεμερτζής1 Κωνσταντίνος Καβάφης3 Κωνσταντίνος Καναρης6 Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή1 Κωνσταντίνος Καραμανλής11 Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο νεώτερος)2 Κωνσταντίνος Λινάρδος18 Κωνσταντίνος Μανιαδάκης6 Κωνσταντίνος Μητσοτάκης4 Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ΄8 Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος8 Κωνσταντίνος Σημίτης4 Κωνσταντίνος Σμολένσκι2 Κωνσταντίνος Τσαλδάρης4 Κωνσταντίνος Φωτιάδης5 Κωνσταντινούπολη41 Κως4 Κώστας Βάρναλης1 Κώστας Περρίκος1 Κωστής Παλαμάς6 ΛΑ.Ο.Σ3 Λαθρομετανάστευση3 Λαικό Κόμμα7 Λαμία2 Λατινική Αμερική1 Λεονίντ Τρότσκι4 Λέσβος3 Λεωνίδας Παρασκευόπουλος1 Λόγιος Ερμής4 Λόρδος Βύρων8 Λουτράκι1 Λύσανδρος1 Μαζική πολιτική προπαγάνδα2 Μακάριος11 Μακεδονία48 Μακεδονικό Ζήτημα32 Μακεδονικός Αγώνας8 Μακεδονομάχοι5 Μάνη2 Μάο Τσε Τουνγκ2 Μαραθώνας3 Μάρκος Βαφειάδης9 Μάρκος Μπότσαρης1 Μάτζικερτ1 Μεγάλη Βρετανία37 Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia)1 Μέγαρο Μαξίμου1 Μέγας Αλέξανδρος8 Μέγας Αλέξανδρος ο Μακεδών2 Μέγας Θεοδόσιος1 Μέγας Κωνσταντίνος1 Μελέτης Βασιλείου1 Μεσαίωνας5 Μέση Ανατολή2 Μεσόγειος2 Μεσολόγγι10 Μεσσήνη Μεσσηνίας12 Μεταπολεμική Ελληνική Ιστορία (1949-1974)43 Μέττερνιχ4 Μίκης Θεοδωράκης3 Μίκης Πρωτοπαπαδάκης8 Μικρά Ασία43 Μιλτιάδης ο Αθηναίος1 Μιλτιάδης Πορφυρογέννης1 Μιχαήλ Ψελλός3 Μνημείο14 Μοροζίνι2 Μουσολίνι12 Μπενιζέλος Ρούφος1 Μυστικές υπηρεσίες5 ναζισμός2 Νάξος2 Ναπολέων Βοναπάρτης2 Ναπολέων Ζέρβας10 Ναυαρίνο2 Ναύπακτος2 Ναύπλιο16 Ναυτική Ιστορία57 Νέα Δημοκρατία10 Νεοκλής Σαρρής1 Νεότουρκοι6 Νικήτας Σταματελόπουλος5 Νικηφόρος Φωκάς1 Νικίας2 Νικόλαος Δημητρακόπουλος1 Νικόλαος Λεωτσάκος3 Νικόλαος Πλαστήρας18 Νικόλαος Πολίτης1 Νικόλαος Στράτος5 Νίκος Ζαχαριάδης17 Νίκος Καζαντζάκης2 Νίκος Μπελογιάννης1 Νίκος Νικολούδης42 Νίτσε1 Ξάνθη1 Ξενοφών3 Οδυσσέας Ανδρούτσος1 Οδυσσέας Ελύτης4 Οδυσσέας Ιάλεμος2 Οδύσσεια7 Οθωμανική Αυτοκρατορία74 Οθωνική περίοδος (1832-1864)14 Οικουμενικό Πατριαρχείο8 Όλα τα άρθρα με χρονολογική σειρά1 ομάδα των "Ιαπώνων"2 Όμηρος22 ομοφυλοφιλία1 Οργανισμός ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.)3 Οργάνωση "Χ"2 Ορθοδοξία32 π. Κύριλλος Κεφαλόπουλος13 ΠΑ. ΣΟ. Κ.25 Παγκόσμιος Ιστορία23 Παλαιών Πατρών Γερμανός2 Παναγής Τσαλδάρης16 Παναγιώτης Δαγκλής1 Παναγιώτης Δεμέστιχας1 Παναγιώτης Κανελλόπουλος15 Πάνος Κορωναίος2 Πάτρα3 Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄5 Παύλος Γύπαρης4 Παύλος Κουντουριώτης14 Παύλος Μελάς2 Παυσανίας1 Παυσανίας Κατσώτας1 Παυσανίας ο περιηγητής1 ΠΕΑΝ2 Πειραιάς6 πειρατεία1 Πεισίστρατος1 Πελοποννησιακός πόλεμος7 Περικλής1 Περικλής Αργυρόπουλος1 Περικλής Γιαννόπουλος5 Περικλής Δεληγιάννης1 Περιοδικά Ιστορίας3 Περσικοί πόλεμοι10 Πετρέλαια στο Αιγαίο2 Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης4 Πέτρος Γαρουφαλιάς1 Πέτρος Μακρής - Στάϊκος5 Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης13 Πλάτων9 Πλούταρχος7 Ποίηση και αισθητική18 Πόλεμος των Μπόερς1 Πολιτικαντισμός εν Ελλάδι14 πολιτική δολοφονία18 Πολιτική Ιστορία17 Πολωνία2 Πόντος7 Πρίγκιπας Ανδρέας2 προπαγάνδα5 πρόσφυγες6 προσωκρατικοί φιλόσοφοι3 Προτεινόμενα3 Πρωτογενείς Ιστορικές πηγές30 πρωτόκολλο Πολίτη-Calfoff1 Πύρρος της Ηπείρου1 Ρήγας Παλαμίδης1 Ρήγας Φερραίος3 ριζοσπάστης1 Ρόδος10 Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία15 Ρώμη8 Ρωμηοσύνη5 Ρωσία23 Ρωσικο κόμμα3 Σάββας Γκαλιμαρίδης2 Σάμος1 Σαντόρε Σανταρόζα2 Σαντορίνη1 ΣΚΑΪ2 Σκάκι1 Σκωτία4 Σόλων3 Σοφοκλής Βενιζέλος3 Σοφοκλής Δούσμανης1 Σπυρίδων Μαρκεζίνης5 Σπυρίδων Τρικούπης3 Σταλινισμός15 Σταυροφορίες6 Σταφιδικό Ζήτημα2 Στέφανος Δραγούμης3 Στέφανος Σαράφης2 Στέφανος Σκουλούδης5 Στέφανος Στεφανόπουλος1 Στράβων5 Στρατής Μυριβίλης2 Στρατιωτική Ιστορία57 Στρατιωτικό καθεστώς Ιωαννίδη3 Στυλιανός Γονατάς7 Στυλιανός Χούτας1 Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότωφ2 Συνθήκη της Λοζάννης9 Συνθήκη των Σεβρών6 συντάξεις1 ΣΥΡΙΖΑ4 Σωκράτης3 Σώματα Ασφαλείας1 Ταγίπ Ερντογάν1 Τάγματα ασφαλείας2 Τείχος του Βερολίνου1 τεκτονισμός1 Τέχνες11 Τεχνολογία8 το παιχνίδι στην Ιστορία6 Τοπική Ιστορία1 Τουρκία20 Τουρκοκρατία (1453-1821)35 Τράπεζα της Ελλάδος5 Τράπεζες1 Τριπολιτσά2 Τσαούς Αντών (Φωστερίδης)1 Ύδρα5 Υποβρύχιο Παπανικολής1 υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ3 Υφαλοκρυπίδα1 Φαίδων Γκιζίκης3 Φαλμεράγιερ6 Φανάρι2 Φασισμός1 Φιλελληνισμός9 Φιλία1 Φιλική Εταιρεία9 Φιλολογικά και άλλα δοκίμια44 Φιλοποίμην2 Φιλορθόδοξη Εταιρεία1 Φιλοσοφία9 Φιλοσοφία της ζωής και της Ιστορίας25 Φλωρεντία1 Φλώρινα4 Φραγκοκρατία8 Φωκίων1 Φωτογραφικό Οδοιπορικό26 Χαλκιδική2 Χαράλαμπος Κατσιμήτρος3 Χαράλαμπος Τσερούλης2 Χαράτσι1 Χαρίλαος Τρικούπης13 Χαρίλαος Φλωράκης2 Χάτι Χουμαγιούν1 Χίτλερ17 Χούντα6 Χρεοκοπία10 Χρηματιστήριο4 χριστιανικό ολοκαύτωμα3 Χριστόδουλος Τσιγάντες1 Χριστούγεννα10 Χρυσόστομος Σμύρνης1 Χωροφυλακή2 Ψαρά3 ψυχολογία2 Ψυχρός Πόλεμος12 CIA4 John Iatrides1 K.K.E.44 KGB4 Mεσσήνη4 Robert Bruce2 Slider3 William Wallas2 Winston Churchil1
Εμφάνιση περισσότερων
"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας