"Εμαυτόν και μετά απάντων" του κ. Χαρίτωνος Γιωτάκη, εκδόσεις ΕΚΩΝ


Το νέο βιβλίο "Εμαυτόν και μετά απάντων" του κ. Χαρίτωνος Γιωτάκη, είναι ένα ακόμη πολυσέλιδο Ιστορικό μυθιστόρημα με κυρίως θέμα την Αρχαία Αθήνα και την μάχη του Μαραθώνα. Η υπόθεση εκτυλίσσεται στην Αθήνα το 501 π.Χ. όταν ο Κλεομήδης, ο γιος του ισχυρού Αθηναίου αριστοκράτη Ιππονίκου, επιστρέφει στην Αθήνα μετά την ολοκλήρωση της δωδεκαετούς σκληρότατης μαθητείας του στο φρικιαστικό σύστημα εκπαιδεύσεως παίδων, τη Σπαρτιατική Αγωγή. Εντάσσεται στην Αθηναϊκή κοινωνία κάπως ανώμαλα, καθώς αντιλαμβάνεται πως και η ζωή στην Αρχαία Αθήνα εμπεριέχει σκληρότητα, προκλήσεις και μεγάλες δυσκολίες λόγω των περίπλοκων ισορροπιών που τηρούνται μεταξύ των ισχυρών αριστοκρατικών οικογενειών της Αθήνας.


Ουσιαστικά το βιβλίο αποτελεί την συνέχεια του πρώτου βιβλίου του κ. Γιωτάκη (Σπαρτιάτες: Οι σκλάβοι του πολέμου) και υπό μια έννοια το συμπληρώνει καθώς καταγράφει λεπτομερώς τον βίο στην Αρχαία Αθήνα όπως ακριβώς το πρώτο είχε περιγράψει τον βίο στην Αρχαία Σπάρτη. Το κείμενο της αφήγησης συνοδεύεται (όπως και "οι σκλάβοι του πολέμου") από πλούσιο πληροφοριακό υλικό για την εποχή και τους ανθρώπους της, που καθιστά το μυθιστόρημα σε πολλά σημεία του πολύτιμο εργαλείο αρχαιομάθειας και επιστημονικό πόνημα αξιώσεων. Όπως και στο προηγούμενο βιβλίο του ο συγγραφέας συνοδεύει την διήγηση του με εντυπωσιακές λεπτομέρειες για την εποχή εκείνη πολλές από τις οποίες έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο στην προσωπική του ιστοσελίδα στο facebook. ο κ. Γιωτάκης περιστρέφει την αφήγηση του με μεγάλη άνεση στους δρόμους της Αρχαίας Αθήνας και οι περιγραφές του είναι ζωντανές μέχρι την πιο μικρή λεπτομέρεια. Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία του βιβλίου ήταν η πρωτότυπη περιγραφή των ανταγωνισμών μεταξύ των οικογενειών των αριστοκρατών στην Αρχαία Αθήνα που προφανώς αποτελούν την έμμεση οπτική του συγγραφέα σε πρόσωπα της εποχής εκείνης, η περιγραφή των αντιθέσεων στην εκκλησία του δήμου, η κατοχύρωση της πολιτικής ισότητας των Αθηναίων πολιτών ασχέτως της οικονομικής τους ανισότητας κτλ. Η αφήγηση ζωντανεύει Ιστορικές προσωπικότητες όπως τον Αριστείδη, τον Θεμιστοκλή, τον Καλλίμαχο και τον Μιλτιάδη που δρουν με φυσικό τρόπο στο πλαίσιο της εξιστόρησης δημιουργώντας μια νέα εμπειρία θέασης τους ως Ιστορικά πρόσωπα. 

Γενικά η εξιστόρηση κινείται μέσα στα πλαίσια έξι η επτά μεγάλων σκηνογραφιών που ο συγγραφέας φιλοτέχνησε με φειδώ αλλά και με δημιουργική φαντασία. Ενδιαφέρουσα είναι η περιγραφή του οστρακισμού του Αριστείδη, η λεπτομερής περιγραφή των περίφημων Αθηναϊκών συμποσίων, η περιγραφή της τριήρους, του λουτρού των αριστοκρατών, του οπλισμού των οπλιτών και πάρα πολλά άλλα θέματα που αφορούν την σκηνογραφία της εποχής. Κατά την γνώμη μου, κορυφαίες στιγμές του βιβλίου είναι η περιγραφή της υποδοχής αλλά και της δολοφονίας των εκπροσώπων του Δαρείου και αναμφισβήτητα η περιγραφή της μάχης του Μαραθώνα, της κορυφαίας οριακής στιγμής της ιστορίας της Αρχαίας Αθήνας αλλά και του Αρχαίου κόσμου γενικότερα. Ο κ. Γιωτάκης αναμφίβολα στην περιγραφή της μάχης πετυχαίνει να μας αναπαραστήσει την κρισιμότητα των στιγμών, τους φόβους των οπλιτών πριν την μάχη, ασχέτως πόσο εκπαιδευμένοι ήταν, όλη την προετοιμασία των Αθηναίων, την μεγαλειώδη παρουσία των Πλαταιέων στο πεδίο της μάχης, το γνωστό σε όλους μας σχέδιο του Μιλτιάδη, την παράταξη των Ελλήνων, τα παραγγέλματα, τους ελιγμούς των οπλιτών, τους ωθισμούς....αναμφίβολα και μόνο για να διαβάσει κανείς την μεγαλειώδη περιγραφή της μάχης του Μαραθώνα αξίζει να διαβάσει το βιβλίο. 

Η κορύφωση του βιβλίου βρίσκεται κατά την γνώμη μου στις τελευταίες 100 σελίδες του, όπου υπάρχει μια μεγαλειώδης περιγραφή της ναυμαχίας της Σαλαμίνας, μια αληθινή αποθέωση της φιλοπατρίας, της καρτερίας, της γενναιότητας των Αρχαίων Ελλήνων. Ο συγγραφέας αποδίδει με πιστότητα το Ελληνικό ναυτικό κατόρθωμα, τους φονικούς διεμβολισμούς των Ελληνικών πλοίων εναντίον των ασεβών εισβολέων, τις μάχες σώμα με σώμα πάνω στα καταστρώματα των πλοίων, τα ναυτικά παραγγέλματα, την υπερπροσπάθεια και απελπισία των κωπηλατών, την αγωνία των επιβατών οπλιτών, τις κραυγές των μαχητών, το πάθος τους, την θυσία τους, τις σφαγές των εχθρών, τον θάνατο που ελλόχευε σε κάθε στιγμή. Παράλληλα στα σχόλια ο συγγραφέας έχει πληροφορίες ακόμη και για την διατροφή των κωπηλατών(!) (των ερετών σύμφωνα με την ορολογία της εποχής), πόσο νερό χρειάζονταν κτλ Πολύ σημαντικό είναι ότι στην αφήγηση του ο κ. Γιωτάκης επιφυλάσσει μια αξιοσέβαστη θέση και για τους ηττημένους Πέρσες, που αν και ασεβείς εισβολείς, ήταν γενναίοι πολεμιστές, με ευγενικό παρουσιαστικό και αριστοκρατική καταγωγή. 


Σαν γενικό σχόλιο θα έλεγα πως το εν λόγω βιβλίο είναι ένα μεγαλειώδες εγχειρίδιο πατριωτισμού, μια διακριτική απολογία υπέρ του καθήκοντος, της υπεράσπισης των "βωμών και εστιών". Στην μυθιστορηματική ιστορία του Κλεομήδη σιγοκαίει μια τραγική αντίθεση μεταξύ των επιθυμιών του Αθηναίου ευγενούς και των υποχρεώσεων του απέναντι στην καταγωγή του, στην οικογένεια του, στην φατρία του και στην πατρίδα που πιεστικά με τους κανόνες της καθορίζει ένα ασφυκτικό πλαίσιο στο οποίο κινούνται οι πολίτες της. Η λύση της υφέρπουσας αυτής αντίθεσης υπογραμμίζει την Αρχαία Ελληνική οπτική ότι το πρόσωπο ανήκει πρώτη στην κοινωνία και μετά στον εαυτό του, σε σαφή αντίθεση με τα σημερινά κοινωνικά πρότυπα του φιλελευθερισμού που υποστηρίζουν την προτεραιότητα του ιδιώτη και των δικαιωμάτων του έναντι του συνόλου. Κατά την γνώμη του γράφοντος ο κ. Γιωτάκης δείχνει την ξεκάθαρη προτίμηση του στην Αρχαία Αθήνα έναντι της Αρχαίας Σπάρτης, όπως επίσης διακρίνω αδιόρατα μια ελαφριά προτίμηση και στην ανδροκρατική λειτουργία της κοινωνίας των Αθηνών. Ως εξασκημένος παρατηρητής της Αρχαίας Ελλάδας εμφιλοχωρεί στην αφήγηση οξυδερκή σχόλια, όπως πχ ότι η διάκριση στον πόλεμο εκτός από το κλέος που προσέφερε, αποτελούσε μοχλό πολιτικής ανέλιξης στην Αρχαία Αθήνα. Οι στρατηγοί των δέκα φυλών της Αττικής πολεμούσαν στην πρώτη γραμμή και είχαν όμοια εκπαίδευση με τους υφισταμένους τους.    

Θεωρώ ότι υστερεί σε σχέση με το συνολικό επίπεδο της εξιστόρησης, το κεφάλαιο με την περιγραφή της παράνομης ερωτικής ιστορίας του Κλεομήδη, καθώς κατά την γνώμη μου υστερεί σε ύφος και περιέχει περιττές υπερβολές και απλοϊκές παρομοιώσεις. Θεωρώ επίσης ότι ο συγγραφέας όφειλε να μην δημοσιεύσει το έργο του σε ένα τόμο 870 σελίδων, που καθιστά το βιβλίο δύσχρηστο ακόμη και στην ανάγνωση του αν δεν κάθεσαι σε γραφείο. Επειδή ακριβώς η συνολική αφήγηση του συγγραφέα υποδιαιρείται σε μεγάλες σκηνογραφίες - κεφάλαια τι πιο εύκολο να εκδώσει χωριστά σε ένα τόμο τις μεγαλειώδεις αφηγήσεις για την μάχη του Μαραθώνα και την ναυμαχία της Σαλαμίνας υποδιαιρώντας το βιβλίο σε δύο τεύχη.  Είναι κάτι που κατά την γνώμη μου, πρέπει οπωσδήποτε να απασχολήσει τον συγγραφέα για τις μελλοντικές εκδόσεις των βιβλίων του. Επίσης πρέπει να τον απασχολήσει η πιθανότητα να συγκεντρώσει όλο το πλούσιο υλικό του που δεν έχει μυθιστορηματική μορφή σε ένα τόμο και για όλους εμάς που δεν συνηθίζουμε να διαβάζουμε λογοτεχνία.   

Συμπερασματικά, θα καταχωρούσα το έργο στην κατηγορία του έπους, ειδικά το δεύτερο μισό του. Ο κ. Γιωτάκης ανέλαβε ένα μεγαλόπνοο project το οποίο έφερε εις πέρας επειδή είχε όραμα. Αυτό κατά την γνώμη μου είναι πολύ βασικό. Άριστες οι πληροφορίες, οι τολμηρές παρομοιώσεις, οι γνώσεις της εποχής κτλ αλλά το σημαντικότερο όλων για την κατασκευή ενός άξιου πνευματικού έργου είναι η κεντρική ιδέα με την Πλατωνική σημασία του όρου, ο πυρήνας από όπου πηγάζει το υλικό, ο λόγος που τελικά γράφει ο συγγραφέας το βιβλίο χάνοντας μήνες και χρόνια από την ζωή του και της οικογένειας του. Όλα τα βιβλία που αντέχουν στον χρόνο βασίζονται σε μια ισχυρή κεντρική ιδέα και μια υπερβατική αβίαστη απόδοση της και το Ιστορικό μυθιστόρημα "Εμαυτόν και μετά απάντων"ακριβώς αποτελεί την σφιχτοδεμένη απόδοση ενός τέτοιου μεγαλόπνοου οράματος. Οφείλω επίσης να αναφέρω ότι ο κ. Γιωτάκης είναι φίλος της ιστοσελίδας και ομολογουμένως εκτός από ικανότατος συγγραφέας φανερώνεται ως ένας ευγενικός άνθρωπος με υψηλό ήθος και πατριωτισμό.    

Επίμετρον - απόσπασμα από την αφήγηση της ναυμαχίας της Σαλαμίνας

...Ο Επιβάτης Φαντίας Νικοστράτου προσπάθησε να τον τρυπήσει με το δόρυ του, αλλά ο Πέρσης Ευγενής με μια επιδέξια κίνηση του δρεπάνου τού απέκοψε την αιχμή και με μια χορευτικής δεινότητας στροφή γύρω απ’ τον εαυτό του χτύπησε με τον ακινάκη του την πλάτη του Φαντία ο οποίος γονάτισε στενάζοντας απ’ τον πόνο. Εάν ο οπλίτης δεν φορούσε τον ανθεκτικό λινοθώρακά του, τώρα θα ήταν νεκρός. Ευτυχώς ο Φαντίας το μόνο που έπαθε ήταν ένας μεγάλος μώλωπας στην πλάτη. Ο Πρωτομάχος επιχείρησε να πλήξει με το ξίφος του τον Τριήραρχο, αλλά εκείνος με ένα λάκτισμα σάρωσε τα πόδια του Έλληνα ο οποίος κατέληξε με έναν γδούπο ξαπλωμένος στο κατάστρωμα. Ο Κλεομήδης του επετέθη αιφνιδιαστικά δεχόμενος απανωτά χτυπήματα εναλλάξ με τον ακινάκη και με το δρέπανο…ευτυχώς η ασπίδα γι’ άλλη μια φορά φάνηκε άξια του φοβερού ονόματος και της περιωνύμου φήμης της! Με μια κοφτή κίνηση, ο Κλεομήδης, προσπάθησε να διαλύσει το κρανίο του αντιπάλου του, αλλά εκείνος διασταυρώνοντας τα ξίφη του σταμάτησε την κοπίδα πάνω απ’ το κεφάλι του, ενώ ταυτοχρόνως, πάλι, με μια στροφική χορευτική κίνηση βρέθηκε στα δεξιά αφύλακτα πλευρά του Έλληνα αριστοκράτη… Τότε ένα βέλος σφηνώθηκε στο στήθος του Πέρση. Ο ανδρείος Τριήραρχος έπεσε ημιθανής στην «αγκαλιά» του Κλεομήδη, αφήνοντας τα πιστά όπλα του να καταλήξουν στο ξύλινο δάπεδο τού επιστέγου, βγάζοντας έναν άδοξο ήχο. Ο Έλληνας Ευγενής συγκράτησε με το δεξί του χέρι, την πτώση του γενναίου αυτού ανθρώπου, ως μια ένδειξη πολεμικής αβρότητος, αρχοντιάς και στρατιωτικού σεβασμού. Τα θολά μάτια του κοίταξαν, αγέρωχα, τα αντίστοιχα του Έλληνα εχθρού τους. Το κορμί του σφίχτηκε από έναν προθανάτιο σπασμό, και βγάζοντας μια μακρόσυρτη ανάσα παρέδωσε την ανδρεία ψυχή του στα στοργικά χέρια του Αχούρα Μάζντα…του θεού των όμορφων πολεμιστών!... Η καρδιά του Αθηναίου Ευγενούς σπάραξε για τον άδικο χαμό αυτού του αξιόλογου ανδρός, αλλά οι ώρες αυτές δεν άφηναν περιθώρια για συγκινήσεις…η Πατρίδα κινδύνευε… 

Ο Κλεομήδης και ο Πρωτομάχος έτρεξαν προς τα σκαλιά της πρωραίας εξέδρας και άρχισαν να σφάζουν όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Μερικοί οπλίτες εισέβαλαν από τις σκάλες της πρυμναίας εξέδρας και αφού εκτέλεσαν τον Φοίνικα Κυβερνήτη και δύο ακόμη αξιωματούχους, συνέχισαν τη σφαγή προς τους συνωστισμένους βαρβάρους. Σε λίγο οι φωνές των συμπολεμιστών τους από την Τριήρη, τους ειδοποιούσαν να εγκαταλείψουν άμεσα το εμβολισμένο πλοίο διότι το σκάφος του Αριστοναύτη έπλεε κατά πάνω του με σκοπό να το εμβολίσει και να βοηθήσει στον απεγκλωβισμό τους από το σιδωνιακό πλοίο. Ο Κλεομήδης και οι υπ’ αυτόν Επιβάτες, επιβιβάστηκαν ταχέως στην Τριήρη τους και πήραν την σχετικά ασφαλή ημιγονυπετή θέση προσκρούσεως. Ο γιος του Ιππονίκου, δεν ξέχασε κατά τη φυγή του να ξεσφηνώσει το δόρυ του από το πτώμα που το φιλοξενούσε εδώ και λίγη ώρα…το χρειαζόταν, είχε πολλούς φόνους να κάνει ακόμη… Μόλις που πρόλαβαν, γιατί με ένα φοβερό χτύπημα το σκάφος του Αριστοναύτη σχεδόν διέλυσε την πλώρη και αποκόλλησε το έμβολο του πλοίου της Σιδώνας. Το τρομερό τράνταγμα ξεσφήνωσε τα δύο εγκλωβισμένα σκάφη, και οι Έλληνες ερέτες κατάφεραν επιτέλους να ξεκολλήσουν την Τριήρη, ανακρούοντας, ενώ αμέσως έλαβαν ξανά τις θέσεις τους οι θρανίτες οι οποίοι είχαν καθίσει ανάστροφα για την εκτέλεση του ελιγμού αποκόλλησης.... 

Πηγές

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο του κ. Γιωτάκη από ΕΔΩ 

https://www.facebook.com/Εμαυτόν και μετά απάντων

Το προφίλ του κ. Γιωτάκη στην google

Σχόλια

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

Όλα τα θέματα του ιστολογίου

α1 Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος26 Αβράαμ Λίνκολν1 Άγγελος Έβερτ1 Άγγελος Σικελιανός1 Αγγλία12 Άγιο Όρος5 Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος3 Αδαμάντιος Κοραής9 Αθανάσιος Ευταξίας1 Αθανάσιος Σουλιώτης - Νικολαϊδης2 Αθανάσιος Τσακάλωφ1 Αιγαίο17 Αιγαίο Ελληνική θάλασσα3 Αίγινα1 Αισχύλος1 Ακρόπολη12 Αλβανία13 Αλεξάνδρεια9 Αλέξανδρος Ζαϊμης6 Αλέξανδρος Κορυζής5 Αλέξανδρος Κουμουνδούρος7 Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος14 Αλέξανδρος Οθωναίος7 Αλέξανδρος Παπάγος18 Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης7 Αλέξανδρος Παπαναστασίου18 Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής1 Αλέξανδρος Σακελαρίου5 Αλέξανδρος Υψηλάντης8 Αλέξανδρος Χατζηκυριάκος3 Αλεξάντρ Σολτζενίτσιν5 Αμερικανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Αναγέννηση3 Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος1 Αναστάσιος Παπούλας4 Ανατολική Ρωμυλία1 Ανδρέας Γ. Παπανδρέου16 Ανδρέας Καρκαβίτσας2 Ανδρέας Λόντος2 Ανδρέας Μεταξάς1 Ανδρέας Μιαούλης8 Ανδρέας Μιχαλακόπουλος14 Ανδρέας Τζίμας1 Άνθιμος Γαζής1 Αννα Κομνηνή1 Άννα Κομνηνή1 Αννίβας1 Αντάντ18 Αντιβενιζελισμός31 αντισημιτισμός5 Αντόνιο Γκράμσι1 Αντώνης Σαμαράς1 Απεργίες4 Αποικιοκρατία6 Άραβες3 Αρβανίτες1 Άρειος Πάγος3 Άρης Βελουχιώτης9 Αριστείδης ο Αθηναίος2 Αριστοτέλης7 Αριστοτέλης Ωνάσης1 Αρχαία Αθήνα28 Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία10 Αρχαία Σπάρτη22 Αρχαιοκαπηλεία6 Αρχαιολογία26 Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός3 Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος3 Αρχιμίδης4 Αστρονομία4 Αστυνομία2 Αυστρία4 Αυτοκράτορας Ηράκλειος3 Αφρική4 Αχαϊκή Συμπολιτεία2 β1 Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος43 Βαλκάνια26 βασανιστήρια1 Βασίλειος Τσίχλης23 Βασιλιάς Αλέξανδρος Α΄1 Βασιλιάς Γεώργιος Α΄22 Βασιλιάς Γεώργιος Β΄26 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄34 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄8 Βασιλιάς Όθων Α΄25 Βασιλιάς Παύλος Α΄7 Βασιλιάς Φίλιππος Β΄6 Βενιαμίν Λέσβιος1 Βιβλία και Βιβλιοθήκες37 Βιβλιοκρισίες87 Βιέννη5 Βιετνάμ2 Βιογραφίες80 Βλάσης Γαβριηλίδης1 Βουλγαρία14 γ1 Γαβριήλ Μιχαήλ Δημητριάδης8 Γαλλία21 Γαλλική Επανάσταση6 Γαριβάλδι2 Γελιογραφίες4 Γενοκτονία των Αρμενίων3 Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου6 Γερμανία51 Γεώργιος (Πλήθων) Γεμιστός2 Γεώργιος Α. Παπανδρέου19 Γεώργιος Βλάχος4 Γεώργιος Γρίβας (Διγενής)7 Γεώργιος Ζησιμόπουλος2 Γεώργιος Θεοτόκης10 Γεώργιος Κάνιγκ3 Γεώργιος Καραϊσκάκης4 Γεώργιος Καρτάλης2 Γεώργιος Καφαντάρης9 Γεώργιος Κονδύλης18 Γεώργιος Κουντουριώτης4 Γεώργιος Λεοναρδόπουλος2 Γεώργιος Παπαδόπουλος2 Γεώργιος Παπανδρέου (GAP)1 Γεώργιος Πωπ1 Γεώργιος Ράλλης6 Γεώργιος Σεφέρης2 Γεώργιος Σταύρου2 Γεώργιος Στρέιτ1 Γεώργιος Τσολάκογλου4 Γεώργιος Τσόντος (Βάρδας)1 Γιάννης Ιωαννίδης3 Γιάννης Ψυχάρης2 Γιόζιφ Μπροζ (Τίτο)8 Γιουγκοσλαβία12 Γιώργης Σιάντος4 Γιώργος Ρωμανός1 Γκουλάγκς4 Γλώσσα και καθημερινός βίος των Ελλήνων διαχρονικά35 Γράμμος - Βίτσι2 Γρηγόρης Φαράκος2 Γρηγόριος Δίκαιος (Παπαφλέσσας)7 Γρηγόριος Ξενόπουλος4 δ1 Δαρδανέλλια1 Δέσποινα Κούρτη1 Δημήτρης Παρτσαλίδης3 Δημήτριος Αναγνωστόπουλος1 Δημήτριος Βούλγαρης2 Δημήτριος Γούναρης24 Δημήτριος Ιωαννίδης1 Δημήτριος Καλλέργης1 Δημήτριος Μάξιμος1 Δημήτριος Ράλλης4 Δημήτριος Υψηλάντης10 Δημήτριος Ψαρρός4 Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδος (ΔΣΕ)19 Δημοσθένης4 Δημοψήφισμα2 δημοψήφισμα 19243 Διατροφή5 Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.)3 Δικαιοσύνη7 Διονύσιος Σολωμός1 Διπλωματία24 δοσιλογισμός3 δουλεμπόριο3 Δύση2 Δωδεκάνησα13 Ε.Ρ.Ε.5 ΕΔΕΣ15 Εθνικά Δάνεια2 Εθνική αντίσταση13 Εθνική τράπεζα4 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Ε.Α.Μ.)8 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ)6 Εθνικός Διχασμός (1914-1918)35 Εθνικός Συναγερμός3 Εθνοσυνέλευση5 ΕΚΚΑ4 Εκκλησιαστική Ιστορία10 ΕΛΑΣ29 Ελβετία4 ΕΛΔΥΚ1 Ελευθέριος Βενιζέλος71 Ελληνική λογοτεχνία5 Ελληνική Οικονομική Ιστορία34 Ελληνική Οικονομική κρίση33 Ελληνική Παιδεία23 Ελληνική Παράδοση2 Έλληνικό Έθνος33 Ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος12 Ελληνικός στρατός43 Ελληνισμός27 Ελληνισμός της Αμερικής2 Ελληνοτουρκικές σχέσεις6 Ελληνοτουρκικός πόλεμος 189711 Ελλήνων Πάσχα3 Εμμανουήλ Μπενάκης1 Εμμανουήλ Ξάνθος1 Εμμανουήλ Παπάς1 Εμμανουήλ Ρέπουλης5 Εμμανουήλ Ροϊδης4 Εμμανουήλ Τομπάζης2 Εμμανουήλ Τσουδερός5 Εμπόριο6 Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (Ε.Δ.Α.)1 Ένωση Κέντρου5 ΕΟΚ1 ΕΟΚΑ Α΄10 ΕΟΚΑ Β΄3 Επανάσταση στο Γουδή10 Επέτειος2 Επίκουρος1 Επιτάφιος1 Ερατοσθένης1 Ερυθρός Σταυρός3 ΕΣΣΔ19 Ευάγγελος Αβέρωφ3 Ευάγγελος Λεμπέσης1 Ευεργέτες1 Ευρωπαϊκή Ένωση3 Ευρωπαικός Διαφωτισμός3 εφημερίδα "Καθημερινή"5 Η γυναίκα στην Ιστορία2 Η δίκη των "εξ"25 Ήθη και έθιμα3 Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Η.Π.Α.)37 Ήπειρος14 Ηράκλειτος1 Ηρακλής Θεσσαλονίκης5 Ηρόδοτος13 Θαλής ο ΜΙλήσιος1 Θέατρο5 Θεμιστοκλής5 Θεμιστοκλής Σοφούλης9 Θεόδωρος Δηλιγιάννης6 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης13 Θεόδωρος Πάγκαλος20 Θεόδωρος Πάγκαλος (ο νεότερος)1 Θεόδωρος Τουρκοβασίλης3 Θεόφιλος Καΐρης1 Θερμοπύλες2 Θεσσαλονίκη28 Θουκυδίδης10 Θράκη11 Θρασύβουλος Τσακαλώτος3 Θρησκεία3 Θωρηκτό Αβέρωφ9 Ι.Β.Δ.104 Ιαπωνία3 Ιατρική8 Ιερή Συμμαχία8 Ιερός Λόχος6 Ιλιάδα11 Ίμια3 Ιουλιανή κρίση του ΄652 Ιούλιος Βέρν2 Ιπποκράτης ο Κώος3 Ισλάμ6 Ισοκράτης2 Ισπανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Ιστορία622 Ιστορία της Αλβανίας12 Ιστορία της Ελληνικής αεροπορίας1 Ιστορία της Κρήτης16 Ιστορία του Αθλητισμού9 Ιταλία27 Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης2 Ιωάννης Γκούρας1 Ιωάννης Δεμέστιχας3 Ιωάννης Καποδίστριας24 Ιωάννης Κωλέττης6 Ιωάννης Μακρυγιάννης6 Ιωάννης Μεταξάς41 Ιωάννης Μιχαήλ5 Ιωάννης Παπακωνσταντίνου10 Ιωάννης Συκουτρής6 Ιωάννης Τσαγκαρίδης1 Ιωάννης Τσιμισκής1 Ιωάννινα5 Ίων Δραγούμης26 Ιωνική Επανάσταση1 Κ. Θ. Δημαράς2 Καλαμάτα1 Κανέλος Δεληγιάννης3 Καρλ Γιουνγκ1 Καρλ Μαρξ1 Κάρολος Παπούλιας2 Καρχηδόνα1 κατεχόμενα της Κύπρου1 Κατοχή13 Κατοχικά Δάνεια3 Κίμων ο Αθηναίος2 Κίνα7 Κίνημα του Ρομαντισμού2 κινηματογράφος3 Κινηματογράφος και Ιστορία4 Κοινωνία των Εθνών (Κ.τ.Ε.)3 Κολλυβάδες2 Κόμμα Φιλελευθέρων11 Κομμουνισμός29 Κομνηνός Πυρομάγλου2 Κοράνιο2 Κόρινθος6 Κύθηρα1 Κυπριακή Ιστορία46 Κυριάκος Κατσιμάνης14 Κύριλλος Λούκαρις2 Κωνσταντίνος Δεμερτζής1 Κωνσταντίνος Καβάφης3 Κωνσταντίνος Καναρης6 Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή1 Κωνσταντίνος Καραμανλής11 Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο νεώτερος)2 Κωνσταντίνος Λινάρδος18 Κωνσταντίνος Μανιαδάκης6 Κωνσταντίνος Μητσοτάκης4 Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ΄8 Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος8 Κωνσταντίνος Σημίτης4 Κωνσταντίνος Σμολένσκι2 Κωνσταντίνος Τσαλδάρης4 Κωνσταντίνος Φωτιάδης5 Κωνσταντινούπολη41 Κως4 Κώστας Βάρναλης1 Κώστας Περρίκος1 Κωστής Παλαμάς6 ΛΑ.Ο.Σ3 Λαθρομετανάστευση3 Λαικό Κόμμα7 Λαμία2 Λατινική Αμερική1 Λεονίντ Τρότσκι4 Λέσβος3 Λεωνίδας Παρασκευόπουλος1 Λόγιος Ερμής4 Λόρδος Βύρων8 Λουτράκι1 Λύσανδρος1 Μαζική πολιτική προπαγάνδα2 Μακάριος11 Μακεδονία48 Μακεδονικό Ζήτημα32 Μακεδονικός Αγώνας8 Μακεδονομάχοι5 Μάνη2 Μάο Τσε Τουνγκ2 Μαραθώνας3 Μάρκος Βαφειάδης9 Μάρκος Μπότσαρης1 Μάτζικερτ1 Μεγάλη Βρετανία37 Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia)1 Μέγαρο Μαξίμου1 Μέγας Αλέξανδρος8 Μέγας Αλέξανδρος ο Μακεδών2 Μέγας Θεοδόσιος1 Μέγας Κωνσταντίνος1 Μελέτης Βασιλείου1 Μεσαίωνας5 Μέση Ανατολή2 Μεσόγειος2 Μεσολόγγι10 Μεσσήνη Μεσσηνίας12 Μεταπολεμική Ελληνική Ιστορία (1949-1974)43 Μέττερνιχ4 Μίκης Θεοδωράκης3 Μίκης Πρωτοπαπαδάκης8 Μικρά Ασία43 Μιλτιάδης ο Αθηναίος1 Μιλτιάδης Πορφυρογέννης1 Μιχαήλ Ψελλός3 Μνημείο14 Μοροζίνι2 Μουσολίνι12 Μπενιζέλος Ρούφος1 Μυστικές υπηρεσίες5 ναζισμός2 Νάξος2 Ναπολέων Βοναπάρτης2 Ναπολέων Ζέρβας10 Ναυαρίνο2 Ναύπακτος2 Ναύπλιο16 Ναυτική Ιστορία57 Νέα Δημοκρατία10 Νεοκλής Σαρρής1 Νεότουρκοι6 Νικήτας Σταματελόπουλος5 Νικηφόρος Φωκάς1 Νικίας2 Νικόλαος Δημητρακόπουλος1 Νικόλαος Λεωτσάκος3 Νικόλαος Πλαστήρας18 Νικόλαος Πολίτης1 Νικόλαος Στράτος5 Νίκος Ζαχαριάδης17 Νίκος Καζαντζάκης2 Νίκος Μπελογιάννης1 Νίκος Νικολούδης42 Νίτσε1 Ξάνθη1 Ξενοφών3 Οδυσσέας Ανδρούτσος1 Οδυσσέας Ελύτης4 Οδυσσέας Ιάλεμος2 Οδύσσεια7 Οθωμανική Αυτοκρατορία74 Οθωνική περίοδος (1832-1864)14 Οικουμενικό Πατριαρχείο8 Όλα τα άρθρα με χρονολογική σειρά1 ομάδα των "Ιαπώνων"2 Όμηρος22 ομοφυλοφιλία1 Οργανισμός ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.)3 Οργάνωση "Χ"2 Ορθοδοξία32 π. Κύριλλος Κεφαλόπουλος13 ΠΑ. ΣΟ. Κ.25 Παγκόσμιος Ιστορία23 Παλαιών Πατρών Γερμανός2 Παναγής Τσαλδάρης16 Παναγιώτης Δαγκλής1 Παναγιώτης Δεμέστιχας1 Παναγιώτης Κανελλόπουλος15 Πάνος Κορωναίος2 Πάτρα3 Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄5 Παύλος Γύπαρης4 Παύλος Κουντουριώτης14 Παύλος Μελάς2 Παυσανίας1 Παυσανίας Κατσώτας1 Παυσανίας ο περιηγητής1 ΠΕΑΝ2 Πειραιάς6 πειρατεία1 Πεισίστρατος1 Πελοποννησιακός πόλεμος7 Περικλής1 Περικλής Αργυρόπουλος1 Περικλής Γιαννόπουλος5 Περικλής Δεληγιάννης1 Περιοδικά Ιστορίας3 Περσικοί πόλεμοι10 Πετρέλαια στο Αιγαίο2 Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης4 Πέτρος Γαρουφαλιάς1 Πέτρος Μακρής - Στάϊκος5 Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης13 Πλάτων9 Πλούταρχος7 Ποίηση και αισθητική18 Πόλεμος των Μπόερς1 Πολιτικαντισμός εν Ελλάδι14 πολιτική δολοφονία18 Πολιτική Ιστορία17 Πολωνία2 Πόντος7 Πρίγκιπας Ανδρέας2 προπαγάνδα5 πρόσφυγες6 προσωκρατικοί φιλόσοφοι3 Προτεινόμενα3 Πρωτογενείς Ιστορικές πηγές30 πρωτόκολλο Πολίτη-Calfoff1 Πύρρος της Ηπείρου1 Ρήγας Παλαμίδης1 Ρήγας Φερραίος3 ριζοσπάστης1 Ρόδος10 Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία15 Ρώμη8 Ρωμηοσύνη5 Ρωσία23 Ρωσικο κόμμα3 Σάββας Γκαλιμαρίδης2 Σάμος1 Σαντόρε Σανταρόζα2 Σαντορίνη1 ΣΚΑΪ2 Σκάκι1 Σκωτία4 Σόλων3 Σοφοκλής Βενιζέλος3 Σοφοκλής Δούσμανης1 Σπυρίδων Μαρκεζίνης5 Σπυρίδων Τρικούπης3 Σταλινισμός15 Σταυροφορίες6 Σταφιδικό Ζήτημα2 Στέφανος Δραγούμης3 Στέφανος Σαράφης2 Στέφανος Σκουλούδης5 Στέφανος Στεφανόπουλος1 Στράβων5 Στρατής Μυριβίλης2 Στρατιωτικά κινήματα1 Στρατιωτική Ιστορία58 Στρατιωτικό καθεστώς Ιωαννίδη3 Στυλιανός Γονατάς7 Στυλιανός Χούτας1 Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότωφ2 Συνθήκη της Λοζάννης9 Συνθήκη των Σεβρών6 συντάξεις1 ΣΥΡΙΖΑ4 Σωκράτης3 Σώματα Ασφαλείας1 Ταγίπ Ερντογάν1 Τάγματα ασφαλείας2 Τείχος του Βερολίνου1 τεκτονισμός1 Τέχνες11 Τεχνολογία8 το παιχνίδι στην Ιστορία6 Τοπική Ιστορία1 Τουρκία20 Τουρκοκρατία (1453-1821)35 Τράπεζα της Ελλάδος5 Τράπεζες1 Τριπολιτσά2 Τσαούς Αντών (Φωστερίδης)1 Ύδρα5 Υποβρύχιο Παπανικολής1 υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ3 Υφαλοκρυπίδα1 Φαίδων Γκιζίκης3 Φαλμεράγιερ6 Φανάρι2 Φασισμός1 Φιλελληνισμός9 Φιλία1 Φιλική Εταιρεία9 Φιλολογικά και άλλα δοκίμια44 Φιλοποίμην2 Φιλορθόδοξη Εταιρεία1 Φιλοσοφία9 Φιλοσοφία της ζωής και της Ιστορίας25 Φλωρεντία1 Φλώρινα4 Φραγκοκρατία8 Φωκίων1 Φωτογραφικό Οδοιπορικό26 Χαλκιδική2 Χαράλαμπος Κατσιμήτρος3 Χαράλαμπος Τσερούλης2 Χαράτσι1 Χαρίλαος Τρικούπης13 Χαρίλαος Φλωράκης2 Χάτι Χουμαγιούν1 Χίτλερ17 Χούντα6 Χρεοκοπία10 Χρηματιστήριο4 χριστιανικό ολοκαύτωμα3 Χριστόδουλος Τσιγάντες1 Χριστούγεννα10 Χρυσόστομος Σμύρνης1 Χωροφυλακή2 Ψαρά3 ψυχολογία2 Ψυχρός Πόλεμος12 CIA4 John Iatrides1 K.K.E.44 KGB4 Mεσσήνη4 Robert Bruce2 Slider3 William Wallas2 Winston Churchil1
Εμφάνιση περισσότερων
"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας