To Αλκαζάρ πριν την έναρξη των εχθροπραξιών |
Ο Ισπανικός εμφύλιος πόλεμος ως Ιστορικό στιγμιότυπο είναι αναμφίβολα από τα πλέον ενδιαφέροντα του Μεσοπολέμου. Αποτελεί το προοίμιο του παγκόσμιου πολέμου που ακολούθησε και αποτελεί την πλέον καθαρή στρατιωτική αναμέτρηση μεταξύ εθνικισμού και κομμουνισμού - αναρχισμού. Ένας εμφύλιος πόλεμος πάντοτε είναι ο σκληρότερος και ο πλέον πολύνεκρος από όλους τους πολέμους. Οι ακρότητες εκατέρωθεν χαρακτήρισαν τον πόλεμο αυτό, αλλά και πολλά μεμονωμένα γεγονότα του, σημάδεψαν όχι μόνο την Ισπανία αλλά την παγκόσμια Ιστορία. Ένα τέτοιο γεγονός υπήρξε η εξέγερση και η προσχώρηση της φρουράς του Τολέδο στο στρατόπεδο των εθνικιστών, κίνηση που έμοιαζε καταδικασμένη λόγω της εγγύτητας της περιοχής στην Μαδρίτη και στον όγκο των κυβερνητικών δυνάμεων. Άλλωστε άλλες αντίστοιχες τοπικές εξεγέρσεις είχαν καταπνιγεί αμέσως από τα κυβερνητικά στρατεύματα με χαρακτηριστική ευκολία. Οι εξεγερθέντες δεν ξεπερνούσαν τους χίλιους υπό την διοίκηση του συνταγματάρχη Μοσκαρντό και για να αντιμετωπίσουν τους εχθρούς τους κλείστηκαν στο μεσαιωνικό φρούριο του Αλκαζάρ προβάλλοντας παθητική αντίσταση κατά των κυβερνητικών στρατευμάτων, σε ένα από τα συγκλονιστικότερα γεγονότα του Ισπανικού εμφυλίου. Μαζί τους υπήρχαν και 670 γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι. Το Αλκαζάρ ήταν ένα παραλληλόγραμμο λίθινο μεγαλοπρεπές κτήριο, ένα αληθινό κομψοτέχνημα της Μεσαιωνικής τέχνης με πανέμορφα αγάλματα που περιβαλλόταν από μια σειρά στρατιωτικών κτηρίων, ήταν χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου και δέσποζε στην τοποθεσία.
Το ανά χείρας βιβλίο του Geoffrey Moss περιγράφει ακριβώς την πεισμωμένη απελπισμένη άμυνα της φρουράς των εθνικιστών στο Αλκαζάρ από την 26η Ιουλίου ως την 27η Σεπτεμβρίου 1936. Από την πρώτη ως την τελευταία μέρα της πολιορκίας οι αμυνόμενοι πίσω από τις λίθινες επάλξεις του Αλκαζάρ και των γύρω κτισμάτων της σχολής Ευελπίδων που στεγαζόταν εκεί, είχαν να αντιμετωπίσουν καθημερινό βομβαρδισμό από το κυβερνητικό πυροβολικό, αλλά και από τα κυβερνητικά βομβαρδιστικά, αλλά και ένα χαλάζι σφαίρες από τους κυβερνητικούς εθνοφύλακες που ασχέτως αν ήταν κατά κανόνα άστοχο, ουσιαστικά καθιστούσαν την αμυντική περίμετρο ανασφαλή σε όλα τα σημεία της. Το δεύτερο σοβαρό πρόβλημα των αμυνόμενων ήταν η έλλειψη νερού, τροφής, ύπνου και ηλεκτρικού. Η ατομική καθαριότητα είχε εκλείψει λόγω έλλειψης νερού. Επίσης για τους θρησκευόμενους εθνικιστές ήταν πλήγμα ότι δεν διέθεταν ιερέα για να κηδεύσει τους νεκρούς, αλλά και να τελέσει την Θεία λειτουργία.
Οι αμυνόμενοι επέδειξαν ένα ιδιαίτερα επινοητικό πνεύμα στην οργάνωση της άμυνας τους. Εκτός από την οχύρωση κάθε τοποθεσίας που έμοιαζε κρίσιμη για την άμυνα του κεντρικού κτηρίου, καθορίστηκαν ομάδες οπλιτών που είχαν επιφορτιστεί με την υποχρέωση να σβήνουν τις φωτιές που προκαλούσαν οι κυβερνητικές δυνάμεις με ρίψη χειροβομβίδων και πετρελαίου, ενώ άλλες ομάδες είχαν αναλάβει την συνεχή οχύρωση των σημείων που ήταν κρίσιμα για την συνολική άμυνα. Η λογική της άμυνας ήταν ότι κάθε οπλίτης όφειλε να μην εκτίθεται σε κίνδυνο, οι αμυνόμενοι σπανίως αντεπιτέθηκαν και σχεδόν ποτέ δεν ήρθαν σε μάχη σώμα με σώμα με τον εχθρό. Αντιθέτως τήρησαν μια παθητική αλλά σταθερή άμυνα πάντοτε καλώς οχυρωμένοι ώστε να μετριάζεται το πλεονέκτημα του επιτιθέμενου που είχε την αριθμητική υπεροχή.
Κυβερνητικοί εθνοφύλακες στην πολιορκία του Αλκαζάρ |
κυβερνητικοί Εθνοφύλακες |
Ο Moss ήταν ο ίδιος απόστρατος ταγματάρχης του Αγγλικού στρατού και είχε ασχοληθεί με την συγγραφή από το 1919. Αναμφίβολα ήταν ιδεολογικά υπέρ των Ισπανών εθνικιστών και βρέθηκε στο Τολέδο ως πολεμικός ανταποκριτής πιθανά με ειδική άδεια από την εθνικιστική κυβέρνηση του Φράνκο. Έμεινε στην περιοχή τρεις μήνες και πήρε λεπτομερείς συνεντεύξεις από όσους είχαν επιζήσει. Επίσης στην διάθεση του ήταν και το στρατιωτικό ημερολόγιο που τήρησε ο Μοσκαρντό κατά την διάρκεια της πολιορκίας. Χάρις τις συνεντεύξεις αυτές, ο Moss κατάφερε να ανασυστήσει σε καθημερινή βάση την πολιορκία του Αλκαζάρ με πολύτιμες πληροφορίες για την πορεία και την εξέλιξη της. Ο Moss περιγράφει με μεγάλη λεπτομέρεια τα κτίσματα που περιέβαλλαν το Αλκαζάρ, τα οποία μεταβλήθηκαν σε πολεμικές επάλξεις για τους αμυνόμενους. Κατά την παραμονή του στο Τολέδο φωτογράφισε τα κατεστραμμένα κτήρια, ενώ βρήκε φωτογραφικό υλικό για το πως ήταν πριν βομβαρδιστούν. Εντυπωσιακά επίσης είναι τα λεπτομερή σχεδιαγράμματα του συμπλέγματος του Αλκαζάρ με όλα τα κτήρια που το περιέβαλλαν, που σου δίνουν την δυνατότητα να παρακολουθήσεις ευχερώς τις καθημερινές μάχες που περιγράφονται.
Στις αδυναμίες του βιβλίου είναι αναμφίβολα η έλλειψη θετικών πληροφοριών για τις κυβερνητικές δυνάμεις, τους διοικητές τους τις επιδιώξεις τους και τα σχέδια τους για την πολιορκία.Επίσης αρνητικό είναι ότι σχεδόν όλες οι Ιστορικές πληροφορίες που παρέχονται ως πλαίσιο είναι πολύ γενικές και ίσως ανακριβείς. Ο συγγραφέας δεν έχει εικόνα για την επέμβαση της Γερμανίας και της Ιταλίας υπέρ των εθνικιστών, για τις αντιθέσεις στο στρατόπεδο των κυβερνητικών, για την ενίσχυση της Ρωσίας στους κυβερνητικούς κτλ, αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στον χρόνο που γραφόταν το βιβλίο αυτά δεν ήταν Ιστορικά γεγονότα αλλά γίνονταν σε ενεστώτα χρόνο και συσκοτίζονταν από την ανηλεή προπαγάνδα των δύο παρατάξεων. Εκτός κειμένου θα παρατηρούσα ότι σύμφωνα με το ιστορικό Hugh Thomas, η στροφή των εθνικιστικών στρατευμάτων προς το Τολέδο είχε αρνητικό αντίκτυπο στην συνολική εκστρατεία για τον Φράνκο, καθώς τον απομάκρυνε προσωρινά από την Μαδρίτη και έτσι έχασε πολύτιμο χρόνο δίνοντας την ευκαιρία στους κυβερνητικού να ανασυνταχθούν. Όμως ο Φράνκο ήταν αδύνατον να μην στραφεί προς το Αλκαζάρ του οποίου το ηρωικό παράδειγμα είχε εμπνεύσει του στρατιώτες του, τους Ισπανούς φαλαγγίτες, αλλά και γενικότερα τους υποστηρικτές των Ισπανών εθνικιστών σε όλη την Ευρώπη.
Ο Μοσκαρντό ξεναγεί τον Φράνκο στα ερείπια |
προπαγανδιστική αφίσα των εθνικιστών |
Συμπερασματικά το βιβλίο αποτελεί μια πρώτης τάξης πρωτογενής πηγή για την πολιορκία του Αλκαζάρ από την οπτική των εθνικιστών. Η Ελληνική έκδοση από τον εκδοτικό οίκο eurobooks είναι επιμελημένη, η γραμματοσειρά που επιλέχθηκε ευνοεί την ανάγνωση, ενώ και το φωτογραφικό υλικό αν και λίγο σκοτεινό, βοηθάει στην κατανόηση της αφήγησης. Τελειώνω με μια πληροφορία πολύ ενδιαφέρουσα που διάβασα και μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Σε κάποια στιγμή της πολιορκίας οι κυβερνητικοί οχύρωσαν την πύλη της Σάντα Κρούζ, όπου υπήρχε εντοιχισμένη μια πλάκα με την Μαρία Παρθένο και εξαπέλυαν πυρά από το σημείο εκείνο. Η διαταγή στους υπερασπιστές του Αλκαζάρ ήταν ξεκάθαρη: όφειλαν να προσπαθήσουν να μην βλάψουν το κομψοτέχνημα που αποτελούσε πολιτιστικό θησαυρό και θρησκευτική κληρονομιά της Ισπανίας. Μετά το τέλος της πολιορκίας η πύλη είχε ελάχιστες ζημιές και η εντοιχισμένη πλάκα είχε μείνει άθικτη....
(*)Είναι γεγονός ότι Ιστορικοί φίλα προσκείμενοι στην αριστερά αμφισβήτησαν ότι συνέβη αυτή η εκτέλεση.
Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο από εδώ
Επίμετρον - τo Αλκαζάρ πριν την έναρξη των εχθροπραξιών (το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από την Εθνική βιβλιοθήκη της Mαδρίτης)
Το Αλκαζάρ μετά την απελευθέρωση του από τους εθνικιστές
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).
Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.