Οι αρχιτέκτονες του Μικρασιατικού ολοκαυτώματος 1919-1922 (εκδόσεις Ερωδιός)


Η περίοδος 1912-1922 αποτελεί πιθανότατα την κρισιμότερη δεκαετία της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας και είναι αυτή που εν πολλοίς διαμόρφωσε τις τύχες του Ελληνισμού τον 20ο αιώνα. Με την περίοδο αυτή ασχολείται το νέο βιβλίο του κ. Βασίλη Κάρτσιου έχοντας έναν σαφή αντιβενιζελικό προσανατολισμό και μια ξεκάθαρη πρόθεση να αμφισβητήσει την την έως τώρα ευρύτερα διαδεδομένη αντίληψη ότι ο Βενιζελισμός δεν ευθύνεται για την Μικρασιατική καταστροφή. Ο συγγραφέας κ. Κάρτσιος δεν είναι επαγγελματίας Ιστορικός, όμως ήδη έχει ασχοληθεί με την Ιστορία της Ανατολικής Μακεδονίας έχοντας εκδώσει μελέτες του για της Βουλγαρικές ωμότητες στην περιοχή την διετία 1916-1918, αλλά και για την μάχη της Δοβίστας κατά τον Μακεδονικό Αγώνα, μάχη που έλαβε χώρα στην ευρύτερη περιοχή των Σερρών με σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις στις διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας - Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.


Το βιβλίο δεν κινείται σε μια σταθερή συνεχή αφήγηση των γεγονότων της δεκαετίας, αλλά απευθύνεται περισσότερο στον ενημερωμένο αναγνώστη προσφέροντας μια επανεκτίμηση των κρίσιμων γεγονότων υπό αντιβενιζελικό πρίσμα. Αναμφίβολα το πλέον ενδιαφέρον τμήμα του βιβλίου κατά την γνώμη μου, είναι αυτό που ασχολείται διεξοδικά με την περίπτωση του σερ Μπάζιλ Ζαχάρωφ και την παρασκηνιακή συμμετοχή του σε σημαντικά γεγονότα του Α΄ παγκοσμίου πολέμου, πολλά εκ των οποίων αφορούν και την Ελλάδα. Άλλωστε είναι γεγονός ότι από την επίσημη φιλοβενιζελική ιστοριογραφία της περιόδου απουσιάζει η αποτίμηση του ρόλου των συμμαχικών μυστικών υπηρεσιών αλλά και ανεξάρτητων πρακτόρων όπως ο Ζαχάρωφ που είχε και άμεση επικοινωνία με μέλη της Αγγλικής κυβέρνησης, των οποίων η δράση δεν υπήρξε αμελητέα αλλά καθόρισε σημαντικές εξελίξεις στην εν λόγω ιστορική περίοδο.
Σε ένα άλλο σημαντικό τμήμα του βιβλίου του ο κ. Κάρτσιος εντοπίζει όλες τις δυσκολίες της μικρασιατικής εκστρατείας όπως αυτές έχουν καταγραφεί στα απομνημονεύματα των πρωταγωνιστών της εποχής όπως ο Τσώρτσιλ η ο Γουίλσον, η στα διπλωματικά έγγραφα και διαπραγματεύσεις των υπουργών εξωτερικών της Αντάντ λίγο πριν και λίγο μετά της απόβαση του Ελληνικού στρατού στην Σμύρνη. Άλλα ζητήματα που θίγονται αφορούν την επανάσταση στο Γουδή του 1909, την αλληλογραφία διαδόχου Κωνσταντίνου - Βενιζέλου για την κατάληψη της Θεσσαλονίκης, πτυχές του κινήματος της Άμυνας, ζητήματα που αφορούν την Συνθήκη των Σεβρών, αλλά και τον γεωστρατηγικό ρόλο των κοιτασμάτων πετρελαίου της Μοσούλης που επηρέασαν σημαντικά την πολιτική των χωρών της Αντάντ στην περιοχή. 

Τέτοιου είδους προσπάθειες όπως αυτή του κ. Κάρτσιου έχουν πάντοτε ενδιαφέρον καθώς προσπαθούν να ερμηνεύσουν την δεκαετία 1912-1922 με εναλλακτικό τρόπο κομίζοντας επιχειρήματα η φωτίζοντας πτυχές που η καθιερωμένη Ιστοριογραφία είτε αγνοεί είτε συσκοτίζει πιθανώς εσκεμμένα, καθώς δεν χωρούν στο (φιλοβενιζελικό) ερμηνευτικό της σχήμα που μέσες-άκρες έχει πλέον αποκρυσταλωθεί και αποτελεί και την επίσημη ακαδημαϊκή ανάγνωση της περιόδου. Όπως είναι γνωστό σε αυτούς που συχνάζουν στο ιστολόγιο μας, κάποια από αυτά τα ζητήματα που θίγει ο κ. Κάρτσιος έχω επίσης αναδείξει με παλαιότερα άρθρα μου, καθώς τα θεωρώ βάσιμα και για τον λόγο αυτό θεωρώ πως υπάρχει περιθώριο για αλλαγές στην εικόνα που έχει ήδη διαμορφωθεί. Υπό αυτή την έννοια λοιπόν, το βιβλίο είναι χρήσιμο να διαβαστεί και από το φιλοβενιζελικό αναγνωστικό κοινό που θέλει να έχει μια σφαιρική αντίληψη για την εν λόγω περίοδο. 

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ και σε κάτι που μου έκανε πολύ θετική εντύπωση. Προμηθεύτηκα το βιβλίο εντελώς τυχαία καθώς διαβάζω κυριολεκτικά....ότι κινείται για την συγκεκριμένη περίοδο και είδα με ικανοποίηση ότι ο συγγραφέας έχει ανάμεσα στις πηγές του και το ιστολόγιο μας. Θα ήθελα λοιπόν να τον ευχαριστήσω όχι τόσο γιατί θεώρησε ότι είμαστε αξιόπιστοι και χρησιμοποίησε πληροφορίες μας, αλλά γιατί αφού κατέληξε στην απόφαση να στηριχθεί και σε εμάς είχε την εντιμότητα να το αναφέρει, κάτι που κάποιοι άλλοι συγγραφείς δεν πράττουν είτε από κόμπλεξ είτε επειδή το θεωρούν υποτιμητικό να αναφέρουν ότι έμαθαν κάτι που δεν ήξεραν από το διαδίκτυο. Ευχαριστώ προσωπικά τον κ. Κάρτσιο για την εντιμότητα του και τον παροτρύνω να συνεχίσει την ανεξάρτητη ενδιαφέρουσα προσπάθεια του χωρίς δισταγμούς.

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο του κ. Κάρτσιου από εδώ 

Σχόλια

 1. Το βιβλιο του Νικου Ψυρουκη για την καταστροφη και τα τεραστια σιωνιστικα συμφεροντα των δυτικων στην Μικρα Ασια το εχετε υπ' οψιν σας;
  Αυτα προκαλεσαν την τραγωδια. Ο συγγραφεας λογω αγκυλωσεων της αριστερας ενω τα ανακαλυπτει, επιμενει στα αστικοτσιφλικαδικα κλπ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Χαίρε, ω Φιλίστωρ!!!

  Το 2005 το Foreign Office δημοσίευσε κομμάτια από τα αρχεία του Μόνιμου Υφ. Εξωτερικών της Βρετανίας της περιόδου 1873-1939 (εγώ το πήρα χαμπάρι από το βιβλίο του Κάρτσιου). Εδώ ολόκληρη η έκδοση:

  https://issuu.com/fcohistorians/docs/therecordsofthepermanentundersecret

  Στις σελίδες 27 με 41 αναλύεται, με τεκμήρια, ο ρόλος του διαβόητου Σερ Μπάζιλ Ζαχάρωφ (ο Κάρτσιος παραθέτει και μεταφράζει εκτενή κομμάτια από το άρθρο αυτό, που έχει τίτλο ''Chocolate for Zedzed; Basil Zaharoff and the secret diplomacy of the Great War'').

  Η πιο αξιοπρόσεκτη λεπτομέρεια, όμως, αφορά τον βασιλέα Κωνσταντίνο. Στη σελ. 29 ο συντάκτης του άρθρου (Keith Hamilton) αναφέρει ότι η Βρετανία και η Γαλλία, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να προσεταιριστούν τη Βουλγαρία, μέσω εδαφικών ανταλλαγμάτων από την Ελλάδα, προσπάθησαν να βγάλουν την τελευταία στον πόλεμο στο πλευρό τους και «της οποίας τον ουδετερόφιλο βασιλέα, Κωνσταντίνο, στιγμάτισαν ως 'γερμανόφιλο', κυρίως με την πλαστή κατηγορία (largely on the spuruous grounds) ότι ήταν γαμπρός του Γερμανού Αυτοκράτορα».
  H μετάφραση δική μου, αλλά μπορεί να το διαπιστώσει πανεύκολα ο οποιοσδήποτε με αναζήτηση (find – κάτω δεξιά στο αρχείο) για Constantine ανοίγοντας το παραπάνω link - θα βγάλει 4 αποτελέσματα, όλα στη σελ. 29. Το επίμαχο είναι το πρώτο.
  Ερώτημα:
  Τι συμβαίνει εδώ;

  Οι Βρετανοί παραδέχονται πως λέγανε ψέματα 100 χρόνια τώρα; Κι αν ναι, τι σημαίνει αυτό για τα στοιχεία του Leon (Λεονταρίτη) από τα γερμανικά αρχεία, στο "Greece and the Great Powers 1914-1917" (Thessaloniki, Institute for Balkan Studies, 1974, pp. xiv + 521) και, δευτερευόντως, για το "Δόξα και Διχασμός" του Ενεπεκίδη, που αφορά τα αυστριακά αρχεία; Ή, αντίθετα, είναι απλά μια επιπόλαια απόφανση του ιστορικού του Foreign Office, Hamilton, που ίσως να μην έχει υπ’ όψιν άλλα στοιχεία, εν οις κι αυτά που δημοσίευσε ο Λεονταρίτης; Ή, πάλι, ξέρει κάτι που δεν ήξερε ο Leon; Ή, τελικά, υπάρχει κάτι άλλο, που πρέπει να οδηγήσει σε συνολική αναθεώρηση των όσων ξέρουμε ως τώρα;

  Πάσα (λογική) εξήγησις δεκτή ...

  Εύχομαι, τέλος, καλό διαδικτυακό … κατς σε όλους τους βενιζελο-αντιβενιζελικούς συναναγνώστες του πάντα ενδιαφέροντος και ποιοτικού site σου που θα σχολιάσουν το σχόλιό μου! Και καλό καλοκαίρι!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πολυ ενδιαφερουσα τοποθετηση! Ακριβως αυτες ηταν και οι δικες μου σκεψεις οταν σε καποιο αλλο αρθρο της παρουσας σελιδας ειχε γινει αναφορα στον Hamilton και σε αυτη την αποψη που εκφραζει και ειχα αναρωτηθει αν εχει υπ'οψιν του ο Βρετανος ιστορικος τα στοιχεια του Λεονταριτη, οποτε, εισεπραξα την απαντηση-επιθεση απο καποιον αναγνωστη οτι λεω φιλοβενιζελικες ανοησιες...αναμενουμε λοιπον με ενδιαφερον την απαντηση του Φιλιστορα! Ισως εν τελει το κλειδι σε αυτη την υποθεση να ειναι αυτο που ειχε γραψει ο Σερ Μπαζιλ Τομσον στο βιβλιο του "Οι Μυστικες Υπηρεσιες των Συμμαχων στην Ελλαδα". Διπλοι πρακτορες, τοσο στην υπηρεσια του Βαρωνου Σενκ, οσο και στην υπηρεσια του Ροκφειγ, οποτε, αυτοι να μετεδιδαν τις αντιστοιχες πληροφοριες...

   Διαγραφή
  2. Είναι αναμφίβολο ότι οι Σύμμαχοι χρησιμοποίησαν αθέμιτα μέσα για να πιέσουν τον Βασιλιά να υποκύψει στην πολιτική τους. Στην περίπτωση της Ελλάδας υπερέβησαν κάθε όριο γιατί εντός των τειχών της χώρας διέθεταν την εναλλακτική του Βενιζέλου. Αν το εσωτερικό μέτωπο μας ήταν αρραγές ποτέ δεν θα μεταχειρίζονταν τέτοιου είδους μεθοδεύσεις, αλλά θα περιορίζονταν σε διαπραγματεύσεις και παροχή ανταλλαγμάτων. Από την άλλη οι Σύμμαχοι υποπτεύονταν ότι ο Βασιλιάς τους ενέπαιζε και ότι είχε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τις Κεντρικές Αυτοκρατορίες. Για τον λόγο αυτό τον συκοφαντούσαν και τουλάχιστον οι Γάλλοι ήθελαν να τον εκθρονίσουν, καθώς όπως ανέφερα, είχαν εναλλακτική....

   Διαγραφή
  3. Παντως οποιος ενδιαφερεται για την γερμανικη πολιτικη στην Ελλαδα, τις σχεσεις τους με τον Κωνσταντινο κλπ, αξιζει να μελετησει το βιβλιο του Κωστα Λουλου "Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1896-1914" που κατα καποιο τροπο συμπληρωνει τον Λεονταριτη μιας και καλυπτει την αμεσως προηγουμενη περιοδο! Εκει(βασει των αρχειων του γερμανικου υπουργειου Εξωτερικων)βλεπει κανεις οτι δεν υπαρχει αμφιβολια για τις συμπαθειες του Κωνσταντινου(αυτο δηλαδη που αποκρυπτουν συγγραφεις τυπου Μπαρμπη...), αλλα απο την αλλη προξενει εκπληξη(εως και σοκ) οτι αυτη η πολιτικη που ακολουθουσε ο Κωνσταντινος το 1913(της στενης προσεγγισης με την Γερμανια και τους συμμαχους της), ειχε την ,αν οχι υποστηριξη, οπωσδηποτε απολυτη ανοχη του πρωθυπουργου Ελευθεριου Βενιζελου, κατι το οποιο με κανει να αναρωτιεμαι για το αν το μυαλο του "εθναρχη" εστεκε καλα, οταν μετα απο λιγους μηνες αρχισε αυτος και ο περιγυρος του να κατηγορουν τον Κωνσταντινο για γερμανοφιλια...

   Διαγραφή
  4. εχουν βγει στην δημοσιοτητα τα γερμανικα αρχεια της περιοδου 1914-1918 ωστε να ξερουμε τον ρολο του κωνσταντινου.αυτα της αυστριας που εβγαλε ο ενεπεκιδης με βαρυγδοπους τιτλους στα νεα δεν δειχνουν συνεργασια βασιλεως και αυστριακων τοτε.
   τα γερμανικα αρχεια αν εχουν εκδοθει ειναι σοβαρα η επιλεκτικα;

   Διαγραφή
  5. Ταυγετη τα γερμανικα αρχεια εκεινης της περιοδου(1914-1918) υπαρχουν στα δυο βιβλια του Λεονταριτη, το ενα καλυπτει την περιοδο '14-'17 και δυστυχως δεν κυκλοφορει στα ελληνικα και το δευτερο αφορα το '17-'18 και υπαρχει και στα ελληνικα. Προφανως και δεν μπορω να γνωριζω την αξιοπιστια αυτων των αρχειων διοτι δεν τα εχω μελετησει στην πρωτοτυπη μορφη τους! Απο την αλλη, δεχομαι τα διαφορα επισημα στοιχεια ως αυθεντικα μεχρι καποιος να αποδειξει οτι δεν ειναι! Δεν καλειται ο Λεονταριτης να αποδειξει οτι τα αρχεια που χρησιμοποιησε ειναι γνησια, αλλα αυτοι που δυσπιστουν! Αλλιως μπαινουμε στην λογικη των κομμουνιστων, που οταν τους λεω οτι στο βιβλιο του Παπαχελα με ολα τα εγγραφα απο CIA και State Department, φαινεται πως οι ΗΠΑ δεν ειχαν αναμιξη στην προετοιμασια του κινηματος της 21ης Απριλιου, αυτοι μου απαντουν οτι "δεν εχουν εμπιστοσυνη στα εγγραφα και στον Παπαχελα"... Αυτο που δεν κατανοω παντως, ειναι γιατι ΟΥΤΕ ενας φιλοβασιλικος ιστορικος ερευνητης δεν πηρε την πρωτοβουλια να μελετησει τα συγκεκριμενα αρχεια και να γραψει την δικη του μελετη. Αντιθετως προτιμουν ειτε να αγνοουν τα βιβλια των Λεονταριτη, Πετριδη, Ενεπεκιδη κλπ η απλα να λενε οτι ειναι φιλοβενιζελικα...και οντως η τοποθετηση των Πετριδη και Ενεπεκιδη ειναι ξακαθαρα αντιβασιλικη και φιλοβενιζελικη(αν και ο Πετριδης επισημαινει και αρνητικα του Βενιζελου), αλλα ο Λεονταριτης ως τροτσκιστης, μαλλον ουδετερος ειναι...Εγω προσωπικα, εχοντας διαβασει τοσο τους τρεις παραπανω, οσο και τον Λουλο που αναφερθηκε παραπανω και το βιβλιο του φτανει εως το 1914, καθως και τον Βικτωρα Παπακοσμα που εγραψε για το Γουδι, αφου μελετησε τα διπλωματικα αρχεια ολων των Μεγαλων Δυναμεων, δεν μου μενει καμια αμφιβολια οτι ο Κωνσταντινος ηταν θαυμαστης της Γερμανιας και οτι πιστευε στην νικη της στον Πολεμο! Δεν το λεω ως κατηγορια, αλλα ως ιστορικο γεγονος. Οπωσδηποτε δεν ηταν "γερμανοδουλος" οπως τον παρουσιαζουν οι βαενιζελικοι, βασισμενοι σε συγγραφεις τυπου Βεντηρη, αλλωστε ο Λουλος αναφερει ενα σημαντικο γεγονος(δεν θυμαμαι ποια χρονολογια συνεβη, αλλα σιγουρα προ του 1909) οπου ο Κωνσταντινος συγκρουστηκε αγρια με τους Γερμανους με αφορμη την συμβαση μιας μεγαλης γερμανικης εταιρειας(Krupp)! Απλα θεωρω οτι οποιος λεει πως η "γερμανοφιλια" ειναι αβασιμη και το στηριζει σε πηγες τυπου Ντριο και Τομσον(λιαν ενδιαφεροντα βιβλια κατα τ'αλλα), απλα ειναι εκτος πραγματικοτητας, διοτι απο τοτε εχουν ερθει στο φως νεα στοιχεια.

   Διαγραφή
  6. φιλε μου δεν υπαρχει αμφιβολια οτι ο κωνσταντινος πιστευε κατ αρχην στην νικη της γερμανιας διοτι ηξερε την δυναμη αυτης και μετα η γνωμη του ηταν οτι μαλλον πανε για ισοπαλια.και μαλλον ειχε δικιο διοτι οι αυστρογερμανοι κερδιζαν μεχρι που μπηκαν οι αμερικανοι στον πολεμο και ενα χρονο μετα.να θυμησω την σαρωτικη επιθεση τους στην δυση μετα την συνθηκη του μπρεστ λιτοφσκ;αντιθετα ο μουρλος βενιζελος ελεγε οτι οι συμμαχοι θα κερδισουν διοτι εβλεπε δια της..τεθλασμενης και ειχε εμπιστοσυνη στο..αστρο του και οτι το δικιο ηταν με το μερος της ανταντ διοτι παλευε για τα δικαια των ..μικρων λαων.παλαβομαρες δηλαδη που ακομα και σημερα τις χειροκροτουν διαφοροι δηθεν επιστημονες και πραγματικα στιυς ελληνες δεν εχω καμμια εμπιστοσυνη οι οποιοι κοβουν και ραβουν κατα πως συμφερει τον...εθναρχη.
   περισσοτερη εμπιστοσυνη εχω στον ντριω,μπαζιλ τομσον και διαφορους στρατηγους ναυαρχους κτλ που επαιξαν ρολο τοτε και αφησαν απομνημονευματα που δοξα τον θεο εχω αρκετα.
   φιλοβασιλικος πανεπιστημιακος δεν υπαρχει ολοι ειναι....δημοκρατικοι και την ιστορια και τα ντοκουμε τα τα βαζουν κατα πως συμφερει τον...λαο.
   εξ αιτιας αυτου δεν προκειται προς το παρων τουλαχιστον να δει καποιος τα γερμανικα αρχεια χωρις να κρυψει τιποτα.τον λεονταριτη δεν τον εχω διαβασει για να δω τι γινεται.ο μονος συγχρονος συγγραφευς βραβευμενος αλλα οχι πανεπιστημιακος ειναι ο παπαφλωρατος που στο διτομο εργο του ιστορια του ελληνικου στρατου εκδοσεις σακουλα λεει τα πραγματα με το ονομα τους.υπαρχει και ο μουρελος που κατι θελει να πει αλλα φοβαται αρα ουτε σε αυτον εχω εμπιστοσυνη.
   οσον αφορα τον ενεπεκιδη το ξαναειπα.ισως ο ανθρωπος να ειχε κομπλεξ διοτι πληροφοριες τον θελουν το 1944 να ειναι αρχηγος της ανυπαρκτης νεολαιας του τσιρονικου αν εχεις ακουστα ποιος ηταν ο τσιρονικος.παντως τοτε ο ενεπεκιδης βρεθηκε στην βιεννη.
   πουθενα στους ....αντικειμενικους φιλοβενιζελικους δεν θα βρεις την επιστολη του βενιζελου στον γαλλο προεδρο που εισηγειται να καταδικασουν με αποκλεισμο οι γαλλοι τους ελληνες σε πεινα ωστε να διωξουν τον βασιληα τους.και ομως την μνημονευει στα απομνημονευματα του ο γαλλος προεδρος πουανκαρε.αντιθετα υπερτονιζουν και κατηγορουν τον λαο για το αναθεμα που ο λαος με τοσα που επεφρερε εξ αιτιας του ειχε δικιο.
   να εισαι καλα

   Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

Όλα τα θέματα του ιστολογίου

α1 Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος26 Αβράαμ Λίνκολν1 Άγγελος Έβερτ1 Άγγελος Σικελιανός1 Αγγλία12 Άγιο Όρος5 Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος3 Αδαμάντιος Κοραής9 Αθανάσιος Ευταξίας1 Αθανάσιος Σουλιώτης - Νικολαϊδης2 Αθανάσιος Τσακάλωφ1 Αιγαίο17 Αιγαίο Ελληνική θάλασσα3 Αίγινα1 Αισχύλος1 Ακρόπολη12 Αλβανία13 Αλεξάνδρεια9 Αλέξανδρος Ζαϊμης6 Αλέξανδρος Κορυζής5 Αλέξανδρος Κουμουνδούρος7 Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος14 Αλέξανδρος Οθωναίος7 Αλέξανδρος Παπάγος18 Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης7 Αλέξανδρος Παπαναστασίου18 Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής1 Αλέξανδρος Σακελαρίου5 Αλέξανδρος Υψηλάντης8 Αλέξανδρος Χατζηκυριάκος3 Αλεξάντρ Σολτζενίτσιν5 Αμερικανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Αναγέννηση3 Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος1 Αναστάσιος Παπούλας4 Ανατολική Ρωμυλία1 Ανδρέας Γ. Παπανδρέου16 Ανδρέας Καρκαβίτσας2 Ανδρέας Λόντος2 Ανδρέας Μεταξάς1 Ανδρέας Μιαούλης8 Ανδρέας Μιχαλακόπουλος14 Ανδρέας Τζίμας1 Άνθιμος Γαζής1 Αννα Κομνηνή1 Άννα Κομνηνή1 Αννίβας1 Αντάντ18 Αντιβενιζελισμός31 αντισημιτισμός5 Αντόνιο Γκράμσι1 Αντώνης Σαμαράς1 Απεργίες4 Αποικιοκρατία6 Άραβες3 Αρβανίτες1 Άρειος Πάγος3 Άρης Βελουχιώτης9 Αριστείδης ο Αθηναίος2 Αριστοτέλης7 Αριστοτέλης Ωνάσης1 Αρχαία Αθήνα28 Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία10 Αρχαία Σπάρτη22 Αρχαιοκαπηλεία6 Αρχαιολογία26 Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός3 Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος3 Αρχιμίδης4 Αστρονομία4 Αστυνομία2 Αυστρία4 Αυτοκράτορας Ηράκλειος3 Αφρική4 Αχαϊκή Συμπολιτεία2 β1 Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος43 Βαλκάνια26 βασανιστήρια1 Βασίλειος Τσίχλης23 Βασιλιάς Αλέξανδρος Α΄1 Βασιλιάς Γεώργιος Α΄22 Βασιλιάς Γεώργιος Β΄26 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄34 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄8 Βασιλιάς Όθων Α΄25 Βασιλιάς Παύλος Α΄7 Βασιλιάς Φίλιππος Β΄6 Βενιαμίν Λέσβιος1 Βιβλία και Βιβλιοθήκες37 Βιβλιοκρισίες87 Βιέννη5 Βιετνάμ2 Βιογραφίες80 Βλάσης Γαβριηλίδης1 Βουλγαρία14 γ1 Γαβριήλ Μιχαήλ Δημητριάδης8 Γαλλία21 Γαλλική Επανάσταση6 Γαριβάλδι2 Γελιογραφίες4 Γενοκτονία των Αρμενίων3 Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου6 Γερμανία51 Γεώργιος (Πλήθων) Γεμιστός2 Γεώργιος Α. Παπανδρέου19 Γεώργιος Βλάχος4 Γεώργιος Γρίβας (Διγενής)7 Γεώργιος Ζησιμόπουλος2 Γεώργιος Θεοτόκης10 Γεώργιος Κάνιγκ3 Γεώργιος Καραϊσκάκης4 Γεώργιος Καρτάλης2 Γεώργιος Καφαντάρης9 Γεώργιος Κονδύλης18 Γεώργιος Κουντουριώτης4 Γεώργιος Λεοναρδόπουλος2 Γεώργιος Παπαδόπουλος2 Γεώργιος Παπανδρέου (GAP)1 Γεώργιος Πωπ1 Γεώργιος Ράλλης6 Γεώργιος Σεφέρης2 Γεώργιος Σταύρου2 Γεώργιος Στρέιτ1 Γεώργιος Τσολάκογλου4 Γεώργιος Τσόντος (Βάρδας)1 Γιάννης Ιωαννίδης3 Γιάννης Ψυχάρης2 Γιόζιφ Μπροζ (Τίτο)8 Γιουγκοσλαβία12 Γιώργης Σιάντος4 Γιώργος Ρωμανός1 Γκουλάγκς4 Γλώσσα και καθημερινός βίος των Ελλήνων διαχρονικά35 Γράμμος - Βίτσι2 Γρηγόρης Φαράκος2 Γρηγόριος Δίκαιος (Παπαφλέσσας)7 Γρηγόριος Ξενόπουλος4 δ1 Δαρδανέλλια1 Δέσποινα Κούρτη1 Δημήτρης Παρτσαλίδης3 Δημήτριος Αναγνωστόπουλος1 Δημήτριος Βούλγαρης2 Δημήτριος Γούναρης24 Δημήτριος Ιωαννίδης1 Δημήτριος Καλλέργης1 Δημήτριος Μάξιμος1 Δημήτριος Ράλλης4 Δημήτριος Υψηλάντης10 Δημήτριος Ψαρρός4 Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδος (ΔΣΕ)19 Δημοσθένης4 Δημοψήφισμα2 δημοψήφισμα 19243 Διατροφή5 Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.)3 Δικαιοσύνη7 Διονύσιος Σολωμός1 Διπλωματία24 δοσιλογισμός3 δουλεμπόριο3 Δύση2 Δωδεκάνησα13 Ε.Ρ.Ε.5 ΕΔΕΣ15 Εθνικά Δάνεια2 Εθνική αντίσταση13 Εθνική τράπεζα4 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Ε.Α.Μ.)8 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ)6 Εθνικός Διχασμός (1914-1918)35 Εθνικός Συναγερμός3 Εθνοσυνέλευση5 ΕΚΚΑ4 Εκκλησιαστική Ιστορία10 ΕΛΑΣ29 Ελβετία4 ΕΛΔΥΚ1 Ελευθέριος Βενιζέλος71 Ελληνική λογοτεχνία5 Ελληνική Οικονομική Ιστορία34 Ελληνική Οικονομική κρίση33 Ελληνική Παιδεία23 Ελληνική Παράδοση2 Έλληνικό Έθνος33 Ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος12 Ελληνικός στρατός43 Ελληνισμός27 Ελληνισμός της Αμερικής2 Ελληνοτουρκικές σχέσεις6 Ελληνοτουρκικός πόλεμος 189711 Ελλήνων Πάσχα3 Εμμανουήλ Μπενάκης1 Εμμανουήλ Ξάνθος1 Εμμανουήλ Παπάς1 Εμμανουήλ Ρέπουλης5 Εμμανουήλ Ροϊδης4 Εμμανουήλ Τομπάζης2 Εμμανουήλ Τσουδερός5 Εμπόριο6 Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (Ε.Δ.Α.)1 Ένωση Κέντρου5 ΕΟΚ1 ΕΟΚΑ Α΄10 ΕΟΚΑ Β΄3 Επανάσταση στο Γουδή10 Επέτειος2 Επίκουρος1 Επιτάφιος1 Ερατοσθένης1 Ερυθρός Σταυρός3 ΕΣΣΔ19 Ευάγγελος Αβέρωφ3 Ευάγγελος Λεμπέσης1 Ευεργέτες1 Ευρωπαϊκή Ένωση3 Ευρωπαικός Διαφωτισμός3 εφημερίδα "Καθημερινή"5 Η γυναίκα στην Ιστορία2 Η δίκη των "εξ"25 Ήθη και έθιμα3 Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Η.Π.Α.)37 Ήπειρος14 Ηράκλειτος1 Ηρακλής Θεσσαλονίκης5 Ηρόδοτος13 Θαλής ο ΜΙλήσιος1 Θέατρο5 Θεμιστοκλής5 Θεμιστοκλής Σοφούλης9 Θεόδωρος Δηλιγιάννης6 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης13 Θεόδωρος Πάγκαλος20 Θεόδωρος Πάγκαλος (ο νεότερος)1 Θεόδωρος Τουρκοβασίλης3 Θεόφιλος Καΐρης1 Θερμοπύλες2 Θεσσαλονίκη28 Θουκυδίδης10 Θράκη11 Θρασύβουλος Τσακαλώτος3 Θρησκεία3 Θωρηκτό Αβέρωφ9 Ι.Β.Δ.104 Ιαπωνία3 Ιατρική8 Ιερή Συμμαχία8 Ιερός Λόχος6 Ιλιάδα11 Ίμια3 Ιουλιανή κρίση του ΄652 Ιούλιος Βέρν2 Ιπποκράτης ο Κώος3 Ισλάμ6 Ισοκράτης2 Ισπανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Ιστορία622 Ιστορία της Αλβανίας12 Ιστορία της Ελληνικής αεροπορίας1 Ιστορία της Κρήτης16 Ιστορία του Αθλητισμού9 Ιταλία27 Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης2 Ιωάννης Γκούρας1 Ιωάννης Δεμέστιχας3 Ιωάννης Καποδίστριας24 Ιωάννης Κωλέττης6 Ιωάννης Μακρυγιάννης6 Ιωάννης Μεταξάς41 Ιωάννης Μιχαήλ5 Ιωάννης Παπακωνσταντίνου10 Ιωάννης Συκουτρής6 Ιωάννης Τσαγκαρίδης1 Ιωάννης Τσιμισκής1 Ιωάννινα5 Ίων Δραγούμης26 Ιωνική Επανάσταση1 Κ. Θ. Δημαράς2 Καλαμάτα1 Κανέλος Δεληγιάννης3 Καρλ Γιουνγκ1 Καρλ Μαρξ1 Κάρολος Παπούλιας2 Καρχηδόνα1 κατεχόμενα της Κύπρου1 Κατοχή13 Κατοχικά Δάνεια3 Κίμων ο Αθηναίος2 Κίνα7 Κίνημα του Ρομαντισμού2 κινηματογράφος3 Κινηματογράφος και Ιστορία4 Κοινωνία των Εθνών (Κ.τ.Ε.)3 Κολλυβάδες2 Κόμμα Φιλελευθέρων11 Κομμουνισμός29 Κομνηνός Πυρομάγλου2 Κοράνιο2 Κόρινθος6 Κύθηρα1 Κυπριακή Ιστορία46 Κυριάκος Κατσιμάνης14 Κύριλλος Λούκαρις2 Κωνσταντίνος Δεμερτζής1 Κωνσταντίνος Καβάφης3 Κωνσταντίνος Καναρης6 Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή1 Κωνσταντίνος Καραμανλής11 Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο νεώτερος)2 Κωνσταντίνος Λινάρδος18 Κωνσταντίνος Μανιαδάκης6 Κωνσταντίνος Μητσοτάκης4 Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ΄8 Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος8 Κωνσταντίνος Σημίτης4 Κωνσταντίνος Σμολένσκι2 Κωνσταντίνος Τσαλδάρης4 Κωνσταντίνος Φωτιάδης5 Κωνσταντινούπολη41 Κως4 Κώστας Βάρναλης1 Κώστας Περρίκος1 Κωστής Παλαμάς6 ΛΑ.Ο.Σ3 Λαθρομετανάστευση3 Λαικό Κόμμα7 Λαμία2 Λατινική Αμερική1 Λεονίντ Τρότσκι4 Λέσβος3 Λεωνίδας Παρασκευόπουλος1 Λόγιος Ερμής4 Λόρδος Βύρων8 Λουτράκι1 Λύσανδρος1 Μαζική πολιτική προπαγάνδα2 Μακάριος11 Μακεδονία48 Μακεδονικό Ζήτημα32 Μακεδονικός Αγώνας8 Μακεδονομάχοι5 Μάνη2 Μάο Τσε Τουνγκ2 Μαραθώνας3 Μάρκος Βαφειάδης9 Μάρκος Μπότσαρης1 Μάτζικερτ1 Μεγάλη Βρετανία37 Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia)1 Μέγαρο Μαξίμου1 Μέγας Αλέξανδρος8 Μέγας Αλέξανδρος ο Μακεδών2 Μέγας Θεοδόσιος1 Μέγας Κωνσταντίνος1 Μελέτης Βασιλείου1 Μεσαίωνας5 Μέση Ανατολή2 Μεσόγειος2 Μεσολόγγι10 Μεσσήνη Μεσσηνίας12 Μεταπολεμική Ελληνική Ιστορία (1949-1974)43 Μέττερνιχ4 Μίκης Θεοδωράκης3 Μίκης Πρωτοπαπαδάκης8 Μικρά Ασία43 Μιλτιάδης ο Αθηναίος1 Μιλτιάδης Πορφυρογέννης1 Μιχαήλ Ψελλός3 Μνημείο14 Μοροζίνι2 Μουσολίνι12 Μπενιζέλος Ρούφος1 Μυστικές υπηρεσίες5 ναζισμός2 Νάξος2 Ναπολέων Βοναπάρτης2 Ναπολέων Ζέρβας10 Ναυαρίνο2 Ναύπακτος2 Ναύπλιο16 Ναυτική Ιστορία57 Νέα Δημοκρατία10 Νεοκλής Σαρρής1 Νεότουρκοι6 Νικήτας Σταματελόπουλος5 Νικηφόρος Φωκάς1 Νικίας2 Νικόλαος Δημητρακόπουλος1 Νικόλαος Λεωτσάκος3 Νικόλαος Πλαστήρας18 Νικόλαος Πολίτης1 Νικόλαος Στράτος5 Νίκος Ζαχαριάδης17 Νίκος Καζαντζάκης2 Νίκος Μπελογιάννης1 Νίκος Νικολούδης42 Νίτσε1 Ξάνθη1 Ξενοφών3 Οδυσσέας Ανδρούτσος1 Οδυσσέας Ελύτης4 Οδυσσέας Ιάλεμος2 Οδύσσεια7 Οθωμανική Αυτοκρατορία74 Οθωνική περίοδος (1832-1864)14 Οικουμενικό Πατριαρχείο8 Όλα τα άρθρα με χρονολογική σειρά1 ομάδα των "Ιαπώνων"2 Όμηρος22 ομοφυλοφιλία1 Οργανισμός ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.)3 Οργάνωση "Χ"2 Ορθοδοξία32 π. Κύριλλος Κεφαλόπουλος13 ΠΑ. ΣΟ. Κ.25 Παγκόσμιος Ιστορία23 Παλαιών Πατρών Γερμανός2 Παναγής Τσαλδάρης16 Παναγιώτης Δαγκλής1 Παναγιώτης Δεμέστιχας1 Παναγιώτης Κανελλόπουλος15 Πάνος Κορωναίος2 Πάτρα3 Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄5 Παύλος Γύπαρης4 Παύλος Κουντουριώτης14 Παύλος Μελάς2 Παυσανίας1 Παυσανίας Κατσώτας1 Παυσανίας ο περιηγητής1 ΠΕΑΝ2 Πειραιάς6 πειρατεία1 Πεισίστρατος1 Πελοποννησιακός πόλεμος7 Περικλής1 Περικλής Αργυρόπουλος1 Περικλής Γιαννόπουλος5 Περικλής Δεληγιάννης1 Περιοδικά Ιστορίας3 Περσικοί πόλεμοι10 Πετρέλαια στο Αιγαίο2 Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης4 Πέτρος Γαρουφαλιάς1 Πέτρος Μακρής - Στάϊκος5 Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης13 Πλάτων9 Πλούταρχος7 Ποίηση και αισθητική18 Πόλεμος των Μπόερς1 Πολιτικαντισμός εν Ελλάδι14 πολιτική δολοφονία18 Πολιτική Ιστορία17 Πολωνία2 Πόντος7 Πρίγκιπας Ανδρέας2 προπαγάνδα5 πρόσφυγες6 προσωκρατικοί φιλόσοφοι3 Προτεινόμενα3 Πρωτογενείς Ιστορικές πηγές30 πρωτόκολλο Πολίτη-Calfoff1 Πύρρος της Ηπείρου1 Ρήγας Παλαμίδης1 Ρήγας Φερραίος3 ριζοσπάστης1 Ρόδος10 Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία15 Ρώμη8 Ρωμηοσύνη5 Ρωσία23 Ρωσικο κόμμα3 Σάββας Γκαλιμαρίδης2 Σάμος1 Σαντόρε Σανταρόζα2 Σαντορίνη1 ΣΚΑΪ2 Σκάκι1 Σκωτία4 Σόλων3 Σοφοκλής Βενιζέλος3 Σοφοκλής Δούσμανης1 Σπυρίδων Μαρκεζίνης5 Σπυρίδων Τρικούπης3 Σταλινισμός15 Σταυροφορίες6 Σταφιδικό Ζήτημα2 Στέφανος Δραγούμης3 Στέφανος Σαράφης2 Στέφανος Σκουλούδης5 Στέφανος Στεφανόπουλος1 Στράβων5 Στρατής Μυριβίλης2 Στρατιωτικά κινήματα1 Στρατιωτική Ιστορία58 Στρατιωτικό καθεστώς Ιωαννίδη3 Στυλιανός Γονατάς7 Στυλιανός Χούτας1 Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότωφ2 Συνθήκη της Λοζάννης9 Συνθήκη των Σεβρών6 συντάξεις1 ΣΥΡΙΖΑ4 Σωκράτης3 Σώματα Ασφαλείας1 Ταγίπ Ερντογάν1 Τάγματα ασφαλείας2 Τείχος του Βερολίνου1 τεκτονισμός1 Τέχνες11 Τεχνολογία8 το παιχνίδι στην Ιστορία6 Τοπική Ιστορία1 Τουρκία20 Τουρκοκρατία (1453-1821)35 Τράπεζα της Ελλάδος5 Τράπεζες1 Τριπολιτσά2 Τσαούς Αντών (Φωστερίδης)1 Ύδρα5 Υποβρύχιο Παπανικολής1 υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ3 Υφαλοκρυπίδα1 Φαίδων Γκιζίκης3 Φαλμεράγιερ6 Φανάρι2 Φασισμός1 Φιλελληνισμός9 Φιλία1 Φιλική Εταιρεία9 Φιλολογικά και άλλα δοκίμια44 Φιλοποίμην2 Φιλορθόδοξη Εταιρεία1 Φιλοσοφία9 Φιλοσοφία της ζωής και της Ιστορίας25 Φλωρεντία1 Φλώρινα4 Φραγκοκρατία8 Φωκίων1 Φωτογραφικό Οδοιπορικό26 Χαλκιδική2 Χαράλαμπος Κατσιμήτρος3 Χαράλαμπος Τσερούλης2 Χαράτσι1 Χαρίλαος Τρικούπης13 Χαρίλαος Φλωράκης2 Χάτι Χουμαγιούν1 Χίτλερ17 Χούντα6 Χρεοκοπία10 Χρηματιστήριο4 χριστιανικό ολοκαύτωμα3 Χριστόδουλος Τσιγάντες1 Χριστούγεννα10 Χρυσόστομος Σμύρνης1 Χωροφυλακή2 Ψαρά3 ψυχολογία2 Ψυχρός Πόλεμος12 CIA4 John Iatrides1 K.K.E.44 KGB4 Mεσσήνη4 Robert Bruce2 Slider3 William Wallas2 Winston Churchil1
Εμφάνιση περισσότερων
"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας