Ανιστόρητες οι δηλώσεις Φίλη για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου!

γράφει ο Φιλίστωρ

Χωρίς ιδιαίτερη έκπληξη διάβασα σήμερα τις δηλώσεις του κ Φίλη σχετικά με την άρνηση του για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Δεν μου προξένησε έκπληξη καθώς ο ίδιος εμπιστεύεται τις επιστημονικές απόψεις που έχουν εκφραστεί από την κα Μαρία Ρεπούση και τον κ. Αντώνη Λιάκο όπως συνοπτικά εκφράζονται στο ακόλουθο σύνδεσμο (http://www.chronosmag.eu/). Η ομάδα αυτή προσπαθεί να πείσει ότι δεν υπήρξε γενοκτονία όπως περιγράφεται στο νομικό πλαίσιο του όρου, αλλά υπήρξαν κάποιες εκτοπίσεις, κάποιες ακρότητες του Τουρκικού στρατού χωρίς κεντρικό σχεδιασμό, εγκλήματα που είχαν προσωπική διάσταση κτλ. Οι θέσεις αυτές όμως, εκτός του γεγονότος ότι έρχονται σε αντίθεση με την ομόφωνη αναγνώριση της ποντιακής γενοκτονίας από την Ελληνική Βουλή το 1994 και ταυτίζονται με τις επίσημες θέσεις του Τουρκικού κράτους είναι και ανιστόρητες η για την ακρίβεια αντιεπιστημονικές. 

Αυτό μπορώ να το ισχυριστώ γιατί το 2002 ως συνδρομητής παρέλαβα το 14τομο Ιστορικό έργο του κ. Κωνσταντίνου Φωτιάδη για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Ο κ. Φωτιάδης μετά από πολυετή έρευνα κατάφερε να συλλέξει και να παρουσιάσει σε ένα ενιαίο σύνολο όλα εκείνα τα στοιχεία που ακριβώς αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας την Ιστορική αλήθεια της γενοκτονίας και όχι της εθνοκάθαρσης. Ανάμεσα τους περιλαμβάνονται πολλές αναφορές από τους προξένους της Γερμανίας, της Ρωσίας, της Αγγλίας αλλά και πολλών άλλων χωρών. Το έργο είναι πασίγνωστο και κατατεθειμένο και στην βιβλιοθήκη της βουλής των Ελλήνων, εύκαιρο για οποιονδήποτε υπουργό και βουλευτή να το συμβουλευτεί. Και όμως ο υπουργός Παιδείας για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα σπεύδει να τοποθετηθεί με χαρακτηριστική βιασύνη χωρίς προφανώς να γνωρίζει τα συντριπτικά αποδεικτικά στοιχεία που υπάρχουν. Τα περί προσωπικών απόψεων του κ. Υπουργού στερούνται σοβαρότητος και αποτελούν προφανώς προφάσεις για να κατευναστεί η κοινή γνώμη.

Αν και το ζήτημα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου βρίσκεται εκτός των ιστοριογραφικών ενδιαφερόντων μου, νιώθω ότι οφείλω να διαμαρτυρηθώ για το ατόπημα του κ. Φίλη. Οφείλει τουλάχιστον να ενημερωθεί για τα σχετικά με την γενοκτονία, Ιστορικά στοιχεία. Επίσης οφείλει να αντιληφθεί ότι δεν είναι πλέον συντάκτης σε κομματικό δημοσιογραφικό όργανο, αλλά εκπροσωπεί την Ελληνική κοινωνία στο σύνολο της. 

Σας παραπέμπω σε ένα παλαιότερο μικρό μου άρθρο όπου παρέθεσα ένα από τα πολλά στοιχεία που περιέχει η εργασία του κ Φωτιάδη. Επίσης παραθέτω έναν υπερσύνδεσμο που περιγράφει τις ύποπτες συνθήκες κάτω από τις οποίες το έργο του κ. Φωτιάδη καταχωνιάστηκε και τελικώς δεν εκδόθηκε από την Ελληνική βουλή όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί. 

Πηγές


Οι ευθύνες του Μουσταφά Κεμάλ για τις σφαγές και την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου σύμφωνα με επίσημη Τουρκική έκθεση του 1920


Σχόλια

  1. Συμφωνώ με τον Φίλη. Γενοκτονία σημαίνει να μη μείνει κανένας ζωντανός από το γένος. Και όπως ξέρουμε όλοι γλύτωσαν πολλοί Πόντιοι (ευτυχώς). Ο όρος εθνοκάθαρση είναι πιο δόκιμος και πιο επιστημονικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή, δεν υπήρξε γενοκτονία των Εβραίων από τους Γερμανούς αλλά εθνοκάθαρση;

      Διαγραφή
    2. Κατά την άποψη μου ναι. Ήταν εθνοκάθαρση. Μπορεί οι ναζί να επεδίωκαν γενοκτονία αλλά απότυχαν. Γενοκτονία έπαθαν οι Φιλισταίοι, οι Μαδιανίτες κλπ, διότι απ' αυτούς δε γλύτωσε κανένας, ή εν πάση περιπτώσει οι λίγοι εναπομείναντες δεν ήταν αρκετοί να επαναφέρουν το γένος σε επιβίωση. Οι πόντιοι δεν ήταν κάποιο ξεχωριστό γένος. Ήταν Έλληνες οι οποίοι παρά τα όσα υπέστησαν από τους Τούρκους εθνικιστές κατάφεραν και επιβίωσαν. Η Μικρά Ασία έμεινε καθαρή (άδεια) από Ελληνοπόντιους δηλαδή έγινε εθνοκάθαρση, μια πρακτική που δεν υπολείπεται ποσώς σε αισχρότητητα από την γενοκτονία. Τόσο η γενοκτονία όσο και η εθνοκάθαρση αποτελούν δύο από τα χειρότερα εγκλήματα του ανθρώπου διά μέσου της ιστορίας, και είναι και τα δύο το ίδιο καταδικαστέα.
      -
      Αλλά να βλέπουμε και τα δικά μας γιατί δε γίνεται να παίζουμε χωρίς αντίπαλο. Στην Τρίπολη εμείς οι Έλληνες, διαπράξαμε γενοκτονία ή εθνοκάθαρση εναντίον των Τούρκων;

      Διαγραφή
  2. Ο ελληνικός όρος γενοκτονία είναι ταυτόσημος με τον διεθνώς χρησιμοποιούμενο όρο genocide που προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις γένος και κτείνω (=φονεύω). Τόσο ο ελληνικός όσο και ο διεθνής όρος δημιουργήθηκαν επίσημα (όρος διεθνούς δικαίου) μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Με αυτόν τον όρο αποδίδεται κυριολεκτικά η από τους αρχαιότατους χρόνους υφιστάμενη έννοια και ακριβέστερα ένα από τα αρχαιότερα μαζικά εγκλήματα που αποβλέπουν στη συστηματική, με βίαια ως επί το πλείστον μέσα, επιδιωκόμενη εξόντωση ολόκληρης φυλής ή τμήματος αυτής σε ορισμένο τόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η " ελληνική " αριστερά και το κλασσικό παιχνίδι της με τις λέξεις. Και η Ρεπούση αρχικά έλεγε πως τάχα παρερμηνεύτηκε μια φράση της, αλλά όλοι ξέρουμε την συνέχεια και τις πραγματικές της απόψεις για το θέμα,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 1.Δε με ενδιαφέρει,αν ο Φίλης είναι ανιστόρητος,2.δε με ενδιαφέρουν οι ιδεοληψίες και ερμηνείες του,3.δε με ενδιαφέρει,αν ο θυσιασθείς ποντιακός ελληνισμός και ο αφανισμός του-σκοτώθηκε κι ο παππούς μου στη Σινώπη το 1920 αφήνοντας πίσω του
    7μελή ορφανή οικογένεια της οποίας τα 4 μέλη ακολούθησαν την τύχη του!-πώς θα χαρακτηριστεί.γενοκτονία ή εθνκάθαρση,για μένα είναι το α΄!4.Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι αυτοί,που ανλαμβάνουν αξιώματα και δη ύπατα στην πολιτεία και όσο τα φέρουν να ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΤΙ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ!!!Και τούτο,γιατί κάθε στραβοτιμονιά-στραβοπάτημά τους το ΠΛΗΡΩΝΕΙ όλη η κοινω-
    νία!!5.Ο κ. Τσίπρας,που συνέστησε στους υπουργούς του στο α΄συμβούλιο να δουλεύουν πολύ και -ει δυνατόν-να μη μιλάνε καθόλου ή λίγο και με προσοχή ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να τον ΠΕΤΑΞΕΙ έξω από το υπουργείο και δη της παιδεάς και να τον στείλει στο
    ΔΙΑΟΛΟ κι αυτόν κι οποιονδήποτε άλλον δημιουργεί προβλήματα με τη γλώσσα ή τις πράξεις του!!ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!!!Διογένης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μάλλον δεν είναι απλώς η προσωπική άποψη του υπουργού αλλά μια πολιτική τοποθέτηση η βάση της οποίας είναι να αρνούμαστε την πραγματικότητα και την αλήθεια για χάρη της ελληνοτουρκικής φιλίας και την πορεία της Τουρκίας στην ευρωπαική ένωση. Στην πραγματικότητα όμως οι σχέσεις της Τουρκίας με τους εταίρους λίγο εξαρτάται απο την Ελλάδα και το τι πιστεύει για την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συγνώμη η σχέση ήθελα να γράψω. Θα φταίει ο δαίμονας του πληκτρολογίου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ενταξει, απο τους ΣΥΡΙΖΑίους το περιμεναμε, διοτι ειναι Αριστεροι και, και οπως ειχε πει ο Ελευθεριος Βενιζελος οι Αριστεροι ειναι "αντιπατριωτραι, αντιστρατιωται, και γενικως εχουσιν ολα τα αντι εις ολα εκεινα τα οποια ημεις οι αλλοι θεωρωμεν εθνικα και ιερα."

    Αλλα υπαρχει ενα θεμα με την υποκρισια των πολιτικάντηδων της ΝΔούλας που βρηκαν ενα ευκολο θεμα για να κανουν αντιπολιτευση. Πού αλλου να κανουν αντιπολιτευση; Στην Οικονομια; Μα αυτοι προσκυνησαν πρωτοι τους δανειστες. Στο λαθρομεταναστευτικο; Α πα πα πα, αυτοι δεν ειναι "ακροδεξιοι", ειναι του..... "μεσαιου χωρου" !

    Ποτε ακριβως εγινε η σφαγη των Ποντιων, ω υποκριτες της ΝΔούλας; Το 1914-1923. Ποιος κυβερνουσε την Τουρκια απο το 1919 και μετα; Ο Μουσταφα Κεμαλ. Αρα ποιος διεταζε τις σφαγες απο το 1919 και μετα; Ο Μουσταφα Κεμαλ. Και γιατι οι αρχηγοι της ΝΔούλας ωςΠρωθυπουργοι πηγαινανε και καταθετανε στεφανι στον Μαυσωλειο του Κεμαλ;

    Ουαι υμιν γραμματεις και Φαρισαοι υποκριται..........................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι πάει να πει αριστερά και δεξιά; τα έργα τους αλληλοσυμπληρώνονται. και νοηματικά αν το εξετάσει κανείς είναι η αριστερά και η δεξιά απο ένα σύνολο. και ακολουθούν προδιαγεγραμμένη πορεία.(αυτήν που υπαγορεύεται απο τα ξένα κέντρα εξουσίας)πάντως η χειρότερη εκδοχή είναι το κέντρο γιατί συγκεντρώνει όλη την φαυλότητα.δεν καταλαβαίνω γιατί διαμαρτύρεστε αφού ειδικά εσείς του κέντρου είστε οι πρώτοι διδάξαντες αυτής της πολιτικής περί ελληνοτουρκικής φιλίας.

      Διαγραφή
    2. Μίλησε ο ανιστόρητος ακροδεξιος!Αληθεια ο χώρος σας και η πορεία του δεν υπαγορευεται απο ξενα κεντρα εξουσιας?

      Διαγραφή
    3. ποιοι μιλάνε για ανιστόρητους . Ο ακροαριστεροί προδότες που όταν δεν εκτελούσαν εντολές της Μόσχας πληρώνονταν από κέντρα " έρευνας και προώθησης την φιλίας των λαών ".

      Διαγραφή
    4. Δεν έχω και κάποιο λόγο για να πιστεύω το αντίθετο.Φαντάζομαι πως ναι και τα άκρα κάπως έτσι λειτουργούν.
      Η πολιτική είναι πορνεία έλεγαν οι παλιοί...
      Το σχόλιο 1:39 Π.Μ. ήταν για την "κομματική" ρητορική που κουράζει...

      Διαγραφή
  8. Με το σκεπτικο το δικο σου τοτε κακως λεγεται ολοκαυτωμα το Εβραικο γιατι δεν καηκαν ολοι οι Εβραιοι. Ασε που οι περισσοτεροι γλυτωσαν. Ο Θεος να σε φυλαει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας