Η είσοδος του απελευθερωτή Ελληνικού στρατού στην Θεσσαλονίκη σύμφωνα με την περιγραφή του δημοσιογράφου τον "TIMES" Κρόφορντ Πράις (27 Οκτωβρίου 1912)
Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης οριστικοποιήθηκε μετά το πρωτόκολλο παράδοσης που συντάχθηκε στο χωριό Γέφυρα στις 26 Οκτωβρίου 1912. Το πρωτόκολλο συντάχθηκε μεταξύ του Χασάν Ταχσίν Πασά διοικητή των Οθωμανικών στρατευμάτων και των πληρεξουσίων του Διαδόχου Κωσταντίνου που ήταν ο συνταγματάρχης Σοφοκλής Δούσμανης και ο Λοχαγός Ιωάννης Μεταξάς. Το πρωτόκολλο παράδοσης προέβλεπε τον αφοπλισμό του Τουρκικού στρατού αλλά και την παράδοση όλου του στρατιωτικού υλικού τους στους Έλληνες. Το όνειρο αιώνων έμελλε σε λίγες ώρες να πραγματοποιηθεί με την είσοδο του Ελληνικού στρατού στην πόλη, αν και η Ελληνική επιτυχία επισκιαζόταν από την παρουσία ισχυρών Βουλγαρικών στρατιωτικών αποσπασμάτων στις παρυφές της πόλης. Η συμπεριφορά των Βούλγαρων φανέρωνε την πρόθεση τους να αμφισβητήσουν το Ελληνικό μέλλον της πόλης.
Το ξημέρωμα της 27ης Οκτωβρίου έβρισκε τα Ελληνικά στρατεύματα πλασαρισμένα στους αγρούς γύρω από την πόλη. Σύμφωνα με το αυτόπτη μάρτυρα δημοσιογράφο Crauford Price, οι Έλληνες στρατιώτες βρίσκονταν σε εξαιρετική κατάσταση με υψηλό ηθικό εύθυμοι και ζωηροί. Ήταν όλοι καλώς ενδεδυμένοι, ενυπόδητοι και εφοδιασμένοι, κάθονταν οκλαδόν και απολάμβαναν τα ωμά λάχανα που είχαν αποσπάσει από τους λαχανόκηπους της περιοχής. Οι σκηνές τους ήταν καθαρές, τακτοποιημένες, τοποθετημένες με τάξη και δημιουργούσαν ένα χακί εντυπωσιακό φόντο, ενώ τον πρόχειρο Ελληνικό καταυλισμό στεφάνωναν τα κανόνια του Ελληνικού πυροβολικού. Η τάξη και η πειθαρχία φανερωνόταν σε κάθε ενέργεια οποιασδήποτε Ελληνικής μονάδας.
H είσοδος του Βασιλέως Γεωργίου Α΄ στην Θεσσαλονίκη |
Το μονοπάτι της αιώνιας δόξας των Ελληνικών όπλων δεν ήτα παρά ένας λασπερός χωματόδρομος, ένας από τους πολλούς του εμβρυώδους οδικού δικτύου της Οθωμανικής Μακεδονίας. Πλήθη κόσμου συνωστίζονταν και από τις δύο πλευρές του δρόμου κρατώντας Ελληνικές σημαίες, ώστε να αποθεώσουν τους νικητές. Όταν τα πρώτα ευζωνικά αποσπάσματα έκαναν την εμφάνιση τους στους δρόμους της πόλης ο ενθουσιασμός όλων έφτασε στο κατακόρυφο. Οι εξώστες των σπιτιών είχαν Ελληνικές σημαίες, ενώ κοπέλες έραναν με ρόδα τους Έλληνες στρατιώτες. Η παρουσία του κόσμου ήταν τόσο πυκνή, ώστε πολύ σύντομα τα Ελληνικά αποσπάσματα δεν είχαν χώρο να προχωρήσουν ούτε σε μια και μόνη γραμμή!
Ακολούθησε η Ιστορική στιγμή της ύψωσης της Ελληνικής σημαίας στο κυβερνείο που έγινε από τον Ίωνα Δραγούμη και συμβόλιζε γλαφυρά την Ελληνική κυριαρχία στην πόλη. Η μέθη της ημέρας για τους Έλληνες της πόλης ήταν απερίγραπτη. Οι περισσότεροι από αυτούς έβγαζαν τα κόκκινα φέσια τους και τα κομμάτιαζαν, ενώ το ίδιο έκαναν και για τα φέσια αλλοεθνών συμπολιτών τους που κοιτούσαν αμήχανα το σκηνικό. Στα καφενεία ο ενθουσιασμός για τον Ελληνικό στρατό ήταν επίσης μεγάλος. Όλοι διάβαζαν με μανία τις λεπτομέρειες για την παράδοση της πόλης που φιλοξενούσαν οι Ελληνικές εφημερίδες, ενώ αν κάποιος Έλληνας αξιωματικός εμφανιζόταν σε κάποιο καφενείο ο ενθουσιασμός των θαμώνων έφτανε στο κατακόρυφο και ξεσπούσαν σε ζητωκραυγές. Σύμφωνα πάντα με τον Crauford Price, η είσοδος του Ελληνικού στρατού στην Θεσσαλονίκη, έμοιαζε με την επιστροφή του στην Αθήνα μετά από μια επιτυχημένη εκστρατεία και έμοιαζε απίστευτο πως η είσοδος του Ελληνικού στρατού πανηγυριζόταν τόσο έντονα σε μια πόλη που λίγες ημέρες πριν ήταν ακόμη Τουρκική. Αλλά δεν ήταν. Ήταν απλώς ο εορτασμός της απελευθέρωσης του Ελληνικού πληθυσμού από την δουλεία της Τουρκικής διοίκησης...
H είσοδος του Ελληνικού στρατού στην Θεσσαλονίκη
Αναμφίβολα τον Ελληνικό θρίαμβο επισκίαζε η είσοδος Βουλγαρικών στρατευμάτων στην πόλη υπό το πρόσχημα της "ξεκούρασης" τους, αλλά προφανέστατα σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ζήτημα συγκυριαρχίας στην πόλη. Η παρουσία των Βουλγάρων στην πόλη ήταν μια συνεχή εστία εντάσεων και παρεξηγήσεων και αποτελούσε μια σαφή προειδοποίηση για τις εξελίξεις που θα ακολουθούσαν το προσεχές διάστημα...
Πηγές
Οι Βαλκανικοί αγώνες, εκδόσεις ΕΚΑΤΗ
Τι ακριβως εκανε ο Διαδοχος απο τις 21 εως τις 26 Οκτωβριου; Δεν ηξερε οτι οι Βουλγαροι πλησιαζαν ταχυτατα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι γιατι αφησε τα δυο βουλγαρικα ταγματα να μπουν τελικα στην πολη; Για ενα τετοιο θεμα με τεραστιες πολιτικες προεκτασεις, δεν επρεπε να ζητησει οδηγιες απο την Κυβερνηση;
Τεραστιο λαθος του Ελευθεριου Βενιζελου η επαναφορα των πριγκίπων στο Στρατό.
Ο Διάδοχος σαν αρχηγός στο πεδίο της μάχης θα αποφασίζει πως θα κινηθεί ο στρατός αν πρέπει να καταδιώξει τον αντίπαλο και να τον κυκλώσει και γενικά τι θα πράξει. Όχι ένας πολιτικάντης από την Αθήνα που δεν έχει την παραμικρή ιδέα από στρατιωτικά ( μήπως πολέμησε στην κρητική επανάσταση ;) . Το χειρότερο με τον Βενιζέλο δεν είναι το το ότι ήταν ανίδεος από όλα , αλλά η ισχυρογνωμοσύνη του που δεν του επέτρεπε να αφήνει σε καλύτερους από αυτόν να χειρίζονται τα πράγματα, Φυσικά για να δικαιολογήσει τις γκάφες του, έβαλε τους παρατρεχάμενους να φτιάξουν κατά την περίοδο του εθνικού διχασμού το παραμυθάκι με τα τηλεγραφήματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠως ειναι δυνατόν, ο ανθρωπος που κατεστρεψε την Ελλάδα να έχει ανθρώπους οι οποίοι τον υποστηρίζουν ακόμη. Το 1987 στην μεγάλη ήττα ο αρχιστράτηγος ακολουθούσε την λειτουργεία της αναστάσεως όταν έσπασε το μέτωπο. Το 1915 παρέδωσε το τέταρτο σώμα στρατου στους Γερμανούς και την ανατολικη Μακεδονία στους Βουλγάρους, αίσχυστη προδοσία. Το 1922 αφάνισε τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας. Πως είναι Δυνατον να βρίσκουν Έλληνες υποστηρικτές τέτοιοι προδότες.
ΔιαγραφήΝαι ρε Γιώργο αλλά δύο χρόνια πριν ο Βενιζέλος έδινε την Ανατολική Μακεδονία στην Βουλγαρία στα χαρτιά χωρίς να πέσει ντουφεκιά σε ενεστώτα χρόνο, έναντι μελλοντικών ανταλλαγμάτων στην Μικρά Ασία από τους Συμμάχους που είδαμε πόσο τιμούσαν τις υποσχέσεις τους. Αυτό πως το λες ακριβώς; Όταν το 1913 ο Βενιζέλος παραιτήθηκε οριστικά από την Βόρειο Ήπειρο και την έδωσε στην Αλβανία αυτό πως το λες; Τα λες προδοσία η όχι?
ΔιαγραφήΑφου σ'ευχαριστήσω για τον ήπιο τόνο της απάντησής σου, να σημειώσω κάτι το ιδιαίτερα τρομακτικό κατα την αποψη μου, δεν θα υπήρχε κανένας άλλος Έλληνας εκείνη την στιγμή, να ψηφίσει, τον νόμο των διαβατηρίων και τον νόμο της αποστρατεύσεως. Αυτό το γεγονός δεν χωράει στο μυαλό μου. Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
ΔιαγραφήΠως είναι δυνατόν ο Βενιζέλος αυτός που κατέστρεψε τον ελληνισμό της μικράς Ασίας με την ανόητη εκστρατεία του. που δίχασε την χώρα φέρνοντας Γάλλους να την καταλάβουν, που πτώχευσε τη χώρα το 1932 και εγκατέλειψε την Βόρειο Ήπειρο να έχει ακόμα οπαδού; Μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να συμβεί αυτό. Εδώ οι προδότες γίνονται εθνάρχες.
ΔιαγραφήΓια τον αφανισμό του μικρασιατικού ελληνισμού, ευθύνονται ο Βενιζέλος κι ο βενιζελισμός.
ΔιαγραφήΟ Βενιζέλος δεν παρέδωσε ποτέ το 4ο σώμα στρατού στους Γερμανούς, ούτε και την ανατολική Μακεδονία στους Βούλγάρους,ως το προδοτικό τίμημα της ουδετερότητας, μα οι Γάλλοι μπήκαν γιατι προηγουμένως οι Γερμανοβούλγαροι κατέλαβαν το Ρούπελ με τις ευχές του Κωνσταντίνου. Πραγματι η Ελλάδα χρεωκόπησε επι Βενιζέλου αλλά ξεχνάς οτι εοι Τρικούπη τηνπτώχευσε ο Βασιλιάς για προσωπικους ιδιοτελείς σκοπούς. Τέλος αφου ήταν τοσο ευκολο να πάρουμε την Βόρειο Ήπειρο, γιατί δεν την πήρε και ο King Georges με το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, τότε που πήραμε τα Δωδεκάνησα, άρα προδόtης και ο King Georges; Ή μήπως πιστεύετε ότι ο Κωνσταντίνος, φέροντας την στραταρχική ράβδο του Κάιζερ, θα νικούσε και στο μικρασιατικό μέτωπο αλλα και στην Αλβανία όπου το ενδιαφέρον της Ιταλίας ειναι γνωστό σε όλους.
ΔιαγραφήΟ "δεν εκπροσωπώ την Ελλάδα αν δεν παραδώσουμε την Ανατολική Θράκη" επανήλθε μέσα από την πύλη που άφησε ανοιχτή ο Πλαστήρας στις 15 Αυγούστου του 22 για να διασπαστεί το ελληνικό μέτωπο. Ο άνθρωπος που έδινε τη Σμύρνη στους Ιταλούς αρκεί να έδιωχναν τον Κωνσταντίνο, που πυροδότησε και εξέθρεψε το κεμαλικό κίνημα με την μεταπολεμική του στάση και διόγκωσε τους διωγμούς των χριστιανών με την άφρονα στάση του κατά τη διάρκεια του πολέμου, που είχε προαποφασίσει προπολεμικά ήδη την ανταλλαγή των πληθυσμών, ήθελε εκβιαστικά το Δ Σώμα για να πολεμήσει ενάντια στον βασιλιά του και για να ανατρέψει ετσιθελικά την σώφρονα πολιτική της ουδετερότητας. Έπρεπε να το αφήσει να πάει στον Πειραιά. Αλλά φαίνεται το προτιμούσε στα χέρια των Γερμανών για να κάνει την αντικωνσταντινική προπαγάνδα του και να συναντήσει μικρότερη αντίσταση στην κάθοδό του προς το Μεγάλη Βρεττάνια.
ΔιαγραφήΑγαπητε Γιωργο Ψευτιδη, εεε συγγνωμη Αμοιριδη ηθελα να πω, εν συντομια να απαντησω στα προπαγανδιστικα ψευδη τα οποια δεν ξερω αν αναπαραγεις απο αγνοια η εμπαθεια!!
Διαγραφή1)Για τον πολεμο του 1897 και την ηττα, δεν φερει καμια ευθυνη ο Διαδοχος ο οποιος ελαχιστο μολις καιρο πριν απο τον πολεμο ανελαβε την θεση του αρχιστρατηγου υστερα απο εντονες πιεσεις της πολιτικης ηγεσιας(βλ. ΙΕΕ Εκδοτικης Αθηνων, τομος ΙΔ σελ 125)! Η πολιτικη ηγεσια και αντιπολιτευση, καθως και η Εθνικη Εταιρεια ευθυνονται αποκλειστικα για ολο αυτο το πανηγυρι, με την πατριδοκαπηλεια και την φιλοπολεμη διαθεση τους! Μετα βεβαιως αρχισαν οι πολιτικαντηδες να τα φορτωνουν στον Διαδοχο(ΙΕΕ σελ 160), μεχρι που ηρθε στην δημοσιοτητα η αναλυτικοτατη εκθεση που συνεγραψαν οι Μεταξας και Δουσμανης και εκαναν ολους αυτους να σιωπησουν!!
2) Δεν υπηρξε καμια προδοσια στο Ρουπελ, υπηρξε απλως μια ατυχης καταληξη μιας σειρας γεγονοτων που ξεκινησαν εξαιτιας της αποφασης του Βενιζελου να καλεσει αντισυνταγματικα τους Αγγλογαλλους να αποβιβαστουν στην Βορειο Ελλαδα, απο εκει και περα η ουδετεροτητα ειχε παραβιαστει και ανοιξαν οι ασκοι του Αιολου! Η δε ωμοτητες που διεπραξαν οι Βουλγαροι ηταν σαφης παραβιαση των συμφωνηθεντων μεταξυ Κωνσταντινου και Γερμανων, στα πλαισια της προσπαθειας του Κωνσταντινου να διαφυλαξει όχι μονο την ουδετεροτητα και την εδαφικη ακεραιοτητα της Ελλαδος, αλλα και τα επιπλεον εδαφη που του ειχε υποσχεθει η Γερμανια(μυστικη συμφωνια Σεπτεμβριου 1915). Είναι παντως γεγονος ότι από την εισβολη των Γερμανοβουλγαρων και μετα, η πολιτικη της ουδετεροτητας ειχε χρεωκοπησει και επρεπε να εγκαταληφθει! Για όλα αυτά, ψαξε να βρεις το βιβλιο του τροτσκιστη πανεπιστημιακου καθηγητη ιστοριας Γιωργου Λεονταριτη(George B. Leon) “Greece And The Great Powers 1914-1917”(δυστυχως δυσευρετο-υπαρχει ένα αντιτυπο στην βιβλιοθηκη του Παντειου παντως), με ακριβεις παραπομπες στα γερμανικα διπλωματικα αρχεια και μερα προς μερα τις συνεννοησεις του Κωνσταντινου με τους Γερμανους.
Με πασα ειλικρινεια, δεν νομιζω ότι ο Κωνσταντινος ηθελα να την εγκαταλειψει, διοτι παντα ειχε κατά νου ότι στο τελος θα νικησουν οι Γερμανοι και η Ελλας θα ειχε οφελη από αυτό το γεγονος! Παντως, ακομα και να ηθελε να εγκαταλειψει την ουδετεροτητα, οι βενιζελικοι φροντιζαν να υπονομευουν το κυρος των κυβερνησεων του(βλ. προσπαθειες πρωθυπουργων Ζαιμη και Καλογεροπουλου μεσα στο 1916, οπου αντιστοιχα η σκηνοθετημενη επιθεση στην γαλλικη πρεσβεια και η μεταβαση Βενιζελου στην Θεσσαλονικη, ανεκοψαν τις διαπραγματευσεις…) 3) Για την Μικρασιατικη ηττα δεν ευθυνεται καθολου ο Κωνσταντινος, ο οποιος τοτε ηταν αρρωστος και σκια του εαυτου του, η δε μετανοεμβριανοι κυβερνητες τον εφεραν απλως στο Μετωπο προκειμενου να εμψυχωθουν οι στρατιωτες! Δεν σχεδιασε μαχες, δεν ελαβε αποφασεις, το παραδεχεται ακομα και ο εμπαθεστατα αντιβενιζελικος Γιωργος Μαυρογορδατος στο σχετικα προσφατο(και πολυδιαφημισμενο) βιβλιο του «1915 Ο Εθνικος Διχασμος». Οπωσδηποτε όμως αναγνωριζω ότι και οι δυο παραταξεις φερουν ευθυνη για την μεγαλη αυτή καταστροφη!
Και το καλύτερο είναι ότι ο "εθνάρχης" ( μου αρέσει που έχουμε καμιά δεκαριά εθνάρχες σαν χώρα, αλλά προκοπή δεν είδαμε) δεν έδινε δεκάρα στην πραγματικότητα για την Θεσσαλονίκη και πάντα απορούσε γιατί ο Έλληνες έχουν τόσο πόθο για μια " εβραιούπολη ". Σκεφτόταν δηλαδή με καθαρά πολιτικά κριτήρια ( τι θα ψήφιζαν) και όχι εθνικά όπως έπρεπε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι τι ηξερε ο Διαδοχος απο στρατιωτικα; Σε αντιθεση με αυτα που λεει η προπαγανδα, δεν ειχε φοιτησει σε καμμια στρατιωτικη σχολη, και δεν ειχε καμμια αξια λογου στρατιωτικη μορφωση. Μπορω να παραθεσω αποδειξεις. Ευτυχως που υπηρχε μια ομαδα ικανων επιτελων (Μεταξας, Ξ. Στρατηγος, Δαγκλης, Παρασκευοπουλος, Τρικουπης, Χαραλαμπης κλπ) αλλιως...................
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτις 26 Οκτωβριου ο εχθρος (δηλαδη ο Τουρκος) ειχε ηττηθει και συνθηκολογουσε. Το αν θα επετρεπε στα βουλγαρικα ταγματα να μπουν ηταν καθαρα ΠΟΛΙΤΙΚΟ ζητημα, στο οποιο δεν ειχε δικαιωμα να αποφασισει αυτος.
Επισης, δεν απαντας γιατι ειχε αραξει εξω απο τη Θεσαλονικη ο 21 εως 26 Οκτωβριου, ενω πλησιαζαν οι Βουλγαροι.
Και οσο για τα περι "ποθου για την εβραιουπολη" του Βενιζελου, θα ηθελα να δω μια σοβαρη πηγη ή παραπομπη, διαφορετικα εχουμε δικαιωμα να τα θεωρησουμε αποκυηματα φαντασιας.
Αυτά περί ασχετοσύνης του Διαδόχου είναι απλά κόμπλεξ και δεν αξίζουν σοβαρής απάντησης.. Καμιά σοβαρή πηγή δεν το αμφισβητεί ( εκτός από κάτι Πάγκαλους ) Από τους αξιωματικού; που ανέφερες μόνο οι Μεταξάς και Στρατηγός άξιζαν ( μαζί με Δούσμανη και όχι φυσικά ο γραφικός Δαγκλής και οι μέτριοι Τρικούπης ( του Αλη Βεράν) και Παρασκευόπουλος ( αχυράνθρωπος του βενιζέλου). Φυσικά Διάδοχος και Μεταξάς ήξεραν περισσότερα από τον ανίδεο πολιτικοστρατιωτικά Βενιζέλο που από ένα γραφείο στην Αθήνα έδινε εντολές σαν στρατάρχης και προκαλούσε σύμφωνα με τον Μεταξά το γέλιο των επιτελών με την ασχετοσύνη του. Απάντησα για το τι έκανε αλλά η βενιζελολαγνεία σου δεν σε αφήνει. Ο διάδοχος σαν ΠΑΡΩΝ στο πεδίο της μάχης σχεδίαζε πως θα κινηθεί χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να πλευροκοπηθεί, να μην απομακρύνεται από τις γραμμές ανεφοδιασμού κλπ και να παρακολουθεί τα τμήματα του τουρκικού στρατού για να μην συμβούν και άλλα ατυχήματα τύπου Αμύνταιου. Αυτά περί βουλγαρικών ταγμάτων είναι αστειότητες αφού ήταν απλά διπλωματικός ελιγμός για να μην δώσει προσχήματα στους Βούλγαρους . Περίεργο να το τονίζει ένας βενιζελολάγνος την στιγμή που ο Βενιζέλος προκειμένου να μην προκαλέσει τους Βούλγαρους και να αποφύγει την σύγκρουση, σκεφτόταν αρχικά να τους παραχωρήσει την Καβάλα ( με το ανόητο επιχείρημα πως οι βούλγαροι προσέφεραν πολλά) μετά το γύρισε να έχουν όλα τα βαλκανικά εδάφη ίσο πληθυσμό σε σημείο να εξοργίσει μέχρι και τον βενιζελικό Κορομηλά. αλλά και τον υπουργό Στρέιτ. Τέλος όλα αυτά τα παραμυθάκια που εσύ αραδιάζεις τόσο καιρό που τα στηρίζεις. Μήπως σε Βερέμη και Πετρίδη; αν βγάλεις τα γυαλιά που λέγαμε μπορεί να καταλάβεις Αλλιώς ξυδάκι....:))))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι το πιο αστείο της Βενιζελικής προπαγάνδας ( μετά βέβαια από την ανακήρυξη του κρητικού πολιτικάντη σε ...εθνάρχη ) είναι το επί τόσες δεκαετίες παραμυθάκι με τα τηλεγραφήματα . Που το δημιούργησε ο Βενιζέλος και οι υποτακτικοί του κατά την διάρκεια του εθνικού διχασμού. Λες και ένας αρχιστράτηγος θα περίμενε εντολές από 500 χιλιόμετρα μακριά για το πως θα αντιμετωπίζει τον αντίπαλο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Κωνσταντινος παρουσιαστηκε στη Σχολη Ευελπιδων το 1884, σε ηλικια 16 ετων. Το 1886 τοποθετειται ως ανθυπολοχαγος στο 1ο Συνταγμα Πεζικου. Ομως η φοιτηση στη σχολη τοτε ηταν ΠΕΝΤΑΕΤΗΣ! Και μαλλιστα ειχε τοτε ενα ακρως απαιτητικο ακαδημαϊκο προγραμμα, βασισμενο στα προτυπα της γαλλικης Ecole Polytechnique! Πώς διαβολο "αποφοιτησε" σε δυο χρονια; Απλουστατα, ποτε δεν παρακολουθησε τα μαθηματα κανονικα και ποτε δεν αποφοιτησε. Ο Αρχηγος των Ευελπιδων Επιλοχιας Χατζηανεστης του εκανε βασικη ατομικη εκπαιδευση, και ο Ταγματαρχης Σαπουτζακης του εκανε καποια ιδιαιτερα μαθηματα τακτικης. Συμμετειχε και σε καποια γυμνασια των Ευελπιδων και αυτο ηταν ολο. Η ατομικη εκγυμναση με τον Χατζηανεστη και τα φροντιστηρια του Σαπουτζακη δεν αποτελουν κανονικη στρατιωτικη εκπαιδευση, και το φιλοβασιλικο παραμυθι πρεπει καποτε να τελειωσει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μην αρχισουν τα παραμυθια για..... "γερμανικη Ακαδημια Πολεμου" γιατι αλλα βρηκαμε οσοι τα ψαξαμε!
Οι οντως ικανοι Μεταξας και Στρατηγος περιφρονουσαν και θεωρουσαν πανασχετο το Δουσμανη. Ο «γραφικος» Δαγκλης ηταν τεχνικη ιδιοφυϊα, αποφοιτος της Σχολης Πυροβολικου των Βερσαλλιων και εφευρετης του περιφημου ορεινου πυροβολου Σνάιντερ –Δαγκλης, κυριου οπλου του Πυροβολικου στους Βαλκανικους Πολεμους. Ο Τρικουπης ηταν επισης ενας απο τους καλυτερους Ελληνες στρατηγους, παρα το ατυχημα του 1922, αλλα αυτο ειναι μια αλλη ιστορια.
Τα κλασσικά βενιζελικα παραμυθάκια. Θα έπιαναν το 1981 αλλά όχι στην σημερινή εποχή Άχρηστος ο εξαιρετικός επιτελικός Δούσμανης και ικανός ο Δαγκλής που το μόνο που έκανε ήταν να καθόταν να τον ζωγραφίζουν στις εκστρατείες και να επαναλαμβάνει πως συμφνεί σε καθε απόφαση του επιτελείου ( βεβαίως βεβαίως) . Και άλλη ιστορία η καταστροφή του Αλή Βεράν για τον ανίκανο βνιζελικό Τρικούπη; Καλό αυτό. Βλέπω πέρασες ότι δεν σε συμφέρει και άρχισες τις γενικολογίες όπως πάντα :))))
ΑπάντησηΔιαγραφήΜικρή λεπτομέρεια ο Βεντήρης βασική πηγή της βενιζελικής προπαγάνδας αποκήρυξε το έργο του και ομολόγησε πως το έκανε κατα κομματική παραγγελία. Στην δεκαετία του '50 συνεργάστηκε με τον Βασιλιά Παύλο. Αυτόν εξακολουθούν να χρησιμοποιούν σαν πηγή οι κεντροαριστεροί απολογητές του ψευτοεθνάρχη! Όπως και τον Μακκά που από αρβυλοφύλακας έγινε σε μια νύχτα αξιωματικός , μόνο και μόνο επειδή προσχώρησε στην ( αντι) εθνική άμυνα του '16
ΑπάντησηΔιαγραφήΦυσικά και εκπαιδεύτηκε στη Γερμανία ο Διάδοχος. Όσοι διαβάζουν σοβαρές πηγές το ξέρουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοιοι ήταν οι Βενιζελικοί στρατιωτικοί που μας ζαλίζει η προπαγάνδα της κεντροαριστερά
Νίδερ. Μετριότατος , Άγρια κομματισμένος τα έκανε θάλασσα στην εκστρατεία της Κριμαίας.
Ιωάννου. Υπέρβαρος δεν δισταζε σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα και βενιζελικό Μυριβήλη να εκθέτει τους άνδρες του σε άσκοπο κίνδυνο προκειμένου να εντυπωσιάζει του Γάλλους. Παρατσούκλι του από τους φαντάρους " ο Μπαλαφάρας! "
Πάγκαλος,. Γραφικός πομπώδης , τον χλεύαζε ο πλαστήρας για τη αρχομανία του , μέτριος στρατιωτικά αν και λίγο καλύτερος από τους υπόλοιπους.
Παρασκευόπουλος. Γνωστός από επιτυχίες με άοπλες ομάδες τσετών στις αρχές της μικρασιατικής εκστρατεία. Δουλοπρεπής στο κόμμα ασχολούνταν με το τι θα ψηφίζουν οι στρατιώτες.
Πλαστήρας. Έλλειψη στοιχειώδους μόρφωσης, άνοδος λόγω βενιζελικής δουλοφοσύνης κινηματίας, φυγάς του 1922 κατά πολλούς αξιωματικούς
Σαράφης. Οικτρή αποτυχία σε μια επιθετική αναγνώριση στη Μικρά Ασία αντικατάσταση από Πλαστήρα
Τρικούπης . Πρωταγωνιστής της καταστροφής του Αλή Βεράν
και κάτι τελευταίο και για τα πολεμικά κατορθώματα του κρητικού πολιτικάντη. Σε αντίθεη με την πλειοψηφία των κρητικών απέφυγε να πολεμήσει στην επανάσταση του 1896-97 ! Αντίθετα αυτός δεν δίστασε να στέλνει χιλιάδες ελληνόπουλα σε μακρινές και αιματηρές εκστρατείες...
Οι επιτυχιες στους βαλκανικους πολεμους οφειλεται α) στην πολιτικη Βενιζελου και β) στο εξαιρετικο στρατιωτικο επιτελειο (Δαγκλης.Μεταξας,Δουσμανης κλπ) που ειχε ο Κωνσταντινος διπλα του.Ο Κωνσταντινος καρπωθηκε τις επιτυχιες των αλλων, χωρις να κανει τιποτα.Βασικα εκανε κατι!Πηγε να χασει την Θεσσαλονικη μες απο τα χερια του.Μιλαμε για μεγαλο Στρατηλατη τρομαρα του!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦυσικά και ι επιτυχίες οφείλονται στον Αρχιστράτηγο Κωνσταντίνο που διοίκησε και ενέπνευσε τον στρατό και στο επιτελείο του. Όχι στον ανίδεο πολιτικάντη Βενιζέλο που στρογγυλοκαθόταν στο γραφείο του και χάριζε εδάφη στους Βουλγάρους για να μην προκληθούν . Και τον αποκαλούν και εθνάρχη ( όσο ήταν και ο Μακάριος). Αλλά βενιζελικοί είναι αυτοί, δεν είναι τυχαίο ότι οι απόγονοι τους ψήφιζαν πασοκ
ΔιαγραφήΚαμία επιτυχία δεν οφείλεται στον Τινο!!Μην ξεχνάμε τον ατυχή πόλεμο του 1897.Τα γεγονότα μιλάνε από μονα τους.Ας όψεται ο Βενιζέλος που θεωρούσε τον θεσμό της Βασιλείας αναγκαίο κακό και έκανε τον Τινο αρχιστράτηγο.Μέγα σφάλμα!ΥΓ.Αλήθεια εσείς οι φιλοβασιλικοι πως αισθάνεστε που εξαπατηθηκατε από την παράταξη που ψηφίζατε τόσα χρονια όταν έκανε το δημοψήφισμα του 1974?
ΔιαγραφήΕσείς πως αισθάνεστε από το Πασοκ και τα κολλητηλίκια με το κκε; Την αναγνώριση του συμμοριτικού ΕΑΜ σαν εθνική αντίσταση. Μεγάλη κεντρώα επιτυχία. Όσο για το '97 ας είναι καλά οι πολιτικάντηδες που είχαν σε κακά χάλια τον στρατό. κακώς δέχτηκε την τελευταία στιγμή να αναλάβει ο Διάδοχος αλλά αυτός δεν κρυβόταν όπως έκανε μια ζωή ο " παράφρων της χαλέπας " ( και προικοθήρας της Σκυλίτζη ). Έφτιαξαν τον στρατό οι Θεοτόκης Μαυρομιχάλης , για να κουβαλήσουν ουρανοκατέβατο από την κρήτη τον αρχομανή πολιτικάντη και να τον επιβάλλουν οι καραβανάδες του Γουδή ( προκειμένου να εξασφαλίσουν βαθμούς) . Και κατά τα άλλα ήταν ο δημοφιλής ο ψευτοεθνάρχης σας...
ΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΔιαγραφήΚαι φυσικά μιλάνε τα γεγονότα Διπλασιαστής της Ελλάδας ο Κωνσταντίνος . Διχασμός , Γαλλική κατοχή, Κριμαϊκή αποτυχία, Μικρασιατική περιπέτεια, χρεοκοπία και κινήματα '33 -΄35 ο κρητικός πολιτικάντης. :)
ΑπάντησηΔιαγραφή"Φυσικά και εκπαιδεύτηκε στη Γερμανία ο Διάδοχος. Όσοι διαβάζουν σοβαρές πηγές το ξέρουν."
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπαρχει πιο σοβαρη πηγη απο την ιστοσελιδα της βασιλικης οικογενειας; Συμφωνα με αυτην,
απο το 1884 εως το 1887 ο Κωνσταντινος σπουδασε στη Χαϊδελβεργη της Γερμανιας.
http://www.greekroyalfamily.gr/timeline/constantine-a-birth.html
Δεν αναφερεται απολυτως τιποτε για στρατιωτικες σπουδες στη ΣΣΕ ή στην Ακαδημια Πολεμου του Βερολινου.Και τι ακριβως σπουδασε στη Χαϊδελβεργη; Δεν αναφερεται, αλλα απο αλλες πηγες μαθαινουμε οτι εκανε μαθημματα Δημοσιου Δικαιου και Πολιτικων Επιστημων. Παντως στην Ακαδημια Πολεμου του Βερολινου δεν σπουδασε, διοτι αυτη βρισκοταν 500 χιλιομετρα μακρια!
Καλη εκπαιδευση για δικηγορο ή υψηλοβαθμο δημοσιο υπαλληλο, αλλα οχι για στρατηγο............
Ο "μετριος στρατιωτικα" Παγκαλος αποφοιτησε 1ος απο τη Σχολη Ευελπιδων ως Αρχηγος Ταξης, ενω φοιτησε και στη Γαλλικη Ακαδημια Πολεμου στο Παρισι...........
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδω τα σχετικα με την εφευρεση του διασημου πυροβολου Σνάιντερ-Δαγκλή απο τον Παναγιωτη Δαγκλη.
http://www.epoxi.gr/persons36.htm