Στο άρθρο του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής 25.4.2015, με τίτλο Όλα έχουν χαθεί από τη μάχη του Πέτα, ο Στέφανος Κασιμάτης υποπίπτει σε βαρύ ολίσθημα:
Αν και εδώ και πολλά χρόνια, είναι κοινώς γνωστό πως ο Βρετανός "ιστορικός" George Finlay, στο έργο του History of the Greek Revolution, εμφανίζεται εμπαθής έως και κακοήθης, ο αρθρογράφος τον θεωρεί αυθεντία, υιοθετώντας όλες τις απόψεις και κρίσεις του σχετικά με προσωπικότητες και πράγματα της Επανάστασης του 1821. Έτσι, στις στήλες 5 και 6 του άρθρου του, όχι μόνον επαναλαμβάνει έναν από τους πλέον συκοφαντικούς ισχυρισμούς του Finlay, αλλά και πλειοδοτεί, προσθέτοντας τις δικές του παρατηρήσεις. Συγκεκριμένα, γράφει:
Οι παραλληλισμοί με το σήμερα είναι αναπόφευκτοι, καθώς διαβάζεις τα αδιανόητα καμώματα των "πατέρων του έθνους" και μάλιστα εν καιρώ πολέμου. Σας το λέω ειλικρινά ότι όλοι οι απίθανοι χαρακτήρες που έχουμε ζήσει στον δημόσιο βίο τα τελευταία χρόνια και εξακολουθούμε να ζούμε τώρα, με την απερίγραπτη συμπεριφορά τους, τη χυδαία απληστία τους και την ψωνάρα τους (sic) όλοι υπάρχουν στον κόσμο του Φίνλεϊ. Ο χώρος επιτρέπει μόνο ένα παράδειγμα και νομίζω πως διάλεξα το καλύτερο...
Βρισκόμαστε, φαντασθείτε, στο Μεσολόγγι λίγο πριν ξεκινήσει η μεγάλη πολιορκία και στο ελληνικό στρατόπεδο "εις φιλόπατρις επιμελητής" προσπαθεί να βάλει τάξη και να ελέγξει τη διαφθορά που εξανεμίζει το δάνειο. Ζητεί λοιπόν να μετρήσει τους άνδρες του Μακρή, καθώς γνωρίζει ότι ο Μακρής δηλώνει τους δεκαπλάσιους από όσους έχει και εισπράττει αναλόγως από την κυβέρνηση. «Οι στρατιώται του Μακρή, κατά παρακίνησιν του αρχηγού των», γράφει ο Φίνλεϊ, «εδήλωσαν ότι το να μετρή τις τους οπλίτας είναι αυθαίρετος και δεσποτική πράξις, κι’εκήρυξαν ότι ο μεταρρυθμιστής εκείνος επίτροπος ήτο εχθρός της συνταγματικής ελευθερίας». Τον έσπασαν στο ξύλο μάλιστα και έμεινε στο κρεβάτι κάτι εβδομάδες ο άνθρωπος...
Είμαι τρισέγγονος τού Στρατηγού Δημητρίου Μακρή, συνεπώς δε θεωρώ επιβεβλημένη την απάντηση στο δημοσίευμα. Και πρώτα απ’όλα, ποιός ήταν αυτός ο Μακρής που αποτελεί το, κατά Κασιμάτην, καλύτερο παράδειγμα των όσων υποστηρίζει;
Το 1819 ο Μακρής μυείται στη Φιλική Εταιρεία, με καθήκον να προετοιμάσει την Επανάσταση στη Δυτική Ρούμελη. Το καλοκαίρι του 1820, ακολουθώντας οδηγία της Ανωτάτης Αρχής και με τη συναίνεση του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ, αναλαμβάνει το αρματωλίκι του Άνω και Κάτω Ζυγού, τούτο δε μέχρι τις 5 Μαρτίου του 1821, οπότε στη Σκάλα του Μαυροματιού, εξοντώνει τούρκικο καραβάνι που μεταφέρει τον κεφαλικό φόρο ("χαράτσι"). Από τμήμα της λείας δημιουργείται στο Μεσολόγγι το πρώτο Ταμείο της Επανάστασης.
Σταδιακά, η δύναμή του αυξάνεται στους 700 άνδρες και στις 20 Μαΐου εισέρχεται στο Μεσολόγγι, όπου υψώνει τη σημαία της Επανάστασης. Είναι τότε που θα χαρακτηριστεί ως Ζυγού πετρίτης, δηλαδή λιοντάρι του Ζυγού. Στη συνέχεια, με τη σύμπραξη του μικρότερου Σώματος του Ραζηκότσικα, κατευθύνεται στο Αντελικό (Αιτωλικό) που απελευθερώνεται αμέσως. Στις 28 Μαΐου ακολουθεί το Βραχώρι (Αγρίνιο), στρατιωτικό και διοικητικό κέντρο των Τούρκων, που θα απελευθερωθεί στις 9 Ιουνίου. Στην πολύνεκρη πολιορκία μετέχουν ο Μακρής και άλλοι οπλαρχηγοί.
Το καλοκαίρι του 1821, ανάμεσα στα οχυρωματικά έργα που κατασκευάζονται στο Μεσολόγγι, ο Μακρής, με δική του δαπάνη, χτίζει τον προμαχώνα του, γνωστό μέχρι σήμερα ως ντάπια του Μακρή. Μετά τη δεινή ήττα των Μάρκου Μπότσαρη, Μαυροκορδάτου και πλειάδας Φιλελλήνων στη Μάχη του Πέτα (4 Ιουλίου 1822), αρκετοί οπλαρχηγοί "προσκυνούν" τους Τούρκους, ενώ εκείνοι προελαύνουν στη Δυτική Στερεά. Η Α’ Πολιορκία του Μεσολογγίου αρχίζει στις 25 Οκτωβρίου, με ικανές τουρκικές δυνάμεις υπό τους Ομέρ Βρυώνη και Κιουταχή. Οι επιθέσεις τους αποκρούονται και τότε αποφασίζουν να πραγματοποιήσουν γενική έφοδο (γιουρούσι) στις 24 προς 25 Δεκεμβρίου, τα χαράματα. Όμως, το σχέδιό τους προδίδεται στον γραμματικό του Μακρή και η άμυνα της πόλης προετοιμάζεται κατάλληλα. Η κύρια επίθεση εκδηλώνεται στη ντάπια του Μακρή και θα καταλήξει σε πανωλεθρία. Οι Τούρκοι λύνουν την πολιορκία, αφήνοντας πίσω τους 500 νεκρούς.
Το 1823 ο Μακρής ονομάζεται στρατηγός. Ακολουθεί ο εμφύλιος σπαραγμός μεταξύ των Ελλήνων, από τον οποίο απέχει τελείως. Όσον αφορά την κορυφαία του προσφορά κατά τις Β’ και Γ’ Πολιορκίες του Μεσολογγίου, αλλά και κατά την Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων, έχουν γραφεί πολλά και η παράθεσή τους εδώ είναι αδύνατη. Η λαϊκή Μούσα θα τιμήσει όσο λίγους τον Καπετάνιο του Ζυγού.
Μετά την Απελευθέρωση, ο Μακρής εγκαθίσταται στο Μεσολόγγι και ασχολείται μόνο με τη
γεωργία. Δεν ζητάει τιμές και αξιώματα. Και όταν, μέσα από τον ισχνό κατάλογο των "απροσκύνητων" οπλαρχηγών (Μακρής, Πανουργιάς, Ραζηκότσικας, Νικηταράς, Γριβαίοι), ο Όθων τον επιλέγει ως υπασπιστή του, η απάντησή του θα μείνει παροιμιώδης: Ευχαριστώ, αλλά δεν έχω μάθει να τσακάω τη μέση μου! Ιδού πώς περιγράφει τον Μακρή ο Ιωάννης Φιλήμων (βλ. Ιωάννου Φιλήμωνος, Δοκίμιον ιστορικόν περί της Ελληνικής Επαναστάσεως, Τύποις Π. Σούστα και Α. Κτενά, Αθήναι 1859, τόμος Γ’, σελ. 331): Μόνον φίλον αυτού είχε το όπλον και την ελευθερίαν και μόνον πατρώον οίκον τα όρη. Αρχαϊκώτατος, απλοηθέστατος και απονήρευτος, καθαρόν αείποτε τον ελληνισμόν αυτού διέσωζε, σκεπτικός δε και ολιγόλογος, έφερε πάντοτε αμετάβλητον την αθώαν καρδίαν και ακατάβλητον την σπανίαν ανδρείαν δι’ών παρά της φύσεως ήτο πεπροικισμένος.
Γεώργιος Φίνλεϋ |
Σε αντίθεση με τα όσα αναφέρονται στο άρθρο, ο Finlay έζησε στην Ελλάδα (στον Πύργο της Ηλείας) μόνο για ένα χρόνο (1823-1824). ΄Υστερα φεύγει για να επιστρέψει το 1827. Συνεπώς, τα περισσότερα από όσα αφηγείται στην "Ιστορία" του, αποτελούν πληροφορίες "εκ δευτέρας χειρός". Ο Νικόλαος Κασομούλης, αντίθετα, εγκαθίσταται στο Μεσολόγγι το 1825. Στο έργο του Ενθυμήματα Στρατιωτικά της Επαναστάσεως των Ελλήνων, 1821-1833 (τομ. Α’, Β’ και Γ’, Αθήναι 1939-1941, αντίστοιχα), αναφερόμενος στο φθινόπωρο του 1825 και στις καταχρήσεις στην είσπραξη των "μερίδων" για τους άνδρες των οπλαρχηγών του Μεσολογγίου (τόμ. Β’, σελ. 135) παραθέτει διάφορα ονόματα, όμως για τον Μακρή γράφει: ...ο Μακρής παρομοίως (είχεν) 450 και έπαιρνεν τα ίσα…
Το 1827 ο Μακρής έχει παντρευτεί την Ευπραξία, ορφανή θυγατέρα του προύχοντα Στάμου Ραζή και έχει αποκτήσει μαζί της τέσσερα παιδιά, τον Νικόλα, τον Στάμο, τον Γιώργη και την Βασιλική. Το φθινόπωρο του 1841 πεθαίνει στο Μεσολόγγι, φτωχός. Κλείνω, λοιπόν, με δύο αποσπάσματα από άρθρο της εφημερίδας Αιών (φύλλο της 5.10.1841) που αναφέρεται στον Μακρή και στα παιδιά του:
...και αποθανών άφησε οικογένειαν πολυάριθμον και ανήλικον άνευ ουδενός πόρου. Ας μην υποφέρωμεν λοιπόν ποτέ να είδωμεν τα τέκνα εκείνου του ανδρός, όστις δεν εφείσθη ουδέ χρημάτων, ουδέ ζωής, ουδ’άλλου τινός δια τα ιδικά μας, να πεινώσει και μη παιδευόμενα... [...] Όθεν, ας παρακαλέσωμεν όλοι ομού την κυβέρνησιν να ρίψη έν βλέμμα εκτενές και ίλεον εις αυτήν την πολυμελή οικογένειαν και ανήλικον, και να μην την εγκαταλείψη εις την δυστυχίαν...
Αυτός λοιπόν υπήρξε ο Μακρής, το, κατά τον Στέφανο Κασιμάτη, καλύτερο παράδειγμα των απίθανων χαρακτήρων που έχουμε ζήσει στον δημόσιο βίο τα τελευταία χρόνια και εξακολουθούμε να ζούμε τώρα, με την απερίγραπτη συμπεριφορά τους, τη χυδαία απληστία τους και την ψωνάρα τους… Και είναι απορίας (αν όχι ντροπής) άξιο το πώς ένας έγκριτος αρθρογράφος, με πλήρη άγνοια για πρόσωπα και γεγονότα της Επανάστασης του 1821, εμφανίζεται γοητευμένος με τον «μνημειώδους χρηματοθηρίας» Finlay. Και τόσο εύκολα, χωρίς οποιαδήποτε προσφυγή στη σχετική πλουσιώτατη ελληνική βιβλιογραφία, προσβάλλει βαρύτατα το οικογενειακό όνομα, τόσο το δικό μου όσο και των άλλων απογόνων του Δημητρίου Μακρή.
[i] Το κείμενο-απάντηση στο άρθρο του Κασιμάτη απεστάλη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, χωρίς όμως οποιαδήποτε ανταπόκριση. Εδώ, έχουν γίνει μερικές αλλαγές και προσθήκες.
Ειναι γνωστο οτιο ο Φινλεϋ στο εργο του ηταν εμπαθης και κακοηθης απεναντι στους Ελληνες. Ωστοσο πρεπει να πουμε οτι βρεθηκε στην Ελλαδα την εποχη της Επαναστασης, γνωρισε προσωπικα αρκετους απο τους πρωταγωνιστες, και γραφει και ορισμενες δυσαρεστες αληθειες, εστω και αν τις παραγεμιζει με μπολικες υπερβολες. Με βαση οσα λεει ο κ. Μακρης, μου φαινεται οτι ο προγονος του δεν θα εκανε αυτα που του καταλογιζει ο Φινλεϋ, αλλα ειναι βεβαιο οτι τα εκαναν πολλοι αλλοι οπλαρχηγοι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤωρα η "Καθημερινη" ειναι ενα περιεργο φαινομενο δηθεν "αστικοδεξιας" εφημεριδας με αριστερους συντακτες(!!) των οποιων η πολιτικες σκοπιμοτητες ειναι λιαν προφανεις.
Ο κ. Κασιμάτης κατά πάσα πιθανότητα εννοεί τον Μακρυγιάννη, γνωστό για την αδυναμία του στους παράδες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήη εφημεριδα αυτή βλεπει μονο αρνητικα στην ψυχοσυνθεση του ελληνα [ η καλυτερα θελει να βλεπει μονο αρνητικα]...με κυριοτερο ισως [πραγμα που ακομα δεν εχουν βρει το θαρρος να ομολογησουν δημοσια] την ικανοτητα αυτου του λαου να αλλαζει το ρου της παγκόσμιας ιστοριας σε περιοδους που δεν υπηρχε ελπιδα ,εναντια σε τεράστιες υπερδυνάμεις που θελανε να φερουν η ειχαν ηδη φερει τη δικια τους νεα ταξη πραγματων [ περσικοι πολεμο,αραβοβυζαντινοι πολεμοι, 1821,.ελληνοιταλικος πολεμος και αντισταση [ παρα τα τεραστια λαθη] [ η πιο αποτελεσματικη αντισταση της κατεχομενης ευρωπης συμφωνα με τον Αγγλο woodhoυse που εζησε τα γεγονοτα]...τωρα το ότι υπηρξαν μικροπρεπείς οπλαρχηγοι με ταπεινα κινητρα που είναι το παραξενο;;;....ανθρωποι ηταν ..ουτε αγιοι ουτε ''ημιθεοι''....υπηρξαν όμως αυτοι αλλα υπηρξαν και οι αλλοι [νικηταρας , τσαλαφατινος,κλπ ] για τους οποιους εχει παψει να γινετε μνεια [ για καποιον πολύ περιεργο λογο] σαν να μην υπηρξαν ποτε
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ συγκεκριμένη εφημερίδα είναι ένας συνδυασμός νεοφιλελεύθερης και αριστερίστικης ρητορικής που προσπαθεί μονίμως να εξηγεί τα ιστορικά γεγονότα με έναν εντελώς μηδενιστικό , δήθεν κυνικό τρόπο. Δεν είναι τυχαίο το το ΣΚΑΙ που είναι της ίδιας ιδιοκτησίας παρουσίασε εκείνο το ατυχέστατο ντοκιμαντέρ για την επανάσταση του 1821.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ΕΛΛΑΣ συνελληνες βγαζει ηρωες αλλα βγαζει και Ε Φ Ι Α Λ Τ Ε Σ ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
ΑπάντησηΔιαγραφήΛυπάμαι να πω ότι το επιμέρους σωστό χάνεται στο "εκτός θέματος" ως προς την ολότητα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν ο Τζώρτζ Φίνλεϋ ψεύδεται κατά σύστημα, αυτό που πρέπει να φανεί είναι το αίτιο. Όχι να πιάνουμε περίπτωση-περίπτωση και να κάνουμε απολογητική. Έτσι, ακόμα κι αν βγάλουμε δίκιο, το χάνουμε, επειδή λέμε ότι ο κύριος έσφαλε. Γιατί τι θα πει "εμπάθεια"; Πόθεν πηγάζει το πάθος;
Δεν μπορεί να σφάλει κάποιος κατά συρροή ψεύτης. Βρείτε λοιπόν την αιτία του ψεύδους.
Αναδείξτε τουλάχιστον, στην περίπτωση αυτή, ποιος πρόδοσε διπλά το Μεσολόγγι. Γιατί το άφησαν χωρίς εφοδιασμό, γιατί έγινε εκποίηση εθνικών κτημάτων. Πάτε μετά στον κύριο Φίνλεϋ να δείτε αν τα λέει αυτά ή όχι. Μετά η ίδια διαδικασία αλλού, μετά αλλού, μετά αλλού... μέχρι να φανεί ποιος πολεμάει με ποιον και γιατί (και στο πεδίο της μάχης και στο συγγραφικό πεδίο)
Τότε θα φανεί ότι ο κ. Κασιμάτης έχει δίκιο, αλλά απ' την αντίθετη. Όπως τότε συκοφαντούσαν τους ... έτσι και σήμερα λένε "τεμπέληδες, φοροφυγάδες, απατεώνες..." οι Έλληνες που... ζουν στο απίθανο "προοδευμένο" ελληνικό κράτος δικαίου, ισονομίας, ανεξάρτητων εξουσιών.
Αντιγράφω κατά γράμμα απο Κασομούλη ( β τόμο ,σελ 283)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤον Μακρήν παρεξενεύθημεν όταν τον είδαμεν ότι εσώθη με την κάπα του με το γιαταγάνι του,όπου σύγιζεν 2οκ με τα κουμπούρια του με σπαθπλούρια του ενδυμένα !!!!
τώρα θα το κάνω ψιλά…….
Θέλει να πει ο Κασομούλης ότι με την σφαγή που ακολούθησε κατά την έξοδο ………απο αυτους που διασώθηκαν κατά την έξοδο……..και είχαν σταματήσει να ξαποστάσουν…….ξαφνικά εμφανίστηκε ως απο μηχανης θεός ο Μακρής ……ατσαλάκωτος !!!!!!…………..δηλαδή ο Μακρης δεν πολέμησε στην έξοδο………..
Ο Μακρής γνώριζε όλα τα μονοπάτια σε εκείνα τα μέρει ……….στην έξοδο οι στρατιώτες είχαν βγάλει όλα τα περιττά ενδύματα και οπλισμό για να μπορουν να περπατουν γρήγορα……..επίσης να πω ότι και οι τρεις κολώνες με τους πολιορκημένους πέρασαν μέσα από το κυρίως σώμα του Ιμπραίμ !!!!!!!!!!!!!!!!
Και ο σπουδαίος πολέμαρχος Μακρής ήταν ΑΤΣΑΛΆΚΩΤΟΣ !!!!
Ο πολέμαρχος Μακρής ΉΤΑΝ ΟΔΗΓΟΣ ΣΕ ΜΊΑ ΑΠΟ ΤΗΣ ΤΡΕΙΣ ΚΟΛΩΝΕΣ……..ΠΟΥ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΙΔΕ………………….ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΟΦΩΤΟΜΑΡΑΣ
Με τας υγείας μας……………..
Dune
@ΛΑΜΠΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Φινλεϋ είναι εμπαθης για τον ιδιο λογο που εγιναν εμπαθης και πολλοι αλλοι «φιλελληνες». Ηλθε στην Ελλαδα περιμενοντας να βρει Μιλτιαδηδες και Λεωνιδες, αλλα αυτό που ειδε ηταν αρκετα διαφορετικο από αυτό που ειχε πλασει στη φαντασια του.
O ιδιος ο Φινλεϋ γραφει για την «Ιστορια» του:
«Κρίνατέ την αυστηρώς. Δεν είναι άξια αβρότητος, διότι είναι ψυχρά και τραχεία καθώς το έργον απογοητευμένου ανθρώπου… Απελπισθείς ότι θα εξυπηρέτουν κατ’ άλλον τρόπον τον Ελληνικόν λαόν, έγινα ο ιστορικός του»
http://www.logiosermis.net/2013/11/blog-post_8896.html#.VW6fOFIZTao
Μονος του τα παραδεχεται λοιπον.
Επισης το ιστολογιο αυτό εχει δημοσιευσει και κατι άλλο πολύ ενδιαφερον:
Φαινεται ότι το ελληνικο Κρατος του ειχε απολλοτριωσει κατι κτηματα στο κεντρο της Αθηνας, πραγμα που τον εξαγριωσε.
Επίσης οι Βρετανοί ζητούσαν να αποζημιωθεί με 44000 δραχμές και ο Βρετανός υπήκοος "φιλλέλην" Τζώρτζ Φίνλεϊ επειδή το ελληνικό κράτος απαλλοτρίωσε ένα ασήμαντο αγροτεμάχιο του κοντά στον εθνικό κήπο. Η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε με ατράνταχτα νομικά επιχειρήματα στις παράλογες αυτές απαιτήσεις.
http://www.istorikathemata.com/2010/04/blog-post_03.html#more
Τωρα διαβαζοντας τα στοιχεια που παραθετει ο σχολιαστης Dune, φαινεται οτι ο Μακρης ισως και να βγηκε οντως "ατσαλακωτος" στην Εξοδο του Μεσολογγίου! Αν και ο Κασομουλης ειναι γενικως αξιοπιστος, μην ξεχναμε και τις αντιζηλιες μεταξυ των καπεταναιων της εποχης, που τους οδηγουσε να καταθετουν πικρα αναληθεις μαρτυριες κατα αλληλων. Δεν αποκλειεται μια απο αυτες να παρεσυρε τον Κασομουλη, οπως δεν αποκλειεται να γραφει απλως την αληθεια. Συνεπως το θεμα χρησει επιπλεον διερευνησης................
ΑπάντησηΔιαγραφήO Kασομούλης δεν ήταν οπλαρχηγός......ήταν ένας κυβερνητικός μπαλαντέρ......αλλά αξιόπιστος.....γιατί αξιόπιστος;
Διαγραφήδιότι αν και διώκτης του Καραΐσκάκη στον τέλος γίνεται θαυμαστής του αφου έχει καταλάβει τους άδικους διωγμούς που υπέστη (ο Καραΐσκάκης ) από το κάθαρμα Μαυροκορδάτο και τον αποκαλεί υψάπετο αιτό !!.......
Αυτό δείχνει ότι ήταν δίκαιος
Dune
ο φινλευ ειχε μια ταση διαρκης υποτιμήσεως των ελληνων..για παράδειγμα ονοματηζε τους αρβανιτες ως αλβανους [ ημιμαθης ισοπεδωση] και ελεγε ότι ''κατεχοισι την αργολιδοκορονθια'' [ πρωτον δεν την κεχουσι αλλα την κατοικουν και δευτερον στην αργολιδοκορινθια αλλοι ελληνες είναι αρβανιτες και αλλοι όχι ] , ότι κατοικουν στην ολυμπια [ μπερδευε μαλλον την ορεινη φολοη με την ολυμπια αλλα το εκανε σε μια προσπαθει να δειξει ότι ολες οι αρχαιες περιοχες κατοικουντε και καλα από '''μη ελληνες'',μαλιστα με τετοιο τροπο ακριβως το εγραψε ]αλλα τα ιδια ελεγε και για τη μαντινεια [ πραγμα που δεν ισχυει για οποιον ξερει την περιοχη] μετα στον ποταμο ευρωτα και τας κλειτις του ταυγετου [ οι οποιοι δεν υπήρχανε τοτε..μονο παλιοτερα επι επαναστάσεως υπήρχανε και δεν ηταν αρβανιτες αλλα τουρκαλβανοι με τουρκικα ονόματα και συνειδηση αλβανοτουρκικη που πολεμήσανε εναντιον των επαναστατών και ειχανε σκοτωσει και τον πατερα του κολοκοτρωνη το 1780,οι λεγομενοι βαρδουνοχωριτες]...αλλα εβγαλε αλβανο μεχρι και τον Γκουρα[που όχι αλβανος αλλα ουτε και αρβανιτης ηταν καν ]...και αλλα πολλα..γενικα ηταν ενας κλασσικος δυτικοευρωπαίος που ειχε τα ιδιο ακριβως κομπλεξ που ειχανε ηδη οι ρωμαιοι επειτα οι φραγκοι και οι λατινοι εναντιον των ελληνων από τα χρονια εκεινα ως σημερα...υπερβολες ,ανακρίβειες και μισες αληθεις με σκοπο την υποτιμηση η την υπερτιμηση πραγματων η καταστάσεων με σκοπο την χειραγωγηση των αναγνωστων-κοινης γνωμης προς μια προκαθορισμενη κατευθυνση....κλασσικα κολπακια
ΑπάντησηΔιαγραφήτο ότι εντυπα υοθετουν αποψεις ''ιστορικων'' που εχει εδώ και χρονια αποδειχθεί η ταση υποτιμήσεως-κακεντρεχεια-ισως και ενσυνειδητη παραποιηση της πραγματοκοτητας δειχνει και τους σκοπους τους....το ασχημο είναι ότι ξερουν ότι απευθυνοντε σε κοινο αμαθες στην καλυτερη [ ημιμαθες στην χειροτερη μιας και η ημιμαθεια είναι καμια φορα χεοροτερη από την αμαθεια]...και για αυτό λενε αυτά που λενε χωρις ιχνος διστακτικότητας...ο ενημερωμένος και συγχρόνως σκεπτόμενος πολιτης είναι ο ''εχθρος'' τους...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είναι τυχαίο το το ΣΚΑΙ που είναι της ίδιας ιδιοκτησίας παρουσίασε εκείνο το ατυχέστατο ντοκιμαντέρ για την επανάσταση του 1821.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαθολου ατυχεστατο το ντοκιμαντέρ...ατυχεια είναι κατι να σου ξεφυγει η κατι να πεις λιγάκι υπερβολικο η κατι να το μηδενισεις....όμως θυμαμαι μια από τις πρωτες προτασεις που ειπανε [ και η οποια με εκανε να αλλαξω καναλι γιατι καταλαβα ότι οι ανθρωποι θα μας παρουσιάζανε τις αποψεις των γκριχων λυκων και των κουκεζεζ[ ερυθρομαυρη συμμαψια των φασιστων αλβανων].....'''''η αφιξη των οθωμανων απελευθερωσε τους αγροτες από την καταπιεση των χριστιανων γαιοκτημονων''' μια προταση , τέσσερις με πεντε ο ι '''''ατυχιες'''''''..τελικα πολύ ατυχοι ανθρωποι...οι ατυχοι και οι απόκληροι τη ζωης που λεμε
H ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΜΠΕΙ ΑΠ ΌΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ.
ΑπάντησηΔιαγραφήDune
Η ΗΜΙΜΑΘΙΑ , ΟΙ ΜΙΣΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΣΑ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ Η Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΗΓΩΝ [ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ Η ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΙΑ ΠΗΓΩΝ] ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ''''ΑΛΗΘΕΙΑ'''' ΠΟΥ ΜΑΛΙΣΤΑ ''''''ΛΑΜΠΕΙ''''' ΚΙΟΛΑΣ...ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΑΦΟΡΑ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΜΙΣΕΛΛΗΝΕΣ [ ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΟΙΟΙ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ] ΤΗΣ '''ΜΕΓΑΛΗΣ'' ΑΛΒΑΝΙΑΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ επιστήμη της ιστορίας στηρίζεται σε πρωτογενής πηγές (βλέπε Κασομούλη) τώρα αν αρχίσουμε τα περί (σκάι,ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ,μεγάλε αλβανία,νεφελήμ,ελοχήμ κλπ) την χάσαμε την εικόνα....και αν χάσουμε την εικόνα έχουμε λάθος κρίση........
ΔιαγραφήDune
μην βαζεισ στο ιδιο τσουβαλι την μεγαλη αλβανια και τους νεφελιμ....εκτιθεσε...ανυπαρκτο το μεν , υπαρκτο και επικινδυνο το δε
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ επιστήμη της ιστορίας στηρίζεται σε πρωτογενής πηγές
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΩΣΤΑ ΤΑ ΛΕΣ ... ΣΤΗΡΙΖΕΤΕ..ΑΛΛΟ ΤΟ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΤΟ ''ΥΟΘΕΤΕΙ ΑΚΡΙΤΑ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ''' ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΠΕΙΔΗ ΜΙΑ ΠΗΓΗ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΤΙ Η ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ [ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ] ... ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ...Η ΜΑΛΛΟΝ ΟΣΟ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΟΧΙΜ
ΘΕΣ ΔΕ ΘΕΣ Η '''ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ'' ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΔΕΞΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ..ΒΛΕΠΕΙΣ ΟΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟ ΕΙΝΑΙ ''ΚΑΛΟΙ'' ΟΤΑΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ...ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΞΑΝΑΗΤΑΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ [ 1940-1944] ΠΡΟΩΘΟΥΣΕ ΠΑΛΙ ΤΟΥΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΥΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ , ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ ΥΠΟ ΤΗ ΣΚΕΠΗ ΦΑΣΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑΖΙΣΤΩΝ ..ΤΕΛΙΚΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΕ....ΑΛΛΑ ΞΕΧΑΣΑ....ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ=ΕΛΟΧΙΜ ΚΑΙ ΝΕΦΕΛΙΜ....ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΔΕΥΟΥΜΑ ΤΟ ΜΥΟΑΛΟ ΜΑΣ....
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΟΙΟΣ ΦΙΝΛΕΥ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ...ΑΥΤΟΣ Ο ''ΜΕΓΑΣ''' ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ ;;;..ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΟΤΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΛΛΟΝ ΜΙΛΟΥΣΕ ΑΛΒΑΝΙΚΑ [ ΔΗΛΑΔΗ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΛΛΑ ΗΤΑΝ ΑΡΧΑΙΟΣ '''ΜΕΓΑΛΟΑΛΒΑΝΟΣ'''[ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝΕ ΟΤΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΤΗΝ ΠΕΡΣΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ]....ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΗΓΕΣ ΝΑ ΤΙΣ ΧΑΙΡΟΝΤΕ ...ΙΔΙΑΣ ΑΞΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣΤΟΥΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΔΗΛΑΔΗ ΧΩΡΙΣΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΥΠΟΝΟΙΑ ΑΠΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΕΝΔΡΟΥ ΑΥΤΟΣ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΤΗΝ ΥΟΘΕΤΗΣΕ ΑΛΛΑ ΤΗΣ ΕΔΩΣΕ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑ....ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ...ΔΗΛΑΔΗ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΙΛΟΥΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΙΚΩΣ ΕΚΛΑΤΙΝΙΣΜΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΟΠΩΣ Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ...ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ 250 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΕΜΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ [ ΑΡΑ ΚΑΙ ΕΚΛΑΤΙΝΗΣΟΥΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ [ ΡΟΥΜΑΝΙΚΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ]...ΡΕ ΤΟΝ ΤΥΠΟ...ΜΕΓΑΛΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΕΛΙΚΑ...ΒΑΣΙΚΑ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΟΙΟ ΠΙΘΑΝΟ ΗΤΑΝ ΝΑ ΗΤΑΝ ΑΛΒΑΝΟΣ [ ΚΑΤΙ ΑΠΙΘΑΝΟ] ΠΑΡΑ ΕΛΛΗΝΑΣ[ΤΟΥ ΤΗΝ ΕΔΙΝΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΘΑΜΠΟΡΟΥΣΑΝΕΝΕ ΕΙΧΑΝΕ ΤΟΣΟΕΝΔΟΞΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ] ...ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΛΟΓΟ ΕΜΠΑΘΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ [ΟΠΟΙΟΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΑ ΓΡΑΦΤΑ ΤΟΥ ΘΑ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΝΕΙ ΕΥΚΟΛΑ]...ΒΕΒΑΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ
ΑπάντησηΔιαγραφήο αλλος αποπανω που ταυτιζει τη μεγαλη αλβανια με τους ελοχιμ στεκει καθολου ;;; η κανει οτι δεν καταλαβαινει....
ΑπάντησηΔιαγραφήακουστε αλλη παραμυθα του φινλευ περι αλβανιας...ως γνωστον κατι τετοιες πηγες χρησιμοποιουνοι μεγαλοαλβανοι εθνικιστες με σκοπο να βγαλουν την ηπειρο ως αλβανικη......ο φινλευ αποκαλει την ηπειρο ως νοτια αλβανια ….και μαλιστα οταν αναυλει την ΑΛΒΑΝΙΑ αρχιζει απο τον αμβρακικο κολπο…..και επειδη δεν μπορει να αφησει αδικαιολογητο το μεγαλο αριθμο ελληνων ως την πρεμετη και το τεπελενι αφηνει να εννοηθει οτι οι ηπειρωτες ειναι απογονοι των αρχαιων ελληνων αποικων … θελοντας να δειξει οτι ο ι πραγματικοι ντοπιοι ειναι οι ιλλυριοι-αλβανοι και οι ελληνες ειναι αποικοι της ''αλβανιας '''.... και για να το δικαιολογησει αυτο φερνει ως παραδειγμα τον θουκιδιδη που λεει οτι αποκαλει βαρβαρους τους κατοικους της περιοχης εκεινης [ και αρα οι κατοικοι πριν πανε οι ελληνικες εποικιες ηταν βαρβαροι-μη ελληνες-προγονοι σημερινων αυτοχθονων αλβανων] δεν μας λεει ομως ολο το αποσπασμα του θουκυδιδη … ο οποιος ουσιαστικα αναφερει οτι στον ορο βαρβaρος δινει καθαρα πολιτιστικη χρεια και αναφερεται στις ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ φυλες της ενδοχωρας [ ηπειρωτες μακεδονες] που ζουνε οπως ζουσανε οι ελληνες τα ομκηρικα χρονια…..ο ιδιος το αναλυει με ακριβως αυτον τον τροπο….δεν μιλαει και για τους παιονες η του ιλλυριους που ζαουσανε παρομοι τροπο ζωης…γιατι μιλαει αποκλειστικα για τους ελληνες που ζανε ακομα με αυτον τον τροπο [ ηπειρωτεσ μακεδονες οπως λεει ο ιδιος]….με λιγα λογια…..Ας δούμε τι γράφει ο μεγάλος ιστορικός και για την αντίθεση. Οι παλαιότεροι Έλληνες, μας πληροφορεί, δεν ήταν διαφορετικοί από τους σημερινούς βαρβάρους και αυτό φαίνεται από τα πιο καθυστερημένα φύλα της ενδοχώρας («ἠπειρώται») που διατηρούν ακόμη βάρβαρες συνήθειες όπως η έλλειψη περιτειχισμένων οικισμών, η ληστρική συμπεριφορά και η σιδηροφορία (οπλοφορία) μέσα στην πόλη. Ο αθηναίος ιστορικός ήταν υπερήφανος που ο λαός του, ήταν ο πρώτος που εγκατέλειψε τη «βάρβαρη» σιδηροφορία και υιοθέτησε «τρυφερώτερα» ήθη…..αρα πεντακαθαρα φαινεται οτι οι αρχαιοι ηπειρωτες ηταν ελληνες τους εντασει στους ελληνες που ζουσανε στην εποχη του οπως οι βαρβαροι και αυτο οπως ο ιδιοςλεει οφειλοτανε στη γεωγραφικη τους θεση [ αποκομενοι απο τον υπολοιπονοτιο ελληνισμο …..με λιγα λογια ο φινλευ καποιες φορες εκανε υποθεσεις ατεκμηριωτες οι οποιες σχεδον ολες τις φορες ηταν λιγακι απεναντι στον ελληνισμο….
ΑπάντησηΔιαγραφήαλλες υπερβολες του φινλευ..... υπαινισεται γυφτικη καταγωγη του καραισκακη … η μονη »πηγη» αναφορα για κατι τετοιο ειναι οτι καποιοι τνο αποκαλεσανε γυφτο….ενα παρατσουκλι που υπηρχε εκεινα τα χρονια για τους μαυριδερους οπωςο καραισκακης ….αλλα αλλο παρατσουκλι αλλα ο η καταγωγη [η μανα και οι πιθανοι πατεραδες ηταν ολοι ρουμελιωτεςκαι ηπειρωτες γραικοφωνοιι και ισως βλαχοφωνοι ]...... αναφερει επισης οτι ο ανδρουτσος επεδιωκε παντα [ προσεξτε τη λεξη ''παντα''' ] το προσωπικο οφελος….δεν μας ειπε στη γραβια ποιο ακριβως '''προσωπικο οφελος'' ειχε που εκατσε με 117 ατομα εναντιων πενταπλασιων και βαλε τουρκων;;; ……τι ακριβως ειχε σκοπο να κερδισει απο αυτη του τη σταση [που λογω ρης τυχης και γεναιοτητας του δεν εχασε τη ζωη του ]..εμπαθεις ιστορικοι [ εντος η εκτος εισαγωγικων] που τους επικαλουντε σημερα αλβανοι εθνικιστες και ρλληνοφωνοι εθνομηδενιστες
ΑπάντησηΔιαγραφήυπάρχει απόδειξη από τον Πολύβιο στο βιβλίο XXVIII, παράγραφοι 8 και 9, όπου αναφέρεται πως οι Μακεδόνες χρησιμοποιούσαν μεταφραστές στην προσπάθειά τους να επικοινωνήσουν με τους Ιλλυρίους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΡΑ Ο Μ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΝ ΜΙΛΟΥΣΕ ΙΛΛΥΡΙΚΑ...ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΑΛΒΑΝΙΚΑ
ΜΕΡΙΚΑ ΑΚΟΜΑ »ΑΤΟΠΗΜΑΤΑ» ΤΟΥ ΦΙΝΛΕΥ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΡΟΥΝΤΕ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΡΙ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΩΝ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ [ ΣΚΙΠΕΤΑΡΩΝ ΚΑΙ ΑΡΒΑΝΙΤΩΝ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΑΤΥΧΩΣ ΤΑΥΤΙΖΕΙ ] .ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΞΗΓΗΘΕΙ »’ΤΥΧΑΙΝΕΙ»’ΟΛΑ ΜΑ ΟΛΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ , ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΛΠ
ΑπάντησηΔιαγραφήO Finley σε μια ταση υποτιμησεως των νεοελληνων αναφερει οτι τα Αφραφα παραμεινανε »ελληνικα» σε αντιθεση με αλλες γειτονικες των Αγραφων περιοχες που »υποτιθετε» προσμιχτηκανε ειτε με βουλγαρους ειτε με αλβανους κλπ κλπ [οπως αναφερει ο ιδιος ] χωρις βεβαια να ανεφερει ποια ειναι αυτη η »γειτονικη» των Αγρφων περιοχη η οποια »’προσμιχτηκε»» υποτιθετε με αλβανους.Και το εκανε ακριβως για να μην εκτεθει και για να αφησει ετσι μια γενικευμενη εικονα '''εξαλβανισμενου''' ελληνισμου , πραγμα τελειως ψευδες για την περιοχη της κεντρικης Ελλαδος στην οποια αναφερεται.
Ως γνωστον τοσο στα Αγραφα οσο και περιξ αυτων σε καμια περιοχη γειτονικη δεν παρατηρηθηκε απο κανενα, ουτε παλια ,την εποχη του Φινλευ, ουτε και σημερα καποιου ειδους »αλβανοφωνια».Αρα ειναι αποριας αξια και αυτη η »γενικευση»” την οποια κανει ο Φινλευ.
Ενα ακομα λαθος.
Αναφερει »’αλβανους» ακομα και στη Μαντινεια.Οχι μεικτους η απλα συγκατοικηση.Αλλα οτι και καλα στη Μαντινεια κατοικουν μονο »’αλβανοι» .
Απορεια αξιον και σε αυτη τη περιπτωση πως εφτασε σε τετοιου ειδους συμπερασμα. Οταν μαλιστα ,οχι φυσικα αλβανοι ,αλλα ουτε καν αρβανιτες-αρβανιτοφωνοι Ελληνες κατοικουσανε τα χρονια εκεινα στη περιοχη την οποια αναφερει.Αλα ντα λλα της Παρασκευης το γαλα με λιγα λογια.
Αναφερει ακομα οτι »” υπαρχουσι τινα μικροτερα συμπλεγαμτα αλβανικων χωριων »” ακομα και μεταξυ Πυλου και Κορωνης πραγμα παντελως ψευδες.Αφου κατα το 1823 που ηρθε στην ελλαδα ο ιδιος , οπως και στα επομενα χρονια , οι μοναδικοι ,οχι αλβανοι, αλλα αλβανοφωνοι η και διγλωσσοι της Μεσσηνια κατοικουσανε στα ορεινα Σουλιμοχωρια στα συνορα με την Ηλεια .Καμια σχεση με Κορωνη και Πυλο.
Οι μοναδικοι αρβανιτες [ και οχι... ''αλβανοι'' οπως συνεχως αναφερει ] που κατοικουσανε περιξ της Κορωνης ειχανε ηδη πολλες γενες πριν αποχωρησει μαζικα απο την περιοχη εκεινη και ειχανε παει στη νοτια Ιταλια.Τωρα πως τους θυμηθηκε ο Φινλευ μετα απο 100 χρονια ειναι αποριας αξιο , και μαλιστα ως κατοικουντες ακομα και επι των ημερων του περιξ της Κορωνης ειναι απο τα ανεξηγητα του Φινλευ
ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ. ΑΠΟ ΤΟΝ ''''ΠΟΛΥΔΙΑΦΗΜΗΣΜΕΝΟ'''' ΦΙΝΛΕΥ