Μεγάλη Ιστορική στιγμή του Ελληνισμού! - Μετά από 93 χρόνια η τελετή Αποκαθήλωσης στην Σμύρνη

Η φετινή Μεγάλη Παρασκευή είναι ιδιαίτερη για την Ελληνική, αλλά και γενικότερα για την Ορθόδοξη κοινότητα της Σμύρνης , αφού από χθες, Μεγάλη Πέμπτη βράδυ και μέχρι την Κυριακή του Πάσχα το πρωί ( Εσπερινός Αγάπης) όλες οι ιερές ακολουθίες τελούνται για πρώτη φορά , μετά από 93 χρόνια στον ναό του Αγίου Βουκόλου, ο οποίος διασώθηκε κατά την Μικρασιατική καταστροφή , συντηρήθηκε πριν περίπου τέσσερα χρόνια και στις 15 Αυγούστου 2014, παραχωρήθηκε για Λειτουργία από τον Μητροπολιτικό Δήμο Σμύρνης. O Δήμος, ο οποίος έκανε την συντήρηση, παραχώρησε για δεύτερη φορά τον ναό στις 6 Φεβρουαρίου, όπου ανήμερα της μνήμης του Αγίου Βουκόλου, λειτούργησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος. Η Μεγάλη Παρασκευή συμπίπτει φέτος με την μνήμη του Αγίου Δήμου, ο οποίος μαρτύρησε στην Σμύρνη , και του Γρηγορίου του Ε΄, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως , ο οποίος είχε διατελέσει Μητροπολίτης της πρωτεύουσας της Ιωνίας. Σήμερα το πρωί τελέστηκαν από τον ιερατικώς προϊστάμενο Σμύρνης , αρχιμανδρίτη Κύριλλο Συκή οι Μεγάλες Ώρες και ο Εσπερινός , στην διάρκεια του οποίου έγινε η Αποκαθήλωση του Σώματος του Χριστού από τον Σταυρό.
Φιλακόλουθος και άριστος γνώστης της βυζαντινής μουσικής ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος συνέβαλε να δημιουργηθεί κατανυκτική ατμόσφαιρα στις ακολουθίες, ιδιαίτερα χθες βράδυ, όταν έψαλε το «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…» και έκανε την περιφορά εντός του ναού του Σταυρού με το Σώμα του Χριστού. Μετά ο Σταυρός τοποθετήθηκε στο κέντρο και συνεχίστηκε η ακολουθία με την ανάγνωση των Δώδεκα Ευαγγελίων του Όρθρου της Μεγάλης Παρασκευής και τους εξαίρετους θεολογικούς ύμνους .

 Ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στο νόημα του Σταυρού του Χριστού στην εποχή μας και τόνισε ότι "ο Χριστός σταυρώνεται για τον κάθε άνθρωπο , γιατί θέλει να μας δείξει ότι το μόνο πράγμα που έχει νόημα είναι η σταυρική θυσιαστική αγάπη. Στον ναό αυτό θυμόμαστε σήμερα, επεσήμανε, και τα πάθη του Γένους μας". Το εκκλησίασμα παρακολουθούσε με αναμμένα κεριά την ακολουθία , η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11 το βράδυ. Από τα μεσάνυχτα και μέχρι τις έξι σήμερα το πρωί ο π. Κύριλλος με την βοήθεια εθελοντριών και εθελοντών στόλισαν κατά την παράδοση το Ιερό Κουβούκλιο του Επιταφίου.

Λίγο πριν τις 10 το πρωί σήμερα άρχισε η ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και του Εσπερινού. Στο τέλος της αναγνώσεως του Ευαγγελίου του Εσπερινού έγινε η Αποκαθήλωση. Λίγο πριν την απόλυση , ενώ οι ψάλτες έψελναν «Ότε κατήλθες προς τον Θάνατον η Ζωή η Αθάνατος…», ο π. Κύριλλος εξήλθε από το Ιερό Βήμα, έχοντας στον ώμο του το Σώμα του Χριστού και κρατώντας στο δεξιό χέρι το Ιερό Ευαγγέλιο. Λιτάνευσε το Σώμα του Χριστού στον ναό και στην συνέχεια το εναπέθεσε μαζί με το Ευαγγέλιο μέσα στο Κουβούκλιο, το οποίο συμβολίζει τον Τάφο του Χριστού . Το Κουβούκλιο είναι εξαιρετικά στολισμένο με λευκά και κόκκινα φυσικά γαρύφαλλα. Μετά την ακολουθία ο π. Κύριλλος τέλεσε τρισάγια και εναπέθεσε άνθη στους τάφους των αναπαυομένων στο κοιμητήριο της Σμύρνης.

Στις επτά απόψε στον ναό του Αγίου Βουκόλου θα αρχίσει ο Όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου, θα ψαλούν τα εγκώμια και θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου. Από τους 16 ναούς , που είχε η πόλη της Σμύρνης, σήμερα υπάρχουν σε ερειπιώδη κατάσταση ακόμη δύο , ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, του οποίου το ξυλόγλυπτο τέμπλο βρίσκεται στην Αγία Φωτεινή Νέας Σμύρνης, και ο μοναστηριακός ναός – η Μονή δεν σώζεται- του Προφήτη Ηλία.

Πηγή

Σχόλια

  1. Για πρώτη φορά από το 1922, Επιτάφιος και Ανάσταση στη Σμύρνη έγινε το 1972 στην Αγία Φωτεινή, από το πρoσωπικό του Ελληνικού Προξενείου και από τους μόνιμους και έφεδρους άνδρες (Στρατός & Αεροπορία) που υπηρετούσαν τότε στο Ελληνικό Απόσπασμα ΝΑΤΟ Σμύρνης (LSE & 6ATAF), με παπά «φερτόν» από την Ελλάδα.

    Η παρουσία της Τουρκικής Αστυνομίας και των πρακτόρων της ΜΙΤ ήταν... «διακριτική» τόσο μέσα (περίβολος) όσο και έξω από την εκκλησία... χαχαχα (έκαναν μπαμ οι άμπιδες)!

    Την Κυριακή του Πάσχα (09.04.1972) έγινε «τρικούβερτο» (μιλάμε για πολύ πλούσιο... με αρνιά και κοκορέτσια, κρασιά, μπύρες, μεζεδάκια, γλυκά κ.ά) παραδοσιακό ελληνικό γλέντι, με πλήθος προσκεκλημένων (Ελλήνων & Ξένων), στο International Mess Hall του Στρατοπέδου Şirinyer, στον Μπουτζά (Buca) της Σμύρνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ομολογουμένως πολύ ενδιαφέρουσα η μαρτυρία σας. Κατά την γνώμη μου αποδεικνύει ότι η φλόγα του Ελληνισμού σιγόκαιγε και σιγοκαίει ακόμη και σε σημεία όπου ξεριζώθηκε με τόσο βάρβαρο τρόπο...

    Χριστός Ανέστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας