Ι. Γρυντάκης, Γ. Δάλκος, Α. Χόρτης, Ε. Χόρτης Η άγνωστη πλευρά του Βυζαντίου - Ιστορικά παράδοξα, Εκδόσεις Μεταίχμιο Αθήνα 2014, 268 σελ.
γράφει ο Γαβριήλ Μιχαήλ Δημητριάδης, Ιστορικός
Η ιστορία του Βυζαντίου, όπως παρουσιάζεται συνήθως από τους ιστορικούς, μοιάζει με μια ατέλειωτη σειρά πολιτικών και θρησκευτικών γεγονότων, ίντριγκας και δολοπλοκίας, πολεμικών συρράξεων, αίματος και δολοφονιών για την κατάληψη του θρόνου, μεγάλων κατορθωμάτων από σπουδαίους άνδρες, αλλά και καταπιεσμένων ερώτων (άλλοτε θρησκευόμενων αυτοκρατόρων και άλλοτε ερωτομανών βασιλισσών), εκδίκησης και συμφέροντος.
Υπ’ αυτούς τους όρους δεν φαίνεται να μένει και πολύς χώρος για την προσέγγιση των μικρών και ασήμαντων, των καθημερινών προβλημάτων των ανθρώπων, του τρόπου που ζούσαν, που σκέπτονταν ή ακόμη και που διασκέδαζαν. Επιπλέον, πολλές «ασήμαντες» πράξεις των μεγάλων ανδρών παραλείπονται, δημιουργώντας έτσι μια μονοδιάστατη εικόνα για τον χαρακτήρα, τη δράση και το ήθος τους. Παρόλα αυτά, ορισμένα από τα παραλειπόμενα της Ιστορίας είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, ενδιαφέροντα απ’ όσα «σπουδαία» επιλέγουν να διηγηθούν οι ιστορικοί. Είναι αυτά που συνήθως ονομάζονται «ανέκδοτα», και τα οποία μας μεταφέρουν άμεσα στην ατμόσφαιρα του Βυζαντίου και μας επιτρέπουν να βιώσουμε το κλίμα εκείνης της εποχής με ένα διαφορετικό τρόπο.
Τα κείμενα των συγγραφέων της βυζαντινής περιόδου βρίθουν από «ασήμαντες» λεπτομέρειες. Πολλές από αυτές παρουσιάζουν ιστορικό ενδιαφέρον γιατί φωτίζουν τα ιστορικά γεγονότα από μια διαφορετική γωνία. Ορισμένες λεπτομέρειες μας ξαφνιάζουν με την παραδοξότητά τους, άλλες πάλι ανατρέπουν την επίσημη άποψη για μεγάλες προσωπικότητες, ενώ κάποιες άλλες απλώς προκαλούν το γέλιο ή ακόμη και την φρίκη. Εστιάζοντας σε μια τέτοιου είδους προσέγγιση είναι σαν να ρίχνουμε «αδιάκριτες» ματιές στην Ιστορία, κάτι που ίσως να μην είναι πολύ «αξιοπρεπές», αλλά οπωσδήποτε παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον!
Πώς αλλιώς θα μπορούσαμε να μοιραστούμε τα «μυστικά» των ανθρώπων, τα ιδανικά τους, τη νοοτροπία τους, τα παραστρατήματά τους, τις πονηριές τους, τις μύχιες σκέψεις τους; Ίσως αυτός να είναι ο μοναδικός τρόπος να μάθουμε κάποιες «αλήθειες» τις οποίες η ιστορική έρευνα αντιπαρέρχεται ή αποσιωπά, εκούσια ή ακούσια, και οι οποίες μας δίνουν τη δυνατότητα να ερμηνεύσουμε πολλά γεγονότα, στάσεις και συμπεριφορές τις οποίες η διδακτέα ύλη της γυμνασιακής ή της λυκειακής Ιστορίας δεν μπορεί να συμπεριλάβει στις σελίδες της.
Στο βιβλίο αυτό περιλαμβάνονται «ανέκδοτα» και παράδοξα, με τις ανάλογες παραπομπές στις ιστορικές πηγές τους. Έτσι ο αναγνώστης μπορεί να ανατρέχει στο αντίστοιχο κείμενο για περισσότερη πληροφόρηση. Τα κεφάλαια του έργου αναφέρονται στην πολιτική ζωή, τις ιστορικές προσωπικότητες, τη θρησκευτική ζωή, την καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο, στις γυναίκες, τον έρωτα και τον γάμο. Ευελπιστούμε ότι το βιβλίο δεν θα αποτελέσει απλά ένα ευχάριστο ανάγνωσμα, αλλά ότι θα δώσει το έναυσμα για περαιτέρω μελέτη της βυζαντινής ιστορίας. Η έκδοση συμπληρώνεται με γλωσσάρι, παραπομπές με χρήσιμους ιστορικούς όρους και πλούσια ελληνική και ξένη βιβλιογραφία.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).
Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.