"Μπροστά στη σημαία": ο Ιούλιος Βερν και η αποθέωση της φιλοπατρίας

Ιούλιος Βερν
Πρόλογος - μια μικρή παρένθεση επί προσωπικού

Για αυτή την εβδομάδα, με αφορμή ένα τυχαίο συμβάν, αποφάσισα για αλλαγή να γράψω κάτι πιο "ελαφρύ", μια αναφορά σε ένα παιδικό βιβλίο, σαν ένα μικρό ταξίδι στα παιδικά μου χρόνια που όλο και μου μοιάζουν τόσο μακρινά, αλλά περιέχουν συναισθήματα και σκέψεις που ποτέ δεν ξεφτίζουν αλλά με συντροφεύουν, μου μιλούν γλυκά και μου υπενθυμίζουν ότι ασχέτως πόσο σκληρούς μας κάνει ώρες-ώρες η ζωή, μέσα μας συνεχίζει να επιβιώνει η ανάμνηση της παιδικής αθωότητας και μια απροσχημάτιστη θέαση της ζωής. Το Σάββατο που μας πέρασε, βρέθηκα λοιπόν σε ένα τοπικό βιβλιοπωλείο για να βγάλω φωτοτυπίες και εντελώς συμπτωματικά αντίκρισα το βιβλίο του Ιουλίου Βερν "Μπροστά στην σημαία" (Γαλλικός τίτλος: "Face au drapeau", Αγγλικός τίτλος: Facing the Flag). Συγκινήθηκα βαθύτατα καθώς αυτή η σύντομη ιστορία υπήρξε ένα αγαπημένο ανάγνωσμα των παιδικών μου χρόνων. Το αστείο ήταν ότι ποτέ δεν είχα το συγκεκριμένο βιβλίο για δικό μου, αλλά το διάβαζα σπαστά όταν κάποιες φορές με φιλοξενούσε η θεία μου στην Κυψέλη. Αγόρασα αμέσως το βιβλίο και το σελιδοσκόπησα το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, δοκιμάζοντας ξανά την ίδια συγκίνηση που είχα νιώσει διαβάζοντας τις 5 τελευταίες σελίδες του. 
Ο Βερν σε πολλά βιβλία του αφήνει την κορύφωση του δράματος για τις τελευταίες σελίδες. Επειδή ακριβώς η πλοκή της ιστορίας ως εκείνη την στιγμή...δεν με είχε ενθουσιάσει ιδιαίτερα, αυτή η εξέλιξη με είχε αιφνιδιάσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην πιστεύω κυριολεκτικά τι διαβάζω. Για όσα χρόνια πήγαινα στην θεία μου ως επισκέπτης μέχρι τα 20 χρόνια μου περίπου, πάντοτε με βαθιά συγκίνηση έβγαζα τον τόμο αυτό από το ίδιο ράφι της παλαιάς βιβλιοθήκης και διάβαζα αυτές τις
τέσσερις τελευταίες σελίδες με το ίδιο χτυποκάρδι και την ίδια συγκίνηση. Αγόρασα το βιβλίο όχι μόνο για συναισθηματικούς λόγους, αλλά έχοντας την κρυφή ελπίδα ότι και τα παιδιά μου, θεού θέλοντος σε λίγα χρόνια, θα διαβάσουν την ίδια φανταστική ιστορία του γερο-Βερν και θα συνεχίσουν νοερά το ίδιο πνευματικό ταξίδι που είχα ξεκινήσει εγώ πολλά χρόνια πριν. (Να πω την μαύρη αλήθεια μου, με όσα βλέπω γύρω μου στην κοινωνία, φοβάμαι ότι αυτό ίσως να μην είναι και τόσο πιθανό!) 

Η υπόθεση του βιβλίου

 Η υπόθεση όπως ξεκινάει τουλάχιστον, δεν είναι κάτι το ιδιαίτερα ενδιαφέρον ειδικά για την εποχή μας: Ο Θωμάς Ροκ, ένας μισότρελος φημισμένος Γάλλος εφευρέτης, έχει ανακαλύψει μια ειδική εύφλεκτη ύλη, η οποία αποτελεί τον πυρήνα ενός υπερόπλου του "αστροποβόλου ροκ". Ο Ροκ προσπάθησε να πουλήσει την εφεύρεση του αρχικώς στην Γαλλική κυβέρνηση και ακολούθως στην Αμερικανική, αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό καθώς ζητούσε υπέρογκη αμοιβή προκαταβολικά, αρνούμενος να επιδείξει την εφεύρεση του σε πειράματα. Καμία κυβέρνηση δεν δέχτηκε τους παράλογους αυτούς όρους, με αποτέλεσμα η ψυχολογική κατάσταση του Ροκ να επιδεινωθεί και να εγκλειστεί σε ψυχιατρείο στην Αμερική υπό την επίβλεψη του επιτηρητή Γκαίητον, ο οποίος στην πραγματικότητα ήταν ένας Γάλλος μηχανικός ο Σίμωνας Χάρτ. Ο Χάρτ είχε πιστέψει ότι ο Ροκ είχε όντως ανακαλύψει κάτι ιδιαίτερα σοβαρό και παρακολουθώντας τον Ροκ δήθεν ως επιτηρητής του. προσπαθούσε να του εκμαιεύσει την φόρμουλα της εφεύρεσης για λογαριασμό της Γαλλίας με τελικό σκοπό να προστατεύσει και τον ίδιο.

Η περιπέτεια ξεκινάει όταν επικίνδυνοι πειρατές υπό τον πλοίαρχο Σπαντ σε συνεργασία με έναν Ισπανό κροίσο (κόμης Ντ΄Αρντίγκας) που στην πραγματικότητα είναι αρχηγός τους και ο διαβόητος πειρατής Κερ Καράζ, θα απαγάγουν τον Ροκ και τον Χάρτ θα τους επιβιβάσουν στην θαλαμηγό του Ντ΄Αρτίγκας "Έμπα" και θα τους οδηγήσουν στο κρησφύγετο τους στο ηφαιστιογενές "νησί του κυπέλλου" στην περιοχή των Βερμούδων. Έχοντας το νησί αυτό ως ορμητήριο είχαν διεξάγει μια σειρά από τολμηρές πειρατείες εξαφανίζοντας πολλά μεγάλα εμπορικά πλοία. Ο Κερ Καράζ επικεντρώθηκε στην προσπάθεια του να πείσει τον Ροκ να του φανερώσει το μυστικό της εφεύρεσης 
τάζοντας του αμύθητα πλούτη, παρά το γεγονός ότι τον είχε αιχμαλωτίσει. Μετά από πιέσεις και υποσχέσεις και του μηχανικού Σέρκο, ο Ροκ αποφάσισε να δεχθεί τις προτάσεις τους και να κατασκευάσει το "αστροποβόλο Ροκ" για λογαριασμό των πειρατών που τον είχαν απαγάγει. Το αποφάσισε τόσο για τα χρήματα που υποτίθεται θα λάμβανε, αλλά και για να εκδικηθεί όσους τον περιφρόνησαν, τον έδιωξαν και τον εξανάγκασαν να ζει στην απομόνωση. Ο Ροκ νηφάλιος πλέον, θα δηλώσει στο Χάρτ ότι είναι ένας άνθρωπος χωρίς πατρίδα, αφού η ίδια η Γαλλία του στέρησε τα πάντα, και πλέον έχει μοναδική πατρίδα το νησί όπου τον είχαν μεταφέρει οι πειρατές.

Η κορύφωση και το τραγικό τέλος

Ο Χαρτ θα καταφέρει να ενημερώσει τον έξω κόσμο για τις εξελίξεις με ένα μήνυμα σε ένα μικρό βαρέλι και η κορύφωση της φανταστικής αυτής ιστορίας βρίσκεται όπως σας είπα στις τελευταίες σελίδες: ένας στόλος πέντε πολεμικών πλοίων βρίσκεται μπροστά στο πειρατικό νησί με τους πειρατές να έχουν τοποθετήσει τον σωλήνα εκτόξευσης του "αστροποβόλου ροκ" και τον μισότρελο εφευρέτη να κρατά τους πυροκροτητές. Το πρώτο πολεμικό πλοίο Αγγλικής εθνικότητας πλησιάζει το νησί και ο Ροκ με σταθερό βήμα χωρίς δισταγμούς εκπυρσοκροτεί το υπερόπλο του το οποίο συντρίβει σε δευτερόλεπτα το Αγγλικό πολεμικό. Οι πειρατές πανηγυρίζουν έξαλλα και ο Ροκ επιχαίρει επίσης για το κατόρθωμα της εφεύρεσης του.

Αλλά τώρα έρχεται το δεύτερο πολεμικό πλοίο, αδιαφορώντας για την συντριβή του προηγούμενου. Ο αυτόπτης μάρτυς Χαρτ περιγράφει το ατσάλινο πλεούμενο να πλησιάζει γοργά και αποφασιστικά την ζώνη πυρός του "Αστροποβόλου Ροκ", χωρίς να έχει σημαία στον ιστό του. Ενώ πλησιάζει στην καταστροφή του ακούγονται παραγγέλματα στην Γαλλική γλώσσα και στον ιστό του πλοίου ανεβαίνει αργά - αργά η τρίχρωμη γαλλική σημαία. Ο Ροκ στην θέα της Γαλλικής σημαίας θαμπώθηκε και σταμάτησε. Το βλέμμα του μισότρελου εφευρέτη έπεσε πάνω στην σημαία και τα χέρια του αργά -αργά χαμηλώνουν. Καλύπτει τα μάτια του να μην την βλέπει γιατί δεν μπορεί να της αντισταθεί. Δεν μπορεί να αντέξει στην θέα της, δεν μπορεί να την χτυπήσει, απλώς δεν μπορεί... Κάνει δύο η τρία βήματα προς τα πίσω, ενώ οι πειρατές ανήσυχοι προσπαθούν να τον σπρώξουν προς τον πυροκροτητή. Αυτός τότε όρμησε και έσπασε τον σωλήνα του "αστραποβόλου Ροκ" ενώ οι πρώτες οβίδες του Γαλλικού πολεμικού διέλυσαν τους πειρατές στην ακτή. Στην συνέχεια ο Ροκ πήγε στο εργαστήρι του όπου προκάλεσε την ανατίναξη όλου του νησιού....  

Λίγες πληροφορίες ακόμη.....

Η υπόθεση του βιβλίου του Βερν είναι η αποθέωση του πατριωτισμού και της ακατάλυτης ηθικής δύναμης που έχει το σύμβολο της Εθνικής σημαίας πάνω στην ψυχή του ανθρώπου ακόμη και στις πιο ακραίες συγκυρίες, ακόμη και όταν ο άνθρωπος νιώσει ότι δεν τον δεσμεύει τίποτε με την πατρίδα του. Το βιβλίο, όπως όλα του Βερν άλλωστε, περιέχει πολλά προφητικά μηνύματα, όπως τον κίνδυνο της ανθρωπότητας από την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής, όπως και ο κίνδυνος που προκύπτει από τον ανταγωνισμό των υπερδυνάμεων για να αποκτήσουν στρατιωτική υπεροχή. Ο Βερν και στο έργο του αυτό, έχει διάσπαρτες αναφορές στους Έλληνες αλλά και στην αρχαία Ελληνική μυθολογία.

Η δημοσίευση του βιβλίου το 1896 δημιούργησε αντιδράσεις από την μεριά του εφευρέτη Ευγένιου Τρέπιν, ο οποίος αναγνώρισε στον Θωμά Ροκ τον εαυτό του, καθώς λίγα χρόνια πριν η Γαλλική κυβέρνηση είχε αρνηθεί να αγοράσει μια ειδική εύφλεκτη ύλη που είχε παρασκευάσει. Ο Τρέπιν έκανε μήνυση στον Βερν, η εκδίκαση της υπόθεσης έγινε κεκλεισμένων των θυρών. Την υπεράσπιση του Βερν ανέλαβε ο μετέπειτα πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Πουανκαρέ, ο οποίος κατάφερε να απαλλάξει τον Βερν από τις κατηγορίες. Φαίνεται πάντως ότι ο Βερν είχε εμπνευστεί τον Ροκ από τον Τρέπιν και την μικρή του περιπέτεια, όπως συχνά μια φανταστική ιστορία έχει ως πυρήνα κάποια ψήγματα πραγματικότητας.

Ι. Β. Δ. 

Πηγή

Ιουλίου Βερν, Μπροστά στη σημαία, εκδόσεις "αστήρ" (Παπαδημητρίου)
μετάφραση: Καλλιόπη Σφαέλλου - Βενιζέλου
εικονογράφηση: Léon Benett


Το βιβλίο σε Αγγλική μετάφραση

Επίμετρον 1  

Η στιγμή κατά την οποία ο Ροκ αντικρύζει την Γαλλική σημαία και λυγίζει, όπως την περιγράφει στις σημειώσεις του ο Σίμον Χάρτ (αγγλικό κείμενο)

Ah! What is this? I understand! Thomas Roch is fascinated at the sight of his national emblem. Slowly he lowers his arm as the flag flutters up to the mast-head. Then he draws back and covers his eyes with his hand.
Heavens above! All sentiment of patriotism is not then dead in his ulcerated heart, seeing that it beats at the sight of his country's flag!
My emotion is not less than his. At the risk of being seen--and what do I now care if I am seen?--I creep over the rocks. I will be there to sustain Thomas Roch and prevent him from weakening. If I pay for it with my life I will once more adjure him in the name of his country. I will cry to him:
"Frenchman, it is the tricolor that flies on yonder ship! Frenchman, it is a very part of France that is approaching you! Frenchman, would you be so criminal as to strike it?"

But my intervention will not be necessary. Thomas Roch is not a prey to one of the fits to which he was formerly subject. He is perfectly sane.

When he found himself facing the flag he understood--and drew back.A few pirates approach to lead him to the trestle again. He struggles and pushes them from him. Ker Karraje and Engineer Serko run up. They point to the rapidly advancing ship. They order him to launch his engines.

Thomas Roch refuses. Captain Spade and the others, mad with rage, menace him--curse him--strike him--try to wrest the phial from him.
Roch throws it on the ground and crushes it under foot.

Επιμέτρον 2 

Η μεταφράστρια του βιβλίου Σφαέλλου - Βενιζέλου, Καλλιόπη Α.

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1912 και από το 1931 βρίσκεται εγκατεστημένη στην Αθήνα. ΄Εξι χρόνια αργότερα άρχισε να εργάζεται στον περιοδικό τύπο και το 1957 κυκλοφόρησε το πρώτο της παιδικό βιβλίο, Το μυστικό του σοφού, με υπόθεση διαστημική.
΄Εγραψε πολλά βιβλία, τα μισά σχεδόν εμπνευσμένα από την ιστορία, γερά θεμελιωμένα πάνω σε ιστορικά στοιχεία. ΄Ολα έχουν έναν κοινό σκοπό: την καλλιέργεια της ανθρωπιάς.
Πέρα από την παιδική λογοτεχνία ασχολήθηκε με τον επαγγελματικό προσανατολισμό, έχει εκδόσει ακόμη έναν τόμο διηγημάτων και τρεις μελέτες, μια για τον Καβάφη, μια για τον Καρκαβίτσα, με θέμα Η γυναίκα στο έργο του Καρκαβίτσα, και μια για τον Ελύτη.

Σχόλια

  1. Άριστη, νομίζω, η παρουσίαση ενός από τα πιο αξιόλογα έργα του μεγάλου Γάλλου συγγραφέα Ιουλίου Βέρν. Το "Μπροστά στη Σημαία" το διάβασα μέσα σε 2-3 ημέρες, όταν ήμουν άρρωστος και έπρεπε να μείνω στο κρεβάτι για λίγες ημέρες, στο Γυμνάσιο, αν θυμάμαι καλά. Ο Ιούλιος Βέρν είχε σπάνια διαύγεια, αλλά και έντονο πατριωτισμό. Ένα αξιόλογο έργο, γραμμένο από μια ευφυΐα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

Όλα τα θέματα του ιστολογίου

α1 Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος26 Αβράαμ Λίνκολν1 Άγγελος Έβερτ1 Άγγελος Σικελιανός1 Αγγλία12 Άγιο Όρος5 Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος3 Αδαμάντιος Κοραής9 Αθανάσιος Ευταξίας1 Αθανάσιος Σουλιώτης - Νικολαϊδης2 Αθανάσιος Τσακάλωφ1 Αιγαίο17 Αιγαίο Ελληνική θάλασσα3 Αίγινα1 Αισχύλος1 Ακρόπολη12 Αλβανία13 Αλεξάνδρεια9 Αλέξανδρος Ζαϊμης6 Αλέξανδρος Κορυζής5 Αλέξανδρος Κουμουνδούρος7 Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος14 Αλέξανδρος Οθωναίος7 Αλέξανδρος Παπάγος17 Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης7 Αλέξανδρος Παπαναστασίου17 Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής1 Αλέξανδρος Σακελαρίου5 Αλέξανδρος Υψηλάντης8 Αλέξανδρος Χατζηκυριάκος3 Αλεξάντρ Σολτζενίτσιν5 Αμερικανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Αναγέννηση3 Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος1 Αναστάσιος Παπούλας4 Ανατολική Ρωμυλία1 Ανδρέας Γ. Παπανδρέου16 Ανδρέας Καρκαβίτσας2 Ανδρέας Λόντος2 Ανδρέας Μεταξάς1 Ανδρέας Μιαούλης8 Ανδρέας Μιχαλακόπουλος13 Ανδρέας Τζίμας1 Άνθιμος Γαζής1 Αννα Κομνηνή1 Άννα Κομνηνή1 Αννίβας1 Αντάντ18 Αντιβενιζελισμός30 αντισημιτισμός5 Αντόνιο Γκράμσι1 Αντώνης Σαμαράς1 Απεργίες4 Αποικιοκρατία6 Άραβες3 Αρβανίτες1 Άρειος Πάγος3 Άρης Βελουχιώτης9 Αριστείδης ο Αθηναίος2 Αριστοτέλης7 Αριστοτέλης Ωνάσης1 Αρχαία Αθήνα28 Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία10 Αρχαία Σπάρτη22 Αρχαιοκαπηλεία6 Αρχαιολογία26 Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός3 Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος3 Αρχιμίδης4 Αστρονομία4 Αστυνομία2 Αυστρία4 Αυτοκράτορας Ηράκλειος3 Αφρική4 Αχαϊκή Συμπολιτεία2 β1 Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος43 Βαλκάνια26 βασανιστήρια1 Βασίλειος Τσίχλης23 Βασιλιάς Αλέξανδρος Α΄1 Βασιλιάς Γεώργιος Α΄22 Βασιλιάς Γεώργιος Β΄26 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄34 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄8 Βασιλιάς Όθων Α΄25 Βασιλιάς Παύλος Α΄7 Βασιλιάς Φίλιππος Β΄6 Βενιαμίν Λέσβιος1 Βιβλία και Βιβλιοθήκες37 Βιβλιοκρισίες87 Βιέννη5 Βιετνάμ2 Βιογραφίες79 Βλάσης Γαβριηλίδης1 Βουλγαρία14 γ1 Γαβριήλ Μιχαήλ Δημητριάδης8 Γαλλία21 Γαλλική Επανάσταση6 Γαριβάλδι2 Γελιογραφίες4 Γενοκτονία των Αρμενίων3 Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου6 Γερμανία51 Γεώργιος (Πλήθων) Γεμιστός2 Γεώργιος Α. Παπανδρέου19 Γεώργιος Βλάχος4 Γεώργιος Γρίβας (Διγενής)7 Γεώργιος Ζησιμόπουλος2 Γεώργιος Θεοτόκης10 Γεώργιος Κάνιγκ3 Γεώργιος Καραϊσκάκης4 Γεώργιος Καρτάλης2 Γεώργιος Καφαντάρης9 Γεώργιος Κονδύλης17 Γεώργιος Κουντουριώτης4 Γεώργιος Λεοναρδόπουλος2 Γεώργιος Παπαδόπουλος2 Γεώργιος Παπανδρέου (GAP)1 Γεώργιος Πωπ1 Γεώργιος Ράλλης6 Γεώργιος Σεφέρης2 Γεώργιος Σταύρου2 Γεώργιος Στρέιτ1 Γεώργιος Τσολάκογλου4 Γεώργιος Τσόντος (Βάρδας)1 Γιάννης Ιωαννίδης3 Γιάννης Ψυχάρης2 Γιόζιφ Μπροζ (Τίτο)8 Γιουγκοσλαβία12 Γιώργης Σιάντος4 Γιώργος Ρωμανός1 Γκουλάγκς4 Γλώσσα και καθημερινός βίος των Ελλήνων διαχρονικά35 Γράμμος - Βίτσι2 Γρηγόρης Φαράκος2 Γρηγόριος Δίκαιος (Παπαφλέσσας)7 Γρηγόριος Ξενόπουλος4 δ1 Δαρδανέλλια1 Δέσποινα Κούρτη1 Δημήτρης Παρτσαλίδης3 Δημήτριος Αναγνωστόπουλος1 Δημήτριος Βούλγαρης2 Δημήτριος Γούναρης24 Δημήτριος Ιωαννίδης1 Δημήτριος Καλλέργης1 Δημήτριος Μάξιμος1 Δημήτριος Ράλλης4 Δημήτριος Υψηλάντης10 Δημήτριος Ψαρρός4 Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδος (ΔΣΕ)19 Δημοσθένης4 Δημοψήφισμα2 δημοψήφισμα 19243 Διατροφή5 Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.)3 Δικαιοσύνη7 Διονύσιος Σολωμός1 Διπλωματία24 δοσιλογισμός3 δουλεμπόριο3 Δύση2 Δωδεκάνησα13 Ε.Ρ.Ε.5 ΕΔΕΣ15 Εθνικά Δάνεια2 Εθνική αντίσταση13 Εθνική τράπεζα4 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Ε.Α.Μ.)8 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ)6 Εθνικός Διχασμός (1914-1918)34 Εθνικός Συναγερμός3 Εθνοσυνέλευση5 ΕΚΚΑ4 Εκκλησιαστική Ιστορία10 ΕΛΑΣ29 Ελβετία4 ΕΛΔΥΚ1 Ελευθέριος Βενιζέλος71 Ελληνική λογοτεχνία5 Ελληνική Οικονομική Ιστορία34 Ελληνική Οικονομική κρίση33 Ελληνική Παιδεία23 Ελληνική Παράδοση2 Έλληνικό Έθνος33 Ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος12 Ελληνικός στρατός43 Ελληνισμός27 Ελληνισμός της Αμερικής2 Ελληνοτουρκικές σχέσεις6 Ελληνοτουρκικός πόλεμος 189711 Ελλήνων Πάσχα3 Εμμανουήλ Μπενάκης1 Εμμανουήλ Ξάνθος1 Εμμανουήλ Παπάς1 Εμμανουήλ Ρέπουλης5 Εμμανουήλ Ροϊδης4 Εμμανουήλ Τομπάζης2 Εμμανουήλ Τσουδερός5 Εμπόριο6 Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (Ε.Δ.Α.)1 Ένωση Κέντρου5 ΕΟΚ1 ΕΟΚΑ Α΄10 ΕΟΚΑ Β΄3 Επανάσταση στο Γουδή10 Επέτειος2 Επίκουρος1 Επιτάφιος1 Ερατοσθένης1 Ερυθρός Σταυρός3 ΕΣΣΔ19 Ευάγγελος Αβέρωφ3 Ευάγγελος Λεμπέσης1 Ευεργέτες1 Ευρωπαϊκή Ένωση3 Ευρωπαικός Διαφωτισμός3 εφημερίδα "Καθημερινή"5 Η γυναίκα στην Ιστορία2 Η δίκη των "εξ"25 Ήθη και έθιμα3 Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Η.Π.Α.)37 Ήπειρος14 Ηράκλειτος1 Ηρακλής Θεσσαλονίκης5 Ηρόδοτος13 Θαλής ο ΜΙλήσιος1 Θέατρο5 Θεμιστοκλής5 Θεμιστοκλής Σοφούλης9 Θεόδωρος Δηλιγιάννης6 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης13 Θεόδωρος Πάγκαλος20 Θεόδωρος Πάγκαλος (ο νεότερος)1 Θεόδωρος Τουρκοβασίλης3 Θεόφιλος Καΐρης1 Θερμοπύλες2 Θεσσαλονίκη28 Θουκυδίδης10 Θράκη11 Θρασύβουλος Τσακαλώτος3 Θρησκεία3 Θωρηκτό Αβέρωφ9 Ι.Β.Δ.104 Ιαπωνία3 Ιατρική8 Ιερή Συμμαχία8 Ιερός Λόχος6 Ιλιάδα11 Ίμια3 Ιουλιανή κρίση του ΄652 Ιούλιος Βέρν2 Ιπποκράτης ο Κώος3 Ισλάμ6 Ισοκράτης2 Ισπανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Ιστορία622 Ιστορία της Αλβανίας12 Ιστορία της Ελληνικής αεροπορίας1 Ιστορία της Κρήτης16 Ιστορία του Αθλητισμού9 Ιταλία27 Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης2 Ιωάννης Γκούρας1 Ιωάννης Δεμέστιχας3 Ιωάννης Καποδίστριας24 Ιωάννης Κωλέττης6 Ιωάννης Μακρυγιάννης6 Ιωάννης Μεταξάς41 Ιωάννης Μιχαήλ5 Ιωάννης Παπακωνσταντίνου10 Ιωάννης Συκουτρής6 Ιωάννης Τσαγκαρίδης1 Ιωάννης Τσιμισκής1 Ιωάννινα5 Ίων Δραγούμης26 Ιωνική Επανάσταση1 Κ. Θ. Δημαράς2 Καλαμάτα1 Κανέλος Δεληγιάννης3 Καρλ Γιουνγκ1 Καρλ Μαρξ1 Κάρολος Παπούλιας2 Καρχηδόνα1 κατεχόμενα της Κύπρου1 Κατοχή13 Κατοχικά Δάνεια3 Κίμων ο Αθηναίος2 Κίνα7 Κίνημα του Ρομαντισμού2 κινηματογράφος3 Κινηματογράφος και Ιστορία4 Κοινωνία των Εθνών (Κ.τ.Ε.)3 Κολλυβάδες2 Κόμμα Φιλελευθέρων11 Κομμουνισμός29 Κομνηνός Πυρομάγλου2 Κοράνιο2 Κόρινθος6 Κύθηρα1 Κυπριακή Ιστορία46 Κυριάκος Κατσιμάνης14 Κύριλλος Λούκαρις2 Κωνσταντίνος Δεμερτζής1 Κωνσταντίνος Καβάφης3 Κωνσταντίνος Καναρης6 Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή1 Κωνσταντίνος Καραμανλής11 Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο νεώτερος)2 Κωνσταντίνος Λινάρδος18 Κωνσταντίνος Μανιαδάκης6 Κωνσταντίνος Μητσοτάκης4 Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ΄8 Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος8 Κωνσταντίνος Σημίτης4 Κωνσταντίνος Σμολένσκι2 Κωνσταντίνος Τσαλδάρης4 Κωνσταντίνος Φωτιάδης5 Κωνσταντινούπολη41 Κως4 Κώστας Βάρναλης1 Κώστας Περρίκος1 Κωστής Παλαμάς6 ΛΑ.Ο.Σ3 Λαθρομετανάστευση3 Λαικό Κόμμα7 Λαμία2 Λατινική Αμερική1 Λεονίντ Τρότσκι4 Λέσβος3 Λεωνίδας Παρασκευόπουλος1 Λόγιος Ερμής4 Λόρδος Βύρων8 Λουτράκι1 Λύσανδρος1 Μαζική πολιτική προπαγάνδα2 Μακάριος11 Μακεδονία48 Μακεδονικό Ζήτημα32 Μακεδονικός Αγώνας8 Μακεδονομάχοι5 Μάνη2 Μάο Τσε Τουνγκ2 Μαραθώνας3 Μάρκος Βαφειάδης9 Μάρκος Μπότσαρης1 Μάτζικερτ1 Μεγάλη Βρετανία37 Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia)1 Μέγαρο Μαξίμου1 Μέγας Αλέξανδρος8 Μέγας Αλέξανδρος ο Μακεδών2 Μέγας Θεοδόσιος1 Μέγας Κωνσταντίνος1 Μελέτης Βασιλείου1 Μεσαίωνας5 Μέση Ανατολή2 Μεσόγειος2 Μεσολόγγι10 Μεσσήνη Μεσσηνίας12 Μεταπολεμική Ελληνική Ιστορία (1949-1974)43 Μέττερνιχ4 Μίκης Θεοδωράκης3 Μίκης Πρωτοπαπαδάκης8 Μικρά Ασία43 Μιλτιάδης ο Αθηναίος1 Μιλτιάδης Πορφυρογέννης1 Μιχαήλ Ψελλός3 Μνημείο14 Μοροζίνι2 Μουσολίνι12 Μπενιζέλος Ρούφος1 Μυστικές υπηρεσίες5 ναζισμός2 Νάξος2 Ναπολέων Βοναπάρτης2 Ναπολέων Ζέρβας10 Ναυαρίνο2 Ναύπακτος2 Ναύπλιο16 Ναυτική Ιστορία57 Νέα Δημοκρατία10 Νεοκλής Σαρρής1 Νεότουρκοι6 Νικήτας Σταματελόπουλος5 Νικηφόρος Φωκάς1 Νικίας2 Νικόλαος Δημητρακόπουλος1 Νικόλαος Λεωτσάκος3 Νικόλαος Πλαστήρας18 Νικόλαος Πολίτης1 Νικόλαος Στράτος5 Νίκος Ζαχαριάδης17 Νίκος Καζαντζάκης2 Νίκος Μπελογιάννης1 Νίκος Νικολούδης42 Νίτσε1 Ξάνθη1 Ξενοφών3 Οδυσσέας Ανδρούτσος2 Οδυσσέας Ελύτης4 Οδυσσέας Ιάλεμος2 Οδύσσεια7 Οθωμανική Αυτοκρατορία74 Οθωνική περίοδος (1832-1864)14 Οικουμενικό Πατριαρχείο8 Όλα τα άρθρα με χρονολογική σειρά1 ομάδα των "Ιαπώνων"2 Όμηρος22 ομοφυλοφιλία1 Οργανισμός ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.)3 Οργάνωση "Χ"2 Ορθοδοξία32 π. Κύριλλος Κεφαλόπουλος13 ΠΑ. ΣΟ. Κ.25 Παγκόσμιος Ιστορία23 Παλαιών Πατρών Γερμανός2 Παναγής Τσαλδάρης16 Παναγιώτης Δαγκλής1 Παναγιώτης Δεμέστιχας1 Παναγιώτης Κανελλόπουλος15 Πάνος Κορωναίος2 Πάτρα3 Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄5 Παύλος Γύπαρης4 Παύλος Κουντουριώτης14 Παύλος Μελάς2 Παυσανίας1 Παυσανίας Κατσώτας1 Παυσανίας ο περιηγητής1 ΠΕΑΝ2 Πειραιάς6 πειρατεία1 Πεισίστρατος1 Πελοποννησιακός πόλεμος7 Περικλής1 Περικλής Αργυρόπουλος1 Περικλής Γιαννόπουλος5 Περικλής Δεληγιάννης1 Περιοδικά Ιστορίας3 Περσικοί πόλεμοι10 Πετρέλαια στο Αιγαίο2 Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης4 Πέτρος Γαρουφαλιάς1 Πέτρος Μακρής - Στάϊκος5 Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης13 Πλάτων9 Πλούταρχος7 Ποίηση και αισθητική18 Πόλεμος των Μπόερς1 Πολιτικαντισμός εν Ελλάδι14 πολιτική δολοφονία18 Πολιτική Ιστορία17 Πολωνία2 Πόντος7 Πρίγκιπας Ανδρέας2 προπαγάνδα5 πρόσφυγες6 προσωκρατικοί φιλόσοφοι3 Προτεινόμενα3 Πρωτογενείς Ιστορικές πηγές30 πρωτόκολλο Πολίτη-Calfoff1 Πύρρος της Ηπείρου1 Ρήγας Παλαμίδης1 Ρήγας Φερραίος3 ριζοσπάστης1 Ρόδος10 Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία15 Ρώμη8 Ρωμηοσύνη5 Ρωσία23 Ρωσικο κόμμα3 Σάββας Γκαλιμαρίδης2 Σάμος1 Σαντόρε Σανταρόζα2 Σαντορίνη1 ΣΚΑΪ2 Σκάκι1 Σκωτία4 Σόλων3 Σοφοκλής Βενιζέλος3 Σοφοκλής Δούσμανης1 Σπυρίδων Μαρκεζίνης5 Σπυρίδων Τρικούπης3 Σταλινισμός15 Σταυροφορίες6 Σταφιδικό Ζήτημα2 Στέφανος Δραγούμης3 Στέφανος Σαράφης2 Στέφανος Σκουλούδης5 Στέφανος Στεφανόπουλος1 Στράβων5 Στρατής Μυριβίλης2 Στρατιωτική Ιστορία57 Στρατιωτικό καθεστώς Ιωαννίδη3 Στυλιανός Γονατάς7 Στυλιανός Χούτας1 Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότωφ2 Συνθήκη της Λοζάννης9 Συνθήκη των Σεβρών6 συντάξεις1 ΣΥΡΙΖΑ4 Σωκράτης3 Σώματα Ασφαλείας1 Ταγίπ Ερντογάν1 Τάγματα ασφαλείας2 Τείχος του Βερολίνου1 τεκτονισμός1 Τέχνες11 Τεχνολογία8 το παιχνίδι στην Ιστορία6 Τοπική Ιστορία1 Τουρκία20 Τουρκοκρατία (1453-1821)35 Τράπεζα της Ελλάδος5 Τράπεζες1 Τριπολιτσά2 Τσαούς Αντών (Φωστερίδης)1 Ύδρα5 Υποβρύχιο Παπανικολής1 υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ3 Υφαλοκρυπίδα1 Φαίδων Γκιζίκης3 Φαλμεράγιερ6 Φανάρι2 Φασισμός1 Φιλελληνισμός9 Φιλία1 Φιλική Εταιρεία9 Φιλολογικά και άλλα δοκίμια44 Φιλοποίμην2 Φιλορθόδοξη Εταιρεία1 Φιλοσοφία9 Φιλοσοφία της ζωής και της Ιστορίας25 Φλωρεντία1 Φλώρινα4 Φραγκοκρατία8 Φωκίων1 Φωτογραφικό Οδοιπορικό26 Χαλκιδική2 Χαράλαμπος Κατσιμήτρος3 Χαράλαμπος Τσερούλης2 Χαράτσι1 Χαρίλαος Τρικούπης13 Χαρίλαος Φλωράκης2 Χάτι Χουμαγιούν1 Χίτλερ17 Χούντα6 Χρεοκοπία10 Χρηματιστήριο4 χριστιανικό ολοκαύτωμα3 Χριστόδουλος Τσιγάντες1 Χριστούγεννα10 Χρυσόστομος Σμύρνης1 Χωροφυλακή2 Ψαρά3 ψυχολογία2 Ψυχρός Πόλεμος12 CIA4 John Iatrides1 K.K.E.44 KGB4 Mεσσήνη4 Robert Bruce2 Slider3 William Wallas2 Winston Churchil1
Εμφάνιση περισσότερων
"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας