Ο Sir Basil Zaharoff και η άγνωστη δράση των ξένων μυστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα κατά την διάρκεια του Α΄ παγκοσμίου πολέμου

ο Sir Basil Zaharoff

(Όπως την αποκαλύπτουν πρόσφατα δημοσιοποιηθέντα άκρως-άκρως απόρρητα αρχεία του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, που αναφέρονται στη συνδυασμένη δραστηριότητα των Βρετανικών Μυστικών Υπηρεσιών και του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, την περίοδο 1873-1939. )
Την 1 Απριλίου 2005 έγκριτες Βρετανικές εφημερίδες, όπως οι TIMES και DAILY TELEGRAPH, ανακοίνωσαν το άνοιγμα τον Μάρτιο του 2005 των άκρως-άκρως απορρήτων αρχείων του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, της περιόδου 1873-1939. Τα εν λόγω αρχεία αποκαλύπτουν για πρώτη φορά τους μέσω των Βρετανικών Μυστικών Υπηρεσιών χρηματισμούς Βρετανών πρακτόρων κατά την εν λόγω περίοδο των 63 ετών, για τη συγκέντρωση ζωτικών πληροφοριών ξένων χωρών και τον επηρεασμό υπέρ της Βρετανικής εξωτερικής πολιτικής εξεχουσών προσωπικοτήτων των αντιστοίχων κρατών, με την εξαγορά σημαντικών ηγετικών πολιτικών και άλλων προσωπικοτήτων τους. Στους χρηματισμούς κορυφαίων ξένων πολιτικών, στη διείσδυση Βρετανικών Μυστικών Υπηρεσιών, με τη δημιουργία δυσμενών εντυπώσεων σε βάρος του τότε πολιτειακού άρχοντα, περιλαμβάνεται στα αρχεία και η Ελλάδα την περίοδο 1914-1918, προκειμένου να απομακρυνθεί η χώρα από την ουδέτερη στάση που τηρούσε και να προσχωρήσει στη Συμμαχία της Entente (Αγγλίας-Γαλλίας-Ρωσίας) κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο (Α΄ ΠΠ).

Τα άκρως-άκρως απόρρητα αυτά αρχεία ανέρχονται σε πάρα πολλά έγγραφα, τα οποία ασφαλώς θα τύχουν ενδελεχούς μελέτης από ιστορικούς. Μια πρώτη γενική εντύπωση από το υπ’ όψιν αρχειακό υλικό, μαζί με χαρακτηριστικές πληροφορίες, δίνει συνοπτικά o Keith Hamilton, Ιστορικός του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών και της Κοινοπολιτείας. Κατωτέρω παρατίθενται όσα σημαντικά και άγνωστα αναφέρονται από τον Keith Hamilton, για τη δράση στην Ελλάδα, του βασικού πράκτορα των Βρετανικών Υπηρεσιών, μεγαλέμπορου όπλων και πολύφερνης προσωπικότητας της εποχής, του Βασιλείου Ζαχαρία, την περίοδο του Α΄ ΠΠ 1914-1918. Ο πολυπράγμονας και δαιμόνιος Έλληνας, επέτυχε να αναγορευθεί για τις υπηρεσίες που προσέφερε στη Βρετανία σε Knight Grand Cross of the Order of the British Empire και έμεινε ευρύτατα γνωστός ως Sir Basil Zaharoff. Το 1915 διέθετε ήδη μεγάλη περιουσία και πολυτελέστατες κατοικίες σε Monte Carlo, Paris και αλλού, κινούμενος με πλήρη άνεση στους υψηλούς κοινωνικούς, επιχειρηματικούς και πολιτικούς κύκλους της εποχής του.
Με βάσει τα εν λόγω αρχεία, ο Βρετανός Ιστορικός Keith Hamilton, επισημαίνει ότι η Αγγλία στον Α΄ ΠΠ, έχοντας προηγουμένως προσφέρει Ελληνικά εδάφη ως ανταλλάγματα στη Βουλγαρία για να την προσελκύσει προς τη πλευρά της και διαπιστώνοντας ακολούθως την αποτυχία του εγχειρήματος της, μετά την προσχώρηση της Βουλγαρίας σε συμμαχία με τη Γερμανία, έστρεψε όλες τις προσπάθειές της προς την έξοδο της Ελλάδας στο πλευρό της. Στα πλαίσια αυτά η Αγγλικές Μυστικές Υπηρεσίες διέδιδαν ψευδώς, τονίζει ο Keith Hamilton, ότι ο ουδετερόφιλος Βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος ήταν δήθεν Γερμανόφιλος, με αφορμή το ότι η σύζυγός του Σοφία, ήταν
Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄
αδελφή του Γερμανού Κάϊζερ. Συνεχίζοντας ο Keith Hamilton, σημειώνει ότι οι Σύμμαχοι της Entente προσέβλεπαν στον Πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, με τη συμπαιγνία, όπως γράφει, του οποίου, Βρετανικές και Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν καταλάβει τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να εξαναγκασθεί η Ελλάδα να συνδράμει στρατιωτικά τη Σερβία, στην οποία είχε επιτεθεί η Γερμανία με τις Κεντρικές Δυνάμεις.

Ο πολυπράγμων Ελληνικής καταγωγής Βασίλειος Ζαχαρίας γεννήθηκε το 1849 σε πόλη της νοτιοδυτικής Μικράς Ασίας. Αργότερα η οικογένειά του εξορίστηκε στην Οδησσό. Εκεί μετέτρεψε το επώνυμό της σε Zaharoff. Ο Βασίλειος μεγάλωσε σε φτωχογειτονιά της Κωνσταντινουπόλεως. Αλητεύοντας στους δρόμους, έκανε διάφορες δουλειές «του ποδαριού», όχι τόσο αξιοπρεπείς ή νόμιμες, για να κερδίζει χρήματα. Αργότερα, αφού επιτηδεύτηκε και ως αργυραμοιβός, ταξίδεψε στο Λονδίνο. Εκεί βρέθηκε στα Δικαστήρια, σχετικά με υπόθεση κακοδιαχειρίσεως χρημάτων. Από το Λονδίνο, σε ηλικία 24 ετών, έφυγε εσπευσμένα για την Αθήνα, όπου, γνωρίστηκε και συνδέθηκε με φιλία με τον τότε πολιτικό συντάκτη και μετέπειτα Πρωθυπουργό (1915-1916) Στέφανο Σκουλούδη, χάρις στη διαμεσολάβηση του οποίου το 1877 ο Βασίλειος ανέλαβε την εκπροσώπηση της Σουηδικής εταιρείας όπλων Thorsten Nordenfeldt. Στη θέση αυτή ο Βασίλειος ανέπτυξε εξαιρετικές επιδόσεις, επιτυγχάνοντας, μεταξύ άλλων, να πωλήσει Υποβρύχια στο Ελληνικό, Οθωμανικό και Ρωσικό Ναυτικό.
Γρήγορα ο Βασίλειος δημιούργησε και άλλες επικερδέστατες επιχειρηματικές δραστηριότητες, και αναδείχτηκε όχι μόνο ως άκρως επιτυχημένος πωλητής όπλων, αλλά και ως Τραπεζίτης, Βιομήχανος κτλ, ενώ παράλληλα φρόντισε να αποκτήσει και τον έλεγχο εφημερίδων. Το άστρο του γνωστού πλέον ανά την Ευρώπη και την Ασία ως Basil Zaharoff, ανερχόταν συνεχώς και ραγδαίως και τον ονόμαζαν «Άνθρωπο μυστήριο» και «Έμπορο Θανάτου». Ο Basil Zaharoff είχε αναφέρει σε δημοσιογράφο, λίγο πριν από το θάνατό του σε ηλικία 87 ετών το 1936, ότι στη σταδιοδρομία του είχε την δυνατότητα να προκαλεί πολέμους για να πουλάει όπλα προς όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές. Εθεωρείτο επίσης ικανός να προκαλεί την παράταση πολεμικών συγκρούσεων, για να αυξάνει τα κέρδη του από τις πωλήσεις όπλων.
Μετά την έναρξη του Α΄ ΠΠ το 1914, η άριστη γνώση των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής ως και οι εκτενέστατες προσωπικές του διασυνδέσεις με τις σημαντικότερες προσωπικότητες των περιοχών αυτών και της Ευρώπης, έκαναν τον Basil Zaharoff απαραίτητο και πολύτιμο πράκτορα της Αγγλίας. Με την ιδιότητα αυτή πέτυχε να προωθήσει ακόμη περισσότερο τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και να αποκτήσει όχι μόνο μεγάλα πρόσθετα κέρδη, αλλά να αναγορευθεί και σε Sir Basil Zaharoff.
Στην Ελλάδα, ο Basil Zaharoff χρησιμοποιήθηκε από τη Βρετανία από την έναρξη του Α΄ ΠΠ το 1914, για διείσδυση και ανάπτυξη προπαγάνδας υπέρ της προσχωρήσεως της Ελλάδας στην Entente, στην οποία πρωτοστατούσε η Αγγλία. Για να κερδηθεί η Ελλάδα προς την πλευρά της Entente, o Basil Zaharoff ισχυρίζεται σε επιστολή του που βρίσκεται στα αναφερόμενα αρχεία και απευθύνεται προς υψηλόβαθμο σύνδεσμό του με το Βρετανό Πρωθυπουργό, ότι χρειάζεται να δαπανηθεί γιά χρηματισμούς στην Ελλάδα συνολικό ποσό Λιρών Αγγλίας (Λ.Α.) 1.500.000. Από αυτά τα χρήματα ο Zaharoff έγραφε ότι είχε ήδη δαπανήσει στην Ελλάδα τα τελευταία 9 χρόνια Λ.Α. 1.200.000 και με ένα συμπληρωματικό ποσό Λ.Α. 300.000, τόνιζε ότι θα επιτύγχανε μέσα σε 20 ημέρες την προσχώρηση της Ελλάδας στην Entente και την έναρξη επιχειρήσεων του Ελληνικού Στρατού κατά της προσκείμενης προς τη Γερμανία Βουλγαρίας. Σημείωνε επίσης ο Zaharoff, ότι ο Αρχηγός του Κόμματος των Φιλελευθέρων Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν αγαπητός του φίλος και επίσης ο παλαιός του φίλος και τότε Πρωθυπουργός Στέφανος Σκουλούδης, θα ακολουθούσε τις προτροπές του. Ο Zaharoff συνέχιζε στην επιστολή του ότι αυτό που τότε προείχε, ήταν η εξαγορά 45 Ελλήνων Βουλευτών, των Γερμανόφιλων Ελληνικών εφημερίδων και ενός Στρατιωτικού Διοικητού των Ελληνικών συνόρων, προκειμένου να επιταχυνθεί το τέλος του Α΄ ΠΠ. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός, παρά τους ενδοιασμούς των επιτελών του, τελικά δέχτηκε γραπτώς την 11 Δεκεμβρίου 1915 τις προτάσεις της επιστολής Zaharoff, εκτιμώντας μεταξύ άλλων ότι οι Γερμανία είχε περί τους 3.000 δικούς της πράκτορες μέσα στην Ελλάδα και τον έλεγχο Ελληνικών εφημερίδων.
Ακολούθως η Βρετανική Κυβέρνηση έθεσε στη διάθεση του Zaharoff το ποσόν των Λ.Α. 1.407.000, καταθέτοντας τα χρήματα εις πίστωση του Zaharoff, σε λογαριασμό του στην Barclay’s Bank. Αμέσως μετά τη λήψη των χρημάτων ο Zacharoff, σημειώνει ο Keith Hamilton, ενημέρωσε τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Στα πλαίσια της προπαγάνδας, ο Zaharoff φρόντισε να ιδρυθεί στην Αθήνα το 1916 Αγγλο-Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που πήρε τη μορφή Ραδιοφωνικού Πρακτορείου. Προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά περαιτέρω ο Ελευθέριος Βενιζέλος, τα αρχεία αναφέρουν ότι οι Βρετανοί διέθεσαν ένα εκατομμύριο Γαλλικά Φράγκα, τα οποία πληρώθηκαν μέσω της Εθνικής Τράπεζας της Αιγύπτου στον Γεώργιο Αβέρωφ, φίλο και πράκτορα, όπως τον χαρακτηρίζει ο Keith Hamilton, του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ο Γεώργιος Αβέρωφ, ήταν ανεψιός και κυριότερος κληρονόμος του Εθνικού ευεργέτη Γεώργιου Αβέρωφ (1818-1899) και κατά την Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια υπήρξε πολιτευτής Ευβοίας και χορηγός του κινήματος του Ελευθερίου Βενιζέλου της Θεσσαλονίκης το 1917, κατά τη διάρκεια του Α΄ ΠΠ, το οποίο απέβλεπε την υποστήριξη της εξόδου της Ελλάδας στον πόλεμο, στο πλευρό της Entente.

Από δικά του χρήματα ο Zaharoff χρηματοδότησε κατά τα αρχεία με Λ.Α 37.000, την ίδρυση Εκδοτικού Οίκου των Φιλελευθέρων. Επειδή όμως μέχρι τον Ιούλιο του 1916, δεν είχε επιτευχθεί η κήρυξη πολέμου εκ μέρους της Ελλάδας κατά της Βουλγαρίας, ο Zaharoff, ζήτησε και πέτυχε τη Γαλλο-Αγγλική χρηματοδότηση του Κόμματος των Φιλελευθέρων με επί πλέον 5.000.000 δραχμές, για προβλεπόμενα προεκλογικά έξοδα. Παρά την πίεση της Entente προς την Ελλάδα δεν έγιναν εκλογές και η Ελλάδα εξαναγκάστηκε μετά Ναυτικό Αποκλεισμό που της επέβαλαν η Βρετανία και Γαλλία και την επέμβαση Γαλλικών και Αγγλικών στρατιωτικών δυνάμεων, να πάρει μέρος στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο πλευρό των Συμμάχων. Η Κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου της περιόδου 1917-1920, η οποία σχηματίστηκε μετά την τον ναυτικό αποκλεισμό της Ελλάδας, τον ναυτικό βομβαρδισμό των Αθηνών, την αποβίβαση Αγγλικών και Γαλλικών στρατευμάτων στη Θεσσαλονίκη, την κατάληψη Ελληνικών νησιών από τους Άγγλους και Γάλλους και κατ’ αξίωσή τους εκθρόνιση του Βασιλιά Κωνσταντίνου τον Ιούνιο 1917, έβγαλε την Ελλάδα στον Α΄ ΠΠ στο πλευρό της Entente και τίμησε τον Basil Zaharoff με το παράσημο του Σταυρού του Σωτήρος. Μετά αυτή τη συνοπτική παρουσίαση των άκρως-άκρως απορρήτων αρχείων από τον Ιστορικό του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών και της Κοινοπολιτείας Keith Hamilton, θα περιμένουμε την ανάλυση του συνόλου των εν λόγω όλως ενδιαφερόντων αρχείων, από τους ιστορικούς.

Σχόλια

  1. o Keith Hamilton, προτου βιαστει να βγαλει το συμπερασμα, οτι ο Κωνσταντινος δεν ηταν γερμανοφιλος, αλλα αυτη η φημη ηταν κατασκευασμα των Συμμαχων, δεν θα επρεπε να ριξει μια ματια στα Γερμανικα και Αυστροουγγρικα διπλωματικα αρχεια?? Λεω εγω τωρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Poios to leei gia t agemanika arxeia? O Enepekidis i o ventiris; An pistevame tous propagandistes toy venizelou, sothikame...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το λεει ο Λεονταριτης στο Greece and the Great Powers 1914-1917, με πληρεις και ακριβεις παραπομπες στα γερμανικα αρχεια(π.χ. τηλεγραφημα του ταδε, με αυτην την ημερομηνια, φακελος ταδε, σειρα ταδε κλπ)! Αν δεν τον εμπιστευεσαι, τραβα μεχρι τη Γερμανια και κανε τη δικη σου ερευνα, ωστε να διαπιστωσεις αν λεει αληθεια! Ετσι προαγεται η ιστορικη ερευνα και οχι με φανατισμους! Ο Ενεπεκιδης, περα απο καποιους βαρυγδουπους χαρακτηρισμους, που κανει, παρουσιαζει ενδιαφεροντα στοιχεια, η μηπως τα αμφισβητεις και αυτα? Ο δε Βεντηρης απο αξιοπιστια, ειναι σχεδον μηδεν, οπως ειναι και απο την αλλη μερια ο Μπαρμπης! Ειλικρινα εχω κουραστει με τους φανατικους, ειτε βενιζελικους, ειτε βασιλικους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Η ετικετικοποίηση είναι η απολυτοποίηση του σχετικού" είναι η προμετωπίδα του σχολίου που ακολουθεί.

    Τι θα πει γερμανόφιλος η μη ρωτώ; Ο Κωνσταντίνος πίστευε πως οι κεντρικές αυτοκρατορίες δεν θα έχαναν τον πόλεμο και προσπάθισε να θωρακίσει την χώρα του έναντι αυτού του ενδεχόμενου. Αυτή η πολιτική του έσωσε την Ελλάδα ως το 1916.

    Το νόημα του άρθρου δεν είναι όμως αυτό. Το θέμα του άρθρου είναι η δράση των μυστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα. Είτε γερμανόφιλος είτε όχι, οι κατάσκοποι τύπου ζαχαρωφ ανέλαβαν μια "καμπάνια" ώστε αυτό να γνωστοποιηθεί στην κοινή γνώμη.

    Όπως έχω γράψει στο παρελθόν, θεωρώ ύψιστης σημασίας την δράση των μυστικών υπηρεσιών στην Αθήνα στην συγκεκριμένη περίοδο. Επίσης θεωρώ άγονη την αντιπαράθεση περί γεμανοφιλίας του βασιλιά η το αντίθετο περί...αγάπης του για την Αντάντ.

    Ίσως η επιβίωση της αντιπαράθεσης αυτής να είναι η επιρροή της δράσης κατασκόπων τύπου Ζαχάρωφ 100 χρόνια μετά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αγαπητε ιστολογε(ειμαι ο ανωνυμος που αφησε το σχολιο περι γερμανοφιλιας), συμφωνω απολυτα με αυτα που λες, απλως διαφωνησα με το βιαστικο κατα τη γνωμη μου, συμπερασμα του Hamilton! Ο Κωνσταντινος σαφως και ηταν γερμανοφιλος, με την εννοια οτι θαυμαζε τη Γερμανια και πιστευε οτι θα βγει νικητρια στον πολεμο! Ηταν τοσο γερμανοφιλος, οσο ηταν ο Βενιζελος αγγλοφιλος! Τιποτα απο τα δυο, δεν θεωρω μεμπτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Βενιζέλος ήταν αγγλόδουλος, πράκτορας τους. Δεν πήρε ούτε μια διαβεβαίωση περί εδαφών από την Αντάντ και παρόλα αυτά κάλεσε ξένα στρατεύματα να καταλάβουν την χώρα για να μας βάλουν στον πόλεμο. Χωρίς έστω την εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας μας.Τα περιφερόμενα ανα το ίντερνετ βενιζελικά παπαγαλάκια ας διαβάσουν λίγο Ντριό, Τόμσον, Μποσντάρι, Μαρκεζίνη και Μάλαινο και θα καταλάβουν. Η Βενιζελολαγνεία έχει και τα όρια της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αγαπητε ιστολογε θα μπορουσες απλα να διαγραψεις τη λεξη "γελοιος", που χρησιμοποιησα στο κειμενο μου, παρα να το διαγραψεις εντελως, διοτι κατα τ'αλλα, δεν νομιζω οτι εγραψα κατι παραλογο(σχετικα δηλαδη με την ιστορικη ερευνα, τα νεα στοιχεια, αν υπαρχουν και την αξιολογηση τους...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. όπως έχω γραψει στο παρελθόν, μου είναι πολύ δυσάρεστο να διαγράφω σημειώματα αναγνωστών (η να τα λογοκρίνω μερικώς, αν και αν δεν κάνω λάθος, δεν έχω τέτοια δυνατότητα).

    Είναι όμως λυπηρό δυο άνθρωποι, που από ότι φαίνεται, γνωρίζουν ιστορία, να μην μπορούν να συνομιλήσουν για γεγονότα απόστασης 100 ετών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μα να με συγχωρεις Φιλιστορα, αλλα αυτος ξακινησε να μιλαει για "βενιζελικα παπαγαλακια" κλπ. Οταν καθομαι και του μιλαω για τα αρχεια των Κεντρικων αυτοκρατοριων και αυτος μου λεει "μα καλα, εμπιστευεσαι το Λεονταριτη?", τοτε τι συζητηση μπορει να γινει? Εχασα κι εγω την ψυχραιμια μου και τον απεκαλεσα γελοιο...
    Γενικα πολυ της μοδας εχει γινει αυτο το "δεν εμπιστευομαι τον ταδε συγγραφεα κλπ"...αλλοθι για να επιμενουμε στις ιδεοληψιες μας!
    Προσφατα εγραφε καποιος κατι περι της "αμερικανοκινητης 21ης Απριλιου κλπ κλπ" και οταν του ανεφερα οτι δεν προκυπτει κατι τετοιο με βαση τα στοιχεια απο τα αμερικανικα αρχεια οπου τα δημοσιευσε ο Παπαχελας στο βιβλιο του, μου απαντησε με τον ιδιο τροπο! "Δεν εμπιστευομαι τον Παπαχελα".
    Μα για ονομα του θεου!! Μπορει να γινει ετσι κουβεντα επι ιστορικων θεματων? Εφοσον δημοσιευονται τετοια στοιχεια και δεν βλεπω καποια ακαδημαικη αντιδραση(π.χ. να αποδειξει καποιος αλλος ερευνητης οτι ο Λεονταριτης, ο Παπαχελας η οποιοσδηποτε, χαλκευσε στοιχεια), τα δεχομαι ως αληθινα! Αν καποιος αντιδραστικος δεν μπορει να δεχτει π.χ. οτι ο Κωνσταντινος ειχε μυστικη αλληλογραφια με τους Γερμανους, ας αποδειξει οτι ο Λεονταριτης εκανε παραχαραξη, η οτι οι Γερμανοι εγραφαν ψεματα στα αρχεια τους, οχι να κανει κριτικη σε εμενα, επειδη δεν συμβαδιζω με τις εμμονες του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το θέμα είναι να μην γίνεται επιλεκτική απομόνωση διαφόρων στοιχείων, όπως κάποια τηλεγραφήματα, για να περάσει κάποιος την προπαγάνδα που επιθυμεί. Η ιστορία με την γερμανοφιλία έχει αρχίσει να κουράζει. Χρησιμοποιείται από τους αμετανόητους βενιζελικούς, για να καλύψει τα σφάλματα του Βενιζέλου, την Γαλλική κατοχή, την πρόταση για την Καβάλα κλπ Όταν κάποιος αμφισβητεί τον Ντριό και τον Μπάζιλ Τόμσον τότε τι μπορείς να περιμένεις...Ο τύπος έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο και ας πάψει να παριστάνει τον δήθεν αντικειμενικό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ανθρωπε μου ποσο δυσκολο ειναι να καταλαβεις οτι δεν αμφισβητω εγω τον Ντριο, αλλα τα στοιχεια που ηρθαν στο φως μετα??? Η βασικη θεση του Ντριο ειναι οτι ο βασιλευς Κωνσταντινος δεν ηταν γερμανοφιλος(αλλα η συμμαχικη προπαγανδα τον παρουσιασε ετσι) και οτι ηθελε ειλικρινα να βγαλει την Ελλαδα στον πολεμο στο πλευρο της Ανταντ! Σ'αρεσει δεν σ'αρεσει, δεν ισχυει αυτη η θεση! Υπαρχει σωρεια εγγραφων με τη μυστικη επικοινωνια Κωνσταντινου- Γερμανων, οπου εχουν δημοσιευθει εδω και δεκαετιες!! Το ποιος ειναι αντικειμενικος, αστο καλυερα! Εσυ υποστηριζεις οτι ο Βενιζελος ηταν πρακτορας και μιλας για αντικειμενικοτητες σε εμενα που δεν θεωρω πρακτορες κανεναν απο τους δυο? Και να αφησετε τις υποκρισιες πλεον! "Διαβαστε Μαρκεζινη, διαβαστε Ντριο...", Μπαρμπη και μονο εχετε διαβασει οι περισσοτεροι και απλα παπαγαλιζετε τα παραληρηματα του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. και μιας και τολμησα να "θιξω" τα γραπτα του Ντριο, ας δουμε τι γραφει ο ιδιος ο ιστολογος γι'αυτο το θεμα, σε μια οντως νηφαλια τοποθετηση
    http://www.istorikathemata.com/2008/08/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. "Ίσως η επιβίωση της αντιπαράθεσης αυτής να είναι η επιρροή της δράσης κατασκόπων τύπου Ζαχάρωφ 100 χρόνια μετά... "

    Ναι όντως μας έχεις καταλάβει. Είμαστε πράκτορες των Άγγλων όσοι δεν δεχόμαστε την προπαγάνδα που και συ κάνεις κατά του Βενιζέλου.

    Η ουδετεροφιλία του Βασιλιά είχε ως αποτέλεσμα ένα ολόκληρο Σώμα Στρατού να παραδοθεί αμαχητί.

    Η Βουλγαρία στον πόλεμο και η Τουρκία μπήκαν αφού τους υποσχέθηκαν ελληνικά εδάφη. Επ΄σιης την ίδαι στιγμή που ο Βασιλιάς ήθελε να κρατήσει την Ελλάδα ουδέτερη, οι Τούρκοι εξόντωναν συστηματικά τον Έλληνες της Μικράς Ασίας και οι Βούλγαροι καταπίεζαν του Έλληνες της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Αυτά γιατί τα αγνοείτε οι κρυφο-φιλοβασιλικοί; Επειδή δε σας βολέυουν μάλλον...

    Η στάση τους ήταν καθαρά προδοτική και εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά ότι το θέμα του άρθρου αφορά την δράση των μυστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα.

    Επίσης αρνούμαι την κατηγορία ότι κάνω προπαγάνδα εναντίον του Βενιζέλου. Οι συστηματικοί αναγνώστες μου το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά. Ένα απλό δείγμα εδώ: http://www.istorikathemata.com/2012/09/1930.html

    Είναι αλήθεια ότι αναδείξαμε πολλές πτυχές της πολιτικής του που είχαν αρνητικές επιπτώσεις για τα Ελληνικά συμφέροντα, αλλά αυτό ακριβώς είναι η πρόκληση αφού οι πτυχές αυτές συσκοτίζονται συστηματικά.

    Επίσης είναι θέση μου ότι η ουδετεροφιλία του Βασιλιά έσωε την Ελλάδα από βέβαιη καταστροφή τουλάχιστον σε 2 περιπτώσεις ως το 1916.

    Για τα υπόλοιπα έχω απαντήσει σε άλλα νήματα, έχω όμως ανώνυμε την εξής απορία: αφού, όπως σωστά λες, οι Τούρκοι πίεζαν του Έλληνες της Μικράς Ασίας την εποχή εκείνη, μια Ελληνική συμμετοχή στο στρατόπεδο των αντιπάλων της Οθ. Αυτοκρατορίας θα αύξανε η θα μείωνε τις πιέσεις αυτές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Έχω διαβάσει πολλά σου άρθρα για το Βενιζέλο και αυτό -με την κινίνη- είναι το μόνο υπερ του Βενιζέλου. Αμφιβάλω αν έχεις γράψει κάνα άλλο.

    "...μια Ελληνική συμμετοχή στο στρατόπεδο των αντιπάλων της Οθ. Αυτοκρατορίας θα αύξανε η θα μείωνε τις πιέσεις αυτές;"

    Δηλαδή κατα πρώτον τι έπρεπε να κάνουμε; Να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια και να κοιτάμε την εξόντωση τους; Όπως έκαναν δηλαδή οι φιλοβασιλικοί...

    Επίσης μ'αυτή τη λογική να μην πέρναμε μέρος και στους Βαλκανικούς Πολέμους γιατί και τότε την πλήρωσαν οι Μικρασιάτες Έλληνες. Αφού θα αυξάνονταν οι πιέσεις των Τούρκων. Ίσα ίσα που ο λόγος που οι Έλληνες δεν την πλήρωσαν όπως οι Αρμένιοι, ήταν οτι υπήρχε ένα κράτος με υπολογίσιμη στρατιωτική δύναμη να τους υπερασπιστεί. Κάτι που δεν έκανε όταν στην εξουσία βρίσκονταν οι φιλοβασιλικοί. Και που δεν είχαν οι Αρμένιοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Έχεις ακούσει η διαβάσει για την μυστική συμφωνία Κωνσταντίνου Κεντρικών Αυτοκρατοριών που προέβλεπε την προστασία των πληθυσμών της Οθ. Αυτοκρατορίας;

    Και μια άλλη ερώτηση. Μπορείς να μου υποδείξεις έστω μια ενέργεια των Φιλελευθέρων την τετραετία 1914-1918 προς αυτή την κατεύθυνση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. "Έχεις ακούσει η διαβάσει για την μυστική συμφωνία Κωνσταντίνου Κεντρικών Αυτοκρατοριών που προέβλεπε την προστασία των πληθυσμών της Οθ. Αυτοκρατορίας;"

    Ναί έχω διαβάσει σ' ένα άρθρο ενός απόστρατου αντιαναυάρχου ονόματι Στυλιανού Πολίτη στο περιοδικό Ιστορία Εικονογραφημένη στο τεύχος 521 Νοεμβρίου 2011, στο οποίο όμως δεν αναφέρει καμία πηγή γι' αυτή τη συμφωνία. Γενικά είναι ένα άρθρο που προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα αλλά τελος πάντων. Εσύ έχεις κάποια πηγή να αναφέρεις;
    Και όταν λέω πηγή μη μου πείς πάλι ο ταδε γράφει στο βιβλίο του κτλ κτλ αλλά πηγή πρωτογενής και συγκεκριμένα. Πότε υπογράφηκε, απο ποιους κλτ κτλ.
    Πάντως απ' οτι φάνηκε αυτή η υποτιθέμενη συμφωνία δεν πέτυχε το στόχο της...
    Επίσης οι διώξεις κατα των Ελλήων είχαν αρχίσει λίγο πριν απο τον πόλεμο.
    Για τους Βούλγαρους και την πολιτική του βίαιου εκβουλγαρισμού ελληνικών πληθυσμών στη Μακεδονία και τη Θράκη απ 'αυτούς, δε μου είπες τίποτα; Γιατί το απέφυγες; Η ουσία είναι οτι Έλληνες υπέφεραν είτε από Βούλγαρους είτε απο Τούρκους και 'μεις καθόμασταν και κοιτούσαμε.
    Τελιώνοντας να σε ρωτήσω κάτι που ξέχασα την προηγούμενη φορά: Ποιες είναι οι τουλάχιστον 2 περιπτώσεις που σώθηκε η Ελλάδα από την καταστροφή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Οι εγγυήσεις της Γερμανίας στον Βασιλιά Κωνσταντίνο δόθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου 1915. Το έγγραφο βρέθηκε στα αρχεία του υπουργείου εξωτερικών της Γερμανίας το 1979 από τον ερευνητή Διονύσιο Γυαλίστρα, ο οποίος το φωτογράφισε και το δημοσίευσε στην εφημερίδα "Ελεύθερος κόσμος" στις 13 Μαΐου 1979. Φωτογραφία του εγγράφου έχω και εγώ και μπορώ να την δημοσιεύσω αν αμφιβάλλεις.

    Εγώ δεν είπα πως η πολιτική του Βασιλιά ήταν τελικώς σωτήρια για τους χριστιανικούς πληθυσμούς της Μικράς Ασίας. Απλά είπα ότι ΕΙΧΕ πολιτική που προσπαθούσε να συνδυάσει την ασφάλεια της ουδετερότητας με παροχή εγγυήσεων η δυνατόν και από τους δύο αντιμαχόμενους συνασπισμούς. Επίσης παρατηρώ ότι σε περίπτωση ήττας της Αντάντ με Βενιζέλο Πρωθυπουργό τα σύνορα της Ελλάδας θα ξαναέφταναν στην (άκαρπη) Μελούνα (αλλά ξέχασα, αποκλείεται να έχανε η ΑΝΤΑΝΤ!!).

    Η δική μου άποψη είναι ότι η πολιτική του βασιλιά ήταν σωστότατη, ως την στιγμή που οι Βούλγαροι εισέβαλαν στην Ανατολική Μακεδονία. Τότε η πολιτική του χρεοκόπησε.

    Αποδείχθηκε όμως σωτήρια ως τότε σε τουλάχιστον δύο φορές: η πρώτη όταν η Ελλάδα απέφυγε την συμμετοχή της στην καταστροφική εκστρατεία της Καλλίπολης και η δεύτερη όταν η ουδετερότητα της Ελλάδας σταμάτησε -προσωρινά- την προέλαση των Γερμανοβούλγαρων στα Ελληνικά σύνορα μετά την ήττα του Σαράιγ και την υποχώρηση του.

    Επίσης θα ήθελα την γνώμη σου στο εξής: γιατί ενώ οι γερμανοβούλγαροι σταμάτησαν στα Ελληνικά σύνορα τον Νοέμβριο του 1915, συνέχισαν την προέλαση τους έξι μήνες μετά το καλοκαίρι του 1916;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. "Φωτογραφία του εγγράφου έχω και εγώ και μπορώ να την δημοσιεύσω αν αμφιβάλλεις."

    Ναι θα ήθελα να τη δημοσιεύσεις γιατί και μόνο η πηγή που δημοσιεύτηκε εφ. "Ελεύθερος Κόσμος" μου δημιουργούν αρκετές αμφιβολίες για να είμαι ειλικρινής.

    "Εγώ δεν είπα πως η πολιτική του Βασιλιά ήταν τελικώς σωτήρια για τους χριστιανικούς πληθυσμούς της Μικράς Ασίας."
    "Η δική μου άποψη είναι ότι η πολιτική του βασιλιά ήταν σωστότατη, ως την στιγμή που οι Βούλγαροι εισέβαλαν στην Ανατολική Μακεδονία. Τότε η πολιτική του χρεοκόπησε."

    Εδώ συμφωνούμε. Η μάλλον απ' αυτό το σημείο και μετά. Γιατί εμένα η άποψη μου είναι οτι λαμβάνοντας υπόψιν το τι υπέφεραν οι Έλληνες απο τους Τούρκους και τους Βούλγαρους η Ελλάδα έπρεπε να μπει στον πόλεμο. Αλλά παρόλο αυτά ακόμη κι αν η πολτική του Κωνσταντίνου ήταν σωστή, μετά την εισβολή των Βούλγαρων έχασε κάθε στήριγμα που θα μπορέσε να τη δικαιολογήσει. Απο κει και πέρα έχασε όποιο δίκιο είχε ο Κωνσταντίνος και οι οπαδοί του για τη στάση της ουδετερότητας.
    Και αυτή η επιμονή η οποία οδήγησε σε ολέθρια σφάλματα και ταπεινώσεις π.χ. αιχμαλώτιση ολόκληρου Σ.Σ. με οδηγεί να πιστεύω οτι αιτίες είναι οι σχέσεις του Κωνσταντίνου και του περιβάλλοντος του με τη Γερμανία παρά λόγοι εθνικού συμφέροντος.

    "Επίσης θα ήθελα την γνώμη σου στο εξής: γιατί ενώ οι γερμανοβούλγαροι σταμάτησαν στα Ελληνικά σύνορα τον Νοέμβριο του 1915, συνέχισαν την προέλαση τους έξι μήνες μετά το καλοκαίρι του 1916;"

    Γιατί η πολιτική της ουδετερότητας του Κωνσταντίνου εξυπηρετούσε απόλυτα τα συμφέροντα τους τη δεδομένη στιγμή.

    "Επίσης παρατηρώ ότι σε περίπτωση ήττας της Αντάντ με Βενιζέλο Πρωθυπουργό τα σύνορα της Ελλάδας θα ξαναέφταναν στην (άκαρπη) Μελούνα (αλλά ξέχασα, αποκλείεται να έχανε η ΑΝΤΑΝΤ!!)."

    Επίσης σε περίπτωση ήττας της Αντάντ -με ουδέτερη πάντα την Ελλάδα- οι Γερμανοί θα μας ανάγκαζαν να παραδώσουμε εδάφη της Μακεδονίας στους Βούλγαρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Δεσμεύομαι να δημοσιεύσω το έγγραφο σε μελλοντικό σχετικό άρθρο.

    "Επίσης θα ήθελα την γνώμη σου στο εξής: γιατί ενώ οι γερμανοβούλγαροι σταμάτησαν στα Ελληνικά σύνορα τον Νοέμβριο του 1915, συνέχισαν την προέλαση τους έξι μήνες μετά το καλοκαίρι του 1916;"

    Γιατί η πολιτική της ουδετερότητας του Κωνσταντίνου εξυπηρετούσε απόλυτα τα συμφέροντα τους τη δεδομένη στιγμή. "

    Την δεδομένη στιγμή οι Γερμανοβούλγαροι είχαν υπεροπλία έναντι των 60.000 Συμμαχικών στρατευμάτων που βρίσκονταν στην Θεσσαλονίκη και είχαν παραβιάσει την Ελληνική ουδετερότητα. Προφανώς η συντριβή του αντιπάλου είναι πολύ σοβαρό πράγμα για να πάει σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με την πολιτική του Βασιλιά. Άλλωστε ακόμα και έτσι να είναι, πως η ίδια πολιτική δεν τους βόλευε έξι μήνες μήνες μετά και διέταξαν επίθεση σε αντίπαλο που είχε ενισχυθεί; Τι άλλαξε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Με συγχωρείς που άργησα να απαντήσω αλλά περίεμνα οτι θα απαντούσες την επόμενη μέρα και επειδή πέρασαν 2-3 μέρες νόμιζα δεν το είχες σκοπό.

    Εσύ υπονοείς οτι οι Γερμανοί δεν προέλασαν τη δεδομένη στιγμή επειδή είχαν έρθει σε συμφωνία με το Βασιλιά;

    Εστω οτι έχεις δίκιο και όντως ο Βασιλιάς μας έσωσε με τη στάση της ουδετερότητας του. Απο κει και πέρα μετά την επίθεση των Γερμανο-Βούλγαρων δεν θεωρείς τη στάση του εντελώς λαθεμένη και μάλιστα στα όρια της προδοσίας; Αν όχι προδοτική -αν σου φαίνετια βαρύς χαρακτηρισμός- τουλάχιστον βλαπτική για τη χώρα; Μη μου λες απλά χρεοκοπημένη. Μου δίνεις την εντύπωση οτι αποφεύγεις να την κριτικάρεις.

    Ακόμη πάντως κι αν υπήρχε αυτή η συμφωνία που λες, δεν λειτούργησε και πολύ καλά... Οι διώξεις των Ελλήνων συνεχίστηκαν κανονικά και μεις καθόμασταν και κοιτούσαμε. Δεν φέρει γι' αυτό ευθύνη ο Κωνσταντίνος; Δεν έβλεπε οτι η συμφωνία που είχε υπογράψει με τους Γερμανούς δεν εφαρμόζονταν;
    Δεν θεωρείς οτι η ελληνική απραξία ενθάρρυνε τους Τούρκους να συνεχίσουν ανενόχλητοι το έργο τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. H έκφραση "χρεοκοπημένη" δεν είναι λανθασμένη. Μια πολιτική που έσωσε την χώρα δύο φορές ως το 1916 ούτε προδοτική μπορεί να είναι ούτε βλαπτική (αρχικώς τουλάχιστον). Χρεοκόπησε όμως το 1916, όχι λόγω του ότι ήταν λάθος (κατά την γνώμη μου η σωστότερη πολιτική ήταν ακριβώς αυτή-ουδετεροφιλία με ευμένεια προς την Αντάντ και μυστική συνεννόηση με τις κεντρικές αυτοκρατορίες), αλλά για τον λόγο ότι υπήρξε η σύγκρουση Βασιλιά - Βενιζέλου. Η σύγκρουση αυτή έφερε τους συμμάχους στην Θεσσαλονίκη, ενέργεια που κατέστησε την ουδετεροφιλία του Βασιλιά πολύ -πολύ δύσκολη. Σύντομα λοιπόν αυτή η πολιτική χρεοκόπησε με τα γνωστά βλαπτικά επακόλουθα.

    Οι τοποθετήσεις τύπου - ο Βενιζέλος είχε δίκιο, η Αντάντ κέρδισε στο τέλος-έχουν ποδοσφαιρικό χαρακτήρα εκτός αν κάποιος μπορεί να μας αποδείξει ότι από το 1914 ο Βενιζέλος είχε προβλέψει με θετικό τρόπο ότι η Αμερική θα έμπαινε στον πόλεμο τέσσερα χρόνια μετά.

    Όσο για τις διώξεις των Ελλήνων στην Οθ. Αυτοκρατορία, ομολογουμένως έχεις δίκιο. Η συμφωνία ίσως δεν λειτούργησε ικανοποιητικά ειδικά για όσους δεν ζούσαν στα αστικά κέντρα της εποχής. Οι άλλες δύο εναλλακτικές ήταν ο ολοκληρωτικός πόλεμος του 1919-1922 που ακολούθησε η η ανταλλαγή πληθυσμών που είχε ήδη λανσαριστεί από το 1914 από τον Βενιζέλο. Τέταρτη πολιτική δεν ξέρω να ακολουθήθηκε επί του θέματος, η να σχεδιάστηκε. Εγώ πάντως από τις τρεις προτιμώ την πρώτη. Δεν ξέρω εσύ ποια προτιμάς, ομολογουμένως πάντως το ζήτημα δεν ήταν εύκολα αντιμετωπίσιμο.

    Το τελικό μου σχόλιο είναι το εξής: η Ελληνική τραγωδία του διχασμού εντάθηκε όταν τόσο ο Βενιζέλος όσο και ο Βασιλιάς εξάσκησαν μυστική διπλωματία μεταξύ τους σύροντας την χώρα προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Η εξέλιξη της διαμάχης ήταν τόσο έντονη και με τέτοιες προεκτάσεις στην συνοχή της κοινής γνώμης, ώστε να καταστήσει εντελώς δευτερεύον ζήτημα ποιος είχε την σωστότερη πρόβλεψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. "...η η ανταλλαγή πληθυσμών που είχε ήδη λανσαριστεί από το 1914 από τον Βενιζέλο."

    Τι εννοείς ακριβώς; Μπορείς να το εξηγήσεις περισότερο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Επιθυμω να παρεμβω ιγα να αποκαταστησω καποια πραγματα και απευθυνομαι στον "βενιζελικο" ανωνυμο των τελευταιων μυνηματων! Να διευκρινισω οτι ειμαι ο πρωτος ανωνυμος που αφησα σχολια, οποτε αφου υποστηριζω οτι ο Κωνσταντινος ηταν γερμανοφιλος και οτι η αποψη Ντριο ειναι εσφαλμενη, προφανως και δεν μπορω να χαρακτηριστω "αντιβενιζελικος" κλπ απο τον βενιζελικο φιλο μας!
    Αγαπητε μου, η συμφωνια Βασιλια-Γερμανων δεν αμφισβητειται! Ηταν αποτελεσμα πολυμηνων(απο τον Ιανουαριο του 1915), διαπραγματευσεων, οπου κατεληγε σε αναγνωριση της εδαφικης μας ακεραιοτητας απο Γερμανους και συμμαχους τους, παραχωρηση σε εμας της Β.Ηπειρου, οριστικη κατοχυρωση των νησιων του Αιγαιου, προστασια του μικρασιατικου ελληνισμου και πιθανη ενσωματωση Δωδεκανησων και Γευγελης-Δοιρανης! Οι συμφωνιες αυτες δημοσιευθηκαν και πριν απο τοτε που αναφερει ο Φιλιστωρ(δηλαδη στον "υποπτο" Ελευθερο Κοσμο"), στο βιβλιο του βενιζελικου Πολυχρονη Ενεπεκιδη "Η Δοξα και ο Διχασμος 1908-1916" καθως και στο βιβλιο του αριστερου Γιωργου Λεονταριτη "Greece And The Great Powers 1914-1917"!
    Το γιατι δεν εφαρμοστηκαν αυτες οι συμφωνιες, ειναι ρητορικο ερωτημα, διοτι υποτιθεται θα εφαρμοζονταν απολυτως μονο αν νικουσε η Γερμανια και αν μεναμε εμεις ουδετεροι ως το τελος! Ετσι κι αλλιως, ηταν συμφωνια Καιζερ-Κωνσταντινου, δεν σημαινει οτι τη συμμεριζονταν ολοι οι Γερμανοι παραγοντες(ειδικα οι στρατιωτικοι, προφανως δεν την συμμεριζονταν καθολου, εφοσον καποιοι απο αυτους συμμετειχαν στη σχεδιαση της εξοντωσης του μικρασιατικου ελληνισμου)! Αλλωστε και οι καλοι μας συμμαχοι Αγγλογαλλοι, δεν μας φερθηκαν καλυτερα...(βλ. μικρασιατικη εκστρατεια)!
    Κλεινοντας, να σε προτρεψω να μελετας ιστορια αμεροληπτα και ανοιχτα και να αποφευγεις τους χουλιγκανισμους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. "...η η ανταλλαγή πληθυσμών που είχε ήδη λανσαριστεί από το 1914 από τον Βενιζέλο."

    Τι εννοείς ακριβώς; Μπορείς να το εξηγήσεις περισότερο;"

    Η ανταλλαγή των πληθυσμών ήταν ένα είδος λύσης του Ανατολικού ζητήματος που το ανιχνεύουμε στις προθέσεις του Βενιζέλου ήδη από το 1914. Η λογική του τότε ήταν να ανταλλάξει τους Οθωμανικούς πληθυσμούς της Μακεδονίας με αυτούς της Μικράς Ασίας σε μια λύση πακέτο κατά την οποία οι Οθωμανοί θα αναγνώριζαν την Ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου. Ήταν η εποχή που είχαν ξεκινήσεις οι διωγμοί των Ελλήνων. Οι διαπραγματεύσεις όμως ματαιώθηκαν καθώς ξεκίνησε ο Α΄παγκόσμιος πόλεμος....

    άλλωστε πάντοτε η πολιτική Βενιζέλου ήταν να δημιουργήσει ένα ομοιογενές εθνικό κράτος που θα περίκλειε στην συντριπτική του πλειοψηφία Έλληνες. Προφανώς το μέγεθος του νέου κράτους θα ήταν ανάλογο των πολεμικών του επιδόσεων και της εύνοιας των μεγάλων του συμμάχων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλησπερα σας, η συμφωνιες Κωνσταντινου - Γερμανων βρισκονται και στο βιβλιο "ο εθνικος διχασμος - μεσα απο τις επιστολες που ανταλαξαν μεσω των αθηναικων εφημεριδων οι Μεταχας και Βενιζελος" το οποιο επανεκδοθηκε περσ,με την ευκαιρια ένα βιβλιο που πρεπει να διαβασουν ΟΛΟΙ και θα βγαλει ο καθενας τα συμπερασματα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Στα αρθρα του Μεταξα σχετικα με τον Εθνικο Διχασμο, υπαρχει μονο η τελικη προταση οπου διατυπωθηκε τον Σεπτεμβριο του 1915, οπως πολυ σωστα γραφει ο Φιλιστωρ! Οι διαπραγματευσεις ομως ειχαν ξεκινησει απο Ιανουαριο, κατι το οποιο(σκοπιμα κατα τη γνωμη μου), δεν αναφερει ο Μεταξας! Ολες οι διαπραγματευσεις μηνα προς μηνα, αναφερονται αναλυτικα στο βιβλιο του Λεονταριτη, που αναφερω παραπανω, με ακριβεις παραπομπες στα γερμανικα διπλωματικα αρχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. "Να διευκρινισω οτι ειμαι ο πρωτος ανωνυμος που αφησα σχολια"

    Ποια ήταν ακριβώς τα σχόλια σου;

    "Κλεινοντας, να σε προτρεψω να μελετας ιστορια αμεροληπτα και ανοιχτα και να αποφευγεις τους χουλιγκανισμους..."

    Ευχαριστώ για την παρότρυνση αλλά θα ήθελα να μου υποδείξεις ποιοι ήταν ακριβώς οι χουλιγκανισμοί μου κατά πρώτον και κατά δεύτερον να σε προτρέψω και γω με τη σειρά μου να αποφεύγεις χαρακτηρισμούς σαν τον προηγούμενο που δυναμιτίζουν τη συζήτηση.
    Όπως θα ήθελα να σε ρωτήσω γιατί αποκαλείς τον Λεονταρίτη αριστερό και τον Ενεπεκίδη Βενιζελικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Τα σχολια μου ηταν το 1ο(10 Μαΐου 2012 2:58 μ.μ), το 3ο(10 Μαΐου 2012 7:08 μ.μ.)
    επισης αλλο ενα(11 Μαΐου 2012 12:23 π.μ.) συν καποια αλλα τα οποια σβηστηκαν λογω του οτι βριστηκα με τον αλλον που με αποκαλουσε "βενιζελολαγνο" κλπ
    Ως προς τον χαρακτηρισμο που σου εδωσα, να με συγχωρεις, αλλα οταν γραφεις οτι η σταση του Βασιλια ηταν προδοτικη και οτι ο ιστολογος κανει προπαγανδα εναντιον του Βενιζελου, σημαινει οτι καποια πραγματα δεν τα εχεις διαβασει καθολου προσεκτικα...
    Τελος για να απαντησω και στην τελευταια ερωτηση σου, ο Λεονταριτης(μην τον μπερδευεις με τον ξαδερφο του, τον αρθρογραφο του Ελευθερου Κοσμου) ειναι γνωστος αριστερος(τροτσκιστης για την ακριβεια)! Στο βιβλιο του κρατα αμεροληπτη σταση, αν και με μια μικρη ροπη προς τη βενιζελικη πλευρα! Οσο για τον Ενεπεκιδη, μια απλη αναγνωση του βιβλιου του θα σε πεισει για το αν ειναι βενιζελικος η οχι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Συγνώμη αλλά αυτό εδώ είναι αντικειμενικό σχόλιο κια χωρίς χουλιγκανισμούς μάλιστα: "Ο Βενιζέλος ήταν αγγλόδουλος, πράκτορας τους.Τα περιφερόμενα ανα το ίντερνετ βενιζελικά παπαγαλάκια ας διαβάσουν λίγο Ντριό, Τόμσον, Μποσντάρι, Μαρκεζίνη και Μάλαινο και θα καταλάβουν. Η Βενιζελολαγνεία έχει και τα όρια της..."
    Μήπως έκανες λάθος και εννοείς κάποιο άλλο σχόλιο;;
    Θεωρώ τη στάση του Βασιλιά απαράδεκτη δηλ. να πολεμάει η Ελλάδα κι εκείνος να συνεχίζει μυστικές συννενοήσεις με τους εχθρούς τους Γερμανούς.
    Αν εμείς κάνουμε πόλεμο με την Τουρκία και η αντιπολίτευση κάνει διαπραγματεύσεις πίσω απο την πλάτη της κυβέρνησης, τι θα είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ενώ η στάση του Βενιζέλου πο υ καλούσε κρυφά από τον Βασιλιά τους Αγγλογάλους να καταλάβουν την θεσσαλονίκη ήταν έντιμη; Βλέπω ότι οι ειδήμονες του βενιζελισμού έκαναν και πάλι την εμφάνιση με τον γνωστό τραμπούκικο τρόπο. Αν θέλουν τέτοια αντιμετώπιση θα την έχουν. Γιατί προς το παρόν πέρα από φλυαρίες και αναμασήματα ούτε ένα λογικό στοιχείο υπέρ του βενιζέλου δεν είδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Τα έχουμε ξαναπει. Από την μια υπάρχει ο Ντριο με τα εξαιρετικά έργα του και Οι Τομσον, Μποσντάρι κλπ και από την άλλη ο Ενεπεκίδης με τα πομπώδη βιβλία του και οι πετρίδης κλπ. Άτομα που δεν δέχονται τον Ντριο μόνο σχετικά με τον εθνικό διχασμό δεν είναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Μόνο για Ενεπεκίδη και Πετρίδη είσαι. Αντε και κανένα Σβολοπουλο. Ο Μεταξάς συνέτριψε τον Βενιζέλο στην μονομαχία που είχαν από τις στήλες των εφημερίδων. Ο "εθνάρχης" δημοσίευε, μετά ανακαλούσε, ύστερα έλεγε πως δεν ήταν σωστά προετοιμασμένος και τελικά σταμάτησε τις δημοσιεύσεις αποδεχόμενος την ήττα του. Αυτά δεν σου κάνουν; Είσαι σοβαρός; Μας τα έχεις ζαλίσει με τον Λεονταρίτη. Λες και είναι ο αλάνθαστος. Μήπως είσαι εκείνος ο "ιστορικός" που έμπαινες εδώ παλιότερα; Τότε εξηγούνται πολλά. Συνέχισε στο ίδιο τροπάρι, σου εύχομαι να αρχίσεις να διαβάζεις και τον αξι;oπιστο ...Βεντήρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Φιλίστορα η ιστοσελίδα είναι αρκετά ποιοτική και σοβαρή για να δέχεται τις υπερβολές των βενιζελολάγνων. Για αυτό καθιερώθηκε, γιατί δεν αναμασούσε τα κλισέ περί γερμανοφιλίας κλπ. Δεν νομίζω ότι προσφέρουν κάτι οι συνεχείς προσπάθειες του συγκεκριμένου χρήστη να βγάζει λάδι τον Βενιζέλο και την πολιτική του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. για να είμαι απολύτως ειλικρινής λόγω των πολλών ανωνύμων δεν μπορώ να πακολουθήσω ακριβώς ποιός λέει τι και για ποιό λόγο.

    Σαν κατακλείδα θα ανέφερα ότι το να στρατεύεται κάπου κάποιος δεν σημαίνει ότι η εργασία του δεν είναι αξιοποιήσιμη. Εδικά για τον Ενεπεκίδη και τον Πετρίδη προφανώς και κάθε αξιόπιστη εργασία οφείλει να τους χρησιμοποιεί ως πηγές.

    Το αν κάποιος είναι αντικειμενικός στις εκτιμήσεις τουη όχι, αυτό πιστοποιείται από την ισχύ των επιχειρημάτων του.

    σας ευχαριστώ όλους για την συμμετοχή σας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Το τελευταίο μου σχόλιο είναι 5 Δεκεμβρίου 2012 11:05 μ.μ. Για να ξεκαθαρίσουμε ποιος ανώνυμος είναι ποιος. Κι απο δω και πέρα θα υπογράφω τα σχόλια μου.

    Τραμπούκος είσαι και φαίνεσαι. Μόνο για Ντριό και για Μπάρμπη είσαι.
    Με τους Γερμανούς είμασταν σε πόλεμο αν δεν καταλαβαίνεις τη διαφορά...
    Την ίδια ώρα που οι Τούρκοι σκότωναν και βίαζαν συστηματικά και που οι Βούλγαροι πολιτικές βίαου εκβουλγαρισμού, εμείς καθόμασταν ουδέτεροι και κοιτούσαμε. Ο Κωνσταντίνος δεν έβλεπε οτι οι συμφωνίες του με τους Γερμανούς δεν έπιαναν τόπο; ΓΙατί αδιαφορούσε για τα δεινά των Ελλήνων Αν. Μακεδονίας-Θράκης και Μικράς Ασίας; Πως μπορούνε και δικαιολογούνε οι Κωνσταντινολάγνοι αυτήν την πολιτική δεν μπορώ να καταλάβω...
    Όσο για τον Ντριό την απάντηση την έχει δώσει ο ίδιος ο Φιλίστωρ. Μήπως είναι κι αυτός παπαγαλάκι του Βενιζέλου;
    Από τη στιγμή που η πολιτική του χρεοκόπησε όπως λέει ο Φιλίστωρ, ο Κωνσταντίνος έπρεπε να βάλει την Ελλάδα στον πόλεμο με όλες της τις δυνάμεις. Εκτός κι αν χάναμε τη Μακεδονία αμαχητί στέλνοντας κι άλλους αιχμάλωτους στο Γκέρλιτζ.
    Ακόμη κι αν ήταν σωστός δηλαδή ο Κωνσταντίνος μέχρι τότε -που δεν ήταν- έπρεπε να βάλει την Ελλάδα να προασπίσει τους Έλληνες και την εδαφική της ακεραιότητα. Αν κι αυτό δεν το καταλαβαίνεις...
    Εδώ ετοιμαζόμασταν να επιτεθούμε στους Βούλγαρους και μια ολόκληρη μεραρχία απο φιλοβασιλικούς αξιωματικούς ήταν έτοιμη να αυτομολήσει στους Βούλγαρους μία μέρα πριν τη μάχη!!
    Εκεί μας έφτασε η επιμονή του Κωνσταντίνου.

    bob batons

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Επειδη οντως εχει χαθει η μπαλα με ολους τους ανωνυμους, απο εδω και περα επαναφερω το παμπαλαιο ψευδωνυμο μου(Apollo), με το οποιο με γνωρισε πριν αρκετα χρονια και ο αγαπητος μας ιστολογος! Επειδη οι χουλιγκανς και των 2 πλευρων συνεχως με χαρακτηριζουν, καλο ειναι να τοποθετηθω μια και καλη μιας κι εχω το δικαιωμα του αυτοπροσδιορισμου! Ειμαι απλα ενας Ελληνας εθνικιστης, που μου αρεσει να μελεταω την ιστορια, οσο το δυνατον αμεροληπτα! Η θεση μου λοιπον για το Διχασμο ειναι η εξης απλη, την οποια ομως οι διαφοροι καφροι ειναι δυσκολο να αντιληφθουν! Ο Βασιλευς και ο Βενιζελος ειχαν καλες προθεσεις, αλλα αντιθετες αντιληψεις, ισχυρες προσωπικοτητες, αμοιβαια καχυποψια και τασεις υπερβασης των συνταγματικα ορισμενων καθηκοντων τους, οποτε η συγκρουση ηταν μοιραια! Στη συνεχεια χωθηκαν και οι ξενοι στη μεση και το παιχνιδι χαθηκε! Ασχημιες εγιναν και απο τις 2 πλευρες και ως τελικο συμπερασμα υποστηριζω οτι η βενιζελικη πολιτικη ηταν η σωστη, αλλα εφαρμοστηκε με ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ μεσα!!(συνεχιζεται στο επομενο, διοτι δεν χωραει σε ενα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας