Η κατάκτηση της ανθρώπινης ευτυχίας κατά τον Επίκουρο

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Επίκουρος (341 π.Χ. - 270 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος και ότι ίδρυσε δική του φιλοσοφική σχολή, η οποία ονομαζόταν Κήπος του Επίκουρου. Θεωρείται μια από τις πιο γνωστές σχολές της ελληνικής φιλοσοφίας. Ο Επίκουρος πίστευε πως η ευτυχία μπορεί να κατακτηθεί μέσω ορισμένων βασικών αποκτημάτων. Ποια είναι όμως αυτά; Ακολουθεί η επικούρεια λίστα αποκτημάτων :


Ι. Φιλία

Επιστρέφοντας στην Αθήνα το 306 π.Χ., ο Επίκουρος στην ηλικία των 35, επέλεξε μια ασυνήθιστη κατοικία. Εντόπισε μια μεγάλη οικία λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, στον δήμο της Μελίτης, μεταξύ αγοράς και λιμανιού στον Πειραιά, και μετακόμισε εκεί με μια παρέα φίλων. Ο Επίκουρος παρατήρησε ότι: «Από όσα παρέχει η σοφία για την ευτυχία της ζωής συνολικά, το κατά πολύ πιο σημαντικό είναι η απόκτηση φίλων». Τέτοια ήταν η προσήλωση του στην ευχάριστη παρέα, ώστε ο Επίκουρος συνιστούσε να προσπαθεί κανείς να μην τρώει ποτέ μόνος: «Προτού φας ή πιεις οτιδήποτε, σκέψου προσεκτικά με ποιον τρως ή πίνεις παρά τι τρως και τι πίνεις: το να τρέφεσαι χωρίς κάποιο φίλο θυμίζει τη ζωή λέοντα ή λύκου». Δεν υπάρχουμε παρά μόνο αν υπάρχει κάποιος που διαπιστώνει την ύπαρξη μας, όσα λέμε δεν έχουν νόημα μέχρι να τα καταλάβει κάποιος. Ο Επίκουρος, διακρίνοντας την κρυφή μας ανάγκη, αναγνώρισε πως μια χούφτα πραγματικοί φίλοι μπορούσαν να παρέχουν την αγάπη και το σεβασμό που πιθανόν να μην επιτύγχανε μια ολόκληρη περιουσία.

ΙI. Ελευθερία

Ο Επίκουρος και οι φίλοι του εισήγαγαν μια δεύτερη ριζοσπαστική καινοτομία. Προκειμένου να μην αναγκάζονται να δουλεύουν για άτομα που δεν συμπαθούσαν και να είναι υπόλογοι σε δυνητικά ταπεινωτικές ιδιοτροπίες, αποσύρθηκαν από τις εμπορικές δραστηριότητες των Αθηνών («πρέπει να ελευθερώσουμε τον εαυτό μας από το κάτεργο της καθημερινής ρουτίνας και της πολιτικής») και ξεκίνησαν κάτι που θα μπορούσε να περιγραφεί ακριβέστερα ως κοινόβιο, αποδεχόμενοι έναν απλούστερο τρόπο ζωής με αντάλλαγμα την ανεξαρτησία. Θα διέθεταν λιγότερα χρήματα αλλά δε θα αναγκάζονταν ποτέ ξανά να ακολουθήσουν τις διαταγές απεχθών ανωτέρων. Έτσι αγόρασαν έναν κήπο κοντά στο σπίτι, άρχισαν να καλλιεργούν διάφορα λαχανικά και αγκινάρες. Διαιτολόγιο όχι πολυτελές, ούτε άφθονο, αλλά γευστικό και θρεπτικό.

ΙΙΙ. Σκέψη

Υπάρχουν ελάχιστες καλύτερες γιατρειές για το άγχος από τη σκέψη. Γράφοντας ένα πρόβλημα ή αναφέροντάς το σε μια κουβέντα, επιτρέπουμε να αναδειχθούν οι ουσιαστικές πλευρές του. Και γνωρίζοντας τον χαρακτήρα του, απομακρύνουμε, αν όχι το ίδιο το πρόβλημα, τουλάχιστον τα δευτερεύοντα, επιβαρυντικά χαρακτηριστικά του: τη σύγχυση, τη μετατόπιση, την έκπληξη.
Στον Κήπο -όπως έγινε γνωστή η κοινότητα του Επίκουρου- η διαδικασία της σκέψης ενθαρρυνόταν ιδιαίτερα. Πολλοί από αυτούς τους φίλους ήταν συγγραφείς. Στα κοινά δωμάτια του σπιτιού στη Μελίτη και στον κήπο με τα λαχανικά, πρέπει να υπάρχουν συνεχείς ευκαιρίες για την εξέταση προβλημάτων με ανθρώπους ευφυείς που συμμεριζόταν τα ίδια ιδανικά.

Ο Επίκουρος ενδιαφερόταν ιδιαίτερα ώστε εκείνος και οι φίλοι του να μάθουν να αναλύουν τις αγωνίες τους με το χρήμα, την αρρώστια, τον θάνατο και το υπερφυσικό. Αν κάποιος σκεφτόταν λογικά το θέμα της θνησιμότητας, θα μπορούσε, όπως υποστήριζε ο Επίκουρος, να συνειδητοποιήσει ότι μετά το θάνατο δεν υπήρχε τίποτα πέρα από τη λήθη, και πως «αδίκως θλιβόμαστε περιμένοντας ένα πράγμα που σαν το’χουμε δίπλα μας δεν μας ενοχλεί». Είναι άσκοπο να θορυβείται κανείς προκαταβολικά για μια κατάσταση που δεν θα βιώσει ποτέ: «Γιατί τίποτα μέσα στη ζωή δεν είναι φοβερό για όποιον έχει στ’ αλήθεια κατανοήσει ότι τίποτε φοβερό δεν υπάρχει στο να μη ζει κανείς.» Η νηφάλια ανάλυση ηρεμούσε το μυαλό. Απέτρεπε τους φίλους τους Επίκουρους από το να ρίχνουν κλεφτές ματιές στις δυσκολίες που θα τους στοίχειωναν στο αστόχαστο περιβάλλον πέραν του Κήπου.

Φυσικά ο πλούτος είναι απίθανο να κάνει κάποιον δυστυχή. Όμως ο πυρήνας του επιχειρήματος του Επίκουρου είναι πως αν διαθέτουμε χρήματα δίχως φίλους, ελευθερία και μια μοναδική ανάλυση της ζωής μας, δεν θα είμαστε ποτέ αληθινά ευτυχισμένοι. Και αν τα διαθέτουμε αλλά στερούμαστε πλούτου, δεν θα είμαστε ποτέ δυστυχισμένοι. Για να τονίσει τι είναι απαραίτητο για την ευτυχία και τι θα μπορούσε να αποποιηθεί δίχως ιδιαίτερη στεναχώρια κάποιος που στερείται την ευμάρεια λόγω κοινωνικής αδικίας ή οικονομικών δυσκολιών, ο Επίκουρος διαίρεσε τις ανάγκες μας σε τρεις κατηγορίες : Από τις επιθυμίες, ορισμένες είναι φυσικές και αναγκαίες, ορισμένες είναι φυσικές αλλά όχι αναγκαίες, και, τέλος, ορισμένες άλλες δεν είναι ούτε φυσικές ούτε αναγκαίες.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ

Φυσικά και αναγκαία
Φίλοι / Ελευθερία / Σκέψη
Φυσικά και όχι αναγκαία
Μεγάλο σπίτι / Ιδιωτικά λουτρά / Συμπόσια / Υπηρέτες / Ψάρι, κρέας
Ούτε φυσικά, ούτε αναγκαία
Φήμη / Εξουσία

Ο τριμερής διαχωρισμός του Επίκουρου υπονοούσε – καίρια για όσους δεν μπορούν να βγάλουν χρήματα ή φοβούνται μην τα χάσουν – ότι η ευτυχία βασιζόταν σε ορισμένα περίπλοκα ψυχολογικά αγαθά αλλά ήταν σχετικά ανεξάρτητη από τα υλικά, πέρα από τα μέσα για την αγορά μερικών ζεστών ενδυμάτων, μιας κατοικίας και τροφής – μια ομάδα προτεραιοτήτων σχεδιασμένη να προκαλέσει σκέψεις σε όσους είχαν εξισώσει την ευτυχία με την πραγμάτωση μεγάλων οικονομικών σχεδίων, και τη δυστυχία με το φτωχικό εισόδημα.

"Μια σκέτη σούπα σου δίνει ίση ευχαρίστηση με ένα πολυτελές γεύμα, όταν έχει φύγει όλο το δυσάρεστο αίσθημα από την έλλειψη."
"Τίποτα δεν ικανοποιεί τον άνθρωπο που δεν ικανοποιείται με τα λίγα."
"Δεν ελευθερώνουν τη ψυχή από την ταραχή και δεν φέρνουν την αληθινή χαρά τα αμέτρητα πλούτη."
Στην σημερινή πραγματικότητα δίνεται έμφαση στις πολυτέλειες και στα πλούτη, και σπάνια στη φιλία, στην ελευθερία και στη σκέψη. Η κυριαρχία της κενοδοξίας δεν είναι συμπτωματική. Οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν συμφέρον να αλλοιώσουν την ιεράρχηση των αναγκών μας, να προωθήσουν ένα υλικό όραμα του καλού και να υποβαθμίσουν κάποιο δυσπώλητο. Και ο τρόπος να μας δελεάσουν είναι μέσα από την ύπουλη διασύνδεση των περιττών αντικειμένων με όσες άλλες μας ανάγκες έχουμε ξεχάσει.

Πηγή

 Η παρηγορία της φιλοσοφίας, Αλαίν ντε Μποττόν, Εκδόσεις Πατάκης
 roadartist.blogspot.com

Σχόλια

  1. Ο μεγαλύτερος ίσως φιλοσοφος της αρχαίας Ελλάδας δυστυχώς οι δυνάμεις του σκοταδισμού και ο χρόνος κατεστρεψαν του μεγαλύτερο μέρος του εργου του από τα 360 συγγραμματα ελάχιστα σώθηκαν
    Αξίζει να διαβάσουμε τι λεει ο Διογένης Λαερτιος στους βίους φιλοσόφων για τον Επίκουρο, και να μελετήσουμε την πρώτη επιστολή του Επίκουρου προς Ηρόδοτο που είναι η αποθέωση των φυσικών επιστημών και της Κβαντικής στην ουσία η ανθρωπότητα πρεπει να υποκλιθεί σε αυτόν τον μεγάλο ελληνα φιλοσοφο που η δυστυχώς η αμάθεια και η σκοπιμότητα του Ελληνικού κράτους και η σκοπιμότητα όλων των πολιτικών ρευμάτων αγνοεί αυτόν τον μέγα φιλοσοφο και το έργο του , επιπλεον είναι ο φιλοσοφος της φιλίας και της Ευτυχίας των ανθρώπων .
    Επίσης είναι ο πρωτος φιλοσοφος που μιλησε για το αγαπάτε αλλήλους κάτι που αντεγραψε ο χριστιανισμός μετά μερικές εκαστονταετίες χρόνια.
    αξίζει να μελετήσουμε τα παραπάνω σωζόμενα έργα καθώς και την επιστολή προς "Πυθοκλή ,την επιστολή του προς "Μενοικέα" της "Κυριαι Δόξαι" καθώς τις "επικουρου Προσφωνήσεις"που εκφραζουν τις διδαχές του Επίκουρου
    ας κρατήσουμε μερικά αποφθεγματα της Επικουριας φιλοσοφίας
    "ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΚΑΡΠΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ"
    "ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΗΤΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΝΑ ΖΗΤΙΟΥΝΤΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΣ ΝΑ ΤΑ ΧΟΡΗΓΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ"
    "Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΣΑΡΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΙΝΑΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΨΑΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΡΥΩΝΕΙ,ΑΥΤΑ ΑΝ ΤΑ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ....ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΡΣΤΗΝ ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο χριστιανισμός δεν "αντέγραψε". Ο χριστιανισμός "μιλά" την γλώσσα των φιλοσόφων γιατί ο Χριστός είχε ελληνική παιδεία (για να μην πω τίποτε περισσότερο). Όταν κάποιος χρησιμοποιεί επιστημονικούς όρους για να αποδώσει το νόημα των ιδεών του τις αντιγράφει;
      Η ελληνική γλώσσα και η ελληνική φιλοσοφία είναι εργαλεία που προσφέρονται στον καθένα προς αναζήτηση της Αλήθειας αρκεί να το θέλει.
      Και αυτό σήμερα που ο άνθρωπος "εξανδραποδίζεται" πνευματικά, γιατί να μην συνέβαινε πριν δυο χιλιάδες χρόνια και μάλιστα απο τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό.
      Ας μην αδικούμε όμως τον χριστιανισμό γιατί δεν είναι μια φιλοσοφία ή μια ακόμη θρησκεία. Είναι κάτι πολύ περισσότερο απο αυτά.

      Διαγραφή
    2. Δεν ειχε ο Χριστος ελληνικη παιδεια αλλα εβραικη παιδεια.Αν υπηρξε βεβαια ως ιστορικο προσωπο.

      Διαγραφή
    3. αν αμφιβαλεις για την υπαρξη του Χριστου ως ιστορικου προσωπου να αμφιβαλεις και για πολλα αλλα ιστορικα προσωπα [ πχ ο Σωκρατης αναφερεται σε πολυ λιγοτερες συγχρονες του πηγες απο οτι ο Χριστος] αρα με το σκεπτικο σου θα λεμε απο δω και περα....'''ο Σωκρατης [αν υπηρξε ως ιστορικο προσωπο].... δεν νομιζω ομως να ειναι σωστο το σκεπτικο σου....επισης τοσοι μαρτυρες δεν σου λενε τιποτα;;;ξερεις κανενα να μαρτυραει για ''ανυπαρκτο'' ιστορικο προσωπο;;;...για σαπιες ιδεολογιες εχει συμβει...σαπιες ομως μεν , υπακτες δε και αυτες οπως και τα ιστορικα προσωπα...

      Διαγραφή
    4. ''''Επίσης είναι ο πρωτος φιλοσοφος που μιλησε για το αγαπάτε αλλήλους κάτι που αντεγραψε ο χριστιανισμός μετά μερικές εκαστονταετίες χρόνια.''''''...ΜΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ....
      δεν το ''αντεγραψε'' ο χριστιανισμος οπως λες ....απλα ο επικουρος ειπε μια μεγαλη πανανθρωπινη αληθεια ...την οποια επιβεβαιωσε η διδασκαλια του Χριστου

      Διαγραφή
  2. "Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΣΑΡΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΙΝΑΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΨΑΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΡΥΩΝΕΙ, ΑΥΤΑ ΑΝ ΤΑ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ....ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ"

    "Η ΠΕΝΙΑ ΑΝ ΜΕΤΡΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ,
    ΠΛΟΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΡΗΘΕΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΝΙΑ"
    "ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΜΑΙ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΑς ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ ΤΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ"
    "ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΤΟ ΑΡΚΕΤΟ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ"
    "ΤΗΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΒΓΑΙΝΕΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΣ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΝΙΚΗΘΗΚΕ, ΣΤΟΝ ΒΑΘΜΟ ΠΟΥ ΕΜΑΘΕ ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ"
    " Ο ΓΕΝΑΙΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ, ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΟ ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΘΝΗΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΑΘΑΝΑΤΟ"
    Βιβλιογραφία: Επικουρου Προσφωνήσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρόνια πολλά στο φίλο Ιωάννη Φιλίστωρ, και ενα μεγάλο εύγε για το πνεύμα ελευθερίας και διαλογου που υπάρχει στις ιστοσελίδες που με τόσο κόπο και μεράκι δημιουργεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ ειλικρινά για τις ευχές και την συμπαράσταση, χρόνια πολλά και από μένα....

      Διαγραφή
  4. "Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΣΑΡΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΙΝΑΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΨΑΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΡΥΩΝΕΙ, ΑΥΤΑ ΑΝ ΤΑ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ....ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ"

    "Η ΠΕΝΙΑ ΑΝ ΜΕΤΡΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ,
    ΠΛΟΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΡΗΘΕΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΝΙΑ"
    "ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΜΑΙ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΑς ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ ΤΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ"
    "ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΤΟ ΑΡΚΕΤΟ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ"
    "ΤΗΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΒΓΑΙΝΕΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΣ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΝΙΚΗΘΗΚΕ, ΣΤΟΝ ΒΑΘΜΟ ΠΟΥ ΕΜΑΘΕ ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ"
    " Ο ΓΕΝΑΙΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ, ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΟ ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΘΝΗΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΑΘΑΝΑΤΟ"
    Βιβλιογραφία: Επικουρου Προσφωνήσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας