Αθανάσιος Αγνίδης |
Το 1936, στα πλαίσια της Κ. τ. Ε. ο Αγνίδης οργάνωσε την συνδιάσκεψη του Montreux που επανεξέτασε το Διεθνές καθεστώς των Στενών των Δαρδανελλίων, το ίδιο έτος διοργάνωσε την Συνδιάσκεψη του Lyons με θέμα την καταδίκη της πειρατείας στο Αιγαίο, θέμα που στρεφόταν εμμέσως κατά της Ιταλίας του Μουσσολίνι. Κατά την διάρκεια του πολέμου, το 1942, διορίστηκε από την εξόριστη κυβέρνηση Τσουδερού στο Κάιρο, μόνιμος υφυπουργός Εξωτερικών και λίγο αργότερα στην κρίσιμη θέση του Έλληνα πρεσβευτή στο Λονδίνο. Ο Αθανάσιος Αγνίδης ορίστηκε επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ και επέδωσε τον Δεκέμβριο του 1946 στον ΓΓ Lie Trygve επιστολή καταγγελία εναντίον της υποστήριξης (άσυλο και εκπείδευση) των Γιουγκοσλάβων , Αλβανών και Βουλγάρων στους Έλληνες Κομμουνιστές αντάρτες. Το 1947 ορίστηκε μέλος του φροντιστηρίου του Διεθνούς Δικαίου της Χάγης, ενώ επί 17 συναπτά έτη διετέλσε πρόεδρος δύο επιτροπών του Ο. Η. Ε. Απεβίωσε το 1984.
Ο Αγνίδης ήταν υπέρ της μυστικής διπλωματίας και υπέρ του πραγματισμού και του ρεαλισμού στον χειρισμό θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. Κατά την διάρκεια του β΄παγκοσμίου πολέμου στις επαφές του με Βρετανούς επισήμους, προσπάθησε να ανακινήσει το Κυπριακό. Γενικώς η θέση στο Κυπριακό ήταν ότι η Ελληνική πλευρά όφειλε να περιμένει, να μην προσβάλλει το Βρετανικό γόητρο, ενώ θα όφειλε να διαφυλάξει την ελληνοτουρκική φιλία Βενιζέλου-Ατατούρκ ως κόρην οφθαλμού. Επίσης υποστήριζε πως η Ελλάδα όφειλε να ανακινήσει το θέμα όταν θα κυβερνούσε την Αγγλία το Εργατικό κόμμα και όχι το συντηρητικό που ποτέ δεν θα αποδεχόταν μείωση των Βρετανικών αποικιών.
Πηγή
Μαρκεζίνης, Σπύρος, Πολιτική ιστορία της νεωτέρας Ελλάδος (1828 – 1964)
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).
Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.