Πηνελόπη Δέλτα: μια σύντομη βιογραφία (1874-1941)

Η Πηνελόπη Δέλτα γεννήθηκε το 1874 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου κι ήταν το τρίτο παιδί του Εμμανουήλ Μπενάκη και της Βιργινίας Χωρέμη. Είχε δύο μεγαλύτερα αδέλφια, την Αλεξάνδρα και τον Αντώνη, τον γνωστό «Τρελαντώνη» του ομώνυμου βιβλίου της. Μετά τη γέννηση της Πηνελόπης ακολούθησαν άλλα τρία παιδιά, ο Κωνσταντίνος (που πέθανε σε ηλικία 2 χρόνων), ο Αλέξανδρος και η Αργίνη.


Η οικογένεια Μπενάκη μετακόμισε προσωρινά στην Αθήνα το 1882, όπου η Πηνελόπη παντρεύτηκε τον πλούσιο Φαναριώτη έμπορο Στέφανο Δέλτα. Μαζί του απέκτησε τρεις κόρες: τη Σοφία (μετέπειτα Μαυροκορδάτου), τη Βιργινία (μετέπειτα Ζάννα) και την Αλεξάνδρα (μετέπειτα Παπαδοπούλου). Μετά την Εθνική καταστροφή του 1897 και την επιστροφή του Στεφάνου Δέλτα από τον πόλεμο, η οικογένεια επανεγκαθίσταται στην Αλεξάνδρεια. Εκεί το Φεβρουάριο του 1905, η Πηνελόπη Δέλτα γνωρίζει τον έναν και μοναδικό έρωτα της ζωής της, τον Ίωνα Δραγούμη που είχε μετατεθεί εκεί ως υποπρόξενος. Εκείνη είναι 31 ετών μια γυάλινη κούκλα κι εκείνος 26, ένας άντρας πλημμυρισμένος από φλογερές ιδέες, ιδανικά κι οράματα. Τους ενώνει ένας παράφορος έρωτας, που μάταια προσπαθούν να τον σβήσουν με τον χρόνο και την απόσταση που τους χωρίζει. Εκείνη στην Αλεξάνδρεια κι αργότερα στη Γερμανία κι εκείνος στην Αλεξανδρούπολη κι αργότερα στην Πόλη.

Η Πηνελόπη βιώνει μαρτυρικά τον καταδικασμένο έρωτα της για τον Ίωνα! Θα κάνει δύο διαδοχικές απόπειρες αυτοκτονίας! Δεν μπορεί και δεν θέλει να κρύψει τον έρωτά της, τον ομολογεί στον άνδρα της διότι θέλει να είναι ειλικρινής κι ελπίζει πως θ’ αποκτήσει κάποτε την ελευθερία της. Όμως σκοντάφτει πάντα στους οικογενειακούς φραγμούς και στη δική της αίσθηση  καθήκοντος κι ευθύνης, απέναντι στον άνδρα της και τα παιδιά της. Η παράφορη σχέση της Πηνελόπης Δέλτα με τον Ίωνα Δραγούμη τελειώνει στα 1912, όταν αυτός συνδέεται με τη Μαρίκα Κοτοπούλη. Από τότε, η Πηνελόπη Δέλτα θα ντυθεί στα μαύρα, μέχρι το τέλος της ζωής της. Το πάθος της, για τον Δραγούμη παραμένει άσβεστο μέχρι τον θάνατό της! Το πρώτο της μυθιστόρημα, με τίτλο «Για την Πατρίδα», εκδόθηκε το 1909. Το μυθιστόρημα εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και σύντομα ακολουθεί και το δεύτερο μυθιστόρημά «Τον Καιρό του Βουλγαροκτόνου». Το στρατιωτικό κίνημα στο Γουδί το 1909 την εμπνέει να γράψει το «Παραμύθι χωρίς όνομα» (1911).


Το 1913 η οικογένεια Δέλτα επιστρέφει στην Αλεξάνδρεια και το 1916 εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην Αθήνα, όπου ο πατέρας της Δέλτα, Εμμανουήλ Μπενάκης, είχε εκλεγεί δήμαρχος. Το 1917 στα "Νοεμβριανά", ο πατέρας της και δήμαρχος Αθηναίων Μπενάκης συνελλήφθη και διαπομπεύτηκε από βασιλόφρονες "επίστρατους" ως Βενιζελικός συνομώτης. Από αυτή την περιπέτεια η οικογένεια Δέλτα θα στραφεί ολοκληρωτικά προς τον Βενιζέλο και θα ταχθεί στην παράταξη όσων ήθελαν την κατάργηση του θρόνου. Έτσι η Δέλτα θα αναπτύξει στενή φιλία με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον οποίο και προσκαλούσε συχνά στην εξοχική της οικία στην Κηφισιά. Υπήρξε θαυμάστρια του πλαστήρα και συνεπής χρηματοδότης του κόμματος των Φιλελευθέρων. όταν έγινε η δολοφονική απόπειρα κατά του Βενιζέλου το 1934, ο κρητικός πολιτικός επέστρεφε με την σύζυγο του από επίσκεψη στην οικεία της Δέλτα. Το 1925 εκδίδεται «Η ζωή του Χριστού», ενώ την ίδια χρονιά εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα της πολιομυελίτιδας, αρρώστιας που θα την ταλαιπωρήσει μέχρι τον θάνατό της. Το 1929 ξεκίνησε τη συγγραφή της τριλογίας «Ρωμιοπούλες», η οποία τελείωσε το 1939. Το πρώτο βιβλίο, «Το Ξύπνημα», καλύπτει γεγονότα των ετών 1895-1907, η «Λάβρα» καλύπτει τα έτη 1907-1909 και το «Σούρουπο» τα έτη 1914-1920. Εν τω μεταξύ, εκδόθηκαν άλλα τρία μυθιστορήματά της: ο «Τρελαντώνης» (1932), όπου περιγράφει τις περιπέτειες του αδερφού της, όταν όλα τα αδέρφια ήρθαν από την Αίγυπτο να περάσουν το καλοκαίρι με τη θεία τους (σε ένα σπίτι του Τσίλερ) στον Πειραιά, ο «Μάγκας» (1935), η ζωή στην Αλεξάνδρεια με τα μάτια του μικρού σκυλιού της οικογένειας, και τα «Μυστικά του Βάλτου» (1937), όπου η ιστορία εκτυλίσσεται γύρω από τη λίμνη των Γιαννιτσών κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα.


Το 1941 ο Φίλιππος Δραγούμης εμπιστεύεται στη Δέλτα τα ημερολόγια και το αρχείο του αδερφού του Ίωνα Δραγούμη, στα οποία η Δέλτα προσέθεσε περίπου 1000 χειρόγραφες σελίδες με σχόλια για το έργο του Δραγούμη. Στις 27 Απριλίου 1941 ημέρα όπου τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Αθήνα, η Πηνελόπη Δέλτα αυτοκτονεί παίρνοντας δηλητήριο, γράφοντας σε ιδιόχειρο σημείωμα (“Παιδιά μου, ούτε παπά, ούτε κηδεία. Παραχώστε με σε μια γωνιά του κήπου, αλλά μόνο αφού βεβαιωθείτε ότι δεν ζω πια. Φροντίστε τον πατέρα σας. Τον φιλώ σφιχτά. Π.Σ. Δέλτα») και αφήνοντας την τελευταία της πνοή την 2 Μαΐου 1941. Στον τάφο της, στον κήπο του σπιτιού της, χαράχθηκε η λέξη ΣIΩΠH.

 Η μεγαλύτερη αγάπη της ήταν η Ελλάδα, αγάπη την οποία “μοίρασε” αφειδώς μέσα από τα βιβλία της, τα οποία γαλούχησαν και ενέπνευσαν σε χιλιάδες Ελληνόπουλα αυτήν ακριβώς την αγνή και άδολη αγάπη προς την πατρίδα. Ο λόγος των βιβλίων της υπήρξε απλός, «μητρικός» ονειροπόλος, γι’ αυτό ψυχαγώγησε, μόρφωσε και δίδαξε τους νέους, παραμένοντας πάντα διαχρονικά επίκαιρη και μοναδική.

Πηγές

Βικιπαίδεια

Σχόλια

  1. Παραξενη προσωπικοτητα.
    Φορεσε μαυρα οταν τη χωρισε ο Δραγουμης (τοσο πολυ τον αγαπουσε)και δεν τα εβγαλε ποτε.
    Ο πατερας της, φερετε να ειναι ο ηθικος αυτουργος της δολοφονιας του Δραγουμη. Παρολα αυτα, δεν επηρεαστηκαν οι σχεσεις τους, απ οσο γνωριζω...
    Ως λογοτεχνις, φυσικα δεν ηταν κατι το εξαιρετικο...
    Για την αυτοκτονια της, ηταν η τριτη στη σειρα...
    Σιγουρα παραξενη προσωπικοτητα, και τα την ταπεινη μου γνωμη, υπερεκτιμημενη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμπτωματικα, αυτη την περιοδο βλεπω μεσω διαδικτυου τη σειρα "Εκτελεση" του Κουτσομυτη, η οποια προβληθηκε το '93 στον ΑΝΤ1(και πηγε απατη, διοτι ειχε απεναντι της, στο Μεγκα το πορνοδιαστροφικο εκτρωμα "Αναστασια"...)και βασιζεται στο ομωνυμο βιβλιο του Φρεντυ Γερμανου! Αν το βιβλιο ειναι ιστορικα αξιοιστο, ειμαι πλεον σχεδον πεπεισμενος για την ηθικη αυτουργια του Μπενακη, στο φονο του Δραγουμη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. η γνώμη μου είναι ότι ο Μπενάκης είναι αθώος. Ποτέ δεν θα συνεργούσε σε ένα τόσο στυγερό έγκλημα.
    Ίσως δεν επενέβη αποφασιστικά να τον σώσει. Όχι όμως να δώσει εντολή για δολοφονία. Αυτή η ενέργεια δεν ανήκει σε έναν ευπατρίδη όπως ο Μπενάκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πιστεύω πως η Πηνελόπη ηταν μια καλη συγγραφέας και αυτό δηλητηριάστηκε για την πατρίδα.καλό είναι να μην σχολιαζουμε για το τι έκανε και δεν έκανε η οικογένεια της Πηνελόπης με τον Δραγούμη...
    Σας ευχαριστώ πολύ 😃😃😃

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα ήθελα να τονίσω κάτι:
    Η τριτη κατα σειρά και τελευταία απόπειρα αυτοκτονίας, δεν έγινε για τον Δραγούμη που μιλάτε τόση ώρα. Μα για την πατρίδα!!! Έλεος...😑😑😑

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας