Wikileaks: "Ο μόνος λόγος που διατήρησε την ανεξαρτησία της η Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ήταν επειδή οι Αμερικανοί τη στήριξαν εναντίον των Σοβιετικών"Του ΧΑΡΗ ΚΑΡΑΝΙΚΑ

Περίπου 90 δισ. δολάρια βοήθεια έλαβε η Ελλάδα από τις ΗΠΑ και την ΕΕ την περίοδο από το 1946 έως το 2008, υπολόγισαν οι αναλυτές της Stratfor κατά τις προσπάθειές τους να αποδείξουν ότι τα προβλήματα της χώρας μας θα μπορούσαν να προβλεφθούν από τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου. Το προαναφερόμενο ποσό είναι σαφώς μικρότερο συγκριτικά με τα δάνεια των 240 δισ. ευρώ που θα λάβει συνολικά η χώρα από την ημέρα που προσέφυγε στον μηχανισμό στήριξης.

Στις 5 Μαΐου 2010, δύο εβδομάδες μετά την υπογραφή του Μνημονίου, οι αναλυτές της Stratfor έχουν αναλάβει πρότζεκτ κατά το οποίο καλούνται να ερευνήσουν την οικονομική βοήθεια που έχει λάβει η χώρα μας. Στα στοιχεία που επισυνάπτονται σε μήνυμα της αμερικανικής ιδιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών φαίνεται ότι η εξωτερική βοήθεια που έλαβε η Ελλάδα από τις ΗΠΑ για την περίοδο 1946-2008 έφθασε τα 41,4 δισ. δολάρια (σε τιμές 2008). Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της Stratfor, στη χώρα μας διατέθηκαν ευρωπαϊκά διαρθρωτικά κονδύλια 20 δισ. δολαρίων για την περίοδο 1994-1999, 24 δισ. δολ. από το 2000 έως το 2006 και άλλα 24 δισ. δολ. που είχαν προγραμματιστεί έως και το 2013.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα ευρωπαϊκά κονδύλια οι αναλυτές στις σημειώσεις τους αναφέρουν ότι «η Ελλάδα έχει ωφεληθεί πάρα πολύ από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό - το 2009 τα χρήματα που μεταβιβάστηκαν στη χώρα από την ΕΕ έφθαναν το 2,35% επί του ΑΕΠ».  Επίσης επισημαίνουν ότι 20 δισ. δολάρια διατέθηκαν σε έργα για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου μεταφορών ώστε να είναι έτοιμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

«Μία από τις θεωρίες μου είναι ότι τα ελληνικά προβλήματα θα μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Οι Ελληνες είχαν όλες τις παροχές από το 1945 έως τον Ψυχρό Πόλεμο. Ηταν μια χώρα κρίσιμης σημασίας (εμπόδιζε τους Ρώσους να έχουν πρόσβαση στη Μεσόγειο), που επέτρεπε στη Δύση να περιορίσει τις σοβιετικές δυνάμεις στα Βαλκάνια. Οταν τελείωσε ο Ψυχρός Πόλεμος, δεν ήταν πλέον σημαντικοί», έγραφε ο υπεύθυνος για την Ελλάδα αναλυτής.
Η γεωστρατηγική θέση της χώρας μας σε σχέση με τις οικονομικές εξελίξεις ανάμεσα στις χώρες της ευρύτερης περιοχής αποτελούσε προσφιλές θέμα στα μηνύματα που αντήλλασσαν οι υπάλληλοι της Stratfor. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αναλυτή που τον Σεπτέμβριο του 2011 σχολιάζει τη στάση της Ελλάδας όσον αφορά τις έρευνες φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο: «Ο έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα ότι η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων από την Κύπρο και το Ισραήλ αποτελεί κυριαρχικό τους δικαίωμα. Ο πρωθυπουργός τάσσεται κατά των τουρκικών κινήσεων που έχουν σκοπό να περιορίσουν τις γεωτρήσεις της Κύπρου… Η σύγχρονη Ελλάδα ήρθε στη "ζωή" επειδή οι Ευρωπαίοι (ειδικά οι Βρετανοί) την στήριξαν εναντίον των Οθωμανών. Επειτα, ο μόνος λόγος που διατήρησε την ανεξαρτησία της κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ήταν επειδή οι Αμερικανοί τη στήριξαν εναντίον των Σοβιετικών. Από το 1990 δεν έχει κανέναν, παρά μόνο φθηνή ευρωπαϊκή πίστωση που τώρα και αυτή εξαφανίστηκε όπως και τα υπόλοιπα. Μια σύγκρουση με την Τουρκία, με πιθανούς υποστηρικτές των Ελλήνων το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι μία επιλογή για την Ελλάδα ώστε να βγει από τη δύσκολη θέση», έγραφε αναλυτής της εταιρείας.

«Δεν αντέχουν λιτότητα πάνω από δύο χρόνια»
Την άποψη ότι οι έλληνες ψηφοφόροι μπορούν να αντέξουν τα μέτρα λιτότητας το πολύ για δύο χρόνια εκφέρει πληροφοριοδότης της Stratfor ο οποίος περιγράφεται από τους αναλυτές ως «καλά δικτυωμένη οικονομική πηγή».

Η συγκεκριμένη πηγή στο παρελθόν παρείχε στην αμερικανική εταιρεία πληροφορίες για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη χώρα μας, ενώ χαίρει ιδιαίτερη εκτίμησης για την αξιοπιστία του. Στο συγκεκριμένο μήνυμα που εστάλη τον Ιούνιο του 2011, ο πληροφοριοδότης με κωδικό OCH007 επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεπληρώσει τα χρέη της και πως η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απλώς αγοράζουν χρόνο με τη χορήγηση νέων δανείων.

«Η μελλοντική σταθερότητα, ωστόσο, δεν εξαρτάται από τις ενέργειες των θεσμών και των κυβερνήσεων αλλά από τις αντιδράσεις των ψηφοφόρων». Και συνεχίζει επισημαίνοντας ότι «αυτό είναι αλήθεια ιδίως για την Ελλάδα η οποία λόγω εθνικής υπερηφάνειας θα θεωρήσει την πώληση περιουσιακών στοιχείων σε ξένους εντελώς απαράδεκτη. Το ίδιο ισχύει και για χώρες της ευρωζώνης που είναι επιβαρημένες με χρέη».

Πηγή

www.i-radar.blogspot.com
 

Σχόλια

 1. Λινάρδος Κωνσταντίνος11 Μαρ 2012, 10:12:00 π.μ.

  Η χώρα μας πράγματι έχει λάβει τεραστίων διαστάσεων βοήθεια από το 1946 , όμως αυτοί που την έδωσαν βγήκαν κερδισμένοι και με το παραπάνω.
  Το σχέδιο Μάρσαλ (1949) αλλά και η οικονομική βοήθεια μέσω της ML (1944) και λίγο αργότερα της UNNRA (1945-46) έδωσαν σημαντική ψυχολογική ώθηση , βοήθησαν την ανασυγκρότηση της χώρας και πράγματι απέτρεψαν αποφασιστικά την πείνα .
  Όμως μαζί με την βοήθεια υπήρχαν και οι …όροι που τίθεντο διαμέσου των οποίων οι Η.Π.Α. κάθε άλλο παρά ζημιωμένες βγήκαν τελικά.
  Πρώτα από όλα με την βοήθεια προς την Ευρώπη , διασφάλιζαν και την διατήρηση της δικής τους πρωτοκαθεδρίας γεγονός ανεκτίμητο.
  Οι Η.Π.Α. εγγυούνταν την ανεξαρτησία της Ελλάδας και πράγματι λειτούργησαν ως ένα αποφασιστικό ανάχωμα για τις Σοβιετικές προθέσεις , όμως η διατήρηση της Ευρώπης στο δικό τους άρμα ήταν το ίδιο απαραίτητη και για εκείνους.
  Ειδικότερα για την Ελλάδα η βοήθεια συνοδευόταν και από ορισμένες προϋποθέσεις , οι βασικότερες των οποίων ήταν ότι ένα μεγάλο μέρος της θα ξοδευόταν για στρατιωτικές δαπάνες και ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να διατηρήσει σταθερό το νόμισμα της (1 δολάριο Η.Π.Α. προς 30 δραχμές ) με όλα όσα αυτό συνεπάγεται.
  Σύμφωνα με το Εκόνομιστ το 1950 η Ελλάδα ξόδευε το 35% του προϋπολογισμού της για στρατιωτικές δαπάνες την ώρα που το ποσοστό ακόμη και για τις Η.Π.Α ήταν 34% (Αγγλία 20% , Γαλλία 17% , Ιταλία 25% , Βέλγιο 12% κλπ).
  (Σπύρος Λιναρδάτος << Από τον εμφύλιο στην Χούντα >> Τόμος Α’ Σελ.52).
  Ενώ η πολιτική της σκληρής δραχμής , βοήθησε μεν την σταθεροποίηση της εθνικής οικονομίας , μείωσε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού , όμως το γεγονός ότι σημαντικό μέρος της οικονομικής βοήθειας προοριζόταν (καλή ώρα όπως σήμερα…) για την κάλυψη των ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού και σε μεγάλο βαθμό για στρατιωτικές δαπάνες (και αγορές δυτικού στρατιωτικού υλικού ) , είχε ως αποτέλεσμα να μην δοθεί το ανάλογο βάρος στην ανταγωνιστικότητα , αλλά και να μην χρηματοδοτούνται στον ανάλογο βαθμό οι παραγωγικές επενδύσεις .
  Εκεί που αναμφισβήτητα θα συμφωνήσω είναι ότι η ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ (Ευρωπαϊκή Ένωση) το 1981 , ήταν το μεγαλύτερο μεταπολιτευτικό επίτευγμα που όμως αξιοποιήθηκε ανεπαρκώς .
  Τεράστια ποσά που ξοδεύονταν για άλλους λόγους από αυτούς για τους οποίους εισπράττονταν , δημιουργία κομματικών συνεταιρισμών , επιδοτήσεις χρεωμένων και κομματικά ελεγχόμενων κρατικών φορέων κλπ.
  Ενώ ακόμη και οι Ολυμπιακοί αγώνες το 2004 μπορεί να ανέβασαν πρόσκαιρα το εθνικό φρόνημα , όμως το τελικό τους κόστος ήταν τριπλάσιο του αρχικού , ενώ αποδείχτηκε περίτρανα στην συνέχεια ότι τα περισσότερα έργα απλώς έγιναν για να γίνουν και ότι δεν υπήρχε κανένας προγραμματισμός για την μελλοντική τους αξιοποίηση και ένταξη στην εθνική οικονομία.
  (Προσωπικά θεωρώ ότι η μεγάλη αποτυχία των Ολυμπιακών αγώνων δεν ήταν οικονομική , αλλά πολιτισμική αλλά αυτό ανήκει σε άλλο κεφάλαιο…).
  Άλλωστε ακόμη και μέσα στο 2012 η ευρωπαϊκή ένωση οικτίρει την χώρα μας γιατί δεν αξιοποιεί επενδυτικά προγράμματα αξίας 5 δις. Ευρώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Λινάρδος Κωνσταντίνος11 Μαρ 2012, 10:12:00 π.μ.

  Η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων είναι κάτι που έπρεπε να γίνει από καιρό , ενώ θεωρώ ότι η συνεργασία με το Ισραήλ και την Κύπρο πρέπει να ολοκληρωθεί (φυσικά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το παρασκήνιο , ενώ τα σαΐνια του υπουργείου εξωτερικών θα πρέπει να αποσαφηνίσουν αν η αλλαγή πολιτικής του Ισραήλ θα έχει μόνιμο χαρακτήρα , αλλά και να του ξεκαθαρίσουν ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να διατηρεί τις επαφές της και με τον Αραβικό κόσμο).
  Θα διαφωνήσω βέβαια στο σημείο εκείνο που ο συγγραφέας αναφέρει ότι η ανεξαρτησία της χώρας επιτεύχθηκε χάρις την δυτική βοήθεια.
  Να μην ξεχνάει ο συγγραφέας ότι πρώτοι οι Οθωμανοί ζήτησαν βοήθεια από την ημιανεξάρτητη Αίγυπτο , ενώ ο Ιμπραήμ είχε αποτύχει να εισβάλλει στην Μάνη τρεις φορές , ο ελληνικός στόλος παρέμενε ανέγγιχτος , ενώ ο Κολοκοτρώνης είχε ήδη αρχίσει να κερδίσει αργά αλλά σταθερά έδαφος με τις σκληρές αλά επιβεβλημένες κινήσεις του.
  Τέλος σε ότι αφορά το σήμερα καλό είναι ο καλά πληροφορημένος πληροφοριοδότης να γνωρίζει ότι ο ελληνικός λαός έστω και δύσκολα μπορεί να αντέξει τα μέτρα λιτότητας .
  Εκείνο που όμως δεν μπορεί να αντέξει είναι η συνέχιση μιας σειράς επιζήμιων πρακτικών και πολιτικών που καθιστούν μάταιες τις θυσίες του, η ατιμωρησία όλων εκείνων που θησαύρισαν στις πλάτες του, αλλά και η συνεχής δυσφήμιση που υφίσταται ο ίδιος και η χώρα του σε παγκόσμιο επίπεδο όλο αυτό το διάστημα.
  Επειδή όμως αυτός ο λαός κρύβει μέσα του μεγάλη ζωντάνια και δυνατότητες , να είναι σίγουροι όλοι αυτοί οι καλά πληροφορημένοι πληροφοριοδότες , ότι αν έστω και τώρα ξεκινήσουν οι επιβεβλημένες διαρθρωτικές αλλαγές , και αν το πάθημα γίνει σε όλους μας μάθημα ,σε λίγα χρόνια ξένοι και μη θα τρίβουν όλοι τα μάτια τους .
  Τέλος καλό είναι οι υπερόπτες και αλαζόνες αναλυτές της Stratfor και κάθε Stratfor , να δούνε πόσα δημόσια κτήρια στις Η.Π.Α. είναι κτισμένα και επηρεασμένα από τον ελληνικό πολιτισμό , αλλά και τις ελληνικές επιρροές που υπάρχουν ακόμη και στο ίδιο το Σύνταγμα της χώρας τους.
  Μια απλή μελέτη είναι αρκετή για να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι η συμβολή της μικρής , χρεωκοπημένης και συκοφαντημένης Ελλάδας στο παγκόσμιο πολιτισμό είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή της χώρας τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Eleftherios Botsas, PhD.12 Μαρ 2012, 9:07:00 μ.μ.

  It is clear that our country, Hellas has received substantial amounts of aid in her efforts to remain free. At the same time it contributed enormously to the freedom and economic stability of the rest of the world.We tend to forget that the USSR found resistance to its plans on the Balkans only in Greece, and Greece would have been unable to resist in the absence of determined US aid to keep Greece outside the Soviet sphere of influence. I do not think that younger people (I am 81) can imagine the hunger and poverty we went through following the December 44 breaking of the Vaqrkiza Agreement.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

Όλα τα θέματα του ιστολογίου

α1 Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος26 Αβράαμ Λίνκολν1 Άγγελος Έβερτ1 Άγγελος Σικελιανός1 Αγγλία12 Άγιο Όρος5 Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος3 Αδαμάντιος Κοραής9 Αθανάσιος Ευταξίας1 Αθανάσιος Σουλιώτης - Νικολαϊδης2 Αθανάσιος Τσακάλωφ1 Αιγαίο17 Αιγαίο Ελληνική θάλασσα3 Αίγινα1 Αισχύλος1 Ακρόπολη12 Αλβανία13 Αλεξάνδρεια9 Αλέξανδρος Ζαϊμης6 Αλέξανδρος Κορυζής5 Αλέξανδρος Κουμουνδούρος7 Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος14 Αλέξανδρος Οθωναίος7 Αλέξανδρος Παπάγος18 Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης7 Αλέξανδρος Παπαναστασίου18 Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής1 Αλέξανδρος Σακελαρίου5 Αλέξανδρος Υψηλάντης8 Αλέξανδρος Χατζηκυριάκος3 Αλεξάντρ Σολτζενίτσιν5 Αμερικανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Αναγέννηση3 Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος1 Αναστάσιος Παπούλας4 Ανατολική Ρωμυλία1 Ανδρέας Γ. Παπανδρέου16 Ανδρέας Καρκαβίτσας2 Ανδρέας Λόντος2 Ανδρέας Μεταξάς1 Ανδρέας Μιαούλης8 Ανδρέας Μιχαλακόπουλος14 Ανδρέας Τζίμας1 Άνθιμος Γαζής1 Αννα Κομνηνή1 Άννα Κομνηνή1 Αννίβας1 Αντάντ18 Αντιβενιζελισμός31 αντισημιτισμός5 Αντόνιο Γκράμσι1 Αντώνης Σαμαράς1 Απεργίες4 Αποικιοκρατία6 Άραβες3 Αρβανίτες1 Άρειος Πάγος3 Άρης Βελουχιώτης9 Αριστείδης ο Αθηναίος2 Αριστοτέλης7 Αριστοτέλης Ωνάσης1 Αρχαία Αθήνα28 Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία10 Αρχαία Σπάρτη22 Αρχαιοκαπηλεία6 Αρχαιολογία26 Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός3 Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος3 Αρχιμίδης4 Αστρονομία4 Αστυνομία2 Αυστρία4 Αυτοκράτορας Ηράκλειος3 Αφρική4 Αχαϊκή Συμπολιτεία2 β1 Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος43 Βαλκάνια26 βασανιστήρια1 Βασίλειος Τσίχλης23 Βασιλιάς Αλέξανδρος Α΄1 Βασιλιάς Γεώργιος Α΄22 Βασιλιάς Γεώργιος Β΄26 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄34 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄8 Βασιλιάς Όθων Α΄25 Βασιλιάς Παύλος Α΄7 Βασιλιάς Φίλιππος Β΄6 Βενιαμίν Λέσβιος1 Βιβλία και Βιβλιοθήκες37 Βιβλιοκρισίες87 Βιέννη5 Βιετνάμ2 Βιογραφίες80 Βλάσης Γαβριηλίδης1 Βουλγαρία14 γ1 Γαβριήλ Μιχαήλ Δημητριάδης8 Γαλλία21 Γαλλική Επανάσταση6 Γαριβάλδι2 Γελιογραφίες4 Γενοκτονία των Αρμενίων3 Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου6 Γερμανία51 Γεώργιος (Πλήθων) Γεμιστός2 Γεώργιος Α. Παπανδρέου19 Γεώργιος Βλάχος4 Γεώργιος Γρίβας (Διγενής)7 Γεώργιος Ζησιμόπουλος2 Γεώργιος Θεοτόκης10 Γεώργιος Κάνιγκ3 Γεώργιος Καραϊσκάκης4 Γεώργιος Καρτάλης2 Γεώργιος Καφαντάρης9 Γεώργιος Κονδύλης18 Γεώργιος Κουντουριώτης4 Γεώργιος Λεοναρδόπουλος2 Γεώργιος Παπαδόπουλος2 Γεώργιος Παπανδρέου (GAP)1 Γεώργιος Πωπ1 Γεώργιος Ράλλης6 Γεώργιος Σεφέρης2 Γεώργιος Σταύρου2 Γεώργιος Στρέιτ1 Γεώργιος Τσολάκογλου4 Γεώργιος Τσόντος (Βάρδας)1 Γιάννης Ιωαννίδης3 Γιάννης Ψυχάρης2 Γιόζιφ Μπροζ (Τίτο)8 Γιουγκοσλαβία12 Γιώργης Σιάντος4 Γιώργος Ρωμανός1 Γκουλάγκς4 Γλώσσα και καθημερινός βίος των Ελλήνων διαχρονικά35 Γράμμος - Βίτσι2 Γρηγόρης Φαράκος2 Γρηγόριος Δίκαιος (Παπαφλέσσας)7 Γρηγόριος Ξενόπουλος4 δ1 Δαρδανέλλια1 Δέσποινα Κούρτη1 Δημήτρης Παρτσαλίδης3 Δημήτριος Αναγνωστόπουλος1 Δημήτριος Βούλγαρης2 Δημήτριος Γούναρης24 Δημήτριος Ιωαννίδης1 Δημήτριος Καλλέργης1 Δημήτριος Μάξιμος1 Δημήτριος Ράλλης4 Δημήτριος Υψηλάντης10 Δημήτριος Ψαρρός4 Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδος (ΔΣΕ)19 Δημοσθένης4 Δημοψήφισμα2 δημοψήφισμα 19243 Διατροφή5 Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.)3 Δικαιοσύνη7 Διονύσιος Σολωμός1 Διπλωματία24 δοσιλογισμός3 δουλεμπόριο3 Δύση2 Δωδεκάνησα13 Ε.Ρ.Ε.5 ΕΔΕΣ15 Εθνικά Δάνεια2 Εθνική αντίσταση13 Εθνική τράπεζα4 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Ε.Α.Μ.)8 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ)6 Εθνικός Διχασμός (1914-1918)35 Εθνικός Συναγερμός3 Εθνοσυνέλευση5 ΕΚΚΑ4 Εκκλησιαστική Ιστορία10 ΕΛΑΣ29 Ελβετία4 ΕΛΔΥΚ1 Ελευθέριος Βενιζέλος71 Ελληνική λογοτεχνία5 Ελληνική Οικονομική Ιστορία34 Ελληνική Οικονομική κρίση33 Ελληνική Παιδεία23 Ελληνική Παράδοση2 Έλληνικό Έθνος33 Ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος12 Ελληνικός στρατός43 Ελληνισμός27 Ελληνισμός της Αμερικής2 Ελληνοτουρκικές σχέσεις6 Ελληνοτουρκικός πόλεμος 189711 Ελλήνων Πάσχα3 Εμμανουήλ Μπενάκης1 Εμμανουήλ Ξάνθος1 Εμμανουήλ Παπάς1 Εμμανουήλ Ρέπουλης5 Εμμανουήλ Ροϊδης4 Εμμανουήλ Τομπάζης2 Εμμανουήλ Τσουδερός5 Εμπόριο6 Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (Ε.Δ.Α.)1 Ένωση Κέντρου5 ΕΟΚ1 ΕΟΚΑ Α΄10 ΕΟΚΑ Β΄3 Επανάσταση στο Γουδή10 Επέτειος2 Επίκουρος1 Επιτάφιος1 Ερατοσθένης1 Ερυθρός Σταυρός3 ΕΣΣΔ19 Ευάγγελος Αβέρωφ3 Ευάγγελος Λεμπέσης1 Ευεργέτες1 Ευρωπαϊκή Ένωση3 Ευρωπαικός Διαφωτισμός3 εφημερίδα "Καθημερινή"5 Η γυναίκα στην Ιστορία2 Η δίκη των "εξ"25 Ήθη και έθιμα3 Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Η.Π.Α.)37 Ήπειρος14 Ηράκλειτος1 Ηρακλής Θεσσαλονίκης5 Ηρόδοτος13 Θαλής ο ΜΙλήσιος1 Θέατρο5 Θεμιστοκλής5 Θεμιστοκλής Σοφούλης9 Θεόδωρος Δηλιγιάννης6 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης13 Θεόδωρος Πάγκαλος20 Θεόδωρος Πάγκαλος (ο νεότερος)1 Θεόδωρος Τουρκοβασίλης3 Θεόφιλος Καΐρης1 Θερμοπύλες2 Θεσσαλονίκη28 Θουκυδίδης10 Θράκη11 Θρασύβουλος Τσακαλώτος3 Θρησκεία3 Θωρηκτό Αβέρωφ9 Ι.Β.Δ.104 Ιαπωνία3 Ιατρική8 Ιερή Συμμαχία8 Ιερός Λόχος6 Ιλιάδα11 Ίμια3 Ιουλιανή κρίση του ΄652 Ιούλιος Βέρν2 Ιπποκράτης ο Κώος3 Ισλάμ6 Ισοκράτης2 Ισπανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Ιστορία622 Ιστορία της Αλβανίας12 Ιστορία της Ελληνικής αεροπορίας1 Ιστορία της Κρήτης16 Ιστορία του Αθλητισμού9 Ιταλία27 Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης2 Ιωάννης Γκούρας1 Ιωάννης Δεμέστιχας3 Ιωάννης Καποδίστριας24 Ιωάννης Κωλέττης6 Ιωάννης Μακρυγιάννης6 Ιωάννης Μεταξάς41 Ιωάννης Μιχαήλ5 Ιωάννης Παπακωνσταντίνου10 Ιωάννης Συκουτρής6 Ιωάννης Τσαγκαρίδης1 Ιωάννης Τσιμισκής1 Ιωάννινα5 Ίων Δραγούμης26 Ιωνική Επανάσταση1 Κ. Θ. Δημαράς2 Καλαμάτα1 Κανέλος Δεληγιάννης3 Καρλ Γιουνγκ1 Καρλ Μαρξ1 Κάρολος Παπούλιας2 Καρχηδόνα1 κατεχόμενα της Κύπρου1 Κατοχή13 Κατοχικά Δάνεια3 Κίμων ο Αθηναίος2 Κίνα7 Κίνημα του Ρομαντισμού2 κινηματογράφος3 Κινηματογράφος και Ιστορία4 Κοινωνία των Εθνών (Κ.τ.Ε.)3 Κολλυβάδες2 Κόμμα Φιλελευθέρων11 Κομμουνισμός29 Κομνηνός Πυρομάγλου2 Κοράνιο2 Κόρινθος6 Κύθηρα1 Κυπριακή Ιστορία46 Κυριάκος Κατσιμάνης14 Κύριλλος Λούκαρις2 Κωνσταντίνος Δεμερτζής1 Κωνσταντίνος Καβάφης3 Κωνσταντίνος Καναρης6 Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή1 Κωνσταντίνος Καραμανλής11 Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο νεώτερος)2 Κωνσταντίνος Λινάρδος18 Κωνσταντίνος Μανιαδάκης6 Κωνσταντίνος Μητσοτάκης4 Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ΄8 Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος8 Κωνσταντίνος Σημίτης4 Κωνσταντίνος Σμολένσκι2 Κωνσταντίνος Τσαλδάρης4 Κωνσταντίνος Φωτιάδης5 Κωνσταντινούπολη41 Κως4 Κώστας Βάρναλης1 Κώστας Περρίκος1 Κωστής Παλαμάς6 ΛΑ.Ο.Σ3 Λαθρομετανάστευση3 Λαικό Κόμμα7 Λαμία2 Λατινική Αμερική1 Λεονίντ Τρότσκι4 Λέσβος3 Λεωνίδας Παρασκευόπουλος1 Λόγιος Ερμής4 Λόρδος Βύρων8 Λουτράκι1 Λύσανδρος1 Μαζική πολιτική προπαγάνδα2 Μακάριος11 Μακεδονία48 Μακεδονικό Ζήτημα32 Μακεδονικός Αγώνας8 Μακεδονομάχοι5 Μάνη2 Μάο Τσε Τουνγκ2 Μαραθώνας3 Μάρκος Βαφειάδης9 Μάρκος Μπότσαρης1 Μάτζικερτ1 Μεγάλη Βρετανία37 Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia)1 Μέγαρο Μαξίμου1 Μέγας Αλέξανδρος8 Μέγας Αλέξανδρος ο Μακεδών2 Μέγας Θεοδόσιος1 Μέγας Κωνσταντίνος1 Μελέτης Βασιλείου1 Μεσαίωνας5 Μέση Ανατολή2 Μεσόγειος2 Μεσολόγγι10 Μεσσήνη Μεσσηνίας12 Μεταπολεμική Ελληνική Ιστορία (1949-1974)43 Μέττερνιχ4 Μίκης Θεοδωράκης3 Μίκης Πρωτοπαπαδάκης8 Μικρά Ασία43 Μιλτιάδης ο Αθηναίος1 Μιλτιάδης Πορφυρογέννης1 Μιχαήλ Ψελλός3 Μνημείο14 Μοροζίνι2 Μουσολίνι12 Μπενιζέλος Ρούφος1 Μυστικές υπηρεσίες5 ναζισμός2 Νάξος2 Ναπολέων Βοναπάρτης2 Ναπολέων Ζέρβας10 Ναυαρίνο2 Ναύπακτος2 Ναύπλιο16 Ναυτική Ιστορία57 Νέα Δημοκρατία10 Νεοκλής Σαρρής1 Νεότουρκοι6 Νικήτας Σταματελόπουλος5 Νικηφόρος Φωκάς1 Νικίας2 Νικόλαος Δημητρακόπουλος1 Νικόλαος Λεωτσάκος3 Νικόλαος Πλαστήρας18 Νικόλαος Πολίτης1 Νικόλαος Στράτος5 Νίκος Ζαχαριάδης17 Νίκος Καζαντζάκης2 Νίκος Μπελογιάννης1 Νίκος Νικολούδης42 Νίτσε1 Ξάνθη1 Ξενοφών3 Οδυσσέας Ανδρούτσος1 Οδυσσέας Ελύτης4 Οδυσσέας Ιάλεμος2 Οδύσσεια7 Οθωμανική Αυτοκρατορία74 Οθωνική περίοδος (1832-1864)14 Οικουμενικό Πατριαρχείο8 Όλα τα άρθρα με χρονολογική σειρά1 ομάδα των "Ιαπώνων"2 Όμηρος22 ομοφυλοφιλία1 Οργανισμός ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.)3 Οργάνωση "Χ"2 Ορθοδοξία32 π. Κύριλλος Κεφαλόπουλος13 ΠΑ. ΣΟ. Κ.25 Παγκόσμιος Ιστορία23 Παλαιών Πατρών Γερμανός2 Παναγής Τσαλδάρης16 Παναγιώτης Δαγκλής1 Παναγιώτης Δεμέστιχας1 Παναγιώτης Κανελλόπουλος15 Πάνος Κορωναίος2 Πάτρα3 Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄5 Παύλος Γύπαρης4 Παύλος Κουντουριώτης14 Παύλος Μελάς2 Παυσανίας1 Παυσανίας Κατσώτας1 Παυσανίας ο περιηγητής1 ΠΕΑΝ2 Πειραιάς6 πειρατεία1 Πεισίστρατος1 Πελοποννησιακός πόλεμος7 Περικλής1 Περικλής Αργυρόπουλος1 Περικλής Γιαννόπουλος5 Περικλής Δεληγιάννης1 Περιοδικά Ιστορίας3 Περσικοί πόλεμοι10 Πετρέλαια στο Αιγαίο2 Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης4 Πέτρος Γαρουφαλιάς1 Πέτρος Μακρής - Στάϊκος5 Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης13 Πλάτων9 Πλούταρχος7 Ποίηση και αισθητική18 Πόλεμος των Μπόερς1 Πολιτικαντισμός εν Ελλάδι14 πολιτική δολοφονία18 Πολιτική Ιστορία17 Πολωνία2 Πόντος7 Πρίγκιπας Ανδρέας2 προπαγάνδα5 πρόσφυγες6 προσωκρατικοί φιλόσοφοι3 Προτεινόμενα3 Πρωτογενείς Ιστορικές πηγές30 πρωτόκολλο Πολίτη-Calfoff1 Πύρρος της Ηπείρου1 Ρήγας Παλαμίδης1 Ρήγας Φερραίος3 ριζοσπάστης1 Ρόδος10 Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία15 Ρώμη8 Ρωμηοσύνη5 Ρωσία23 Ρωσικο κόμμα3 Σάββας Γκαλιμαρίδης2 Σάμος1 Σαντόρε Σανταρόζα2 Σαντορίνη1 ΣΚΑΪ2 Σκάκι1 Σκωτία4 Σόλων3 Σοφοκλής Βενιζέλος3 Σοφοκλής Δούσμανης1 Σπυρίδων Μαρκεζίνης5 Σπυρίδων Τρικούπης3 Σταλινισμός15 Σταυροφορίες6 Σταφιδικό Ζήτημα2 Στέφανος Δραγούμης3 Στέφανος Σαράφης2 Στέφανος Σκουλούδης5 Στέφανος Στεφανόπουλος1 Στράβων5 Στρατής Μυριβίλης2 Στρατιωτικά κινήματα1 Στρατιωτική Ιστορία58 Στρατιωτικό καθεστώς Ιωαννίδη3 Στυλιανός Γονατάς7 Στυλιανός Χούτας1 Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότωφ2 Συνθήκη της Λοζάννης9 Συνθήκη των Σεβρών6 συντάξεις1 ΣΥΡΙΖΑ4 Σωκράτης3 Σώματα Ασφαλείας1 Ταγίπ Ερντογάν1 Τάγματα ασφαλείας2 Τείχος του Βερολίνου1 τεκτονισμός1 Τέχνες11 Τεχνολογία8 το παιχνίδι στην Ιστορία6 Τοπική Ιστορία1 Τουρκία20 Τουρκοκρατία (1453-1821)35 Τράπεζα της Ελλάδος5 Τράπεζες1 Τριπολιτσά2 Τσαούς Αντών (Φωστερίδης)1 Ύδρα5 Υποβρύχιο Παπανικολής1 υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ3 Υφαλοκρυπίδα1 Φαίδων Γκιζίκης3 Φαλμεράγιερ6 Φανάρι2 Φασισμός1 Φιλελληνισμός9 Φιλία1 Φιλική Εταιρεία9 Φιλολογικά και άλλα δοκίμια44 Φιλοποίμην2 Φιλορθόδοξη Εταιρεία1 Φιλοσοφία9 Φιλοσοφία της ζωής και της Ιστορίας25 Φλωρεντία1 Φλώρινα4 Φραγκοκρατία8 Φωκίων1 Φωτογραφικό Οδοιπορικό26 Χαλκιδική2 Χαράλαμπος Κατσιμήτρος3 Χαράλαμπος Τσερούλης2 Χαράτσι1 Χαρίλαος Τρικούπης13 Χαρίλαος Φλωράκης2 Χάτι Χουμαγιούν1 Χίτλερ17 Χούντα6 Χρεοκοπία10 Χρηματιστήριο4 χριστιανικό ολοκαύτωμα3 Χριστόδουλος Τσιγάντες1 Χριστούγεννα10 Χρυσόστομος Σμύρνης1 Χωροφυλακή2 Ψαρά3 ψυχολογία2 Ψυχρός Πόλεμος12 CIA4 John Iatrides1 K.K.E.44 KGB4 Mεσσήνη4 Robert Bruce2 Slider3 William Wallas2 Winston Churchil1
Εμφάνιση περισσότερων
"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας