Σταύρος η Σταύρου; Ποιο είναι το σωστό επώνυμο του μεγάλου Ηπειρώτη ευεργέτη και ιδρυτή της Εθνικής Τράπεζας;

Γράφοντας το άρθρο που δημοσίευσα χθες αντιμετώπισα ένα σοβαρό πρόβλημα το οποίο είχε να κάνει με το επώνυμο του μεγάλου Έλληνα τραπεζικού. Σταύρος η Σταύρου; Σε πάρα πολλές πηγές αναφέρεται ως Σταύρου, όπως επίσης και στο βιβλίο του Στασινόπουλου που εκδόθηκε την δεκαετία του ΄60 για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Εθνικής τράπεζας. Ως Σταύρου τον αναφέρουν τα περισσότερα σχετικά άρθρα  (http://www.almyros.vlahoi.net/,  http://www.epirus-history.gr/)στο διαδίκτυο όπως και η ελληνόγλωσση βικιπιδεία. Το καταπληκτικό είναι ότι η αγγλόφωνη έκδοση της βικιπαιδείας τον αναφέρει ως "Σταύρο". Διάβασα όμως μετά το σχετικό πλήρες αφιέρωμα της Εθνικής τράπεζας που έγινε το 2010 και το οποίο πιστεύω ότι είναι το πλέον έγκυρο και σε αυτό αναφερόταν ως Σταύρος. Η πλάκα είναι ότι σε φωτογραφία προτομής του μεγάλου Έλληνα που εμπεριέχεται στο αφιέρωμα αυτό (που έγινε υπό την αιγίδα του κ. Νοταρά) αναφέρεται ως Σταύρου!!


Η σύγχυση μου ήταν τόσο μεγάλη που προς στιγμήν σκέφτηκα να ματαιώσω την δημοσίευση. Τελικώς κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το πιο πιθανό είναι και τα δύο να είναι σωστά. Αυτή μου την εντύπωση, μου την ενίσχυσε μια σχετική πληροφορία από συγγενικό μου πρόσωπο, σύμφωνα με την οποία ο τραπεζίτης λεγόταν μεν Σταύρος αλλά στην επαρχία συνηθιζόταν τότε να σου απευθύνονται ως τέκνο του πατέρα σου (του Σταύρου δηλ.), όπως απευθύνονταν στις γυναίκες δίνοντας το όνομα του άνδρα τους (Γιώργαινα κτλ). Έτσι λοιπόν είναι πιθανό το "Σταύρου" να ήταν κάτι σαν δεύτερο όνομα του μεγάλου Έλληνα οικονομολόγου, το οποίο του είχε μείνει από τα παιδικά και τα εφηβικά του χρόνια. Αν τυχόν κάποιος αναγνώστης γνωρίζει κάτι σχετικό, θα του ήμουν υπόχρεος να με διαφώτιζε....

"φιλίστωρ"

Σχόλια

  1. Στη μηχανή του χρόνου προσφάτως στο αφιέρωμά τους αναφέραν πως τον πΑτέρα του τον έλεγαν Σταύρο Ιωάννου και του έμεινε ως επώνυμο το όνομα του πατέρα του. Άρα ο γεώργιος του Σταύρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο βιβλίο του Μελά "το λιοντάρι της Ηπείρου" - εκδόσεις Μπίρη 1972- και στις σελίδες 193-194 γίνεται αναφορά στο Σταύρο Τσαπαλάμο, ο οποίος ήταν οικονομικός διαχειριστής του Αλή Πασά. Κατά τον Μελά ο άνθρωπος ήταν απολύτως τίμιος και ευθύς, η δε διοίκησή του χριστή και άμεμπτος. Ο Μελάς λέει πως ήταν και ο πατέρας του Γεωργίου Σταύρου.Το επώνυμο της οικογενειας άλλαξε για να μη θυμίζει "Αλή πασά" όπως λέει ο Μελάς, αλλά και για ως κακόηχο θα έλεγα εγώ. Επειδή ο Μελας έγραψετο βιβλίο στα πλαίσια συγγραφής μιας σειράς έργων που του εξασφάλισαν την είσοδό του στην Ακαδημία, υποθέτω ότι θα εξέτασε διεξοδικά τις πηγές του, πράγμα που επιβεβαιώνεται και από τον φίλεργο και επίμονο χαρακτήρα του. Επειδή δε στα βιβλία που έγραψε για τους βαλκανικούς πολέμους και τον Κολοκοτρώνη αναφέρει κάποια δευτερεύοντα γεγονότα που αναφέρονται για χρόνια στην οικογενειά μου με ίδιο τρόπο, πιστεύω ότι ο ισχυρισμός του για τον Σταύρου είναι ορθός.
    Συνεπώς το ορθό είναι Γεώργιος (ο γιος του)Σταύρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. [1]
    Πιστεύω η καλύτερη πηγή θα είναι ο ίδιος ο Σταύρος. Πως υπέγραφε τον εαυτό του; Αυτό σκέφτηκα, και έψαξα πρόχειρα με αυτή την λογική.
    Στο http://ha.nbg.gr/pdf/ioannina_stavrou.pdf, σελίδα 24, που έχεις στις πηγές του άλλου αρθρου, μοιάζει να υπογράφει (μη ευκρινές) ως "Σταύρος".

    Κοίταξα βιαστικά και στο http://ha.nbg.gr/soc_archive.html αλλά μοιάζει να μην έχουν δημοσιοποιημένα έγγραφα πουθενά. Όπως και στο http://www.miet.gr/web/en/welcome.htm

    [2]
    Στην Ελλάδα πολλές φορές γίνεται αυτό το μπέρδεμα, με επίθετα των οποίων η γενική υπάρχει και από μόνη της σαν ανεξάρτητο, άλλο, επίθετο. Έτσι πχ όταν ονόμασαν το ορφανοτροφείο "Γ.Σταύρου" μπορεί να μην ήταν από το επίθετο "Σταύρου", αλλά η κτητική γενική "(του) Σταύρου".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας