Ελληνικές επιγραφές του 7500π.χ. στην Καστοριά (είναι γραπτό κείμενο η όχι;)


Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος      
    Το πρώτο γραπτό κείμενο στην Ευρώπη  -   Το 1998 ο καθηγητής κ. Γ. Χουρμουζιάδης δήλωσε πως είναι αδύνατη η δημοσίευση του κειμένου του Δισπηλιού που ήρθε στο φως το 1994, λόγω του ότι η ξύλινη επιγραφή …καταστράφηκε.
Το περίεργο είναι πως 7. 258 χρόνια περίμενε η …επιγραφή για να τη δει ο κ. καθηγητής και μόλις την είδε …κονιορτοποιήθηκε. Είναι εμφανές πως η όποια επίσημη δημοσίευσή της θα ανέτρεπε όλο το …ιστορικό σκηνικό περί ανακάλυψης της γραφής, της αποτύπωσης της έναρθρης φωνής του ανθρώπου με γράμματα (και όχι με ιδεογράμματα) και μάλιστα στο γεωγραφικό χώρο της Ελλάδας, στο γεωγραφικό χώρο της Ευρώπης…

Θα ανατρέπονταν δηλαδή η θεωρία πως οι Έλληνες- όπως μας διδάσκουν- έλαβαν και αυτοί, το φως εξ …ανατολάς ( από βαβυλώνιους, σουμέριους, φοίνικες κλπ. !!) και θα έπρεπε να καλύψουν το μεγάλο κενό των τεσσάρων χιλιάδων χρόνων, όταν δηλαδή, οι ανατολικοί λαοί εκφράζονταν με ιδεογράμματα, οι Έλληνες έγραφαν με συλλαβές όπως σήμερα… Είναι καταφανές ότι αυτό δηλώνει πρώιμο στάδιο σκέψης και πολιτισμού.
Σύμφωνα με τη σημερινή θεωρία – αυτή που διδάσκεται και στα ελληνικά σχολεία – οι Έλληνες έμαθαν γραφή περί το 800 π.Χ. από τους
…Φοίνικες.
Εκείνο που δεν μπορούν να μας εξηγήσουν πως είναι δυνατόν η ελληνική γλώσσα να έχει 800.000 λήμματα, πρώτη γλώσσα στον πλανήτη, όταν η αμέσως επόμενη έχει 250.000 λήμματα.
Πως είναι δυνατόν να γράφηκαν τα Ομηρικά έπη περί το 800 π.Χ. όταν δηλαδή έμαθαν να γράφουν οι Έλληνες; Παρουσιάστηκαν ξαφνικά οι αρχαίοι Έλληνες στο ιστορικό προσκήνιο τον 8ο αιώνα π.Χ., με γλώσσα εκατοντάδων χιλιάδων λημμάτων, που για να δημιουργηθεί απαιτείται γλωσσική προϊστορία τουλάχιστον 10.000 ετών (σύμφωνα με επίσημη αμερικανική γλωσσολογική έκθεση).
Η αγγλική γλώσσα είναι.....
1.600 ετών και έχει 48% ελληνικές λέξεις με σύνολο λημμάτων 240.000. Η γερμανική είναι 1.700 ετών και έχει 250.000 λήμματα με ελληνικές λέξεις 46%.
Η ομηρική γλώσσα τι ηλικία έχει;
Έμαθαν να γράφουν οι Έλληνες από τους ανατολικούς λαούς και ξαφνικά έγραψαν τα ομηρικά έπη που έχουν ιστορικό βάθος τριών χιλιάδων ετών;
Τι είναι αυτό που φοβίζει τους ιστορικούς; Μήπως γιατί δεν χάθηκαν στη σκόνη της ιστορίας και οι Έλληνες όπως οι Χαναναίοι, οι Σουμέριοι, οι Βαβυλώνιοι, οι Φοίνικες κλπ.; Μήπως η αλήθεια, η πραγματικότητα, αποτελεί εμπόδιο και φόβος στα σχέδια κάποιων ‘εκλεκτών’ που επιδιώκουν την τύφλωση των λαών;  -
Τι γράφει το δημοσίευμα πριν δεκαπέντε χρόνια:    
                 Το παλιότερο οργανωμένο γραπτό κείμενο που βρέθηκε στη γη της Ευρώπης και χρονολογείται πριν από 7.254 χρόνια(!) από σήμερα αποκαλύφθηκε στη λίμνη της Καστοριάς.Το παλιότερο οργανωμένο γραπτό κείμενο που βρέθηκε στη γη της Ευρώπης και χρονολογείται πριν από 7.254 χρόνια(!) από σήμερα αποκαλύφθηκε στη λίμνη της Καστοριάς.
Είναι μια ξύλινη πινακίδα με άγνωστο μήνυμα χαραγμένο
από ένα νεολιθικό ψαρά ή έμπορο λιμνιαίου προϊστορικού οικισμού στο Δισπηλιό Καστοριάς, γραμμένο δύο χιλιάδες χρόνια πριν από τα γραπτά ευρήματα των Σουμερίων και τέσσερις χιλιάδες χρόνια πριν από τις κρητομυκηναϊκές πήλινες πινακίδες της γραμμικής γραφής.
Τη συγκλονιστική ανακοίνωση έκανε χθες στη διάρκεια του αρχαιολογικού συνεδρίου για το φετινό ανασκαφικό έργο στη Βόρεια Ελλάδα ο καθηγητής της Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ κ. Γιώργος Χουρμουζιάδης, που αποκάλυψε το ντοκουμέντο στη διάρκεια ανασκαφικής έρευνας το περασμένο καλοκαίρι.
Η ξύλινη πινακίδα με την επιγραφή χρονολογήθηκε επακριβώς με τη μέθοδο του άνθρακα-14 στον «Δημόκριτο» στο 5260 (!) π.Χ., δηλαδή στο τέλος της μέσης νεολιθικής περιόδου.
Ο κ. Χουρμουζιάδης με επιστημονικά επιχειρήματα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα χαράγματα της επιγραφής, που είναι οργανωμένα σε στίχους, δεν πρέπει να είναι διακοσμητικά, αλλά «γράμματα» που μπορούν να ενταχθούν στο σύστημα της παλαιοευρωπαϊκής γραφής και μάλιστα στην πρώιμη φάση της.
«Είναι το μοναδικό έγγραφο-εύρημα όπου τα σήματα του δεν έχουν ιδεογραφικό χαρακτήρα (με μορφές ανθρώπων, ζώων, του ήλιου κ.ά.) και παρουσιάζουν προχωρημένο χαρακτήρα αφαίρεσης, άρα είναι προϊόν διανοητικής επεξεργασίας», είπε ο κ. Χουρμουζιάδης.
Η ανακοίνωση του μοναδικού προϊστορικού ευρήματος εντυπωσίασε τους αρχαιολόγους-συνέδρους, ενώ ο κ. Χουρμουζιάδης διατύπωσε το ερώτημα: «θα μπορέσουμε, άραγε, να μάθουμε ποτέ αν αυτά τα σήματα ήταν η πρώτη αρχή ενός διηγηματικού λόγου ή του λόγου μιας εξουσίας;».
Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος 

Σχόλια

  1. ο αρθρογραφος γραφει ενα σωρο κοτσανες! Για να ξεκαθαρισουμε μια για παντα αυτο το θεμα
    1)Το οτι υπαρχουν πανω στην πινακιδα αυτη καποια προιστορικα συμβολα δεν σημαινει οτι προκειται για συστημα γραφης
    2)και να ειναι συστημα γραφης, δεν σημαινει οτι αποδιδει σωνει και καλα, ελληνικη γλωσσα! Να θυμισω τη Γραμμικη Α..
    3) επιτελους να παψει η καραμελα οτι "το κατεστημενο μας διδασκει οτι διδαχθηκαμε τη γραφη τον 8ο αιωνα π.Χ. και μπλα μπλα..."
    Το "κατεστημενο"(δηλαδη ολοι οι επιστημονες παγκοσμιως που ειδικευονται σε επιστημες που αφορουν την προιστορια-αρχαιολογια, γλωσσολογια κλπ, το "μη κατεστημενο" ειναι οι ελληνοκεντρικοι φαντασιοπληκτοι τυπου Αυφαντη, Γεωργαλα κλπ)υποστηριζει οτι η πρωτη ελληνικη γραφη ειναι η Γραμμικη Β(απο τον 15ο αιωνα π.Χ.)και οτι απο περιπου τον 8ο αιωνα π.Χ. οι Ελληνες δανειζονται το φοινικικο αλφαβητο, το οποιο ομως εξελισουν προσθετοντας τα φωνηεντα! Ελεος λοιπον με τις ανατριχιαστικες ανακριβειες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατ΄ αρχάς πρέπει από την αρχή να πω πως δεν το γνωρίζω το θέμα καλά και σε βάθος.

    έχω όμως τις εξής απορίες. Γιατί σώνει και καλά να μην αποδίδουν ελληνική γλώσσα τα προιστορικά σύμβολα της επίμαχης επιγραφής;

    και δεύτερον, η επιστήμη αποκλείει να βρεθεί κάποιο στοιχείο για προγενέστερη χρήση αλφαβήτου από έλληνες, ενώ υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις;

    επίσης ο Αρθούρος Έβανς δεν υποστήριξε ότι η Γραμμική β΄ είναι η πρώτη καταγεγραμμένη γλώσσα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. η Γραμμικη Β ειναι η πρωτη ελληνικη γραφη, η οποια απ'οτι φαινεται δανειστηκε συμβολα απο ενα προγενεστερο συστημα γραφης, τη Γραμμικη Α! Το γεγονος οτι η Γραμμικη Β αποδιδει ατελως την ελληνικη γλωσσα αλλα και το γεγονος οτι η Γραμμικη Α δεν μπορει να αποκρυπτογραφηθει με βαση την ελληνικη γλωσσα, δειχνει οτι η Γραμμικη Α δεν αποδιδει ελληνικη γλωσσα, αλλα ενα προελληνικο γλωσσικο υποστρωμα που υπηρχε πριν την εμφανιση της ελληνικης γλωσσας! Υπαρχουν επισης και στους ιστορικους χρονους(6ο και 5ο π.Χ.) στην Κρητη και τη Λημνο επιγραφες στο γνωστο ελληνικο αλφαβητο αλλα σε ακατανοητη γλωσσα, καταλοιπο προφανως αυτου του προελληνικου γλωσσικου υποστρωματος!
    αντιγραφω απο τη βικιπαιδεια
    "Η Γραμμική Α δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της σύγχρονης αρχαιολογίας. Η αποκρυπτογράφησή της θα αποκαλύψει τη γλώσσα και ενδεχομένως και την καταγωγή των Μινωιτών.

    Τα ιδεογράμματα μας επιτρέπουν να συμπεράνουμε με αρκετή ασφάλεια το περιεχόμενο των πινακίδων. Πρόκειται για καταλόγους ανθρώπων και αγαθών.

    Η ύπαρξη κοινών χαρακτήρων και κοινών συνδυασμών χαρακτήρων στις δύο Γραμμικές γραφές επιτρέπει την ευρέως αποδεκτή εικασία ότι οι κοινοί χαρακτήρες έχουν την ίδια φωνητική αξία και στις δύο γραφές. Με βάση την αποκρυπτογραφημένη Γραμμική Β έχουν μεταγραφεί τα κείμενα της Γραμμικής Α, αλλά η φωνητική τους απόδοση δεν ανήκει σε καμιά ως τώρα γνωστή γλώσσα. Από την άλλη λείπουν από τη Γραμμική Β χαρακτήρες, οι οποίοι στη Γραμμική Α φαίνεται να είναι σημαντικοί, ενώ η Γραμμική Β χρησιμοποιεί χαρακτήρες από τη μινωική ιερογλυφική γραφή, οι οποίοι δεν υπάρχουν στη Γραμμική Α..

    Στο τέλος των απαριθμήσεων εμφανίζεται πάντα η ίδια λέξη, η οποία με βάση τη Γραμμική Β αποδίδεται ως ku-ro ή ku-lo. Εικάζεται ότι σημαίνει "σύνολο", "άθροισμα". Ως λέξη όμως δεν μπορεί να ενταχθεί με ασφάλεια σε καμία από τις γνωστές γλώσσες. Έχουν προβληθεί οι διαφορετικές μεταξύ τους εικασίες ότι συγγενεύει με τη σημιτική ρίζα *kul, με την ινδοευρωπαϊκή ρίζα *kwol ή με την ετρουσκική λέξη churu, οι οποίες έχουν συγγενή σημασία.

    Εικάζεται ότι η γλώσσα των κειμένων της Γραμμικής Α μπορεί να είναι η ετεοκρητική, η οποία επιβίωσε και μετά την κατάληψη της Κρήτης από τους Μυκηναίους και δείγματα της οποίας σώζονται σε μεταγενέστερες επιγραφές γραμμένες με το ελληνικό αλφάβητο. Το συμπέρασμα αυτό δεν γίνεται αποδεκτό από όλους, επειδή υποστηρίζεται ότι στην Κρήτη την εποχή εκέινη μπορεί να υπήρχαν πάνω από μία μη ελληνικές γλώσσες. Η μη ελληνικότητα της γλώσσας της Γραμμικής Α ενισχύεται πάντως από το γεγονός ότι η εξέλιξή της, η Γραμμική Β, δεν αποδίδει την ελληνική γλώσσα με ακρίβεια. Με βάση αυτό το γεγονός θεωρούν αρκετοί ότι η Γραμμική Α ταίριαζε καλύτερα στη γλώσσα, για την οποία ήταν προορισμένη, ενώ η Γραμμική Β, παίρνοντας τις φωνητικές αξίες της, μόνο μερικώς μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ελληνική γραφή, γι' αυτό και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε"
    Οπως καταλαβαινουμε, ειναι καπως απιθανο για να μην πω σουρεαλ, να να χρησιμοποιειται ενα συστημα γραφης για ελληνικη γλωσσα, το 5000 π.Χ., μετα γυρω στο 1800 να εμφανιζεται συστημα γραφης στον ιδιο μεν χωρο(τον ελληνικο δηλαδη), αλλα να αποδιδει μη ελληνικη γλωσσα(οποτε ειχε εξαφανιστει η ελληνικη γλωσσα τοτε?) και μετα να εμφανιζεται παλι η ελληνικη γλωσσα μεσα απο τα κειμενα της Γραμμικης Β'! Η ελληνικη γλωσσα εμφανιζεται στον ελληνικο χωρο περι το 2100-2200 π.Χ. με την εμφανιση των ελληνοφωνων(η πιο σωστα, πρωτοελληνοφωνων) φυλων! Αυτοι αφομοιωσαν τα προελληνικα φυλα τα οποια βρηκαν εδω και απο αυτο το "χαρμανι" προεκυψαν οι Ελληνες της ιστορικης περιοδου! Αυτα δεχεται η επιστημη της αρχαιολογιας και η επιστημη της γλωσσολογιας! Τωρα φανταζομαι, ολο και καποιος επισκεπτης της σελιδας θα μου επιτεθει, κατηγορωντας με ως πρακτορα των σιωνιστων, ανθελληνα κλπ, αλλα δεν πειραζει, ευχομαι περαστικα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. δεν μπορουμε να ξερουμε αν ειναι γραμματα αυτα που απεικονιζονται ειναι ομως ευλογη η απορια,πώς γραφτηκε το ομηρικο επος το 800π.χ. ,οταν δηλ. αρχισαν να χρησιμοποιουν την γραφη οι ελληνες με το αλφαβητο των φοινικων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Το @αλφαβητο@ των Φοινίκων δεν είναι αλφαβητο αφού δεν έχει φωνήεντα. It is an abjad (/ˈæbdʒæd/,[1] Arabic: أبجد; a writing system in which only consonants are represented, leaving vowel sounds to be inferred by the reader. This contrasts with alphabets, which provide graphemes for both consonants and vowels. The term was introduced in 1990 by Peter T. Daniels.
      Other terms for the same concept include: partial phonemic script, segmentally linear defective phonographic script, consonantary, consonant writing, and consonantal alphabet.

      Διαγραφή
  5. αλλωστε υπαρχουν συνεχως νεα ευρηματα που ανατρεπουν ή εστω αμφισβητουν ισχυουσες θεωριες.Τελευταια αμφισβητειται η θεωρια της ινδοευρωπαικης φυλης και ινδοευρωπαικης γλωσσας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλε μου μην μπερδευεσαι! Κατ'αρχας δεν μιλαει κανεις για ινδοευρωπαικη φυλη, αλλα ινδοευρωπαικη ομογλωσσια και αντιστοιχη ινδοευρωπαικη πρωτο-γλωσσα! Επισης, κανεις σοβαρος επιστημονας οποιουδηποτε αρμοδιου κλαδου δεν αμφισβητει την ινδοευρωπαικη θεωρια στο συνολο της, η την υποθεση της πρωτο-γλωσσας! Υπαρχουν απλως καποιες επιμερους διαφωνιες ως προς την κοιτιδα και την χρονολογηση. Πληρη απορριψη της ινδοευρωπαικης θεωριας κανουν μονο κατι τυποι που ειτε ειναι αμαθεστατοι, ειτε απλα ελλαδεμποροι, οι οποιοι με τα βιβλια που εγραψαν και κυκλοφορησαν κυριως την δεκαετια του '90, εκαψαν πολλους εγκεφαλους δυστυχως...

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας