Σύντομος Ιστορία της Ουγγαρίας από τον Μεσαίωνα (900 μ. X.) ως την ένταξη της στο ΝΑΤΟ (1999)

Το άγαλμα του Βασιλιά Στέφανου Α΄
Οι πρόγονοι των σημερινών Ούγγρων ήταν οι Μαγυάροι, ένας νομαδικός σλαβικός πολεμοχαρής λαός που ο θρύλος λέει ότι ξεκίνησε από τις πηγές του Βόλγα και έφτασε στην περιοχή της σημερινής Ουγγαρίας τον 9ο αιώνα μ. Χ. Αρχηγός των Μαγυάρων κατά την μετακίνηση αυτή ήταν ο Αρπάντ, ενώ οι Μαγιάροι από την στιγμή που έφτασαν στην περιοχή της σημερινής Ουγγαρίας εξαπέλυσαν μια σειρά από αιματηρές επιδρομές προς την Δύση και το Βυζάντιο. Όλα άλλαξαν μετά την συντριβή των Μαγυάρων στο Λεχβελντ το 955 μ. Χ. από τον Γερμανό Βασιλιά Όθωνα τον Ά. Σε εκείνη την συγκυρία, ο αρχηγός των Μαγιάρων Βαηκ αποφάσισε να συγκρότηση ένα αυτόνομο κράτος στα Δυτικά πρότυπα. Άλλαξε το ονομα του σε Στέφανος, βαπτίστηκε Χριστιανός, επέτρεψε την διάδοση του Χριστιανισμού στην περιοχή που ήλεγχε και τελικώς στέφθηκε πρώτος Βασιλιάς των Ούγγρων την 1η Ιανουαρίου 1001. Το στέμμα της Ουγγαρίας του απέστειλε ο ίδιος ο Πάπας Συλβέστρος ο ΙΙ. Ο Στέφανος ο Ά εξόντωσε όσους αντιστέκονταν στο πρόγραμμα του, κατήργησε την δουλεία στο νέο Βασίλειο, καθιέρωσε τον σεβασμό της ιδιωτικής περιουσίας και ένα καθεστώς μετριοπαθούς φορολογίας.


Η Ουγαρία γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθιση τον 12ο αιώνα μ.Χ. καθώς έγινε κέντρο εμπορίου και ενδιάμεσος σταθμός όσων ταξίδευαν στους Άγιους Τόπους είτε ως προσκυνητές είτε ως πολεμιστές. Η πρώτη μεγάλη καταστροφή της Ουγγαρίας έγινε το 1240 μ. Χ. από την επιδρομή των Μογγόλων και της "Χρυσής Ορδής". Μετά την αιφνιδιαστική αποχώρηση των Μογγόλων, ο Βασιλιάς Μπέλλα ΙV αναγκάστηκε να χτίσει την Χώρα του σχεδόν από την αρχή. Σύντομα το (μάλλον ασήμαντο πλέον) στέμμα της Ουγγαρίας πέρασε διαδοχικά στον Ροβέρτο του Αντζού (1308-1342), στον Λουδοβίκο τον Α΄ (1342-1382), για να καταλήξει ένα απλό πετράδι στο λαμπερό στέμμα του Σιγισμούνδου του Λουξεμβούργου (1387-1437), που ήταν στην εποχή του, ο ισχυρότερος Βασιλιάς της Ευρώπης (Βασιλιάς της Γερμανίας και τιτουλάριος της Βοημίας). Ήδη είχε αναφανεί ο Τουρκικός κίνδυνος και ο Σιγισμούνδος οργάνωσε μια σταυροφορία εναντίον τους. Ηττήθηκε όμως στην Νικόπολη και έτσι η Ουγγαρία βρισκόταν σε πολύ μεγάλο κίνδυνο από τους Οθωμανούς. Ο διάδοχος του Αλβέρτος εμπιστεύθηκε την άμυνα της Ουγγαρίας στον Ιωάννη Ουνιάδη, έναν πλούσιο γαιοκτήμονα της Τρανσυλβανίας. Αυτός σε ένα βάθος 20 ετών κατάφερε να αναχαιτίσει προσωρινά την Οθωμανική λαίλαπα χάνοντας αρχικά την μάχη της Βάρνας (1444), αλλά συντρίβοντας τελικά του Οθωμανούς στο Βελιγράδι (1456), σώζοντας έτσι την Ευρώπη για 70 χρόνια.

To υπέροχο σύμπλεγμα αγαλματων με τον Ματθία Κορβίνο
Το 1458, για πρώτη φορά στην Ιστορία της Χώρας, η Ουγγρική Δίαιτα θα εκλέξει για Βασιλιά της όχι κάποιο γαλαζοαίματο, αλλά τον Ματθία Κορβίνο (1458-1490), νεότερο γιο του Ουνιάδη και τον σημαντικότερο Βασιλιά της εποχής πριν την Οθωμανική κατάκτηση. Ο Ματθίας κατάφερε να αναχαιτίσει περαιτέρω τους Οθωμανούς, έκανε μια σειρά από μεγάλα οχυρωματικά έργα στην Βούδα, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την Αναγέννηση, τις Τέχνες και τον Ανθρωπισμό και δημιούργησε τον λαϊκό Ουγγρικό πολιτισμό όπως τον γνωρίζουμε σήμερα. Μετά τον θάνατο του Ματθία, ένας ξεσηκωμός των χωρικών κατά της καταπίεσης των ευγενών, άνοιξε τον δρόμο στην Οθωμανική κατάκτηση και τον Σουλεΐμάν τον Μεγαλοπρεπή. Η κατάκτηση της Ουγγαρίας σφραγίστηκε από την ήττα των Ούγγρων στο Μόχακς (29 Αυγούστου 1526) όπου σκοτώθηκε και ο Βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΙ, ενώ η Βούδα κατακτήθηκε λίγες μέρες μετά χωρίς αντίσταση.

  Το σκοτάδι της Τουρκοκρατίας στην Ουγγαρία διήρκεσε σχεδόν 160 χρόνια και τα μόνα σημάδια που άφησε ήταν μια σειρά από ταπεινά Τουρκικά λουτρά και χαμάμ, τα οποία σώζονται μέχρι σήμερα σε
Η απελευθέρωση της Βούδας από τον Ευγένιο της Σαβοΐας
οικτρή κατάσταση στην όχθη της Βούδας μπροστά από τον όμορφο λόφο του Γκίλμπερτ. Ο βασιλικός οίκος των Αψβούργων έδειξε ενδιαφέρον για την τύχη της Ουγγαρίας και μετά από 30 πολιορκίες, ο Ευγένιος της Σαβοΐας κατάφερε να απελευθερώσει την ισοπεδωμένη Βούδα. Η συνθήκη του Κάρλοβιτς το 1699 απάλλαξε την Ουγγαρία από το Οθωμανικό σκότος για πάντα. Οι Αψβούργοι την αντιμετώπιζαν ως μεθοριακή ζώνη της αυτοκρατορίας τους και κατέπνιγαν βίαια όλες τις προσπάθειες ανεξαρτητοποίησης. Τον 18ο αιώνα, όταν κόπασε η αναστάτωση που έφεραν οι πόλεμοι με τους Τούρκους και τα επαναστατικά κινήματα, ακολούθησαν δεκαετίες σχετικά ήρεμης ανάπτυξης. Μετά τις μεγάλες καταστροφές η χώρα ανοικοδομήθηκε και πάλι: ανεγέρθηκαν μέγαρα, καθεδρικοί ναοί, βιβλιοθήκες και σχολεία, αναγεννήθηκαν τα γράμματα, τα οποία έπαιρναν ώθηση από το κίνημα για την ανανέωση της ουγγρικής γλώσσας.

Ο ποιητής Πετόφυ μιλάει στα πλήθη
Οι Αψβούργοι άθροισαν τα εδάφη της Ουγγαρίας στην αχανή αυτοκρατορία τους, αλλά από τις αρχές του 19ου αιώνα και μετά, οι Ούγγροι απαιτούσαν συνεχώς την εθνική τους ανεξαρτησία. Η σημαντικότερη κίνηση για την Ουγγρική ανεξαρτησία έγινε στην Πέστη στις 15 Μαρτίου 1848 με αρχηγό τον αστό πολιτικό Κόσιθ (Kosuth) και μεγάλο εμπνευστή τον Εθνικό ποιητή της Ουγγαρίας Πετόφι (Petofi). Η κίνηση αυτή έλαβε ένοπλο χαρακτήρα ενισχύθηκε από Πολωνούς και Ιταλούς εθελοντές και πέτυχε κάποιες νίκες εις βάρος του Αυστριακού στρατού. Τελικώς όμως η Ουγγρική Εθνική επανάσταση καταπνίχθηκε εύκολα την επέμβαση του Ρωσικού στρατού στ πλαίσια της περίφημης "Ιερής Συμμαχίας".

Η Ουγγρική θέληση για ανεξαρτησία και η παθητική αντίσταση κατά των Αυστριακών Αρχών, ανάγκασε τον Αψβούργο Φραγκίσκο Ιωσήφ τον Α΄ να συμβιβαστεί και να υπογράψει μια σειρά από μεγάλες παραχωρήσεις αυτονομίας στην Ουγγαρία που τελικώς οδήγησαν στην ίδρυση του κράτους της Αυστροουγγαρίας (1867). Η διάλυση του κράτους αυτού επήλθε λόγω της συμμετοχής του Φραγγίσκου Ιωσήφ στον πολύνεκρο Β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Η Ουγγαρία, χάρις μια μετριοπαθή Δημοκρατική επανασταση υπό τον Μιχαήλ Καρόλι, ανεξαρτητοποιήθηκε και υπέγραψε χωριστή συνθήκη ειρήνης με την Αντάντ. Τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα στην Ουγγαρία, παρά τον αναδασμό της γής που έκανε ο Καρόλι, οδήγησαν στο κομμουνιστικό πραξικόπημα υπό τον Μπέλα Κουν, ο οποίος συμμάχησε με τους μετριοπαθείς σοσιαλιστές και κατέλαβε την εξουσία για 133 ημέρες. Οι 133 αυτές ημέρες περιείχαν εντυπωσιακές οικονομικές μεταρρυθμίσεις (απαλλοτρίωση όλης της καλλιεργήσιμης γης κτλ) που όμως ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων. Η εξουσία του Μπέλα Κουν όμως καταλήθηκε όταν το καθεστώς του ηττήθηκε από τους Ρουμάνους που κατέλαβαν την Βουδαπέστη στις 3 Αυγούστου 1919 και την λεηλάτησαν.

Μπέλα Κουν
Η ήττα του νέου καθεστώτος διευκόλυνε την οργάνωση των αντιπάλων του. Δημιουργήθηκε ένας στρατός από 25.000 άνδρες με σκοπό την ανακατάληψη της Βουδαπέστης και την τιμωρία των κομμουνιστών του Μπέλα Κουν. Αρχηγός του στρατού αυτού  αναδείχθηκε ο ναύαρχος Μίκλος Χόρτυ, ένας συντηρητικός αξιωματικός με τάσεις προς τον αντισημιτισμό και τον Φασισμό ου είχε αρχίσει να εδραιώνεται τότε στην Ιταλία. Ο Χόρτυ ανακατέλαβε την Βουδαπέστη, εκτέλεσε 5.000 κομμουνιστές με συνοπτικές διαδικασίες, φυλάκισε περίπου 50.000 πολιτικούς του αντιπάλους, ενώ πάνω από 70.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Χώρα. Με την συνθήκη του Τριανόν στις 4 Ιουνίου 1920 που σφράγιζε τον Ά παγκόσμιο πόλεμο σε σχέση με την κεντρική Ευρώπη, οι σύμμαχοι της Αντάντ μείωσαν τα εδάφη της Ουγγαρίας σημαντικά (η Τρανσυλβανία δώθηκε στην Ρουμανία, ενώ άλλα Ουγγρικά ως τότε εδάφη δώθηκαν στην Ιταλία, στην Πολωνία και στην Τσεχοσλοβακία). Η συνθήκη αυτή εξόργισε την Ουγγρική κοινή γνώμη που επιζητούσε από την πρώτη στιγμή την αναθεώρηση της. Η τάση αυτή ευνόησε τον Χόρτυ που έμεινε στην εξουσία ως δικτάτορας κατά την διάρκεια του Μεσοπολέμου και συμμάχησε με την Ιταλία του
Ναύαρχος Χόρτυ
Μουσολίνι και την νέα αναδυόμενη υπερδύναμη του Χίτλερ. Χάρις σε αυτή την συμμαχία τον Νοέμβριο του 1938 η Ουγγαρία έλαβε τα εδάφη της Σλοβακίας μετά την είσοδο του Χίτλερ στην Πράγα και την διάλυση της Τσεχοσλοβακίας. Τον Ιούνιο του 1941 ο Χόρτυ και η Ουγγαρία συμμετείχαν στην επίθεση κατά της κομμουνιστικής Ρωσίας (επιχείρηση "Μπαρμπαρόσα") με μια ολόκληρη στρατιά, επωφθαλμιόντας περαιτέρω εδάφική αποκατάσταση εις βάρος της Πολωνίας. Η στρατιά αυτή διαλύθηκε τον φοβερό χειμώνα του 1941-1942, ενώ μετά την ήττα των Γερμανών στο Στάλινγκραντ και την απώλεια 40.000 Ούγγρων (70.000 αιχμαλωτίστηκαν!!), ο Χόρτυ ξεκίνησε μυστικές διαπραγματεύσεις με τους Συμμάχους. Οι Γερμανικές μυστικές υπηρεσίες έμαθαν για τις διαπραγματεύσεις αυτες και ο Χίτλερ κατέλαβε την Ουγγαρία τον Μάρτιο του 1944 ανατρέποντας τον Χόρτυ και τοποθετώντας πρωθυπουργό τον Φέρεντς Σάλαζυ που ήταν ο επικεφαλής ενός Ναζιστικού Ουγγρικού κινήματος με το όνομα "Σταυρός σαν βέλος".

mathias rakosi
Οι Γερμανοί προσπάθησαν να αντισταθούν στην Βουδαπέστη στους επελαύνοντες Ρώσσους και να αλλάξουν την ροή του πολέμου. Αντιστάθηκαν επί δύο μήνες σθεναρά οχυρώνοντας το "κάστρο της Βούδας" που βρίσκεται στον λόφο Γκέλερτ. Μετά την ήττα τους, αποχώρησαν από την παλιά πόλη της Βούδας ανατινάσσοντας όλες τις γέφυρες που οδηγούσαν στην πεδιάδα της Πέστης. Η Ουγγαρία απελευθερώθηκε στις 4 Απριλίου 1945, με την συνθήκη των Παρισίων αποκαταστάθηκε στα σύνορα του 1938 και ανακυρρήχθηκε δημοκρατία την 1η Φεβρουαρίου 1946 με πρώτο πρόεδρο τον Ζόλταν Τίλντυ.

Στην μοιρασιά του κόσμου που έγινε στην Τεχεράνη ανάμεσα στον Τσώρτσιλ, τον Ρούσβελτ και τον Στάλιν η Ουγγαρία λόγω γεωγραφίας κατακυρώθηκε στο κομμουνιστικό στρατόπεδο. Έτσι μετά από την απέλαση των μελών της πρώτης Ουγγρικής κυβέρνησης στην Σιβηρία από την KGB, τις εκλογές του 1947 κέρδισε το κομμουνιστικό κόμμα με τον Ματίας Ράκοζυ, παλαιό υπουργό της κυβέρνησης του Μπέλα Κουν. Τότε ξεκίνησε μια αυτάρχικη σταλινική περίοδος διακυβέρνησης  της Ουγγαρίας με πρώτο θύμα την καθολική εκκλησία της οποίας απαγορεύτηκαν οι δημόσιες εκδηλώσεις ενώ ο
Ίμρε Νάγκυ
Καρδινάλιος Μιντζέντυ συννελήφθη και καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά ως αντίπαλος του νέου καθεστώτος. Ακολούθησαν χιλιάδες εκτελέσεις αντικομμουνιστών, όπως του παλαιού υπουργού Λάζλο Ράικ), αλλά και μια σοβαρή επειδήνωση των οικονομικών της Χώρας λόγω των απότομων οικονομικών μέτρων που ελαμβάνοντο (υποχρεωτική κολλεκτιβοποίηση, κατάργηση ιδιωτικής πρωτοβουλίας κτλ). Ο θάνατος του Στάλιν και η άνοδος του Χρούστσόφ στην εξουσία το 1953, βελτίωσε την κατάσταση στην Ουγγαρία. Ο Ρακόζυ απομακρύνθηκε και στην θέση του τοποθετήθηκε ο μετριοπαθής και μεγάλος πολιτικός της σύγχρονης Ουγγαρίας Ίμρε Νάγκυ.

Η επέμβαση του Ρωσικού στρατού
Ο Νάγκυ προσπάθησε να κάνει μια σειρά από μετριοπαθείς οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις για να διορθώσει τα κακώς κείμενα του κομουνιστικού καθεστώτος στην Ουγγαρία. Ο μεταρρυθμιστικός οίστρος του Νάγκυ δεν συγκίνησε ιδιαίτερα τους κομμουνιστές που δύο χρόνια αργότερα τον "ξήλωσαν" από το αξίωμα του και τον διέγραψαν από το Κ.Κ.Ο. Η απομάκρυνση αυτή ενόχλησε την κοινή γνώμη της Ουγγαρίας. Μετά τις αποκαλύψεις του Χρουστσώφ για τα Σταλινικά εγκλήματα στο 20ο συνέδριο του κομμουνιστικού κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, στις 23 Οκτωβρίου 1956 μια αυθόρμητική ειρηνική διαδήλωση φοιτητών στην Βουδαπέστη εξελίχθηκε σε ογκώδη και μαζική επανάσταση των απλών Ούγγρων που απαιτούσαν εκλογές, ελευθερία του Τύπου και αποχώρηση των Ρωσικών στρατευμάτων που στάθμευαν στην Ουγγαρία.
Αντισταλινικές εκδηλώσεις

Ο Ρακόζυ παραιτήθηκε και ο Έρνο Γκέρο που τον διαδέχθηκε, ζήτησε να επέμβει ο Ρωσικός στρατός. Ήδη όμως στην εξέγερση συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες Ούγγροι και η κατάσταση βρισκόταν εκτός ελέγχου. Ο Χρούστσοφ για να κερδίσει χρόνο, έφερε ξανά στην εξουσία τον Νάγκυ, ο οποίος προσπάθησε ξανά να υλοποιήσει το μετριοπαθές μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του. Τελικώς όμως έμεινε στην εξουσία μόνο 11 μέρες. Μεγάλες δυνάμεις του Ρωσικού στρατού εισέβαλαν στην Ουγγαρία "αποκαθιστώντας την τάξη" σε δύο εβδομάδες. Σκηνές αλλοφροσύνης εκτυλίχθηκαν στους δρόμους, με τεθωρακισμένα να αντιμετωπίζουν άοπλους διαδηλωτές. Η ρωσική καταστολή οδήγησε σε 3.000 νεκρούς, 13.000 τραυματίες, 200.000 άνθρωποι αυτοεξορίστηκαν (το 2% του συνολικού πληθυσμού), ενώ ο Νάγκυ και το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο εξορίστηκαν αρχικά στην Ρουμανία, καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν 2 χρόνια μετά.

Ούγγροι πολίτες "καταλαμβάνουν" Ρωσικο τεθωρακισμένο
Μετά την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης, την εξουσία στην Ουγγαρία ανέλαβε ο Γιάνος Κάνταρ και την διατήρησε για 22 χρόνια (1966-1988). Αρχικώς ο Κάνταρ συνδέθηκε μοιραία με την σκληρή γραμμή της Σοβιετικής πολιτικής και κυβέρνησε με αυταρχισμό και καταπίεση. Όσο περνούσαν τα χρόνια όμως, ο Κάνταρ χαλάρωνε την πολιτική καταπίεση, με ήπιες μεταρρυθμίσεις που προέβλεπαν έναν περιορισμένο ιδιωτικό τομέα. Η πτώση του τείχους όμως το 1989, έφεραν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και στην Ουγγαρία. Ο Κάνταρ απομακρύνθηκε και στις 16 Ιουνίου 1989 η εθνοσυνέλευση της Ουγγαρίας αποκατέστησε την εξέγερση του 1956 και την μνήμη του Ίμρε Νάγκυ, ενώ έγινε επίσημη κρατική κηδεία στην μνήμη του. Τον Μάιο του 1990 οι υπουργοί εξωτερικών της Αυστρίας και της Ουγγαρίας συμβολικά έκοψαν τα άγκαθωτά σύρματα στα σύνορα των δύο χωρών, ενώ τον Οκτώβριο η Εθνοσυνέλευση άλλαξε την ονομασία της Χώρας από Σοσιαλιστική Δημοκρατία σε Δημοκρατία της Ουγγαρίας. Λίγους μήνες μετά, χάρις μια συμφωνία με τον Γκορμπατσώφ, αποχώρησαν τα σοβιετικά στρατεύματα και έγιναν οι πρώτες ελευθερες εκλογές. Η τελική πτώση της ΕΣΣΔ το 1991 επέτρεψε στην Ουγγαρία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ (1999) και της Ευρωπαικής Ένωσης (2004)

Ι. Β. Δ.

Πηγές

Claudia Sugliano, Places and history in Hungary, εκδόσεις White stars publishers

http://impulzus.sch.bme.hu/info/hunhist.html

Σχόλια

  1. Ναι καλά όλα αλλά τα ονόματα λάθος τα γράψατε . Πχ . Kossuth = Κοσσούθ. Από που και ως που Κοσιθ?!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι η ουσία μένει ανέπαφη. Επίσης έχω την εντύπωση πως τα υπόλοιπα ονόματα πρέπει να είναι σωστά. Αν όχι πείτε μου...

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

Όλα τα θέματα του ιστολογίου

α1 Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος26 Αβράαμ Λίνκολν1 Άγγελος Έβερτ1 Άγγελος Σικελιανός1 Αγγλία12 Άγιο Όρος5 Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος3 Αδαμάντιος Κοραής9 Αθανάσιος Ευταξίας1 Αθανάσιος Σουλιώτης - Νικολαϊδης2 Αθανάσιος Τσακάλωφ1 Αιγαίο17 Αιγαίο Ελληνική θάλασσα3 Αίγινα1 Αισχύλος1 Ακρόπολη12 Αλβανία13 Αλεξάνδρεια9 Αλέξανδρος Ζαϊμης6 Αλέξανδρος Κορυζής5 Αλέξανδρος Κουμουνδούρος7 Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος14 Αλέξανδρος Οθωναίος7 Αλέξανδρος Παπάγος18 Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης7 Αλέξανδρος Παπαναστασίου18 Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής1 Αλέξανδρος Σακελαρίου5 Αλέξανδρος Υψηλάντης8 Αλέξανδρος Χατζηκυριάκος3 Αλεξάντρ Σολτζενίτσιν5 Αμερικανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Αναγέννηση3 Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος1 Αναστάσιος Παπούλας4 Ανατολική Ρωμυλία1 Ανδρέας Γ. Παπανδρέου16 Ανδρέας Καρκαβίτσας2 Ανδρέας Λόντος2 Ανδρέας Μεταξάς1 Ανδρέας Μιαούλης8 Ανδρέας Μιχαλακόπουλος14 Ανδρέας Τζίμας1 Άνθιμος Γαζής1 Αννα Κομνηνή1 Άννα Κομνηνή1 Αννίβας1 Αντάντ18 Αντιβενιζελισμός31 αντισημιτισμός5 Αντόνιο Γκράμσι1 Αντώνης Σαμαράς1 Απεργίες4 Αποικιοκρατία6 Άραβες3 Αρβανίτες1 Άρειος Πάγος3 Άρης Βελουχιώτης9 Αριστείδης ο Αθηναίος2 Αριστοτέλης7 Αριστοτέλης Ωνάσης1 Αρχαία Αθήνα28 Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία10 Αρχαία Σπάρτη22 Αρχαιοκαπηλεία6 Αρχαιολογία26 Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός3 Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος3 Αρχιμίδης4 Αστρονομία4 Αστυνομία2 Αυστρία4 Αυτοκράτορας Ηράκλειος3 Αφρική4 Αχαϊκή Συμπολιτεία2 β1 Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος43 Βαλκάνια26 βασανιστήρια1 Βασίλειος Τσίχλης23 Βασιλιάς Αλέξανδρος Α΄1 Βασιλιάς Γεώργιος Α΄22 Βασιλιάς Γεώργιος Β΄26 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄34 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄8 Βασιλιάς Όθων Α΄25 Βασιλιάς Παύλος Α΄7 Βασιλιάς Φίλιππος Β΄6 Βενιαμίν Λέσβιος1 Βιβλία και Βιβλιοθήκες37 Βιβλιοκρισίες87 Βιέννη5 Βιετνάμ2 Βιογραφίες80 Βλάσης Γαβριηλίδης1 Βουλγαρία14 γ1 Γαβριήλ Μιχαήλ Δημητριάδης8 Γαλλία21 Γαλλική Επανάσταση6 Γαριβάλδι2 Γελιογραφίες4 Γενοκτονία των Αρμενίων3 Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου6 Γερμανία51 Γεώργιος (Πλήθων) Γεμιστός2 Γεώργιος Α. Παπανδρέου19 Γεώργιος Βλάχος4 Γεώργιος Γρίβας (Διγενής)7 Γεώργιος Ζησιμόπουλος2 Γεώργιος Θεοτόκης10 Γεώργιος Κάνιγκ3 Γεώργιος Καραϊσκάκης4 Γεώργιος Καρτάλης2 Γεώργιος Καφαντάρης9 Γεώργιος Κονδύλης18 Γεώργιος Κουντουριώτης4 Γεώργιος Λεοναρδόπουλος2 Γεώργιος Παπαδόπουλος2 Γεώργιος Παπανδρέου (GAP)1 Γεώργιος Πωπ1 Γεώργιος Ράλλης6 Γεώργιος Σεφέρης2 Γεώργιος Σταύρου2 Γεώργιος Στρέιτ1 Γεώργιος Τσολάκογλου4 Γεώργιος Τσόντος (Βάρδας)1 Γιάννης Ιωαννίδης3 Γιάννης Ψυχάρης2 Γιόζιφ Μπροζ (Τίτο)8 Γιουγκοσλαβία12 Γιώργης Σιάντος4 Γιώργος Ρωμανός1 Γκουλάγκς4 Γλώσσα και καθημερινός βίος των Ελλήνων διαχρονικά35 Γράμμος - Βίτσι2 Γρηγόρης Φαράκος2 Γρηγόριος Δίκαιος (Παπαφλέσσας)7 Γρηγόριος Ξενόπουλος4 δ1 Δαρδανέλλια1 Δέσποινα Κούρτη1 Δημήτρης Παρτσαλίδης3 Δημήτριος Αναγνωστόπουλος1 Δημήτριος Βούλγαρης2 Δημήτριος Γούναρης24 Δημήτριος Ιωαννίδης1 Δημήτριος Καλλέργης1 Δημήτριος Μάξιμος1 Δημήτριος Ράλλης4 Δημήτριος Υψηλάντης10 Δημήτριος Ψαρρός4 Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδος (ΔΣΕ)19 Δημοσθένης4 Δημοψήφισμα2 δημοψήφισμα 19243 Διατροφή5 Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.)3 Δικαιοσύνη7 Διονύσιος Σολωμός1 Διπλωματία24 δοσιλογισμός3 δουλεμπόριο3 Δύση2 Δωδεκάνησα13 Ε.Ρ.Ε.5 ΕΔΕΣ15 Εθνικά Δάνεια2 Εθνική αντίσταση13 Εθνική τράπεζα4 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Ε.Α.Μ.)8 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ)6 Εθνικός Διχασμός (1914-1918)35 Εθνικός Συναγερμός3 Εθνοσυνέλευση5 ΕΚΚΑ4 Εκκλησιαστική Ιστορία10 ΕΛΑΣ29 Ελβετία4 ΕΛΔΥΚ1 Ελευθέριος Βενιζέλος71 Ελληνική λογοτεχνία5 Ελληνική Οικονομική Ιστορία34 Ελληνική Οικονομική κρίση33 Ελληνική Παιδεία23 Ελληνική Παράδοση2 Έλληνικό Έθνος33 Ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος12 Ελληνικός στρατός43 Ελληνισμός27 Ελληνισμός της Αμερικής2 Ελληνοτουρκικές σχέσεις6 Ελληνοτουρκικός πόλεμος 189711 Ελλήνων Πάσχα3 Εμμανουήλ Μπενάκης1 Εμμανουήλ Ξάνθος1 Εμμανουήλ Παπάς1 Εμμανουήλ Ρέπουλης5 Εμμανουήλ Ροϊδης4 Εμμανουήλ Τομπάζης2 Εμμανουήλ Τσουδερός5 Εμπόριο6 Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (Ε.Δ.Α.)1 Ένωση Κέντρου5 ΕΟΚ1 ΕΟΚΑ Α΄10 ΕΟΚΑ Β΄3 Επανάσταση στο Γουδή10 Επέτειος2 Επίκουρος1 Επιτάφιος1 Ερατοσθένης1 Ερυθρός Σταυρός3 ΕΣΣΔ19 Ευάγγελος Αβέρωφ3 Ευάγγελος Λεμπέσης1 Ευεργέτες1 Ευρωπαϊκή Ένωση3 Ευρωπαικός Διαφωτισμός3 εφημερίδα "Καθημερινή"5 Η γυναίκα στην Ιστορία2 Η δίκη των "εξ"25 Ήθη και έθιμα3 Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Η.Π.Α.)37 Ήπειρος14 Ηράκλειτος1 Ηρακλής Θεσσαλονίκης5 Ηρόδοτος13 Θαλής ο ΜΙλήσιος1 Θέατρο5 Θεμιστοκλής5 Θεμιστοκλής Σοφούλης9 Θεόδωρος Δηλιγιάννης6 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης13 Θεόδωρος Πάγκαλος20 Θεόδωρος Πάγκαλος (ο νεότερος)1 Θεόδωρος Τουρκοβασίλης3 Θεόφιλος Καΐρης1 Θερμοπύλες2 Θεσσαλονίκη28 Θουκυδίδης10 Θράκη11 Θρασύβουλος Τσακαλώτος3 Θρησκεία3 Θωρηκτό Αβέρωφ9 Ι.Β.Δ.104 Ιαπωνία3 Ιατρική8 Ιερή Συμμαχία8 Ιερός Λόχος6 Ιλιάδα11 Ίμια3 Ιουλιανή κρίση του ΄652 Ιούλιος Βέρν2 Ιπποκράτης ο Κώος3 Ισλάμ6 Ισοκράτης2 Ισπανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Ιστορία622 Ιστορία της Αλβανίας12 Ιστορία της Ελληνικής αεροπορίας1 Ιστορία της Κρήτης16 Ιστορία του Αθλητισμού9 Ιταλία27 Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης2 Ιωάννης Γκούρας1 Ιωάννης Δεμέστιχας3 Ιωάννης Καποδίστριας24 Ιωάννης Κωλέττης6 Ιωάννης Μακρυγιάννης6 Ιωάννης Μεταξάς41 Ιωάννης Μιχαήλ5 Ιωάννης Παπακωνσταντίνου10 Ιωάννης Συκουτρής6 Ιωάννης Τσαγκαρίδης1 Ιωάννης Τσιμισκής1 Ιωάννινα5 Ίων Δραγούμης26 Ιωνική Επανάσταση1 Κ. Θ. Δημαράς2 Καλαμάτα1 Κανέλος Δεληγιάννης3 Καρλ Γιουνγκ1 Καρλ Μαρξ1 Κάρολος Παπούλιας2 Καρχηδόνα1 κατεχόμενα της Κύπρου1 Κατοχή13 Κατοχικά Δάνεια3 Κίμων ο Αθηναίος2 Κίνα7 Κίνημα του Ρομαντισμού2 κινηματογράφος3 Κινηματογράφος και Ιστορία4 Κοινωνία των Εθνών (Κ.τ.Ε.)3 Κολλυβάδες2 Κόμμα Φιλελευθέρων11 Κομμουνισμός29 Κομνηνός Πυρομάγλου2 Κοράνιο2 Κόρινθος6 Κύθηρα1 Κυπριακή Ιστορία46 Κυριάκος Κατσιμάνης14 Κύριλλος Λούκαρις2 Κωνσταντίνος Δεμερτζής1 Κωνσταντίνος Καβάφης3 Κωνσταντίνος Καναρης6 Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή1 Κωνσταντίνος Καραμανλής11 Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο νεώτερος)2 Κωνσταντίνος Λινάρδος18 Κωνσταντίνος Μανιαδάκης6 Κωνσταντίνος Μητσοτάκης4 Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ΄8 Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος8 Κωνσταντίνος Σημίτης4 Κωνσταντίνος Σμολένσκι2 Κωνσταντίνος Τσαλδάρης4 Κωνσταντίνος Φωτιάδης5 Κωνσταντινούπολη41 Κως4 Κώστας Βάρναλης1 Κώστας Περρίκος1 Κωστής Παλαμάς6 ΛΑ.Ο.Σ3 Λαθρομετανάστευση3 Λαικό Κόμμα7 Λαμία2 Λατινική Αμερική1 Λεονίντ Τρότσκι4 Λέσβος3 Λεωνίδας Παρασκευόπουλος1 Λόγιος Ερμής4 Λόρδος Βύρων8 Λουτράκι1 Λύσανδρος1 Μαζική πολιτική προπαγάνδα2 Μακάριος11 Μακεδονία48 Μακεδονικό Ζήτημα32 Μακεδονικός Αγώνας8 Μακεδονομάχοι5 Μάνη2 Μάο Τσε Τουνγκ2 Μαραθώνας3 Μάρκος Βαφειάδης9 Μάρκος Μπότσαρης1 Μάτζικερτ1 Μεγάλη Βρετανία37 Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia)1 Μέγαρο Μαξίμου1 Μέγας Αλέξανδρος8 Μέγας Αλέξανδρος ο Μακεδών2 Μέγας Θεοδόσιος1 Μέγας Κωνσταντίνος1 Μελέτης Βασιλείου1 Μεσαίωνας5 Μέση Ανατολή2 Μεσόγειος2 Μεσολόγγι10 Μεσσήνη Μεσσηνίας12 Μεταπολεμική Ελληνική Ιστορία (1949-1974)43 Μέττερνιχ4 Μίκης Θεοδωράκης3 Μίκης Πρωτοπαπαδάκης8 Μικρά Ασία43 Μιλτιάδης ο Αθηναίος1 Μιλτιάδης Πορφυρογέννης1 Μιχαήλ Ψελλός3 Μνημείο14 Μοροζίνι2 Μουσολίνι12 Μπενιζέλος Ρούφος1 Μυστικές υπηρεσίες5 ναζισμός2 Νάξος2 Ναπολέων Βοναπάρτης2 Ναπολέων Ζέρβας10 Ναυαρίνο2 Ναύπακτος2 Ναύπλιο16 Ναυτική Ιστορία57 Νέα Δημοκρατία10 Νεοκλής Σαρρής1 Νεότουρκοι6 Νικήτας Σταματελόπουλος5 Νικηφόρος Φωκάς1 Νικίας2 Νικόλαος Δημητρακόπουλος1 Νικόλαος Λεωτσάκος3 Νικόλαος Πλαστήρας18 Νικόλαος Πολίτης1 Νικόλαος Στράτος5 Νίκος Ζαχαριάδης17 Νίκος Καζαντζάκης2 Νίκος Μπελογιάννης1 Νίκος Νικολούδης42 Νίτσε1 Ξάνθη1 Ξενοφών3 Οδυσσέας Ανδρούτσος1 Οδυσσέας Ελύτης4 Οδυσσέας Ιάλεμος2 Οδύσσεια7 Οθωμανική Αυτοκρατορία74 Οθωνική περίοδος (1832-1864)14 Οικουμενικό Πατριαρχείο8 Όλα τα άρθρα με χρονολογική σειρά1 ομάδα των "Ιαπώνων"2 Όμηρος22 ομοφυλοφιλία1 Οργανισμός ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.)3 Οργάνωση "Χ"2 Ορθοδοξία32 π. Κύριλλος Κεφαλόπουλος13 ΠΑ. ΣΟ. Κ.25 Παγκόσμιος Ιστορία23 Παλαιών Πατρών Γερμανός2 Παναγής Τσαλδάρης16 Παναγιώτης Δαγκλής1 Παναγιώτης Δεμέστιχας1 Παναγιώτης Κανελλόπουλος15 Πάνος Κορωναίος2 Πάτρα3 Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄5 Παύλος Γύπαρης4 Παύλος Κουντουριώτης14 Παύλος Μελάς2 Παυσανίας1 Παυσανίας Κατσώτας1 Παυσανίας ο περιηγητής1 ΠΕΑΝ2 Πειραιάς6 πειρατεία1 Πεισίστρατος1 Πελοποννησιακός πόλεμος7 Περικλής1 Περικλής Αργυρόπουλος1 Περικλής Γιαννόπουλος5 Περικλής Δεληγιάννης1 Περιοδικά Ιστορίας3 Περσικοί πόλεμοι10 Πετρέλαια στο Αιγαίο2 Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης4 Πέτρος Γαρουφαλιάς1 Πέτρος Μακρής - Στάϊκος5 Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης13 Πλάτων9 Πλούταρχος7 Ποίηση και αισθητική18 Πόλεμος των Μπόερς1 Πολιτικαντισμός εν Ελλάδι14 πολιτική δολοφονία18 Πολιτική Ιστορία17 Πολωνία2 Πόντος7 Πρίγκιπας Ανδρέας2 προπαγάνδα5 πρόσφυγες6 προσωκρατικοί φιλόσοφοι3 Προτεινόμενα3 Πρωτογενείς Ιστορικές πηγές30 πρωτόκολλο Πολίτη-Calfoff1 Πύρρος της Ηπείρου1 Ρήγας Παλαμίδης1 Ρήγας Φερραίος3 ριζοσπάστης1 Ρόδος10 Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία15 Ρώμη8 Ρωμηοσύνη5 Ρωσία23 Ρωσικο κόμμα3 Σάββας Γκαλιμαρίδης2 Σάμος1 Σαντόρε Σανταρόζα2 Σαντορίνη1 ΣΚΑΪ2 Σκάκι1 Σκωτία4 Σόλων3 Σοφοκλής Βενιζέλος3 Σοφοκλής Δούσμανης1 Σπυρίδων Μαρκεζίνης5 Σπυρίδων Τρικούπης3 Σταλινισμός15 Σταυροφορίες6 Σταφιδικό Ζήτημα2 Στέφανος Δραγούμης3 Στέφανος Σαράφης2 Στέφανος Σκουλούδης5 Στέφανος Στεφανόπουλος1 Στράβων5 Στρατής Μυριβίλης2 Στρατιωτικά κινήματα1 Στρατιωτική Ιστορία58 Στρατιωτικό καθεστώς Ιωαννίδη3 Στυλιανός Γονατάς7 Στυλιανός Χούτας1 Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότωφ2 Συνθήκη της Λοζάννης9 Συνθήκη των Σεβρών6 συντάξεις1 ΣΥΡΙΖΑ4 Σωκράτης3 Σώματα Ασφαλείας1 Ταγίπ Ερντογάν1 Τάγματα ασφαλείας2 Τείχος του Βερολίνου1 τεκτονισμός1 Τέχνες11 Τεχνολογία8 το παιχνίδι στην Ιστορία6 Τοπική Ιστορία1 Τουρκία20 Τουρκοκρατία (1453-1821)35 Τράπεζα της Ελλάδος5 Τράπεζες1 Τριπολιτσά2 Τσαούς Αντών (Φωστερίδης)1 Ύδρα5 Υποβρύχιο Παπανικολής1 υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ3 Υφαλοκρυπίδα1 Φαίδων Γκιζίκης3 Φαλμεράγιερ6 Φανάρι2 Φασισμός1 Φιλελληνισμός9 Φιλία1 Φιλική Εταιρεία9 Φιλολογικά και άλλα δοκίμια44 Φιλοποίμην2 Φιλορθόδοξη Εταιρεία1 Φιλοσοφία9 Φιλοσοφία της ζωής και της Ιστορίας25 Φλωρεντία1 Φλώρινα4 Φραγκοκρατία8 Φωκίων1 Φωτογραφικό Οδοιπορικό26 Χαλκιδική2 Χαράλαμπος Κατσιμήτρος3 Χαράλαμπος Τσερούλης2 Χαράτσι1 Χαρίλαος Τρικούπης13 Χαρίλαος Φλωράκης2 Χάτι Χουμαγιούν1 Χίτλερ17 Χούντα6 Χρεοκοπία10 Χρηματιστήριο4 χριστιανικό ολοκαύτωμα3 Χριστόδουλος Τσιγάντες1 Χριστούγεννα10 Χρυσόστομος Σμύρνης1 Χωροφυλακή2 Ψαρά3 ψυχολογία2 Ψυχρός Πόλεμος12 CIA4 John Iatrides1 K.K.E.44 KGB4 Mεσσήνη4 Robert Bruce2 Slider3 William Wallas2 Winston Churchil1
Εμφάνιση περισσότερων
"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας