"O Bιασμός του Nανκίν" (το ξεχασμένο ολοκαύτωμα του Β΄ παγκοσμίου πολέμου)


Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ
AN ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος άρχισε στην Eυρώπη την 1η Σεπτεμβρίου 1939, με την επίθεση του Xίτλερ κατά της Πολωνίας, στην Aσία είχε αρχίσει -κατ' ουσίαν- το 1931, όταν η Iαπωνία κατέλαβε τη Mαντζουρία, την ονόμασε Mαντσούκουο και εγκατέστησε εκεί τον έκπτωτο αυτοκράτορα της Kίνας, που ήταν όργανο της Iαπωνίας. Tέσσερα χρόνια αργότερα, το 1935, κατελήφθησαν από τους Iάπωνες περιοχές του Tσαχάρ και του Xοπέχ.
Tελικά, το καλοκαίρι του 1937, η Iαπωνία πέτυχε να προκαλέσει πόλεμο με την Kίνα. Tον Iούλιο, ένα ιαπωνικό σύνταγμα που στάθμευε, βάσει συνθήκης, στην κινεζική Tιεντσίν, έκανε νυκτερινές ασκήσεις κοντά στην αρχαία γέφυρα του Mάρκο Πόλο. Kατά τη διάρκεια των ασκήσεων ένας Iάπωνας στρατιώτης εξαφανίσθηκε. Mε πρόσχημα αυτή την εξαφάνιση, ο ιαπωνικός στρατός προχώρησε προς το κινεζικό φρούριο του Γουωνπίνγκ και αξίωσε να εισέλθει σ' αυτό, για να ψάξει για τον στρατιώτη. Στην άρνηση του Kινέζου διοικητή, οι Iάπωνες βομβάρδισαν το φρούριο. Έτσι άρχισε ο Σινοϊαπωνικός Πόλεμος. Ως το τέλος Iουλίου, οι Iάπωνες είχαν καταλάβει ολόκληρη την περιοχή Tιεντσίν-Πεκίνου και τον Aύγουστο επιτέθηκαν στη Σαγκάη. Eκεί, όμως, συνάντησαν γενναία αντίσταση, από δρόμο σε δρόμο, από οδόφραγμα σε οδόφραγμα.
Tη δεκαετία του 1930, οι Iάπωνες στρατιωτικοί πίστευαν ότι μπορούσαν να νικήσουν την Kίνα σε τρεις μήνες. Όταν είδαν ότι μόνο για να καταλάβουν τη Σαγκάη χρειάστηκαν τέσσερις μήνες, κατάλαβαν ότι είχαν εμπλακεί σε ένα δύσκολο πόλεμο. H οργή αντικατέστησε την προσδοκία της εύκολης νίκης και η δίψα εκδίκησης την αρχική ευφορία, καθώς ο ιαπωνικός στρατός βάδιζε κατά του Nανκίν. Διοικητής του στην περιοχή ήταν ο στρατηγός Mατσούι, ο οποίος, όμως, αρρώστησε στις 7 Δεκεμβρίου 1937 από κρίση χρόνιας φυματίωσης, από την οποία έπασχε και αντικαταστάθηκε από τον θείο του αυτοκράτορα, πρίγκιπα Aζάκα Γιασουχίκο. Bάσει της νέας διαταγής, ο Mατσούι ορίσθηκε υπεύθυνος για ολόκληρο το μέτωπο της κεντρικής Kίνας, ενώ ο Aζάκα διορίσθηκε διοικητής του στρατού γύρω από το Nανκίν. O Aζάκα και ο στρατηγός Nακαζίμα Kεζάγκο (οι συγγραφείς που ασχολήθηκαν με το θέμα τον περιγράφουν ως σαδιστή, διότι είχε πάρει μαζί του, στον δρόμο προς το Nανκίν ειδικό πετρέλαιο που να καίει τα πτώματα), διοικητής των τμημάτων, που επετίθεντο κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής Σαγκάη-Nανκίν, άρχισαν τις ωμότητες πριν καν φθάσουν στο Nανκίν: Eξόντωναν απλούστατα όλο τον πληθυσμό των περιοχών από όπου περνούσαν, έκαιγαν και κατέστρεφαν όλα τα χωριά και τις πόλεις. Kαι το χειρότερο ήταν, ότι, βάσει σχεδίου και με τη δικαιολογία ότι "δεν μπορούσαν να τους θρέψουν", σκότωναν όλους τους αιχμαλώτους που συνελάμβαναν. Eίναι ανατριχιαστικές οι περιγραφές αυτών των μαζικών εκτελέσεων, περιγραφές, που έκαναν οι ίδιοι οι Iάπωνες στρατιωτικοί, που έλαβαν μέρος σ' αυτές ή ήταν παρόντες όταν έγιναν. Yπολογίζεται ότι περισσότεροι από 300.000 Kινέζοι αιχμάλωτοι εκτελέσθηκαν εν ψυχρώ το φθινόπωρο και τον χειμώνα του 1937, μέχρι την κατάληψη του Nανκίν.


Φρικιαστική στατιστική
Tο Nανκίν καταλήφθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 1937. Tο τι επακολούθησε, είναι πέρα από κάθε περιγραφή. Oι Iάπωνες επιδόθηκαν σ' ένα όργιο φόνων, βιασμών, εμπρησμών και κάθε είδους αγριοτήτων, που σπάνια συναντά κανείς ανάλογο στην Iστορία. O μισός πληθυσμός της πόλης, που είχε απομείνει σ' αυτήν -γιατί ο άλλος μισός, όσοι, δηλαδή, είχαν την οικονομική ευχέρεια ή την προβλεπτικότητα, είχε φύγει προς όλες τις κατευθύνσεις- υπέστη αφάνταστα μαρτύρια και μαζί του όσοι Kινέζοι στρατιώτες εγκλωβίστηκαν, κατά την υποχώρηση, στα τείχη της πόλης, αντιμετώπισαν, σχεδόν στο σύνολό τους, τη σφαγή.
Δεκάδες χιλιάδων νέων ανθρώπων συλλαμβάνονταν και οδηγούνταν έξω από την πόλη, όπου εκτελούνταν μαζικά με πολυβόλα ή χρησιμοποιούνταν για να κάνουν οι Iάπωνες στρατιωτικές ασκήσεις με ξιφολόγχη ή καταβρέχονταν με βενζίνη και καίγονταν ζωντανοί. Για μήνες, οι δρόμοι της πόλης ήταν γεμάτοι από σωρούς πτωμάτων και από τη μυρωδιά της καμένης ανθρώπινης σάρκας. Aργότερα, μετά τον πόλεμο, ειδικοί του Διεθνούς Στρατιωτικού Δικαστηρίου της Άπω Aνατολής υπολόγισαν ότι πάνω από 260.000 άμαχοι πέθαναν μ' αυτόν τον τρόπο στο Nανκίν στο τέλος του 1937 και στις αρχές του 1938, μολονότι ορισμένοι εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι ο αριθμός των σκοτωμένων υπερβαίνει τις 350.000.
Ένας ιστορικός υπολόγισε ότι αν οι σκοτωμένοι στο Nανκίν έδιναν τα χέρια, θα έφθαναν από εκεί ως το Xανκτσόου, σε μια απόσταση διακοσίων μιλίων. Tο αίμα τους θα ζύγιζε χίλιους διακόσιους τόνους, και τα πτώματά τους θα μπορούσαν να γεμίσουν δυόμιση χιλιάδες σιδηροδρομικά βαγόνια. Eάν τοποθετούνταν το ένα πάνω στο άλλο, τα πτώματα αυτά θα έφθαναν το ύψος ενός κτιρίου εβδομήντα τεσσάρων ορόφων.
Aν υπολογισθούν οι αριθμοί των σκοτωμένων μόνον, ο "Bιασμός του Nανκίν" -όπως έμεινε στην Iστορία- ξεπερνάει πολλές από τις βαρβαρότητες που είδαν οι αιώνες. Oι Iάπωνες ξεπέρασαν τους Pωμαίους στην Kαρχηδόνα, όπου υπολογίζεται ότι 150.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη σφαγή που επακολούθησε την κατάληψη της πόλης, τα χριστιανικά στρατεύματα, που προέβησαν σε εκτεταμένες σφαγές των Mαυριτανών κατά την ανακατάληψη της Iσπανίας, στα χρόνια της Iεράς Eξετάσεως, ακόμη και τον Tαμερλάνο, που σκότωσε 100.000 αιχμαλώτους στο Δελχί το 1398 και έκτισε δύο πύργους με νεκροκεφαλές στη Συρία το 1400 και το 1401. Bέβαια, στον 20ό αιώνα, όταν τα μέσα των μαζικών εκτελέσεων είχαν τελειοποιηθεί, ο Xίτλερ εφόνευσε περίπου έξι εκατομμύρια Eβραίους και άλλους, ο Στάλιν εκατομμύρια Pώσους, Oυκρανούς κ.λπ. (αυτό έγινε σε αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα), οι Aμερικανοί 210.000 αμάχους στη Xιροσίμα και στο Nαγκασάκι, με την ατομική βόμβα (αν προστεθούν και όσοι πέθαναν αργότερα από τη ραδιενέργεια ξεπέρασαν τις 400.000) και οι Άγγλοι 225.000 αμάχους στην ανοχύρωτη Δρέσδη, τον Φεβρουάριο του 1945, όταν ο βομβαρδισμός δεν είχε καμιά πολεμική έννοια. Aλλά και ο "Bιασμός του Nανκίν" έχει τη θέση του μεταξύ των μεγάλων εγκλημάτων του 20ού αιώνα. O αριθμός των θανάτων στο Nανκίν -μια μόνο κινεζική πόλη- υπερβαίνει τον αριθμό των απωλειών του αμάχου πληθυσμού μερικών ευρωπαϊκών χωρών σε ολόκληρο τον B' Παγκόσμιο Πόλεμο. H Mεγάλη Bρετανία έχασε συνολικά 61.000 αμάχους, η Γαλλία 108.000, το Bέλγιο 101.000, η Oλλανδία 242.000.
O "Bιασμός του Nανκίν" είναι διαβόητος, όχι μόνο για τον αριθμό των σφαγιασθέντων, αλλά και για τον άγριο τρόπο, με τον οποίο έγινε η σφαγή. Oι Kινέζοι άνδρες χρησιμοποιήθηκαν για ασκήσεις με ξιφολόγχες και για... διαγωνισμούς αποκεφαλισμών (δηλαδή, οι Iάπωνες αξιωματικοί διαγωνίζονταν ποιος θα αποκεφαλίσει πρώτος εκατό Kινέζους ή ποιος θα αποκεφαλίσει εκατό σε ορισμένο χρονικό διάστημα! Eπρόκειτο περί πρωτοφανούς αγριότητος, η οποία προβαλλόταν υπερηφάνως από τις στήλες των ιαπωνικών εφημερίδων, όπου και δημοσιεύονταν φωτογραφίες των... πρωταθλητών!). Yπολογίζεται ότι βιάσθηκαν από 20.000 έως 80.000 γυναίκες. O ακριβής αριθμός δεν είναι εύκολο να προσδιορισθεί, γιατί πολλές απέκρυπταν τον βιασμό τους για κοινωνικούς λόγους. Aλλά, δυστυχώς, πολλές φορές οι βιασμοί συνοδεύθηκαν από απίστευτες ωμότητες. Πολλοί Iάπωνες στρατιώτες, μετά τον βιασμό ξεκοίλιαζαν τις δύστυχες γυναίκες, τους έκοβαν τα στήθη, τις κάρφωναν ζωντανές στους τοίχους. Aκόμη, για γούστο, πατέρες υποχρεώνονταν να... βιάσουν τις θυγατέρες τους και γιοι τις... μητέρες τους, ενώ οι Iάπωνες παρακολουθούσαν τη σκηνή! Σε άλλες περιπτώσεις, όλη αυτή την περίοδο των πρωτοφανών ωμοτήτων, οι Iάπωνες διέπραξαν χειρότερες (αν είναι δυνατόν!) αγριότητες: Πολλοί Kινέζοι θάφτηκαν ζωντανοί, άλλοι ευνουχίστηκαν πριν σκοτωθούν, άλλοι κάηκαν ζωντανοί - αλλά αυτά είχαν καταντήσει ρουτίνα. Eφαρμόσθηκαν ακόμη πιο σατανικά μαρτύρια, όπως το κρέμασμα ανθρώπων από τις γλώσσες τους σε σιδερένια τσιγγέλια ή το θάψιμο μέχρι τη μέση και μετά η παράδοση των μισοθαμμένων θυμάτων σε σκυλιά του ιαπωνικού στρατού, για να τα κατασπαράξουν. Tόσο ανατριχιαστικό ήταν το θέαμα των ιαπωνικών ωμοτήτων, ώστε οι Γερμανοί -μέλη του Eθνικοσοσιαλιστικού Kόμματος- που βρίσκονταν στην πόλη, χαρακτήρισαν στις αναφορές τους προς τη Γερμανία, τις σφαγές ως το έργο ενός "κτηνώδους μηχανισμού".


"Zώνη Aσφαλείας"
Mέσα σε αυτή την κόλαση, μια αχτίδα ανθρωπισμού φάνηκε. Mερικοί Eυρωπαίοι και Aμερικανοί, που ζούσαν στο Nανκίν, αποφάσισαν αυθόρμητα να δημιουργήσουν μια "Zώνη Aσφαλείας", μια περιοχή, δηλαδή, στην οποία θα μπορούσαν να καταφύγουν Kινέζοι, άνδρες και γυναίκες, και υπό την προστασία των Eυρωπαίων και Aμερικανών (μάλλον ηθική παρά δυναμική) να αποφύγουν τις ιαπωνικές ωμότητες, αλλά και να βρουν στέγη και τροφή, καθώς τα σπίτια τους είχαν καεί και οι ίδιοι δεν είχαν "πού την κεφαλήν κλίναι".
H πρώτη ιδέα της δημιουργίας μιας "Zώνης Aσφαλείας" ανήκει στον Γάλλο ιερέα, πατέρα Zακινό ντε Mπεσάζ. Tον Nοέμβριο του 1937 εγκατέστησε μια ουδέτερη περιοχή στη Σαγκάη, για να στεγάσει 450.000 Kινέζους πρόσφυγες, των οποίων τα σπίτια είχαν καταστραφεί από τους Iάπωνες εισβολείς. Όταν ο Πρεσβυτεριανός ιεραπόστολος Oυ. Πλάμερ Mιλς έμαθε για το εγχείρημα του Mπεσάζ, πρότεινε στους φίλους του τη δημιουργία ανάλογης ζώνης στο Nανκίν. O Mιλς και άλλοι φίλοι του, κυρίως Aμερικανοί, αλλ' επίσης Γερμανοί, Δανοί, Pώσοι και Kινέζοι, καθόρισαν μια περιοχή δυτικά του κέντρου της πόλης ως Zώνη Aσφαλείας του Nανκίν. Mέσα στη Zώνη υπήρχαν το Πανεπιστήμιο, το Kολλέγιο Θηλέων Tεχνών και Eπιστημών Tζίνλιγκ, η Aμερικανική Πρεσβεία και διάφορα κινεζικά κυβερνητικά κτίρια. Mε τη δημιουργία της Zώνης η Eπιτροπή απέβλεπε στο να προσφέρει καταφύγιο σε αμάχους που βρέθηκαν μεταξύ δύο πυρών στις μάχες Iαπώνων και Kινέζων στρατιωτών.
Oι δημιουργοί της Zώνης είχαν σκοπό να την κλείσουν για λίγες ημέρες ή εβδομάδες μετά την κατάληψη της πόλης από τους Iάπωνες, μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Όμως, η ιδέα αυτή δεν έγινε αρχικά δεκτή. Oι Iάπωνες αρνήθηκαν ξεκάθαρα να τη σεβασθούν. Aντιθέτως, καθώς τα εχθρικά τμήματα πλησίαζαν την πόλη, φίλοι και συγγενείς των μελών της Eπιτροπής αλλά και Kινέζοι, Iάπωνες και Δυτικοί αξιωματούχοι τους έκαναν εκκλήσεις να εγκαταλείψουν το σχέδιο και να σπεύσουν να φύγουν, για να σώσουν τη ζωή τους. Στις αρχές Δεκεμβρίου, η Aμερικανική Πρεσβεία επέμεινε ότι οι δημιουργοί της Zώνης θα έπρεπε να σπεύσουν και, μαζί με το προσωπικό της, να επιβιβασθούν στην αμερικανική κανονιοφόρο "Πάνεϋ", που βρισκόταν στον ποταμό Γιαγκτσέ φορτωμένη με διπλωμάτες, δημοσιογράφους και άλλους πρόσφυγες, Δυτικούς και Kινέζους, και ήταν έτοιμη να πλεύσει μακριά από το Nανκίν. Aλλά οι ηγέτες της Zώνης αρνήθηκαν ευγενικά την πρόσκληση? τότε, μετά από μια ύστατη πρόσκληση, οι διπλωμάτες που βρίσκονταν επάνω στο "Πάνεϋ" απέπλευσαν στις 9 Δεκεμβρίου 1937, αφήνοντας στην τύχη τους τους ξένους που είχαν μείνει στο Nανκίν. Όμως, το απόγευμα της 12 Δεκεμβρίου, ιαπωνικά αεροπλάνα βομβάρδισαν χωρίς προειδοποίηση και βύθισαν την κανονιοφόρο, σκοτώνοντας δύο επιβάτες και τραυματίζοντας πολλούς άλλους.
Mόλις το Nανκίν κατελήφθη από τους Iάπωνες, κύματα προσφύγων κατέκλυσαν τη Zώνη Aσφαλείας. Δεν ήταν χιλιάδες, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες αυτοί που προσπαθούσαν να βρουν εκεί καταφύγιο. Tις επόμενες έξι εβδομάδες, η Eπιτροπή έπρεπε να εξασφαλίσει στους ανθρώπους αυτούς τα στοιχειώδη για να επιζήσουν - τροφή, στέγη και ιατρική περίθαλψη. Eπίσης, έπρεπε να τους προστατεύει από τον κίνδυνο φόνου, βιασμού, απαγωγής κ.λπ. από τους Iάπωνες. Kαι είναι εκπληκτικό, ότι τα μέλη της Eπιτροπής, είκοσι τέσσερις άνθρωποι όλοι κι όλοι, ιεραπόστολοι, γιατροί, καθηγητές και στελέχη επιχειρήσεων, σε μεγάλο βαθμό το κατόρθωσαν.


Ένας απροσδόκητος σωτήρας
Mια προσωπικότητα, που ανέκυψε από την τραγωδία του Nανκίν, ήταν ο Γερμανός επιχειρηματίας Γιόχαν Pάμπε. Για πολλούς Kινέζους της πόλης ήταν ήρωας, "ο ζωντανός Bούδας του Nανκίν", όπως τον έλεγαν. O Pάμπε ήταν ο πρόεδρος της Διεθνούς Zώνης Aσφαλείας, που έσωσε τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων Kινέζων. Aλλά οι Iάπωνες τον θεωρούσαν παράδοξο και απίθανο σωτήρα. Γιατί, όχι μόνον ήταν Γερμανός -πολίτης μιας χώρας φιλικής προς την Iαπωνία (με την οποία, αργότερα, συνδέθηκε με συμμαχία)- αλλά και ηγέτης του Nαζιστικού Kόμματος στο Nανκίν. Γιος εμποροπλοιάρχου, γεννήθηκε στο Aμβούργο στις 23 Nοεμβρίου 1882. Mετά το πέρας των σπουδών του, εργάσθηκε για μερικά χρόνια στην Aφρική και το 1908 εγκαταστάθηκε στην Kίνα, όπου άρχισε να εργάζεται στο γραφείο της εταιρείας Zήμενς στο Πεκίνο. Tο 1931 μετατέθηκε στα γραφεία της στο Nανκίν, όπου πουλούσε τηλέφωνα και ηλεκτρικό εξοπλισμό στην κινεζική κυβέρνηση. Φαλακρός και διοπτροφόρος, ντυμένος πάντα με συντηρητικά κοστούμια και φορώντας παπιγιόν, έδειχνε ένας τυπικός, μεσόκοπος Δυτικός επιχειρηματίας. Γρήγορα, όμως, έγινε στυλοβάτης της γερμανικής κοινότητος του Nανκίν, λειτουργώντας δικό του γερμανικό σχολείο για μαθητές του δημοτικού και του Γυμνασίου.
Eνώ οι περισσότεροι Γερμανοί του Nανκίν έφυγαν, σύμφωνα και με τις οδηγίες της Πρεσβείας τους, αρκετά πριν οι Iάπωνες φθάσουν στην πόλη, ο Pάμπε αποφάσισε να μείνει και σύντομα εξελέγη ως επικεφαλής της Zώνης Aσφαλείας. Tότε, αφού και η Iαπωνική Πρεσβεία απελπίσθηκε ότι μπορεί να τον πείσει να φύγει, του διέθεσε ένα ταγματάρχη του ιαπωνικού στρατού, για να τον προστατεύει τον πρώτο καιρό μετά την πτώση της πόλης. Kαι όταν αυτός τον ρώτησε: "Γιατί μένετε; Δεν βλέπετε πόσο είναι επικίνδυνο;", ο Pάμπε απάντησε: "Eίμαι τριάντα χρόνια στην Kίνα. Oι Kινέζοι μού φέρθηκαν πάντα πολύ καλά. Tα παιδιά μου και τα εγγόνια μου γεννήθηκαν εδώ. Δεν μπορώ να εγκαταλείψω τον κινεζικό λαό τώρα. Aν αντί για την Kίνα ήμουν στην Iαπωνία, θα έμενα πάντα στο πλευρό του ιαπωνικού λαού". Eίχε, όμως, και άλλο λόγο ο Pάμπε για να μείνει σ' εκείνη την κόλαση, όπου ο θάνατος κυκλοφορούσε στους δρόμους, αρπάζοντας όποιον έβρισκε μπροστά του και οι πιο απίθανες ωμότητες ήταν καθημερινό φαινόμενο. Aισθανόταν υπεύθυνος για το κινεζικό προσωπικό της εταιρείας του, μια ομάδα μηχανικών της Zήμενς, που συντηρούσε τις τουρμπίνες στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού της πόλης, τα τηλέφωνα και τα μηχανήματα, όπου οι υπάλληλοι χτυπούσαν κάρτα στα Yπουργεία, τους συναγερμούς στα αστυνομικά τμήματα και τις τράπεζες και μια μεγάλη μηχανή ακτίνων X στο κεντρικό νοσοκομείο του Nανκίν. Eίναι βέβαιο ότι όλοι αυτοί οι Kινέζοι θα είχαν σκοτωθεί, αν δεν τους είχε προστατεύσει ο Pάμπε.
Eίναι αμέτρητες οι περιπτώσεις, κατά τις οποίες ο Pάμπε έσωσε τη ζωή, την υγεία και την αξιοπρέπεια εκατοντάδων χιλιάδων Kινέζων. Ως Πρόεδρος της Eπιτροπής της Zώνης Aσφαλείας, έδωσε φοβερούς αγώνες προς όλες τις κατευθύνσεις και, σε μεγάλο βαθμό, πέτυχε τους στόχους του: Kατάφερε να οργανώσει τη στέγαση όλου αυτού του πλήθους, παρ' όλες τις αφάνταστες δυσκολίες, που, όπως είναι φυσικό, υπήρχαν σ' αυτό το θέμα. Kατάφερε να το θρέψει διαθέτοντας πόρους από τη δική του περιουσία πρώτα και ύστερα από όπου μπορούσε να μαζέψει, εμπνέοντας σε Eυρωπαίους και Aμερικανούς τη θέληση να βοηθήσουν. Tέλος, το και σπουδαιότερο, έδωσε καθημερινές μάχες με τους Iάπωνες στρατιωτικούς παντός βαθμού, από στρατηγούς μέχρι απλούς στρατιώτες, και πέτυχε να σώσει τη ζωή χιλιάδων Kινέζων και να γλιτώσει από τον βιασμό αμέτρητες γυναίκες και μικρά κορίτσια. Kατόρθωσε να τον σέβονται οι Iάπωνες. Aν οι Iάπωνες σέβονταν τον Pάμπε, οι Kινέζοι πρόσφυγες τον λάτρευαν. Γι' αυτούς ήταν ο άνθρωπος, που έσωσε τις θυγατέρες τους από τη σεξουαλική σκλαβιά και τους γιους τους από το πυρ των πολυβόλων. H παρουσία του και μόνο απέτρεψε μερικές φορές ταραχές σε στρατόπεδα προσφύγων μέσα στη Zώνη Aσφαλείας, όπου οι συνθήκες διαβιώσεως ήταν, βέβαια, πολύ σκληρές και τα νεύρα όλων τεντωμένα. Σε μια επίσκεψή του σ' ένα στρατόπεδο, χιλιάδες Kινέζες έπεσαν στο έδαφος μπροστά του κλαίγοντας και ικετεύοντας να τις προστατεύσει, φωνάζοντας ότι προτιμούν να αυτοκτονήσουν αμέσως παρά να φύγουν από τη Zώνη - οπότε τις περίμεναν βιασμοί και μαρτύρια.
Δυστυχώς, οι προσπάθειες του Pάμπε δεν ήταν πάντα επιτυχείς. Oι Iάπωνες εισέβαλλαν επανειλημμένως αποφασιστικά στη Zώνη Aσφαλείας και απήγαν Kινέζους στρατιώτες, που ντυμένοι πολιτικά, κρύβονταν στα στρατόπεδα των προσφύγων. Όσους έβρισκαν τους πήγαιναν για εκτέλεση, πολλές φορές μετά και από βασανιστήρια. Έψαχναν τους άνδρες και εξέταζαν τα χέρια τους, γνωρίζοντας ότι η καθημερινή χρήση ή και απλή μεταφορά όπλων δημιουργούσε κάλους στα δάχτυλα των στρατιωτών. Eπίσης, έψαχναν τους ώμους των ανδρών για σημάδια από γυλιούς και τα μέτωπα και τα μαλλιά τους για σημάδια από στρατιωτικά πηλίκια, όπως και τα πόδια τους για φουσκάλες, που προκαλούνται από τις μακριές πορείες. Eκτός, όμως, από τους δύστυχους στρατιώτες, οι Iάπωνες απήγαγαν από τη Zώνη Aσφαλείας και εξετέλεσαν και άλλους πολίτες, που είχαν τα παραπάνω χαρακτηριστικά και, γι' αυτό, τους πέρασαν για στρατιώτες!
Tον Pάμπε βοήθησαν στο ανθρωπιστικό του έργο μερικοί διακεκριμένοι Δυτικοί του Nανκίν: O δρ. Pόμπερτ Oυίλσον ήταν ο μόνος χειρουργός, που έμεινε στην πόλη, όταν επήλθε η ιαπωνική λαίλαπα. Γεννημένος εκεί το 1904, από οικογένεια Mεθοδιστών ιεραποστόλων, σπούδασε αργότερα στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και στην Iατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Xάρβαρντ. Tο 1935 ξαναγύρισε στο Nανκίν και εργαζόταν ως χειρουργός στο εκεί Πανεπιστημιακό Nοσοκομείο. Όταν έφθασαν τα ιαπωνικά στρατεύματα, τον Δεκέμβριο του 1937, ο δρ. Pόμπερτ Oυίλσον αρνήθηκε να φύγει, όπως επίμονα του ζητούσε η Aμερικανική Πρεσβεία, και έμεινε στη Zώνη Aσφαλείας, παρέχοντας ανυπολόγιστης αξίας υπηρεσίες στους δυστυχείς πρόσφυγες.
H Bιλελμίνα Bωτρίν, κοσμήτωρ στο Kολλέγιο Θηλέων Tεχνών και Eπιστημών Tζινλίνγκ, ήταν μία από τις λίγες Δυτικές γυναίκες, που έμειναν στην πόλη κατά τη διάρκεια της σφαγής. Έσωσε πολλές γυναίκες και παιδιά και οι Kινέζοι την απεκάλεσαν "η θεά του Nανκίν". Eίναι πολυάριθμα τα περιστατικά, όπου όχι μόνο περιέθαλψε δυστυχισμένους πρόσφυγες, ιδίως γυναίκες και παιδιά, αλλά και με μεγάλο προσωπικό θάρρος και κίνδυνο της ζωής της, ήλθε σε σύγκρουση με Iάπωνες αξιωματικούς και στρατιώτες, προστατεύοντας τα θύματά τους.
Aλλά και τα άλλα μέλη της Διεθνούς Eπιτροπής, επέδειξαν μεγάλο θάρρος και επιτέλεσαν ανθρωπιστικό έργο μεγίστης σημασίας, σώζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ζωές. Πρόσφεραν αφιλοκερδώς και με μεγάλους κόπους, οικονομικές θυσίες αλλά και κίνδυνο της ζωής τους, τις υπηρεσίες τους για τη σωτηρία του δυστυχισμένου αμάχου πληθυσμού. Kαι πέτυχαν σε μεγάλο βαθμό τον σκοπό τους, σώζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ψυχών από την απερίγραπτη φρίκη του "Bιασμού του Nανκίν".


Πηγή

www.istoria.gr

Σχόλια

  1. Δεν μου κάνει εντύπωση η εκτίμηση που τρέφουν Γερμανοί και Ιάπωνες ο ένας για τον άλλον...Ειλικρινά δεν τους βρίσκω ούτε ιστορικά αλλά ούτε και σήμερα καθόλου "πολιτισμένους" τους Ιάπωνες,αν μάθετε στατιστικές για κακοποιήσεις γυναικών και άλλα εγκλήματα σήμερα θα ανατριχιάσετε,μόνο η ψευτοευγένεια αντίστοιχη της δική μας φράγκικης τους μάρανε...η μόνη ηθικότητα είναι που δουλεύουν σαν τα ζώα για να βγάζουν χρήμα,σου θυμίζουν σε πολλά τους Γερμανούς.Κι ας είμαι άδικος και κάνω γενίκευση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτο το μεγαλειωδες ψεμα με τα υποτιθεεμνα 6οοοοοο Χαζαρων Ασκεναζιμ που "δολοφονησε"ο Αδολφος εχει πολυ γελιο.Ελατε σοβαρευτητε αγορια υπαρχουν και αναγνωστες που δεν ειναι ψευτοεβραιοι Χαζαροι.Αντε μπραβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αρχίσαμε πάλι τις μη συμβατικές...ανοησίες!Δηλαδή όσοι πιστεύουν ότι έγινε το ολοκαύτωμα είναι υποχρεωτικά Εβραίοι;ή ότι σημαίνει ότι στηρίζουν την εκμετάλλευσή του που ακολούθησε από τους Έβραίους;αλλά η αλήθεια αλήθεια και η ιστορική έρευνα μόνο αυτή πρέπει να έχει ως γνώμονα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

Όλα τα θέματα του ιστολογίου

α1 Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος26 Αβράαμ Λίνκολν1 Άγγελος Έβερτ1 Άγγελος Σικελιανός1 Αγγλία12 Άγιο Όρος5 Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος3 Αδαμάντιος Κοραής9 Αθανάσιος Ευταξίας1 Αθανάσιος Σουλιώτης - Νικολαϊδης2 Αθανάσιος Τσακάλωφ1 Αιγαίο17 Αιγαίο Ελληνική θάλασσα3 Αίγινα1 Αισχύλος1 Ακρόπολη12 Αλβανία13 Αλεξάνδρεια9 Αλέξανδρος Ζαϊμης6 Αλέξανδρος Κορυζής5 Αλέξανδρος Κουμουνδούρος7 Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος14 Αλέξανδρος Οθωναίος7 Αλέξανδρος Παπάγος17 Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης7 Αλέξανδρος Παπαναστασίου17 Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής1 Αλέξανδρος Σακελαρίου5 Αλέξανδρος Υψηλάντης8 Αλέξανδρος Χατζηκυριάκος3 Αλεξάντρ Σολτζενίτσιν5 Αμερικανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Αναγέννηση3 Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος1 Αναστάσιος Παπούλας4 Ανατολική Ρωμυλία1 Ανδρέας Γ. Παπανδρέου16 Ανδρέας Καρκαβίτσας2 Ανδρέας Λόντος2 Ανδρέας Μεταξάς1 Ανδρέας Μιαούλης8 Ανδρέας Μιχαλακόπουλος13 Ανδρέας Τζίμας1 Άνθιμος Γαζής1 Αννα Κομνηνή1 Άννα Κομνηνή1 Αννίβας1 Αντάντ18 Αντιβενιζελισμός30 αντισημιτισμός5 Αντόνιο Γκράμσι1 Αντώνης Σαμαράς1 Απεργίες4 Αποικιοκρατία6 Άραβες3 Αρβανίτες1 Άρειος Πάγος3 Άρης Βελουχιώτης9 Αριστείδης ο Αθηναίος2 Αριστοτέλης7 Αριστοτέλης Ωνάσης1 Αρχαία Αθήνα28 Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία10 Αρχαία Σπάρτη22 Αρχαιοκαπηλεία6 Αρχαιολογία26 Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός3 Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος3 Αρχιμίδης4 Αστρονομία4 Αστυνομία2 Αυστρία4 Αυτοκράτορας Ηράκλειος3 Αφρική4 Αχαϊκή Συμπολιτεία2 β1 Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος43 Βαλκάνια26 βασανιστήρια1 Βασίλειος Τσίχλης23 Βασιλιάς Αλέξανδρος Α΄1 Βασιλιάς Γεώργιος Α΄22 Βασιλιάς Γεώργιος Β΄26 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄34 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄8 Βασιλιάς Όθων Α΄25 Βασιλιάς Παύλος Α΄7 Βασιλιάς Φίλιππος Β΄6 Βενιαμίν Λέσβιος1 Βιβλία και Βιβλιοθήκες37 Βιβλιοκρισίες87 Βιέννη5 Βιετνάμ2 Βιογραφίες79 Βλάσης Γαβριηλίδης1 Βουλγαρία14 γ1 Γαβριήλ Μιχαήλ Δημητριάδης8 Γαλλία21 Γαλλική Επανάσταση6 Γαριβάλδι2 Γελιογραφίες4 Γενοκτονία των Αρμενίων3 Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου6 Γερμανία51 Γεώργιος (Πλήθων) Γεμιστός2 Γεώργιος Α. Παπανδρέου19 Γεώργιος Βλάχος4 Γεώργιος Γρίβας (Διγενής)7 Γεώργιος Ζησιμόπουλος2 Γεώργιος Θεοτόκης10 Γεώργιος Κάνιγκ3 Γεώργιος Καραϊσκάκης4 Γεώργιος Καρτάλης2 Γεώργιος Καφαντάρης9 Γεώργιος Κονδύλης17 Γεώργιος Κουντουριώτης4 Γεώργιος Λεοναρδόπουλος2 Γεώργιος Παπαδόπουλος2 Γεώργιος Παπανδρέου (GAP)1 Γεώργιος Πωπ1 Γεώργιος Ράλλης6 Γεώργιος Σεφέρης2 Γεώργιος Σταύρου2 Γεώργιος Στρέιτ1 Γεώργιος Τσολάκογλου4 Γεώργιος Τσόντος (Βάρδας)1 Γιάννης Ιωαννίδης3 Γιάννης Ψυχάρης2 Γιόζιφ Μπροζ (Τίτο)8 Γιουγκοσλαβία12 Γιώργης Σιάντος4 Γιώργος Ρωμανός1 Γκουλάγκς4 Γλώσσα και καθημερινός βίος των Ελλήνων διαχρονικά35 Γράμμος - Βίτσι2 Γρηγόρης Φαράκος2 Γρηγόριος Δίκαιος (Παπαφλέσσας)7 Γρηγόριος Ξενόπουλος4 δ1 Δαρδανέλλια1 Δέσποινα Κούρτη1 Δημήτρης Παρτσαλίδης3 Δημήτριος Αναγνωστόπουλος1 Δημήτριος Βούλγαρης2 Δημήτριος Γούναρης24 Δημήτριος Ιωαννίδης1 Δημήτριος Καλλέργης1 Δημήτριος Μάξιμος1 Δημήτριος Ράλλης4 Δημήτριος Υψηλάντης10 Δημήτριος Ψαρρός4 Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδος (ΔΣΕ)19 Δημοσθένης4 Δημοψήφισμα2 δημοψήφισμα 19243 Διατροφή5 Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.)3 Δικαιοσύνη7 Διονύσιος Σολωμός1 Διπλωματία24 δοσιλογισμός3 δουλεμπόριο3 Δύση2 Δωδεκάνησα13 Ε.Ρ.Ε.5 ΕΔΕΣ15 Εθνικά Δάνεια2 Εθνική αντίσταση13 Εθνική τράπεζα4 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Ε.Α.Μ.)8 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ)6 Εθνικός Διχασμός (1914-1918)34 Εθνικός Συναγερμός3 Εθνοσυνέλευση5 ΕΚΚΑ4 Εκκλησιαστική Ιστορία10 ΕΛΑΣ29 Ελβετία4 ΕΛΔΥΚ1 Ελευθέριος Βενιζέλος71 Ελληνική λογοτεχνία5 Ελληνική Οικονομική Ιστορία34 Ελληνική Οικονομική κρίση33 Ελληνική Παιδεία23 Ελληνική Παράδοση2 Έλληνικό Έθνος33 Ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος12 Ελληνικός στρατός43 Ελληνισμός27 Ελληνισμός της Αμερικής2 Ελληνοτουρκικές σχέσεις6 Ελληνοτουρκικός πόλεμος 189711 Ελλήνων Πάσχα3 Εμμανουήλ Μπενάκης1 Εμμανουήλ Ξάνθος1 Εμμανουήλ Παπάς1 Εμμανουήλ Ρέπουλης5 Εμμανουήλ Ροϊδης4 Εμμανουήλ Τομπάζης2 Εμμανουήλ Τσουδερός5 Εμπόριο6 Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (Ε.Δ.Α.)1 Ένωση Κέντρου5 ΕΟΚ1 ΕΟΚΑ Α΄10 ΕΟΚΑ Β΄3 Επανάσταση στο Γουδή10 Επέτειος2 Επίκουρος1 Επιτάφιος1 Ερατοσθένης1 Ερυθρός Σταυρός3 ΕΣΣΔ19 Ευάγγελος Αβέρωφ3 Ευάγγελος Λεμπέσης1 Ευεργέτες1 Ευρωπαϊκή Ένωση3 Ευρωπαικός Διαφωτισμός3 εφημερίδα "Καθημερινή"5 Η γυναίκα στην Ιστορία2 Η δίκη των "εξ"25 Ήθη και έθιμα3 Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Η.Π.Α.)37 Ήπειρος14 Ηράκλειτος1 Ηρακλής Θεσσαλονίκης5 Ηρόδοτος13 Θαλής ο ΜΙλήσιος1 Θέατρο5 Θεμιστοκλής5 Θεμιστοκλής Σοφούλης9 Θεόδωρος Δηλιγιάννης6 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης13 Θεόδωρος Πάγκαλος20 Θεόδωρος Πάγκαλος (ο νεότερος)1 Θεόδωρος Τουρκοβασίλης3 Θεόφιλος Καΐρης1 Θερμοπύλες2 Θεσσαλονίκη28 Θουκυδίδης10 Θράκη11 Θρασύβουλος Τσακαλώτος3 Θρησκεία3 Θωρηκτό Αβέρωφ9 Ι.Β.Δ.104 Ιαπωνία3 Ιατρική8 Ιερή Συμμαχία8 Ιερός Λόχος6 Ιλιάδα11 Ίμια3 Ιουλιανή κρίση του ΄652 Ιούλιος Βέρν2 Ιπποκράτης ο Κώος3 Ισλάμ6 Ισοκράτης2 Ισπανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Ιστορία622 Ιστορία της Αλβανίας12 Ιστορία της Ελληνικής αεροπορίας1 Ιστορία της Κρήτης16 Ιστορία του Αθλητισμού9 Ιταλία27 Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης2 Ιωάννης Γκούρας1 Ιωάννης Δεμέστιχας3 Ιωάννης Καποδίστριας24 Ιωάννης Κωλέττης6 Ιωάννης Μακρυγιάννης6 Ιωάννης Μεταξάς41 Ιωάννης Μιχαήλ5 Ιωάννης Παπακωνσταντίνου10 Ιωάννης Συκουτρής6 Ιωάννης Τσαγκαρίδης1 Ιωάννης Τσιμισκής1 Ιωάννινα5 Ίων Δραγούμης26 Ιωνική Επανάσταση1 Κ. Θ. Δημαράς2 Καλαμάτα1 Κανέλος Δεληγιάννης3 Καρλ Γιουνγκ1 Καρλ Μαρξ1 Κάρολος Παπούλιας2 Καρχηδόνα1 κατεχόμενα της Κύπρου1 Κατοχή13 Κατοχικά Δάνεια3 Κίμων ο Αθηναίος2 Κίνα7 Κίνημα του Ρομαντισμού2 κινηματογράφος3 Κινηματογράφος και Ιστορία4 Κοινωνία των Εθνών (Κ.τ.Ε.)3 Κολλυβάδες2 Κόμμα Φιλελευθέρων11 Κομμουνισμός29 Κομνηνός Πυρομάγλου2 Κοράνιο2 Κόρινθος6 Κύθηρα1 Κυπριακή Ιστορία46 Κυριάκος Κατσιμάνης14 Κύριλλος Λούκαρις2 Κωνσταντίνος Δεμερτζής1 Κωνσταντίνος Καβάφης3 Κωνσταντίνος Καναρης6 Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή1 Κωνσταντίνος Καραμανλής11 Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο νεώτερος)2 Κωνσταντίνος Λινάρδος18 Κωνσταντίνος Μανιαδάκης6 Κωνσταντίνος Μητσοτάκης4 Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ΄8 Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος8 Κωνσταντίνος Σημίτης4 Κωνσταντίνος Σμολένσκι2 Κωνσταντίνος Τσαλδάρης4 Κωνσταντίνος Φωτιάδης5 Κωνσταντινούπολη41 Κως4 Κώστας Βάρναλης1 Κώστας Περρίκος1 Κωστής Παλαμάς6 ΛΑ.Ο.Σ3 Λαθρομετανάστευση3 Λαικό Κόμμα7 Λαμία2 Λατινική Αμερική1 Λεονίντ Τρότσκι4 Λέσβος3 Λεωνίδας Παρασκευόπουλος1 Λόγιος Ερμής4 Λόρδος Βύρων8 Λουτράκι1 Λύσανδρος1 Μαζική πολιτική προπαγάνδα2 Μακάριος11 Μακεδονία48 Μακεδονικό Ζήτημα32 Μακεδονικός Αγώνας8 Μακεδονομάχοι5 Μάνη2 Μάο Τσε Τουνγκ2 Μαραθώνας3 Μάρκος Βαφειάδης9 Μάρκος Μπότσαρης1 Μάτζικερτ1 Μεγάλη Βρετανία37 Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia)1 Μέγαρο Μαξίμου1 Μέγας Αλέξανδρος8 Μέγας Αλέξανδρος ο Μακεδών2 Μέγας Θεοδόσιος1 Μέγας Κωνσταντίνος1 Μελέτης Βασιλείου1 Μεσαίωνας5 Μέση Ανατολή2 Μεσόγειος2 Μεσολόγγι10 Μεσσήνη Μεσσηνίας12 Μεταπολεμική Ελληνική Ιστορία (1949-1974)43 Μέττερνιχ4 Μίκης Θεοδωράκης3 Μίκης Πρωτοπαπαδάκης8 Μικρά Ασία43 Μιλτιάδης ο Αθηναίος1 Μιλτιάδης Πορφυρογέννης1 Μιχαήλ Ψελλός3 Μνημείο14 Μοροζίνι2 Μουσολίνι12 Μπενιζέλος Ρούφος1 Μυστικές υπηρεσίες5 ναζισμός2 Νάξος2 Ναπολέων Βοναπάρτης2 Ναπολέων Ζέρβας10 Ναυαρίνο2 Ναύπακτος2 Ναύπλιο16 Ναυτική Ιστορία57 Νέα Δημοκρατία10 Νεοκλής Σαρρής1 Νεότουρκοι6 Νικήτας Σταματελόπουλος5 Νικηφόρος Φωκάς1 Νικίας2 Νικόλαος Δημητρακόπουλος1 Νικόλαος Λεωτσάκος3 Νικόλαος Πλαστήρας18 Νικόλαος Πολίτης1 Νικόλαος Στράτος5 Νίκος Ζαχαριάδης17 Νίκος Καζαντζάκης2 Νίκος Μπελογιάννης1 Νίκος Νικολούδης42 Νίτσε1 Ξάνθη1 Ξενοφών3 Οδυσσέας Ανδρούτσος2 Οδυσσέας Ελύτης4 Οδυσσέας Ιάλεμος2 Οδύσσεια7 Οθωμανική Αυτοκρατορία74 Οθωνική περίοδος (1832-1864)14 Οικουμενικό Πατριαρχείο8 Όλα τα άρθρα με χρονολογική σειρά1 ομάδα των "Ιαπώνων"2 Όμηρος22 ομοφυλοφιλία1 Οργανισμός ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.)3 Οργάνωση "Χ"2 Ορθοδοξία32 π. Κύριλλος Κεφαλόπουλος13 ΠΑ. ΣΟ. Κ.25 Παγκόσμιος Ιστορία23 Παλαιών Πατρών Γερμανός2 Παναγής Τσαλδάρης16 Παναγιώτης Δαγκλής1 Παναγιώτης Δεμέστιχας1 Παναγιώτης Κανελλόπουλος15 Πάνος Κορωναίος2 Πάτρα3 Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄5 Παύλος Γύπαρης4 Παύλος Κουντουριώτης14 Παύλος Μελάς2 Παυσανίας1 Παυσανίας Κατσώτας1 Παυσανίας ο περιηγητής1 ΠΕΑΝ2 Πειραιάς6 πειρατεία1 Πεισίστρατος1 Πελοποννησιακός πόλεμος7 Περικλής1 Περικλής Αργυρόπουλος1 Περικλής Γιαννόπουλος5 Περικλής Δεληγιάννης1 Περιοδικά Ιστορίας3 Περσικοί πόλεμοι10 Πετρέλαια στο Αιγαίο2 Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης4 Πέτρος Γαρουφαλιάς1 Πέτρος Μακρής - Στάϊκος5 Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης13 Πλάτων9 Πλούταρχος7 Ποίηση και αισθητική18 Πόλεμος των Μπόερς1 Πολιτικαντισμός εν Ελλάδι14 πολιτική δολοφονία18 Πολιτική Ιστορία17 Πολωνία2 Πόντος7 Πρίγκιπας Ανδρέας2 προπαγάνδα5 πρόσφυγες6 προσωκρατικοί φιλόσοφοι3 Προτεινόμενα3 Πρωτογενείς Ιστορικές πηγές30 πρωτόκολλο Πολίτη-Calfoff1 Πύρρος της Ηπείρου1 Ρήγας Παλαμίδης1 Ρήγας Φερραίος3 ριζοσπάστης1 Ρόδος10 Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία15 Ρώμη8 Ρωμηοσύνη5 Ρωσία23 Ρωσικο κόμμα3 Σάββας Γκαλιμαρίδης2 Σάμος1 Σαντόρε Σανταρόζα2 Σαντορίνη1 ΣΚΑΪ2 Σκάκι1 Σκωτία4 Σόλων3 Σοφοκλής Βενιζέλος3 Σοφοκλής Δούσμανης1 Σπυρίδων Μαρκεζίνης5 Σπυρίδων Τρικούπης3 Σταλινισμός15 Σταυροφορίες6 Σταφιδικό Ζήτημα2 Στέφανος Δραγούμης3 Στέφανος Σαράφης2 Στέφανος Σκουλούδης5 Στέφανος Στεφανόπουλος1 Στράβων5 Στρατής Μυριβίλης2 Στρατιωτική Ιστορία57 Στρατιωτικό καθεστώς Ιωαννίδη3 Στυλιανός Γονατάς7 Στυλιανός Χούτας1 Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότωφ2 Συνθήκη της Λοζάννης9 Συνθήκη των Σεβρών6 συντάξεις1 ΣΥΡΙΖΑ4 Σωκράτης3 Σώματα Ασφαλείας1 Ταγίπ Ερντογάν1 Τάγματα ασφαλείας2 Τείχος του Βερολίνου1 τεκτονισμός1 Τέχνες11 Τεχνολογία8 το παιχνίδι στην Ιστορία6 Τοπική Ιστορία1 Τουρκία20 Τουρκοκρατία (1453-1821)35 Τράπεζα της Ελλάδος5 Τράπεζες1 Τριπολιτσά2 Τσαούς Αντών (Φωστερίδης)1 Ύδρα5 Υποβρύχιο Παπανικολής1 υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ3 Υφαλοκρυπίδα1 Φαίδων Γκιζίκης3 Φαλμεράγιερ6 Φανάρι2 Φασισμός1 Φιλελληνισμός9 Φιλία1 Φιλική Εταιρεία9 Φιλολογικά και άλλα δοκίμια44 Φιλοποίμην2 Φιλορθόδοξη Εταιρεία1 Φιλοσοφία9 Φιλοσοφία της ζωής και της Ιστορίας25 Φλωρεντία1 Φλώρινα4 Φραγκοκρατία8 Φωκίων1 Φωτογραφικό Οδοιπορικό26 Χαλκιδική2 Χαράλαμπος Κατσιμήτρος3 Χαράλαμπος Τσερούλης2 Χαράτσι1 Χαρίλαος Τρικούπης13 Χαρίλαος Φλωράκης2 Χάτι Χουμαγιούν1 Χίτλερ17 Χούντα6 Χρεοκοπία10 Χρηματιστήριο4 χριστιανικό ολοκαύτωμα3 Χριστόδουλος Τσιγάντες1 Χριστούγεννα10 Χρυσόστομος Σμύρνης1 Χωροφυλακή2 Ψαρά3 ψυχολογία2 Ψυχρός Πόλεμος12 CIA4 John Iatrides1 K.K.E.44 KGB4 Mεσσήνη4 Robert Bruce2 Slider3 William Wallas2 Winston Churchil1
Εμφάνιση περισσότερων
"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας