Αδιάψευστα Ιστορικά τεκμήρια για την εβραϊκή καταγωγή του Λένιν εκτίθενται στο μουσείο Κρατικής Ιστορίας της Μόσχας

γράφει η ΝΑΤΑΣΑ ΜΠΑΣΤΕΑ


Για πρώτη φορά οι ρώσοι πολίτες µπορούν να δουν τα ντοκουµέντα που αποδεικνύουν τις φήµες εδώ και πολλά χρόνια ότι ο Βλαντίµιρ Λένιν είχε εβραϊκή καταγωγή. Δεκάδες έγγραφα και φωτογραφίες βρίσκονται πλέον εκτεθειµένα στο Μουσείο Κρατικής Ιστορίας στη Μόσχας – ένα από αυτά είναι µια επιστολή γραµµένη από τη µεγαλύτερη αδελφή του Λένιν, την Αννα Ουλιάνοβα, στην οποία αναφέρεται ότι ο πατέρας της µητέρας τους ήταν ουκρανός Εβραίος που είχε ασπαστεί τον χριστιανισµό προκειµένου να ξεφύγει από την περιοχή όπου ήταν αναγκασµένοι να ζουν όλοι οι Εβραίοι και να έχει πρόσβαση σε ανώτερη µόρφωση. Η περιοχή εκείνη,γνωστή ως Pale of Settlement (όρια εγκατάστασης), αποτελούσε το 20% της τσαρικής Ευρωπαϊκής Ρωσίας και αντιστοιχούσε στις περιοχές που σήµερα αποτελούν τµήµατα της Λιθουανίας, της Λευκορωσίας, της Πολωνίας, της Μολδαβίας, της Ουκρανίας και της Δυτικής Ρωσίας. Ο παππούς του Λένιν ήταν εγκατεστηµένος µε την οικογένειά του εκεί, καθώς ήταν η µοναδική περιοχή όπου, σύµφωνα µε τσαρική απόφαση, µπορούσαν να διαµένουν µόνιµα οι εβραίοι και ως τέτοια διατηρήθηκε ώς την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917.


Σε µια χώρα που επί πολύ καιρό υπήρχε έντονος αντισηµιτισµός, η εβραϊκή κληρονοµιά του Λένιν ήταν κάτι που τελικά απεκρύβη, ακόµα και όταν διαπιστώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ‘30. «Ο παππούς προερχόταν από µια φτωχή εβραϊκή οικογένεια», έγραφε το 1932 η Αννα Ουλιάνοβα στο γράµµα της προς τον Ιωσήφ Στάλιν που διαδέχθηκε τον Λένιν µετά τον θάνατό του το 1924. «Οπως δείχνει το πιστοποιητικό γέννησής του, ήταν γιος του Μωυσή Μπλανκ, από την ουκρανική πόλη Ζιτοµίρ. Ο Βλαντίµιρ Ιλιτς είχε πάντα πολύ καλή γνώµη για τους Εβραίους», πρόσθετε. «Λυπάµαι για το ότι η καταγωγή µας – για την οποία είχα υποψίες – δεν επιβεβαιώθηκε όσο εκείνος ζούσε». Πολλοί ήταν οι Εβραίοι στο κίνηµα των µπολσεβίκων που προσπάθησαν να αντιταχθούν στον αντισηµιτισµό της τσαρικής Ρωσίας και ορισµένοι εξ αυτών βρέθηκαν στην ηγεσία του κόµµατος µετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, µε πιο γνωστό τον Λέοντα Τρότσκι, το πραγµατικό όνοµα του οποίου ήταν Μπρονστάιν. Ο Λένιν, που είχε γεννηθεί ως Βλαντίµιρ Ιλιτς Ουλιάνοφ το 1870, αναφερόταν στον εαυτό του ως Ρώσο – Λένιν ήταν το αγωνιστικό ψευδώνυµο που απέκτησε το 1901 όταν βρισκόταν εξορία στη Σιβηρία κοντά στον ποταµό Λένα.

Η ΟΥΛΙΑΝΟΒΑ ζήτησε από τον Στάλιν να γνωστοποιήσει την εβραϊκή καταγωγή του αδελφού της για να συµβάλει στον περιορισµό του αντισηµιτισµού. «Θα ήταν λάθος να το κρύψουµε από τις µάζες», του έγραψε, όµως ο Στάλιν αρνήθηκε και της έδωσε εντολή να µην αποκαλύψει ποτέ το γράµµα αυτό, σύµφωνα µε την επιµελήτρια της έκθεσης Τατιάνα Κολοσκόβα. Η επίσηµη βιογραφία του Λένιν, που γράφτηκε από την ανιψιά του Ολγα Ουλιάνοβα, ανέφερε ότι η οικογένειά του είχε µόνο ρωσικές, γερµανικές και σουηδικές ρίζες. Η επιστολή της αδελφής του Λένιν ήρθε στα χέρια ρώσων ιστορικών στις αρχές του ‘90 αλλά η αυθεντικότητά της αµφισβητήθηκε έντονα.

Η έκθεση στο µουσείο της Κόκκινης Πλατείας, κοντά στο Μαυσωλείο όπου βρίσκεται ακόµα η σορός του Λένιν, αποκαλύπτει ότι ο ηγέτης της Οκτωβριανής Επανάστασης ήταν σε τόσο άσχηµη κατάσταση µετά το εγκεφαλικό που είχε υποστεί το 1922 ώστε είχε ζητήσει από τον Στάλιν να του φέρει δηλητήριο. «Δεν επέλεξε τυχαία τον Στάλιν για να του ζητήσει κάτι τέτοιο», έγραψε στο ηµερολόγιό της το 1922 η νεώτερη αδελφή του Μαρία. «Ηξερε ότι ο σύντροφος Στάλιν ήταν πιστός µπολσεβίκος, ευθύς και χωρίς συναισθηµατισµούς. Ποιος άλλος θα τολµούσε να βοηθήσει τον Λένιν να πεθάνει;». Η επιστολή αναφέρει ότι στην αρχή ο Στάλιν υποσχέθηκε να βοηθήσει, όµως άλλα µέλη του Πολιτικού Γραφείου τον απέτρεψαν.

πηγή

www.tanea.gr

Σχόλια

  1. ΦΙΛΕ

    Aν η επιστολη αμφισβητειται τοτε τα στοιχεια δεν μπορει να χαρακτηριζονται αδιαψευστα.

    ΘΕΡΣΙΤΗΣ

    γεια σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας