Το Γενικό Επιτελείο της Μικρασιατική Στρατιάς σε απρόσμενο κίνδυνο από επίθεση του Κεμάλ (Αύγουστος 1921)

(ένα ενδιαφέρον γεγονός που δεν γνώριζα και μας αποκαλύπτει ο φίλος "αίολος")

Από τις 12 Αυγούστου 1921 το τουρκικό ιππικό δημιούργησε ένα απερίγραπτο κίνδυνο διακόπτοντας τις μεταφορές με την κατάληψη στις 14/8/1921 του χώρου από το Μπαλικνταμί έως και το Ουζούνμπεη. Στο Μπαλικνταμί επί τρεις ημέρες έμειναν φορτωμένα με πυρομαχικά τα μεταφορικά μη τολμώντας να διέλθουν την γέφυρα. Το βράδυ της 16/8/1921 η Στρατιά έστειλε τον διευθυντή του 4ου ΕΓ Γ Σπυρίδωνος για να ηγηθεί μιας φάλαγγα από 120 αυτοκίνητα με πυρομαχικά και εφόδια.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο διάδοχος Γεώργιος και μετέπειτα βασιλιάς Γεώργιος Β', το έτος 1917.

Στις 17/8/1921 και αφού είχαν διανύσει το κομβόι 20 χιλιόμετρα προσβλήθηκαν από εχθρικό ιππικό, κατάφεραν να φτάσουν στο Ουζούνμπεη 70 φορτηγά , στο Μπαλικνταμί επέστρεψαν κατεστραμμένα 40 και 10 εγκαταλειφτήκαν και καταστράφηκαν από τον εχθρό, για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση το Γ'  Σώμα στρατού άνοιξε άλλο δρόμο εφοδιασμού. Ο στρατός εφοδιαζόταν με μέτρο, οι στρατιώτες μας ζουν με βραστό σιτάρι και κρέας, το Β Σώμα στρατού δεν πήρε ψωμί από 13 έως 24 Αυγούστου και στις 24/8/1921 κάθε άντρας πήρε 75 δράμια και αυτό κράτησε μέχρι τις 29/8/1921 Και όμως αυτός ο στρατός άντεχε και νικούσε.


ΠΑΡ ΟΛΙΓΟ Η ΣΥΜΦΟΡΑ


Τις επιχειρήσεις αυτές διηύθυνε προσωπικά ο Κεμάλ, το ιππικό του πλευροκοπούσε τις ελληνικές δυνάμεις, σε μια τέτοια διείσδυση η 5η ομάδα αναγνωρίσεως προσέβαλε εφοδιοπομπή και πήρε 200 γκαμήλες, στο Ουζούνμπεη είχε εγκατασταθεί το Ελληνικό στρατηγείο και αεροπορικός σταθμός αλλά όχι και αεροδρόμιο, τα αεροπλάνα χαμήλωναν και έριχναν ερματισμένους φακέλους πληροφοριών στο Επιτελείο.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Έλληνες στρατιώτες στο Μικρασιατικό μέτωπο.

Το στρατηγείο ήταν έτοιμο να εγκατασταθεί στο Κορτ Ταχαζίρ και ενώ ήταν έτοιμο να ξεκινήσει εκδηλώθηκε εχθρική επίθεση, έτσι το πρωί της 14ης Αυγούστου μια μεραρχία ιππικού με διοικητή τον Φαχρεντίν, χτύπησαν το χωριό που το προστάτευε ένα τάγμα του Ελληνικού στρατού. Στο χωριό Ουζούνμπεη υπήρχαν και δύο χειρουργείο με νοσοκόμες από κυρίες των Αθηνών μεταξύ των οποίων και η γυναίκα του στρατηγού Τρικούπη.

Ο Παπούλας ψύχραιμος πραγματικά ανδρείος και τολμηρότατος αντιμετώπιζε την επίθεση αλλά και ο Διάδοχος Γεώργιος (κατά διήγηση του Παπούλα ) βημάτιζε σα να μη συνέβαινε τίποτα, στην μάχη αυτή έλαβε μέρος και ο Διάδοχος Γεώργιος που πολεμούσε όρθιος ενώ οι σφαίρες σφύριζαν γύρω του, κάποια στιγμή τον τράβηξε πρηνηδόν ο Αρχιστράτηγος Παπούλας, διατάζοντας τον να καλυφθεί με ύφος έντονο. Ο Γεώργιος στην μάχη αυτή έδειξε ότι ήταν άνδρας γενναίος και ήταν άξιος αξιωματικός. Όλη η ηγεσία της επιχείρησης στον Σαγγάριο ήταν εκεί μαζεμένη και πολέμησαν όλοι μαζί με τον Διάδοχο, στρατιώτες, αξιωματικοί και βοηθητικοί (γραφιάδες, ημιονηγοί κλπ) ακόμα και τραυματίες και κατάφεραν να συγκρατήσουν την επίθεση των τούρκων.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Κεμαλικοί αξιωματικοί.

Κάποια στιγμή ο Στρατηγός Φαχρεντίν πήρε επείγουσα διαταγή για να συμμετάσχει στην μάχη του καλέ Γκρότο και αποσύρθηκε προς νότο, κρίνοντας άσκοπη την εξόντωση του τάγματος. Η Διοίκησις της Στρατιάς αιφνιδιασθείσα και μη γνωρίζοντας την έκταση της επιθέσεως, διέταξε την απογείωση αεροπλάνων και την εκκένωση του χωριού και την καταστροφή των υλικών που δεν μπορούσαν να μεταφέρουν. Έτσι το στρατηγείο μετά από αυτή την μάχη έφυγε από το Ουζούνμπεη και πήγε στην έδρα του 1ου Σώματος Στρατού, το νοσοκομείο έμεινε αφρούρητο και 2.000 τραυματίες έμειναν χωρίς περίθαλψη και φαγητό.
Όταν αργότερα ο Φεχρεντίν ξαναπεράσε από το χωριό Ουζούνμπεη, θα μάθει ότι κατά την επίθεσή του στο χωριό αυτό ήταν όλη η ηγεσία του Ελληνικού στρατού, ψιθύρισε μελαγχολικά : «Κισμέτ».

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

- ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΌΣ ΑΓΩΝΑΣ 1919-1922, εκδόσεις ΠΕΛΑΣΓΟΣ, του Κ Χατζηαντωνίου έκδοση Β

- Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ, εκδόσεις ΠΕΛΛΑ τόμος Β

- ΕΠΙΤΟΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΙΣ Μ ΑΣΙΑΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ 1919-1922, Αθήνα 1967, εκδόσεις ΔΙΣ

http://igaiolos.blogspot.com

Σχόλια

  1. ο αιολος ειναι αξιολογος αλλα πρεπει να τον διαβαζουμε με προσοχη, με δεδομενο το αντιβασιλικο και αντιδεξιο του μενος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνω με τον προηγουμενο.Οποτε ετυχε να διαβασω κατι απο το μπλογκ του συγκεκριμενου, παντα αγιο το κεντρο ( και η αριστερα, κατα τα αλλα θιγονται αμα τους ελεγαν συνοδοιπορους) και παντα λαθος ο βασιλιας, το λαικο κομμα, η ΕΡΕ κλπ.Τετοιες γραφικοτητες, το αντιθετο πετυχαινουν και σιγουρα δεν προσφερουν στην ιστορικη μελετη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το κείμενο μπορεί να φανεί φιλοβασιλικό....
    Θα έλεγα ότι θα πρέπει να αποδίδουμε την ιστορική αλήθεια κατά το δυνατόν, όλοι έχουμε τις τοποθετήσεις μας, αν πρέπει να κρίνω τον εαυτό μου ναι έχω κάποια αντιβασιλική και φιλοβενιζελική προκατάληψη, κατά τα άλλα ούτε δεξιά ουτε αριστερά ΠΙΑ πατριωτική θα έλεγα τοποθέτηση.

    Να είστε καλά και ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. φιλε αιολε σε εκτιμουμε και σε σεβομαστε(ειμαι αυτος που αφησε το πρωτο σχολιο), απλα εχω την εντυπωση οτι πρεπει να χρησιμοποιεις με περισσοτερη προσοχη πηγες τυπου Λιναρδατος(τον οποιο χρησιμοποιεις αρκετα συχνα)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. για τον αίολο τα έχουμε πει και στο παρελθόν.

    είναι η δεύτερη αναδημοσίευση από ένα γεγονός που ακριβώς δείχνει ότι δεν είναι απλά ένας στείρος φιλοβενιζελικός απολογητής, αλλά μπορεί να δει και από την άλλη πλευρά του λόφου.

    Σε ένα ιστολόγιο με ιστορικά θέματα οι αξιόλογοι ιστοριοδίφες μπλόγγερς όπως ο αίολος, ο ακρίτας, ο εχέδωρος, ο ίων ρωμανός, ο κρατύλος, λόγιος ερμής η ο αρχαιοπτέρυξ δεν θα μπορούσαν να λείπουν, ακόμη και αν έχω διαφορές με τις προσεγγίσεις τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας