Οι διπλωματικές προτάσεις της Κομμουνιστικής Ρωσίας για στήριξη των Βουλγαρικών εδαφικών διεκδικήσεων εις βάρος της εμπολέμου Ελλάδος (25 Νοεμβρίου 1940)
Η υπογραφή του Γερμανο- Σοβιετικού συμφώνου μη επίθεσης Ρίμπεντροπ - Μολότοφ |
Η πρώτη σχετική Ρωσική προσπάθεια έγινε τον Σεπτέμβριο του 1939, με μια πρόταση για σύμφωνο αλληλοβοήθειας που όμως απέρριψε ασυζητητί η φιλοαγγλική Βουλγαρική κυβέρνηση. Στις 25 Νοεμβρίου του 1940, οι κομμουνιστές επανέλαβαν τις προτάσεις τους χρησιμοποιώντας ως μοχλό πίεσης το Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας. Για να δελεάσει την Βουλγαρική ηγεσία αποφάσισε στις προτάσεις που έκανε να υποσχεθεί ενεργή υποστήριξη για τις εδαφικές Βουλγαρικές διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδος και της Τουρκίας τις οποίες χαρακτήριζε "δίκαιες". Οι προτάσεις αυτές καταγράφονται στο πρωτότυπο μήνυμα που βρέθηκε στα αρχεία της Κομμουνιστικής Διεθνούς, μύνημα που υπογράφεται από τον ασυρματιστή του Δημητρώφ, του περίφημου Βούλγαρου γενικού γραμματέα της Κομμουνιστικής Διεθνούς, και είχε παραλήπτη το ΚΚΒ.
Το μήνυμα είχε το εξής περιεχόμενο:
"Σήμερα η Σοβιετική κυβέρνηση απηύθυνε στην κυβέρνηση της Βουλγαρίας συγκεκριμένη πρόταση για την σύναψη συμφώνου αλληλοβοήθειας. Η Σοβιετική κυβέρνηση θεωρεί ότι η προστασία της Βουλγαρίας και της Σοβιετικής Ένωσης από την πλευρά της Μαύρης Θάλασσας και των Στενών και η διατήρηση της ειρήνης αποτελούν κοινό ζωτικό συμφέρον και των δύο χωρών και απαιτούν τις κοινές τους προσπάθειες. Η Σοβιετική Ένωση αναλαμβάνει την υποχρέωση να υποστηρίξει τις δίκαιες εδαφικές απαιτήσεις της Βουλγαρίας, ιδίως την επιστροφή της περιοχής της Ανδριανουπόλεως στην γραμμή Αίνου-Μηδείας, της Δυτικής Θράκης με τις πόλεις Δεδέαγατς (Αλεξανδρούπολη),Το ΚΚΒ στήριξε με πάθος την προσπάθεια προσέγγισης, αλλά από υπερβάλλοντα ζήλο, τα στελέχη του διένειμαν προκηρύξεις με το περιεχόμενο της Ρωσικής πρότασης εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τους Ρώσους κομμουνιστές. Η πρόταση απορρίφθηκε από την Βουλγαρική κυβέρνηση 5 μέρες μετά. Το παραπάνω μήνυμα αφ΄ενός αποκαλύπτει πλήρως την ιμπεριαλιστική ανήθικη πολιτική που ασκούσε η Ρωσική κομμουνιστική ηγεσία τάζοντας Ελληνικά εδάφη την στιγμή που η Ελλάδα έδινε τον υπέρ πάντων Αγώνα κατά των Ιταλών στην Ήπειρο, αφ΄ετέρου αποδεικνύει περίτρανα ότι τα κομμουνιστικά κόμματα σε κάθε χώρα
Δράμα, Καβάλα, όπως και να παράσχει στην Βουλγαρία παντός είδους βοήθεια.
Βασιλιάς Βόρις ΙΙΙ
Η πρόταση αυτή επιδόθηκε σήμερα στον βασιλιά Βόρι και στον Φίλοφ.
Λάβετε τα πλέον επείγοντα και δραστικά μέτρα, ώστε η πρόταση αυτή να γίνει ευρύτερα γνωστή στο κοινοβούλιο και έξω από αυτό, στον τύπο και στις μάζες.Κινητοποιήστε για τον σκοπό αυτό τους βουλευτές μας, εκτυλίξτε την πιο δραστήρια εκστρατεία σε ολόκληρη την χώρα υπέρ αυτής της πρότασης και της άνευ όρων αποδοχής της. Κρίνονται οι τύχες του Βουλγαρικού λαού για πολλά χρόνια..."
Ο Βασιλιάς Βόρις ΙΙΙ χαιρετά Βούλγαρους αγρότες |
Ι. Β. Δ.
Πηγή
Έγγραφο ΡΚΑ, απ 495, κ 184, εξερχόμενα 1940, θ 11, φλ. 125-126
Γρηγόρης Φαράκος, Σχέσεις ΚΚΕ και Διεθνούς Κομμουνιστικού Κέντρου, εκδόσεις "Ελληνικά γράμματα"
Πολύ καλή αποκάλυψη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύγε.!!!
σε ευχαριστώ. Το βρήκα εντελώς τυχαία, ενώ στις γενικές ιστορίες για τις διεθνείς διπλωματικές σχέσεις της εποχής δεν αναφέρεται ΠΟΥΘΕΝΑ!!
ΑπάντησηΔιαγραφή