Ο εμπρησμός της εβραϊκής συνοικίας του Κάμπελ στην Θεσσαλονίκη (29 Ιουνίου 1931)

Μετά την (απρόσμενη για πολλούς) απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης στις 26 Οκτωβρίου 1912, η Βενιζελική πολιτική απέναντι στην πολυπληθή Εβραϊκή κοινότητα των Σεραφαδιτών, διαπνεόταν από ανεκτικότητα και διαλλακτικότητα. Ταυτόχρονα όμως η Ελληνική Πολιτεία κατήργησε όλα τα παλαιά προνόμια που απολάμβαναν τα μέλη της επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι Εβραίοι αντιμετώπισαν με καχυποψία και (αρχικώς όχι εμφανή) δυσαρέσκεια την κατάργηση των Οθωμανικών Αρχών και συνακόλουθα και των προνομίων τους που ήταν κατοχυρωμένα από τις αρχές του 15ου αιώνα. Ο ίδιος ο Βενιζέλος συναντήθηκε με τους αντιπροσώπους της κοινότητας και τους διαβεβαίωσε για τις καλές του προθέσεις απέναντι τους. Ταυτόχρονα όμως κατήργησε όλα τα προνόμια τους, καθώς υπογράμμισε πως αυτά ήταν απαράδεκτα σε μια Δυτική κοινωνία ισότητας και ισονομίας όπως η Ελληνική.
Μετά την μεγάλη πυρκαγιά του 1917 που μετέτρεψε σε στάχτη το κέντρο της πόλης που το κατοικούσαν κυρίως Εβραίοι, ο νέος σχεδιασμός της, μοιραία απομάκρυνε τα φτωχότερα τμήματα του Εβραϊκού πληθυσμού προς τα προάστια, κάτι που ενθάρρυνε ο ίδιος ο Βενιζέλος, καθώς θεώρησε πως έτσι θα αποκτούσαν οι Έλληνες τον έλεγχο της πόλης.

Η επιδείνωση των σχέσεων των δύο πλευρών προήλθε από την μαζική υπερψήφιση των αντιβενιζελικών συνδυασμών από τους Εβραίους της πόλης στις κρίσιμες εκλογές του Νοεμβρίου του 1920. Η ψήφος αυτή ίσως να μην έκρινε το τελικό αποτέλεσμα, αλλά ήταν τόσο μαζική που ήταν ξεκάθαρο πως αποτελούσε μια κοινοτική Εβραϊκή επιλογή κατά του Βενιζέλου. Όταν οι βενιζελικοί επανήλθαν στην εξουσία μετά την "επανάσταση" του 1922, ο πολιτικός σύμβουλος του Πλαστήρα και της "επανάστασης" Γεώργιος Παπανδρέου συνέταξε ένα νέο εκλογικό σύστημα κατά το οποίο η Εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης ψήφιζε με χωριστούς εκλογικούς καταλόγους των οποίων τα αποτελέσματα δεν λαμβάνονταν υπ΄όψιν στο τελικό άθροισμα, ενώ οι εκπρόσωποί τους δεν υπολογίζονταν στους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς που θα προέκυπταν.

εβραίοι ενεχυροδανειστές
Εβραίος χαμάλης
Η πολιτική αυτή γκετοποίηση συνεχίστηκε και στις εκλογές του 1928  στις οποίες ο Ελευθέριος Βενιζέλος θριάμβευσε ακόμη και ανάμεσα στον Εβραϊκό πληθυσμό, λόγω της γενικότερης δυναμικής που απολάμβανε στην συγκεκριμένη συγκυρία η υποψηφιότητα του. Ο ίδιος ερωτώμενος για την διατήρηση του ίδιου εκλογικού καθεστώτος στις εκλογές αυτές εις βάρος των Εβραίων δήλωσε ότι…"έχω καθήκον να είπω εις την Ισραηλιτικήν κοινότητα της Θεσσαλονίκης, την οποίαν εκτιμώ μεγάλως καί την οποίαν θεωρώ έν λαμπρόν στοιχείον προόδου της βορείου Ελλάδος, να της είπω ότι μέχρι της στιγμής κατά την οποίαν θα αισθανθή εαυτήν Ελληνικήν ψυχικώς – δεν ομιλώ διά το θρήσκευμα – μέχρι της στιγμής κατά την οποίαν θα κρίνω, ότι συμφέρον ιδικόν των είναι να φροντίζουν όπως εις τα σχολεία των διδάσκεται επαρκώς η Ελληνική γλώσσα, μέχρι της στιγμής κατά την οποίαν θα κάμνωσι συνδυασμούς υπό τον τίτλον του Ισραηλίτου ή του Σιωνιστού, θα γνωρίζουν ότι το Κράτος έχει το δικαίωμα, να τους δώση τα πολιτικά δικαιώματα εις χωριστούς συλλόγους αμυνόμενον κατά ενδεχομένης καταχρήσεως [!] της ψήφου". Η Ελληνική Πολιτεία προσπάθησε επίμονα μέσω της Παιδείας και των σχολείων να "εξελληνίσει" τα παιδιά των Εβραϊκών οικογενειών, με πενιχρά όμως αποτελέσματα.

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, ο Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής έκανε μια σειρά από φιλικές δηλώσεις προς την Εβραϊκή κοινότητα αποδοκιμάζοντας τον αντισημιτισμό των τοπικών Βενιζελικών εφημερίδων της Θεσσαλονίκης, αλλά πολλοί άλλοι Βενιζελικοί αξιωματούχοι εξέφραζαν την εχθρότητά τους ανοιχτά στηρίζοντας μια σειρά από εθνικιστικούς πολιτικούς συλλόγους με αντισημιτικό προσανατολισμό που ιδρύθηκαν στην πόλη (ο κορυφαίος ήταν η πασίγνωση ΕΕΕ). Την οργάνωση αυτή στήριξε πολιτικά τόσο ο Γενικός Διοικητής Μακεδονίας Στυλιανός Γονατάς όσο και ο υπουργός Πρόνοιας Λεωνίδας Ιασωνίδης κορυφαίος πολιτικός εκπρόσωπος των προσφύγων της Θεσσαλονίκης εκείνη την εποχή. Η ένταση μεταξύ Ελλήνων (κυρίως των προσφύγων) και των Εβραίων στην Θεσσαλονίκη ξεκίνησε να κλιμακώνεται ήδη από το 1929 με εμπρηστικά άρθρα των εφημερίδων που αντιπροσώπευαν τις δύο πλευρές, με την πρώτη δημοσίευση μετάφρασης στα Ελληνικά των Πρωτοκόλλων των Σοφών της Σιών και με καθημερινά μικροεπεισόδια στους δρόμους της πόλης.

Η κορυφαία πράξη αντιεβραικής βίας στην Θεσσαλονίκη (και μοναδική τέτοιου μεγέθους στην σύγχρονη ελληνική Ιστορία) υπήρξε ο εμπρησμός της Εβραϊκής συνοικίας του Κάμπελ στις 29 Ιουνίου του 1931. Μετά την ίδρυση από τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης του αθλητικού συλλόγου Μακάμπι και από μια σειρά εμπρηστικών δημοσιευμάτων Βενιζελικών εφημερίδων (κυρίως από την Βενιζελική εφημερίδα "Μακεδονία")κατά των Εβραίων που κατηγορούνταν ως συμμετέχοντες σε διαπραγματεύσεις με Βούλγαρους για την αυτονόμηση της Μακεδονίας, υπήρχε ένα τεταμένο κλίμα στην πόλη. Αρχικώς, μια ομάδα προσφύγων από την Καλαμαριά επιτέθηκε σε Εβραϊκό καφενείο στο Κάμπελ. Ακολούθησε ο σοβαρός τραυματισμός δύο Ελλήνων αεροπόρων από μια ομάδα πολιτών ( Εβραίων σύμφωνα με την εφημερίδα "Μακεδονία" και τον αστυνομικό διευθυντή της πόλης Καλοχριστιανάκη) η οποία τους επιτέθηκε με λοστούς και μαχαίρια.

Το νέο αυτό διαδόθηκε ταχύτατα στους προσφυγικούς συνοικισμούς της πόλης και εξερέθισε περαιτέρω την κατάσταση. Αρχικώς κινήθηκαν κατά του Κάμπελ έφεδροι στρατιώτες από τους όρχους της αεροπορίας, που εμποδίστηκαν επιτυχώς από την αστυνομία. Αργότερα ένα πλήθος 2.000 Ελλήνων (ανάμεσα τους και στελέχη της ΕΕΕ) προερχόμενο κυρίως
Λεωνίδας Ιασωνίδης
από τις προσφυγικές συνοικίες της Τούμπας και της Καλαμαριάς ξεχύθηκαν στην Εβραϊκή συνοικία Κάμπελ βάζοντας φωτιά στα μαγαζιά και στα σπίτια της και προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές. Στην συνοικία αυτή κατοικούσαν κυρίως οι φτωχοί Εβραίοι, πολλοί εκ των οποίων έπεσαν θύματα μαζικών ξυλοδαρμών. Η κυβέρνηση και ο Βενιζέλος καταδίκασαν τα γεγονότα και υποσχέθηκαν αποζημίωση, που όμως δεν καταβλήθηκε. Ως υπεύθυνοι για την πράξη αυτή θεωρήθηκαν από τις Αρχές οι αρχηγοί της οργάνωσης ΕΕΕ και ο διευθυντής της εφημερίδας "Μακεδονία", αλλά στην δίκη  που ακολούθησε, αθωώθηκαν όλοι.

Η Εβραϊκή κοινότητα απογοητεύθηκε πλήρως από την Βενιζελική πολιτική διακρίσεων απεναντί της και την υπόθαλψη των εθνικιστικών οργανώσεων και καταψήφισε μαζικά τον Βενιζελισμό στις εκλογές του 1932 στηρίζοντας τους Λαϊκούς του Τσαλδάρη. Ο Βενιζέλος ερμήνευσε την πολιτική αυτή ενέργεια ως "εχθρική πράξη κατά της μισής Ελλάδας". Σε άλλες δηλώσεις του σε δημοσιογράφο της Jewish Post το 1934 ο Βενιζέλος ανέφερε ότι "...οι Έλληνες δεν θέλουν οι Εβραίοι να επηρεάζουν την Ελληνική πολιτική...Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης ακολουθούν εθνική Εβραϊκή πολιτική. Δεν είναι Έλληνες και δεν νιώθουν Έλληνες. Επομένως δεν πρέπει να ανακατεύονται στις Ελληνικές υποθέσεις".

Και συνέχισε "...Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης δεν είναι Έλληνες πατριώτες αλλά Εβραίοι πατριώτες. Αισθάνονται πιο κοντά στους Τούρκους παρά σε εμάς. Δεν θα επιτρέψω στους Εβραίους να επηρεάζουν την Ελληνική πολιτική".  

Να σημειωθεί ότι τόσο οι αντιβενιζελικοί του Τσαλδάρη, όσο και οι Μεταξάς και Βασιλιάς Γεώργιος Β μετά την Παλινόρθωση του Στέμματος, ευνόησαν τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης καταργώντας τους χωριστούς εκλογικούς καταλόγους, ακολουθώντας μια γενικότερη φιλική πολιτική απέναντι τους και διαλύοντας την εθνικιστική οργάνωση ΕΕΕ (τα μέλη της ήταν γνωστά και με την ονομασία "χαλυβδόκρανοι"). Στην δικτατορία του Μεταξά εξομαλύνθηκαν πλήρως οι διακοινοτικές σχέσεις στην Θεσσαλονίκη, ενώ ο ίδιος ο Βασιλιάς Γεώργιος Β΄  πέρασε από την συναγωγή Μπεν Σαούλ όταν επισκέφθηκε επίσημα στην Θεσσαλονίκη.

Ι. Β. Δ.

Πηγή

Mark Mazower, Θεσσαλονίκη πόλη των φαντασμάτων, εκδόσεις Αλεξάνδρεια

εφημερίδα "Μακεδονία"

Σχόλια

 1. Κατα τα αλλα, σου λενε για Μπενι Σελον, ο Μπαρμπης κλπ γραφικοι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μια φορα εβραιουπολη την ελεγε την θεσ/νικη ο "εθναρχης" στους βαλκανικους, και σε αυτο δεν φταιει ο Μπαρμπης...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εδώ φαίνεται ένας γενικότερος τρόπος με την οποίο "ξηγιόταν" πολύ βενιζελικοί (ναι ναι και από την άλλη πλευρά είχαμε ακρότητες αλλά η άλλη πλευρά καταδικάστηκε και καταδικάζεται καθημερινά δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι άλλο,ας πούμε και τα των βενιζελικών τώρα).
  Τέτοιες συμπεριφορές δεν μας τιμάνε!
  Είναι βέβαια γεγονός ότι οι Εβραίοι δεν ένιωθαν και δεν ήταν Έλληνες και δεν μπορείς φυσικά να απαιτήσεις κάτι τέτοιο από αυτό!Το μόνο που μπορείς να απαιτήσεις είναι ως Έλληνες πολίτες να είναι αναγκαστικά νομιμόφρονες χωρίς καμία παρέκκλιση!
  Είναι ακόμα γεγονός ότι οι περισσότεροι Σεφαραδίτες Εβραίοι προτιμούσαν σαφώς το στάτους κβο της Οθωμανικής να παραμείνει ή την πόλη να καταλάβει η Βουλγαρία ή η Σερβία!Αλλά αυτό δεν δικαιολογεί ακρότητες!
  Τελευταία γίνεται βέβαια μια προσπάθεια σε αριστερούς ως επί το πλείστον κύκλους και σε κάποια εβραϊκά ιστολόγια να δειχθεί ότι η "απολύτως εβραϊκή Θεσσαλονίκη" ήταν ένας παράδεισος,μια εβραϊκή Ντίσνεϋλαντ!Πράγμα που σαφώς και δεν ισχύει και ειδικά σε ότι έχει να κάνει με το ελληνικό στοιχείο της πόλης!Και ότι μετά ήρθαν από τον ουρανό οι κακοί Έλληνες και κατέστρεψαν οι απολίτιστοι τα πάντα!Θα είχε ενδιαφέρον να μελετηθούν και άλλες πτυχές της ιστορίας της πόλης από το 1502 μέχρι την απελευθέρωσή της που να δείχνουν ποιες ήταν οι σχέσεις των Ελλήνων/Χριστιανών με τους Εβραίους,πολλά ακούγονται αλλά θα θελα να γίνει περισσότερη τεκμηρίωση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. επειδη ειμαι αυτος που εκανε το πρωτο σχολιο, εχω να πω το εξης στον φιλο που μου απαντησε
  Δεν ειμαι κανας βενιζελολαγνος, απλα κραζω κατι ελεεινα λιβελογραφηματα τυπου "Ελευθεριος Βενιζελος, Εθναρχης η Εθνικος Ολετηρας?", του γραφικου προπαγανδιστη, Μπαρμπη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Η παραπάνω ανάρτηση είναι ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ και ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΗΜΑ που ελάχιστη σχέση έχει με την πραγματικότητα των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη.
  Καλό είναι να μαθαίνουμε και την άλλη πλευρά...έξω από τις Εβραϊκές πηγές.
  Οι Εβραίοι έχουν ένα θεματάκι με την αλήθεια και με το δίκαιο που γίνεται αισθητό εδώ και πάρα πολλά χρόνια και ΠΡΙΝ από τον Β' ΠΠ.
  Τις μέρες που πέθανε ο Αλέξης Γρηγορόπουλος στην Αθήνα ... οι Ισραηλινοί σκότωσαν στη Γάζα πάνω από 250 μωρά με βομβαρδισμούς. Ήταν ΑΚΡΙΒΩΣ 15 μέρες μετά τον θάνατο ΕΝΟΣ Αλέξη. Κι όμως φρόντισαν να ΜΗΝ μάθουμε τίποτα, να ΜΗΝ γίνει ποτέ πρωτοσέλιδο.
  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=2172857

  Οι Εβραίοι ... δεν εξελληνίστηκαν βίαια...διότι ήταν ΠΑΝΤΑ μία πανίσχυρη κοινότητα, αφού ήλεγχε το χρήμα και τον χρυσό. Και είναι ΒΛΑΚΩΔΕΣ ... να μιλάει κανείς για βίαιο εξελληνισμό μίας καθαρά ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ και χρηματοπιστωτικής κοινότητας. ΠΩΣ θα πουλούσαν οι έμποροι τα εμπορεύματά τους σε μία Θεσσαλονίκη γεμάτη πρόσφυγες από το 1922 και μετά αν ΔΕΝ ήξεραν άψογα Ελληνικά;
  Κι ενώ θα βρείτε πολλούς Έλληνες που διατηρούν ακόμα το αξάν των προπαππούδων τους από το χωριό, δεν θα βρείτε Εβραίους με αξάν ούτε πριν το Β' ΠΠ. Αυτό και για λόγους αυτοπροστασίας από τους φανατικούς αντισημίτες αλλά κυρίως για χρηστικούς και οικονομικούς λόγους.
  Τέλος...οι Εβραίοι όπως και οι Έλληνες επιθυμούν να μορφώνονται και στην Θεσσαλονίκη μετά το 1912 ... ΜΟΝΟ Ελληνικά μπορούσαν να μορφωθούν και φυσικά παρέα με τους Έλληνες.

  Τα περί φτωχών Εβραίων ... ας τα πούνε σε κάποιους που ΔΕΝ δεν μένουν Θεσσαλονίκη. ΟΛΕΣ οι βίλες στη Θεσσαλονίκη και τα καλύτερα οικόπεδα ήταν κατοικίες Εβραίων.
  Όλα τα καταστήματα του παλαιού κέντρου επίσης ήταν δικά τους καταστήματα.
  Σήμερα οι περισσότεροι κάνουν τις δουλειές τους πίσω από γενικόλογα ονόματα εταιριών κρύβοντας όσο μπορούν το Εβραικό τους επίθετο καθώς οι Έλληνες είναι αντισημίτες, όχι λόγω δικού τους φασισμού, αλλά λόγω του φασισμού των Εβραίων στην Παλαιστίνη.
  ΠΑΓΙΑ τακτική των Εβραίων είναι η συσπείρωση και η ενδυνάμωση των δικών τους επιχειρήσεων. Οι Θεσσαλονικείς ξέρουν καλά την τεχνική των Εβραίων να βγάζουν από την πιάτσα επιχειρηματίες για να μονοπωλούν και να έχουν υπερκέρδη λόγω των μονοπωλίων.

  Τέλος η οργάνωση ΕΕΕ διαλύθηκε το 1944 μετά από μία δολοφονία που πέτυχαν κομμουνιστές και ως γνωστό ΚΑΙ ΤΟ ΚΚΕ στην Ελλάδα ιδρύθηκε κατ' εξοχήν από "βίαια" εξελληνισμένους Εβραίους το 1918 και σε ΑΨΟΓΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ...

  Τα ιδρυτικά τους μανιφέστα ... εδώ http://www.knossopolis.gr/2010-09-08-21-43-18/201-2010-10-04-19-13-42.html

  και για το τι ελέγχουν σήμερα οι Εβραίοι από όσα ακούμε και βλέπουμε ... το καταγράφουν οι ίδιοι σε άρθρο των Los Angeles Times
  http://articles.latimes.com/2008/dec/19/opinion/oe-stein19

  Και δείτε τι παθαίνει κανείς ... εάν τολμήσει ακόμα και να αστειευτεί για τους Εβραίους...
  http://macedonia-greece.blogspot.com/2010/10/cnn.html

  Τέλος ψάξτε την καταγωγή των κερδοσκόπων που στοιχημάτισαν και ΕΠΙΔΙΩΞΑΝ με κάθε τρόπο την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ και μετά να ξαναμιλήσουμε...
  4 στους 5 ήταν Εβραίοι όπως και ο Στρος-Καν (Strauss-Kahn)
  http://macedonia-greece.blogspot.com/2010/02/blog-post_28.html

  Η Θεσσαλονίκη λόγω των Εβραίων ήταν όντως μία πλούσια πόλη εξαιτίας του πλούτου των Εβραίων.
  Φτωχούς Εβραίους δεν είχε εντοπίσει ΟΥΤΕ ο παππούς μου στη Θεσσαλονίκη του 1940.
  Κι αυτός είναι ο λόγος που σήμερα στην πόλη που ζουν μερικές χιλιάδες Εβραίων ... δεν μπορεί να εντοπίσει κανείς έστω και έναν ΥΠΑΛΛΗΛΟ Εβραίο!
  Πόσο μάλλον έναν σκουπιδιάρη, έναν υδραυλικό , έναν ηλεκτρολόγο.
  Όλοι οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης είναι ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ και όποιος μου εντοπίσει έναν ΦΤΩΧΟ ή δηλωμένο ΑΝΕΡΓΟ Εβραίο... θα του κάτσω!
  Ωραία ... τα σοβαροφανή κείμενα που σκόπιμα αποκρύπτουν τις πιο σημαντικές πληροφορίες αφήνοντας μόνο όσες βολεύουν αλλά ας δούμε ΓΥΡΩ μας τι συμβαίνει και όχι τι μας ΛΕΝΕ ότι συμβαίνει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. πιθανά φίλε "Έλληνα μακεδόνα" δεν διάβασες καθόλου όσα έγραψα.

  Κατ΄αρχάς στο κείμενο αναφέρομαι στα έτη 1912-1935. όσα λές για τα επόμενα χρόνια και την σημερινή είναι μεν ενδιαφέροντα αλλά εκτός θέματος.

  Αναφορικά με την οικονομική κατάσταση της Εβραικής κοινότητας εκείνα τα χρόνια, είναι αναμφίβολο πως τουλάχιστον το 40% της κοινότητας ήταν φτωχοί βιοπαλαιστές. Η καλύτερη απόδειξη είναι ότι τα σπίτια του Κάμπελ ήταν όλα ξύλινα (φτωχικά δηλαδή), κάτι που φαίνεται και από τα δημοσιεύματα της "Μακεδονίας" που μόνο φιλική προς τους Εβραίους δεν είναι.

  σε κανένα σημείο δεν αναφέρθηκα σε βίαιο εξελληνισμό των εβραίων της θεσσαλονίκης.

  η οργάνωση ΕΕΕ "συγχωνεύτηκε με την μεταξική ΕΟΝ. Ψάχτε το λίγο περισσότερο.

  Τρίτο και πιο σημαντικό το κείμενο που χαρακτηρίσατε ως "μπούρδα" αφορά τα γεγονότα της πυρπόλησης του κάμπελ, την Βενιζελική πολιτική του μεσοπολέμου απέναντι στην Εβραική κοινότητα, και την πολιτική τοποθέτηση της κοινότητας στα χρόνια εκείνα.

  Στις συγκεκριμένες "μπούρδες" 9όπως λέτε)που γράφω που αφορούν την συγκεκριμένη περίοδο έχετε να αντιτάξετε κάτι συγκεκριμένο εκτός από την σημερινή εβραική παγκόσμια οικονομική κυριαρχία, τα εβραικά εξοχικά στο ντεπώ και την χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας εν έτει 2010;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Με 2000 Εβραίους σε 10000000 γενικό πληθυσμό είναι λογικό να μην μπορείς να εντοπίσεις εύκολα κάποιον,αλλά ναι είναι γεγονός ότι είναι μάλλον πλούσιοι όλοι σχεδόν οι σημερινοί Εβραίοι της Θεσσαλονίκης,πράγμα που δεν είναι κακό.Από εκεί και πέρα σίγουρα οι Εβραίοι δεν καλοδέχτηκαν τους πρόσφυγες όπως το ίδιο έκαναν και οι Έλληνες σε άλλες περιοχές για να λέμε την αλήθεια και ως ένα βαθμό είναι λογικό.Τα άλλα που λες "Έλληνα Μακεδόνα" είναι μάλλον υπερβολικά κι αυτή η μανία μας για άρνηση συνεργασίας με το Ισραήλ και η παράλογη φανατική αραβοφιλία μας που οι Άραβες μας την ξεπληρώνουν με αχαριστία είδες που οδηγεί.Δεν λέω να μην έχουμε σχέσεις με τους Άραβες,το αντίθετο μάλιστα,αλλά όχι να στηρίζουμε ακρότητες!Αλλά αυτά μάλλον είναι θέματα που δεν αφορούν το ιστολόγιο αυτό.

  Εγώ πάντως ψάχνω πληροφορίες για τις σχέσεις Εβραίων-Ελλήνων στην Θεσσαλονίκη και γενικά στη Μακεδονία τα χρόνια της Τουρκοκρατίας,αν κάποιος έχει πηγές ή άλλες πληροφορίες ας μου πει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Καποτε ημουνα κι εγω καλο παιδι και ειχα ανοιχτο μυαλο..., μετα ομως κατι εγινε και... εκλεισε..:


  http://www.latimes.com/news/opinion/commentary/la-oe-stein19-2008dec19,0,4676183.column

  http://www.youtube.com/watch?v=w_a-25MhRuk

  http://www.youtube.com/watch?v=WI1m-IB-mng&feature=related


  http://www.theoccidentalobserver.net/authors/Dalton-Nietzsche.html

  http://www.theoccidentalobserver.net/authors/Dalton-Nietzsche2.html

  http://www.ixorcosmos.gr/ic1/el/enimerosi/katalogos-i-stili-tou-baggeli-mpexi/1049-i-alithini-katagogi-tou-xristianismou

  http://www.theoccidentalobserver.net/articles/MacDonald-Kaufmann.html


  http://www.latimes.com/sns-rick-sanchez-fired,0,9083.story

  http://www.examiner.com/populist-in-national/helen-thomas-retires-fired-over-anti-semetic-remarks


  http://www.jewishmediaresources.com/193/one-jew-wanting-to-marry-another-jew-is-not-racist

  http://www.theoccidentalobserver.net/articles/MacDonald-Marr.html  Δεν φταιμε εμεις μετα ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Οι Έλληνες πάντα είχαμε ένα θεματάκι με την ιστορία: Ήμασταν τα κατεξοχήν θύματα, και ο οίκτος μας δεν περισσεύει για τους Άλλους. Φυσικά λοιπόν δε φταίμε εμείς που κάψαμε το Κάμπελ και δώσαμε τους Εβραίους στους Γερμανούς και πήγαμε στη νεκρόπολή τους με αξίνες. Αφού στη Γάζα..., ο Ιχώρ..., η Μπίλτντεμπεργκ...

  Πάντα αγνοί και άσπιλοι, αδέρφια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Για να μην μαλωνουμε με τους ιουδαιους να συμφωνησουμε σε ενα πραμα που ειναι και το πιο σοβαρο?ΟΤΙ οι εβραιοι ειναι αριανοι εκτος απο μακαμπι φυσικα :))) kai για αυτο οποιος θελει να μιλαει για θεσσαλονικη και ελλαδα μονο μια ομαδα υπαρχει που λεγεται Η Ρ Α Κ Λ Η Σ...................ΧΙΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ..........καλη κυανολευκη χρονια σε ολους σας φιλοι μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. ακριβώς πιστεύω έπιασες το νόημα.
  1000 χρόνια ΗΡΑΚΛΗΣ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το δημιούργησαν οι Σιωνιστές στους Εβραίους. Δεν τους ήθελαν στην Ευρώπη. Ο ελληνικός λαός στην πλειοψηφία του συμβίωνε αρμονικά με την εβραική κοινότητα. Η αντιπαράθεση αυτή των δύο κοινοτήτων είναι ως ένα βαθμό "κατασκευασμένη". Αργότερα,κατα τον Β΄ Παγκόσμιο, η διάθεση για βοήθεια των Ελλήνων απέναντι στους συμπολίτες και συνανθρώπους τους Εβραίους ήταν εμφανής και έχουμε πολλά παραδείγματα. Ας μην ξεχνάμε πως Εβραικές κοινότητες υπήρχαν στον Ελληνικό χώρο απο το 200 π.Χ. με χαρακτηριστικό την ειρηνική συνύπαρξη. Ας μην ψάχνουμε παντου΄"εχθρούς" αγνοώντας τα πολιτικοοικονομικά "σημαδεμένα" παιχνίδια που κατέστρεψαν και συνεχίζουν να καταστρέφουν τον κόσμο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

Όλα τα θέματα του ιστολογίου

α1 Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος26 Αβράαμ Λίνκολν1 Άγγελος Έβερτ1 Άγγελος Σικελιανός1 Αγγλία12 Άγιο Όρος5 Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος3 Αδαμάντιος Κοραής9 Αθανάσιος Ευταξίας1 Αθανάσιος Σουλιώτης - Νικολαϊδης2 Αθανάσιος Τσακάλωφ1 Αιγαίο17 Αιγαίο Ελληνική θάλασσα3 Αίγινα1 Αισχύλος1 Ακρόπολη12 Αλβανία13 Αλεξάνδρεια9 Αλέξανδρος Ζαϊμης6 Αλέξανδρος Κορυζής5 Αλέξανδρος Κουμουνδούρος7 Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος14 Αλέξανδρος Οθωναίος7 Αλέξανδρος Παπάγος18 Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης7 Αλέξανδρος Παπαναστασίου18 Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής1 Αλέξανδρος Σακελαρίου5 Αλέξανδρος Υψηλάντης8 Αλέξανδρος Χατζηκυριάκος3 Αλεξάντρ Σολτζενίτσιν5 Αμερικανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Αναγέννηση3 Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος1 Αναστάσιος Παπούλας4 Ανατολική Ρωμυλία1 Ανδρέας Γ. Παπανδρέου16 Ανδρέας Καρκαβίτσας2 Ανδρέας Λόντος2 Ανδρέας Μεταξάς1 Ανδρέας Μιαούλης8 Ανδρέας Μιχαλακόπουλος14 Ανδρέας Τζίμας1 Άνθιμος Γαζής1 Αννα Κομνηνή1 Άννα Κομνηνή1 Αννίβας1 Αντάντ18 Αντιβενιζελισμός31 αντισημιτισμός5 Αντόνιο Γκράμσι1 Αντώνης Σαμαράς1 Απεργίες4 Αποικιοκρατία6 Άραβες3 Αρβανίτες1 Άρειος Πάγος3 Άρης Βελουχιώτης9 Αριστείδης ο Αθηναίος2 Αριστοτέλης7 Αριστοτέλης Ωνάσης1 Αρχαία Αθήνα28 Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία10 Αρχαία Σπάρτη22 Αρχαιοκαπηλεία6 Αρχαιολογία26 Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός3 Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος3 Αρχιμίδης4 Αστρονομία4 Αστυνομία2 Αυστρία4 Αυτοκράτορας Ηράκλειος3 Αφρική4 Αχαϊκή Συμπολιτεία2 β1 Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος43 Βαλκάνια26 βασανιστήρια1 Βασίλειος Τσίχλης23 Βασιλιάς Αλέξανδρος Α΄1 Βασιλιάς Γεώργιος Α΄22 Βασιλιάς Γεώργιος Β΄26 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄34 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄8 Βασιλιάς Όθων Α΄25 Βασιλιάς Παύλος Α΄7 Βασιλιάς Φίλιππος Β΄6 Βενιαμίν Λέσβιος1 Βιβλία και Βιβλιοθήκες37 Βιβλιοκρισίες87 Βιέννη5 Βιετνάμ2 Βιογραφίες80 Βλάσης Γαβριηλίδης1 Βουλγαρία14 γ1 Γαβριήλ Μιχαήλ Δημητριάδης8 Γαλλία21 Γαλλική Επανάσταση6 Γαριβάλδι2 Γελιογραφίες4 Γενοκτονία των Αρμενίων3 Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου6 Γερμανία51 Γεώργιος (Πλήθων) Γεμιστός2 Γεώργιος Α. Παπανδρέου19 Γεώργιος Βλάχος4 Γεώργιος Γρίβας (Διγενής)7 Γεώργιος Ζησιμόπουλος2 Γεώργιος Θεοτόκης10 Γεώργιος Κάνιγκ3 Γεώργιος Καραϊσκάκης4 Γεώργιος Καρτάλης2 Γεώργιος Καφαντάρης9 Γεώργιος Κονδύλης18 Γεώργιος Κουντουριώτης4 Γεώργιος Λεοναρδόπουλος2 Γεώργιος Παπαδόπουλος2 Γεώργιος Παπανδρέου (GAP)1 Γεώργιος Πωπ1 Γεώργιος Ράλλης6 Γεώργιος Σεφέρης2 Γεώργιος Σταύρου2 Γεώργιος Στρέιτ1 Γεώργιος Τσολάκογλου4 Γεώργιος Τσόντος (Βάρδας)1 Γιάννης Ιωαννίδης3 Γιάννης Ψυχάρης2 Γιόζιφ Μπροζ (Τίτο)8 Γιουγκοσλαβία12 Γιώργης Σιάντος4 Γιώργος Ρωμανός1 Γκουλάγκς4 Γλώσσα και καθημερινός βίος των Ελλήνων διαχρονικά35 Γράμμος - Βίτσι2 Γρηγόρης Φαράκος2 Γρηγόριος Δίκαιος (Παπαφλέσσας)7 Γρηγόριος Ξενόπουλος4 δ1 Δαρδανέλλια1 Δέσποινα Κούρτη1 Δημήτρης Παρτσαλίδης3 Δημήτριος Αναγνωστόπουλος1 Δημήτριος Βούλγαρης2 Δημήτριος Γούναρης24 Δημήτριος Ιωαννίδης1 Δημήτριος Καλλέργης1 Δημήτριος Μάξιμος1 Δημήτριος Ράλλης4 Δημήτριος Υψηλάντης10 Δημήτριος Ψαρρός4 Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδος (ΔΣΕ)19 Δημοσθένης4 Δημοψήφισμα2 δημοψήφισμα 19243 Διατροφή5 Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.)3 Δικαιοσύνη7 Διονύσιος Σολωμός1 Διπλωματία24 δοσιλογισμός3 δουλεμπόριο3 Δύση2 Δωδεκάνησα13 Ε.Ρ.Ε.5 ΕΔΕΣ15 Εθνικά Δάνεια2 Εθνική αντίσταση13 Εθνική τράπεζα4 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Ε.Α.Μ.)8 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ)6 Εθνικός Διχασμός (1914-1918)35 Εθνικός Συναγερμός3 Εθνοσυνέλευση5 ΕΚΚΑ4 Εκκλησιαστική Ιστορία10 ΕΛΑΣ29 Ελβετία4 ΕΛΔΥΚ1 Ελευθέριος Βενιζέλος71 Ελληνική λογοτεχνία5 Ελληνική Οικονομική Ιστορία34 Ελληνική Οικονομική κρίση33 Ελληνική Παιδεία23 Ελληνική Παράδοση2 Έλληνικό Έθνος33 Ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος12 Ελληνικός στρατός43 Ελληνισμός27 Ελληνισμός της Αμερικής2 Ελληνοτουρκικές σχέσεις6 Ελληνοτουρκικός πόλεμος 189711 Ελλήνων Πάσχα3 Εμμανουήλ Μπενάκης1 Εμμανουήλ Ξάνθος1 Εμμανουήλ Παπάς1 Εμμανουήλ Ρέπουλης5 Εμμανουήλ Ροϊδης4 Εμμανουήλ Τομπάζης2 Εμμανουήλ Τσουδερός5 Εμπόριο6 Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (Ε.Δ.Α.)1 Ένωση Κέντρου5 ΕΟΚ1 ΕΟΚΑ Α΄10 ΕΟΚΑ Β΄3 Επανάσταση στο Γουδή10 Επέτειος2 Επίκουρος1 Επιτάφιος1 Ερατοσθένης1 Ερυθρός Σταυρός3 ΕΣΣΔ19 Ευάγγελος Αβέρωφ3 Ευάγγελος Λεμπέσης1 Ευεργέτες1 Ευρωπαϊκή Ένωση3 Ευρωπαικός Διαφωτισμός3 εφημερίδα "Καθημερινή"5 Η γυναίκα στην Ιστορία2 Η δίκη των "εξ"25 Ήθη και έθιμα3 Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Η.Π.Α.)37 Ήπειρος14 Ηράκλειτος1 Ηρακλής Θεσσαλονίκης5 Ηρόδοτος13 Θαλής ο ΜΙλήσιος1 Θέατρο5 Θεμιστοκλής5 Θεμιστοκλής Σοφούλης9 Θεόδωρος Δηλιγιάννης6 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης13 Θεόδωρος Πάγκαλος20 Θεόδωρος Πάγκαλος (ο νεότερος)1 Θεόδωρος Τουρκοβασίλης3 Θεόφιλος Καΐρης1 Θερμοπύλες2 Θεσσαλονίκη28 Θουκυδίδης10 Θράκη11 Θρασύβουλος Τσακαλώτος3 Θρησκεία3 Θωρηκτό Αβέρωφ9 Ι.Β.Δ.104 Ιαπωνία3 Ιατρική8 Ιερή Συμμαχία8 Ιερός Λόχος6 Ιλιάδα11 Ίμια3 Ιουλιανή κρίση του ΄652 Ιούλιος Βέρν2 Ιπποκράτης ο Κώος3 Ισλάμ6 Ισοκράτης2 Ισπανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Ιστορία622 Ιστορία της Αλβανίας12 Ιστορία της Ελληνικής αεροπορίας1 Ιστορία της Κρήτης16 Ιστορία του Αθλητισμού9 Ιταλία27 Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης2 Ιωάννης Γκούρας1 Ιωάννης Δεμέστιχας3 Ιωάννης Καποδίστριας24 Ιωάννης Κωλέττης6 Ιωάννης Μακρυγιάννης6 Ιωάννης Μεταξάς41 Ιωάννης Μιχαήλ5 Ιωάννης Παπακωνσταντίνου10 Ιωάννης Συκουτρής6 Ιωάννης Τσαγκαρίδης1 Ιωάννης Τσιμισκής1 Ιωάννινα5 Ίων Δραγούμης26 Ιωνική Επανάσταση1 Κ. Θ. Δημαράς2 Καλαμάτα1 Κανέλος Δεληγιάννης3 Καρλ Γιουνγκ1 Καρλ Μαρξ1 Κάρολος Παπούλιας2 Καρχηδόνα1 κατεχόμενα της Κύπρου1 Κατοχή13 Κατοχικά Δάνεια3 Κίμων ο Αθηναίος2 Κίνα7 Κίνημα του Ρομαντισμού2 κινηματογράφος3 Κινηματογράφος και Ιστορία4 Κοινωνία των Εθνών (Κ.τ.Ε.)3 Κολλυβάδες2 Κόμμα Φιλελευθέρων11 Κομμουνισμός29 Κομνηνός Πυρομάγλου2 Κοράνιο2 Κόρινθος6 Κύθηρα1 Κυπριακή Ιστορία46 Κυριάκος Κατσιμάνης14 Κύριλλος Λούκαρις2 Κωνσταντίνος Δεμερτζής1 Κωνσταντίνος Καβάφης3 Κωνσταντίνος Καναρης6 Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή1 Κωνσταντίνος Καραμανλής11 Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο νεώτερος)2 Κωνσταντίνος Λινάρδος18 Κωνσταντίνος Μανιαδάκης6 Κωνσταντίνος Μητσοτάκης4 Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ΄8 Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος8 Κωνσταντίνος Σημίτης4 Κωνσταντίνος Σμολένσκι2 Κωνσταντίνος Τσαλδάρης4 Κωνσταντίνος Φωτιάδης5 Κωνσταντινούπολη41 Κως4 Κώστας Βάρναλης1 Κώστας Περρίκος1 Κωστής Παλαμάς6 ΛΑ.Ο.Σ3 Λαθρομετανάστευση3 Λαικό Κόμμα7 Λαμία2 Λατινική Αμερική1 Λεονίντ Τρότσκι4 Λέσβος3 Λεωνίδας Παρασκευόπουλος1 Λόγιος Ερμής4 Λόρδος Βύρων8 Λουτράκι1 Λύσανδρος1 Μαζική πολιτική προπαγάνδα2 Μακάριος11 Μακεδονία48 Μακεδονικό Ζήτημα32 Μακεδονικός Αγώνας8 Μακεδονομάχοι5 Μάνη2 Μάο Τσε Τουνγκ2 Μαραθώνας3 Μάρκος Βαφειάδης9 Μάρκος Μπότσαρης1 Μάτζικερτ1 Μεγάλη Βρετανία37 Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia)1 Μέγαρο Μαξίμου1 Μέγας Αλέξανδρος8 Μέγας Αλέξανδρος ο Μακεδών2 Μέγας Θεοδόσιος1 Μέγας Κωνσταντίνος1 Μελέτης Βασιλείου1 Μεσαίωνας5 Μέση Ανατολή2 Μεσόγειος2 Μεσολόγγι10 Μεσσήνη Μεσσηνίας12 Μεταπολεμική Ελληνική Ιστορία (1949-1974)43 Μέττερνιχ4 Μίκης Θεοδωράκης3 Μίκης Πρωτοπαπαδάκης8 Μικρά Ασία43 Μιλτιάδης ο Αθηναίος1 Μιλτιάδης Πορφυρογέννης1 Μιχαήλ Ψελλός3 Μνημείο14 Μοροζίνι2 Μουσολίνι12 Μπενιζέλος Ρούφος1 Μυστικές υπηρεσίες5 ναζισμός2 Νάξος2 Ναπολέων Βοναπάρτης2 Ναπολέων Ζέρβας10 Ναυαρίνο2 Ναύπακτος2 Ναύπλιο16 Ναυτική Ιστορία57 Νέα Δημοκρατία10 Νεοκλής Σαρρής1 Νεότουρκοι6 Νικήτας Σταματελόπουλος5 Νικηφόρος Φωκάς1 Νικίας2 Νικόλαος Δημητρακόπουλος1 Νικόλαος Λεωτσάκος3 Νικόλαος Πλαστήρας18 Νικόλαος Πολίτης1 Νικόλαος Στράτος5 Νίκος Ζαχαριάδης17 Νίκος Καζαντζάκης2 Νίκος Μπελογιάννης1 Νίκος Νικολούδης42 Νίτσε1 Ξάνθη1 Ξενοφών3 Οδυσσέας Ανδρούτσος1 Οδυσσέας Ελύτης4 Οδυσσέας Ιάλεμος2 Οδύσσεια7 Οθωμανική Αυτοκρατορία74 Οθωνική περίοδος (1832-1864)14 Οικουμενικό Πατριαρχείο8 Όλα τα άρθρα με χρονολογική σειρά1 ομάδα των "Ιαπώνων"2 Όμηρος22 ομοφυλοφιλία1 Οργανισμός ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.)3 Οργάνωση "Χ"2 Ορθοδοξία32 π. Κύριλλος Κεφαλόπουλος13 ΠΑ. ΣΟ. Κ.25 Παγκόσμιος Ιστορία23 Παλαιών Πατρών Γερμανός2 Παναγής Τσαλδάρης16 Παναγιώτης Δαγκλής1 Παναγιώτης Δεμέστιχας1 Παναγιώτης Κανελλόπουλος15 Πάνος Κορωναίος2 Πάτρα3 Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄5 Παύλος Γύπαρης4 Παύλος Κουντουριώτης14 Παύλος Μελάς2 Παυσανίας1 Παυσανίας Κατσώτας1 Παυσανίας ο περιηγητής1 ΠΕΑΝ2 Πειραιάς6 πειρατεία1 Πεισίστρατος1 Πελοποννησιακός πόλεμος7 Περικλής1 Περικλής Αργυρόπουλος1 Περικλής Γιαννόπουλος5 Περικλής Δεληγιάννης1 Περιοδικά Ιστορίας3 Περσικοί πόλεμοι10 Πετρέλαια στο Αιγαίο2 Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης4 Πέτρος Γαρουφαλιάς1 Πέτρος Μακρής - Στάϊκος5 Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης13 Πλάτων9 Πλούταρχος7 Ποίηση και αισθητική18 Πόλεμος των Μπόερς1 Πολιτικαντισμός εν Ελλάδι14 πολιτική δολοφονία18 Πολιτική Ιστορία17 Πολωνία2 Πόντος7 Πρίγκιπας Ανδρέας2 προπαγάνδα5 πρόσφυγες6 προσωκρατικοί φιλόσοφοι3 Προτεινόμενα3 Πρωτογενείς Ιστορικές πηγές30 πρωτόκολλο Πολίτη-Calfoff1 Πύρρος της Ηπείρου1 Ρήγας Παλαμίδης1 Ρήγας Φερραίος3 ριζοσπάστης1 Ρόδος10 Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία15 Ρώμη8 Ρωμηοσύνη5 Ρωσία23 Ρωσικο κόμμα3 Σάββας Γκαλιμαρίδης2 Σάμος1 Σαντόρε Σανταρόζα2 Σαντορίνη1 ΣΚΑΪ2 Σκάκι1 Σκωτία4 Σόλων3 Σοφοκλής Βενιζέλος3 Σοφοκλής Δούσμανης1 Σπυρίδων Μαρκεζίνης5 Σπυρίδων Τρικούπης3 Σταλινισμός15 Σταυροφορίες6 Σταφιδικό Ζήτημα2 Στέφανος Δραγούμης3 Στέφανος Σαράφης2 Στέφανος Σκουλούδης5 Στέφανος Στεφανόπουλος1 Στράβων5 Στρατής Μυριβίλης2 Στρατιωτικά κινήματα1 Στρατιωτική Ιστορία58 Στρατιωτικό καθεστώς Ιωαννίδη3 Στυλιανός Γονατάς7 Στυλιανός Χούτας1 Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότωφ2 Συνθήκη της Λοζάννης9 Συνθήκη των Σεβρών6 συντάξεις1 ΣΥΡΙΖΑ4 Σωκράτης3 Σώματα Ασφαλείας1 Ταγίπ Ερντογάν1 Τάγματα ασφαλείας2 Τείχος του Βερολίνου1 τεκτονισμός1 Τέχνες11 Τεχνολογία8 το παιχνίδι στην Ιστορία6 Τοπική Ιστορία1 Τουρκία20 Τουρκοκρατία (1453-1821)35 Τράπεζα της Ελλάδος5 Τράπεζες1 Τριπολιτσά2 Τσαούς Αντών (Φωστερίδης)1 Ύδρα5 Υποβρύχιο Παπανικολής1 υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ3 Υφαλοκρυπίδα1 Φαίδων Γκιζίκης3 Φαλμεράγιερ6 Φανάρι2 Φασισμός1 Φιλελληνισμός9 Φιλία1 Φιλική Εταιρεία9 Φιλολογικά και άλλα δοκίμια44 Φιλοποίμην2 Φιλορθόδοξη Εταιρεία1 Φιλοσοφία9 Φιλοσοφία της ζωής και της Ιστορίας25 Φλωρεντία1 Φλώρινα4 Φραγκοκρατία8 Φωκίων1 Φωτογραφικό Οδοιπορικό26 Χαλκιδική2 Χαράλαμπος Κατσιμήτρος3 Χαράλαμπος Τσερούλης2 Χαράτσι1 Χαρίλαος Τρικούπης13 Χαρίλαος Φλωράκης2 Χάτι Χουμαγιούν1 Χίτλερ17 Χούντα6 Χρεοκοπία10 Χρηματιστήριο4 χριστιανικό ολοκαύτωμα3 Χριστόδουλος Τσιγάντες1 Χριστούγεννα10 Χρυσόστομος Σμύρνης1 Χωροφυλακή2 Ψαρά3 ψυχολογία2 Ψυχρός Πόλεμος12 CIA4 John Iatrides1 K.K.E.44 KGB4 Mεσσήνη4 Robert Bruce2 Slider3 William Wallas2 Winston Churchil1
Εμφάνιση περισσότερων
"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας