«Διαρκούσης της δεκαετίας τον 1930, ή νεαρή κόρη ενός αγρότη από το Κάνσας των Η.Π.Λ, περνούσε νύχτες ολόκληρες παρατηρώντας τις κινήσεις των πλανητών στο ουράνιο στερέωμα. Αργότερα ώς δασκάλα στην Αγγλία συνδύασε την αφοσίωση της στην αστρονομία με την αγάπη της γιά τά Ομηρικά έπη. Λυτό τήν ώδήγησε σε μία ανακάλυψη, πού θα είχε παρασιωπηθή, εάν ή κόρη της, ή δρ. Φλόρενς Γούντ, δεν είχε αξιολογήσει τις σημειώσεις της μητέρας της το 1991.»
Έτσι ξεκινά ό πρόλογος της παρουσιάσεως από τη μεγάλη εφημερίδα του Λονδίνου «ΦαϊνάνσιαλΤάιμς» του βιβλίου με τίτλο «Ή Μυστική Ιλιάδα», έργου του ζεύγους Κεννεθ και Φλόρενς Γούντ, πού κυκλοφόρησε στην Μεγάλη Βρεταννία πριν από λίγο καιρό. Ό λόγος άφορα στην Εντνα Λέι, μητέρα της δρ. Φλόρενς Γούντ, ή οποία μετά από έρευνες σαράντα τουλάχιστον ετών κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι ή Ίλιάδα έκτος από ηρωικό έπος είναι και το αρχαιότερο σύγγραμμα αστρονομίας στον κόσμο. Κατά τήν άποψη της οι περιγραφόμενες στην ίλιάδα μάχες μεταξύ Αχαιών και Τρώων αντικατοπτρίζουν τις τροχιές αστέρων και αστερισμών, πού φαίνονται σάν να μάχωνται για μια πρωτοκαθεδρική θέση στον ουράνιο θόλο. Στά πέντε από τά εννέα συνολικά κεφάλαια του βιβλίου, πού επιμελήθηκαν οι Γούντ, ή ιστορική ακολουθία των γεγονότων του Τρωικού πολέμου συμβαδίζει κατά τρόπο παράδοξο (ίσως όμως όχι συμπτωματικό τελικά) με τις κινήσεις ουρανίων σωμάτων. Οί απλοί αστέρες εκλαμβανόμενοι ώς πολεμιστές και οι αστερισμοί ώς επιφανείς ήρωες ή τμήματα στρατού κινούνται μέ τέτοιο τρόπο, σαν νά έχουν συγχρονισθή μέσα στο γίγνεσθαι.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά αύτη ή εκδοχή, εάν ληφθή ύπ' όψιν το γεγονός ότι και ό υπεύθυνος του εκδοτικού οίκου Τζών Μιούρεϊ, πού εξέδωσε το έργο, σημειώνει μέ έμφαση, ότι «τά στοιχεία πού αναφέρονται περιγράφουν αστρικές κινήσεις χρονολογούμενες στην 9η χιλιετία π.Χ., πολύ πριν καταγραφή η αστρονομία της Μεσοποταμίας και της Αιγύπτου». Συνεχίζει δε παρατηρώντας, ότι «ό Όμηρος υπήρξε πιθανότατα ό τελευταίος και ό πιο πλήρης ώς προς τις γνώσεις του από μια μακρά παράδοση ραψωδών, πού είχαν απομνημονεύσει όσα γνώριζαν. Μετά το τέλος της ζωής τον το Ελληνικό αλφάβητο διετήρησε τά έργα τους δια τής καταγραφής. Εκείνο πού επίσης άλλαξε, ήταν ή μελέτη του ουρανίου χάρτη, ή οποία από απλή εμπειρική παρατήρηση εξελίχθηκε σε επιστήμη μέ την συνδρομή των μαθηματικών και τής γεωμετρίας. Έτσι ή αστρονομική υφή τής Ίλιάδος λησμονήθηκε».
Στην τελική επιμελημένη μορφή του το βιβλίο περιλαμβάνει έναν μακρύ κατάλογο 650 αστέρων και 45 αστερισμών, τους οποίους κατά τους συγγραφείς ό Όμηρος γνωρίζει και παρουσιάζει μέ ονόματα θεών και ηρώων. Οι κυριώτεροι θεοί των αρχαίων Ελλήνων αντιστοιχούν στη Σελήνη (Ήρα) και στους ορατούς πλανήτες Αφροδίτη, Άρη, Δία, Ποσειδώνα και Κρόνο, ενώ ό Έρμης άλλοτε αντιστοιχεί στον ομώνυμο θεό και άλλοτε στον θεό Απόλλωνα. Περαιτέρω συγκρίσεις και συνθέσεις τής Εντνας Λέι είναι αξιοπρόσεκτες. Εστωσαν ώς παραδείγματα ή παράταξη του στρατού του Αχιλλέα, όπου ό ίδιος αντικατοπτρίζεται στον Μεγάλο Κύνα, οι Μυρμιδόνες αξιωματούχοι του σε πέριξ αυτού λαμπρά άστρα, ενώ ό Πάτροκλος και ό Αύτομέδων σχηματίζουν τον Μικρό Κύνα. Όμοίως σε άλλη φάση τής πορείας των ουρανίων σωμάτων ό Έκτωρ (Ώριων) αντιπαρατίθεται μέ τον Αχιλλέα (Μεγάλο Κύνα) και εν συνεχεία καταδιώκεται από τον τελευταίο και φονεύεται («πίπτοντας» προς τή Δύση) από την εκδικητική μανία του βασιλιά των Μυρμιδόνων για το θάνατο του Πατρόκλου, πού ώς Μικρός Κύων δεν είναι πλέον ορατός.
Όμως καί οι γεωδαιτικές σχέσεις των αρχαίων ελληνικών πόλεων έχουν ουράνιες αντιστοιχίες σύμφωνα με το έν λόγω σύγγραμμα. Παραδειγματικά: οι Όμηρικές τοποθεσίες και πόλεις της Βοιωτίας αντιστοιχούν κατά εκπληκτικό τρόπο στα αστέρια του Δράκοντος, όπως επίσης και ή Τροία με την ενδοχώρα ανατολικά της αντικατοπτρίζεται στον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου και ή Πύλος μέ τη λοιπή Μεσσηνία, όπου το βασίλειο του Νέστορος, στον αστερισμό του Αιγόκερω.
Το πλήθος των παραλληλισμών μεταξύ των αστρικών τροχιών και γήινης δραστηριότητος είναι οπωσδήποτε πολύ μεγάλο, για να αποδοθεί σε άπλες συμπτώσεις. Όπως εύστοχα παρατηρεί ό αρθρογράφος των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» Κρίστιαν Τάιλερ, πού έκανε ειδικό αφιέρωμα στις στήλες της εφημερίδος (19/6/99) εν όψει τής εκδόσεως του βιβλίου, «όλο. φαίνονται πολύ τέλεια, για νά είναι αληθινά [...]. Οι συγγραφείς τής "Μυστικής Ίλιάδας" απορρίπτουν κάθε ένσταση ότι διεστρέβλωσαν το 'Ομηρικό υλικό, για νά το κάνουν νά ταιριάζει στις πεποιθήσεις τους. Κάθε τους υπόθεση εξετάστηκε με δάση τά δεδομένα του πρωτοτύπου κειμένου και βρέθηκε απολύτους ταιριαστή».
Κατόπιν αυτών απομένει νά μελετηθεί και να αξιόλογηθη ή θεωρία αύτη, ή οποία, εάν είναι ορθή» θά αποτελέσει το έναυσμα για την αναθεώρηση πολλών ιστορικών αλλά και αστρονομικών αξιοτάτων, όπως και του ιστορικοί) δόγματος ότι ή επιστήμη της Αστρονομίας γεννήθηκε στη Βαβυλώνα και από εκεί την διδάχθηκαν οι έλληνες φιλόσοφοι και επιστήμονες.
Πηγές
http://visaltis.blogspot.com
Μάριος Μαμανεας-ΔΑΥΛΟΣ/229/Ιανουάριος 2001
Bas
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάνω σ'αυτό το θέμα τα "ΟΡΦΙΚΑ" του Ι. Πασσά έχουν πολύ ενδιαφέρον.
Μπορούν να βρεθούν στο: http://www.scribd.com/doc/36628743/Τα-Ορφικά-Πασσά
Έκει, σύμφωνα με την διδακτορική διατριβή του Κ. Χασάπη, βρίσκονται στοιχεία που γυρίζουν το ρολόϊ πολύ πίσω!
Δαυλός...μμμ επίτρεψέ μου να αμφιβάλω έως και να ξεράσω!Η αποθέωση της ανιστορισίας!
ΑπάντησηΔιαγραφήτα στοιχεια του Χασαπη δεν πανε πολυ πισω, αλλα περι το 1600 π.Χ. την αλλη ημερομηνια(11.800 π.Χ.) την απεκλεισε επι τοπου διοτι φαινεται οτι ηταν σοβαρος ανθρωπος, αλλα την υιοθετησαν οι ελληνοκεντρικοι φαντασιοπληκτοι με αρχηγετη τον Πασσα! λες και υπαρχει καμια αποδειξη οτι υπηρχε γραφη, ποιηση και αστρονομια το 11000 π.Χ!!! κατα τα αλλα το αρθρο ειναι αλλη μια μη συμβατικη μπουρδα, σαν αυτα π.χ. που γραφει ο Κουτρουβελης οτι βασει αστρονομικων πληροφοριων τα Τρωικα εγιναν το 3000 π.Χ.(ο αλλος εδω, γραφει για αστρονομικες παρατηρησεις του 9000 π.Χ.-οταν δεν υπαρχει επιστημονικη μεθοδολογια, τα παντα ειναι δεκτα-) κι εν πασει περιπτωσει η Ιλιαδα η θα αναφερεται σε μαχες ανθρωπων η σε αστερισμους και τα 2 δεν γινεται!!
ΑπάντησηΔιαγραφήBas
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα και το 1600 π.Χ. δεν είναι καθόλου λίγο, έτσι κι αλλιώς!
Και ναι ο Χασάπης φαίνεται όντως σοβαρός άνθρωπος με πολύ καλή τεκμηρίωση σε ότι γράφει.
Όσο για το 11800 π.Χ. μπορεί να φαίνονται κάποιες ενδείξεις, όμως η αλήθεια είναι πως λείπουν στοιχεία για να γίνουν αποδείξεις!
Σαν μάστιγα απλώθηκε η λεγόμενη μη συμβατική ιστορία στην Ελλάδα,που στην ουσία δεν είναι τίποτε άλλα παρά φαντασιοπληξία ορισμένων ή προσπάθεια εκμετάλλευσης αφελών για δικό τους κέρδος!
ΑπάντησηΔιαγραφήBas
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα προσθέσω και την μεγαλοποίηση και γελιοποίηση κάποιων όντως πραγματικών ή χρήζοντων προς διερεύνηση γεγονότων από ανθρώπους άσχετους προς το θέμα που κατά κανόνα δρουν είτε αντιεπιστημονικά, είτε επιστημονικίστικα.
Ένα παράδειγμα: όταν επικαλείσε τον "Τίμαιο" και την "Ωγυγία" ως την απόλυτη πηγή προκειμένου να εκφράσεις με βεβαιότητα πως κάποιοι που... σίγουρα ήταν Έλληνες, πριν από 13.000 χρόνια έγραφαν, παρατηρούσαν τα άστρα κ.τ.λ., κ.τ.λ., αδιάζεις τον Χασάπη που είχε κάνει όντως καλή δουλειά και προκαταλαμβάνεις τουλάχιστον αρνητικά τον οποιονδήποτε σοβαρό αναγνώστη και ερευνητή να ασχοληθή με αυτό το θέμα!