Η κυβερνητική κρίση του Ιουλίου του 1965 και η παρακρατική οργάνωση Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α.

Η πολιτική κρίση που ξέσπασε το καλοκαίρι του 1965, αφορούσε σε μεγάλο βαθμό την διαφωνία του Βασιλιά Κωνσταντίνου με τον Γεώργιο Παπανδρέου για τον χειρισμό των ανακρίσεων της υπόθεσης Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α. («Αξιωματικοί Σώσατε Πατρίδα, Ιδανικά, Δημοκρατίαν, Αξιοκρατίαν»). Συγκεκριμένα υπήρχαν στοιχεία που συνέδεαν τον τότε νεοεμφανισθέντα αλλά ανερχόμενου βουλευτή Ανδρέα Παπανδρέου με την συγκεκριμένη οργάνωση. Ο τότε υπουργός Εθνικής Αμύνης Πέτρος Γαρουφαλιάς, πρόσωπο που απολάμβανε της απόλυτης εμπιστοσύνης του Στέμματος, μετά την έκθεση Γρίβα και το αποτέλεσμα της ανάκρισης του Σίμου, είχε διατάξει την συνέχιση των ανακρίσεων και την παραπομπή της σε στρατοδικείο, όταν ο Γεώργιος Παπανδρέου τον εξανάγκασε σε παραίτηση ενημερώνοντας τον Βασιλιά ότι σκοπεύει να αναλάβει το υπουργείο Εθνικής Αμύνης ο ίδιος. Αφορμή για την απόπομπή του Γαρουφαλιά ήταν και η άρνηση του στην διαταγή του Παπανδρέου να αρχίσουν οι ανακρίσεις για την εφαρμογή του σχεδίου "Περικλής" στις εκλογές του 1961, κάτι που προφανώς ήθελε να χρησιμοποιήσει ο Παπανδρέου ως αντιπερισπασμο στην υπόθεση Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α, καθώς από εκείνες τις εκλογές είχαν περάσει τέσσερα χρόνια.


Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος αρχικώς προσπάθησε να διατηρήσει τον Γαρουφαλιά στην θέση του υπό οποιοδήποτε κόστος. Αφού ο Παπανδρέου στάθηκε αμετάπειστος, επέστησε την προσοχή στον Πρωθυπουργό του ότι προφανώς δημιουργούνταν αρνητικές εντυπώσεις από την κίνηση του να αναλάβει το υπουργείο όταν εκκρεμεί η υπόθεση Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α όπου πιθανώς να εμπλέκεται ο γιος του και πρότεινε ως συμβιβαστική πρόταση να αναλάβει το υπουργείο οποιοδήποτε άλλο στέλεχος της Ένωσης Κέντρου. Ο Παπανδρέου στάθηκε αμετάπειστος σε κάθε συμβιβαστική πρόταση, αρνούμενος καν να τις συζητήσει. Ακολούθησαν οι τρεις επιστολές Βασιλιά - Πρωθυπουργού το πενθήμερο 15 έως 20 Ιουλίου 1965 με το γνωστό εμπρηστικό περιεχόμενο και η τελική κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα με την παραίτηση του Γ. Παπανδρέου και τις τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις "Αποστατών", με την απόσχιση πολλών σημαντικών βουλευτών της Ένωσης Κέντρου (Μητσοτάκης, Νόβας, Τούμπας, Στέφανος Στεφανόπουλος, Τσιριμώκος κτλ) και την κοινοβουλευτική στήριξη της ΕΡΕ.

Ασχέτως από τις παράλληλες ενέργειες του σταθμάρχη της CIA στην Ελλάδα Άνσουτζ και τις συνεννοήσεις του Βασιλιά με πολλούς βουλευτές της Ε.Κ. (η ακόμη και η πιθανολογημένη δωροδοκία βουλευτών για την οποία όμως ποτέ δεν προσκομίστηκε κάποιο αποδεικτικό στοιχείο), η ρήξη εντός του κόμματος αυτού είχε κυοφορηθεί πολύ νωρίτερα. Και αυτό γιατί η Ε.Κ. ήταν μια τεχνητή συγκόλληση τάσεων και μικρότερων κομμάτων των οποίων οι αρχηγοί επ ουδενί θεωρούσαν τον Παπανδρέου ως αδιαφιλονίκητο αρχηγό, αλλά περισσότερο ως "πρώτο μεταξύ ίσων". Επίσης πολύ βασικός παράγοντας για την απόσχιση έπαιξε η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της Χώρας, αλλά και η μεγάλη πολιτική άνοδος του Ανδρέα Παπανδρέου, που πολύ γρήγορα σχημάτισε ισχυρή ομάδα βουλευτών και υποστηρικτών εντός του κόμματος με ριζοσπαστικό λόγο και πλέον αποτελούσε υπολογίσιμο αντίπαλο για την κούρσα διαδοχής στην αρχηγεία του κόμματος.

Όπως γίνεται αντιληπτό, σημείο τριβής για την κρίση ήταν η παρακρατική οργάνωση Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α. και η συμμετοχή η όχι του Ανδρέα Παπανδρέου σε αυτή. Ο Ελληνικός στρατός από το 1944 έως την ιστορούμενη εποχή, υπήρξε ο προνομιακός χώρος επιρροής του Στέμματος και της ευρύτερης Δεξιάς. Οι εκάστοτε ανώτατοι αξιωματικοί έχαιραν της απόλυτης εμπιστοσύνης του Θρόνου, ενώ υπήρχαν και μυστικές οργανώσεις εντός του στρατού (Ι.Δ.Ε.Α.) που είχαν ξεκάθαρη δεξιά πολιτική τοποθέτηση. Ο Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α ήταν η πρώτη οργάνωση που τόλμησε να αμφισβητήσει την αποκλειστικότητα αυτή. Τα μέλη της ήταν όμως λίγα, χαμηλόβαθμα και χωρίς μεγάλες δυνατότητες και πολύ σύντομα μαθεύτηκε η μυστική τους δραστηριότητα από τον βραχίωνα τους στην Κύπρο. Όταν η οργάνωση εξαρθρώθηκε και ξεκίνησαν οι ανακρίσεις για εμπλοκή πολιτικών προσώπων, ο Ανδρέας Παπανδρέου αρνήθηκε με επιμονή και πάθος ότι είχε οποιαδήποτε επαφή η σχέση με την εν λόγω οργάνωση καταγγέλλοντας σκευωρία και πλεκτάνη εις βάρους του από "ντόπια και ξένα κέντρα". Αλλά όχι μόνο αυτό. Στο βιβλίο του "η δημοκρατία στο απόσπασμα" (σελ 217-225) ο Ανδρέας Παπανδρέου αναφέρει πως πρώτη φορά άκουσε το όνομα της οργάνωσης τον Μάιο του 1965 από τον πατέρα του.

Ποια όμως είναι η αλήθεια; Κατά την γνώμη μας ο Ανδρέας Παπανδρέου όχι μόνο ήταν σε επαφή με τον Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α. αλλά ήταν και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ο ιθύνων νους της οργάνωσης. Η βασική μαρτυρία που επικαλούμαστε ανήκει στον Αριστείδη Μπουλούκο, ο οποίος την εξιστορούμενη εποχή ήταν λοχαγός στην ΚΥΠ και βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση σύμφωνα με το πόρισμα Σίμου που το παραδέχτηκαν ως αντικειμενικό όλοι οι εμπλεκόμενοι. Σύμφωνα με τον Μπουλούκο, ο Ανδρέας Παπανδρέου έμαθε για την οργάνωση αρχές Σεπτεμβρίου 1964 και μυήθηκε με ενθουσιασμό σε αυτήν, λίγες μέρες μετά. Κατά τον Μπουλούκο πάντα, είτε ο ίδιος είτε ο λοχαγός Παπαγεωργόπουλος είχαν συναντήσει πολλές φορές τον Ανδρέα Παπανδρέου προσωπικά στο πολιτικό γραφείο του Αντώνη Στρατή στην οδό Σουηδίας αλλά και κάποιες άλλες στο σπίτι του Ανδρέα στο Ψυχικό, ενώ είχε γνωριστεί και με την σύζυγο του Μαργαρίτα.

Χάρις τις επαφές αυτές και την προσωπική επέμβαση του Ανδρέα Παπανδρέου στις μεταθέσεις των Αξιωματικών, σύντομα στελέχη του Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α. είχαν τοποθετηθεί σε νευραλγικά σημεία του στρατεύματος (ΚΥΠ, διευθύνσεις όπλων, μονάδες που στρατωνίζονταν στο λεκανοπέδιο). Ταυτόχρονα, πάντα μετά από συνεννοήσεις με την οργάνωση, ο Παπανδρέου πετύχαινε την απομάκρυνση αξιωματικών που ανήκαν στον νεοσύστατο ΙΔΕΑ (βασικά στελέχη του ο Γεώργιος Παπαδόπουλος και ο Χ. Λαδάς). Ο Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α. είχε ως βασική του δραστηριότητα την συλλογή πληροφοριών για τις κινήσεις Δεξιών αξιωματικών, την ασφάλεια της "Δημοκρατίας" και της κυβέρνησης της "Ένωσης Κέντρου" και την ενημέρωση του Ανδρέα Παπανδρέου που αποτελούσε το πολιτικό σκέλος της οργάνωσης.

Τον Μάιο του 1965 συνελλήφθησαν τα πρώτα μέλη της οργάνωσης ενώ σάλος είχε προκληθεί στην κοινή γνώμη. Μέχρι τα τέλη Ιουνίου είχαν συλληφθεί όλοι (και ο Μπουλούκος) και ξεκινούσε η πολιτική κρίση. Κατά τον Μπουλούκο, ήταν άδηλο αν γνώριζε ο Γεώργιος Παπανδρέου την απόλυτη αλήθεια, αλλά πιθανότατα να την υποψιαζόταν. Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν παραδέχτηκε ποτέ την ανάμιξη του, αν και περιέργως επισκέφτηκε με πιστό του συνεργάτη τους συλληφθέντες στην φυλακή το 1966. Στην επίσκεψη του αυτή ο Ανδρέας Παπανδρέου τους διαβεβαίωσε ότι σε περίπτωση που αποταχθούν από το στράτευμα και φυλακιστούν, μετά την απόλυση τους από τις φυλακές θα τους βρει δουλειές με μηνιαίες αποδοχές 14.000 δρχ. Μετά την επιστροφή του το 1974, ο Παπανδρέου δεν αναφέρθηκε ποτέ στο θέμα, αλλά δέχτηκε τον Μπουλούκο στο ΠΑ.ΣΟ.Κ ως βασικό στέλεχος του, με την σημαία του οποίου εξελέγει δύο φορές βουλευτής. Το 1982 τον διέγραψε απ΄ευθείας από το ΠΑΣΟΚ μαζί με τον Δημήτριο Χονδροκούκη (επίσης κατηγορούμενο στην υπόθεση Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α.) γιατί οι δύο βουλευτές διαφώνησαν για την κατάργηση του σταυρού προτίμησης. Και οι δύο προσχώρησαν στην Νέα Δημοκρατία με την οποία εκλέχθηκαν 2 φορές βουλευτές. Ο Μπουλούκος προέβη στις αποκαλύψεις του το 1987, αφού αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ.

Πηγές

Σωτήρης Ριζάς, Η ελληνική πολιτική μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο: κοινοβουλευτισμός και δικτατορία, εκδόσεις Καστανιώτη

Άρις Μπουλούκος, Υπόθεση Ασπίδα η αλήθεια που καίει, εκδόσεις "Ο Τύπος"

συνέντευξη του Άρι Μπουλούκου στον Στέλιο Κούλογλου για τον Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α.

Σχόλια

  1. Δυστυχως, ανεκαθεν ο ανδρεας στηριζονταν σε υποπτες ομαδες για να ανελθει η να σταθεροποιειται στην εξουσια.Το '60 ηταν ο ΑΣΠΙΔΑ, το '70 το ΠΑΚ. Βασικος υπαιτιος για την κριση ειναι αυτος και πιστευω λιγοτερο ο γερος ο οποιος ακολουθησε αυτον τον δρομο για να προστατευσει τον γιο του. Επιπλεον και τα ηγετικα στελεχη του κεντρου, δεν ηταν διατεθειμενα να οδηγησουν την χωρα στο χαος και μαλιστα για ενα αλλον διεκδικητη της αρχηγιας της Ε.Κ. Επισης, μην ξεχναμε και τον ρολο της ΕΔΑ, η οποια με συνεχεις απεργιες και αιματηρες διαδηλωσεις παρελυε την χωρα και δημιουργουσε ανησυχια στο στρατο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 'Ολοι μαζί τότε, άνοιξαν την πόρτα για να μας έρθει η δικτατορία των συνταγματαρχών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακριβώς! Ουσιαστικά η πολιτική αστάθεια έφερε το στρατιωτικό καθεστώς. αυτουργός της αστάθειας δεν υπήρξε μόνο το παλάτι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δηλαδή η διατήρηση της Μεραρχίας στην Κύπρο της οποίας η αποχώρηση ζητήθηκε απο τον Λύντον Τζόνσον δεν αποτελούσε ζήτημα για την διατήρηση του Υπουργείου απο τον Γ.Παπανδρέου; Η συγκεκριμένη μεραρχία αποσύρθηκε ως γνωστόν το 1972. Η υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ και οι πτυχές της έχουν τελεσιδικίσει αλλά επιπλέον υπάρχουν και οι ομολογίες υψηλόβαθμων αξιωματούχων της CIA!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μια διόρθωση στο φίλο για τη Μεραρχία της Κύπρου, η οποία αποσύρθηκε το Νοε του 67 και όχι το 72, κατόπιν πιέσεων από τις ΗΠΑ, των οποίων η πρωταρχική πολιτική την εποχή εκείνη, ήταν η αποφυγή του πολέμου μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας, που θα προκαλούσε ανεξέλεγκτες καταστάσεις στη ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ μεσούντος του Ψυχρού Πολέμου. Οι πιέσεις αυτές ήρθαν σαν συνέχεια της επίθεσης των Ε/Κ στο οχυρωμένο Τ/Κ χωριό της Κοφίνου το Νοε του 67 και τις συνακόλουθες απειλές της Τουρκίας για επέμβαση στην Κύπρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ένα ενδιαφέρον βιβλίο για το θέμα είναι το¨"Συνομωσίες ΙΔΕΑ & ΑΣΠΙΔΑ" του ταξίαρχου ε.α Παραλίκα Δ. των εκδόσεων Βασδέκη, ο οποίος είχε καταδικαστεί για τον ΑΣΠΙΔΑ και που στην ουσία δεν αποδέχεται την ύπαρξη της οργάνωσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. όπως αναφέρω στο κείμενο ο μπουλούκος λέει πως οι μυημένοι ήταν όλοι χαμηλόβαθμοι μέχρι τον βαθμό του λοχαγού και πάντως τον συγκεκριμένο δεν τον αναφέρει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αγαπητε Φιλιστορα θα ηθελα να μου πεις τη γνωμη σου για ενα "καυτο" και κατα τη γνωμη μου μη επαρκως διευκρινισμενο, θεμα!Ως γνωστον την εποχη πριν απο την 21η Απριλιου ετοιμαζοταν και το λεγομενο κινημα των στρατηγων, τους οποιους τελικα προλαβαν οι συνταγματαρχες! Η απορια μου εχει να κανει με το ποσο τελικα ηταν αναμεμιγμενος ο Κωνσταντινος σε αυτο το κινημα! Συγγραφεις οπως ο Μπαρμπης αναφερουν οτι ο Κωνσταντινος δεν γνωριζε τιποτα! Τα τελευταια χρονια υποτιθεται οτι εχουν ερθει στο φως καποια αμερικανικα τηλεγραφηματα, οπου περιεχουν υποτιθεται, συνομιλιες του Κωνσταντινου με Αμερικανους αξιωματουχους και φαινεται οτι ο Κωνσταντινος και γνωριζε και ενεκρινε το κινημα των στρατηγων! Απο την αλλη, ειμαι λιαν επιφυλακτικος διοτι σε αυτα τα τηλεγραφηματα εχουν αναφερθει μεσω αρθρων τους, κυριως κατι γνωστες "δημοκρατικες" και αντιβασιλικες φυλλαδες, οπως η "Ελευθεροτυπια" κλπ! Εσενα η γνωμη σου ποια ειναι?

    "Apollo"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θα ήθελα να ρωτήσω και γω, για το βιβλίο για τον ΑΣΠΙΔΑ που έχει γράψει, ο Αρ. Μπουλούκος. Αν αξίζει η ανάγνωση του, ποιος είναι ο τρόπος γραφής του, (πχ για όλα φταίει το παλάτι, Η ΕΡΕ κλπ ή είναι αντικειμενικό)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Προς ανώνυμο 7:49,

    Ένας από τους λόγους που έγραψα το κείμενο είναι γιατί όλα τα σχετικά με το θέμα πονήματα αποφεύγουν να εξετάσουν τον ΑΣΠΙΔΑ, η τον εξετάζουν ως μια δεξιά προβοκάτσια. Προφανώς δεν ήταν έτσι, ήταν μια υπαρκτή οργάνωση που απομένει να μάθουμε σε τι βαθμό ήταν εμπλεκόμενος ο Ανδρέας Παπανδρέου.

    Τώρα, το βιβλίο τοπυ Μπουλούκου είναι πολύτιμο προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά με πολλά προβλήματα. Πρώτον δεν κομίζει κάποιο συντριπτικό αποδεικτικό στοιχείο για την εμπλοκή Παπανδρέου, δεύτερον έγραψε το βιβλίο όταν διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

    Σίγουρα όμως κάθε Ιστορική μελέτη για την εποχή αυτή οφείλει να περιλαμβάνει (προσεκτικά) και το βιβλίο του Μπουλούκου. Πολλές πηγές που χρησιμοποιούνται είναι χρωματισμένες. Όπως λοιπόν χρησιμοποιείται η μαρτυρία του Καψή, του Λαμπρία, του Φλωράκη, η του Λιβάνη πρέπει να αξιοποιείται και η μαρτυρία του Μπουλούκου που όμτως είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στον ΑΣΠΙΔΑ.

    Το "ζύγισμα" και η αξιολόγηση των πηγών άλλωστε, ξεχωρίζει τον Ιστορικό από τον χρονογράφο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον μια αντικειμενικό όσο είναι δυνατόν ιστορική έρευνα τόσο για τον Ανδρέα Παπανδρέου όσο και για το ΠΑΣΟΚ γενικότερα.Είτε οπαδοί είτε εχθροί πρέπει να παραδεχτούμε ότι αποτελεί πολιτικό φαινόμενο που σημάδεψε σε βαθμό που να αλλοιώσει πολύ τον χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία του ελληνικού λαού,γι'αυτό χρειάζεται έρευνα βαθειά και ανάλυση,όσο το δυνατόν αντικειμενική αν και αυτό ακόμα δύσκολο.Προς το παρόν πάντως οι δύο μακαρίτες Παπανδρέου αντιμετωπίστηκαν πολύ απαλά από την ιστορική εξέταση...περισσότερο βέβαια για πολιτικούς παρά για επιστημονικούς λόγους αλλά από άποψης εγγύτητας χρόνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "αυτουργός της αστάθειας δεν υπήρξε μόνο το παλάτι...".Φράση-κλειδί για την κατανόηση της εποχής...κατά τη γνώμη μου Αστάθεια (με τεράστια ευθύνη και των Παπανδρέου,ίσως μεγαλύτερη όλων των άλλων)-Χούντα=α'καταστροφή,απώλεια μισής Κύπρου-ΠΑΣΟΚ=β'καταστροφή,μετάλλαξη του Έλληνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Και να προσθέσω κι εγώ, συμφωνώντας ότι όλοι φέρουν ευθύνη για όλα, ότι: δεν μπορούν από τη μια να αναφέρονται ορισμένοι σε "πανίσχυρο Παλάτι" που έκανε ό,τι ήθελε, κι από την άλλη να αναφέρονται με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς τόσο για τον τότε βασιλέα όσο και για το θεσμό. Δεν γίνονται και τα δύο...Όπως επίσης, το έχω γράψει και σε άλλο θέμα, δεν πρέπει να κρίνουμε τα τότε γεγονότα με βάση το σήμερα. Όπως έχει έρθει στο φως της δημοσιότητας, κι ο Καραμανλής τότε σκεφτόταν να αναστείλει κάποια άρθρα του Συντάγματος. Ήταν μια συνηθισμένη επιλογή η χρησιμοποίηση του Στρατού τότε, όπως φαίνεται. Αλλά σε αυτό, δεν φταίει το Παλάτι μόνο, ειδικά όταν γνωρίζουμε ότι την περίοδο της Α' Ελληνικής Δημοκρατίας, 1926-1936, έγιναν τόσα κινήματα-αυτά η δημοκρατική μας αναισθησία δεν τα ονομάζει "Χούντες"-όσα δεν έχουν γίνει συνολικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φιλιστορα εχεις διαβασει το βιβλιο των Ιγνατιου και Ευρυβιαδη, που κυκλοφορησε απο τον Λιβανη, με τιτλο "ο απορρητος φακελος της CIA για τον Ανδρεα Παπανδρεου"(η καπως ετσι τελος παντων) και αν ναι, ποια ειναι η γνωμη σου? Υποτιθεται οτι βγαινει ενα πολυ αντιαμερικανο προφιλ του μακαριτη, μεσα απο το βιβλιο και καθε αλλο παρα οργανο των Αμερικανων φαινεται να ηταν, σε αντιθεση με αυτα που υποστηριζουν καποιοι συγγραφεις(π.χ. Μπαρμπης)! Απο την αλλη κατι μου λεει οτι προκειται για στρατευμενο βιβλιο! Να εγινε αραγε επιλεκτη χρηση αμερικανικων εγγραφων?...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. το έχω υπ΄όψιν μου το βιβλίο αλλά δεν το έχω διαβάσει. Εγώ θα αναρωτηθώ κάποια πράγματα και εσύ πες μου τι ισχύει.

    Ο Ανδρέας Παπανδρέου κάπου το 1966 είχε απειλήσει δημοσίως τους Αμερικάνους ότι η Ελλάδα θα αποτελούσε "δεύτερο Βιετνάμ" αν τολμούσαν να επέμβουν. Λίγα χρόνια πριν εργαζόταν στο Αμερικανικό πανεπιστήμιο του Μπέρκλεη, ενώ όταν συνελλήφθη από το καθεστώς της 21ης Απριλίου ο Αμερικανός πρέσβης εξασφάλισε την φυγή του στο εξωτερικό με διαβατήριο που του έδωσε ο Παττακός.

    Το 1977 ως αντιπολιτευόμενος δήλωνε ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο" και όταν ανέλαβε την εξουσία το 1981 διπλασίασε τις αμερικανικές βάσεις ανοίγοντας αυτή της νέας μάκρης.

    πες μου εσύ τωρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. μαλλον ισχυει αυτο που ανεφερα ως ερωτηση, επιλεκτικη χρηση εγγραφων, ισως και παραποιηση! Στρατευμενο βιβλιο, πιθανον και χρηματοδοτουμενο απο το ιδιο το ΠΑΣΟΚ για ενισχυση της υστεροφημιας του ηγετη τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φιλιστορα, μιας κι εχεις διαβασει και το βιβλιο του Μπουλουκου αλλα και το βιβλιο του Χονδροκουκη για το ιδιο θεμα(ΑΣΠΙΔΑ), ηθελα να σε ρωτησω, αν υπαρχει ταυτοτητα αποψεων των 2 συγγραφεων, πανω στο θεμα, η οχι! Δηλαδη αν συμφωνουν σχετικα με το ποτε ιδρυθηκε η οργανωση, ποσα μελη ειχε, τι σκοπους ειχε, ποια η αναμιξη του Παπανδρεου κλπ! Επισης ηθελα να σε ρωτησω ποια ειναι η γνωμη σου για τα βιβλια του Δημου Μποτσαρη? Εχω διαβασει μονο το "Η Δυναστεια Παπανδρεου" και παρολο που δεν προσκομιζει ακλονητα στοιχεια γι'αυτα που καταγγελει(αλλα μονο προσωπικες εκτιμησεις, αφηγησεις τριτων κλπ), νομιζω οτι δικαιωθηκε σε αυτα που γραφει, μιας και βλεπουμε την καταντια της χωρας απο τη λαιλαπα του ΠΑΣΟΚ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η άποψη του Χονδροκούκη ήταν ότι ο ΑΣΠΙΔΑ περιοριζόταν σε μια ασήμαντη κίνηση αξιωματικών με κέντρο την Κύπρο, σύμφωνα και με το πόρισμα του ανακριτή Σίμου. Αυτή η θέση όμως διατυπωθηκε όταν ο Χονδοκούης ήταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

    Οσο για τον Μπότσαρη...μην ασχολείσαι ιδιαίτερα. Δεν έχω διαβάσει βιβλία του, αλλά όσα γράφει τα λέει αφού τον διώξανε από το ΠΑΣΟΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Θελω να προσθεσω την αποψη του Τακη Παπαγεωργοπουλου λοχαγου τοτε της ΚΥΠ την οποια μου εξεθεσε σε πολυωρες συνομιλιες το 1987.Το 1962 τοτε υπολοχαγος πηγε στις ΗΠΑ [στα σχολεια της CIA]για μετεκπαιδευση Μετα τις εκλογες του 1963 τοποθετηθηκε στην ΚΥΠ.Το 1964 εγινε αγγελιαφορος του ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΥ προς τους πολιτικους ηγετες της Κυπρου[ για την εφαρμογη του Σχεδιου Ατσεσον] εν αγνοια του Μακαριου.Με εντολη του Α.Παπανδρεου ενημερωσε τον Μακαριο για τα τεκταινομενα.Αυτο ειχε ως αποτελεσμα να ναυαγησει το Σχεδιο.ο ιδιος να προκαλεσει την μηνιν των Αμερικανων οι οποιοι δεν τον συγχωρησαν ποτε.Ο ιδιος και ο Τομπρας συμμετειχαν στον ΑΣΠΙΔΑ κατοπιν ανωθεν εντολων .Συμφωνουσε δε με το πορισμα Σιμου για την οργανωση Θελω να προσθεσω για επιβαιβεωσιν των ανωτερω 1] Το 1974 μετα την πτωση της χουντας τα μελη της οργανωσης απεκατασταθηκαν βαθμολογικα και εγιναν στρατηγοι εκτος του Παπαγεωργοπουλου στον οποιο εδωσαν τον βαθμο του Συνταγματαρχη. 2] Το 1981 μετα την νικη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογες του απενεμηθη ο βαθμος του αντιστρατηγου τον οποιον δεν απεδεχθη για να μην εκπεσει του βουλευτικου αξιωματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας