Η κυβερνητική κρίση του Ιουλίου του 1965 και η παρακρατική οργάνωση Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α.

Η πολιτική κρίση που ξέσπασε το καλοκαίρι του 1965, αφορούσε σε μεγάλο βαθμό την διαφωνία του Βασιλιά Κωνσταντίνου με τον Γεώργιο Παπανδρέου για τον χειρισμό των ανακρίσεων της υπόθεσης Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α. («Αξιωματικοί Σώσατε Πατρίδα, Ιδανικά, Δημοκρατίαν, Αξιοκρατίαν»). Συγκεκριμένα υπήρχαν στοιχεία που συνέδεαν τον τότε νεοεμφανισθέντα αλλά ανερχόμενου βουλευτή Ανδρέα Παπανδρέου με την συγκεκριμένη οργάνωση. Ο τότε υπουργός Εθνικής Αμύνης Πέτρος Γαρουφαλιάς, πρόσωπο που απολάμβανε της απόλυτης εμπιστοσύνης του Στέμματος, μετά την έκθεση Γρίβα και το αποτέλεσμα της ανάκρισης του Σίμου, είχε διατάξει την συνέχιση των ανακρίσεων και την παραπομπή της σε στρατοδικείο, όταν ο Γεώργιος Παπανδρέου τον εξανάγκασε σε παραίτηση ενημερώνοντας τον Βασιλιά ότι σκοπεύει να αναλάβει το υπουργείο Εθνικής Αμύνης ο ίδιος. Αφορμή για την απόπομπή του Γαρουφαλιά ήταν και η άρνηση του στην διαταγή του Παπανδρέου να αρχίσουν οι ανακρίσεις για την εφαρμογή του σχεδίου "Περικλής" στις εκλογές του 1961, κάτι που προφανώς ήθελε να χρησιμοποιήσει ο Παπανδρέου ως αντιπερισπασμο στην υπόθεση Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α, καθώς από εκείνες τις εκλογές είχαν περάσει τέσσερα χρόνια.


Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος αρχικώς προσπάθησε να διατηρήσει τον Γαρουφαλιά στην θέση του υπό οποιοδήποτε κόστος. Αφού ο Παπανδρέου στάθηκε αμετάπειστος, επέστησε την προσοχή στον Πρωθυπουργό του ότι προφανώς δημιουργούνταν αρνητικές εντυπώσεις από την κίνηση του να αναλάβει το υπουργείο όταν εκκρεμεί η υπόθεση Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α όπου πιθανώς να εμπλέκεται ο γιος του και πρότεινε ως συμβιβαστική πρόταση να αναλάβει το υπουργείο οποιοδήποτε άλλο στέλεχος της Ένωσης Κέντρου. Ο Παπανδρέου στάθηκε αμετάπειστος σε κάθε συμβιβαστική πρόταση, αρνούμενος καν να τις συζητήσει. Ακολούθησαν οι τρεις επιστολές Βασιλιά - Πρωθυπουργού το πενθήμερο 15 έως 20 Ιουλίου 1965 με το γνωστό εμπρηστικό περιεχόμενο και η τελική κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα με την παραίτηση του Γ. Παπανδρέου και τις τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις "Αποστατών", με την απόσχιση πολλών σημαντικών βουλευτών της Ένωσης Κέντρου (Μητσοτάκης, Νόβας, Τούμπας, Στέφανος Στεφανόπουλος, Τσιριμώκος κτλ) και την κοινοβουλευτική στήριξη της ΕΡΕ.

Ασχέτως από τις παράλληλες ενέργειες του σταθμάρχη της CIA στην Ελλάδα Άνσουτζ και τις συνεννοήσεις του Βασιλιά με πολλούς βουλευτές της Ε.Κ. (η ακόμη και η πιθανολογημένη δωροδοκία βουλευτών για την οποία όμως ποτέ δεν προσκομίστηκε κάποιο αποδεικτικό στοιχείο), η ρήξη εντός του κόμματος αυτού είχε κυοφορηθεί πολύ νωρίτερα. Και αυτό γιατί η Ε.Κ. ήταν μια τεχνητή συγκόλληση τάσεων και μικρότερων κομμάτων των οποίων οι αρχηγοί επ ουδενί θεωρούσαν τον Παπανδρέου ως αδιαφιλονίκητο αρχηγό, αλλά περισσότερο ως "πρώτο μεταξύ ίσων". Επίσης πολύ βασικός παράγοντας για την απόσχιση έπαιξε η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της Χώρας, αλλά και η μεγάλη πολιτική άνοδος του Ανδρέα Παπανδρέου, που πολύ γρήγορα σχημάτισε ισχυρή ομάδα βουλευτών και υποστηρικτών εντός του κόμματος με ριζοσπαστικό λόγο και πλέον αποτελούσε υπολογίσιμο αντίπαλο για την κούρσα διαδοχής στην αρχηγεία του κόμματος.

Όπως γίνεται αντιληπτό, σημείο τριβής για την κρίση ήταν η παρακρατική οργάνωση Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α. και η συμμετοχή η όχι του Ανδρέα Παπανδρέου σε αυτή. Ο Ελληνικός στρατός από το 1944 έως την ιστορούμενη εποχή, υπήρξε ο προνομιακός χώρος επιρροής του Στέμματος και της ευρύτερης Δεξιάς. Οι εκάστοτε ανώτατοι αξιωματικοί έχαιραν της απόλυτης εμπιστοσύνης του Θρόνου, ενώ υπήρχαν και μυστικές οργανώσεις εντός του στρατού (Ι.Δ.Ε.Α.) που είχαν ξεκάθαρη δεξιά πολιτική τοποθέτηση. Ο Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α ήταν η πρώτη οργάνωση που τόλμησε να αμφισβητήσει την αποκλειστικότητα αυτή. Τα μέλη της ήταν όμως λίγα, χαμηλόβαθμα και χωρίς μεγάλες δυνατότητες και πολύ σύντομα μαθεύτηκε η μυστική τους δραστηριότητα από τον βραχίωνα τους στην Κύπρο. Όταν η οργάνωση εξαρθρώθηκε και ξεκίνησαν οι ανακρίσεις για εμπλοκή πολιτικών προσώπων, ο Ανδρέας Παπανδρέου αρνήθηκε με επιμονή και πάθος ότι είχε οποιαδήποτε επαφή η σχέση με την εν λόγω οργάνωση καταγγέλλοντας σκευωρία και πλεκτάνη εις βάρους του από "ντόπια και ξένα κέντρα". Αλλά όχι μόνο αυτό. Στο βιβλίο του "η δημοκρατία στο απόσπασμα" (σελ 217-225) ο Ανδρέας Παπανδρέου αναφέρει πως πρώτη φορά άκουσε το όνομα της οργάνωσης τον Μάιο του 1965 από τον πατέρα του.

Ποια όμως είναι η αλήθεια; Κατά την γνώμη μας ο Ανδρέας Παπανδρέου όχι μόνο ήταν σε επαφή με τον Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α. αλλά ήταν και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ο ιθύνων νους της οργάνωσης. Η βασική μαρτυρία που επικαλούμαστε ανήκει στον Αριστείδη Μπουλούκο, ο οποίος την εξιστορούμενη εποχή ήταν λοχαγός στην ΚΥΠ και βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση σύμφωνα με το πόρισμα Σίμου που το παραδέχτηκαν ως αντικειμενικό όλοι οι εμπλεκόμενοι. Σύμφωνα με τον Μπουλούκο, ο Ανδρέας Παπανδρέου έμαθε για την οργάνωση αρχές Σεπτεμβρίου 1964 και μυήθηκε με ενθουσιασμό σε αυτήν, λίγες μέρες μετά. Κατά τον Μπουλούκο πάντα, είτε ο ίδιος είτε ο λοχαγός Παπαγεωργόπουλος είχαν συναντήσει πολλές φορές τον Ανδρέα Παπανδρέου προσωπικά στο πολιτικό γραφείο του Αντώνη Στρατή στην οδό Σουηδίας αλλά και κάποιες άλλες στο σπίτι του Ανδρέα στο Ψυχικό, ενώ είχε γνωριστεί και με την σύζυγο του Μαργαρίτα.

Χάρις τις επαφές αυτές και την προσωπική επέμβαση του Ανδρέα Παπανδρέου στις μεταθέσεις των Αξιωματικών, σύντομα στελέχη του Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α. είχαν τοποθετηθεί σε νευραλγικά σημεία του στρατεύματος (ΚΥΠ, διευθύνσεις όπλων, μονάδες που στρατωνίζονταν στο λεκανοπέδιο). Ταυτόχρονα, πάντα μετά από συνεννοήσεις με την οργάνωση, ο Παπανδρέου πετύχαινε την απομάκρυνση αξιωματικών που ανήκαν στον νεοσύστατο ΙΔΕΑ (βασικά στελέχη του ο Γεώργιος Παπαδόπουλος και ο Χ. Λαδάς). Ο Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α. είχε ως βασική του δραστηριότητα την συλλογή πληροφοριών για τις κινήσεις Δεξιών αξιωματικών, την ασφάλεια της "Δημοκρατίας" και της κυβέρνησης της "Ένωσης Κέντρου" και την ενημέρωση του Ανδρέα Παπανδρέου που αποτελούσε το πολιτικό σκέλος της οργάνωσης.

Τον Μάιο του 1965 συνελλήφθησαν τα πρώτα μέλη της οργάνωσης ενώ σάλος είχε προκληθεί στην κοινή γνώμη. Μέχρι τα τέλη Ιουνίου είχαν συλληφθεί όλοι (και ο Μπουλούκος) και ξεκινούσε η πολιτική κρίση. Κατά τον Μπουλούκο, ήταν άδηλο αν γνώριζε ο Γεώργιος Παπανδρέου την απόλυτη αλήθεια, αλλά πιθανότατα να την υποψιαζόταν. Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν παραδέχτηκε ποτέ την ανάμιξη του, αν και περιέργως επισκέφτηκε με πιστό του συνεργάτη τους συλληφθέντες στην φυλακή το 1966. Στην επίσκεψη του αυτή ο Ανδρέας Παπανδρέου τους διαβεβαίωσε ότι σε περίπτωση που αποταχθούν από το στράτευμα και φυλακιστούν, μετά την απόλυση τους από τις φυλακές θα τους βρει δουλειές με μηνιαίες αποδοχές 14.000 δρχ. Μετά την επιστροφή του το 1974, ο Παπανδρέου δεν αναφέρθηκε ποτέ στο θέμα, αλλά δέχτηκε τον Μπουλούκο στο ΠΑ.ΣΟ.Κ ως βασικό στέλεχος του, με την σημαία του οποίου εξελέγει δύο φορές βουλευτής. Το 1982 τον διέγραψε απ΄ευθείας από το ΠΑΣΟΚ μαζί με τον Δημήτριο Χονδροκούκη (επίσης κατηγορούμενο στην υπόθεση Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α.) γιατί οι δύο βουλευτές διαφώνησαν για την κατάργηση του σταυρού προτίμησης. Και οι δύο προσχώρησαν στην Νέα Δημοκρατία με την οποία εκλέχθηκαν 2 φορές βουλευτές. Ο Μπουλούκος προέβη στις αποκαλύψεις του το 1987, αφού αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ.

Πηγές

Σωτήρης Ριζάς, Η ελληνική πολιτική μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο: κοινοβουλευτισμός και δικτατορία, εκδόσεις Καστανιώτη

Άρις Μπουλούκος, Υπόθεση Ασπίδα η αλήθεια που καίει, εκδόσεις "Ο Τύπος"

συνέντευξη του Άρι Μπουλούκου στον Στέλιο Κούλογλου για τον Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α.

Σχόλια

 1. Δυστυχως, ανεκαθεν ο ανδρεας στηριζονταν σε υποπτες ομαδες για να ανελθει η να σταθεροποιειται στην εξουσια.Το '60 ηταν ο ΑΣΠΙΔΑ, το '70 το ΠΑΚ. Βασικος υπαιτιος για την κριση ειναι αυτος και πιστευω λιγοτερο ο γερος ο οποιος ακολουθησε αυτον τον δρομο για να προστατευσει τον γιο του. Επιπλεον και τα ηγετικα στελεχη του κεντρου, δεν ηταν διατεθειμενα να οδηγησουν την χωρα στο χαος και μαλιστα για ενα αλλον διεκδικητη της αρχηγιας της Ε.Κ. Επισης, μην ξεχναμε και τον ρολο της ΕΔΑ, η οποια με συνεχεις απεργιες και αιματηρες διαδηλωσεις παρελυε την χωρα και δημιουργουσε ανησυχια στο στρατο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. 'Ολοι μαζί τότε, άνοιξαν την πόρτα για να μας έρθει η δικτατορία των συνταγματαρχών...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ακριβώς! Ουσιαστικά η πολιτική αστάθεια έφερε το στρατιωτικό καθεστώς. αυτουργός της αστάθειας δεν υπήρξε μόνο το παλάτι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δηλαδή η διατήρηση της Μεραρχίας στην Κύπρο της οποίας η αποχώρηση ζητήθηκε απο τον Λύντον Τζόνσον δεν αποτελούσε ζήτημα για την διατήρηση του Υπουργείου απο τον Γ.Παπανδρέου; Η συγκεκριμένη μεραρχία αποσύρθηκε ως γνωστόν το 1972. Η υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ και οι πτυχές της έχουν τελεσιδικίσει αλλά επιπλέον υπάρχουν και οι ομολογίες υψηλόβαθμων αξιωματούχων της CIA!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μια διόρθωση στο φίλο για τη Μεραρχία της Κύπρου, η οποία αποσύρθηκε το Νοε του 67 και όχι το 72, κατόπιν πιέσεων από τις ΗΠΑ, των οποίων η πρωταρχική πολιτική την εποχή εκείνη, ήταν η αποφυγή του πολέμου μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας, που θα προκαλούσε ανεξέλεγκτες καταστάσεις στη ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ μεσούντος του Ψυχρού Πολέμου. Οι πιέσεις αυτές ήρθαν σαν συνέχεια της επίθεσης των Ε/Κ στο οχυρωμένο Τ/Κ χωριό της Κοφίνου το Νοε του 67 και τις συνακόλουθες απειλές της Τουρκίας για επέμβαση στην Κύπρο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ένα ενδιαφέρον βιβλίο για το θέμα είναι το¨"Συνομωσίες ΙΔΕΑ & ΑΣΠΙΔΑ" του ταξίαρχου ε.α Παραλίκα Δ. των εκδόσεων Βασδέκη, ο οποίος είχε καταδικαστεί για τον ΑΣΠΙΔΑ και που στην ουσία δεν αποδέχεται την ύπαρξη της οργάνωσης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. όπως αναφέρω στο κείμενο ο μπουλούκος λέει πως οι μυημένοι ήταν όλοι χαμηλόβαθμοι μέχρι τον βαθμό του λοχαγού και πάντως τον συγκεκριμένο δεν τον αναφέρει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. αγαπητε Φιλιστορα θα ηθελα να μου πεις τη γνωμη σου για ενα "καυτο" και κατα τη γνωμη μου μη επαρκως διευκρινισμενο, θεμα!Ως γνωστον την εποχη πριν απο την 21η Απριλιου ετοιμαζοταν και το λεγομενο κινημα των στρατηγων, τους οποιους τελικα προλαβαν οι συνταγματαρχες! Η απορια μου εχει να κανει με το ποσο τελικα ηταν αναμεμιγμενος ο Κωνσταντινος σε αυτο το κινημα! Συγγραφεις οπως ο Μπαρμπης αναφερουν οτι ο Κωνσταντινος δεν γνωριζε τιποτα! Τα τελευταια χρονια υποτιθεται οτι εχουν ερθει στο φως καποια αμερικανικα τηλεγραφηματα, οπου περιεχουν υποτιθεται, συνομιλιες του Κωνσταντινου με Αμερικανους αξιωματουχους και φαινεται οτι ο Κωνσταντινος και γνωριζε και ενεκρινε το κινημα των στρατηγων! Απο την αλλη, ειμαι λιαν επιφυλακτικος διοτι σε αυτα τα τηλεγραφηματα εχουν αναφερθει μεσω αρθρων τους, κυριως κατι γνωστες "δημοκρατικες" και αντιβασιλικες φυλλαδες, οπως η "Ελευθεροτυπια" κλπ! Εσενα η γνωμη σου ποια ειναι?

  "Apollo"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Θα ήθελα να ρωτήσω και γω, για το βιβλίο για τον ΑΣΠΙΔΑ που έχει γράψει, ο Αρ. Μπουλούκος. Αν αξίζει η ανάγνωση του, ποιος είναι ο τρόπος γραφής του, (πχ για όλα φταίει το παλάτι, Η ΕΡΕ κλπ ή είναι αντικειμενικό)...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Προς ανώνυμο 7:49,

  Ένας από τους λόγους που έγραψα το κείμενο είναι γιατί όλα τα σχετικά με το θέμα πονήματα αποφεύγουν να εξετάσουν τον ΑΣΠΙΔΑ, η τον εξετάζουν ως μια δεξιά προβοκάτσια. Προφανώς δεν ήταν έτσι, ήταν μια υπαρκτή οργάνωση που απομένει να μάθουμε σε τι βαθμό ήταν εμπλεκόμενος ο Ανδρέας Παπανδρέου.

  Τώρα, το βιβλίο τοπυ Μπουλούκου είναι πολύτιμο προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά με πολλά προβλήματα. Πρώτον δεν κομίζει κάποιο συντριπτικό αποδεικτικό στοιχείο για την εμπλοκή Παπανδρέου, δεύτερον έγραψε το βιβλίο όταν διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

  Σίγουρα όμως κάθε Ιστορική μελέτη για την εποχή αυτή οφείλει να περιλαμβάνει (προσεκτικά) και το βιβλίο του Μπουλούκου. Πολλές πηγές που χρησιμοποιούνται είναι χρωματισμένες. Όπως λοιπόν χρησιμοποιείται η μαρτυρία του Καψή, του Λαμπρία, του Φλωράκη, η του Λιβάνη πρέπει να αξιοποιείται και η μαρτυρία του Μπουλούκου που όμτως είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στον ΑΣΠΙΔΑ.

  Το "ζύγισμα" και η αξιολόγηση των πηγών άλλωστε, ξεχωρίζει τον Ιστορικό από τον χρονογράφο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον μια αντικειμενικό όσο είναι δυνατόν ιστορική έρευνα τόσο για τον Ανδρέα Παπανδρέου όσο και για το ΠΑΣΟΚ γενικότερα.Είτε οπαδοί είτε εχθροί πρέπει να παραδεχτούμε ότι αποτελεί πολιτικό φαινόμενο που σημάδεψε σε βαθμό που να αλλοιώσει πολύ τον χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία του ελληνικού λαού,γι'αυτό χρειάζεται έρευνα βαθειά και ανάλυση,όσο το δυνατόν αντικειμενική αν και αυτό ακόμα δύσκολο.Προς το παρόν πάντως οι δύο μακαρίτες Παπανδρέου αντιμετωπίστηκαν πολύ απαλά από την ιστορική εξέταση...περισσότερο βέβαια για πολιτικούς παρά για επιστημονικούς λόγους αλλά από άποψης εγγύτητας χρόνου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. "αυτουργός της αστάθειας δεν υπήρξε μόνο το παλάτι...".Φράση-κλειδί για την κατανόηση της εποχής...κατά τη γνώμη μου Αστάθεια (με τεράστια ευθύνη και των Παπανδρέου,ίσως μεγαλύτερη όλων των άλλων)-Χούντα=α'καταστροφή,απώλεια μισής Κύπρου-ΠΑΣΟΚ=β'καταστροφή,μετάλλαξη του Έλληνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Και να προσθέσω κι εγώ, συμφωνώντας ότι όλοι φέρουν ευθύνη για όλα, ότι: δεν μπορούν από τη μια να αναφέρονται ορισμένοι σε "πανίσχυρο Παλάτι" που έκανε ό,τι ήθελε, κι από την άλλη να αναφέρονται με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς τόσο για τον τότε βασιλέα όσο και για το θεσμό. Δεν γίνονται και τα δύο...Όπως επίσης, το έχω γράψει και σε άλλο θέμα, δεν πρέπει να κρίνουμε τα τότε γεγονότα με βάση το σήμερα. Όπως έχει έρθει στο φως της δημοσιότητας, κι ο Καραμανλής τότε σκεφτόταν να αναστείλει κάποια άρθρα του Συντάγματος. Ήταν μια συνηθισμένη επιλογή η χρησιμοποίηση του Στρατού τότε, όπως φαίνεται. Αλλά σε αυτό, δεν φταίει το Παλάτι μόνο, ειδικά όταν γνωρίζουμε ότι την περίοδο της Α' Ελληνικής Δημοκρατίας, 1926-1936, έγιναν τόσα κινήματα-αυτά η δημοκρατική μας αναισθησία δεν τα ονομάζει "Χούντες"-όσα δεν έχουν γίνει συνολικά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Φιλιστορα εχεις διαβασει το βιβλιο των Ιγνατιου και Ευρυβιαδη, που κυκλοφορησε απο τον Λιβανη, με τιτλο "ο απορρητος φακελος της CIA για τον Ανδρεα Παπανδρεου"(η καπως ετσι τελος παντων) και αν ναι, ποια ειναι η γνωμη σου? Υποτιθεται οτι βγαινει ενα πολυ αντιαμερικανο προφιλ του μακαριτη, μεσα απο το βιβλιο και καθε αλλο παρα οργανο των Αμερικανων φαινεται να ηταν, σε αντιθεση με αυτα που υποστηριζουν καποιοι συγγραφεις(π.χ. Μπαρμπης)! Απο την αλλη κατι μου λεει οτι προκειται για στρατευμενο βιβλιο! Να εγινε αραγε επιλεκτη χρηση αμερικανικων εγγραφων?...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. το έχω υπ΄όψιν μου το βιβλίο αλλά δεν το έχω διαβάσει. Εγώ θα αναρωτηθώ κάποια πράγματα και εσύ πες μου τι ισχύει.

  Ο Ανδρέας Παπανδρέου κάπου το 1966 είχε απειλήσει δημοσίως τους Αμερικάνους ότι η Ελλάδα θα αποτελούσε "δεύτερο Βιετνάμ" αν τολμούσαν να επέμβουν. Λίγα χρόνια πριν εργαζόταν στο Αμερικανικό πανεπιστήμιο του Μπέρκλεη, ενώ όταν συνελλήφθη από το καθεστώς της 21ης Απριλίου ο Αμερικανός πρέσβης εξασφάλισε την φυγή του στο εξωτερικό με διαβατήριο που του έδωσε ο Παττακός.

  Το 1977 ως αντιπολιτευόμενος δήλωνε ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο" και όταν ανέλαβε την εξουσία το 1981 διπλασίασε τις αμερικανικές βάσεις ανοίγοντας αυτή της νέας μάκρης.

  πες μου εσύ τωρα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. μαλλον ισχυει αυτο που ανεφερα ως ερωτηση, επιλεκτικη χρηση εγγραφων, ισως και παραποιηση! Στρατευμενο βιβλιο, πιθανον και χρηματοδοτουμενο απο το ιδιο το ΠΑΣΟΚ για ενισχυση της υστεροφημιας του ηγετη τους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Φιλιστορα, μιας κι εχεις διαβασει και το βιβλιο του Μπουλουκου αλλα και το βιβλιο του Χονδροκουκη για το ιδιο θεμα(ΑΣΠΙΔΑ), ηθελα να σε ρωτησω, αν υπαρχει ταυτοτητα αποψεων των 2 συγγραφεων, πανω στο θεμα, η οχι! Δηλαδη αν συμφωνουν σχετικα με το ποτε ιδρυθηκε η οργανωση, ποσα μελη ειχε, τι σκοπους ειχε, ποια η αναμιξη του Παπανδρεου κλπ! Επισης ηθελα να σε ρωτησω ποια ειναι η γνωμη σου για τα βιβλια του Δημου Μποτσαρη? Εχω διαβασει μονο το "Η Δυναστεια Παπανδρεου" και παρολο που δεν προσκομιζει ακλονητα στοιχεια γι'αυτα που καταγγελει(αλλα μονο προσωπικες εκτιμησεις, αφηγησεις τριτων κλπ), νομιζω οτι δικαιωθηκε σε αυτα που γραφει, μιας και βλεπουμε την καταντια της χωρας απο τη λαιλαπα του ΠΑΣΟΚ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Η άποψη του Χονδροκούκη ήταν ότι ο ΑΣΠΙΔΑ περιοριζόταν σε μια ασήμαντη κίνηση αξιωματικών με κέντρο την Κύπρο, σύμφωνα και με το πόρισμα του ανακριτή Σίμου. Αυτή η θέση όμως διατυπωθηκε όταν ο Χονδοκούης ήταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

  Οσο για τον Μπότσαρη...μην ασχολείσαι ιδιαίτερα. Δεν έχω διαβάσει βιβλία του, αλλά όσα γράφει τα λέει αφού τον διώξανε από το ΠΑΣΟΚ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Θελω να προσθεσω την αποψη του Τακη Παπαγεωργοπουλου λοχαγου τοτε της ΚΥΠ την οποια μου εξεθεσε σε πολυωρες συνομιλιες το 1987.Το 1962 τοτε υπολοχαγος πηγε στις ΗΠΑ [στα σχολεια της CIA]για μετεκπαιδευση Μετα τις εκλογες του 1963 τοποθετηθηκε στην ΚΥΠ.Το 1964 εγινε αγγελιαφορος του ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΥ προς τους πολιτικους ηγετες της Κυπρου[ για την εφαρμογη του Σχεδιου Ατσεσον] εν αγνοια του Μακαριου.Με εντολη του Α.Παπανδρεου ενημερωσε τον Μακαριο για τα τεκταινομενα.Αυτο ειχε ως αποτελεσμα να ναυαγησει το Σχεδιο.ο ιδιος να προκαλεσει την μηνιν των Αμερικανων οι οποιοι δεν τον συγχωρησαν ποτε.Ο ιδιος και ο Τομπρας συμμετειχαν στον ΑΣΠΙΔΑ κατοπιν ανωθεν εντολων .Συμφωνουσε δε με το πορισμα Σιμου για την οργανωση Θελω να προσθεσω για επιβαιβεωσιν των ανωτερω 1] Το 1974 μετα την πτωση της χουντας τα μελη της οργανωσης απεκατασταθηκαν βαθμολογικα και εγιναν στρατηγοι εκτος του Παπαγεωργοπουλου στον οποιο εδωσαν τον βαθμο του Συνταγματαρχη. 2] Το 1981 μετα την νικη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογες του απενεμηθη ο βαθμος του αντιστρατηγου τον οποιον δεν απεδεχθη για να μην εκπεσει του βουλευτικου αξιωματος

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

Όλα τα θέματα του ιστολογίου

α1 Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος26 Αβράαμ Λίνκολν1 Άγγελος Έβερτ1 Άγγελος Σικελιανός1 Αγγλία12 Άγιο Όρος5 Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος3 Αδαμάντιος Κοραής9 Αθανάσιος Ευταξίας1 Αθανάσιος Σουλιώτης - Νικολαϊδης2 Αθανάσιος Τσακάλωφ1 Αιγαίο17 Αιγαίο Ελληνική θάλασσα3 Αίγινα1 Αισχύλος1 Ακρόπολη12 Αλβανία13 Αλεξάνδρεια9 Αλέξανδρος Ζαϊμης6 Αλέξανδρος Κορυζής5 Αλέξανδρος Κουμουνδούρος7 Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος14 Αλέξανδρος Οθωναίος7 Αλέξανδρος Παπάγος18 Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης7 Αλέξανδρος Παπαναστασίου18 Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής1 Αλέξανδρος Σακελαρίου5 Αλέξανδρος Υψηλάντης8 Αλέξανδρος Χατζηκυριάκος3 Αλεξάντρ Σολτζενίτσιν5 Αμερικανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Αναγέννηση3 Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος1 Αναστάσιος Παπούλας4 Ανατολική Ρωμυλία1 Ανδρέας Γ. Παπανδρέου16 Ανδρέας Καρκαβίτσας2 Ανδρέας Λόντος2 Ανδρέας Μεταξάς1 Ανδρέας Μιαούλης8 Ανδρέας Μιχαλακόπουλος14 Ανδρέας Τζίμας1 Άνθιμος Γαζής1 Αννα Κομνηνή1 Άννα Κομνηνή1 Αννίβας1 Αντάντ18 Αντιβενιζελισμός31 αντισημιτισμός5 Αντόνιο Γκράμσι1 Αντώνης Σαμαράς1 Απεργίες4 Αποικιοκρατία6 Άραβες3 Αρβανίτες1 Άρειος Πάγος3 Άρης Βελουχιώτης9 Αριστείδης ο Αθηναίος2 Αριστοτέλης7 Αριστοτέλης Ωνάσης1 Αρχαία Αθήνα28 Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία10 Αρχαία Σπάρτη22 Αρχαιοκαπηλεία6 Αρχαιολογία26 Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός3 Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος3 Αρχιμίδης4 Αστρονομία4 Αστυνομία2 Αυστρία4 Αυτοκράτορας Ηράκλειος3 Αφρική4 Αχαϊκή Συμπολιτεία2 β1 Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος43 Βαλκάνια26 βασανιστήρια1 Βασίλειος Τσίχλης23 Βασιλιάς Αλέξανδρος Α΄1 Βασιλιάς Γεώργιος Α΄22 Βασιλιάς Γεώργιος Β΄26 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄34 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄8 Βασιλιάς Όθων Α΄25 Βασιλιάς Παύλος Α΄7 Βασιλιάς Φίλιππος Β΄6 Βενιαμίν Λέσβιος1 Βιβλία και Βιβλιοθήκες37 Βιβλιοκρισίες87 Βιέννη5 Βιετνάμ2 Βιογραφίες80 Βλάσης Γαβριηλίδης1 Βουλγαρία14 γ1 Γαβριήλ Μιχαήλ Δημητριάδης8 Γαλλία21 Γαλλική Επανάσταση6 Γαριβάλδι2 Γελιογραφίες4 Γενοκτονία των Αρμενίων3 Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου6 Γερμανία51 Γεώργιος (Πλήθων) Γεμιστός2 Γεώργιος Α. Παπανδρέου19 Γεώργιος Βλάχος4 Γεώργιος Γρίβας (Διγενής)7 Γεώργιος Ζησιμόπουλος2 Γεώργιος Θεοτόκης10 Γεώργιος Κάνιγκ3 Γεώργιος Καραϊσκάκης4 Γεώργιος Καρτάλης2 Γεώργιος Καφαντάρης9 Γεώργιος Κονδύλης18 Γεώργιος Κουντουριώτης4 Γεώργιος Λεοναρδόπουλος2 Γεώργιος Παπαδόπουλος2 Γεώργιος Παπανδρέου (GAP)1 Γεώργιος Πωπ1 Γεώργιος Ράλλης6 Γεώργιος Σεφέρης2 Γεώργιος Σταύρου2 Γεώργιος Στρέιτ1 Γεώργιος Τσολάκογλου4 Γεώργιος Τσόντος (Βάρδας)1 Γιάννης Ιωαννίδης3 Γιάννης Ψυχάρης2 Γιόζιφ Μπροζ (Τίτο)8 Γιουγκοσλαβία12 Γιώργης Σιάντος4 Γιώργος Ρωμανός1 Γκουλάγκς4 Γλώσσα και καθημερινός βίος των Ελλήνων διαχρονικά35 Γράμμος - Βίτσι2 Γρηγόρης Φαράκος2 Γρηγόριος Δίκαιος (Παπαφλέσσας)7 Γρηγόριος Ξενόπουλος4 δ1 Δαρδανέλλια1 Δέσποινα Κούρτη1 Δημήτρης Παρτσαλίδης3 Δημήτριος Αναγνωστόπουλος1 Δημήτριος Βούλγαρης2 Δημήτριος Γούναρης24 Δημήτριος Ιωαννίδης1 Δημήτριος Καλλέργης1 Δημήτριος Μάξιμος1 Δημήτριος Ράλλης4 Δημήτριος Υψηλάντης10 Δημήτριος Ψαρρός4 Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδος (ΔΣΕ)19 Δημοσθένης4 Δημοψήφισμα2 δημοψήφισμα 19243 Διατροφή5 Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.)3 Δικαιοσύνη7 Διονύσιος Σολωμός1 Διπλωματία24 δοσιλογισμός3 δουλεμπόριο3 Δύση2 Δωδεκάνησα13 Ε.Ρ.Ε.5 ΕΔΕΣ15 Εθνικά Δάνεια2 Εθνική αντίσταση13 Εθνική τράπεζα4 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Ε.Α.Μ.)8 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ)6 Εθνικός Διχασμός (1914-1918)35 Εθνικός Συναγερμός3 Εθνοσυνέλευση5 ΕΚΚΑ4 Εκκλησιαστική Ιστορία10 ΕΛΑΣ29 Ελβετία4 ΕΛΔΥΚ1 Ελευθέριος Βενιζέλος71 Ελληνική λογοτεχνία5 Ελληνική Οικονομική Ιστορία34 Ελληνική Οικονομική κρίση33 Ελληνική Παιδεία23 Ελληνική Παράδοση2 Έλληνικό Έθνος33 Ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος12 Ελληνικός στρατός43 Ελληνισμός27 Ελληνισμός της Αμερικής2 Ελληνοτουρκικές σχέσεις6 Ελληνοτουρκικός πόλεμος 189711 Ελλήνων Πάσχα3 Εμμανουήλ Μπενάκης1 Εμμανουήλ Ξάνθος1 Εμμανουήλ Παπάς1 Εμμανουήλ Ρέπουλης5 Εμμανουήλ Ροϊδης4 Εμμανουήλ Τομπάζης2 Εμμανουήλ Τσουδερός5 Εμπόριο6 Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (Ε.Δ.Α.)1 Ένωση Κέντρου5 ΕΟΚ1 ΕΟΚΑ Α΄10 ΕΟΚΑ Β΄3 Επανάσταση στο Γουδή10 Επέτειος2 Επίκουρος1 Επιτάφιος1 Ερατοσθένης1 Ερυθρός Σταυρός3 ΕΣΣΔ19 Ευάγγελος Αβέρωφ3 Ευάγγελος Λεμπέσης1 Ευεργέτες1 Ευρωπαϊκή Ένωση3 Ευρωπαικός Διαφωτισμός3 εφημερίδα "Καθημερινή"5 Η γυναίκα στην Ιστορία2 Η δίκη των "εξ"25 Ήθη και έθιμα3 Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Η.Π.Α.)37 Ήπειρος14 Ηράκλειτος1 Ηρακλής Θεσσαλονίκης5 Ηρόδοτος13 Θαλής ο ΜΙλήσιος1 Θέατρο5 Θεμιστοκλής5 Θεμιστοκλής Σοφούλης9 Θεόδωρος Δηλιγιάννης6 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης13 Θεόδωρος Πάγκαλος20 Θεόδωρος Πάγκαλος (ο νεότερος)1 Θεόδωρος Τουρκοβασίλης3 Θεόφιλος Καΐρης1 Θερμοπύλες2 Θεσσαλονίκη28 Θουκυδίδης10 Θράκη11 Θρασύβουλος Τσακαλώτος3 Θρησκεία3 Θωρηκτό Αβέρωφ9 Ι.Β.Δ.104 Ιαπωνία3 Ιατρική8 Ιερή Συμμαχία8 Ιερός Λόχος6 Ιλιάδα11 Ίμια3 Ιουλιανή κρίση του ΄652 Ιούλιος Βέρν2 Ιπποκράτης ο Κώος3 Ισλάμ6 Ισοκράτης2 Ισπανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Ιστορία622 Ιστορία της Αλβανίας12 Ιστορία της Ελληνικής αεροπορίας1 Ιστορία της Κρήτης16 Ιστορία του Αθλητισμού9 Ιταλία27 Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης2 Ιωάννης Γκούρας1 Ιωάννης Δεμέστιχας3 Ιωάννης Καποδίστριας24 Ιωάννης Κωλέττης6 Ιωάννης Μακρυγιάννης6 Ιωάννης Μεταξάς41 Ιωάννης Μιχαήλ5 Ιωάννης Παπακωνσταντίνου10 Ιωάννης Συκουτρής6 Ιωάννης Τσαγκαρίδης1 Ιωάννης Τσιμισκής1 Ιωάννινα5 Ίων Δραγούμης26 Ιωνική Επανάσταση1 Κ. Θ. Δημαράς2 Καλαμάτα1 Κανέλος Δεληγιάννης3 Καρλ Γιουνγκ1 Καρλ Μαρξ1 Κάρολος Παπούλιας2 Καρχηδόνα1 κατεχόμενα της Κύπρου1 Κατοχή13 Κατοχικά Δάνεια3 Κίμων ο Αθηναίος2 Κίνα7 Κίνημα του Ρομαντισμού2 κινηματογράφος3 Κινηματογράφος και Ιστορία4 Κοινωνία των Εθνών (Κ.τ.Ε.)3 Κολλυβάδες2 Κόμμα Φιλελευθέρων11 Κομμουνισμός29 Κομνηνός Πυρομάγλου2 Κοράνιο2 Κόρινθος6 Κύθηρα1 Κυπριακή Ιστορία46 Κυριάκος Κατσιμάνης14 Κύριλλος Λούκαρις2 Κωνσταντίνος Δεμερτζής1 Κωνσταντίνος Καβάφης3 Κωνσταντίνος Καναρης6 Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή1 Κωνσταντίνος Καραμανλής11 Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο νεώτερος)2 Κωνσταντίνος Λινάρδος18 Κωνσταντίνος Μανιαδάκης6 Κωνσταντίνος Μητσοτάκης4 Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ΄8 Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος8 Κωνσταντίνος Σημίτης4 Κωνσταντίνος Σμολένσκι2 Κωνσταντίνος Τσαλδάρης4 Κωνσταντίνος Φωτιάδης5 Κωνσταντινούπολη41 Κως4 Κώστας Βάρναλης1 Κώστας Περρίκος1 Κωστής Παλαμάς6 ΛΑ.Ο.Σ3 Λαθρομετανάστευση3 Λαικό Κόμμα7 Λαμία2 Λατινική Αμερική1 Λεονίντ Τρότσκι4 Λέσβος3 Λεωνίδας Παρασκευόπουλος1 Λόγιος Ερμής4 Λόρδος Βύρων8 Λουτράκι1 Λύσανδρος1 Μαζική πολιτική προπαγάνδα2 Μακάριος11 Μακεδονία48 Μακεδονικό Ζήτημα32 Μακεδονικός Αγώνας8 Μακεδονομάχοι5 Μάνη2 Μάο Τσε Τουνγκ2 Μαραθώνας3 Μάρκος Βαφειάδης9 Μάρκος Μπότσαρης1 Μάτζικερτ1 Μεγάλη Βρετανία37 Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia)1 Μέγαρο Μαξίμου1 Μέγας Αλέξανδρος8 Μέγας Αλέξανδρος ο Μακεδών2 Μέγας Θεοδόσιος1 Μέγας Κωνσταντίνος1 Μελέτης Βασιλείου1 Μεσαίωνας5 Μέση Ανατολή2 Μεσόγειος2 Μεσολόγγι10 Μεσσήνη Μεσσηνίας12 Μεταπολεμική Ελληνική Ιστορία (1949-1974)43 Μέττερνιχ4 Μίκης Θεοδωράκης3 Μίκης Πρωτοπαπαδάκης8 Μικρά Ασία43 Μιλτιάδης ο Αθηναίος1 Μιλτιάδης Πορφυρογέννης1 Μιχαήλ Ψελλός3 Μνημείο14 Μοροζίνι2 Μουσολίνι12 Μπενιζέλος Ρούφος1 Μυστικές υπηρεσίες5 ναζισμός2 Νάξος2 Ναπολέων Βοναπάρτης2 Ναπολέων Ζέρβας10 Ναυαρίνο2 Ναύπακτος2 Ναύπλιο16 Ναυτική Ιστορία57 Νέα Δημοκρατία10 Νεοκλής Σαρρής1 Νεότουρκοι6 Νικήτας Σταματελόπουλος5 Νικηφόρος Φωκάς1 Νικίας2 Νικόλαος Δημητρακόπουλος1 Νικόλαος Λεωτσάκος3 Νικόλαος Πλαστήρας18 Νικόλαος Πολίτης1 Νικόλαος Στράτος5 Νίκος Ζαχαριάδης17 Νίκος Καζαντζάκης2 Νίκος Μπελογιάννης1 Νίκος Νικολούδης42 Νίτσε1 Ξάνθη1 Ξενοφών3 Οδυσσέας Ανδρούτσος1 Οδυσσέας Ελύτης4 Οδυσσέας Ιάλεμος2 Οδύσσεια7 Οθωμανική Αυτοκρατορία74 Οθωνική περίοδος (1832-1864)14 Οικουμενικό Πατριαρχείο8 Όλα τα άρθρα με χρονολογική σειρά1 ομάδα των "Ιαπώνων"2 Όμηρος22 ομοφυλοφιλία1 Οργανισμός ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.)3 Οργάνωση "Χ"2 Ορθοδοξία32 π. Κύριλλος Κεφαλόπουλος13 ΠΑ. ΣΟ. Κ.25 Παγκόσμιος Ιστορία23 Παλαιών Πατρών Γερμανός2 Παναγής Τσαλδάρης16 Παναγιώτης Δαγκλής1 Παναγιώτης Δεμέστιχας1 Παναγιώτης Κανελλόπουλος15 Πάνος Κορωναίος2 Πάτρα3 Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄5 Παύλος Γύπαρης4 Παύλος Κουντουριώτης14 Παύλος Μελάς2 Παυσανίας1 Παυσανίας Κατσώτας1 Παυσανίας ο περιηγητής1 ΠΕΑΝ2 Πειραιάς6 πειρατεία1 Πεισίστρατος1 Πελοποννησιακός πόλεμος7 Περικλής1 Περικλής Αργυρόπουλος1 Περικλής Γιαννόπουλος5 Περικλής Δεληγιάννης1 Περιοδικά Ιστορίας3 Περσικοί πόλεμοι10 Πετρέλαια στο Αιγαίο2 Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης4 Πέτρος Γαρουφαλιάς1 Πέτρος Μακρής - Στάϊκος5 Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης13 Πλάτων9 Πλούταρχος7 Ποίηση και αισθητική18 Πόλεμος των Μπόερς1 Πολιτικαντισμός εν Ελλάδι14 πολιτική δολοφονία18 Πολιτική Ιστορία17 Πολωνία2 Πόντος7 Πρίγκιπας Ανδρέας2 προπαγάνδα5 πρόσφυγες6 προσωκρατικοί φιλόσοφοι3 Προτεινόμενα3 Πρωτογενείς Ιστορικές πηγές30 πρωτόκολλο Πολίτη-Calfoff1 Πύρρος της Ηπείρου1 Ρήγας Παλαμίδης1 Ρήγας Φερραίος3 ριζοσπάστης1 Ρόδος10 Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία15 Ρώμη8 Ρωμηοσύνη5 Ρωσία23 Ρωσικο κόμμα3 Σάββας Γκαλιμαρίδης2 Σάμος1 Σαντόρε Σανταρόζα2 Σαντορίνη1 ΣΚΑΪ2 Σκάκι1 Σκωτία4 Σόλων3 Σοφοκλής Βενιζέλος3 Σοφοκλής Δούσμανης1 Σπυρίδων Μαρκεζίνης5 Σπυρίδων Τρικούπης3 Σταλινισμός15 Σταυροφορίες6 Σταφιδικό Ζήτημα2 Στέφανος Δραγούμης3 Στέφανος Σαράφης2 Στέφανος Σκουλούδης5 Στέφανος Στεφανόπουλος1 Στράβων5 Στρατής Μυριβίλης2 Στρατιωτικά κινήματα1 Στρατιωτική Ιστορία58 Στρατιωτικό καθεστώς Ιωαννίδη3 Στυλιανός Γονατάς7 Στυλιανός Χούτας1 Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότωφ2 Συνθήκη της Λοζάννης9 Συνθήκη των Σεβρών6 συντάξεις1 ΣΥΡΙΖΑ4 Σωκράτης3 Σώματα Ασφαλείας1 Ταγίπ Ερντογάν1 Τάγματα ασφαλείας2 Τείχος του Βερολίνου1 τεκτονισμός1 Τέχνες11 Τεχνολογία8 το παιχνίδι στην Ιστορία6 Τοπική Ιστορία1 Τουρκία20 Τουρκοκρατία (1453-1821)35 Τράπεζα της Ελλάδος5 Τράπεζες1 Τριπολιτσά2 Τσαούς Αντών (Φωστερίδης)1 Ύδρα5 Υποβρύχιο Παπανικολής1 υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ3 Υφαλοκρυπίδα1 Φαίδων Γκιζίκης3 Φαλμεράγιερ6 Φανάρι2 Φασισμός1 Φιλελληνισμός9 Φιλία1 Φιλική Εταιρεία9 Φιλολογικά και άλλα δοκίμια44 Φιλοποίμην2 Φιλορθόδοξη Εταιρεία1 Φιλοσοφία9 Φιλοσοφία της ζωής και της Ιστορίας25 Φλωρεντία1 Φλώρινα4 Φραγκοκρατία8 Φωκίων1 Φωτογραφικό Οδοιπορικό26 Χαλκιδική2 Χαράλαμπος Κατσιμήτρος3 Χαράλαμπος Τσερούλης2 Χαράτσι1 Χαρίλαος Τρικούπης13 Χαρίλαος Φλωράκης2 Χάτι Χουμαγιούν1 Χίτλερ17 Χούντα6 Χρεοκοπία10 Χρηματιστήριο4 χριστιανικό ολοκαύτωμα3 Χριστόδουλος Τσιγάντες1 Χριστούγεννα10 Χρυσόστομος Σμύρνης1 Χωροφυλακή2 Ψαρά3 ψυχολογία2 Ψυχρός Πόλεμος12 CIA4 John Iatrides1 K.K.E.44 KGB4 Mεσσήνη4 Robert Bruce2 Slider3 William Wallas2 Winston Churchil1
Εμφάνιση περισσότερων
"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας