Υπόθεση Μάξ Μέρτεν (πως η σύγχρονη Γερμανία προσπάθησε και πέτυχε την αμνήστευση και απελευθέρωση του ναζί εγκληματία πολέμου Μαξ Μέρτεν)

Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου ιδρύθηκε το "Ελληνικό Γραφείο Εγκληματιών Πολέμου" (προϊστάμενος εισαγγελέας Ι. Τούσσης) , με αποστολή την στοιχειοθέτηση κατηγοριών και την ποινική δίωξη όσων τέλεσαν εγκλήματα πολέμου εις βάρος του Ελληνικού λαού. Το γραφείο αυτό τελικά άσκησε διώξεις εις βάρος 800ων Γερμανών στρατιωτικών, με βαρύτατα κατηγορητήρια, που περιλάμβαναν εκτελέσεις αμάχων και αθώων πολιτών, ολική καταστροφή χωριών, εξαναγκασμό 300.000 ανθρώπων σε υποσιτισμό και θάνατο από την πείνα και τις στερήσεις. Από τους 800 Γερμανούς στρατιωτικούς εναντίον των οποίων είχε ασκήσει δίωξη το μεταπολεμικό “Ελληνικό Γραφείο Εγκληματιών Πολέμου”, για τη γενοκτονική δράση τους στην Ελλάδα, ελάχιστοι τελικά καταδικάστηκαν. Ανάμεσα τους όμως, ήταν και ο περιβόητος λοχαγός Μαξ Μέρτεν, προσωπικός φίλος του Χίτλερ, που είχε σταλθεί στην Θεσσαλονίκη το 1942, με ειδική αποστολή την κατάσχεση των περιουσιών των Εβραίων της Θεσσαλονίκης και τον εγκλεισμό τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.



Η δικογραφία εις βάρος του Μέρτεν είχε σχηματιστεί το 1947 με βαρύτατες κατηγορίες, με τον ίδιο να φυγοδικεί σε όλη την Ευρώπη. Συνελήφθη απρόσμενα τον Μάιο του 1957 όταν ήρθε ο ίδιος στην Ελλάδα για επιχειρηματικούς λόγους (όπως ο ίδιος υποστήριξε), δημιουργώντας στην νεοεκλεγμένη κυβέρνηση Καραμανλή μεγάλα προβλήματα. Βασική προτεραιότητα της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής τότε, ήταν η πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων με την Δυτική Γερμανία, καθώς διακυβεύονταν σημαντικά οικονομικά συμφέροντα της Ελλάδας.

Η κορύφωση της πολιτικής αυτής, ήταν η επίσκεψη του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Βόννη το 1958, όπου στις συναντήσεις του με τον καγκελάριο Αντενάουερ, επιβεβαιώθηκε η αποκατάσταση στις σχέσεις των δύο Χωρών. Ο Καραμανλής διαπραγματεύθηκε ένα δάνειο 200 εκατομμυρίων μάρκων, ενώ ζήτησε και ευνοϊκή συμφωνία για την μεταφορά Ελλήνων μεταναστών στην ακμάζουσα Δυτική Γερμανία. Άγνωστο γιατί, ο προκάτοχος της κας Μέρκελ έθεσε ως βασική προϋπόθεση για την σύσφιξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων που επιθυμούσε διακαώς η Ελλάδα, την παύση των διώξεων από τις Ελληνικές Αρχές εις βάρος των ναζί εγκληματιών πολέμου.

Έτσι, για να εξομαλυνθούν οι διμερείς σχέσεις, αρχικά η κυβέρνηση Καραμανλή υποχρεώθηκε από τη Γερμανία να σταματήσει τη λειτουργία του Ελληνικού Γραφείου Εγκληματιών Πολέμου. Στην συνέχεια, τον Ιανουάριο του 1959 η κυβέρνηση Καραμανλή ψήφισε στην βουλή νομοθετικό διάταγμα «περί τροποποίησης της νομοθεσίας για τα εγκλήματα πολέμου», σύμφωνα με το οποίο ορίζονταν ότι «αναστέλλεται αυτοδικαίως και χωρίς να απαιτείται απόφασίς τις δικαστηρίου, πάσα δίωξις Γερμανών υπηκόων φερομένων ως εγκληματικών πολέμου, καθώς και η εκτέλεσις πάσης ποινής ή το υπόλοιπον ταύτης». Το φωτογραφικό αυτό διάταγμα καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση διαμαρτυρόμενη για την απαράδεκτη μεθόδευση.

Τον Φεβρουάριο του 1959 ο Μαξ Μέρτεν μετά την σύλληψη του, είχε οδηγηθεί σε δίκη στην Ελληνική δικαιοσύνη. Η Δυτική Γερμανία διαμαρτυρήθηκε σθεναρά για την φυλάκιση του Μέρτεν, ενώ η δίκη λόγω του είδους των εγκλημάτων, είχε συγκεντρώσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Μέσα στο κατηγορητήριο συμπεριλαμβάνονταν κατηγορίες για 650 δολοφονίες, και για καταστροφή Εβραϊκού νεκροταφείου. Οι μάρτυρες κατηγορίας που προσήλθαν ήταν οι περισσότεροι Εβραϊκής καταγωγής, ενώ τα στοιχεία εις βάρος του Μέρτεν ήταν συντριπτικά, αν και ο ίδιος δήλωσε αθώος. Τελικά τιμωρήθηκε μόνο με 25 χρόνια φυλακή, ποινή που προήλθε από την συγχώνευση όλων των ποινών από τα αδικήματα που του αποδόθηκαν.

Οι πιέσεις από την Δυτική Γερμανία για την απελευθέρωση του Μέρτεν εντάθηκαν. Ο υπουργός δικαιοσύνης της Γερμανίας Gustav Heinemann δήλωσε ευθέως πως κάθε οικονομική συμφωνία με την Ελλάδα θα αντιμετωπιζόταν με εχθρότητα από την Γερμανική κοινή γνώμη, για όσο θα εκκρεμούσε η υπόθεση του Μέρτεν. Η κυβέρνηση Καραμανλή δεν είχε πολλές επιλογές για τον πρόσθετο λόγο ότι η Δυτική Γερμανία ήταν τότε η βασική εξαγωγική Χώρα για τα Ελληνικά καπνά. Το διάταγμα που είχε υπογραφτεί τον Ιανουάριο, άνοιξε τον δρόμο για μια πρωτοφανή για τα νομικά Ελληνικά χρονικά πράξη: ο υπουργός Δικαιοσύνης Καλλίας παρέδωσε τον Μαξ Μέρτεν στην Δυτική Γερμανία "δήθεν" για να εκτίσει εκεί την ποινή του.

Όταν ο Μέρτεν έφτασε στην Γερμανία απαλλάχθηκε για τη δράση του στην Ελλάδα με βούλευμα και αμνηστεύθηκε λόγω "αμφιβολιών", παρά την υπόσχεση της Γερμανίας ότι θα τον δίκαζε και θα τον φυλάκιζε. Η απελευθέρωση αυτή αποτέλεσε πέτρα του σκανδάλου για την Ελλάδα της δεκαετίας του ΄60 και είχε στηλιτευτεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και όλο τον τύπο, ασχέτως πολιτικής τοποθέτησης.

Ο Μαξ Μέρτεν σταδιοδρόμησε ως κρατικός αξιωματούχος της Γερμανίας για μια σχεδόν δεκαετία. Απεβίωσε πλήρης ημερών στην Γερμανία το 1972.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η αντιμετώπιση της μεταπολεμικής Γερμανίας έναντι των χαμηλόβαθμων κατηγορούμενων για ναζιστικά εγκλήματα ήταν από επιεικής ως προστατευτική. Η "υπόθεση Μέρτεν" είναι μια τέτοια περίπτωση προστασίας που δεν πρέπει να χρεώνεται αποκλειστικά στην Γερμανική κυβέρνηση, αλλά και στην Γερμανική κοινή γνώμη. Η ωμή επέμβαση της Δυτικής Γερμανίας στην Ελληνική δικαιοσύνη και ο οικονομικός εκβιασμός που ασκήθηκε τότε, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτές οι πρακτικές διακρίνουν την Γερμανική πολιτική από την εποχή που ο Βίσμαρκ συνένωσε τα μικροσκοπικά κρατίδια της κεντρικής Ευρώπης ως σήμερα.

ΕΠΙΜΕΤΡΟΝ - ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Η δήλωση του Γερμανού εκπροσώπου εξωτερικών για την δήθεν καταβολή των Γερμανικών αποζημιώσεων είναι εν μέρει ακριβής. Το ποσό που καταβλήθηκε το 1960 στην Κυβέρνηση Καραμανλή (110 εκατομμύρια μάρκα) που είχε ικετέψει σχεδόν για την καταβολή του, ήταν αστείο μπροστά σε αυτό αυτό που είχε επιδικάσει η συνδιάσκεψη των Παρισίων (8,5 δις δολάρια έναντι 14 δις που ζητούσε η Ελλάδα). Σε αυτό το ποσό ο Γερμανός εκπρόσωπος άθροισε αυθαίρετα και τα χρήματα που δάνεισε η χώρα του στην Ελλάδα στο πλαίσιο της ΕΟΚ και της Ε.Ε. Ως τώρα βέβαια, υποτίθεται ότι τα χρήματα αυτά δίνονταν, όπως σε όλες τις Χώρες άλλωστε, στο πλαίσιο της κοινοτικής αλληλεγγύης. Δεν θυμάμαι ποτέ Γερμανό αξιωματούχο να υποστηρίζει ότι ο δανεισμός αυτός ήταν για τα ναζιστικά εγκλήματα της Κατοχής.

Σήμερα μάθαμε ότι δεν ίσχυε αυτό, από επίσημα Γερμανικά χείλη. Επίσης μάθαμε ότι η προσβολή του πολιτισμού ενός σύμμαχου κράτους, προστατεύεται στην Γερμανία από την ελευθερία του Τύπου. Αλλά τελικά μάθαμε και κάτι άλλο: Τα χρήματα τελικά μπορεί να αθωώσουν μέχρι και καταστροφείς, σαδιστές δολοφόνους και βασανιστές, αλλά σίγουρα δεν μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την αισθητική των απογόνων τους.
ΠΗΓΕΣ
http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=985624

http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=51&t=5062

http://hcc.haifa.ac.il/Departments/greece/events/holocaust_greece/Samuel_Hassid.pdf

http://stavrochoros.pblogs.gr/2009/09/ypothesh-karamanlh-merten-1959-.html


http://lefobserver.blogspot.com/2009/11/blog-post_697.html

Ι. Β. Δ.

Σχόλια

  1. ΣΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ <> ? ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΣΑΣ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΑΣ ΑΠΟΨΗ, ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΕΘΝΑΡΧΗ ? ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΣΑΣ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΑΣ ΑΠΟΨΗ, ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν έφτιαχνα το κείμενο είχα προβληματισμό κατά πόσο όφειλα να αναφερθώ στην εμπλοκή Καραμανλή τόσο για την απαράδεκτη έκδοση του μέρτεν, όσο και για τις φήμες που τον ήθελαν συνεργάτη του στην Κατοχή άρα εκβιαζόμενο.

    αναφέρθηκα μόνο στο πρώτο θέμα, καθώς ο βασικός άξονας που ήθελα να κινηθώ ήταν της μεταπολεμικής Γερμανίας ως προστάτιδας των ναζί εγκληματιών πολέμου. Πάντως δεν πιστεύω πως προέκυψε τοτε (αλλά ούτε και μετά) κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο για τον Καραμανλή (ίσως προέκυψε για 2 πολιτικούς του συνεργάτες που αν δεν κάνω λάθος, παραιτήθηκαν τότε)

    Αν υπήρχε κάποιο σοβαρό στοιχείο είμαι σίγουρος πως ήδη θα είχε χρησιμοποιηθεί κατά κόρον από τους πολιτικούς του αντιπάλους και την Αριστερά.

    Οι πιθανές επαφές καραμανλή με την κατοχική κυβέρνηση τότε, και εξακριβωμένες δεν είναι, αλλά ούτε είχαν ειδικό βάρος (αν ποτέ έγιναν).

    η αλήθεια είναι ότι για τα θέμα Καραμανλή στην κατοχή έχουμε ελάχιστες πληροφορίες (από αυτά που έχω διαβάσει εγώ τουλάχιστον).

    Εν κατακλείδι αν έχετε έσεις κάποιο στοιχείο από κάποια αξιόλογη πηγή είναι καλοδεχούμενο. Όπως έχω ξαναπεί δεν έχω κανενός είδους εξάρτηση από κανέναν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπό το πρίσμα των παραπάνω γραφομένων σας σε άρθρο και σχόλιο, πώς θα αξιολογούσατε το εξής -αποχαρακτηρισμένο πλέον- έγγραφο:
      https://www.cia.gov/library/readingroom/docs/MERTEN%2C%20MAX_0081.pdf
      λαμβάνοντας υπ' όψιν τόσο το περιεχόμενο, όσο και την πηγή προέλευσής (URL) του?

      Διαγραφή
    2. Ομολογουμένως είναι πολύ ενδιαφέρον το έγγραφο και αναμφίβολα αποτελεί ένδειξη, όχι πάντως οριστική απόδειξη. Μια πρώτη πρωτοβουλία θα ήταν για κάποιον να αναζητήσει τα πρακτικά της δίκης του Άϊχμαν, αν γίνεται στα Αγγλικά. Παρατήρησα επίσης ότι δεν είναι το μοναδικό σχετικό. Όταν έβαλα ως λήμμα το "Μερτεν" έβγαλε πάρα πολλά έγγραφα εξίσου σημαντικά με αυτό που μου στείλατε, αλλά τα σελιδοσκόπησα εν τάχει. Έχω την εντύπωση ότι για να φτάσουμε σε ένα συμπέρασμα πρέπει να διαβαστούν όλα. Εσείς τι πιστεύετε; έχετε διαβάσει τα υπόλοιπα; έχετε άλλα πειστήρια;

      Διαγραφή
  4. ΔΕΝ ΕΝΝΟΟΥΣΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ , ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΕΡΤΕΝ.ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΠΑΝΤΩΣ ΟΤΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ, ΤΟΣΟ ΣΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥ ΟΜΑΔΑ ΕΙΧΕ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ,ΟΠΩΣ ΤΩΝ ΤΑΓΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ,ΚΑΙ ΤΟ ΗΞΕΡΕ. ΒΕΒΑΙΑ ΤΑ ΣΤΕΡΝΑ ΤΙΜΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και που ηταν το κακο στα ταγματα; δημιουργηθηκαν λιγο πριν αποχωρησουν οι γερμανοι, για να προστατευουν την υπαιθρο απο την Εαμοκρατια. Ολα τα αλλα ειναι προπαγανδα. Εξαλου και η ενωση κεντρου, ειχε πολλους που ανηκαν καποτε εκει. Οπως και εαμιτες με υποπτες θεσεις. Η δε ΕΔΑ ειχε μαζεψει καθε αυτονομιστη και πρωην καπετανιο του ελας, που βαρυνονταν με κατηγοριες για συνεργασια με βουλγαρους. Κωνστανταρας πχ. Για τον καραμανλη τιποτα δεν αποδειχθηκε ενω ακομα και σοβαρα στελεχη του κεντρου( Μπαλτατζης) δεν πιστεψαν τα περι συνεργασιας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι αναμφίβολο πως όταν ιδρύθηκαν τα "τάγματα ασφαλείας" οι Γερμανοί έχαναν τον πόλεμο.

    Είναι επίσης αναμφίβολο πως στην ίδρυση τους πρωτοστάτησαν παλαιοί βενιζελικοί πολιτικοί (πάγκαλος, γονατάς)ενώ παλαιοί βενιζελικοί αξιωματικοί εντάχθηκαν στην γραμμή τους.

    Τα τάγματα είχαν σαν στόχο να αντιπαρατεθούν στους κομμουνιστές και να "σώσουν" την ύπαιθρο (και την κατοχική κυβέρνηση της αθήνας λέω εγώ).

    Είναι όμως επίσης σίγουρο πως τα τάγματα εξυπηρέτησαν τα σχέδια των γερμανών. Και δεν μένω μόνο στον όρκο που έδιναν για πίστη στον Χίτλερ η στα συγχαρητήρια που λάμβαναν από τον ίδιο. Εξοπλίστηκαν από τους Γερμανούς, εντάχθηκαν στους σχεδιασμούς τους, ενώ στις εξορμήσεις τους διέπραξαν ομώτητες και εις βάρος πολιτών των οποίων τα φρονήματα δεν ήταν ακριβώς κομμουνιστικά.

    Προφανώς λοιπόν δεν συμφωνώ με τις παρατηρήσεις σας, αν και δεν υιοθετώ πλήρως και την υστερική αριστερή ρητορεία που εκείνη την εποχή ανακαλύπτει συνεργάτες του εχθρού σε κάθε πολιτικό της αντίπαλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΠΟΛΥ ΝΑ ΔΕΧΘΩ ΤΗΝ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ,ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΠΟΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΟΞΟΥΛΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΑΚΟΥ ΜΑΚΡΗ . ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΟΡΙΣΕΙ Η ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΩΞΕΙ ΚΛΩΤΣΗΔΟΝ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥ , ΣΥΖΥΓΟ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΜΕΡΤΕΝ ? ΚΑΙ ΠΩΣ - ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ - ΚΑΤΗΝΤΗΣΕ Η ΕΚ ΤΩΝ ΝΙΚΗΤΩΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ , ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΒΛΑΚΩΔΗ ΕΜΦΥΛΙΟ ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΑΤΕΣΤΗΣΕ ΜΟΝΙΜΗ ΤΡΟΦΙΜΟ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΡΣΑΛΛ - ΝΑ ΖΗΤΙΑΝΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΔΗ ΤΟ 1958 ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΕΝΗΣ & ΗΤΤΗΜΕΝΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ? ΤΙ ΕΓΙΝΑΝ ΑΡΑΓΕ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΟΤΙ Ο ΜΕΡΤΕΝ ΔΙΕΘΕΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΙΝΑΞΕΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ? ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΠΟΤΕ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΟΥ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 1960 ΠΑΡΕΔΩΣΕ Ο ΜΕΡΤΕΝ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ? ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ , ΑΝ ΠΟΤΕ ΔΟΘΟΥΝ , ΑΛΛΙΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΑΘΕΡΑ ΑΞΙΟΘΡΗΝΗΤΟΙ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας