"χαρισματικές" χρεοκωπίες και "ακροδεξιές" κυβερνήσεις εκλεγμένες από τον λαό, σύμφωνα με άρθρο του κ. Μαρκέτου στο "Βήμα"

"Η ιστορία μας δίνει ένα διδακτικό παράδειγμα. Το 1932, με τον ελληνικό λαό πολύ πιο αμόρφωτο και ανοργάνωτο- και λιγότερο απαιτητικό από σήμερα- ο χαρισματικός πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, που είχε πρόσφατα επανεκλεγεί σαρώνοντας τους αντιπάλους του, εξανέμισε τη δημοτικότητά του αφαιμάσσοντας την οικονομία στη λεγόμενη Μάχη της Δραχμής. Όταν τελικά κήρυξε στάση πληρωμών, έπειτα από μερικούς μήνες αντίστασης δηλαδή, ήταν πια αργά. Το κόμμα του είχε διαλυθεί, η δημοκρατία εκτροχιαστεί, με τελικούς ωφελημένους τους Γλύξμπουργκ και τον Μεταξά. Η ειρωνεία είναι ότι, στη συνέχεια, σταθεροποιήθηκαν οι ακροδεξιές κυβερνήσεις ακριβώς επειδή η ελληνική οικονομία, διαψεύδοντας τους τότε γκουρού των αγορών, σημείωσε πρωτοφανείς ρυθμούς ανόδου."
Τάδε έφη Σπύρος Μαρκέτος στο "Βήμα" της Κυριακής, επίκουρος καθηγητής Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
(Η σχετική υπερσύνδεση με όλο το βαρυσήμαντο κείμενο) http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=316473&ct=114&dt=21/02/2010
Στο παρελθόν έχουμε αναφερθεί στο θέμα της Βενιζελικής χρεοκοπίας του 1932 και μας προκαλεί έκπληξη (η μάλλον δεν μας προκαλεί τελικά και τόσο) η κακομεταχείρηση της Ιστορικής αλήθειας από τον κ. Μαρκέτο. Όσοι ασχολούνται έστω επιδερμικά με την Ιστορία άλλωστε, γνωρίζουν την αλληλουχία των γεγονότων. Μετά την πτώχευση, οι Βενιζελικοί χάνουν τις εκλογές τον Μάρτιο του 1933, τις οποίες κερδίζει το "Λαϊκό κόμμα" (αξιωματική αντιπολίτευση) του Παναγή Τσαλδάρη. Το βράδυ των εκλογών ο στρατηγός Πλαστήρας κάνει πραξικόπημα (αν συμμετείχε η όχι ο ίδιος ο Βενιζέλος είναι θέμα συζήτησης). Το κίνημα αποτυγχάνει, ο Πλαστήρας φυγαδεύεται στο εξωτερικό, γίνεται απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του Βενιζέλου και μετά ακολουθεί το νέο μεγάλο κίνημα των Βενιζελικών το 1935 με αρχηγό τον ίδιο τον χαρισματικό κατά τον κ. Μαρκέτο, κρητικό ηγέτη.Ποιες ακριβώς "ακροδεξιές κυβερνήσεις" σταθεροποιήθηκαν; Το "Λαϊκό κόμμα" του Τσαλδάρη που κέρδισε τις εκλογές και κυβέρνησε τα επόμενα δύο χρόνια; Ποιος εκτροχίασε την Δημοκρατία παρά ανάμεσα στους άλλους, και ο ίδιος ο χαρισματικός κατά τον κ. Μαρκέτο, Ελευθέριος Βενιζέλος και οι Φιλελεύθεροι με 2 πραξικοπήματα εντός 2 ετών; Επίσης το "κόμμα των Φιλελευθέρων" δεν διαλύθηκε όπως ανακριβώς αναφέρει ο καθηγητής του Αριστοτελείου πανεπιστημίου. Για αυτό άλλωστε πέτυχε τον εκλογικό θρίαμβο του 1936 αποσπώντας ένα ισόπαλο εκλογικό αποτέλεσμα με το στρατό και το κράτος απέναντι του. Μάλιστα το κόμμα των "Φιλελευθέρων" συνέχισε να υπάρχει και μεταπολεμικά υπό τον Σοφοκλή Βενιζέλο λαμβάνοντας μέρος σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις.

Όσον αφορά την ωφέλεια για τους "Γλύξμπουργκ" που αναφέρει ο κ. καθηγητής, αυτή προφανώς δεν προήλθε από την Βενιζελική πτώχευση, αλλά από τα βενιζελικά πραξικοπήματα. Η παλινόρθωση της βασιλείας έγινε το 1935, τρία ολόκληρα χρόνια μετά την πτώχευση, όταν η οικονομία είχε ανανήψει αλλά το πολιτικό σκηνικό βρισκόταν υπό το κράτος του "δεύτερου Διχασμού". Χωρίς την πόλωση δεν θα γινόταν παλινόρθωση.

Το δεύτερο ερώτημα που μου έρχεται στο μυαλό πρέπει να είναι πιστεύω αρκετά εύλογο σε πολλούς από εσάς. Πως είναι δυνατόν η ελληνική οικονομία να σημείωσε "πρωτοφανείς ρυθμούς ανόδου" από μόνη της και μετά μάλιστα από πτώχευση; Βρισκόταν στον αυτόματο πιλότο; Γιατί αν πιάνει το κόλπο αυτό σύμφωνα με τις ιστορικές γνώσεις του διαπρεπούς καθηγητή, ας το κάνουμε και σήμερα. Η μήπως (λέω τώρα, μπας και) υπήρξε κάποιος "ακροδεξιός" πρωθυπουργός, ένας επίσης "ακροδεξιός" ικανός έμπειρος πολιτικός σύμβουλος οικονομίας, που σε συνεργασία με τον νέο τότε, "ακροδεξιό" διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος και με δύο λαμπρούς οικονομολόγους ("ακροδεξιούς" προφανώς) "ξελάσπωσαν" την Χώρα;

Ένα τρίτο ερώτημα που έχω είναι το εξής: Αν αυτός που πτωχεύει την Χώρα (Βενιζέλος) με δικές του αποφάσεις και πρωτοβουλίες είναι χαρισματικός, αυτός που την "ξελασπώνει" τι είναι σύμφωνα με την ίδια κλίμακα αξιολόγησης; Πως πρέπει να αναγορεύεται; Κατά τον κ. Μαρκέτο δεν του αξίζει ούτε καν μια απλή αναφορά...

Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Γιατί έχω την εντύπωση ότι η ελληνική επίσημη ακαδημαϊκή ιστορία με έναν υπεραπλουστευτικό και ισοπεδωτικό τρόπο ταξινομεί πλέον τα δρώντα ιστορικά πρόσωπα σε 2 μεγάλες κατηγορίες, κάτι σαν κατηγορίες θηλαστικών η εντόμων. Στους κακούς "ακροδεξιούς" και στους υπόλοιπους καλούς ανθρώπους. Οι "ακροδεξιοί" είναι οι συλλήβδην βασιλόφρονες, το Λαϊκό κόμμα, ο Μεταξάς του "ΟΧΙ", ο Παπάγος, ο Μαρκεζίνης, ο Μάξιμος, ο Παναγής και ο Ντίνος Τσαλδάρης κτλ που διέλυσαν την οικονομία, την δημοκρατία και την Χώρα. Οι "καλοί άνθρωποι" είναι ο Βενιζέλος, ο Πλαστήρας, ο Σοφούλης, ο Παπαναστασίου και οι βουλευτές του ΚΚΕ που έφτιαξαν την δημοκρατία, την οικονομία, δεν έκαναν ποτέ πραξικοπήματα, δεν εκτέλεσαν ποτέ τους πολιτικούς τους αντιπάλους, δεν πτώχευσαν την χώρα, δεν προήγαγαν την στρατοκρατία στην πολιτική ζωή, δεν έταζαν τμήματα της επικράτειας της Ελλάδας σε ιδεολογικούς τους συνεταίρους, και τελικά έκαναν ότι μπορούσαν καλύτερο για όλους μας. Αμήν.

Το προπαγανδιστικό αυτό σχήμα, που ο νεώτερος και πλέον ανερχόμενος πανεπιστημιακός διακινητής του είναι ο κ. Μαρκέτος (από τους πρώτους διδάξαντες ο παλιός καθηγητής μου κ. Ρήγος), ίσως να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τον κ. Τσίπρα και τους βουλευτές του Σύ.ρι.ζα στις πρόσφατες "ιστορικές" τους αναδρομές στην βουλή, αλλά ας μην γελιόμαστε, Ιστορία δεν είναι. Εξυπηρετεί μια πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα, γεμίζοντας με μισθούς, πτυχία, δημοσιεύσεις και πανεπιστημιακές έδρες τους ακροαριστερούς θιασώτες της. Σε τριάντα χρόνια από τώρα όμως (τόσο θα κρατήσει η πνευματική αριστερή "χούντα"), οι ιστορικοί του μέλλοντος θα διαβάζουν τα "παραμυθάκια" αυτά με τον κακό "ακροδεξιό" δράκο και τον καλό "κεντροαριστερό" πρίγκιπα και θα γελάνε....

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=30&ct=19&artid=22429&enthDate=19052007
(Εδώ ο διαπρεπής καθηγητής πανεπιστημίου "περιποιείται" καταλλήλως την μνήμη του Γεωργίου Γρίβα "Διγενή", χρησιμοποιώντας ένα άκρως επιστημονικό υβρεολόγιο που περιλαμβάνει τους όρους "ημιπαράφρονας" "φανατικός" και "γελοίος". Αλλά εκτός όλων αυτών των επιστημονικών όρων που είναι εμφανώς απαλλαγμένοι από προσωπικές πολιτικές προτιμήσεις, πάθη και πολιτικό καιροσκοπισμό, εισάγει και έναν νέο ιστοριογραφικό όρο σε παγκόσμια πρωτοτυπία και αποκλειστικότητα που δεν είχε καταγραφεί ως τώρα (τουλάχιστον δεν τον ήξερα εγώ). Ο νέος αυτός όρος είναι η "δημοκρατική ανάγνωση της Ιστορίας". Εύηχος και εμπορικός όρος.

Έχω μια αμυδρή υποψία τι περιλαμβάνει. Περιλαμβάνει σφαγές στην Σμύρνη που ήταν "συνωστισμοί", μάχες στην Πίνδο με τους Ιταλούς που "απομακρύνθηκαν", χρεοκοπίες που έγιναν από "χαρισματικούς" πολιτικούς, "φασιστικοί" αγώνες της ΕΟΚΑ κατά των καλών Άγγλων και των καλών πατριωτών του ΑΚΕΛ, πραξικοπήματα που διακρίνονται σε "φασιστικά" και "δημοκρατικά" ανάλογα με τον πολιτικό αυτουργό τους, ακροαριστερή βία που είναι απόλυτα δικαιολογημένη (αν όχι καθαγιασμένη), "ακροδεξιά" βια που είναι καταδικαστέα και ωμή.

Λίγο χιούμορ, ακόμα και χαμηλής ποιότητος, σε δύσκολους καιρούς ποτέ δεν έβλαψε κανέναν...)

Ι. Β. Δ.

Σχόλια

 1. Συμφωνώ απόλυτα σε όσα λες. Δυστυχώς ζούμε σε μια δικτατορία(αλλά αφού είναι δημοκρατική δεν πειράζει),όπου κάθε λογής ιστορικοί και "ιστορικοί", τυπώνουν χιλίαδες βιβλία το χρόνο με μόνο σκοπό, να δώσουν πολιτικά διαπιστευτήρια και ύστερα φυσικά να καταλάβουν τις κατάλληλες θέσεις(βλ Δραγώνα,Ρεπούση,Λιάκο, Μαργαρίτη κλπ)Για τον Ρήγο τι να πω; αφού έβγαλε ένα λιβελογράφημα για τον μεταξά (τα κρίσιμα χρόνια τόμος 2),στην συνέχεια τον καμαρώσαμε στέλεχος του συριζα.Η τον μακαρίτη Πετρίδη, ο οποίος δεν έβρισκε ούτε μια θετική προσφορά, στην συντηριτική παράταξη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Άψογος οικοδεσπότη! 'Αψογος!

  Πάντως για το θέμα του Γρίβα, να είσαι επιεικής με την Αριστερά! Είναι βαθύ το σύμπλεγμα και δεν ξεπερνιέται. Ξέρεις τι είναι να έχεις απουσιάσει, να έχεις προδώσει (ναι! προδώσει!) έναν τέτοιο αγώνα σαν της ΕΟΚΑ και να πρέπει μετά να τον αμαυρώσεις; δεν είναι εύκολο, ακόμα και αν λέγεσαι Μαρκέτος!

  Τώρα, το πόσο υπηρετούν την Ιστορία όλοι αυτοί και όχι την πολιτική (ή μάλλον, "πολιτική") επιστήμη, είναι ένα θέμα ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αγαπητέ Φιλίστωρ

  Εχεις να προτείνεις κάποια έγκυρη, κατά το δυνατόν, ιστοσελίδα για την ιστορία του Γρίβα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. δυστηχώς όχι!!
  οφείλουμε να αποφύγουμε τις περισσότερες, καθώς καταγράφουν με αρκετό συναισθηματισμό και λιγότερη ιστορική ακρίβεια...
  μου άρεσε λίγο αυτό
  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_03/06/2007_229281

  ίσως κάνω εγώ κάποια στιγμή μια μικρή προσπάθεια στο θέμα, αλλά χρειάζεται να αγοράσω τους τόμους του νέου εκπληκτικού έργου στο οποίο είχα αναφερθεί στο παρελθόν...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ευχαριστώ για την ταχύτητα της "εξυπηρέτησης", αγαπητέ οικοδεσπότη !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Σε σχέση με τον γρίβα και την ιστορική αλήθεια, ναι μεν δεν υπάρχει κάποιο πλήρως αξιόπιστο στοιχείο, αλλά γνωρίζουμε αρκετά για την περίοδο 1955-1959 καθώς και τη δεκαετία '60. Η δράση του στην ΕΟΚΑ και αργότερα ως αρχηγού της ΑΣΔΑΚ είναι γνωστή.

  Για την ίδρυση και τη δραστηριότητα της ΕΟΚΑ Β, τώρα βγαίνουν κάποια βιβλία του Σπ. παπαγεωργίου, αλλά ο Α τόμος ήταν ελάχιστα διαφωτιστικός. Τα βιβλία του Μακ. Δρουσιώτη έχουν πολλά στοιχεία από δημοσιογραφική έρευνα (μιάς και πολλοί από τους πρωταγωνιστές είναι εν ζωή) αλλά αποπνέουν τέτοια μεροληψία που κάποιες φορές ρέπουν στη γελοιότητα (χωρίς υπερβολή).

  Γιά την περίοδο της οργάνωσης Χ, δείτε το παρακάτω κείμενο που νομίζω πως είναι εξαιρετικο΄, ενώ δείχνει και τις ανοησίες της αριστερής υστερικής ιδεοληψίας (όπως π.χ. στο κέιμενο Μαρκέτου στο ΒΗΜΑ, και άλλα, που θα καταλήξουν ασφαλώς στον απόπατο της Ιστορίας)

  http://apoel-phalanx.com/tributes/Politics/politics_02.htm

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ναι το κείμενο της υπερσύνδεσης είναι αξιόπιστο.

  το ενδιαφέρον για τον γρίβα βρίσκεται, κατά την γνώμη μου, στην "χ" και στα χρόνια μετά το 1967....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Αγαπητοί κώστας και φιλίστωρ

  Διάβασα το κείμενο στην υπερσύνδεση.
  Προσπερνώντας το γεγονός ότι δεν ήξερα πως οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ ήταν τέτοιας "απόχρωσης", θέλω να παρατηρήσω τα εξής:
  1)Δεν κατάλαβα γιατί ο Γρίβας μάζευε γύρω του τόσους αξιωματικούς. Μόνο για να συγκεντρώνει πληροφορίες και να τις στέλνει στην εξόριστη κυβέρνηση;
  2)Δεν μπορώ να καταλάβω επίσης το διαχωρισμό οργάνωσης "Χ" πριν το 1945 και μετά το 1945. Επρόκειτο για δύο διαφορετικών οργανώσεων ; Τι έκανε ο Γρίβας για να το αποφύγει;
  3) Γράφει:"οργάνωση φιλοβασιλική". Αρα μη δημοκρατική. Μια τέτοια οργάνωση ήταν πιθανό να σταφεί κατά μιας αβασίλευτης δημοκρατίας. Εικασία βέβαια.
  4)Γράφει:"Βέβαια, μάλλον οι Γερμανοί έκανα συχνά τα στραβά μάτια, απολαμβάνοντας προς όφελός τους τον εμφύλιο σπαραγμό που έθετε τους ίδιους εκτός κινδύνου". Μα η ίδια οργάνωση έδινε πληροφορίες στους συμμάχους !!! Κάτι δεν πάει καλά εδώ.
  5) Το άρθρο δεν αναφέρει τι έκανε ο Γρίβας στον εμφύλιο ούτε τι έκανε μέχρι να σταλεί στην Κύπρο.
  Να περιμένουμε άρθρο σου Φιλίστωρ για τον Γρίβα;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Επειδή εγώ δεν διάβασα πουθενά για τον ΑΠΟΕΛ ..... ποιάς απόχρωσης δηλαδή είναι;


  http://www.apoellas.com/main/index.php

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. 1. η οργάνωση "χ" ήταν κυρίως (αν όχι μόνο) αντικομμουνιστική. η συλλογή πληροφοριών και η αντίσταση ήταν μάλλον δευτερεύουσας πρωτεραιότητας. Αυτό όμως που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι δεν ταυτιζόταν με το καθεστώς της άρχουσας αστικής τάξης που συνεργάστηκε και έφτιαξε τα τάγματα ασφαλείας. Αντιθέτως ήταν αναφανδόν υπέρ του Βασιλιά που βρισκόταν στην Μ. ανατολή

  2.Μετά το 1945 η αντιστασιακή γριβική "χ" είχε διαλυθεί. Υπήρχαν όμως ακροδεξιά παραστρατιωτικά αποσπάσματα (στην πελοπόνησο κυρίως)που κυνηγούσαν κομμουνιστές για εκδίκηση εγκλημάτων που είχαν διαπραχθεί στην κατοχή. Αυτούς ανέφερε ο Τύπος της εποχής ως "χίτες" για να εκφράσει την αντικομμουνιστική ιδεολογία τους.

  3. υπήρχε η βασιλευομένη δημοκρατία (όπως κόμη υπάρχει στην Ισπανία και στην Αγγλία).

  4. υπάρχουν στοιχεία ότι η Γερμανική πλευρά είχε πληροφορίες για την χ αλλά δεν την εξάρθρωνε για την την συνέφερε ο εμφύλιος των ελλήνων

  5. δεν είμαι έτοιμος ακόμη! πρέπει να αγοράσω μια νέα σειρά βιβλίων για τον γρίβα (5 τόμοι), οπότε θα αργήσω αρκετά. ϊσως προλάβω την 1η απριλίου...

  να σαι καλά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Τα παρακάτω, απαντούν στο σχόλιο του Α.Κ. και τα είχα γράψει πριν αναρτήσει ο φιλίστωρ τη δική του απάντηση που καλύπτει κάποια από τα ερωτήματα. Συγγνώμη που είναι κάπως μακροσκελής, αλλά ... βαριέμαι λόγο να την περικόψω.

  Το ΑΠΟΕΛ είναι παραδοσιακά, η ομάδα της ενωτικής παράταξης και η Ομόνοια του ΑΚΕΛ. Μέχρι τη δεκαετία του ’90, τα μεταξύ τους παιχνίδια έμοιαζαν με ταξική σύγκρουση, μπροστά στην οποία ωχριούν τα ελλαδικά ντέρμπυ ΠΑΟ-ΟΣΦΠ (κυριολεκτικά!).

  Σε σχέση με τα ερωτήματα που θέτεις, αγαπητέ Α.Κ., η εντύπωσή μου, χωρίς να είμαι και ειδικός είναι:

  [1] υπήρξε πληθώρα αξιωματικών που δεν μπορούσαν (ή δεν ήθελαν) να φύγουν στη Μέση Ανατολή και αυτοί συσπειρώνονταν γύρω από ανώτερους αξιωματικούς, ανάλογα με την ιδεολογική τους προτίμηση. Πολλοί προσπαθούσαν να «βγούν» στον ΕΔΕΣ ή αλλού. Θυμάμαι τον πατέρα μου να μου λέει πως ο συνταγματάρχης Ψαρρός (στό σύνταγμα του οποίου υπηρέτησε στην Κατοχή και τον οποίο γνώριζε προσωπικά) δεν είχε πώς να αξιοποιήσει τους πλεονάζοντες αξιωματικούς και έφτανε να τους «βάζει ακροβολιστές» ... Κάποιοι από αυτούς, είχαν βρεί στέγη στη Χ.

  [2] Για τη Χ πριν και μετά την Κατοχή, θίγεις το πιό καίριο σημείο της ιστοριογραφίας, πάνω στο οποίο πατά η υστερία της Αριστεράς. Ο Γρίβας φαίνεται πως δεν εστερείτο στρατιωτικών ικανοτήτων (το αντίθετο μάλιστα) ενώ επίσης πρέπει να ήταν κυνικός στις αντιλήψεις και τις πρακτικές του. Κατάλαβε λίαν νωρίς πως η πλάστιγγα θα γείρει υπερ των συμμάχων και το παιχνίδι για την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα, θα ήταν σκληρό και ανελέητο. Η εξουσία (ή κατάληψη ή ο επηρεασμός των εξελίξεων) στην μεταπολεμική Ελλάδα ήταν ο ανομολόγητος στόχος όλων των οργανώσεων και πρωταγωνιστών, πλην του Ψαρρού (προσωπικά) ο οποίος και γι’ αυτό κατέληξε όπως κατέληξε ....

  Ο Γρίβας λοιπόν προσανατόλισε ψυχολογικά και επιχειρησιακά την Χ στη μάχη που ερχόταν με τον ΕΛΑΣ και η ολιγομελής (κάτω των 300 μελών) οργάνωσή του ήταν η μόνη μη-Εαμική οργάνωση που αντιστάθηκε λυσσαλέα τον Δεκέμβρη του ’44 (δείτε το βιβλίο του Ζαλοκώστα και τα βιβλία του Ζαούση). Αυτή της έδωσε τρομερή αίγλη στο δεξιό χώρο με αποτέλεσμα, μετά τη Βάρκιζα, όλοι οι ακροδεξιοί ανα την Ελλάδα να αυτοβαφτίζονται Χίτες. Ο Γρίβας διέλυσε επισήμως την Χ αλλά φαίνεται πως ανέχτηκε αυτή τη διάχυση του ονόματος σε κάθε καρυδιάς καρύδι, για να το εκμεταλλευτεί εκλογικά, αφού ήθελε να πολιτευτεί. Φυσικά απέτυχε, μιάς και το πολιτικό του αισθητήριο ήταν τελείως πρωτόγονο και ατυχές («εδοξάσθη κρυπτόμενος και εγελοιοποιήθη εμφανιζόμενος», είπε κάποτε ο Γεώργιος Παπανδρέου για τις πολιτικές του δραστηριότητες μεταξύ 60-63 όταν προσπάθησε να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τη δόξα του αγώνα της ΕΟΚΑ. Επιγραμματικά λοιπόν: μετά το Δεκέμβρη, οργάνωση Χ δεν υπάρχει. Υπάρχει ένα συνονθύλευμα συμμοριών ανα την Ελλάδα, που οικειοποιούνται το όνομά της, με την ανοχή του Γρίβα.

  [3] ;;;;;;;;;;;;;

  (συνεχίζεται ...)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. ( .... συνέχεια του προηγουμένου)

  [4] Oι Γερμανοί δεν ενδιαφέρονταν αν δεν υπήρχε μείζων ενόχληση από μία οργάνωση, και ούτε ήξεραν λεπτομέρειες. Το ενδιαφέρον είναι πως η ιστοριογραφία της Αριστεράς, από τη μία παρουσιάζει τη Χ να συνεργάζεται με τους Γερμανούς, από την άλλη χρησιμοποιεί μία φράση του Φλάισερ («οι Γερμανοί δεν συνεργάστηκαν με τον Γρίβα γιατί τον θεωρούσαν φαιδρό», ή κάπως έτσι) κρατώντας βέβαια αυτό που βολεύει κάθε φορά ... (και συνεργάτης, αλλά και φαιδρός ...)

  Τώρα πόσο ... φαιδρός μπορεί να είναι στρατιωτικά, κάποιος που οργανώνει τον αγώνα της ΕΟΚΑ με παιδιά του κατηχητικού ή κρατάει το κέντρο της Αθήνας στο Δεκέμβρη του '44, για πάνω από δύο ημέρες με 250 ενόπλους, είναι ένα ερώτημα ...
  Πάντως, το βιβλίο του Ζαλοκώστα (Χρονικό της Σκλαβιάς) δίνει μία εικόνα της κατάστασης, αρκετά παραστατική.


  [5] Νομίζω πως στον Εμφύλιο πολιτευόταν ανεπιτυχώς (με το Κόμμα των Χιτών και αργότερα, μεμονωμένα) ενώ κάπου στο 1953 άρχισε να σκέφτεται την ιδέα του Ένοπλου Αγώνα στην Κύπρο. Με επιφύλαξη για την περίοδο αυτή. Δεν ξέρω πολλά.

  Ο Φιλίστωρ, θα έπρεπε να κάνει ένα αφιέρωμα, απλά είμαι σίγουρος πως θα του χρειαστεί αρκετός χρόνος. Υπάρχουν διάφορα στη βιβλιογραφία σκόρπια και θα άξιζε τον κόπο να αντικρούσει κανείς τις ηλιθιότητες που κυκλοφορούν στην αριστερή ιστοριογραφία και στα βιβλία του Μακάριου Δρουσιώτη.

  Νομίζω όμως πως, με διαφορά, η πιό ενδιαφέρουσα περίοδος είναι αυτή της ΕΟΚΑ Β. Πρέπει να υπήρξε όμως τέτοια παρεμβολή ξένων παραγόντων και μυστικών υπηρεσιών, που αμφιβάλλω αν θα μάθουμε ποτέ λεπτομέρειες. Τόσα χρόνια μετά, πρακτικά δεν γνωρίζουμε παρά ελάχιστα πράγματα. Ούτε καν για την επιμελητεία της οργάνωσης (πώς έβρισκαν όπλα, εκρηκτικά, κτλ) Τα φληναφήματα του Δρουσιώτη δεν προσφέρουν και πολλά, ει μη μόνον σε όσους θα ήθελα να δικαιολογήσουν το σημερινό ξεπούλημα ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Μετα την απελευθερωση ο Γριβας δημιουργησε το κομμα των Χιτων(Κομμα Χιτων Εθνικης Αντιστασεως που μετονομαστηκε σε Εθνικο Αγροτικο Κομμα Χιτων)και ελαβε μερος στις εκλογες του '46 και του '50, αλλα με πενιχρα αποτελεσματα! Δεν γνωριζω παντως αν ο ιδιος ο Γριβας ηταν τοτε υποψηφιος και ειδικα στις εκλογες του '46, επικεφαλης του κομματος εμφανιζεται καποιος Ευσταθοπουλος! Θυμαμαι παντως, το γελοιο επιχειρημα ενος αριστερου, ο οποιος στην προσπαθεια του να αποδειξει, οτι η Χιτες ηταν συνεργατες των Γερμανων, εγραψε το εξης: "το οτι ο κοσμος μισουσε τη Χ αποδεικνυεται απο τα ποσοστα που ελαβε οταν κατεβηκε στις εκλογες..."
  Μιλαμε για τις εκλογες με τα περισσοτερα κομματα! Πληρης κατακερματισμος δυναμεων...ακομα και ο Ζερβας δεν πετυχε κατι το σπουδαιο(ειδικα στις εκλογες του '50)

  "Apollo"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Όσα αναφέρουν ο Costas και ο απόλλο είναι από όσα ξέρω, σωστά.
  το θέμα της εόκα α το θεωρώ εξαντλημένο.

  το ζουμί είναι στην εόκα β΄. Εκεί είναι το ενδιαφέρον και εκεί οφείλουμε να δώσουμε προσοχή...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

Όλα τα θέματα του ιστολογίου

α1 Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος26 Αβράαμ Λίνκολν1 Άγγελος Έβερτ1 Άγγελος Σικελιανός1 Αγγλία12 Άγιο Όρος5 Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος3 Αδαμάντιος Κοραής9 Αθανάσιος Ευταξίας1 Αθανάσιος Σουλιώτης - Νικολαϊδης2 Αθανάσιος Τσακάλωφ1 Αιγαίο17 Αιγαίο Ελληνική θάλασσα3 Αίγινα1 Αισχύλος1 Ακρόπολη12 Αλβανία13 Αλεξάνδρεια9 Αλέξανδρος Ζαϊμης6 Αλέξανδρος Κορυζής5 Αλέξανδρος Κουμουνδούρος7 Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος14 Αλέξανδρος Οθωναίος7 Αλέξανδρος Παπάγος18 Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης7 Αλέξανδρος Παπαναστασίου18 Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής1 Αλέξανδρος Σακελαρίου5 Αλέξανδρος Υψηλάντης8 Αλέξανδρος Χατζηκυριάκος3 Αλεξάντρ Σολτζενίτσιν5 Αμερικανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Αναγέννηση3 Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος1 Αναστάσιος Παπούλας4 Ανατολική Ρωμυλία1 Ανδρέας Γ. Παπανδρέου16 Ανδρέας Καρκαβίτσας2 Ανδρέας Λόντος2 Ανδρέας Μεταξάς1 Ανδρέας Μιαούλης8 Ανδρέας Μιχαλακόπουλος14 Ανδρέας Τζίμας1 Άνθιμος Γαζής1 Αννα Κομνηνή1 Άννα Κομνηνή1 Αννίβας1 Αντάντ18 Αντιβενιζελισμός31 αντισημιτισμός5 Αντόνιο Γκράμσι1 Αντώνης Σαμαράς1 Απεργίες4 Αποικιοκρατία6 Άραβες3 Αρβανίτες1 Άρειος Πάγος3 Άρης Βελουχιώτης9 Αριστείδης ο Αθηναίος2 Αριστοτέλης7 Αριστοτέλης Ωνάσης1 Αρχαία Αθήνα28 Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία10 Αρχαία Σπάρτη22 Αρχαιοκαπηλεία6 Αρχαιολογία26 Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός3 Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος3 Αρχιμίδης4 Αστρονομία4 Αστυνομία2 Αυστρία4 Αυτοκράτορας Ηράκλειος3 Αφρική4 Αχαϊκή Συμπολιτεία2 β1 Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος43 Βαλκάνια26 βασανιστήρια1 Βασίλειος Τσίχλης23 Βασιλιάς Αλέξανδρος Α΄1 Βασιλιάς Γεώργιος Α΄22 Βασιλιάς Γεώργιος Β΄26 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄34 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄8 Βασιλιάς Όθων Α΄25 Βασιλιάς Παύλος Α΄7 Βασιλιάς Φίλιππος Β΄6 Βενιαμίν Λέσβιος1 Βιβλία και Βιβλιοθήκες37 Βιβλιοκρισίες87 Βιέννη5 Βιετνάμ2 Βιογραφίες80 Βλάσης Γαβριηλίδης1 Βουλγαρία14 γ1 Γαβριήλ Μιχαήλ Δημητριάδης8 Γαλλία21 Γαλλική Επανάσταση6 Γαριβάλδι2 Γελιογραφίες4 Γενοκτονία των Αρμενίων3 Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου6 Γερμανία51 Γεώργιος (Πλήθων) Γεμιστός2 Γεώργιος Α. Παπανδρέου19 Γεώργιος Βλάχος4 Γεώργιος Γρίβας (Διγενής)7 Γεώργιος Ζησιμόπουλος2 Γεώργιος Θεοτόκης10 Γεώργιος Κάνιγκ3 Γεώργιος Καραϊσκάκης4 Γεώργιος Καρτάλης2 Γεώργιος Καφαντάρης9 Γεώργιος Κονδύλης18 Γεώργιος Κουντουριώτης4 Γεώργιος Λεοναρδόπουλος2 Γεώργιος Παπαδόπουλος2 Γεώργιος Παπανδρέου (GAP)1 Γεώργιος Πωπ1 Γεώργιος Ράλλης6 Γεώργιος Σεφέρης2 Γεώργιος Σταύρου2 Γεώργιος Στρέιτ1 Γεώργιος Τσολάκογλου4 Γεώργιος Τσόντος (Βάρδας)1 Γιάννης Ιωαννίδης3 Γιάννης Ψυχάρης2 Γιόζιφ Μπροζ (Τίτο)8 Γιουγκοσλαβία12 Γιώργης Σιάντος4 Γιώργος Ρωμανός1 Γκουλάγκς4 Γλώσσα και καθημερινός βίος των Ελλήνων διαχρονικά35 Γράμμος - Βίτσι2 Γρηγόρης Φαράκος2 Γρηγόριος Δίκαιος (Παπαφλέσσας)7 Γρηγόριος Ξενόπουλος4 δ1 Δαρδανέλλια1 Δέσποινα Κούρτη1 Δημήτρης Παρτσαλίδης3 Δημήτριος Αναγνωστόπουλος1 Δημήτριος Βούλγαρης2 Δημήτριος Γούναρης24 Δημήτριος Ιωαννίδης1 Δημήτριος Καλλέργης1 Δημήτριος Μάξιμος1 Δημήτριος Ράλλης4 Δημήτριος Υψηλάντης10 Δημήτριος Ψαρρός4 Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδος (ΔΣΕ)19 Δημοσθένης4 Δημοψήφισμα2 δημοψήφισμα 19243 Διατροφή5 Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.)3 Δικαιοσύνη7 Διονύσιος Σολωμός1 Διπλωματία24 δοσιλογισμός3 δουλεμπόριο3 Δύση2 Δωδεκάνησα13 Ε.Ρ.Ε.5 ΕΔΕΣ15 Εθνικά Δάνεια2 Εθνική αντίσταση13 Εθνική τράπεζα4 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Ε.Α.Μ.)8 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ)6 Εθνικός Διχασμός (1914-1918)35 Εθνικός Συναγερμός3 Εθνοσυνέλευση5 ΕΚΚΑ4 Εκκλησιαστική Ιστορία10 ΕΛΑΣ29 Ελβετία4 ΕΛΔΥΚ1 Ελευθέριος Βενιζέλος71 Ελληνική λογοτεχνία5 Ελληνική Οικονομική Ιστορία34 Ελληνική Οικονομική κρίση33 Ελληνική Παιδεία23 Ελληνική Παράδοση2 Έλληνικό Έθνος33 Ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος12 Ελληνικός στρατός43 Ελληνισμός27 Ελληνισμός της Αμερικής2 Ελληνοτουρκικές σχέσεις6 Ελληνοτουρκικός πόλεμος 189711 Ελλήνων Πάσχα3 Εμμανουήλ Μπενάκης1 Εμμανουήλ Ξάνθος1 Εμμανουήλ Παπάς1 Εμμανουήλ Ρέπουλης5 Εμμανουήλ Ροϊδης4 Εμμανουήλ Τομπάζης2 Εμμανουήλ Τσουδερός5 Εμπόριο6 Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (Ε.Δ.Α.)1 Ένωση Κέντρου5 ΕΟΚ1 ΕΟΚΑ Α΄10 ΕΟΚΑ Β΄3 Επανάσταση στο Γουδή10 Επέτειος2 Επίκουρος1 Επιτάφιος1 Ερατοσθένης1 Ερυθρός Σταυρός3 ΕΣΣΔ19 Ευάγγελος Αβέρωφ3 Ευάγγελος Λεμπέσης1 Ευεργέτες1 Ευρωπαϊκή Ένωση3 Ευρωπαικός Διαφωτισμός3 εφημερίδα "Καθημερινή"5 Η γυναίκα στην Ιστορία2 Η δίκη των "εξ"25 Ήθη και έθιμα3 Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Η.Π.Α.)37 Ήπειρος14 Ηράκλειτος1 Ηρακλής Θεσσαλονίκης5 Ηρόδοτος13 Θαλής ο ΜΙλήσιος1 Θέατρο5 Θεμιστοκλής5 Θεμιστοκλής Σοφούλης9 Θεόδωρος Δηλιγιάννης6 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης13 Θεόδωρος Πάγκαλος20 Θεόδωρος Πάγκαλος (ο νεότερος)1 Θεόδωρος Τουρκοβασίλης3 Θεόφιλος Καΐρης1 Θερμοπύλες2 Θεσσαλονίκη28 Θουκυδίδης10 Θράκη11 Θρασύβουλος Τσακαλώτος3 Θρησκεία3 Θωρηκτό Αβέρωφ9 Ι.Β.Δ.104 Ιαπωνία3 Ιατρική8 Ιερή Συμμαχία8 Ιερός Λόχος6 Ιλιάδα11 Ίμια3 Ιουλιανή κρίση του ΄652 Ιούλιος Βέρν2 Ιπποκράτης ο Κώος3 Ισλάμ6 Ισοκράτης2 Ισπανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Ιστορία622 Ιστορία της Αλβανίας12 Ιστορία της Ελληνικής αεροπορίας1 Ιστορία της Κρήτης16 Ιστορία του Αθλητισμού9 Ιταλία27 Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης2 Ιωάννης Γκούρας1 Ιωάννης Δεμέστιχας3 Ιωάννης Καποδίστριας24 Ιωάννης Κωλέττης6 Ιωάννης Μακρυγιάννης6 Ιωάννης Μεταξάς41 Ιωάννης Μιχαήλ5 Ιωάννης Παπακωνσταντίνου10 Ιωάννης Συκουτρής6 Ιωάννης Τσαγκαρίδης1 Ιωάννης Τσιμισκής1 Ιωάννινα5 Ίων Δραγούμης26 Ιωνική Επανάσταση1 Κ. Θ. Δημαράς2 Καλαμάτα1 Κανέλος Δεληγιάννης3 Καρλ Γιουνγκ1 Καρλ Μαρξ1 Κάρολος Παπούλιας2 Καρχηδόνα1 κατεχόμενα της Κύπρου1 Κατοχή13 Κατοχικά Δάνεια3 Κίμων ο Αθηναίος2 Κίνα7 Κίνημα του Ρομαντισμού2 κινηματογράφος3 Κινηματογράφος και Ιστορία4 Κοινωνία των Εθνών (Κ.τ.Ε.)3 Κολλυβάδες2 Κόμμα Φιλελευθέρων11 Κομμουνισμός29 Κομνηνός Πυρομάγλου2 Κοράνιο2 Κόρινθος6 Κύθηρα1 Κυπριακή Ιστορία46 Κυριάκος Κατσιμάνης14 Κύριλλος Λούκαρις2 Κωνσταντίνος Δεμερτζής1 Κωνσταντίνος Καβάφης3 Κωνσταντίνος Καναρης6 Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή1 Κωνσταντίνος Καραμανλής11 Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο νεώτερος)2 Κωνσταντίνος Λινάρδος18 Κωνσταντίνος Μανιαδάκης6 Κωνσταντίνος Μητσοτάκης4 Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ΄8 Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος8 Κωνσταντίνος Σημίτης4 Κωνσταντίνος Σμολένσκι2 Κωνσταντίνος Τσαλδάρης4 Κωνσταντίνος Φωτιάδης5 Κωνσταντινούπολη41 Κως4 Κώστας Βάρναλης1 Κώστας Περρίκος1 Κωστής Παλαμάς6 ΛΑ.Ο.Σ3 Λαθρομετανάστευση3 Λαικό Κόμμα7 Λαμία2 Λατινική Αμερική1 Λεονίντ Τρότσκι4 Λέσβος3 Λεωνίδας Παρασκευόπουλος1 Λόγιος Ερμής4 Λόρδος Βύρων8 Λουτράκι1 Λύσανδρος1 Μαζική πολιτική προπαγάνδα2 Μακάριος11 Μακεδονία48 Μακεδονικό Ζήτημα32 Μακεδονικός Αγώνας8 Μακεδονομάχοι5 Μάνη2 Μάο Τσε Τουνγκ2 Μαραθώνας3 Μάρκος Βαφειάδης9 Μάρκος Μπότσαρης1 Μάτζικερτ1 Μεγάλη Βρετανία37 Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia)1 Μέγαρο Μαξίμου1 Μέγας Αλέξανδρος8 Μέγας Αλέξανδρος ο Μακεδών2 Μέγας Θεοδόσιος1 Μέγας Κωνσταντίνος1 Μελέτης Βασιλείου1 Μεσαίωνας5 Μέση Ανατολή2 Μεσόγειος2 Μεσολόγγι10 Μεσσήνη Μεσσηνίας12 Μεταπολεμική Ελληνική Ιστορία (1949-1974)43 Μέττερνιχ4 Μίκης Θεοδωράκης3 Μίκης Πρωτοπαπαδάκης8 Μικρά Ασία43 Μιλτιάδης ο Αθηναίος1 Μιλτιάδης Πορφυρογέννης1 Μιχαήλ Ψελλός3 Μνημείο14 Μοροζίνι2 Μουσολίνι12 Μπενιζέλος Ρούφος1 Μυστικές υπηρεσίες5 ναζισμός2 Νάξος2 Ναπολέων Βοναπάρτης2 Ναπολέων Ζέρβας10 Ναυαρίνο2 Ναύπακτος2 Ναύπλιο16 Ναυτική Ιστορία57 Νέα Δημοκρατία10 Νεοκλής Σαρρής1 Νεότουρκοι6 Νικήτας Σταματελόπουλος5 Νικηφόρος Φωκάς1 Νικίας2 Νικόλαος Δημητρακόπουλος1 Νικόλαος Λεωτσάκος3 Νικόλαος Πλαστήρας18 Νικόλαος Πολίτης1 Νικόλαος Στράτος5 Νίκος Ζαχαριάδης17 Νίκος Καζαντζάκης2 Νίκος Μπελογιάννης1 Νίκος Νικολούδης42 Νίτσε1 Ξάνθη1 Ξενοφών3 Οδυσσέας Ανδρούτσος1 Οδυσσέας Ελύτης4 Οδυσσέας Ιάλεμος2 Οδύσσεια7 Οθωμανική Αυτοκρατορία74 Οθωνική περίοδος (1832-1864)14 Οικουμενικό Πατριαρχείο8 Όλα τα άρθρα με χρονολογική σειρά1 ομάδα των "Ιαπώνων"2 Όμηρος22 ομοφυλοφιλία1 Οργανισμός ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.)3 Οργάνωση "Χ"2 Ορθοδοξία32 π. Κύριλλος Κεφαλόπουλος13 ΠΑ. ΣΟ. Κ.25 Παγκόσμιος Ιστορία23 Παλαιών Πατρών Γερμανός2 Παναγής Τσαλδάρης16 Παναγιώτης Δαγκλής1 Παναγιώτης Δεμέστιχας1 Παναγιώτης Κανελλόπουλος15 Πάνος Κορωναίος2 Πάτρα3 Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄5 Παύλος Γύπαρης4 Παύλος Κουντουριώτης14 Παύλος Μελάς2 Παυσανίας1 Παυσανίας Κατσώτας1 Παυσανίας ο περιηγητής1 ΠΕΑΝ2 Πειραιάς6 πειρατεία1 Πεισίστρατος1 Πελοποννησιακός πόλεμος7 Περικλής1 Περικλής Αργυρόπουλος1 Περικλής Γιαννόπουλος5 Περικλής Δεληγιάννης1 Περιοδικά Ιστορίας3 Περσικοί πόλεμοι10 Πετρέλαια στο Αιγαίο2 Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης4 Πέτρος Γαρουφαλιάς1 Πέτρος Μακρής - Στάϊκος5 Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης13 Πλάτων9 Πλούταρχος7 Ποίηση και αισθητική18 Πόλεμος των Μπόερς1 Πολιτικαντισμός εν Ελλάδι14 πολιτική δολοφονία18 Πολιτική Ιστορία17 Πολωνία2 Πόντος7 Πρίγκιπας Ανδρέας2 προπαγάνδα5 πρόσφυγες6 προσωκρατικοί φιλόσοφοι3 Προτεινόμενα3 Πρωτογενείς Ιστορικές πηγές30 πρωτόκολλο Πολίτη-Calfoff1 Πύρρος της Ηπείρου1 Ρήγας Παλαμίδης1 Ρήγας Φερραίος3 ριζοσπάστης1 Ρόδος10 Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία15 Ρώμη8 Ρωμηοσύνη5 Ρωσία23 Ρωσικο κόμμα3 Σάββας Γκαλιμαρίδης2 Σάμος1 Σαντόρε Σανταρόζα2 Σαντορίνη1 ΣΚΑΪ2 Σκάκι1 Σκωτία4 Σόλων3 Σοφοκλής Βενιζέλος3 Σοφοκλής Δούσμανης1 Σπυρίδων Μαρκεζίνης5 Σπυρίδων Τρικούπης3 Σταλινισμός15 Σταυροφορίες6 Σταφιδικό Ζήτημα2 Στέφανος Δραγούμης3 Στέφανος Σαράφης2 Στέφανος Σκουλούδης5 Στέφανος Στεφανόπουλος1 Στράβων5 Στρατής Μυριβίλης2 Στρατιωτικά κινήματα1 Στρατιωτική Ιστορία58 Στρατιωτικό καθεστώς Ιωαννίδη3 Στυλιανός Γονατάς7 Στυλιανός Χούτας1 Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότωφ2 Συνθήκη της Λοζάννης9 Συνθήκη των Σεβρών6 συντάξεις1 ΣΥΡΙΖΑ4 Σωκράτης3 Σώματα Ασφαλείας1 Ταγίπ Ερντογάν1 Τάγματα ασφαλείας2 Τείχος του Βερολίνου1 τεκτονισμός1 Τέχνες11 Τεχνολογία8 το παιχνίδι στην Ιστορία6 Τοπική Ιστορία1 Τουρκία20 Τουρκοκρατία (1453-1821)35 Τράπεζα της Ελλάδος5 Τράπεζες1 Τριπολιτσά2 Τσαούς Αντών (Φωστερίδης)1 Ύδρα5 Υποβρύχιο Παπανικολής1 υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ3 Υφαλοκρυπίδα1 Φαίδων Γκιζίκης3 Φαλμεράγιερ6 Φανάρι2 Φασισμός1 Φιλελληνισμός9 Φιλία1 Φιλική Εταιρεία9 Φιλολογικά και άλλα δοκίμια44 Φιλοποίμην2 Φιλορθόδοξη Εταιρεία1 Φιλοσοφία9 Φιλοσοφία της ζωής και της Ιστορίας25 Φλωρεντία1 Φλώρινα4 Φραγκοκρατία8 Φωκίων1 Φωτογραφικό Οδοιπορικό26 Χαλκιδική2 Χαράλαμπος Κατσιμήτρος3 Χαράλαμπος Τσερούλης2 Χαράτσι1 Χαρίλαος Τρικούπης13 Χαρίλαος Φλωράκης2 Χάτι Χουμαγιούν1 Χίτλερ17 Χούντα6 Χρεοκοπία10 Χρηματιστήριο4 χριστιανικό ολοκαύτωμα3 Χριστόδουλος Τσιγάντες1 Χριστούγεννα10 Χρυσόστομος Σμύρνης1 Χωροφυλακή2 Ψαρά3 ψυχολογία2 Ψυχρός Πόλεμος12 CIA4 John Iatrides1 K.K.E.44 KGB4 Mεσσήνη4 Robert Bruce2 Slider3 William Wallas2 Winston Churchil1
Εμφάνιση περισσότερων
"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας