Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης (μια βιογραφία)

Ο Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης γεννήθηκε στην Νάξο στις 31 Δεκεμβρίου 1859. Σε ηλικία 14 ετών έμεινε ορφανός από πατέρα, αλλά παρά την χρηματική του ένδεια, φοίτησε στο γυμνάσιο της Σύρου εργαζόμενος για την αυτοσυντηρηση του. Τελειώνοντας το γυμνάσιο και έχοντας 600 δραχμές, αποφάσισε να μεταβεί στην Γαλλία για να σπουδάσει αστρονομία. Είχε την τύχη να έρθει σε επαφή με τον Δημήτριο Βικέλα και την ολιγομελή αλλά επιφανή οικονομικά παροικία των Ελλήνων στο Παρίσι. Αυτοί λαμβάνοντας υπό την προστασία τους τον νεαρό τότε Πρωτοπαπαδάκη τον στήριξαν οικονομικά και ηθικά ώστε να ολοκληρώσει τις σπουδές στην πολυτεχνική Σχολή των Παρισίων το 1883 με ιδιαίτερη επίδοση στην Μηχανική και στα μαθηματικά.

Στην επιστράτευση του 1885 λόγω της κρίσης στην Ανατολική Ρωμυλία, παράτησε τις σπουδές του και κατατάχθηκε εθελοντής στον Ελληνικό στρατό. Συνεχίζοντας τις σπουδές του στην Γαλλία απέκτησε τον Ιούνιο του 1887 το ανώτατο δίπλωμα μεταλλειολογίας της σχολής των Παρισίων. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκε αρχικά στους σιδηρόδρομους, ενώ παράλληλα ορίστηκε καθηγητής στην στρατιωτική σχολή Ευελπίδων. Η πρώτη αξιοσημείωτη εργασία του ήταν η εποπτεία των εργασιών της διάνοιξης του Ισθμού της Κορίνθου. Με την αποπεράτωση του έργου στα εγκαίνια, ο Πρωτοπαπαδάκης παρασημοφορήθηκε από τον Βασιλιά Γεώργιο για την προσπάθεια του.


Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ

Μετά από παρακίνηση πολλών συμπατριωτών του, πολιτεύεται και εκλέγεται βουλευτής Νάξου το 1901. Στην πρώτη του βουλευτική θητεία επέδειξε ενδιαφέρον για τοπικά θέματα της Νάξου, για θέματα εργατικής νομοθεσίας, αλλά κυρίως για την κατάρτιση και παρακολούθηση του προυπολογισμού του κράτους. Επανεκλέχθηκε βουλευτής Νάξου το 1906. Τότε γνώρισε τον Δημήτριο Γούναρη με τον οποίο συνδέθηκε με ισχυρή προσωπική και πολιτική φιλία που την έσπασε μόνο ο Θάνατος. Οι δύο αυτοί πολιτικοί αποτέλεσαν σε εκείνη την βουλή τον πυρήνα της ανεξάρτητης κοινοβουλευτικής ομάδας των "Ιαπώνων" (μαζί με τον Ρέπουλη και τον Στ. Δραγούμη) που προσπάθησε να δώσει έναν αέρα ανανέωσης στο πολιτικό περιβάλλον του παλαιοκομματισμού και απέσπασε την συμπάθεια της κοινής γνώμης.

Μετά από δύο συνεχείς εκλογικές αποτυχίες λόγω της αντίθεσης του στον στρατιωτικό σύνδεσμο και τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ορίζεται υπουργός οικονομικών στην Κυβέρνηση Γούναρη του 1915. Μετά την επιστροφή Βενιζέλου σε συνεργασία με την Αντάντ το 1917 και την αντισυνταγματική επαναφορά της βουλής των "Λαζάρων", παύτηκε από βουλευτής και ιδιώτευσε, ασχολούμενος κυρίως με την εκπόνηση μελετών για θέματα γεωμετρίας. Παράλληλα διατηρούσε συχνή αλληλογραφία με τον Γούναρη που βρισκόταν εξόριστος στην Κορσική. Ο Πρωτοπαπαδάκης εντάχθηκε στην "Ηνωμένη αντιπολίτευση" και έλαβε μέρος στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1920, εκλεγόμενος βουλευτής Νάξου. Μια σοβαρή ασθένεια δεν του επέτρεψε να είναι υπουργός στην πρώτη μετανοεμβριανή Κυβέρνηση Ράλλη που σχηματίστηκε. Η ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, ανάγκασε τον Γούναρη να τον ορίσει υπουργό οικονομικών, αν και ο ίδιος ο Πρωτοπαπαδάκης προσπάθησε να μην αναλάβει την ευθύνη καθώς τα προβλήματα υγείας του ήταν σοβαρά.

Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Όταν ανέλαβε ο Πρωτοπαπαδάκης το Υπουργείο Οικονομικών τον Ιανουάριο του 1921, συνάντησε την συνηθισμένη κατάσταση που βρίσκει ο εκάστοτε υπουργός οικονομικών της Ελλάδας όταν αναλαμβάνει καθήκοντα. Άδεια ταμεία, σμπαραλιασμένη κρατική μηχανή, περιορισμένα έσοδα λόγω της έλλειψης των επιστρατευμένων, μεγάλες οικονομικές ανάγκες του εκστρατευτικού σώματος, που συνεχώς αυξάνονταν περαιτέρω. Η συνεχής του προσπάθεια επικεντρώθηκε στην άντληση κεφαλαίων χωρίς να υπονομεύει, κατά το δυνατόν, τον παραγωγικό ιστό της Ελλάδας. Συνέταξε σημαντικά νομοσχέδια όπως τα ακόλουθα: "περί φορολογίας καπνού", "περί ιδρύσεως καπνεργοστασίων", "περί παραχωρήσεως μεταλλείων", "περί καταργήσεως δηλώσεων και εκ γεωργικών επιχειρήσεων", "περί επιβολής λιμενικών φόρων", "περί εισπράξεως φόρων επί των αλιευομένων ιχθύων", "περί εισαγωγής ανθρακικής σόδας και άλατος" κτλ. "περί εξαγωγής ελαιολάδου" κτλ. Με μια σκληρή και αυστηρή κίνηση συγκέντρωσε στα κεντρικά ταμεία του κράτους τα 2/3 των συνολικών μετρητών από τα ταμεία όλων των επαρχιών της Ελλάδας. Προσπάθησε σκληρά να μειώσει τα κρατικά έξοδα στα απολύτως απαραίτητα.

Ο Πρωτοπαπαδάκης όμως είχε αναλάβει ένα έργο που δεν ήταν ανθρωπίνως δυνατό να φέρει εις πέρας. Μετά από τρεις μήνες κοπιώδη προσπάθεια, τον Μάρτιο του 1921 σε συνολικά κρατικά έσοδα 174 εκατομμυρίων δραχμών τα 109.500.000 πήγαιναν στον στρατό η σε συναφείς δαπάνες. Προφανώς η κατάσταση αυτή δεν θα μπορούσε να παραταθεί για πολύ. Η πρώτη σκέψη του Πρωτοπαπαδάκη ήταν να αναζητήσει δανεισμό από τους συμμάχους μας. Τόσο οι Άγγλοι όσο και οι Γάλλοι αρνήθηκαν. Η δεύτερη σκέψη του ήταν να κηρύξει παύση πληρωμών όσον αφορά το εξωτερικό χρέος σε αυτές τις χώρες. Όταν η πρόταση του αυτή καταψηφίστηκε στη βουλή, στράφηκε στην τελευταία λύση: τον εσωτερικό δανεισμό.

Το εσωτερικό δάνειο αυτό ήταν με την μορφή τύπωσης (πληθωριστικού) χαρτονομίσματος ύψους 500.000.000 δραχμών. Η δραχμή καταποντίστηκε σε σχέση με τα άλλα νομίσματα αλλά η "προδοτική κυβέρνηση των εξ" εξασφάλισε την χρηματοδότηση του μετώπου για ένα εξάμηνο ακόμη. Από τον Απρίλιο ως τον Ιούλιο του 1921 όμως, το εκστρατευτικό σώμα στην Μικρά Ασία αυξήθηκε μέσω στρατολογίας σε 220.000 άνδρες. Όταν η παράλογη επίθεση του Αυγούστου του 1921 προς την Άγκυρα απέτυχε και το μέτωπο τελματώθηκε, τα οικονομικά της χώρας κατέρρευσαν. Τον Φεβρουάριο του 1922 το κρατικό έλλειμμα είχε αγγίξει τα 1,7 δις δραχμές, ποσό αστρονομικό για την εποχή. Ο Γούναρης ως πρωθυπουργός στις διαπραγματεύσεις με τους Συμμάχους και τον Κεμάλ είχε φτάσει κοντά σε συμφωνία-συμβιβασμό: Η Ελλάδα θα αποχωρούσε από την Μικρά Ασία, θα κρατούσε την Ανατολική Θράκη και οι Σύμμαχοι θα αναλάμβαναν την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών.

Σε εκείνη την κρίσιμη στιγμή ο Γούναρης ζήτησε από τον Πρωτοπαπαδάκη να καταφέρει πάση θυσία να εξασφαλίσει τα χρήματα για το μέτωπο για έξι μήνες ακόμη, ώστε να μην χάσει η Ελλάδα την διαπραγματευτική της δύναμη. Ο Πρωτοπαπαδάκης τα εξασφάλισε με ένα από τα ευφυέστερα οικονομικά μέτρα που πάρθηκαν ποτέ στην Ελληνική οικονομική Ιστορία: διχοτομώντας το χαρτονόμισμα και χρησιμοποιώντας το μισό υπέρ ενός κρατικού δανεισμού. Το μέτρο αυτό είχε δύο γνωρίσματα πολύτιμα για την κατάσταση που αντιμετώπιζε το κράτος: αφ΄ενός το κράτος απέφευγε να τυπώσει νέο χρήμα προστατεύοντας την αξία του κυκλοφορούντος νομίσματος, αφ΄ ετέρου η άντληση του εσωτερικού δανείου γινόταν άμεσα και χωρίς εξαιρέσεις.

Πρώτος δε, εντός κοινοβουλίου όταν ψηφίστηκε το σχετικό νομοσχέδιο ο Πρωτοπαπαδάκης είχε φροντίσει να έχει 100.000 δραχμές από τα προσωπικά του χρήματα σε χαρτονομίσματα, τα οποία διχοτόμησε. Το πρωτοποριακό αυτό μέτρο επαινέθηκε από τον ίδιο τον Λόυδ Τζώρτζ στην Αγγλική Βουλή των κοινοτήτων και απέσπασε τον θαυμασμό του Ευρωπαικού Τύπου. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος δήλωσε σχετικά στην Βουλή των Ελλήνων το 1932: "..την ανδρικήν πράξιν την οποίαν έκαμεν ο Πρωτοπαπαδάκης εις το να προτιμήσει να κόψει το χαρτονόμισμα στα δύο παρά να αρχίσει να εκτυπώνει χαρτονομίσματα και να καταντήσει την δραχμήν στην τύχη του μάρκου..."

Το μέτρο αυτό, έσωσε την Χώρα από την χρεοκοπία και συντήρησε τον στρατό στο μέτωπο ως την κατάρρευση του. Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος απένειμε τον μεγαλόσταυρο Γεωργίου Α΄ στον Πρωτοπαπαδάκη, "δια τας μεγάλας προς την πατρίδα υπηρεσίας" (ήταν η πρώτη φορά που δόθηκε τέτοια διάκριση σε πολιτικό πρόσωπο). Αυτό ήταν και το μέγιστο σημείο της πολιτικής του σταδιοδρομίας. Τον Μάιο του 1922 αναλαμβάνει Πρωθυπουργός (παρά τις αντιρρήσεις του) μετά την καταψήφιση στην βουλή της Κυβέρνησης Γούναρη.Την τρίμηνη θτεία του την σύνδεσε με την (ορθή) απομπομπή του Αρχιστράτηγου Παπούλα και την (λανθασμένη) οργάνωση εκστρατείας για την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης. Τον Αύγουστο του 1922 επήλθε η κατάρρευση του μετώπου. Ο Πρωτοπαπαδάκης παραιτήθηκε και ανέλαβε ο Τριανταφυλλάκος.

Τα γεγονότα μετά εκτυλίχθηκαν ραγδαία. Οι Πλαστήρας - Γονατάς στασιάζουν στην Χίο, μεταφέρονται στην Αθήνα όπου σε συνεργασία με όλους τους Βενιζελικούς πολιτικούς, συλλαμβάνουν τους σημαίνοντες γουναρικούς πολιτικούς και τον υποστράτηγο Χατζηανέστη με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Ανάμεσα τους φυσικά και ο "πρωθυπουργός της ήττας" Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης.

Η "ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΕΞ"

Για την παρωδία της "δίκης των εξ" και το ανύπαρκτο νομικό και ηθικό υπόβαθρο της, έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν εκτέταμένα και δεν θα επανέλθουμε εδώ. Το τμήμα του κατηγορητηρίου που αφορούσε τον Πρωτοπαπαδάκη, τον κατηγορούσε για...διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Ο κύριος μάρτυς κατηγορίας (Βενετσανόπουλος) ήρθε σε πολύ δύσκολη θέση όταν ο Πρωτοπαπαδάκης τον εξέτασε συντρίβοντας τις ψευδείς καταγγελίες του. Τέλος στην απολογία του, το πρώτο σημείο της είχε να κάνει με το επίτευγμα του: κατά την διάρκεια της θητείας του κατάφερε να συγκεντρώσει 2,2 δις δραχμές ενώ εισέπραξε από τακτικά έσοδα 633 εκατ. δραχμές σε σύνολο 645 εκατ. !!!

Το δεύτερο σημείο της απολογίας διαλύει τον μύθο της Συμμαχικής οικονομικής βοήθειας προς τον Βενιζέλο, που δήθεν σταμάτησε λόγω της έλευσης του Γερμανόφιλου Βασιλιά. Ο Πρωτοπαπαδάκης απέδειξε πως από το 1918 (τέλος Α΄παγκοσμίου) δεν έρρευσε ούτε σεντ στα Ελληνικά κρατικά ταμεία.

Στο τρίτο, αναφέρθηκε στα προβλήματα επισιτισμού του στρατού και στις υλικές θυσίες που έκανε ο Ελληνικός λαός για να συνεχιστεί η προσπάθεια. Τέλος για την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας απάντησε:
"Αντί της απολογίας κύριοι στρατοδίκαι επί της κατηγορίας της εσχάτης προδοσίας, η οποία μας απεδόθη, επιτρέψατε μοι να εκφέρω μιαν ευχήν: Επιτρέψατε με να ευχηθώ όπως ο εξευτελισμός, τον οποίον υπέστησαν σήμερον τα ανώτατα αξιώματα του κράτους εν τω προσώπω μου και εν τω προσώπω των συναδέλφων μου, μη παρεμποδίση όσους ακόμη δύνανται να προσφέρωσι υπηρεσίας εις την πατρίδα, να τας προσφέρει"

Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ - ΜΙΑ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ

Στις 15 Νοεμβρίου 1922 το "δικαστήριο" έβγαλε την απόφαση για την εκτέλεση των εξι, χωρίς να δοθεί καν το δικαίωμα έφεσης. Οι τελευταίες στιγμές του Πρωτοπαπαδάκη με τις κόρες του και την σύζυγο του ήταν σπαρακτικές. Ένα καμιόνι μετέφερε τους μελλοθάνατους στο Γουδί, όπου ήρθε το τέλος.....

Ο Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης υπήρξε ένας μορφωμένος άνθρωπος, τεχνοκράτης και καλός επιστήμων. Η ακεραιότητα, η εντιμότητα και το ήθος του ήταν πανθομολογούμενα. Στην Μικρασιατική εμπλοκή προσπάθησε με όλες του τις δυνάμεις για το καλύτερο και το πέτυχε, τουλάχιστον στο τμήμα της ευθύνης που τον αφορούσε. Πρωταγωνίστησε στην τραγικότερη στιγμή του Ελληνισμού και την όποια αποτυχία του την πλήρωσε με την ίδια την ζωή του. Ίσως κάποιοι σήμερα να δικαιούνται να αμφισβητήσουν την πολιτική του η τις ικανότητες του. Τον πατριωτισμό του όμως ουδείς δικαιούται να τον αμφισβητήσει.......

ΠΗΓΕΣ
Αριστείδης Οικονόμου, Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης, ένας άνθρωπος μια εποχή
Γεώργιος Λεονταρίτης, Από την δόξα στην συμφορά (η άδικη εκτέλεση των Έξι), εκδόσεις Μέτρον

http://www.egolpion.com/B4E350A8.el.aspx

Ι. Β. Δ.

Σχόλια

  1. Φυσικά και δεν αμφισβητείται ο πατριωτισμός του Πρωτοπαπαδάκη, αλλά η δίκη των έξη λάθος ήταν δίκη για έξη μόνο έπρεπε να ήταν για 3.000 και φυσικά για την βασιλική οικογένεια.

    Μια συμφορά τέτοιας έκτασης και εκτελέστηκαν έξη πολύ μεγαλόψυχοι είμαστε οι Έλληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Κωνσταντίνος είχε αναμφισβήτητα προσόντα Αρχηγού Στρατού.
      Ήτο θεληματικός και επεβάλλετο, παρουσίαζε δε καταφανή υπεροχήν από όλους τους τότε Στρατηγούς.
      Εάν σήμερον παρουσιάζοντο αι ίδιαι περιστάσεις του 1911, τον Κωνσταντίνον θα έθετα επί κεφαλής του Στρατού.»-Βενιζελος


      Βεντήρης Γεώργιος, «Η Ελλάς του 1910-1920», σελ. 84

      Πρέπει επίσης κάποια στιγμή να σταματήσουμε να αποθεώνουμε τους πολιτικάντηδες και να βριζουμε τους σατανικους Γλυξμπουργκ και να δουμε τα πραγματα σε αντικειμενικες διαστασεις με τα λαθη και τα καλά του καθενός

      Διαγραφή
  2. ενας βλακας και μισος, ενας χαζοδεξιουλης ο πρωτοπαπδακης.
    δεν καταλαβα μεχρι σημερα γιατι θελαν την εξουσια οι οπαδοι του ντουβαρ πασα το 20, αφου ειχαν ναντιμετωπισουν εναν πολεμο που δεν τον ηθελαν και δεν ηταν σε θεση να τον φερουν εις περας.
    η εξουσια για την εξουσια προφανως, οπως γινεται και σημερα...
    και φυσικα επρεπε να εξοντωθουν αρκετες χιλιαδες παλαιοκομματικα καθαρματα με την βασιλικη οικογενεια απο το 1909 κιολας.
    ηταν το μονο λαθος του εθνικοεπαναστατη βενιζελου.
    θανασιμο λαθος!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ρε μαγκες, ειναι φως φαναρι, οτι δεν μπαινετε στην ιστοσελιδα για να κανετε εποικοδομητικο διαλογο με τον μπλογκερ, απλα να εκδηλωσετε την αντιδραση σας!! Γιατι ασχολειστε? κριμα διοτι φαινεται οτι εχετε ιστορικες γνωσεις αλλα η φανατιλα σας δεν εχει ορια!! Μπαρμπηδες ειστε κι εσεις(ασχετως αν δεν τον γουσταρετε), αλλα απο την αναποδη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αυτό που λες ακριβώς φίλε μου...

    έχουμε 2 πολύ κατατοπισμένα παιδιά σε θέματα Ιστορίας που η άποψη τους θα μπορούσε να είναι εποικοδομητική, χρήσιμη και κυρίως διδακτική (από τον αίολο συγκεκριμένα έμαθα κάποια πράγματα που δεν ήξερα)

    αντι για αυτό συνθηματολογούν και φανατίζονται χωρίς να υπάρχει λόγος.

    θα περιμένω να τους φύγει η φούρια για να αντιπαρατεθούμε όμορφα και κυρίως για να βελτιώσουμε τις γνώσεις μας (ΟΛΟΙ ΜΑΣ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χαίρετε!

    Ως καλοπροαίρετη κριτική πάνω στο περιεχόμενο του κειμένου σας, έχω να παρατηρήσω τα εξής:

    Η οπτική γωνία του γράψαντος είναι σαφώς "εκ δεξιών". Με αυτό ως δεδομένο, η αρχική διευκρίνηση "χωρίς Μαρξιστικά και αριστεριστικά απωθημένα" δημιουργεί θέμα μεροληπτικότητας. Δεν προσπαθώ να υπερασπισθώ την "αριστερή" οπτική γωνία, (τουναντίον) ούτε ισχυρίζομαι ότι η "δεξιά" οπτική του κειμένου, είναι, αυτή καθ' εαυτή, κάτι το επιλήψιμο. Ομολογώ, ιστορική αφήγηση χωρίς "οπτική γωνία" είναι δύσκολο να υπάρξει. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθούμε. Ειδικώς το παρόν κείμενο δημιουργεί, αναπόφευκτα, κάποιες σκέψεις οι οποίες αφορούν συγκεκριμένες λεκτικές σας επιλογές. Τις παραθέτω μαζί με την γνώμη μου, υπό την κρίση σας:

    1ον) Όταν λέτε: "... συνάντησε την συνηθισμένη κατάσταση που βρίσκει ο εκάστοτε υπουργός οικονομικών της Ελλάδας όταν αναλαμβάνει καθήκοντα ..."

    Καλό θα ήταν να παραθέσετε και κάποια στοιχεία. Συμφωνώ ότι -προφανώς- τα οικονομικά του κράτους τότε, μεσούντος και του πολέμου, ήταν σε δύσκολη κατάσταση, όταν όμως χρησιμοποιείτε εκφράσεις όπως Άδεια ταμεία, σμπαραλιασμένη κρατική μηχανή οφείλετε νομίζω να παραθέσετε και την πηγή απ' όπου αντλείτε αυτές τις πληροφορίες. Νομίζω ότι η αναφορά στα δύο βιβλία στο τέλος, εκτός από ελλιπής δεν είναι και αρκετή.

    2ον) Λέτε: "... Η δραχμή καταποντίστηκε σε σχέση με τα άλλα νομίσματα αλλά η 'προδοτική κυβέρνηση των εξ' εξασφάλισε την χρηματοδότηση του μετώπου για ένα εξάμηνο ακόμη ..." Αυτό είναι πέρα για πέρα αλήθεια αλλά η χρησιμοποίηση της έκφρασης "προδοτική κυβέρνηση των εξ" προδίδει εμπάθεια εκ μέρους του συγγραφέα και προσπάθεια συναισθηματικής φόρτισης του αναγνώστη, ιδιαίτερα αυτών με την ίδια πολιτική (=κομματική) τοποθέτηση. Αυτό που -αν μου επιτρέπετε- ενοχλεί δεν είναι, προφανώς, η ...αλήθεια του κειμένου αλλά η παραβίαση της γενικής παραδοχής ότι ο πραγματικός φίλος της ιστορίας (=φιλίστωρ) δεν "βλέπει" την ιστορία μέσα από ιδεοληπτικά γυαλιά.

    3ον) Λέτε: "... Όταν η παράλογη επίθεση του Αυγούστου του 1921 προς την Άγκυρα απέτυχε και το μέτωπο τελματώθηκε, τα οικονομικά της χώρας κατέρρευσαν ..."

    H χρησιμοποίηση της λέξης "παράλογη" είναι άστοχη. Η επιχείρηση κατάληψης της Άγκυρας τον Αύγουστο του 1921 μπορεί να χαρακτηρισθεί παράτολμη, παρακινδυνευμένη, ανορθόδοξη, όχι καλά προετοιμασμένη, ακόμη και -απλά- λάνθασμένη. Παράλογη όμως όχι. Υπό αυτό το πρίσμα, και η επανάσταση του 1821 "παράλογη" θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί. Οι λόγοι που την επέβαλαν είχαν κάποια λογική, έστω από στρατιωτικής πλευράς και ας μην ξεχνάμε ότι παρά τις σοβαρότατες ελλείψεις ο ελληνικός στρατός απέδειξε στα πεδία των μαχών ότι στον πόλεμο τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται παράλογο. Επίσης διότι με τον όρο "παράλογη" αποδίδεται, με συναισθηματικό θά 'λεγα τρόπο, σε αυτούς που την αποφάσισαν, ένας χαρακτηρισμός που δεν αποδίδει την πραγματικότητα. Κατά την γνώμη μου η επιχείρηση αυτή δεν ήταν αναγκαία εκείνη την στιγμή, αλλά έγινε -εκ των πραγμάτων- εξαιρετικά βιαστικά κάτω από το βάρος των πολιτικών πιέσεων των τότε περιστάσεων. Βέβαια καλό είναι να γνωρίζουμε ότι όλοι ήσαν ενήμεροι για το μέγεθος του εγχειρήματος και τους κινδύνους του. Επεκράτησε όμως η λογική του "άντε να τελειώνουμε, μπάς και πάμε στα σπίτια μας μια ώρα αρχήτερα". Δηλαδή και εδώ ...συναισθηματισμός, το ίδιον της νεο-ελληνικής φυλής.

    (Συνεχίζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. (συνέχεια)

    Τέλος, η λέξη "τελματώθηκε" είναι ανακριβής. Το μέτωπο δεν τελματώθηκε τον Σεπτέμβριο του 1921, αντιθέτως το στράτευμα ήταν -ακόμη- ακμαίο και αξιόμαχο αν και κατά δεκάδες χιλιάδες στρατιωτών μικρότερο. Απόδειξη ότι κάθε προσπάθεια των τουρκικών δυνάμεων να εκμεταλλευθούν, εκείνη την χρονική στιγμή, την "ενεργητικώς" αμυντική διάταξη του ελληνικού στρατού απέτυχε παταγωδώς. Για τέλμα, σαφώς και μπορούμε να ομιλήσουμε από το 1922 ειδικά δε μετά τον Φεβρουάριο με Μάρτιο του έτους αυτού (διάβημα της ελλ. κυβέρνησης στους "συμμάχους" για οικονομική βοήθεια και αποτυχία της μεσολαβητικής προσπάθειας της Entente (υπουργοί εσωτερικών) για εκκεχειρία και αποχώρηση των ελλ. δυνάμεων. Από το σημείο αυτό ο ελλ. στρατός εγκαταλείφθηκε -σχεδόν- στην μοίρα του, η δε πολεμική του ικανότητα (ποιοτικά και ποσοτικά) ελαττώθηκε αρκετά, με τα γνωστά οδυνηρά αποτελέσματα.

    Σχετικά με την "αποπομπή" του Παπούλα ο όρος που χρησιμοποιείτε αδικεί -κατάφωρα- τον Μεσολογγίτη στρατιωτικό. Ο Παπούλας είχε ήδη υποβάλλει την παιραίτησή του τρις! Στις 8 και 13 Μαρτίου καθώς και στις 12 Μαΐου, 1922, ο δε Πρωτοπαπαδάκης τελικώς την απεδέχθη στις 21/5/1922 (προτού καλά-καλά κλείσει ούτε δύο εβδομάδες στην πρωθυπουργία. Θέλω δε να πιστεύω ότι το έκανε "βαρειά τη καρδία", καθώς ο Παπούλας, παρ' ότι δεν ήταν του διαμετρήματος του προκατόχου του, Λεωνίδα Παρασκευόπουλου, ήταν εγνωσμένης αξίας στρατιωτικός και αγνός Έλλην πατριώτης. Με τον Παπούλα στην θέση του Χατζηανέστη, έχω την -ομολογουμένως καθαρώς προσωπική- άποψη ότι σήμερα δεν θα ομιλούσαμε για "Μικρασιατική Καταστροφή". Είναι γεγονός ότι μετά την υποχώρηση από τον Σαγγάριο, η υπόθεση "Μικρά Ασία" είχε γίνει εξαιρετικά δύσκολη για την Ελλάδα. Όμως ο Χατζηανέστης -πάλι κατά την αυστηρώς προσωπική μου γνώμη- είναι σχεδόν αποκλειστικά υπεύθυνος για την αποσύνθεση του ήδη "κουρασμένου" ελληνικού στρατού κατά την μεγάλη τουρκική επίθεση τον Αύγουστο του 1922.

    Κάνω μιά παρένθεση σχετικά με τον Παπούλα για να θυμίσω ότι ο Παπούλας το 1917 οργάνωσε, μετά την εκθρόνιση του βασιλιά Κωνσταντίνου, τα κινήματα της Θήβας και της Πελοπονήσσου και για το λόγο αυτό καταδικάστηκε σε θάνατο αλλά τελικά δεν εκτελέστηκε έπειτα απο προσωπική επέμβαση του Ελευθερίου Βενιζέλου(!). Έμεινε μάλιστα έγκλειστος στις φυλακές του Ιτζεδδίν έως τον Νοέμβριο του 1920, οπότε και του ανατέθηκε απο την αντιβενιζελική κυβέρνηση η αρχιστρατηγία του ελληνικού στρατού στην Μικρά Ασία. Η μεγάλη ειρωνία πάντως είναι ότι το 1935 συνελήφθη για τη συμμετοχή του στο αποτυχημένο κίνημα της 1ης Μαρτίου 1935 των Πλαστήρα-Βενιζέλου, καταδικάστηκε σε θάνατο και τελικά εκτελέστηκε δια τουφεκισμού στις 24 Απριλίου του 1935. Αυτά για κρίνουμε κατά πόσο το ελληνικό κράτος τιμά αυτούς που υπηρέτησαν την Ελλάδα.

    Κλείνοντας, ήθελα να παρατηρήσω ότι η άνευ-προηγουμένου ενέργεια του Πρωτοπαπαδάκη να διχοτομήσει το χαρτονόμισμα, συνάπτοντας εσωτερικό δάνειο χωρίς έτσι να τυπώσει (για δεύτερη φορά) πληθωριστικό χρήμα, αποτελεί -παγκοσμίως- στα χρονικά της οικονομικής επιστήμης, μεγίστης ιδιοφυΐας πρωτοτυπία. Πρόκειται για μιά πρωτοποριακή σκέψη η οποία χρήζει περαιτέρω και μεγαλύτερης ανάδειξης από το κείμενό σας ώστε να αντιληφθεί ο αναγνώστης σας την μεγίστη αξία του ανδρός αυτού.

    Η "δίκη" των 8 και η -πέραν πάσης νομιμότητας και ανθρωπισμού- εκτέλεση των 6, ειδικά του άρρωστου Γούναρη και του Πατριώτη Πρωτοπαπαδάκη, τον Νοέμβριο του 1922, καταδεικνύει την ανάγκη σήμερα εμείς οι Έλληνες να απαγκιστρωθούμε από τις κομματικές μας ιδεοληψίες και να επενδύσουμε στο "κόμμα" που λέγεται Ελλάδα.

    Ευχαριστώ!

    Με εκτίμηση,

    Δημήτριος Γ. Παναγιωτίδης
    Chicago, IL - USA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν καποιος επρεπε να εκτελεστει αυτος ηταν ο παραφρον της χαλεπας βενιζελος και ο λαγος της Μ.Ασιας( η μαυρος γατος) Πλαστηρας.Δυστυχως αστοχησαν οι 2 αξιωματικοι, στο σταθμο του Παρισιου.΄Θα μας γλυτωναν απο την βενιζελικη ψευτοδημοκρατικη συμμορια.Και κυριως θα γλυτωναμε απο τον παρανοικο και αγνωστης εθνικοτητας βενιζελο. Αλλα τετοιοι ηταν παντα οι Κεντρωοι. Συνοδοιποροι του ΚΚΕ λαικιστες και οπου φυσαει ο ανεμος.Ε,ρε Μανιαδακης που τους επρεπε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Παρασκευποπουλος ηταν αγριαμ κομματισμενος κια οι οποιες επιτυχιες του ηταν σε βαρος αοπολων τσετων. Ο Παπουλας ηταν μετριος τοποθετηθηκε επειδη ηταν φιλοβενιζελικος για να ερθεο συμπνοια στο στρατευμα. Ενω ηταν αρχιστρατηγος για 1,5 χρονο κατεθεσε εναντιον του Χατζανεστη του 6μηνου. Το 1935 ειχε το τελος που του επρεπε.Οσο για τους οπαδους του βενιζελου το εχω ξαναπει.Αμορφωτοι καραβαναδες (πλαστηρας,οθωναιος παγκαλος) και τυχοδιωκτες πολιτικοι που μυριστηκαν εξουσια. Ο βενιζελος ανθρωπος των Αγγλων, μπηκε σε εναν πολεμο που δεν θα εβγαζε(παρα τις προειδοποιησεις μεταξα) πουθενα και οταν ειδε τα δυσκολα το εβαλε στα ποδια το 1920.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δυστυχως σε αυτον τον τοπο, λοιδωρειται ο μεγαλος στρατηλατης και διλπασιαστης της Ελλαδος Κων/νος, οπως και οι 6 πατριωτες και υμνουνται ολοι οι απατεωνες,μαρξιστες τυχωδιοκτες κλπ.Οι "ιστορικοι" τυπου πετριδη,βεντηρη και μαυρογορδατου, υμνουν τον βενιζελο μονο και μονο επειδη ηταν αντιβασιλικος.Αυτοι κανουν την δουλεια τους.Το θεμα ειναι οτι υπαρχουν και ατομα, που τους πιστευουν κιολας.Οσο για την δεξια αναγνωση της ιστοριας, ειναι προτιμοτερη απο την κατευθυνομενη μαρξιστικη η την εμπαθεστατη "δημοκρατικη"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ο,τι ειπα γαι τον αιολο και τον ιστορικο, ισχυει και για καποιους απο τους παρακατω, δυστυχως!! Το να προσπαθουν οι δεξιοι, να αποδειξουν οτι ολοι οι βενιζελικοι, ηταν σκαρτοι, οπως και το αναποδο(οι βενιζελικοι για τους δεξιους), ειναι συμπεριφορες, αντιιστορικες και εν τελει αντιπατριωτικες...
    "Apollo"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. προς κ. παναγιωτίδη,

    αναμφίβολα έχετε δίκιο για το "παράλογο" που ανέφερα για την εκστρατεία στην Άγκυρα. Προφάνως το σκεπτικό σας είναι σωστό.

    Έχετε δίκιο και για τον Παπούλα υπό έναν όρο: θεωρώ λανθασμένη την υπόθαλψη εκ μέρους του την "μικρασιατικής άμυνας", όπως και το ότι εμφανίστηκε μάρτυς κατηγορίας στην δίκη των έξι. Η εκτέλεση του το 1935 οφειλόταν (όχι ότι ήταν σωστή φυσικά) στο πολιτικό πάθος που επέδειξε στα 13 χρόνια του Μεσοπολέμου κατά της παλαιάς του παράταξης.

    στα υπόλοιπα πάνω κάτω είμαστε κοντά.

    σας ευχαριστώ για την συμμετοχή σας και περιμένω να διαβάσω τις εγκυρες απόψεις σας και στο μέλλον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. για τους δύο άλλους φίλους που έγραψαν μετά.

    θεωρώ πως τέτοια σχόλια δεν βοηθάνε για την επίτευξη των στόχων του μπλόγκ.

    θα τα επιτρέψω όμως, καθώς αντιστοίχου περιεχομένου γράφτηκαν από τον "Ιστορικό" και τα επέτρεψα.

    θα παρακαλούσα πολύ να χαμηλώσουν οι τόνοι ένθεν και ένθεν και να επιστρέψουμε στην νηφάλια διαπραγμάτευση των θεμάτων αυτών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τι έμαθες για μένα που προφανώς σε απογοήτευσε αγαπητέ μου Φιλίστωρ;
    Παρακαλώ δημόσια εξηγήσου.

    Θα ήθελα να ξέρετε φίλοι μου ότι αυτό που γράφω δεν είναι δική μου άποψη, υποστηρίχτηκε έντονα το 1922 με πρωταγωνιστή το Πάγκαλο.

    Δεν κατέχομαι από από φανατίλα (δεν πρόλαβα να διαβάσω όλα τα σχόλια για να τοποθετηθώ, είμαι εκτός Αττικής και γράφω από Ιντερνετ καφέ).

    Θα μου πείτε ήταν δίκαιο να εκτελεσθούν οι έξη, σήμερα υπάρχουν πολλές απόψεις αναθεώρησης της δίκης, αναμφίβολα και οι έξη (εκτός του Χατζηανέστη) ήταν δυνατές προσωπικότητες.

    Να βάλω όμως κάποια ερωτήματα:

    "Οι άνθρωποι αυτοί ήξεραν την 1/11/1920 ότι η εκλογή τους σήμαινε θάψιμο της Ελλάδος;
    Ήξεραν ότι οι ΄σύμμαχοι΄ έψαχναν προσχημα για να μας εγκαταλείψουν;
    Ήξεραν τι σήμαινε Κωνσταντίνος για την Άνταντ;
    Ήξεραν ότι η πολιτική του Βενιζέλου ήταν μονόδρομος και μόνο ο ΕΒ μπορούσε με επιτυχία να την φέρει σε πέρας;
    Ήξεραν ότι πάνω από το φιλοβασιλικό μας φρόνιμα είναι η Ελλάδα;"

    Αν τα ήξεραν αυτά άδικα εκτελέστηκαν; Και άδικα θα έπρεπε να εκτελεστεί και μια μεγάλη φουρνιά ανθρώπων που κυριάρχησε στην ψυχή τους ο φιλοβασιλισμός τους και όχι η Ελλάδα.

    Τέλος θέλω να συμβάλω θετικά στο νήμα σου αγαπητέ μου Φιλίστωρ με την πιό κάτω ιστορία:

    Όταν έφτασαν στον τόπο εκτέλεσης οι έξη ορίστηκε μια εξάδα για κάθε ένα από φαντάρους για την εκτέλεση.

    Οι πάφτωχοι φαντάροι μας του μετώπου , πλήρωναν με ότι είχαν (τσιγάρα, λεφτά, τρόφιμα) τους συναδέφους τους που είχαν εκλεγεί για αυτές τις εκτελέσεις, προκειμένου να είναι στις εξάδες του εκτελεστικού αποσπάσματος, την στιγμή που θα εκτελείτο ο Χατζηανέστης ο επικεφαλής αξιωματικός διαπίστωσε ότι το απόσπασμα δεν ήταν έξη αλλά επτά, διέταξε τον παραπανήσιο φαντάρο να φύγει και τότε άκουσε τον φαντάρο να λέει "Είμαι Μικρασιάτης θα τον τουφεκίσω τον κερατά".
    Η εκτέλεση του Χατζηανέστη έγινε από επτά άνδρες μαχητές του Μικρασιάτικου μετώπου.

    Αγαπητέ Φιλίστωρ αν η παρουσία μου στο μπλοκ σου δημιουργεί πρόβλημα και δια νεύματος σου αποχωρώ.

    Να είστε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. αίολε, όταν είπα ότι έμαθα πράγματα που δεν ήξερα, σημαίνει ακριβώς αυτό. Έχω μάθει λεπτομέρειες για πτυχές της ιστορίας που δεν γνώριζα από εσένα και αυτό είναι σημαντικό.

    επιβάλλεται λοιπόν να παραμείνεις....

    και εγώ βρίσκομαι εκτός αθηνών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. αντιπαρερχομαι τας υβρεις των κολλημενων βασιλοδεξιουληδων και δεν τους απαντω,αν και ειναι παρα πολυ ευκολο...
    φιλιστωρ δεν απαντας σε κανενα απ τα ερωτηματα μου, ουτε και του αιολου απ οτι βλεπω.
    1.απαντησε μου για την υποχωρηση του κρετινου παπουλα στο σαγγαριο, ενω δεν συνετρεχε κανενας απολυτως λογος και ημασταν νικητες.
    2.αναφερεσαι οτι η εκστρατεια προς αγκυρα των κρεττινων ηταν παραλογη η αντεληφθην λαθος?
    εγω ισχυριζομαι οτι ηταν σωστη κινηση και η μονη επιβεβλημενη, ακομα και με τον συρφετο των ηλιθιων του ντουβαρ πασα. ειχαμε την απολυτη υπεροπλια εναντι των τουρκων ακομα και τοτε. ημασταν η μεγαλη δυναμη και οι τουρκοι η μικρη.
    εγω κατηγορω τους κρετινους που υποχωρησαν χωρις λογο και δεν επεμειναν ακομα λιγο για να μπουν στην αγκυρα.
    3.απαντησε μου σε παρακαλω στο εξης ερωτημα.
    κατηγορειτε συνεχεια το βενιζελο οτι σας εμπλεξε και σας παρεσυρε (σαν τα προβατα, και τις αθωες παρθενες παιδουλες) στη μικρασιατικη περιπετεια χωρις να το θελετε και χωρις να το επιδιωκετε.
    εσεις δλαδη δεν θα διεκδικουσατε τα εδαφη και τους πληθυσμους μας στην μ.ασια?
    θα τους παρατουσατε ολους στη γενοκτονια των τουρκων, η οποια ειχε αποφασιστει ηδη απο το 1908?
    ειχατε καναν αλλο μαγικο η μυστικο τροπο να τα παρουμε ολα χωρις πολεμο αλλα μονο με την επιβλητικη παρουσια του ντουβαρ πασα?
    ακομα δεν εχω καταλαβει ποια εναλλακτικη εχετε να αντιπροτεινετε.
    παντως αν σενοχλει και η δικη μου παρουσια εδω πεσμου να την κανω για αλλου.
    δεν τρεχει τιποτα.
    γιατι βλεπω οτι ζοριζονται και στενοχωριουνται οι βασιλοδεξιουληδες εδω μεσα και δε θελω να παθουν τιποτα εξαιτιας ενος βενιζελικου εθνικιστη.
    αρκετα τους εξεφτελιζουν οι αναρχοκομουνιστες 36 χρονια τωρα μην τους κανουμε και μεις τα ιδια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. κανενα προβλημα.Εσεις ειστε πιο ευκολοι απο τους κομμουνιστες.Εκεινοι εχουν μια καποια εξυπναδα.Οι βενιζελοαριστερουληδες ειναι απλα για γελια.Για αυτο απο την εποχη του Μεταξα ειστε κομπαρσοι στα πραγματα..Αν εσυ ζοριζεσαι(δεν ξερω) καλυτερα να πας πουθενα που υμνουν τον παραφρονα της χαλεπας.Εκειμε τους ομοιους σου και τα ψεμματα τους θα λιβανιζετε τον προδοτη βενιζελο και θα εισαι μια χαρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Οταν εβαλαν να εκτελεσουν τον πρωτοπαπαδακη ενας φανταρος απο την ναξο που βρεθηκε στο αποσπασμα δεν αντεξε το θεμαμα και επαθε αποπληξια.Ο λοχιας που εδινε τα παραγγελματα συνεληφθη χρονια αργοτερα για κλοες και εκτελεστηκε(τετιο επιπεδο τα βενιζελικα στελεχη)Ολοι οσοι πγαιναν στα αποσπασματα ειχαν πληρωθει η αποτελουνταν απο ομαδες μικρασιατων κατωτατου επιπεδου που ειχαν στρατολογηθει απο την βενιζελικη συμμορια.κανενας λογικος δεν ηθελε εκτελεση εκτοε απο ατομα που θεωρουσαν τον βενιζελο θεο!!!Το κομμα για αυτους ηταν πανω απο ολα αλλα οταν ο ψευτοεθναρχης εχανε εκλογες η κινηματα την κοπανουσε στο εξωτερικο(οπως και ο μαυρος γατος πλαστηρας) και ουτε ενδιαφερονταν για την τυχη των οπαδων του.Να τον χαιρονται οι βενιζελολατρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. θεωρώ πως η εκστρατεία της Άγκυρας ίσως εκείνη την στιγμή φάνταζε εύκολη και αναγκαία αλλά δεν είχε σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας για 3 λόγους.

    1. το στράτευμα βρισκόταν στα όρια της εξάντλησης (τα άλογα της ταξιαρχίας ιππικού δεν μπορούσαν να καλπάσουν από την εξάντληση!! μα είναι δυνατόν;)

    2. η επιμελητεία και ο ανεφοδιασμός ήταν πλημελλέστατος. Οι οπλίτες βάδιζαν με μια χούφτα αλεύρι την μέρα

    3. ο εχθρός ήταν ουσιαστικά ανέπαφος και θα πολεμούσε από θέση ισχύος. ταυτόχρονα το εκτεταμένο μέτωπο δεν επέτρεπε σε κανένα σημείο οι Έλληνες να έχουν αποφασιστική επιρροή.

    όλοι οι σοβαροί ιστορικοί που έχουν γράψει για το Μικρασιατικό περιέγραψαν τις συνθήκες που θα επέτρεπαν την νίκη των Ελλήνων
    Α. στρατιωτική και οικονομική αρωγή από Γαλλία - Αγγλία, ευμενή ουδετερότητα Ιταλίας.
    Β. αφοπλισμός των Τούρκων
    Γ. ελευθερία κινήσεων του ελληνικού στρατού
    Δ. ουδετερότητα της κομμουνιστικής Ρωσίας

    Πριν παραδώσει την εξουσία ο βενιζέλος, καμμία από αυτές τις συνθήκες δεν ίσχυε. Γιατί κάνετε ότι δεν το καταλαβαίνετε αυτό;

    Εναλλακτική λύση δεν υπήρχε. Η εκστρατεία αυτή δεν έπρεπε να γίνει ποτέ. Θα κρατούσαμε την Ανατολική Θράκη, ενώ οι απώλιες στον άμαχο πληθυσμό της Μ. Ασίας θα ήταν συγκριτικά μικρές καθώς ο Τουρκικός εθνικισμός δεν θα αφυπνιζόταν. Τα πράγματα είναι απλά.

    Σου έχω ξαναπεί "Ιστορικέ" ότι δεν έχω πρόβλημα να συμμετέχεις ίσα-ίσα το θέλω. Απλά χαμήλωσε τους τόνους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Για να χαμηλώσουν οι τόνοι θα πρέπει πρώτα εμείς οι "φιλοξενούμενοι" σε αυτόν τον χώρο να ομιλούμε με γενικώς αποδεκτά ιστορικά στοιχεία και να μην χρησιμοποιούμε προσωπικούς χαρακτηρισμούς ή εμπρηστικές δηλώσεις.

    Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο για ορισμένους νεοέλληνες, ζητώ όμως να προσπαθήσουμε. Αν όμως αυτό καταστεί πασιφανώς ανέφικτο τότε ο δημιουργός αυτού του ιστολογίου, Φιλίστωρ, οφείλει να "κόβει" μηνύματα και να "μπλοκάρει" τις ιδεοληπτικές καταθέσεις ορισμένων απ' όπου και αν προέρχονται.

    Δεν τίθεται θέμα λογοκρισίας, ή κάποιας ασαφούς αντιδημοκρατικότητας, αλλά εύρυθμης λειτουργίας του χώρου, ο οποίος αποσκοπεί στην ανταλλαγή απόψεων, γνωμών και τεκμηρίων ιστορικού και όχι κομματικού περιεχομένου. Ελπίζω να είμαι σαφής.

    Φιλίστωρα, σε ευχαριστώ για την απάντηση, δεν έθιξα καν το θέμα της "Μικρασιατικής Άμυνας" ανεφέρθηκα σαφώς μόνο σε όσα παραθέτω από το αρχικό σου κείμενο. Για μένα ο Παπούλας ήταν άξιος στρατιωτικός και εγνωσμένης αξίας Έλληνας πατριώτης. Η σύγκρισις που έκανα με τον Λεων. Παρασκευόπουλο βασίζεται -κυρίως- στο ότι ο δεύτερος είχε, μακράν, ευρύτερη και καλύτερν μόρφωση από τον Παπούλα. έχεις λοιπόν δίκαιο, αυτό δεν ανεδείχθη μέσα από το κείμενό μου.

    Με φιλικούς χαιρετισμούς,

    Δημήτριος Γ. Παναγιωτίδης
    Chicago, IL - USA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. O πρίγκιπας Γεώργιος είχε γυναίκα Γαλλίδα και ήταν γαλλόφιλος αυτός μάλιστα εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και ήταν φίλος του Αρ Μπριάν και έριξε το σύνθημα q

    «Την πολιτική του Βενιζέλου, χωρίς τον Βενιζέλο».

    Ήταν προσωπικός εχθρός του από την εποχή που πήγε αρμοστής στην Κρήτη, και αναγκάστηκε σε παραίτηση λόγω της Θερίσου.

    Αυτή η φράση «Την πολιτική του Βενιζέλου, χωρίς τον Βενιζέλο» ήταν η πεμπτουσία της ιδεολογίας των βασιλικών.

    Αλλά τι σημαίνει :

    «Την πολιτική του Βενιζέλου, χωρίς τον Βενιζέλο»;

    Σημαίνει:

    Πάστωμα σαρδέλας, χωρίς αλάτι.....
    Τούρτα χωρίς ζάχαρη.....
    Μαρξισμός χωρίς Μαρξ.....
    Χριστιανισμός χωρίς Χριστό....

    Οι βασιλικοί έβλεπαν την ορθότητα της Βενιζελικής πολιτικής ήθελαν να την εφαρμόσουν αλλά δεν ήθελαν τον Βενιζέλο, ήθελαν δηλαδή ταραμοσαλάτα χωρίς ταραμά.

    Για να καταλάβετε την αλλοπρόσαλλη, σχιζοφρενοβλαβή λογική αυτών των ανθρώπων :

    Στο Α ΠΠ ο Μεταξάς και το παλάτι παρέδωσαν το Ρούπελ στους Γερμανοβούλγαρους.
    Στο ΒΠΠ ο Μεταξάς και το παλάτι πολέμησαν με λύσσα στα οχυρά Ρούπελ.

    Την επιχείρηση στην Καλλίπολη (1915) πολέμησε με πείσμα ο Μεταξάς και ο Κωνσταντίνος. ΟΜΩΣ το 1914 όταν οι γερμανοί εφοδίασαν τους τούρκους υπερσύγχρονα πλοία το «Γκαιμπέν» και « Μπρεσλάου» που οι τούρκοι μετονόμασαν σε «Σουλτάν Σελίμ» και «Μοντιλέ» (Μυτιλήνη), ο Μεταξάς είχε προτείνει:
    "Χωρίς να προηγηθεί κήρυξη πολέμου , ένα σώμα στρατού, που θα επιστρατευόταν με ταχύτητα και μυστικότητα θα αποβιβαζόταν στην Καλλίπολη προτού κινητοποιηθεί ο τουρκικός στρατός με στόχο την Κωνσταντινούπολη, το άλλο σχέδιο ήταν του Κουντουριώτη να έμπαινε ο ίδιος με μικρό τορπιλοβόλο και να βύθιζε τα πλοία με δική του ευθύνη χωρίς να αναμιχθεί η Ελλάς

    Τίποτα από τα δύο δεν έγινε αλλά δες πως αντιδρούσαν για την επιχείρηση Καλλίπολη υπό την ομπρέλα της Ανταντ ενώ ήθελαν με δικές μας μόνο δυνάμεις να κάνουμε το ίδιο και όλα αυτά μεταξύ 1914- 1915.

    Αυτά προς το παρόν Επιφυλάσσομαι για περισσότερα, να είστε όλοι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. καμμία σχέση το ρούπελ του 1914 με του 1940. το 1914 ήταν ένα μικρό ασήμαντο οχυρό, το ΄40 ήταν βασικός κρίκος της ελληνικής άμυνας όπου είχαν επενδυθεί τεράστια ποσά για να οχυρωθεί.

    σε καμμία περίπτωση στον Α παγκόσμιο πόλεμο , δεν υπήρξε έλληνας επίσημος που να υποστηρίζει την έξοδο στον πόλεμο στο πλευρό των κεντρικών Αυτοκρατοριών.

    Η εκστρατεία στην Καλλίπολη ήταν μια σίγουρη αποτυχία από την στιγμή που ο τουρκικός στρατός θα ήταν ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΣ. Το "μπλίτζκρικ" του Μεταξά προέβλεπε απόλυτο αιφνιδιασμό και κατάληψη αντικειμενικών στόχων εντός 2 ημερών το πολύ. ΠΟΤΕ ο Μεταξάς δεν πρότεινε τέτοια εκστρατεία αφού εξεράγει ο Α Παγκόσμιος πόλεμος.

    Αναμφίβολα όμως συμφωνώ ότι υπάρχουν βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση Σκουλούδη αλλά και στον Βασιλιά προσωπικά για την τελική κατάληψη της Καβάλας. Υπήρξε παρασκηνιακή συννενόηση και αυτό έχει αποδειχθεί.

    Ευθύνη όμως έχουν και οι Σύμμαχοι που είχαν αναγκάσει τους Έλληνες σε αποστράτευση με το γνωστό πρώτο τελεσίγραφο. Έτσι οι Ελληνες δεν είχαν (αν ήθελαν) στρατό να υπερασπιστούν τα σύνορα τους.

    ΠΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗ: έχεις απόλυτο δίκιο, στο μέλλον θα είμαι αυστηρότερος και θα διαγράφω μηνυματα με εριστικό περιεχόμενο που δεν περιλαμβάνουν νέα στοιχεία....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Φοβάμαι ότι θα πρέπει να αρχίσω να βάζω πράγματα για τον διχασμό.

    Αυτή την στιγμή κάνω μια πραγματικά εριστική δημοσίευση σε μπλοκ μου, μόλις την ολοκληρώσω σας ενημερώνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ιδού μια εριστική μου δημοσίευση.

    http://aiolos-mavro.blogspot.com/2010/02/blog-post_15.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. προσπερνω παλι τις γελοιοτητες των κρετινων βασιλοδεξιουληδων, αν και βλεπω φιλιστωρ οτι αυτους δεν τους κανεις καμια παρατηρηση...
    ισχυριζεσαι δηλαδη οτι δεν επρεπε η παραταξη σου να προχωρησει προς αγκυρα.
    εδω εγω θα υποστηριξω την παραταξη σου, λεγοντας οτι ηταν ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΟ να προχωρησουν.
    τους κατηγορω γιατι υποχωρησαν χωρις λογο και οχι γιατι πηγαν.
    παλι δεν αναφερεις καμια εναλλακτικη λυση.
    τι επρεπε να κανουν να υποχωρησουν στη σμυρνη?
    να παρατησουν τελειως τα εδαφη μας και τους πληθυσμους μας?
    η ημιμαθεια ειναι χειροτερη απ τη αμαθεια...

    αναφερομαι συγκεκριμενα για την μαχη του σαγγαριου. μην μπερδευεις τις πολιτικες των μ.δυναμεων και γεωπολιτικες παραμετρους.
    ο στρατος δεν βρισκονταν στα ορια της εξαντλησης.
    υποχωρησε οργανωμενα αριστα και συντεταγμενα. αντιθετα οι τουρκοι ειχαν υπερβει τα ορια της εξαντλησης και δεν ηταν ανεπαφοι.
    ειχαμε διασπασει τισ δυομιση απτις τρεισιμιση αμυντικες γραμμες των τουρκων και ορισμενα τμηματα φτασαν 20 χλμ. απο την αγκυρα περαν του γορδιου και πολατλι.
    βεβαια δεν περιμενω να τα γνωριζετε αυτα, μονο ενας ειδικος θα μπορουσε να τα ξερει. απλως τα αναφερω πληροφοριακα.
    αυτο που ελειψε την τελευταια στιγμη ηταν η αποφασιστικοτητα,η ικανοτητα και η προσωπικοτητα του κρετινου παπουλια, ο οποιος μπορει να ηταν καλος ανθρωπος και καλος πατριωτης αλλα δεν εκανε για αρχιστρατηγος. δεν ηταν παγκαλος, πλαστηρας κονδυλης παρασκευοπουλος.

    καταληγεις οτι τελικα δεν επρεπε να γινει καθολου η μικαρασιατικη εκστρατεια, λεγοντας οτι ισως την γλιτωναν τα 3 εκ. ελληνες της τουρκιας, αν ηταν καλοι ραγιαδες και ισως να μην ξυπνουσε ο τουρκικος εθνικισμος...
    σου ξαναλεω για τριτη φορα οτι ειχε προαποφασιστει η εξοντωση ολων των χριστιανων της τουρκιας ηδη απο το 1908- ελληνων αρμενιων και ασουρ. και οτι ο βενιζελος ηταν ετοιμος να κυρηξει τον πολεμο στη τουρκια αμεσως μετα τον β βαλκανικο το 1914, αλλα τον προλαβε ο παγκοσμιος πολεμος.

    αυτη ειναι η κλασικη δεξιουλικη αντιληψη και σκεψη.
    μικρη πτωχη και εντιμος ελλας.
    καμια ικανοτητα καμια φιλοδοξια κανενα σχεδιο για τιποτα. μονο το καθεστως να υπαρχει και ας καταστραφει η ελλαδα....
    μαυτη τη λογικη σου φιλιστωρ δεν επρεπε να μπουμε καν στους βαλκανικους πολεμους- μια χαρα ηταν η ελλαδα της μελουνας-
    η ακομα να μην γινοταν καν η επανασταση του 1821 αφου δεν υπηρχαν εγγυησεις ουτε τιποτα απο κανεναν...
    σου επαναλαμβανω για πολλοστη φορα οτι μονο ο βενιζελος μπορουσε να φερει εις περας αυτη την μοναδικη ευκαιρια, κανενας αλλος.
    οπως μονο ο κεμαλ θα μπορουσε να σωσει την καταστραμενη τουρκια και να συντριψει τον πανισχυρο ελληνικο στρατο, κανενας αλλος.
    τα κολληματα των παλαιοβασιλιων δεξιουληδων που πιστευουν οτι εμεις οι βενιζελικοι ειμαστε αριστεροι εχουν τοση σχεση με την πραγματικοτητα, οσο το να λεμε οτι η νουδουλα ειναι δεξιο κομμα...
    βενιζελικος ισον εθνικιστης, μεγαλοιδεατης,αντικομουνιστης και ΙΚΑΝΟΣ να φερει εις περας οποιαδηποτε κατασταση...
    φιλιστωρ και αιολε εχετε μπερδεψει χρονολογικα και οι δυο τα σχεδια του μεταξα για την καλιπολη.
    ηταν κατα βαση σωστα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Δεν έχω μπερδέψει τίποτα φίλε μου απλά το φέρνω για να δούμε πόσο υποκειμενικά δρούσαν οι ΒασιλικοίΤο σχέδιο κατάληψης της Καλλίπολης μόνοι μας το πρότεινε , το ίδιο σχέδιο με Αγγλογάλους το απέριπτε και όλα αυτά ενώ ο Α ΠΠ ήταν σε εξέλιξη, η διαφορά ο Κωνσταντίνος στην πρώτη φορά δεν του είχαν ακόμα τρίξει τα δόντια από το Βερολίνο και από το συζυγικό κρεβάτι.

    Φιλιστωρ φίλε μου δεν συμφωνώ σχεδόν σε τίποτα με αυτά που έβαλες, αλλά αυτό θα χρειαζόταν ανάλυση για κάθε τι ξεχωριστό, διάβαζα πχ αυτό:

    το στράτευμα βρισκόταν στα όρια της εξάντλησης (τα άλογα της ταξιαρχίας ιππικού δεν μπορούσαν να καλπάσουν από την εξάντληση!! μα είναι δυνατόν;)

    Παραθέτω μια ιστορία που όμως κατα την γνώμη μου έχει ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΑ:

    Πριν την επιχείρηση του Σαγγαρίου έγινε μια ευρεία σύσκεψη αξιωματικών έλεγε κάποιος την άποψή του και έπαιρνε τον λόγο άλλος, ένας διοικητής μουλαριών ζητούσε επίμονα τον λόγο αλλά κανείς δεν του τον έδινε έτσι τελείωσε η σύσκεψη και ακουλούθησε η εκστρατεία, μετά την κατάρρευση κάπου στην Χίο τον βρήκε ένας αξιωματικός της σύσκεψης και του είπε "Εσύ τότε πριν την εξόρμηση φωναζες ότι ήθελες να μιλήσεις τι ήθελες τέλος πάντων να πεις;" "Ότι τα μουλάρια δεν είχαν αρκετά ..... πέταλα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Τα βενιζελοειδη συνεχιζουν να προκαλουν.Ναι η νδ ειναι τοσο δεξια οσο ο βενιζελος εθνικιστης δηλαδη καθολου!Απλα τυχοδιωκτης που αλλαζε ιδεες κατα πως τον βολευε.Το π[οσο ικανος ηταν φανηκε απο το θεμα της β.ηπειρου απο τις αποψεις του στην καλλιπολη απο το κρητοκο ζητημα αλλα και απο την εκστρατεια στην ουκρανια.Οι αριστερολαγνοι βενιζελικοι ας μας πουν για το συμφωνο σοφουλη-σκλαβαινα.Τοσο αντικομμουνιστης ηταν ο "εθναρχης"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Φιλίστωρ, δεν καταλαβαίνω γιατί αφήνεις, τις δημοσιεύσεις του "ιστορικού".Απλά κάνει προπαγάνδα,βρίζει και λεέι αθλιότητες.Τέτοιου επιπέδου άτομα, δεν προσφέρουν τίποτα στην σελίδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. φίλε ανώνυμε έχεις δίκιο. είναι το τελευταίο του "ιστορικού" που ανέχομαι με το ύφος αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. προς αίολο

    μου φαίνεται πως κάνουμε διάλογο κουφών. σου εξηγώ ότι το σχέδιο Μεταξά είχε ως βασική του προυπόθεση τον παράγοντα αιφνιδιασμό. προέβλεπε επίθεση εν καιρώ ειρήνης χωρίς κηρυξη πολέμου, ενώ το μυστικό της επίθεσης θα το ξέρανε το πολύ 5 άνθρωποι.

    Με επιστρατευμένη την Τουρκία και τον στρατό της να σε περιμένει στην ακτή, ο ίδιος έλεγε ότι ήταν αυτοκτονία (πολύ λόγικά το έλεγε, αποδείχθηκε άλλωστε).

    Και όχι μόνο η Τουρκία ήταν επιστρατευμένη. ΠΕΡΙΜΕΝΕ την επίθεση αυτή καθώς είχε προηγηθεί η ναυτική επίθεση στα φρούρια των Δαρδανελλίων.

    Η εκστρατεία στην Καλλίπολη στοίχησε 50.000 νεκρούς και τραυματίες στην Αντάντ, με μόνο κέρδος ένα αβαθές προγεφύρωμα.

    Ο Μεταξάς απείλησε με παραίτηση για να ματαιώσει την αυτοκτονική συμμετοχή μας.

    Επαναλαμβάνω πως το σχέδιο Μεταξά με αυτό τον Συμμάχων έχει βασική διαφορά το στοιχείο του αιφνιδιασμού που ήταν ιδιαίτερα κρίσιμο για την επιτυχία της εκπόρθησης των Στενών.

    Α! ξέχασα. η ιδέα του Βενιζέλου να συμμετάσχουμε με ένα σώμα στρατού θα μετέβαλλε την ισορροπία δυνάμεων έναντι της Βουλγαρίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. προς αίολο (2)

    δεν χρειάζεται να συμφωνούμε. Οι αναγνώστες (πάνω από 200οι την μέρα) ζυγίζουν τα επιχειρήματα μας και καταλήγουν σε συμπεράσματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Φυσικά αγαπητέ μου Φιλίστωρ δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε,
    δες και το σχέδιο των αγγλογάλλων στον αιφνιδιασμό απέβλεπε, έχω παπού (αδελφό της γιαγιάς μου) που πολέμησε στις τάξεις των αγγλογάλων σαν βοηθητικός στην Καλλίπολη.

    Η υπόθεση Καλλίπολη ήταν κακά σχεδιασμένη και κακά εκτελεσμένη από την Ανταντ, το ζητούμενο όμως δεν είναι αυτό είναι η διγλωσσία για το ίδιο θέμα των Βασιλικών και γι αυτό έφερα το παράδειγμα.

    Δεν έχει νόημα να γράψω λεπτομέρειες εξ άλλου το θέμα του νήματός σου είναι άλλο, το ανάφερα μόνο για να δείξω ότι ήταν έτοιμοι να απορρίψουν τον εαυτό τους αν διαπίστωναν ότι το πρότεινε ο Ε Βενιζέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. φιλιστωρ ξεκαθαρισε τη θεση σου.
    απο τη μια μου λες να συνεχιζω να γραφω εδω και απο την αλλη λες οτι ειναι το τελευταιο κειμενο μου που ανεχεσαι...
    ετσι ειναι το υφος μου και δεν το αλλαζω.
    οι αστικοι δεξιουλικοι σοβαροφανεις τροποι δεν μου λενε απολυτως τιποτα.
    δεν ηρθα εδω να κανω διαλογο, αλλα να δωσω πληροφοριες σαν ειδικος, να προβληματισω-εστω προκλητικα-,και να βοηθησω την κατασταση.
    ξεκαθαρισα απο την αρχη οτι δεν μενδιαφερει η γνωμη κανενος, εκτος αν γνωριζει, και εχει να πει κατι σημαντικο.
    δεν πιστευω στο αξιωμα της ισης βαρυτητας της γνωμης, και δεν θα συζητησω και θα σεβαστω κανεναν που πιστευει οτι η γη δεν ειναι στρογγυλη αλλα τριγωνη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. "Ειδικος" και θα δωσεις στοιχεια! σιγα ρε μεγαλε κανεις τετοια τιμη στην ανθρωποτητα? σου εχουν πει 5000 στοιχεια και εσυ αναμασας τις ιδιες ανοησιες, επαινοντας τον παραφρονα της χαλεπας και κανοντας το απρο- μαυρο.Αλλα ειπαμε τα αριστερολαγνα βενιζελοειδη δεν αλλαζουν.Ποιο ευκολα θα πεισεις ενα δεντρο παρα καποιον που πιστευει οτι ο βενιζελος ηταν ιδιοφυια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. αν και "δεξιός" όπως λες, η λογοκρισία δεν είναι το "φόρτε" μου.
    πιστεύω ακόμη πως μπορούμε να συνομιλήσουμε ευπρεπώς.

    όπως καταλαβαίνεις πάντως, υπάρχουν όρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. προσεχε "ιστορικε", διοτι με το καλαμι που εχεις καβαλησει, αν γλιστρησεις, μπορει και να σου μπει, πουθενα...
    Πως οριζεις, αγαπητε, το αν καποιος γνωριζει η οχι? Υποθετω, με βαση του αν συμφωνει 100% με τις αποψεις σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. εφοσον λοιπον "ιστορικε", εισαι ειδικος, μπορεις να μας επισημανεις, εστω κι ενα λαθος, στην πολιτικη του Βενιζελου, κατα τον Διχασμο, η ολα τα εποιησε εν σοφια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. μην λετε βλακειες ρε! ο "ιστορικος" εχει καταθεσει συγκλονιστικα στοιχεια! Ενα, για την ακριβεια! Το οτι ειχε συμφωνηθει μεταξυ Βενιζελου και Αγγλων, η καταληψη, ολης της Τουρκιας! Στοιχειο απο βιβλιο που βγηκε περσι(και την ελεγε κιολας στον φιλιιστορα, διοτι τολμησε να μην το εχει διαβασει), κατα τα τ'αλλα, βεντηρισμοι μονο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. ρε συ "ιστορικε", μιας και αναφερθηκες στο phorum, μπας και εισαι ο αντιοχος, τον οποιο στο θεμα του Διχασμου, εκανε να το βουλωσει, ο φιλοβασιλικος, Ταυγετης??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Πρώτα από όλα δεν πρέπει να βλέπουμε την ιστορία από πολιτική οπτική γωνία αλλά από επιστημονική. Δεν θα μιλούμε για "δεξιούς" και "αριστερούς" γιατί με αυτόν τον τρόπο εύκολα υποτιμούμε κάποια μεγάλα πρόσωπα και δεν δεχόμαστε να ακούσομε για αυτά μόνο και μόνο επειδή "ήταν" ή "είναι" της αντίθετης πολιτικής παράταξης από ότι εμείς. Πρέπει δηλαδή να ανήκουμε κάπου?
    Αν ο Einstein "άνηκε" σε μία πολιτική ομάδα, τώρα ένα σημαντικό κομμάτι πληθυσμού θα τον έβριζε, και ας γνώριζε την προσφορά του στην κοινωνία, γιατί...... θα ήταν "αντίπαλός" τους στην πολιτική. Και αυτό το σημαντικό κομμάτι πληθυσμού δεν θα επέτρεπε να γίνει τόσο γνωστό το όνομά του όπως το ξέρουμε τώρα. Ακριβώς έτσι έγινε και γίνεται με τον Πέτρο Πρωτοπαπαδάκη.
    Έτσι έγινε, όμως, και με τον Κέννεντυ και τον Λίνκολν (μάλιστα παρακάτω θα δείτε το link από ένα δημοσίευμα από ένα απόσπασμα ομιλίας ενός καθηγητή, του Δημήτρη Μιχαλόπουλου, στην ημερίδα του ιδρύματος Ε. Βενιζέλου στις 14-4-2010). Πρωτοπαπαδάκης, Κέννεντυ και Λίνκολν προσπάθησαν να σταματήσουν την παραγωγή χρήματος από το τίποτα και επειδή ήρθαν αντιμέτωποι με τις τράπεζες είχαν και οι τρεις τους το ίδιο τραγικό τέλος. Απλά στην Ελλάδα, θα μπορούσε κανείς να πει πως το γεγονός ότι επισήμως δολοφόνησαν τον Πρωτοπαπαδάκη και ύστερα ένιωθαν υπερήφανοι γι' αυτό (ορισμένοι στρατιωτικοί - δήθεν πατριώτες πολιτικοί) δείχνει την βλακεία που ακόμη για μια φορά χτυπά στην Ελλάδα. Θα το χωρούσε ο νους μας ότι λ.χ. σκότωναν τον Einstein ή τον Gandhi και μετά ένιωθαν υπερήφανοι γι' αυτο οι δολοφόνοι τους? Και όμως θα το χωρούσε, αν υπηρετούσαν στην Ελλάδα και, με την προσφορά τους, δεν ικανοποιούσαν ορισμένους της "υψηλής" κοινωνίας.
    Ο Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης ήταν επιστήμονας, συγγραφέας και επιτυχημένος μηχανικός (είχε αναδειχθεί ο καλύτερος μηχανικός στην Ελλάδα της εποχής του καθώς ήταν αυτός που ανέλαβε την διάνοιξη της διώρυγας της Κορίνθου). Προσέφερε τεράστιο έργο σε όλη την Ελλάδα. Όπως είπα προηγουμένως, παρακάτω έχω το link από ένα δημοσίευμα από ένα απόσπασμα ομιλίας ενός καθηγητή, του Δημήτρη Μιχαλόπουλου, στην ημερίδα του ιδρύματος Ε. Βενιζέλου στις 14-4-2010 και σας παρακαλώ να το διαβάσετε. Ως προς το υπόλοιπο κοινωνικό έργο που προσέφερε ο Π. Πρωτοπαπαδάκης, προτείνω να διαβάσετε μία βιογραφία του που, βάσει των πηγών της, θα μπορούσε να θεωρηθεί αξιόπιστη.
    "...ὁ Πρωτοπαπαδάκης σκοτώθηκε ὄχι ἂν καὶ ἔσωσε ἀλλὰ ἐπειδὴ ἔσωσε τὴ δραχμή.",
    "...ὁ Δημήτριος Γούναρης μπόρεσε νὰ γράψει λίγο πρὶν ἀπὸ τὸ τραγικό τους τέλος: «Κάναμε τὸν πόλεμο, χωρὶς νὰ δανειστοῦμε ἀπὸ κανένα». Ἴσως καὶ γιὰ αὐτὸ νὰ σκοτώθηκαν ὅλοι τους – καὶ ὄχι μόνο ὁ Πρωτοπαπαδάκης."

    http://deltio11.blogspot.com/2010/04/blog-post_8324.html

    Σας Ευχαριστώ Θερμά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας