Για πρώτη φορά μαζί Ρώσοι και Πολωνοί στο δάσος Κατύν.!

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλάντιμιρ Πούτιν κάλεσε τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλτ Τάσκ να παρασταθούν από κοινού στην εβδομηκοστή επέτειο της σφαγής του Κατύν.

Ο Πούτιν είναι ο πρώτος Ρώσος αξιωματούχος που παραδέχεται ότι η σοβιετική μυστική αστυνομία δολοφόνησε 20.000 Πολωνούς αιχμαλώτους πολέμου, τον Απρίλιο του 1940, στο δάσος του Κατύν στα Πολωνορωσικά σύνορα μία δολοφονία που οι Ρωσικές αρχές προσπαθούσαν να αποσιωπήσουν επί 50 και πλέον χρόνια.



Εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης δήλωσε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου πρωθυπουργού με τον Τάσκ αποφασίστηκε η κοινή εμφάνισή τους στην τελετή τον Απριλίο.
Η πρωτοβουλία αυτή του Ρώσου πρωθυπουργού θέτει για πρώτη φορά στο προσκήνιο, την τραγωδία του Κατύν που τροφοδοτούσε το μίσος μεταξύ του ρωσικού και του πολωνικού λαού ακόμη και πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Αδάμ Ροτφελντ, που ηγείται μιας επιτροπής για την αντιμετώπιση των λεπτών ζητημάτων μεταξύ των δύο χωρών, χαιρέτισε την πρόσκληση του κ. Πούτιν ως ένα σημαντικό γεγονός για την εξομάλυνση των σχέσεων Πολωνίας-Ρωσίας.

Μαζική σφαγή

Η "Σφαγή του Κατύν" ήταν η μαζική δολοφονία χιλιάδων Πολωνών αξιωματικών, αστυνομικών, διανοούμενων, πολιτικών κρατουμένων και αιχμαλώτων πολέμου, τον Απρίλιο του 1940 μετά την εισβολή των Ρώσων στην Πολωνία το 1939 και θεωρείται ότι μεθοδεύτηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης.

Πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι το έγγραφο για την μαζική εκτέλεση υπογράφτηκε και από τον ίδιο τον Ιωσήφ Στάλιν.
Περίπου 8.000
από τους δολοφονηθέντες υπήρξαν Πολωνοί αξιωματικοί που αιχμαλωτίστηκαν κατά την διάρκεια της σοβιετικής εισβολής, ενώ οι υπόλοιποι, επίσης Πολωνοί υπήκοοι, συνελήφθησαν με τις κατηγορίες ότι υπήρξαν πράκτορες, πολιτοφύλακες, δολιοφθορείς, μεγαλογαιοκτήμονες, εργοστασιάρχες, ιερείς και αξιωματούχοι του προηγούμενου καθεστώτος.
Το 1943, η Ναζιστική Γερμανία, στην προσπάθειά της να εκμεταλλευτεί πολιτικά το γεγονός, ανακοίνωσε την ανακάλυψη μαζικών τάφων στο δάσος του Κατύν, ως αποτέλεσμα σοβιετικών εγκλημάτων πολέμου. Η αποκάλυψη αυτή οδήγησε στο πάγωμα των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Μόσχας και της εξόριστης τότε πολωνικής κυβέρνησης στο Λονδίνο.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι όλοι οι Πολωνοί γνώριζαν τι είχε συμβει στο Κατύν κατά την ρωσική εισβολή, η αποκάλυψη του ανατριχιαστικού γεγονότος, επελέγη από τους Συμμάχους να αντιμετωπιστεί ως ναζιστική προπαγάνδα προκειμένου να μην προκληθεί διάσπαση μεταξύ των συμμάχων - στο πλευρό των οποίων πολεμούσε και ο Κόκκινος Στρατός.
Μεταπολεμικά, η Σοβιετική Ένωση αρνιόταν κάθε αναφορά στην συγκεκριμένη σφαγή μέχρι και το 1990, οπότε ο Μιχαηλ Γκορμπατσόφ ομολόγησε την όλη προσπάθεια να αποσιωπηθεί η αλήθεια επί πενήντα χρόνια.

Οι εκτελέσεις ήσαν μεθοδικές.Τά θύματα επυροβολούντο στό πίσω μέρος της κεφαλής καί εν συνεχεία μέ φορτηγά μετεφέροντο στούς τόπους ταφής. Κοντά στό Σμόλενσκ οι Πολωνοί ωδηγούντο με τά χέρια δεμένα πίσω τους μέχρι τούς τάφους των, όπου καί οι εκτελετεστές τούς σκότωναν με μία σφαίρα, στόν λαιμό.Η διαδικασία αυτή συνεχίζετο κάθε νύχτα με μόνη διακοπή τήν ημέρα της Πρωτομαγιάς πού ήταν αργία.

Τό 2008 ο υπουργός εξωτερικών της Πολωνίας ζήτησε από τήν Ρωσσική κυβέρνησι κινηματογραφημένα στιγμοιότυπα πού έχουν φυλαχθή από τά αρχεία της μυστικής υπηρεσίας NKVD.Πρέπει επίσης νά αναφερθεί, ότι μετά τήν αποκάλυψη προσθέτων μαρτυριών το 1991,1992 ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν, επέτρεψε τήν παράδοση ( ο ίδιος τά μετέφερε καί τά έδωσε) στόν πρόεδρο της Πολωνίας Λέχ Βαλέσα άκρως απορρήτων εγγράφων μεταξύ των οποίων τό ανωτέρω, δηλαδή τήν πρότασι του Λάβρεντι Μπέρια τόν Μάρτιο του 1940 νά εκτελέση 25.700 πολωνούς πού εκρατούντο αιχμάλωτοι στά στρατόπεδα συγκεντρώσεως. Τό έγγραφο αυτό έφερε καί τήν υπογραφή του Στάλιν της εγκρίσεως δηλαδή της « επιχειρήσεως»

Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, από την Ρωσία πλέον, απέδειξαν ότι η ευθύνη βαρύνει εξολοκλήρου την σοβιετική πλευρά.
Παρόλα αυτά οι ρωσικές αρχές δεν χαρακτήρισαν το γεγονός ξεκάθαρα ως έγκλημα πολέμου ή γενοκτονία.
Έτσι, δεν κινήθηκαν νομικές διαδικασίες κατά τυχόν επιζώντων υπαιτίων, όπως απαίτησε η πολωνική κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ: το φιλικό ιστολόγιο http://gianniotis.blogspot.com

Σχόλια

  1. Αυτό είναι πράγματι είδηση, έχω γράψει και εγώ κάτι για την ταινία:

    http://ignatios100.blogspot.com/2009/04/blog-post_15.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στοιχεία για την συμμετοχή των Μικρασιατών στην εκστρατεία εδώ:
    http://igaiolos.blogspot.com/2010/02/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας