Ευθύνες του Ελληνικού κομμουνισμού για την τελική κατάρρευση του Μικρασιατικού μετώπου τον Αύγουστο του 1922
Ο Νικόλαος Τρικούπης πολέμησε σε όλους τους κρίσιμους πολέμους της Ελλάδας την κρίσιμη δεκαετία 1912-1922. Ήταν ένας από τους ελάχιστους Έλληνες αξιωματικούς που τύγχανε της απόλυτης εμπιστοσύνης και των δύο πολιτικών παρατάξεων (βενιζελικοί- αντιβενιζελικοί) την περίοδο εκείνη. Στον Μικρασιατικό πόλεμο είχε υπό την διοίκηση του το Β΄ σώμα στρατού. Στα απομνημονεύματα του περιλαμβάνει ένα ενδιαφέρον απόσπασμα για την επιρροή της αριστερής αντιπολεμικής προπαγάνδας στο ηθικό των Ελλήνων στρατιωτών. Συγκεκριμένα αναφέρει:
"...είς την δυσφορίαν των οπλιτών συνετέλεσεν ουκ ολίγον επίσης, αφ΄ενός μεν η εν Ελλάδι Μπολσεβικική προπαγάνδα, ήτις δι΄ επιστολών προς οπλίτας προσεπάθει να επιτύχη την διάλυσιν του στρατού και αφ΄ετέρου η εν Αθήναις εκδιδομένη εφημερίς "Ριζοσπάστης", ης η κυκλοφορία δεν επετρέπετο μεν εις το στράτευμα, διεβιβάζετο όμως αύτη εις τον στρατόν του μετώπου δια του εχθρικού στρατού, ριπτομένη από αεροπλάνων, η δι΄ εχθρικών περιπολιών, αίτινες κατά την νύχτα προχωρούσαι μέχρι των ημετέρων συρματοπλεγμάτων άφηνον η εξήρτον επί πασσάλων ολόκληρα δέματα εφημερίδων "Ριζοσπάστης".
και αναφέρει στην συνέχεια:
"Κατά τον αυτόν επίσης τρόπον μετεβιβάζοντο εις τας γραμμάς μας και δέματα ελληνικής εφημερίδος Κωνσταντινουπόλεως, δημοσιευούσης στρατιωτικά άρθρα ενυπόγραφα, άτινα εκρίθησαν υπό της Κεμαλικής προπαγάνδας, ως δυνάμενα να συντελέσωσιν εις την κατάρριψιν του ηθικού του μαχομένου Έλληνος στρατιώτου.."
Προφανώς στο δεύτερο απόσπασμα ο Νικόλαος Τρικούπης αναφέρεται στην εφημερίδα της "Άμυνας Κωνσταντινούπολης" των Βενιζελικών αξιωματικών, την οποία προωθούσαν η Κεμαλικοί στους Έλληνες στρατιώτες για να τους διχάσουν περαιτέρω πολιτικά.
ΠΗΓΗ
- Νικολάου Τρικούπη, Αναμνήσεις επεισοδίων και γεγονότων εκ των πολέμων μας, εκδόσεις "Ελεύθερη σκέψις"
Ο Ν Τρικούπης πόσο αποφεύγω να δω την ιστορία αυτού του ανθρώπου, αν είχε λίγη από την ψυχή του Πλαστήρα ΙΣΩΣ η 20η Αυγούστου 1922 γραφόταν με άλλα χρώματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌμως το θέμα σου είναι η διαβρωση της στρατιάς από το ΚΚΕ.
να και ενα θεμα στο οποιο θα συμφωνησω απολυτα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήτα πραγματα παντως ηταν πολυ χειροτερα αποτι φανταστηκε και ο παγκαλος και εσυ φιλιστωρ...
και ας μην ξεχναμε οτι το κκε κατεβηκε στις εκλογες μαζι με τους κρετινους βασιλικους σαν ηνωμενη αντιβενιζελικη αντιπολιτευσις...
Ναι ομως το κκε υποστηριξε τον Μαυρο γατο στο κινημα του 1923. τοτε η βενιζελικη συμμορια δεν ειπε τιποτα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟσο για τον πλαστηρα, οι ευθυνες του αποδειχτηκαν απο το πορισμα μαζαρακη και το κουκουλωμα της υποθεσης απο τον δικτατορα της φουστας Παγκαλο.Αυτος ευθυνεται για την αιχμαλωσια των Φραγκου και Τρικουπη...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάλι τα ίδια με τον Πλαστήρα, σύντομα θα αρχίσω να γράφω μερικά πράγματα για αυτόν τον πολέμαρχο.
ΑπάντησηΔιαγραφήείναι μάλλον λάθος η πληροφορία ότι η έκθεση μαζαράκη εκθέτει τον πλαστήρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήτην έχω διαβάσει και μάλλον δεν περιλαμβάνει κάτι τέτοιο.
την πληροφορία αυτή την έγραψε πρώτος ο αντωνακέας και την αναδημοσιεύει ο μπαρμπής.
Δεν ισχύει όμως...Διάβασα την έκθεση και δεν κατάλαβα κάτι σχετικό (η αλήθεια είναι ότι δεν κατάλαβα και πολλά καθώς ήταν γραμμένη σε στρατιωτική ορολογία)
Μάλλον όμως δεν ισχύουν και αυτά του καψή για ηρωισμούς κτλ στο "χαμένες πατρίδες" (αν έχετε στοιχεία οι φιλοβενιζελικοί γράψτε τα, με πηγές όμως φτάνουν τα μυθιστορήματα και οι προσωπικές απόψεις).
Ο αντιστράτηγος Τρικούπης είναι ο τελευταίος που πρέπει να μιλάει. Ήταν διοικητής του Α ΣΣ που υπερασπιζόταν την εξέχουσα του Αφιόν και (α)δεν είχε διαμορφώσει την αμυντική θέση του, (β)δεν απαίτησε την κάλυψη των κενών ανάμεσα στις μεραρχίες του και ιδιαίτερα τη δασωμένη κορυφή (γ)δεν αξιολόγησε τις πληροφορίες ούτε και αυτά που έβλεπε με τα μάτια του. (δ)ακολούθησε τις διαταγές της Στρατιάς (απο τη Σμύρνη, του ψυχω Χατζηανέστη) που έφθαναν στο μέτωπο εκτός τόπου και χρόνου π.χ διέτασσε αντεπίθεση μεραρχιών του Γ ΣΣ και του Β ΣΣ ενώ το μέτωπο απαιτούσε σύμπτυξη. ακόμη και όταν οριζόταν σαν διοικητής Α και Β ΣΣ και συγχρόνως, και όλοι οι μέραρχοι διοικητές και το επιτελείο του, τον παρακαλούσαν να γίνει σύμπτυξη στην επόμενη ισχυρή οχυρή θέση "Τουμλου Μπουναρ", αυτός επέμενε να ακολουθεί τη διαταγή? για Ρεσιλ Τεπε και Αγαρ Δαγ, που οδήγησε στη σφαγή του Αλη Βεράν και την αιχμαλωσία της ομάδας Τρικούπη και του σωματάρχη υποστράτηγου Διγενή (που επίσης φαίνεται να φοβάται και τη σκιά του).
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ υποστράτηγος Φράγκου (διοικητής της 1ης Μεραρχίας, οι συνταγματάρχες Πλαστήρας, Λούφας και Μαυρούλης?, ήταν οι κύριοι παράγοντες της απαγκίστρωσης των στρατευμάτων και της μάχης που έδιναν για 15 ημέρες (νίκη του Σαλιχλί)και αν δεν γινόταν η ηλίθια αιχμαλωσία του αποσπάσματος Ζεγγίνη (δύναμης μεγαλύτερης της μεραρχίας) θα μπορούσαν να αμυνθούν για πολύ περισσότερο.
Η θέση του Τρικούπη θα έπρεπε να είναι πλάι στους Εξι (κάποιοι απο αυτούς είχαν πολύ λιγότερες ευθύνες από τον -εστω και για λίγο_ αντικαταστάτη του Χατζηανέστη.
Δυστυχώς ούτε κλήθηκε σε απολογία, δεν θέλω να τον κρίνω για την ώρα, για την διοίκηση του θα γράψω όταν θα το αντέχω, όσο και αν δεν γίνομαι πιστευτός μερικά πράγματα με "σκοτώνουν", εξ άλλου φαίνεται από το "ψυχώ" των κειμένων μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ήθελα να παραθέσω έτσι κάτι σαν μνημόσυνο (καθόλου άσχετο με τον Τρικούπη):
20 Αυγούστου 1922 η καταστροφή του στρατού μας στο Αλί Βεράν είναι γεγονός, αιμόφυρτοι οι στρατιώτες μας με δυσκολία κρατούν τα όπλα τους. Τα μάτια των στρατιωτών βουρκώνουν μερικοί σπάζουν τα όπλα τους και άλλοι αυτοκτονούν.
Ξαφνικά στην κορυφή του βουνού ακούγεται μια κραυγή
"Γιάλα! Γιάλαααααααααα!"
Ένας Τσέτης και πολλοί μετά κατηφορίζουν και κραυγάζουν
"Σλάχ ατ!" (πετάξτε τα όπλα)
"Είμαστε αιχμάλωτοι" γράφει ένας στρατιώτης μας.
«Ο ήλιος σιγά σιγά χάνεται από τα μάτια μας. Ψηλά βουνά μας περιβάλλουν και μας στερούν από την παρηγοριά του άστρου της ημέρας.
Οι τούρκοι μας προστάζουν να κάνουμε τετράγωνα. Εν τω μεταξύ χτυπούν αλύπητα μερικούς που άργησαν να μπουν στη σειρά.
Από τις δύο σειρές εμφανίζονται έφιπποι τούρκοι αξιωματικοί. Μας κοιτάζουν ειρωνικά Επικρατεί σιγή βαριά σα μολύβι».
"Tσικάρ" (βγάλε)
Τσικάρ βγάλε τα ρολόγια , τα χιτώνια, τα πορτοφόλια αυτό ζητούσαν οι τούρκοι από τους Έλληνες αιχμαλώτους
"Τσικάρ πανταλόν"
Και επειδή ο στρατιώτης έκανε ότι δεν κατάλαβε τον άρχιζει με τον υποκόπανο.
Στο Ουσάκ είχε κινητοποιηθεί ο Τουρκικός όχλος δες τι γράφει ο Έλληνας στρατιώτης Αγγελομάτης:
"Γυναίκες και άνδρες τους κτυπουσαν με πέτρες , με ρόπαλα , με τεντερέδες, με τσουκάλια τους πετούσαν ότι θα μπορούσε να τους προκαλέσει πόνο, να τους τραυματίσει. Τα τουρκόπαιδα τους εκτυπούσαν με μικρούς σουγιάδες και οι μεγάλοι διασκέδαζον όταν έβλεπαν το αίμα να τρέχει από τας πληγάς που άνοιγαν τα μαχαίρια και οι σουγιάδες των μικρών".
Ένας τούρκος αξιωματικός τους πλησίασε με κούτες από τσιγάρα θα τα έδινε αν του απαντούσαν στην πιό κάτω ερώτηση:
"Καραπιπέρ βαρ μου;" (Είναι μαζί σας ο ο Καραπιπέρης;)
Ζήταγε τον Πλαστήρα όχι βέβαια κανένα οικαδε αξιωματικό αλλά τον Πλαστήρα, τον ήθελαν ζωντανό
"Όχι" τους ρώταγε και τους ξαναρώταγε
"Σειτάν ασκέρ βαρ μου;" Ήθελε μερικούς από την μονάδα του Πλαστήρα.
Οι τούρκοι ήξεραν ότι οι βασιλικοί αξιωματικοί ήταν διαποτισμένοι με το πνεύμα του Γκαίρλιτς αλλά αυτό που τους ενδιέφερε ήταν η εξόντωση των μονάδων που διοικούντο από Αμυνήτες αξιωματικούς.
Και επειδή τα πήρα τώρα (το κυκλοθυμικό μου).......... Ο Πλαστήρας έτρωγε από καραβάνα και μετά την Μικρασιατική καταστροφή και με τον μισθό του είχε υιοθετήσει πλήθος παιδιά μικρασιατών, αυτά τα "παιδιά" του Πλαστήρα στις συνοικίες των προσφύγων τα έλεγαν "Πλαστηράκια".
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Άγιος Πλαστήρας ήταν ο πατέρας των προσφύγων.
Θα ήθελα να επισημάνω μια παραδοξότητα:
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι μικρασιάτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν Βενιζελικοί, σε μικρασιάτικη συνοικία το να υπάρχει Βασιλικός ήταν σαν να βρεις στο Πασαλιμάνι "Βάζελο".
Από τους Μικρασιάτες στρατολόγησε το ΚΚΕ την ηγεσία του και τους υποστηρικτές του (κακώς αλλά έπεσαν σε αυτή την παραδοξότητα οι πρόσφυγες, όχι αδικαιολόγητα, αλλά έγινε ..... τα κάστρα ακόμα και σήμερα του ΚΚΕ είναι η Κοκκινιά, η Καισαριανή, ο Βύρωνας κλπ)
Για να συγκρατήσουν το μαχητηκότερο τμήμα του ΚΚΕ τους μικρασιάτες οι Άγγλοι και το παλάτι υποχρεώθηκε να βάλουν Πρωθυπουργό στην απελευθέρωση και στα Δεκεμβριανά τον Γ Παπανδρέου ( ήταν ο πολιτικός καθοδηγητής του κινήματος του 1922), Τον Ιανουάριο του 1945 Πρωθυπουργό τον Ν Πλαστήρα και στον Εμφύλιο τον Σοφούλη.
αιολε με ολο το σεβασμο μπορουμε να παραθεσουμε χιλιαδες στοιχεια για το 22 αλλα δεν εχει νοημα ετσι ατακτως ειρημενα.
ΑπάντησηΔιαγραφήτο θεμα ειναι αν μπορει να γινει σοβαρη συζητηση για τα βασικα, για τα κεφαλαιωδη ζητηματα,και οχι για τα παρεπομενα.
δηλαδη ακομα περιμενω εναλλακτικες προτασεις για το τι επρεπε να γινει το 19.
για την εκστρατεια προς αγκυρα.
για την θεση του ντουβαρ πασα να τηρησουμε ευμενη ουδετεροτητα προς οφελος της γερμανιας,και συμαχιας με βουλγαρους και τουρκους, και οχι για αμεση εξοδο με ανταντ οπως ηθελε ο βενιζελος.
για την παραδοση α. μακεδονιας στους βουλγαρους με εξευτελιστικο τροπο.
για την πολιτικη του ντουβαρ πασα στην ελβετια στην εξορια, οπου μεταξυ των σχεδιων του ηταν η επιθεση του δ σωματος στρατου, που βρισκονταν αιχμαλωτο στο γκερλιτς, μαζι με βουλγαρογερμανικες μεραρχιες, στον βενιζελικο στρατο.
πραγμα που εκανε και πολους βασιλικους αξιωματικους να αηδιασουν και να σιχαθουν τον ντουβαρ πασα, για την προδοτικη αυτη προταση.
για την υποχωρηση του καλου ανθρωπου, αλλα κρετινου παπουλα στο σαγγαριο χωρις λογο και ενω νικουσαμε.
για το τι θα καναν οι βασιλικοι και ποια ηταν η πολιτικη τους αν δεν υπηρχε ο σατανασ βενιζελος.
αυτα πρεπει να τεθουν, αν θελουμε να γινει εποικοδομιτικος διαλογος, αλλα ορισμενοι ισως να μην θελουν για ευνοητους λογους...
δεν αναφερομαι στην προδοτικη σταση του κκε, που ηταν με τον κεμαλ και εναντιον της ελλαδος, κατ εντολην του αρχηγου τους του λενιν, εκει συμφωνουμε ολοι...
Φοβάμαι ότι με αυτά και με αυτά του το κάναμε το θέμα του ανθρώπου σκ@τά, μόνο για το θέμα που έβαλε δεν μιλήσαμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήκυριε "ιστορικε", μια χαρα ηταν η συμφωνια του Κωνσταντινου για ευμενη ουδετεροτητα απεναντι στη Γερμανια, διοτι αν κερδιζε η Γερμανια, θα ειχαμε κερδισει εδαφη, αναιμακτα, ενω αν εχανε η Γερμανια, δεν θα μας πειραζε η Ανταντ, λογω της ουδετεροτητας μας! Αντιθετως, μπορεις να μας πεις τι θα γινοταν αν ενω ειχαμε ταχθει στο πλευρο της Ανταντ, εχανε η Ανταντ? φανταζεσαι τι θα μας εκαναν οι συμμαχοι της Γερμανιας, Βουλγαρια και Τουρκια?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι οντως, συμφωνω οτι η πολιτικη του Κωνσταντινου, στην εξορια, δεν ηταν σωστη! εσυ πως κρινεις το γεγονος οτι ο Βενιζελος συμφωνουσε με τους Γαλλους, για αποκλεισμο της παλαιας Ελλαδος και ο κοσμος πεινουσε? Στις μαχες που εγιναν στην Αθηνα, μεταξυ Γαλλων και Επιστρατων, μηπως εισαι με τους Γαλλους?
Αγαπητέ μου αν μέναμε ουδέτεροι τι θα κερδίζαμε και από ποιον;
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Βουλγαρία : Ήθελε σύνορα ως τον Όλυμπο
Η Σερβία : Ήθελε την Θεσσαλονίκη
Η Αυστρία : Ήθελε κάθοδο στο Αιγαίο και κυριαρχική παρουσία στα Βαλκάνια .
Η Ιταλία : Ήθελε μεγάλη Αλβανία μέχρι τον Αμβρακικό και την Δ Μακεδονία υπό την προστασία της , τα Δωδεκάνησα, περιοχές της Μ Ασίας.
Η Τουρκία : Ήθελε τα νησιά του Αιγαίου και Ευρωπαϊκές κτήσεις.
Η Ρωσία : Ήθελε την Κωνσταντινούπολη και τα στενά (γ αυτό αντιτάχθηκε στην είσοδο της Ελλάδος στον πόλεμο)
Οι Αγγλογάλλοι : ήθελαν να έχουν τα χέρια τους ελεύθερα να διαπραγματεύονται, αρνήθηκαν να εγγυηθούν την εδαφική ακαιρεότητα της Ελλάδος, για να παρασύρουν την Βουλγαρία με το μέρος τους προσέφεραν την καβάλα και την Α Μακεδονία, ακόμα και στην μαχόμενη Σερβία πρότειναν παραχωρήσεις προς την Βουλγαρία, όλοι λοιπόν ξεπουλούσαν την Ελλάδα προκειμένου να εξασφαλίσουν την συμμαχία της Βουλγαρίας και της Τουρκίας .
Μπορείς από αυτό το κομφούζιο διεκδικήσεων πως εμείς θα κερδίζαμε με ουδετερότητα;
Επανέρχομαι για το θέμα των επιστράτων.
Σε σύσκεψη σε συμβούλιο του Στέμματος που συμμετείχαν όλοι και ο Ε Βενιζέλος οι θέσεις που πήραν οι πολιτικοί ήταν οι πιό κάτω:
ΑπάντησηΔιαγραφήο Γ Θεοτόκης υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο Πανσλαβισμού και « Αι ιδέαι μου είναι γνωσταί . Θεωρώ ότι η Ελλάς έχει συμφέρον να συμπράξει με την Γερμανίαν. Αναγνωρίζω ότι δεν με ακολουθεί η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού και ότι πρέπει να εφαρμοστή η πολιτική του Βενιζέλου».
Ο Στέφανος Δραγούμης υποστήριξε τη συμμετοχή της Ελλάδος στις επιχειρήσεις των Στενών.
Ο Δημήτριος Ράλλης είπε «Μεγαλειότατε ! Η περαιτέρω πολιτική της ουδετερότητος είναι πολιτική αυτοκτονίας».
Ο Κωνσταντίνος απάντησε την επωμένη και παρά την γνώμη του συνόλου του πολιτικού κόσμου (και των βασιλικών) να μη μείνουμε ουδέτεροι επέμενε στην ουδετερότητα
31 Μαΐου/13 Ιουνίου 1915 έγιναν εκλογές
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπό καθεστώς ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΝΟΘΕΙΑΣ από μέρους των βασιλικών παρ όλα αυτά:
Οι 730.000 ψηφοφόροι που προσήλθαν στις κάλπες έδωσαν
Φιλελεύθεροι 184 έδρες επί 310 εδρών, στις εκλογές πήραν μέρος και οι κάτοικοι της Β Ηπείρου.
Ο Δημήτριος Γούναρης (κόμμα Λαϊκού κόμματος) ανέδειξε 90 βουλευτές εκ των οποίων 16 σαρικοφόροι από την Μακεδονία, εθνικόφρονες και αυτοί που ήταν ένθερμοι οπαδοί της ουδετερότητας της Ελλάδος γιατί αυτό συνέφερε τον πολυαγαπημένο τους Σουλτάνο.
Στις εκλογές αυτές μπήκε το θέμα της ουδετερότητας στον Ελληνικό λαό και ψήφισαν έτσι.
Ο Κωνσταντίνος είπε το περίφημο:
«Αφού ο κ Βενιζέλος επιμένει να δεχθή και δεύτερη κλωτσιά, θα του την δώσω».
Δηλαδή άφησε τον Ε Βενιζέλο πρωθυπουργό για μια μέρα
Σου λένε τίποτα όλα αυτά;
το τι θα κερδιζαμε με την ουδετεροτητα, ειναι αποτυπωμενο γραπτως, στη μυστικη συμφωνια του βασιλια με τους Γερμανους
ΑπάντησηΔιαγραφήεδαφικη ακεραιοτητα Ελλαδος, προστασια των ελληνικων πληθυσμων, στη Μικρα Ασια και προσαρτηση Βορειου Ηπειρου και Δωδεκανησων. Το τι θα τηρουταν στο τελος ειναι αλλο θεμα, αλλα μηπως ο Βενιζελος ειχε σιγουρες εγγυησεις? Επισης πως σου φαινεται αιολε, το οτι ο Βενιζελος καλεσε ξενα στρατευματα στη Θεσσαλονικη, παρολο που ακομα ειμασταν ουδετεροι κι ενω δεν ειχε προηγηθει αντιστοιχη ψηφιση νομου, γι'αυτο το θεμα?
Ο Γούναρης είχε πει στον Αρ Καμπάνη που το δημοσίευσε την 15-1-1928 στην «Πρωία» :
ΑπάντησηΔιαγραφή«Αμφισβητώ το γεγονός ότι οι Αγγλογάλλοι απεβίβασθησαν εις Θεσσαλονίκην, μόνον διότι εκλήθησαν από τον Βενιζέλον. Οι σύμμαχοι είχαν από μακρού τοιαύτην πρόθεσιν».
Πιστεύεις ότι τα δωδεκάνησα οι Γερμανοί θα τα έδιναν στην Ελλάδα και όχι στην Τουρκία;
Εδαφική ακαιραιότητα όταν λες εννοείς στην Ελλάδα νοτίως του Ολύμπου;
Πιστεύεις ότι οι Βούλγαροι θα έφευγαν από την Καβάλα και ότι δεν θα ζητούσαν την Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς;
Όταν λες προστασία των Ελληνικών πληθυσμών της Μ Ασίας, γιατί τότε έριξαν το σύνθημα της εκκαθάρισης της Μ Ασίας από τους Έλληνες, γνωρίζεις τίποτα για τον
Γερμανό στρατηγό τον περιβόητο Φον Σάντερ Λίμαν;
Ξέρεις τίποτα για το συνθημα: «Γιακά-γιακίν-κεσίν» που σημαίνουν «λεηλατήστε- κάψτε – σφάξτε»
Ξέρεις τίποτα για τα Αμελέ Ταμπουρού;
εσυ που τα ξερεις ολα, θα μου πεις επιτελους, τι εγγυησεις ειχε ο Βενιζελος απο την Ανταντ, για την εισοδο μας στο σφαγειο και τι θα συνεβαινε, αν ακολουθωντας την πολιτικη Βενιζελου, παρολα αυτα, η Ανταντ εχανε(οποτε θα ειμασταν με τους χαμενους)? Το αν θα τηρουσε η Γερμανια αυτα που υποσχεθηκε, ηταν θεμα Γερμανιας και οχι Κωνσταντινου! Οσο για την εδαφικη ακεραιοτητα, αυτο σημαινει, τα συνορα που ειχε η Ελλας εκεινη τη στιγμη! Τελος, δεν αμφιβαλλω, οτι οι Συμμαχοι, εψαχναν αφορμη, για να ερθουν στη Θεσσαλονικη, αλλα με το Βενιζελο να τους διδει γη και υδωρ, τα πραγματα ηταν πιο ευκολα...Απαντησε μου λοιπον αν θες στο πρωτο μου ερωτημα και μην μου αραδιασεις παλι σεντονια απο τα 10.000 βιβλια για το Διχασμο, που εχεις στη βιβλιοθηκη σου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν τα ξέρω όλα και ηαπάντηση δεν μπορεί να είναι μονολεκτική.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒάλε την λογική σου και σκέψου
α. Γιατί η Γερμανία να μη δώσει ότι ήθελε η Τουρκία και η Βουλγαρία;
β. Η Ελλάδα ήταν ναυτικό κράτος με ποιον θα έβγαινε στον πόλεμο;
γ. Όταν οι εχθροί μας έχουν επιλέξει την Γερμανία εμείς που πρέπει να πάμε ; Με τους εχθρούς μας;
Πρώτη επεδίωξε συμμαχία με την Ελλάδα η Γερμανία στις 23/7 – 5/8 ο πρέσβης Κουάτ πρότεινε στον Βενιζέλο να επιτεθεί η Ελλάδα σε συνεργασία με την Βουλγαρία κατά της συμμάχου της Σερβίας και θα ανταμειβόταν ε επέκταση της Ελλάδος εις βάρος της Σερβίας, ο Βενιζέλος απάντησε : «Μας συνιστάται να προδώσωμεν την συμμαχίαν μας με την Σερβίαν, να επιτεθώμεν κατ αυτής και να συμμετάσχωμεν εις τον διαμελισμόν της. Η Ελλάς είναι πάρα πολύ μικρόν κράτος δια να πράξει τόσον μεγάλην ατιμίαν».
Δες αυτό Μόνο
Στις 3/16 Οκτωβρίου εστάλη το πιο κάτω τηλεγράφημα προς τον Ζαΐμη από τον Άγγλο υπουργό των εξωτερικών σερ Φράνσις Έλιοτ :
«Σήμερον, που η Σερβία υπέστη επίθεσιν παρά της Βουλγαρίας, εάν η Ελλάς θελήσει να έρθει εις βοήθειαν της, η κυβέρνησις της αυτού μεγαλειότητος είναι πρόθυμος να παραχωρήσει την νήσον Κύπρον εις την Ελλάδα. Εάν η Ελλάς ενωθή μετά των συμμάχων χωρίς περιορισμούς, θα συμμετάσχη φυσικώς μαζί των εις τα πλεονεκτήματα, άτινα θα πραγματοποιηθούν κατά το τέλος του πολέμου. Η παραχώρησις όμως της Κύπρου γίνεται υπό της αγγλικής κυβερνήσεως ανεξαρτήτως από την έκβασιν του πολέμου και υπό μόνον τον όρον ότι η Ελλάς θα δωση δια του στρατού της πλήρη και άμεσον την υποστήριξιν της εις την Σερβίαν. Ο καιρός παρέρχεται και θα παρακαλέσετε τον κ Ζαίμην να μας απαντήση άνευ βραδύτητος
Γκρευ»
Την 12/25 Οκτωβρίου έγινε διάβημα από τον Μπαλούχσιτς πρέσβη της Σερβίας προς τον Ζαΐμη και έδινε στην Ελλάδα την Γευγελή, την Δοϊράνη και το Μοναστήριο.
ΑΠΕΙΛΗ ΝΑ ΓΙΝΗ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ
Τον Απρίλιο του 1916 120.000 Σερβικού Στρατού μεταφέρθηκαν στο Μακεδονικό μέτωπο. Ταυτόχρονα ήρθαν στην Θεσσαλονίκη ο Σέρβος Βασιλιάς και η κυβέρνηση του. Με δεδομένη αυτή την κατάσταση και με ορατό τον κίνδυνο να ανακηρυχθεί η Θεσσαλονίκη από τους Συμμάχους πρωτεύουσα του Σερβικού κράτους, αποφασίσθηκε από την «Επιτροπή Εθνικής Αμύνης» στις 17 Αυγούστου του 1916 η κήρυξη του Κινήματος. Αντιπρόσωπος της Κρητικής Χωροφυλακής στην Επιτροπή αυτή ήταν ο μοίραρχος Δ. Κοκκαλάς. Η απόφαση πάρθηκε κυρίως κατόπιν των απειλών του στρατηγού Σαρράιγ για διορισμό Σέρβου νομάρχη στη Θεσσαλονίκη και παρά τις επιφυλάξεις για πιθανές αντιρρήσεις του Ε. Βενιζέλου.
Η ουσία είναι ότι τότε χάθηκαν μεγάλες ευκαιρίες για ένα μεγαλύτερο ελληνικό κράτος . Ο Βενιζέλος " διάβαζε " καλύτερα τις γεωστρατηγικές εξελίξεις . Ασφαλώς πότε δεν είσαι σίγουρος για την εξέλιξη ενός πολέμου . Είναι απλώς κρίμα γιατί με μια ρεαλιστική πρόσέγγιση μπορούσε σήμερα η Ελλάς να έχει την Ανατολική Θράκη , την Ϊμβρο και την Τένεδο . Η Σμύρνη και η Ιωνία ήταν πολύ δύσκολο να μας την άφηναν οι ξένοι .Μεγάλες οι ευθύνες και του Κωσταντίνου και του Βενιζέλου ...Δεν έχει καμμία σημασία ποιός φταίει πιο πολύ . Σε εκείνες τις κρίσιμες μέρες όφειλαν να συνεργαστούν με ομοψυχία .
ΑπάντησηΔιαγραφή