Ευθύνες του Ελληνικού κομμουνισμού για την τελική κατάρρευση του Μικρασιατικού μετώπου τον Αύγουστο του 1922


Ο Νικόλαος Τρικούπης πολέμησε σε όλους τους κρίσιμους πολέμους της Ελλάδας την κρίσιμη δεκαετία 1912-1922. Ήταν ένας από τους ελάχιστους Έλληνες αξιωματικούς που τύγχανε της απόλυτης εμπιστοσύνης και των δύο πολιτικών παρατάξεων (βενιζελικοί- αντιβενιζελικοί) την περίοδο εκείνη. Στον Μικρασιατικό πόλεμο είχε υπό την διοίκηση του το Β΄ σώμα στρατού. Στα απομνημονεύματα του περιλαμβάνει ένα ενδιαφέρον απόσπασμα για την επιρροή της αριστερής αντιπολεμικής προπαγάνδας στο ηθικό των Ελλήνων στρατιωτών. Συγκεκριμένα αναφέρει:"...είς την δυσφορίαν των οπλιτών συνετέλεσεν ουκ ολίγον επίσης, αφ΄ενός μεν η εν Ελλάδι Μπολσεβικική προπαγάνδα, ήτις δι΄ επιστολών προς οπλίτας προσεπάθει να επιτύχη την διάλυσιν του στρατού και αφ΄ετέρου η εν Αθήναις εκδιδομένη εφημερίς "Ριζοσπάστης", ης η κυκλοφορία δεν επετρέπετο μεν εις το στράτευμα, διεβιβάζετο όμως αύτη εις τον στρατόν του μετώπου δια του εχθρικού στρατού, ριπτομένη από αεροπλάνων, η δι΄ εχθρικών περιπολιών, αίτινες κατά την νύχτα προχωρούσαι μέχρι των ημετέρων συρματοπλεγμάτων άφηνον η εξήρτον επί πασσάλων ολόκληρα δέματα εφημερίδων "Ριζοσπάστης".

και αναφέρει στην συνέχεια:

"Κατά τον αυτόν επίσης τρόπον μετεβιβάζοντο εις τας γραμμάς μας και δέματα ελληνικής εφημερίδος Κωνσταντινουπόλεως, δημοσιευούσης στρατιωτικά άρθρα ενυπόγραφα, άτινα εκρίθησαν υπό της Κεμαλικής προπαγάνδας, ως δυνάμενα να συντελέσωσιν εις την κατάρριψιν του ηθικού του μαχομένου Έλληνος στρατιώτου.."

Προφανώς στο δεύτερο απόσπασμα ο Νικόλαος Τρικούπης αναφέρεται στην εφημερίδα της "Άμυνας Κωνσταντινούπολης" των Βενιζελικών αξιωματικών, την οποία προωθούσαν η Κεμαλικοί στους Έλληνες στρατιώτες για να τους διχάσουν περαιτέρω πολιτικά.

ΠΗΓΗ

- Νικολάου Τρικούπη, Αναμνήσεις επεισοδίων και γεγονότων εκ των πολέμων μας, εκδόσεις "Ελεύθερη σκέψις"

Σχόλια

 1. Ο Ν Τρικούπης πόσο αποφεύγω να δω την ιστορία αυτού του ανθρώπου, αν είχε λίγη από την ψυχή του Πλαστήρα ΙΣΩΣ η 20η Αυγούστου 1922 γραφόταν με άλλα χρώματα.

  Όμως το θέμα σου είναι η διαβρωση της στρατιάς από το ΚΚΕ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. να και ενα θεμα στο οποιο θα συμφωνησω απολυτα!!!
  τα πραγματα παντως ηταν πολυ χειροτερα αποτι φανταστηκε και ο παγκαλος και εσυ φιλιστωρ...
  και ας μην ξεχναμε οτι το κκε κατεβηκε στις εκλογες μαζι με τους κρετινους βασιλικους σαν ηνωμενη αντιβενιζελικη αντιπολιτευσις...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ναι ομως το κκε υποστηριξε τον Μαυρο γατο στο κινημα του 1923. τοτε η βενιζελικη συμμορια δεν ειπε τιποτα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Οσο για τον πλαστηρα, οι ευθυνες του αποδειχτηκαν απο το πορισμα μαζαρακη και το κουκουλωμα της υποθεσης απο τον δικτατορα της φουστας Παγκαλο.Αυτος ευθυνεται για την αιχμαλωσια των Φραγκου και Τρικουπη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Πάλι τα ίδια με τον Πλαστήρα, σύντομα θα αρχίσω να γράφω μερικά πράγματα για αυτόν τον πολέμαρχο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. είναι μάλλον λάθος η πληροφορία ότι η έκθεση μαζαράκη εκθέτει τον πλαστήρα.

  την έχω διαβάσει και μάλλον δεν περιλαμβάνει κάτι τέτοιο.

  την πληροφορία αυτή την έγραψε πρώτος ο αντωνακέας και την αναδημοσιεύει ο μπαρμπής.
  Δεν ισχύει όμως...Διάβασα την έκθεση και δεν κατάλαβα κάτι σχετικό (η αλήθεια είναι ότι δεν κατάλαβα και πολλά καθώς ήταν γραμμένη σε στρατιωτική ορολογία)

  Μάλλον όμως δεν ισχύουν και αυτά του καψή για ηρωισμούς κτλ στο "χαμένες πατρίδες" (αν έχετε στοιχεία οι φιλοβενιζελικοί γράψτε τα, με πηγές όμως φτάνουν τα μυθιστορήματα και οι προσωπικές απόψεις).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ο αντιστράτηγος Τρικούπης είναι ο τελευταίος που πρέπει να μιλάει. Ήταν διοικητής του Α ΣΣ που υπερασπιζόταν την εξέχουσα του Αφιόν και (α)δεν είχε διαμορφώσει την αμυντική θέση του, (β)δεν απαίτησε την κάλυψη των κενών ανάμεσα στις μεραρχίες του και ιδιαίτερα τη δασωμένη κορυφή (γ)δεν αξιολόγησε τις πληροφορίες ούτε και αυτά που έβλεπε με τα μάτια του. (δ)ακολούθησε τις διαταγές της Στρατιάς (απο τη Σμύρνη, του ψυχω Χατζηανέστη) που έφθαναν στο μέτωπο εκτός τόπου και χρόνου π.χ διέτασσε αντεπίθεση μεραρχιών του Γ ΣΣ και του Β ΣΣ ενώ το μέτωπο απαιτούσε σύμπτυξη. ακόμη και όταν οριζόταν σαν διοικητής Α και Β ΣΣ και συγχρόνως, και όλοι οι μέραρχοι διοικητές και το επιτελείο του, τον παρακαλούσαν να γίνει σύμπτυξη στην επόμενη ισχυρή οχυρή θέση "Τουμλου Μπουναρ", αυτός επέμενε να ακολουθεί τη διαταγή? για Ρεσιλ Τεπε και Αγαρ Δαγ, που οδήγησε στη σφαγή του Αλη Βεράν και την αιχμαλωσία της ομάδας Τρικούπη και του σωματάρχη υποστράτηγου Διγενή (που επίσης φαίνεται να φοβάται και τη σκιά του).
  Ο υποστράτηγος Φράγκου (διοικητής της 1ης Μεραρχίας, οι συνταγματάρχες Πλαστήρας, Λούφας και Μαυρούλης?, ήταν οι κύριοι παράγοντες της απαγκίστρωσης των στρατευμάτων και της μάχης που έδιναν για 15 ημέρες (νίκη του Σαλιχλί)και αν δεν γινόταν η ηλίθια αιχμαλωσία του αποσπάσματος Ζεγγίνη (δύναμης μεγαλύτερης της μεραρχίας) θα μπορούσαν να αμυνθούν για πολύ περισσότερο.
  Η θέση του Τρικούπη θα έπρεπε να είναι πλάι στους Εξι (κάποιοι απο αυτούς είχαν πολύ λιγότερες ευθύνες από τον -εστω και για λίγο_ αντικαταστάτη του Χατζηανέστη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Δυστυχώς ούτε κλήθηκε σε απολογία, δεν θέλω να τον κρίνω για την ώρα, για την διοίκηση του θα γράψω όταν θα το αντέχω, όσο και αν δεν γίνομαι πιστευτός μερικά πράγματα με "σκοτώνουν", εξ άλλου φαίνεται από το "ψυχώ" των κειμένων μου.

  Θα ήθελα να παραθέσω έτσι κάτι σαν μνημόσυνο (καθόλου άσχετο με τον Τρικούπη):

  20 Αυγούστου 1922 η καταστροφή του στρατού μας στο Αλί Βεράν είναι γεγονός, αιμόφυρτοι οι στρατιώτες μας με δυσκολία κρατούν τα όπλα τους. Τα μάτια των στρατιωτών βουρκώνουν μερικοί σπάζουν τα όπλα τους και άλλοι αυτοκτονούν.
  Ξαφνικά στην κορυφή του βουνού ακούγεται μια κραυγή
  "Γιάλα! Γιάλαααααααααα!"
  Ένας Τσέτης και πολλοί μετά κατηφορίζουν και κραυγάζουν
  "Σλάχ ατ!" (πετάξτε τα όπλα)
  "Είμαστε αιχμάλωτοι" γράφει ένας στρατιώτης μας.
  «Ο ήλιος σιγά σιγά χάνεται από τα μάτια μας. Ψηλά βουνά μας περιβάλλουν και μας στερούν από την παρηγοριά του άστρου της ημέρας.
  Οι τούρκοι μας προστάζουν να κάνουμε τετράγωνα. Εν τω μεταξύ χτυπούν αλύπητα μερικούς που άργησαν να μπουν στη σειρά.
  Από τις δύο σειρές εμφανίζονται έφιπποι τούρκοι αξιωματικοί. Μας κοιτάζουν ειρωνικά Επικρατεί σιγή βαριά σα μολύβι».

  "Tσικάρ" (βγάλε)
  Τσικάρ βγάλε τα ρολόγια , τα χιτώνια, τα πορτοφόλια αυτό ζητούσαν οι τούρκοι από τους Έλληνες αιχμαλώτους
  "Τσικάρ πανταλόν"
  Και επειδή ο στρατιώτης έκανε ότι δεν κατάλαβε τον άρχιζει με τον υποκόπανο.
  Στο Ουσάκ είχε κινητοποιηθεί ο Τουρκικός όχλος δες τι γράφει ο Έλληνας στρατιώτης Αγγελομάτης:

  "Γυναίκες και άνδρες τους κτυπουσαν με πέτρες , με ρόπαλα , με τεντερέδες, με τσουκάλια τους πετούσαν ότι θα μπορούσε να τους προκαλέσει πόνο, να τους τραυματίσει. Τα τουρκόπαιδα τους εκτυπούσαν με μικρούς σουγιάδες και οι μεγάλοι διασκέδαζον όταν έβλεπαν το αίμα να τρέχει από τας πληγάς που άνοιγαν τα μαχαίρια και οι σουγιάδες των μικρών".


  Ένας τούρκος αξιωματικός τους πλησίασε με κούτες από τσιγάρα θα τα έδινε αν του απαντούσαν στην πιό κάτω ερώτηση:

  "Καραπιπέρ βαρ μου;" (Είναι μαζί σας ο ο Καραπιπέρης;)
  Ζήταγε τον Πλαστήρα όχι βέβαια κανένα οικαδε αξιωματικό αλλά τον Πλαστήρα, τον ήθελαν ζωντανό
  "Όχι" τους ρώταγε και τους ξαναρώταγε
  "Σειτάν ασκέρ βαρ μου;" Ήθελε μερικούς από την μονάδα του Πλαστήρα.

  Οι τούρκοι ήξεραν ότι οι βασιλικοί αξιωματικοί ήταν διαποτισμένοι με το πνεύμα του Γκαίρλιτς αλλά αυτό που τους ενδιέφερε ήταν η εξόντωση των μονάδων που διοικούντο από Αμυνήτες αξιωματικούς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Και επειδή τα πήρα τώρα (το κυκλοθυμικό μου).......... Ο Πλαστήρας έτρωγε από καραβάνα και μετά την Μικρασιατική καταστροφή και με τον μισθό του είχε υιοθετήσει πλήθος παιδιά μικρασιατών, αυτά τα "παιδιά" του Πλαστήρα στις συνοικίες των προσφύγων τα έλεγαν "Πλαστηράκια".

  Ο Άγιος Πλαστήρας ήταν ο πατέρας των προσφύγων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Θα ήθελα να επισημάνω μια παραδοξότητα:

  Οι μικρασιάτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν Βενιζελικοί, σε μικρασιάτικη συνοικία το να υπάρχει Βασιλικός ήταν σαν να βρεις στο Πασαλιμάνι "Βάζελο".

  Από τους Μικρασιάτες στρατολόγησε το ΚΚΕ την ηγεσία του και τους υποστηρικτές του (κακώς αλλά έπεσαν σε αυτή την παραδοξότητα οι πρόσφυγες, όχι αδικαιολόγητα, αλλά έγινε ..... τα κάστρα ακόμα και σήμερα του ΚΚΕ είναι η Κοκκινιά, η Καισαριανή, ο Βύρωνας κλπ)

  Για να συγκρατήσουν το μαχητηκότερο τμήμα του ΚΚΕ τους μικρασιάτες οι Άγγλοι και το παλάτι υποχρεώθηκε να βάλουν Πρωθυπουργό στην απελευθέρωση και στα Δεκεμβριανά τον Γ Παπανδρέου ( ήταν ο πολιτικός καθοδηγητής του κινήματος του 1922), Τον Ιανουάριο του 1945 Πρωθυπουργό τον Ν Πλαστήρα και στον Εμφύλιο τον Σοφούλη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. αιολε με ολο το σεβασμο μπορουμε να παραθεσουμε χιλιαδες στοιχεια για το 22 αλλα δεν εχει νοημα ετσι ατακτως ειρημενα.
  το θεμα ειναι αν μπορει να γινει σοβαρη συζητηση για τα βασικα, για τα κεφαλαιωδη ζητηματα,και οχι για τα παρεπομενα.
  δηλαδη ακομα περιμενω εναλλακτικες προτασεις για το τι επρεπε να γινει το 19.
  για την εκστρατεια προς αγκυρα.
  για την θεση του ντουβαρ πασα να τηρησουμε ευμενη ουδετεροτητα προς οφελος της γερμανιας,και συμαχιας με βουλγαρους και τουρκους, και οχι για αμεση εξοδο με ανταντ οπως ηθελε ο βενιζελος.
  για την παραδοση α. μακεδονιας στους βουλγαρους με εξευτελιστικο τροπο.
  για την πολιτικη του ντουβαρ πασα στην ελβετια στην εξορια, οπου μεταξυ των σχεδιων του ηταν η επιθεση του δ σωματος στρατου, που βρισκονταν αιχμαλωτο στο γκερλιτς, μαζι με βουλγαρογερμανικες μεραρχιες, στον βενιζελικο στρατο.
  πραγμα που εκανε και πολους βασιλικους αξιωματικους να αηδιασουν και να σιχαθουν τον ντουβαρ πασα, για την προδοτικη αυτη προταση.
  για την υποχωρηση του καλου ανθρωπου, αλλα κρετινου παπουλα στο σαγγαριο χωρις λογο και ενω νικουσαμε.
  για το τι θα καναν οι βασιλικοι και ποια ηταν η πολιτικη τους αν δεν υπηρχε ο σατανασ βενιζελος.
  αυτα πρεπει να τεθουν, αν θελουμε να γινει εποικοδομιτικος διαλογος, αλλα ορισμενοι ισως να μην θελουν για ευνοητους λογους...
  δεν αναφερομαι στην προδοτικη σταση του κκε, που ηταν με τον κεμαλ και εναντιον της ελλαδος, κατ εντολην του αρχηγου τους του λενιν, εκει συμφωνουμε ολοι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Φοβάμαι ότι με αυτά και με αυτά του το κάναμε το θέμα του ανθρώπου σκ@τά, μόνο για το θέμα που έβαλε δεν μιλήσαμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. κυριε "ιστορικε", μια χαρα ηταν η συμφωνια του Κωνσταντινου για ευμενη ουδετεροτητα απεναντι στη Γερμανια, διοτι αν κερδιζε η Γερμανια, θα ειχαμε κερδισει εδαφη, αναιμακτα, ενω αν εχανε η Γερμανια, δεν θα μας πειραζε η Ανταντ, λογω της ουδετεροτητας μας! Αντιθετως, μπορεις να μας πεις τι θα γινοταν αν ενω ειχαμε ταχθει στο πλευρο της Ανταντ, εχανε η Ανταντ? φανταζεσαι τι θα μας εκαναν οι συμμαχοι της Γερμανιας, Βουλγαρια και Τουρκια?
  Και οντως, συμφωνω οτι η πολιτικη του Κωνσταντινου, στην εξορια, δεν ηταν σωστη! εσυ πως κρινεις το γεγονος οτι ο Βενιζελος συμφωνουσε με τους Γαλλους, για αποκλεισμο της παλαιας Ελλαδος και ο κοσμος πεινουσε? Στις μαχες που εγιναν στην Αθηνα, μεταξυ Γαλλων και Επιστρατων, μηπως εισαι με τους Γαλλους?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Αγαπητέ μου αν μέναμε ουδέτεροι τι θα κερδίζαμε και από ποιον;

  Η Βουλγαρία : Ήθελε σύνορα ως τον Όλυμπο

  Η Σερβία : Ήθελε την Θεσσαλονίκη

  Η Αυστρία : Ήθελε κάθοδο στο Αιγαίο και κυριαρχική παρουσία στα Βαλκάνια .

  Η Ιταλία : Ήθελε μεγάλη Αλβανία μέχρι τον Αμβρακικό και την Δ Μακεδονία υπό την προστασία της , τα Δωδεκάνησα, περιοχές της Μ Ασίας.

  Η Τουρκία : Ήθελε τα νησιά του Αιγαίου και Ευρωπαϊκές κτήσεις.

  Η Ρωσία : Ήθελε την Κωνσταντινούπολη και τα στενά (γ αυτό αντιτάχθηκε στην είσοδο της Ελλάδος στον πόλεμο)

  Οι Αγγλογάλλοι : ήθελαν να έχουν τα χέρια τους ελεύθερα να διαπραγματεύονται, αρνήθηκαν να εγγυηθούν την εδαφική ακαιρεότητα της Ελλάδος, για να παρασύρουν την Βουλγαρία με το μέρος τους προσέφεραν την καβάλα και την Α Μακεδονία, ακόμα και στην μαχόμενη Σερβία πρότειναν παραχωρήσεις προς την Βουλγαρία, όλοι λοιπόν ξεπουλούσαν την Ελλάδα προκειμένου να εξασφαλίσουν την συμμαχία της Βουλγαρίας και της Τουρκίας .


  Μπορείς από αυτό το κομφούζιο διεκδικήσεων πως εμείς θα κερδίζαμε με ουδετερότητα;

  Επανέρχομαι για το θέμα των επιστράτων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Σε σύσκεψη σε συμβούλιο του Στέμματος που συμμετείχαν όλοι και ο Ε Βενιζέλος οι θέσεις που πήραν οι πολιτικοί ήταν οι πιό κάτω:

  ο Γ Θεοτόκης υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο Πανσλαβισμού και « Αι ιδέαι μου είναι γνωσταί . Θεωρώ ότι η Ελλάς έχει συμφέρον να συμπράξει με την Γερμανίαν. Αναγνωρίζω ότι δεν με ακολουθεί η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού και ότι πρέπει να εφαρμοστή η πολιτική του Βενιζέλου».

  Ο Στέφανος Δραγούμης υποστήριξε τη συμμετοχή της Ελλάδος στις επιχειρήσεις των Στενών.

  Ο Δημήτριος Ράλλης είπε «Μεγαλειότατε ! Η περαιτέρω πολιτική της ουδετερότητος είναι πολιτική αυτοκτονίας».

  Ο Κωνσταντίνος απάντησε την επωμένη και παρά την γνώμη του συνόλου του πολιτικού κόσμου (και των βασιλικών) να μη μείνουμε ουδέτεροι επέμενε στην ουδετερότητα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. 31 Μαΐου/13 Ιουνίου 1915 έγιναν εκλογές

  Υπό καθεστώς ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΝΟΘΕΙΑΣ από μέρους των βασιλικών παρ όλα αυτά:

  Οι 730.000 ψηφοφόροι που προσήλθαν στις κάλπες έδωσαν
  Φιλελεύθεροι 184 έδρες επί 310 εδρών, στις εκλογές πήραν μέρος και οι κάτοικοι της Β Ηπείρου.

  Ο Δημήτριος Γούναρης (κόμμα Λαϊκού κόμματος) ανέδειξε 90 βουλευτές εκ των οποίων 16 σαρικοφόροι από την Μακεδονία, εθνικόφρονες και αυτοί που ήταν ένθερμοι οπαδοί της ουδετερότητας της Ελλάδος γιατί αυτό συνέφερε τον πολυαγαπημένο τους Σουλτάνο.


  Στις εκλογές αυτές μπήκε το θέμα της ουδετερότητας στον Ελληνικό λαό και ψήφισαν έτσι.

  Ο Κωνσταντίνος είπε το περίφημο:

  «Αφού ο κ Βενιζέλος επιμένει να δεχθή και δεύτερη κλωτσιά, θα του την δώσω».

  Δηλαδή άφησε τον Ε Βενιζέλο πρωθυπουργό για μια μέρα

  Σου λένε τίποτα όλα αυτά;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. το τι θα κερδιζαμε με την ουδετεροτητα, ειναι αποτυπωμενο γραπτως, στη μυστικη συμφωνια του βασιλια με τους Γερμανους
  εδαφικη ακεραιοτητα Ελλαδος, προστασια των ελληνικων πληθυσμων, στη Μικρα Ασια και προσαρτηση Βορειου Ηπειρου και Δωδεκανησων. Το τι θα τηρουταν στο τελος ειναι αλλο θεμα, αλλα μηπως ο Βενιζελος ειχε σιγουρες εγγυησεις? Επισης πως σου φαινεται αιολε, το οτι ο Βενιζελος καλεσε ξενα στρατευματα στη Θεσσαλονικη, παρολο που ακομα ειμασταν ουδετεροι κι ενω δεν ειχε προηγηθει αντιστοιχη ψηφιση νομου, γι'αυτο το θεμα?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Ο Γούναρης είχε πει στον Αρ Καμπάνη που το δημοσίευσε την 15-1-1928 στην «Πρωία» :

  «Αμφισβητώ το γεγονός ότι οι Αγγλογάλλοι απεβίβασθησαν εις Θεσσαλονίκην, μόνον διότι εκλήθησαν από τον Βενιζέλον. Οι σύμμαχοι είχαν από μακρού τοιαύτην πρόθεσιν».


  Πιστεύεις ότι τα δωδεκάνησα οι Γερμανοί θα τα έδιναν στην Ελλάδα και όχι στην Τουρκία;

  Εδαφική ακαιραιότητα όταν λες εννοείς στην Ελλάδα νοτίως του Ολύμπου;

  Πιστεύεις ότι οι Βούλγαροι θα έφευγαν από την Καβάλα και ότι δεν θα ζητούσαν την Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς;

  Όταν λες προστασία των Ελληνικών πληθυσμών της Μ Ασίας, γιατί τότε έριξαν το σύνθημα της εκκαθάρισης της Μ Ασίας από τους Έλληνες, γνωρίζεις τίποτα για τον
  Γερμανό στρατηγό τον περιβόητο Φον Σάντερ Λίμαν;

  Ξέρεις τίποτα για το συνθημα: «Γιακά-γιακίν-κεσίν» που σημαίνουν «λεηλατήστε- κάψτε – σφάξτε»

  Ξέρεις τίποτα για τα Αμελέ Ταμπουρού;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. εσυ που τα ξερεις ολα, θα μου πεις επιτελους, τι εγγυησεις ειχε ο Βενιζελος απο την Ανταντ, για την εισοδο μας στο σφαγειο και τι θα συνεβαινε, αν ακολουθωντας την πολιτικη Βενιζελου, παρολα αυτα, η Ανταντ εχανε(οποτε θα ειμασταν με τους χαμενους)? Το αν θα τηρουσε η Γερμανια αυτα που υποσχεθηκε, ηταν θεμα Γερμανιας και οχι Κωνσταντινου! Οσο για την εδαφικη ακεραιοτητα, αυτο σημαινει, τα συνορα που ειχε η Ελλας εκεινη τη στιγμη! Τελος, δεν αμφιβαλλω, οτι οι Συμμαχοι, εψαχναν αφορμη, για να ερθουν στη Θεσσαλονικη, αλλα με το Βενιζελο να τους διδει γη και υδωρ, τα πραγματα ηταν πιο ευκολα...Απαντησε μου λοιπον αν θες στο πρωτο μου ερωτημα και μην μου αραδιασεις παλι σεντονια απο τα 10.000 βιβλια για το Διχασμο, που εχεις στη βιβλιοθηκη σου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Δεν τα ξέρω όλα και ηαπάντηση δεν μπορεί να είναι μονολεκτική.
  Βάλε την λογική σου και σκέψου

  α. Γιατί η Γερμανία να μη δώσει ότι ήθελε η Τουρκία και η Βουλγαρία;

  β. Η Ελλάδα ήταν ναυτικό κράτος με ποιον θα έβγαινε στον πόλεμο;

  γ. Όταν οι εχθροί μας έχουν επιλέξει την Γερμανία εμείς που πρέπει να πάμε ; Με τους εχθρούς μας;


  Πρώτη επεδίωξε συμμαχία με την Ελλάδα η Γερμανία στις 23/7 – 5/8 ο πρέσβης Κουάτ πρότεινε στον Βενιζέλο να επιτεθεί η Ελλάδα σε συνεργασία με την Βουλγαρία κατά της συμμάχου της Σερβίας και θα ανταμειβόταν ε επέκταση της Ελλάδος εις βάρος της Σερβίας, ο Βενιζέλος απάντησε : «Μας συνιστάται να προδώσωμεν την συμμαχίαν μας με την Σερβίαν, να επιτεθώμεν κατ αυτής και να συμμετάσχωμεν εις τον διαμελισμόν της. Η Ελλάς είναι πάρα πολύ μικρόν κράτος δια να πράξει τόσον μεγάλην ατιμίαν».


  Δες αυτό Μόνο


  Στις 3/16 Οκτωβρίου εστάλη το πιο κάτω τηλεγράφημα προς τον Ζαΐμη από τον Άγγλο υπουργό των εξωτερικών σερ Φράνσις Έλιοτ :
  «Σήμερον, που η Σερβία υπέστη επίθεσιν παρά της Βουλγαρίας, εάν η Ελλάς θελήσει να έρθει εις βοήθειαν της, η κυβέρνησις της αυτού μεγαλειότητος είναι πρόθυμος να παραχωρήσει την νήσον Κύπρον εις την Ελλάδα. Εάν η Ελλάς ενωθή μετά των συμμάχων χωρίς περιορισμούς, θα συμμετάσχη φυσικώς μαζί των εις τα πλεονεκτήματα, άτινα θα πραγματοποιηθούν κατά το τέλος του πολέμου. Η παραχώρησις όμως της Κύπρου γίνεται υπό της αγγλικής κυβερνήσεως ανεξαρτήτως από την έκβασιν του πολέμου και υπό μόνον τον όρον ότι η Ελλάς θα δωση δια του στρατού της πλήρη και άμεσον την υποστήριξιν της εις την Σερβίαν. Ο καιρός παρέρχεται και θα παρακαλέσετε τον κ Ζαίμην να μας απαντήση άνευ βραδύτητος
  Γκρευ»

  Την 12/25 Οκτωβρίου έγινε διάβημα από τον Μπαλούχσιτς πρέσβη της Σερβίας προς τον Ζαΐμη και έδινε στην Ελλάδα την Γευγελή, την Δοϊράνη και το Μοναστήριο.  ΑΠΕΙΛΗ ΝΑ ΓΙΝΗ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ  Τον Απρίλιο του 1916 120.000 Σερβικού Στρατού μεταφέρθηκαν στο Μακεδονικό μέτωπο. Ταυτόχρονα ήρθαν στην Θεσσαλονίκη ο Σέρβος Βασιλιάς και η κυβέρνηση του. Με δεδομένη αυτή την κατάσταση και με ορατό τον κίνδυνο να ανακηρυχθεί η Θεσσαλονίκη από τους Συμμάχους πρωτεύουσα του Σερβικού κράτους, αποφασίσθηκε από την «Επιτροπή Εθνικής Αμύνης» στις 17 Αυγούστου του 1916 η κήρυξη του Κινήματος. Αντιπρόσωπος της Κρητικής Χωροφυλακής στην Επιτροπή αυτή ήταν ο μοίραρχος Δ. Κοκκαλάς. Η απόφαση πάρθηκε κυρίως κατόπιν των απειλών του στρατηγού Σαρράιγ για διορισμό Σέρβου νομάρχη στη Θεσσαλονίκη και παρά τις επιφυλάξεις για πιθανές αντιρρήσεις του Ε. Βενιζέλου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Πάνος Πύργος18 Μαρ 2015, 7:04:00 μ.μ.

  Η ουσία είναι ότι τότε χάθηκαν μεγάλες ευκαιρίες για ένα μεγαλύτερο ελληνικό κράτος . Ο Βενιζέλος " διάβαζε " καλύτερα τις γεωστρατηγικές εξελίξεις . Ασφαλώς πότε δεν είσαι σίγουρος για την εξέλιξη ενός πολέμου . Είναι απλώς κρίμα γιατί με μια ρεαλιστική πρόσέγγιση μπορούσε σήμερα η Ελλάς να έχει την Ανατολική Θράκη , την Ϊμβρο και την Τένεδο . Η Σμύρνη και η Ιωνία ήταν πολύ δύσκολο να μας την άφηναν οι ξένοι .Μεγάλες οι ευθύνες και του Κωσταντίνου και του Βενιζέλου ...Δεν έχει καμμία σημασία ποιός φταίει πιο πολύ . Σε εκείνες τις κρίσιμες μέρες όφειλαν να συνεργαστούν με ομοψυχία .

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

Όλα τα θέματα του ιστολογίου

α1 Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος26 Αβράαμ Λίνκολν1 Άγγελος Έβερτ1 Άγγελος Σικελιανός1 Αγγλία12 Άγιο Όρος5 Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος3 Αδαμάντιος Κοραής9 Αθανάσιος Ευταξίας1 Αθανάσιος Σουλιώτης - Νικολαϊδης2 Αθανάσιος Τσακάλωφ1 Αιγαίο17 Αιγαίο Ελληνική θάλασσα3 Αίγινα1 Αισχύλος1 Ακρόπολη12 Αλβανία13 Αλεξάνδρεια9 Αλέξανδρος Ζαϊμης6 Αλέξανδρος Κορυζής5 Αλέξανδρος Κουμουνδούρος7 Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος14 Αλέξανδρος Οθωναίος7 Αλέξανδρος Παπάγος17 Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης7 Αλέξανδρος Παπαναστασίου17 Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής1 Αλέξανδρος Σακελαρίου5 Αλέξανδρος Υψηλάντης8 Αλέξανδρος Χατζηκυριάκος3 Αλεξάντρ Σολτζενίτσιν5 Αμερικανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Αναγέννηση3 Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος1 Αναστάσιος Παπούλας4 Ανατολική Ρωμυλία1 Ανδρέας Γ. Παπανδρέου16 Ανδρέας Καρκαβίτσας2 Ανδρέας Λόντος2 Ανδρέας Μεταξάς1 Ανδρέας Μιαούλης8 Ανδρέας Μιχαλακόπουλος13 Ανδρέας Τζίμας1 Άνθιμος Γαζής1 Αννα Κομνηνή1 Άννα Κομνηνή1 Αννίβας1 Αντάντ18 Αντιβενιζελισμός30 αντισημιτισμός5 Αντόνιο Γκράμσι1 Αντώνης Σαμαράς1 Απεργίες4 Αποικιοκρατία6 Άραβες3 Αρβανίτες1 Άρειος Πάγος3 Άρης Βελουχιώτης9 Αριστείδης ο Αθηναίος2 Αριστοτέλης7 Αριστοτέλης Ωνάσης1 Αρχαία Αθήνα28 Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία10 Αρχαία Σπάρτη22 Αρχαιοκαπηλεία6 Αρχαιολογία26 Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός3 Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος3 Αρχιμίδης4 Αστρονομία4 Αστυνομία2 Αυστρία4 Αυτοκράτορας Ηράκλειος3 Αφρική4 Αχαϊκή Συμπολιτεία2 β1 Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος43 Βαλκάνια26 βασανιστήρια1 Βασίλειος Τσίχλης23 Βασιλιάς Αλέξανδρος Α΄1 Βασιλιάς Γεώργιος Α΄22 Βασιλιάς Γεώργιος Β΄26 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄34 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄8 Βασιλιάς Όθων Α΄25 Βασιλιάς Παύλος Α΄7 Βασιλιάς Φίλιππος Β΄6 Βενιαμίν Λέσβιος1 Βιβλία και Βιβλιοθήκες37 Βιβλιοκρισίες87 Βιέννη5 Βιετνάμ2 Βιογραφίες79 Βλάσης Γαβριηλίδης1 Βουλγαρία14 γ1 Γαβριήλ Μιχαήλ Δημητριάδης8 Γαλλία21 Γαλλική Επανάσταση6 Γαριβάλδι2 Γελιογραφίες4 Γενοκτονία των Αρμενίων3 Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου6 Γερμανία51 Γεώργιος (Πλήθων) Γεμιστός2 Γεώργιος Α. Παπανδρέου19 Γεώργιος Βλάχος4 Γεώργιος Γρίβας (Διγενής)7 Γεώργιος Ζησιμόπουλος2 Γεώργιος Θεοτόκης10 Γεώργιος Κάνιγκ3 Γεώργιος Καραϊσκάκης4 Γεώργιος Καρτάλης2 Γεώργιος Καφαντάρης9 Γεώργιος Κονδύλης17 Γεώργιος Κουντουριώτης4 Γεώργιος Λεοναρδόπουλος2 Γεώργιος Παπαδόπουλος2 Γεώργιος Παπανδρέου (GAP)1 Γεώργιος Πωπ1 Γεώργιος Ράλλης6 Γεώργιος Σεφέρης2 Γεώργιος Σταύρου2 Γεώργιος Στρέιτ1 Γεώργιος Τσολάκογλου4 Γεώργιος Τσόντος (Βάρδας)1 Γιάννης Ιωαννίδης3 Γιάννης Ψυχάρης2 Γιόζιφ Μπροζ (Τίτο)8 Γιουγκοσλαβία12 Γιώργης Σιάντος4 Γιώργος Ρωμανός1 Γκουλάγκς4 Γλώσσα και καθημερινός βίος των Ελλήνων διαχρονικά35 Γράμμος - Βίτσι2 Γρηγόρης Φαράκος2 Γρηγόριος Δίκαιος (Παπαφλέσσας)7 Γρηγόριος Ξενόπουλος4 δ1 Δαρδανέλλια1 Δέσποινα Κούρτη1 Δημήτρης Παρτσαλίδης3 Δημήτριος Αναγνωστόπουλος1 Δημήτριος Βούλγαρης2 Δημήτριος Γούναρης24 Δημήτριος Ιωαννίδης1 Δημήτριος Καλλέργης1 Δημήτριος Μάξιμος1 Δημήτριος Ράλλης4 Δημήτριος Υψηλάντης10 Δημήτριος Ψαρρός4 Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδος (ΔΣΕ)19 Δημοσθένης4 Δημοψήφισμα2 δημοψήφισμα 19243 Διατροφή5 Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.)3 Δικαιοσύνη7 Διονύσιος Σολωμός1 Διπλωματία24 δοσιλογισμός3 δουλεμπόριο3 Δύση2 Δωδεκάνησα13 Ε.Ρ.Ε.5 ΕΔΕΣ15 Εθνικά Δάνεια2 Εθνική αντίσταση13 Εθνική τράπεζα4 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Ε.Α.Μ.)8 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ)6 Εθνικός Διχασμός (1914-1918)34 Εθνικός Συναγερμός3 Εθνοσυνέλευση5 ΕΚΚΑ4 Εκκλησιαστική Ιστορία10 ΕΛΑΣ29 Ελβετία4 ΕΛΔΥΚ1 Ελευθέριος Βενιζέλος71 Ελληνική λογοτεχνία5 Ελληνική Οικονομική Ιστορία34 Ελληνική Οικονομική κρίση33 Ελληνική Παιδεία23 Ελληνική Παράδοση2 Έλληνικό Έθνος33 Ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος12 Ελληνικός στρατός43 Ελληνισμός27 Ελληνισμός της Αμερικής2 Ελληνοτουρκικές σχέσεις6 Ελληνοτουρκικός πόλεμος 189711 Ελλήνων Πάσχα3 Εμμανουήλ Μπενάκης1 Εμμανουήλ Ξάνθος1 Εμμανουήλ Παπάς1 Εμμανουήλ Ρέπουλης5 Εμμανουήλ Ροϊδης4 Εμμανουήλ Τομπάζης2 Εμμανουήλ Τσουδερός5 Εμπόριο6 Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (Ε.Δ.Α.)1 Ένωση Κέντρου5 ΕΟΚ1 ΕΟΚΑ Α΄10 ΕΟΚΑ Β΄3 Επανάσταση στο Γουδή10 Επέτειος2 Επίκουρος1 Επιτάφιος1 Ερατοσθένης1 Ερυθρός Σταυρός3 ΕΣΣΔ19 Ευάγγελος Αβέρωφ3 Ευάγγελος Λεμπέσης1 Ευεργέτες1 Ευρωπαϊκή Ένωση3 Ευρωπαικός Διαφωτισμός3 εφημερίδα "Καθημερινή"5 Η γυναίκα στην Ιστορία2 Η δίκη των "εξ"25 Ήθη και έθιμα3 Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Η.Π.Α.)37 Ήπειρος14 Ηράκλειτος1 Ηρακλής Θεσσαλονίκης5 Ηρόδοτος13 Θαλής ο ΜΙλήσιος1 Θέατρο5 Θεμιστοκλής5 Θεμιστοκλής Σοφούλης9 Θεόδωρος Δηλιγιάννης6 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης13 Θεόδωρος Πάγκαλος20 Θεόδωρος Πάγκαλος (ο νεότερος)1 Θεόδωρος Τουρκοβασίλης3 Θεόφιλος Καΐρης1 Θερμοπύλες2 Θεσσαλονίκη28 Θουκυδίδης10 Θράκη11 Θρασύβουλος Τσακαλώτος3 Θρησκεία3 Θωρηκτό Αβέρωφ9 Ι.Β.Δ.104 Ιαπωνία3 Ιατρική8 Ιερή Συμμαχία8 Ιερός Λόχος6 Ιλιάδα11 Ίμια3 Ιουλιανή κρίση του ΄652 Ιούλιος Βέρν2 Ιπποκράτης ο Κώος3 Ισλάμ6 Ισοκράτης2 Ισπανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Ιστορία622 Ιστορία της Αλβανίας12 Ιστορία της Ελληνικής αεροπορίας1 Ιστορία της Κρήτης16 Ιστορία του Αθλητισμού9 Ιταλία27 Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης2 Ιωάννης Γκούρας1 Ιωάννης Δεμέστιχας3 Ιωάννης Καποδίστριας24 Ιωάννης Κωλέττης6 Ιωάννης Μακρυγιάννης6 Ιωάννης Μεταξάς41 Ιωάννης Μιχαήλ5 Ιωάννης Παπακωνσταντίνου10 Ιωάννης Συκουτρής6 Ιωάννης Τσαγκαρίδης1 Ιωάννης Τσιμισκής1 Ιωάννινα5 Ίων Δραγούμης26 Ιωνική Επανάσταση1 Κ. Θ. Δημαράς2 Καλαμάτα1 Κανέλος Δεληγιάννης3 Καρλ Γιουνγκ1 Καρλ Μαρξ1 Κάρολος Παπούλιας2 Καρχηδόνα1 κατεχόμενα της Κύπρου1 Κατοχή13 Κατοχικά Δάνεια3 Κίμων ο Αθηναίος2 Κίνα7 Κίνημα του Ρομαντισμού2 κινηματογράφος3 Κινηματογράφος και Ιστορία4 Κοινωνία των Εθνών (Κ.τ.Ε.)3 Κολλυβάδες2 Κόμμα Φιλελευθέρων11 Κομμουνισμός29 Κομνηνός Πυρομάγλου2 Κοράνιο2 Κόρινθος6 Κύθηρα1 Κυπριακή Ιστορία46 Κυριάκος Κατσιμάνης14 Κύριλλος Λούκαρις2 Κωνσταντίνος Δεμερτζής1 Κωνσταντίνος Καβάφης3 Κωνσταντίνος Καναρης6 Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή1 Κωνσταντίνος Καραμανλής11 Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο νεώτερος)2 Κωνσταντίνος Λινάρδος18 Κωνσταντίνος Μανιαδάκης6 Κωνσταντίνος Μητσοτάκης4 Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ΄8 Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος8 Κωνσταντίνος Σημίτης4 Κωνσταντίνος Σμολένσκι2 Κωνσταντίνος Τσαλδάρης4 Κωνσταντίνος Φωτιάδης5 Κωνσταντινούπολη41 Κως4 Κώστας Βάρναλης1 Κώστας Περρίκος1 Κωστής Παλαμάς6 ΛΑ.Ο.Σ3 Λαθρομετανάστευση3 Λαικό Κόμμα7 Λαμία2 Λατινική Αμερική1 Λεονίντ Τρότσκι4 Λέσβος3 Λεωνίδας Παρασκευόπουλος1 Λόγιος Ερμής4 Λόρδος Βύρων8 Λουτράκι1 Λύσανδρος1 Μαζική πολιτική προπαγάνδα2 Μακάριος11 Μακεδονία48 Μακεδονικό Ζήτημα32 Μακεδονικός Αγώνας8 Μακεδονομάχοι5 Μάνη2 Μάο Τσε Τουνγκ2 Μαραθώνας3 Μάρκος Βαφειάδης9 Μάρκος Μπότσαρης1 Μάτζικερτ1 Μεγάλη Βρετανία37 Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia)1 Μέγαρο Μαξίμου1 Μέγας Αλέξανδρος8 Μέγας Αλέξανδρος ο Μακεδών2 Μέγας Θεοδόσιος1 Μέγας Κωνσταντίνος1 Μελέτης Βασιλείου1 Μεσαίωνας5 Μέση Ανατολή2 Μεσόγειος2 Μεσολόγγι10 Μεσσήνη Μεσσηνίας12 Μεταπολεμική Ελληνική Ιστορία (1949-1974)43 Μέττερνιχ4 Μίκης Θεοδωράκης3 Μίκης Πρωτοπαπαδάκης8 Μικρά Ασία43 Μιλτιάδης ο Αθηναίος1 Μιλτιάδης Πορφυρογέννης1 Μιχαήλ Ψελλός3 Μνημείο14 Μοροζίνι2 Μουσολίνι12 Μπενιζέλος Ρούφος1 Μυστικές υπηρεσίες5 ναζισμός2 Νάξος2 Ναπολέων Βοναπάρτης2 Ναπολέων Ζέρβας10 Ναυαρίνο2 Ναύπακτος2 Ναύπλιο16 Ναυτική Ιστορία57 Νέα Δημοκρατία10 Νεοκλής Σαρρής1 Νεότουρκοι6 Νικήτας Σταματελόπουλος5 Νικηφόρος Φωκάς1 Νικίας2 Νικόλαος Δημητρακόπουλος1 Νικόλαος Λεωτσάκος3 Νικόλαος Πλαστήρας18 Νικόλαος Πολίτης1 Νικόλαος Στράτος5 Νίκος Ζαχαριάδης17 Νίκος Καζαντζάκης2 Νίκος Μπελογιάννης1 Νίκος Νικολούδης42 Νίτσε1 Ξάνθη1 Ξενοφών3 Οδυσσέας Ανδρούτσος2 Οδυσσέας Ελύτης4 Οδυσσέας Ιάλεμος2 Οδύσσεια7 Οθωμανική Αυτοκρατορία74 Οθωνική περίοδος (1832-1864)14 Οικουμενικό Πατριαρχείο8 Όλα τα άρθρα με χρονολογική σειρά1 ομάδα των "Ιαπώνων"2 Όμηρος22 ομοφυλοφιλία1 Οργανισμός ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.)3 Οργάνωση "Χ"2 Ορθοδοξία32 π. Κύριλλος Κεφαλόπουλος13 ΠΑ. ΣΟ. Κ.25 Παγκόσμιος Ιστορία23 Παλαιών Πατρών Γερμανός2 Παναγής Τσαλδάρης16 Παναγιώτης Δαγκλής1 Παναγιώτης Δεμέστιχας1 Παναγιώτης Κανελλόπουλος15 Πάνος Κορωναίος2 Πάτρα3 Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄5 Παύλος Γύπαρης4 Παύλος Κουντουριώτης14 Παύλος Μελάς2 Παυσανίας1 Παυσανίας Κατσώτας1 Παυσανίας ο περιηγητής1 ΠΕΑΝ2 Πειραιάς6 πειρατεία1 Πεισίστρατος1 Πελοποννησιακός πόλεμος7 Περικλής1 Περικλής Αργυρόπουλος1 Περικλής Γιαννόπουλος5 Περικλής Δεληγιάννης1 Περιοδικά Ιστορίας3 Περσικοί πόλεμοι10 Πετρέλαια στο Αιγαίο2 Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης4 Πέτρος Γαρουφαλιάς1 Πέτρος Μακρής - Στάϊκος5 Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης13 Πλάτων9 Πλούταρχος7 Ποίηση και αισθητική18 Πόλεμος των Μπόερς1 Πολιτικαντισμός εν Ελλάδι14 πολιτική δολοφονία18 Πολιτική Ιστορία17 Πολωνία2 Πόντος7 Πρίγκιπας Ανδρέας2 προπαγάνδα5 πρόσφυγες6 προσωκρατικοί φιλόσοφοι3 Προτεινόμενα3 Πρωτογενείς Ιστορικές πηγές30 πρωτόκολλο Πολίτη-Calfoff1 Πύρρος της Ηπείρου1 Ρήγας Παλαμίδης1 Ρήγας Φερραίος3 ριζοσπάστης1 Ρόδος10 Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία15 Ρώμη8 Ρωμηοσύνη5 Ρωσία23 Ρωσικο κόμμα3 Σάββας Γκαλιμαρίδης2 Σάμος1 Σαντόρε Σανταρόζα2 Σαντορίνη1 ΣΚΑΪ2 Σκάκι1 Σκωτία4 Σόλων3 Σοφοκλής Βενιζέλος3 Σοφοκλής Δούσμανης1 Σπυρίδων Μαρκεζίνης5 Σπυρίδων Τρικούπης3 Σταλινισμός15 Σταυροφορίες6 Σταφιδικό Ζήτημα2 Στέφανος Δραγούμης3 Στέφανος Σαράφης2 Στέφανος Σκουλούδης5 Στέφανος Στεφανόπουλος1 Στράβων5 Στρατής Μυριβίλης2 Στρατιωτική Ιστορία57 Στρατιωτικό καθεστώς Ιωαννίδη3 Στυλιανός Γονατάς7 Στυλιανός Χούτας1 Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότωφ2 Συνθήκη της Λοζάννης9 Συνθήκη των Σεβρών6 συντάξεις1 ΣΥΡΙΖΑ4 Σωκράτης3 Σώματα Ασφαλείας1 Ταγίπ Ερντογάν1 Τάγματα ασφαλείας2 Τείχος του Βερολίνου1 τεκτονισμός1 Τέχνες11 Τεχνολογία8 το παιχνίδι στην Ιστορία6 Τοπική Ιστορία1 Τουρκία20 Τουρκοκρατία (1453-1821)35 Τράπεζα της Ελλάδος5 Τράπεζες1 Τριπολιτσά2 Τσαούς Αντών (Φωστερίδης)1 Ύδρα5 Υποβρύχιο Παπανικολής1 υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ3 Υφαλοκρυπίδα1 Φαίδων Γκιζίκης3 Φαλμεράγιερ6 Φανάρι2 Φασισμός1 Φιλελληνισμός9 Φιλία1 Φιλική Εταιρεία9 Φιλολογικά και άλλα δοκίμια44 Φιλοποίμην2 Φιλορθόδοξη Εταιρεία1 Φιλοσοφία9 Φιλοσοφία της ζωής και της Ιστορίας25 Φλωρεντία1 Φλώρινα4 Φραγκοκρατία8 Φωκίων1 Φωτογραφικό Οδοιπορικό26 Χαλκιδική2 Χαράλαμπος Κατσιμήτρος3 Χαράλαμπος Τσερούλης2 Χαράτσι1 Χαρίλαος Τρικούπης13 Χαρίλαος Φλωράκης2 Χάτι Χουμαγιούν1 Χίτλερ17 Χούντα6 Χρεοκοπία10 Χρηματιστήριο4 χριστιανικό ολοκαύτωμα3 Χριστόδουλος Τσιγάντες1 Χριστούγεννα10 Χρυσόστομος Σμύρνης1 Χωροφυλακή2 Ψαρά3 ψυχολογία2 Ψυχρός Πόλεμος12 CIA4 John Iatrides1 K.K.E.44 KGB4 Mεσσήνη4 Robert Bruce2 Slider3 William Wallas2 Winston Churchil1
Εμφάνιση περισσότερων
"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας