ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ (σύντομος βιογραφία)

Ο Θεμιστοκλής Σοφούλης γεννήθηκε το 1860 στο Βαθύ Σάμου. Αρχικά σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με ανώτερες σπουδές Αρχαιολογίας στην Γερμανία. Συμμετείχε σε αρκετές ανασκαφές στην Ελλάδα με κυριότερη αυτή της Αρχαίας Μεσσήνης, όπου είχε τεθεί επικεφαλής. Στην πολιτική εισέρχεται όταν το 1900 επιστρέφει στην Τουρκοκρατούμενη γενέτειρα του Σάμο και χάρις τις φιλελεύθερες και ριζοσπαστικές του ιδέες, εκλέχθηκε αντιπρόσωπος στο συμβούλιο του νησιού, σε ένα θεσμό αυτοδιοίκησης που μαζί με άλλα προνόμια είχαν δοθεί από την Πύλη το 1832 ως αντίδωρο για την παραμονή της Σάμου υπό την επικυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ο Σοφούλης ως νέος πολιτικός απαίτησε από τις Οθωμανικές Αρχές, την πλήρη και κατά γράμμα εφαρμογή της οργανικής διατάξεως του 1832, με ταυτόχρονη παροχή και νέων πολιτικών ελευθεριών στην Σάμο. Ο Σουλτάνος απάντησε στις αρχές του 1908 με τον διορισμό του αδιάλλακτου Α. Κοπάση ως ηγεμόνα του νησιού και την αποστολή στρατού κατά παράβαση του Οθωμανικού οργανικού νόμου. Ο Σοφούλης με τους υποστηρικτές του αντιστάθηκαν ενόπλως στο Άνω Βαθύ κατά των Τούρκων στρατιωτών, αλλά τελικά αναγκάστηκαν όλοι να αποχωρήσουν στην Αθήνα.

Επί τέσσερα χρόνια ο Σοφούλης οργάνωνε στην Αθήνα ένα εκστρατευτικό σώμα για να επιστρέψει και να απελευθερώσει την Σάμο. Η ευκαιρία του δόθηκε όταν στις 9 Μαρτίου 1912 δολοφονήθηκε από τον Μακεδόνα Στ. Μπαρέτη ο Κοπάσης, ενώ λίγους μήνες μετά ξέσπασε ο Ιταλοτουρκικός πόλεμος. Ο Σοφούλης με ένα μικτό τμήμα από Κρητικούς οπλαρχηγούς (Δημητρακάκης, Καούδης, Νικολούδης) Ικάριους και Σαμιώτες των Αθηνών, αποβιβάστηκε στον Μαραθόκαμπο της Σάμου. Μετά από αρκετές μικρές συγκρούσεις, ο Τουρκικός στρατός αποχώρησε από την Σάμο, που εξέλεξε στις 30 Σεπτεμβρίου 1912 τον ελευθερωτή της Θεμιστοκλή Σοφούλη ως γενικό αντιπρόσωπο και πληρεξούσιο της. Ο Ά Βαλκανικός πόλεμος που ξέσπασε ένα μήνα μετά κατακύρωσε την ένωση της Σάμου με την Ελλάδα.


Ο Σοφούλης παρέμεινε πρόεδρος της προσωρινής Κυβερνήσεως της Σάμου ως τις 2 Μαρτίου 1913, όταν και τελικά έγινε και επισήμως η ένωση του νησιού με την Ελλάδα. χάρις το κύρος που είχε αποκτήσει από τις εθνικές υπηρεσίες που είχε προσφέρει στην Σάμο, τοποθετήθηκε στις 2 Απριλίου 1914 από τον Βενιζέλο Γενικός διοικητής Μακεδονίας, μια θέση πολύ σημαντική και κρίσιμη για τα δεδομένα της εποχής εκείνης. Η πρώτη διάσταση απόψεων Βενιζέλου - Βασιλιά Κωνσταντίνου για την Εκστρατεία των Δαρδανελίων τον οδήγησε σε παραίτηση και στην προσχώρηση του στους Φιλελευθέρους με τους οποίους εκλέχθηκε βουλευτής Σάμου το 1915.

Ακολούθησε τον Βενιζέλο στην φυγή του στην Θεσσαλονίκη και μάλιστα ανέλαβε υπουργός εσωτερικών στην Κυβέρνηση της "Εθνικής ¨Άμυνας". Όταν συνέβησαν τα γεγονότα της Χαλκιδικής με την ενεργό αντίσταση της πλειοψηφίας του πληθυσμού στην στρατολογία της "Άμυνας", κατάφερε χάρις την αξιοπρεπή και μετριοπαθή του στάση να εξομαλύνει την κατάσταση ειρηνεύοντας την περιοχή. Όταν το 1917 οι Βενιζελικοί ανέλαβαν την εξουσία και με αντισυνταγματικά βασιλικά διατάγματα κήρυξαν άκυρες τις προηγούμενες εκλογές επαναφέροντας την προηγούμενη βουλή Βενιζελικής πλειοψηφίας (γνωστή και ως "βουλή των "Λαζάρων"), ο Σοφούλης ανέλαβε πρόεδρος του σώματος του οποίου ο ανώμαλος βίος παρατάθηκε με ουσιαστικά αντισυνταγματικά διατάγματα ως το 1920.

Ο Σοφούλης ως πρόεδρος της βουλής των λαζάρων μετά την υπογραφή της συνθήκης των Σεβρών, προσφώνησε τον Βενιζέλο ως "νέο Περικλή της Ελλάδος", ενώ προώθησε το ψήφισμα που ανακήρυξε τον Βενιζέλο "άξιο τέκνο της πατρίδος". Στις εκλογές όμως του 1920 δεν κατάφερε καν να εκλεγεί βουλευτής στην γενέτειρα του Σάμο. Εκλέχθηκε εκ νέου βουλευτής στην Δ΄ Εθνοσυνέλευση και ως αρχηγός μικρής κοινοβουλευτικής ομάδας, πρωτοστάτησε στην πρώτη έκπτωση του θεσμού της Βασιλείας στην Ελλάδα. Αμέσως μετά όμως ακολούθησε μια έκρυθμη και ανώμαλη πολιτικά περίοδος που συνδέθηκε με πλήρη ακυβερνησία και συνεχή στρατιωτικά κινήματα από Βενιζελικούς αξιωματικούς.

Εν μέσω μιας τέτοιας κατάστασης, τον Ιούλιο του 1926 ανέλαβε πρωθυπουργός για πρώτη φορά για μόλις τρεις μήνες. Η κυβέρνηση του αυτή, αποκλήθηκε από τον πολιτικό του αντίπαλο Παπαναστασίου "κυβέρνησις θερινών διακοπών". Και πραγματικά η κυβέρνηση αυτή δεν είχε τίποτε ουσιαστικό να επιδείξει, καθώς ο Σοφούλης είχε καταστεί όμηρος των αξιωματικών του Ναυτικού που είχαν στασιάσει, είχαν καταλάβει τα πλοία και τον ναύσταθμο Σαλαμίνας και εκβίαζαν με εξευτελιστικό τρόπο την κυβέρνηση να κάνει δεκτά αιτήματα που αφορούσαν την επετηρίδα τους.

Όταν ξέσπασε και επιβλήθηκε το περίφημο κίνημα του Παγκάλου, ο δικτάτορας εμφανίστηκε στην Δ΄ εθνοσυνέλευση και ζήτησε ψήφο...εμπιστοσύνης που θα νομιμοποιούσε και επίσημα το ένοπλο πραξικόπημα του. Ο Σοφούλης με τον Γεώργιο Παπανδρέου ήταν οι μόνοι που διασώθηκαν από τον εξευτελισμό αυτό, αρνούμενοι την ψήφο τους. Ο Σοφούλης εξήγησε πολύ λογικά ότι δεν είναι δυνατόν αιρετό σώμα να εγκρίνει μια παράνομη στρατοκρατική κυβέρνηση που λίγες ώρες πριν είχε καταλύσει την νόμιμη! Η αντρίκια αυτή στάση τον οδήγησε σε εκτοπισμό για όσο χρόνο ο Πάγκαλος βρισκόταν στην εξουσία.

Η αντίσταση του στην δικτατορία, αύξησε το γόητρο του πανελλαδικώς. Στην βουλή που εκλέχθηκε στις ελεύθερες και άψογες εκλογές του 1926, ήταν πρόεδρος με ομόφωνη γνώμη όλων των κομμάτων (πλην ΚΚΕ φυσικά). Με την επιστροφή του Βενιζέλου το 1928, ήταν μέλος της κυβέρνησης του ως το 1930 και μετά πρόεδρος βουλής ως το 1933. Μετά την αποτυχία του βενιζελικού κινήματος του 1935 και την φυγή του Βενιζέλου στην Γαλλία, ανέλαβε αρχηγός των Φιλελευθέρων και προσπάθησε να ομαλοποιήσει την πολιτική κατάσταση, αποδεχόμενος επισήμως την παλινόρθωση του στέμματος και λαμβάνοντας μέρος στις εκλογές. Το όνομα του όμως συνδέθηκε με το περίφημο σύμφωνο Σοφούλη - Σκλάβαινα. Επειδή τα δύο μεγάλα κόμματα (Λαϊκοί - Φιλελευθεροι) είχαν ίση κοινοβουλευτική δύναμη, οι 10 βουλευτές του ΚΚΕ είχαν ρυθμιστικό ρόλο στον σχηματισμό Κυβέρνησης. Με το μυστικό αυτό σύμφωνο, οι βουλευτές του ΚΚΕ ανέλαβαν να ψηφίσουν τον Σοφούλη για πρόεδρο Βουλής, υπό τον όρο ότι αυτός θα ικανοποιούσε διάφορα φιλολαϊκά αιτήματα τους. Με αυτό τον τρόπο ο Σοφούλης εκλέχθηκε πρόεδρος βουλής, ξεσηκώνοντας όμως έναν μεγάλο πολιτικό σάλο που οδήγησε στην ματαίωση της συνολικής εφαρμογής των όρων του συμφώνου.

Σε μια προσπάθεια να εξευμενίσει την κοινή γνώμη ο Σοφούλης στήριξε την κυβέρνηση Μεταξά στην βουλή παρέχοντας ψήφο ανοχής, εθελοτυφλώντας για τις πραγματικές προθέσεις του. Η κήρυξη της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου με την σύμφωνη γνώμη του Βασιλιά Γεώργιου Β΄ τον εξέπληξε. Ακολούθησε ο εκτοπισμός του, όπως και όλων των πολιτικών, από την 4η Αυγούστου ως το 1940.

Στην Κατοχή έλαβε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Αρχικά ταλαιπωρήθηκε καθώς έμεινε χωρίς στέγη όταν οι Γερμανοί επίταξαν τα περισσότερα ξενοδοχεία της Αθήνας. Από ένα διαμέρισμα στην οδό Δημοκρίτου όπου κατέληξε μετά από περιπλανήσεις, ταλαιπωρίες και περιπέτειες, ο Σοφούλης έλαβε μέρος σε μυστικές αντιστασιακές οργανώσεις και ήρθε σε επαφή με τους Συμμάχους μας στην Μέση Ανατολή. Σε μηνύματα του στην Μέση Ανατολή κατηγορούσε ευθέως το ΕΑΜ ως προπέτασμα του ΚΚΕ, που έχει ως στόχο την αποσταθεροποίηση της υφιστάμενης κοινωνικής οργάνωσης. Επειδή όλοι οι παλιοί πολιτικοί της Ελλάδος παρακολουθούνταν, οι δραστηριότητες του Σοφούλη έγιναν αμέσως γνωστές στις Κατοχικές Αρχές. Έτσι συνελήφθη από τους Γερμανούς το 1944 και φυλακίστηκε στο Χαϊδάρι ως το τέλος του πολέμου.

Εν μέσω των "Δεκεμβριανών" ο Σοφούλης δημιούργησε μεγάλη πολιτική κρίση, κατηγορώντας τον Παπανδρέου για υποχωρητικότητα έναντι των κομμουνιστών, που οδήγησε στο πραξικόπημα τους. Ο Παπανδρέου παραιτήθηκε εν μέσω πολέμου ζητώντας την κάλυψη των υπουργών του και των Βρετανών. Το 1945, με την στήριξη των Βρετανών που ζητούσαν έναν μετριοπαθή πολιτικό να καταλαγιάσει τα πάθη, ο Σοφούλης ορκίστηκε εκ νέου πρωθυπουργός και διοργάνωσε τις εκλογές του Μαρτίου του 1946, προσπαθώντας να επιβάλλει έναν ομαλό πολιτικό βίο στην Χώρα. Στις εκλογές αυτές όμως, οι "φιλελεύθεροι" συνετρίβησαν εκλέγοντας μόνο 46 βουλευτές. Ακολούθησε το δημοψήφισμα για το πολιτειακό στο οποίο ο Σοφούλης υποστήριξε με πείσμα την Αβασίλευτη Δημοκρατία (σε αντίθεση με άλλους κεντρώους πολιτικούς), αλλά αποδέχτηκε το τελικό αποτέλεσμα που επέβαλλε την επιστροφή του Βασιλιά Γεώργιου Β΄ από την Αγγλία.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 1947, ο Σοφούλης ανέλαβε για τρίτη και τελευταία φορά Πρωθυπουργός Κυβέρνησης "Φιλελευθέρων" εν μέσω εμφυλίου πολέμου και μεγάλων δυσκολιών, με την πολιτική στήριξη του Λαϊκού κόμματος του Ντίνου Τσαλδάρη που είχε πλειοψηφήσει στις εκλογές. Ο Σοφούλης ήταν υπέρ μιας πολιτικής κατευνασμού έναντι του ΚΚΕ. Το πρώτο του πολιτικό μέτρο που πήρε όταν ανέλαβε καθήκοντα, ήταν μια κήρυξη αμνηστίας προς όλους τους ενόπλους κομμουνιστές της υπαίθρου, που δυστυχώς όμως δεν εισακούστηκε.

Παρά την προχωρημένη ηλικία του και κάποια σοβαρά προβλήματα υγείας, ο Σοφούλης επέδειξε πυγμή και αξιοπρόσεκτη δραστηριότητα στην προσπάθεια του να συντρίψει τους κομμουνιστές, όταν οι τελευταίοι δεν έδειξαν θέληση για συμβιβασμό. Τον Σεπτέμβριο του 1948 μάλιστα, ο 88χρονος Σοφούλης μετέβη αεροπορικώς στην Καστοριά για να εμψυχώσει τις μονάδες του Ελληνικού στρατού που είχαν δεχθεί αιφνιδιαστική επίθεση από τους κομμουνιστές. Η τελευταία σημαντική του πρωτοβουλία ήταν ο ορισμός του Παπάγου ως αρχιστράτηγου των ενόπλων δυνάμεων με αυξημένες αρμοδιότητες. Ο διορισμός αυτός αποκατέστησε την ενότητα διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων και συνέβαλε στην τελική τους νίκη.

Ο Θεμιστοκλής Σοφούλης πέθανε στις 24 Ιουνίου 1949 στην Κηφισιά πλήρης ημερών, ενώ βρίσκονταν στο τελευταίο στάδιο οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του Ελληνικού στρατού στον Γράμμο και στο Βίτσι. Ο Σοφούλης υπήρξε ένας πολιτικός άνδρας ήπιων τόνων, αλλά με σιδερένια θέληση και αποφασιστικότητα. Η βασική του πολιτική γραμμή ήταν του συμβιβασμού και του διαλόγου, χωρίς όμως τελικά να κάνει εκπτώσεις στις Αρχές και στις ιδέες του τις οποίες υπηρέτησε πιστά σε όλο του τον βίο.

ΠΗΓΕΣ

-Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τ. ΙΕ

-Ιστορία των Ελλήνων, τ. 13, εκδ Δομή

-Σπ. Μαρκεζίνης, Πολιτική Ιστορία της συγχρόνου Ελλάδος (1924-1932)

http://samosold.blogspot.com/2009/04/blog-post.html (πανέμορφο φωτογραφικό χρονικό από τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας στην Σάμο, το συνιστώ ανεπιφύλακτα)

http://www.vathi.org/index.php?option=com_content&task=view&id=40&Itemid=35 (αρκετά διαφωτιστική πηγή για το πρώτο στάδιο της πολιτείας του Σοφούλη)

http://www.tharrosnews.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=24205 (για το ανασκαφικό έργο του Σοφούλη)

http://el.wikipedia.org/θεμιστοκλής σοφούλης (αρκετά ενδιαφέρον για τα πρώτα χρόνια της πολιτικής σταδιοδρομίας του Σοφούλη)

Ι. Β. Δ.

Σχόλια

 1. Βεβαια, ο πολιτικος βιος του εχει και αρκετες, σκοτεινες πλευρες. Δεν αναφερομαι μονο στο συμφωνο με το κκε, αλλα στην εμπλοκη του ονοματος του, στα γεγονοτα της σαμου το 1924. τοτε, οι γιαιγαδες μια ισχυρη οικογενεια του νησιου, ξεσηκωθηκε κατηγορωντας τον Σοφουλη οτι καλυψε κομματαρχη του, ο οποιος δολοφονησε εναν συγγενη τους. Η σταση καταπνιγηκε, με φοβερες βιαιοτητες απο τους κρητικους χωροφυλακες. Επισης, οσο ηταν αντιπολιτευση στον εμφυλιο, εκανε σκληροτατη κριτικη στον τσαλδαρη(δηλητηριωδη την χαρακτηριζει ο αβερωφ), κανοντας λογο για διωκομενους δημοκρατικους πολιτες, την στιγμη που ο ΔΣΕ ρημαζε την χωρα και ο μετριοπαθης τσαλδαρης προσπαθουσε, να ελεγξει την κατασταση. Οταν ομως ανελαβε πρωθυπουργος ο ιδιος, ως γνωστον αρχισε τους εκτοπισμους στα νησια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. την περίπτωση με τους γιαγιάδες την ήξερα, δεν ήξερα όμως την σύνδεση με τον σοφούλη που αναφέρεις, την οποία βρίσκω πολύ σημαντική (αν ισχύει σίγουρα).

  ο σοφούλης πίστευε πως θα τα έβρισκε με τους κομμουνιστές (η τμήμα τους). αρχικά η πολιτική του ήταν κατευναστική.
  πάντως ίσως έπαιξε καθοριστικό ρόλο η πρόθεση των Βρετανών (αμερικάνων αργότερα) να διαπραγματευθούν με τους αριστερούς. Πίστευαν ότι τελικά θα υποχωρούσαν, ενώ θεωρούσαν τον τσαλδάρη ως σκληρό ακροδεξιό που τορπίλιζε κάθε περίπτωση συμβιβασμού.

  Ο τσαλδάρης στήριξε Σοφούλη, όταν πιέστηκε από τον ξένο παράγοντα. επίσης ο τσαλδάρης θεωρήθηκε υπευθυνος για την ελευθερία κινήσεων των ενοπλων ομάδων ακροδεξιών που κινήθηκαν κυρίως στην πελοπόννησο για να αντεκδικηθούν τις δολοφονίες του ΕΑΜ όταν "απελευθέρωνε" την περιοχή.

  ο σοφούλης "εταζε" στους συμμάχους αυτά που ήθελαν να ακούσουν, αλλά την αλήθεια την υποψιαζόταν....

  Αν γνώριζα την σύνδεση με την στάση των Γιαγιάδων αναμφίβολα θα την συμπεριελάμβανα στην βιογραφία αυτή....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. το οτι ο ΔΣΕ, ρημαζε τη χωρα, δεν σημαινει οτι δεν υπηρχαν περιπτωσεις πολιτων που οντως διωκονταν αδικως απο κατι υπερεθνικοφρονες!! Και δεν ειμαι αριστερος, ο μπλογκερ ξερει...

  "Apollo"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. σε εποχές έκτακτης ανάγκης, αλλά και γενικότερα ίσως μερικές φορές, πολλοί αθώοι την "πληρώνουν"..

  αυτό βέβαια δεν είναι άλλοθι για τους εκάστοτε κυβερνώντες...

  πάντως είναι κάτι που συμβαίνει

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

Όλα τα θέματα του ιστολογίου

α1 Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος26 Αβράαμ Λίνκολν1 Άγγελος Έβερτ1 Άγγελος Σικελιανός1 Αγγλία12 Άγιο Όρος5 Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος3 Αδαμάντιος Κοραής9 Αθανάσιος Ευταξίας1 Αθανάσιος Σουλιώτης - Νικολαϊδης2 Αθανάσιος Τσακάλωφ1 Αιγαίο17 Αιγαίο Ελληνική θάλασσα3 Αίγινα1 Αισχύλος1 Ακρόπολη12 Αλβανία13 Αλεξάνδρεια9 Αλέξανδρος Ζαϊμης6 Αλέξανδρος Κορυζής5 Αλέξανδρος Κουμουνδούρος7 Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος14 Αλέξανδρος Οθωναίος7 Αλέξανδρος Παπάγος18 Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης7 Αλέξανδρος Παπαναστασίου18 Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής1 Αλέξανδρος Σακελαρίου5 Αλέξανδρος Υψηλάντης8 Αλέξανδρος Χατζηκυριάκος3 Αλεξάντρ Σολτζενίτσιν5 Αμερικανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Αναγέννηση3 Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος1 Αναστάσιος Παπούλας4 Ανατολική Ρωμυλία1 Ανδρέας Γ. Παπανδρέου16 Ανδρέας Καρκαβίτσας2 Ανδρέας Λόντος2 Ανδρέας Μεταξάς1 Ανδρέας Μιαούλης8 Ανδρέας Μιχαλακόπουλος14 Ανδρέας Τζίμας1 Άνθιμος Γαζής1 Αννα Κομνηνή1 Άννα Κομνηνή1 Αννίβας1 Αντάντ18 Αντιβενιζελισμός31 αντισημιτισμός5 Αντόνιο Γκράμσι1 Αντώνης Σαμαράς1 Απεργίες4 Αποικιοκρατία6 Άραβες3 Αρβανίτες1 Άρειος Πάγος3 Άρης Βελουχιώτης9 Αριστείδης ο Αθηναίος2 Αριστοτέλης7 Αριστοτέλης Ωνάσης1 Αρχαία Αθήνα28 Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία10 Αρχαία Σπάρτη22 Αρχαιοκαπηλεία6 Αρχαιολογία26 Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός3 Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος3 Αρχιμίδης4 Αστρονομία4 Αστυνομία2 Αυστρία4 Αυτοκράτορας Ηράκλειος3 Αφρική4 Αχαϊκή Συμπολιτεία2 β1 Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος43 Βαλκάνια26 βασανιστήρια1 Βασίλειος Τσίχλης23 Βασιλιάς Αλέξανδρος Α΄1 Βασιλιάς Γεώργιος Α΄22 Βασιλιάς Γεώργιος Β΄26 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄34 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄8 Βασιλιάς Όθων Α΄25 Βασιλιάς Παύλος Α΄7 Βασιλιάς Φίλιππος Β΄6 Βενιαμίν Λέσβιος1 Βιβλία και Βιβλιοθήκες37 Βιβλιοκρισίες87 Βιέννη5 Βιετνάμ2 Βιογραφίες80 Βλάσης Γαβριηλίδης1 Βουλγαρία14 γ1 Γαβριήλ Μιχαήλ Δημητριάδης8 Γαλλία21 Γαλλική Επανάσταση6 Γαριβάλδι2 Γελιογραφίες4 Γενοκτονία των Αρμενίων3 Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου6 Γερμανία51 Γεώργιος (Πλήθων) Γεμιστός2 Γεώργιος Α. Παπανδρέου19 Γεώργιος Βλάχος4 Γεώργιος Γρίβας (Διγενής)7 Γεώργιος Ζησιμόπουλος2 Γεώργιος Θεοτόκης10 Γεώργιος Κάνιγκ3 Γεώργιος Καραϊσκάκης4 Γεώργιος Καρτάλης2 Γεώργιος Καφαντάρης9 Γεώργιος Κονδύλης18 Γεώργιος Κουντουριώτης4 Γεώργιος Λεοναρδόπουλος2 Γεώργιος Παπαδόπουλος2 Γεώργιος Παπανδρέου (GAP)1 Γεώργιος Πωπ1 Γεώργιος Ράλλης6 Γεώργιος Σεφέρης2 Γεώργιος Σταύρου2 Γεώργιος Στρέιτ1 Γεώργιος Τσολάκογλου4 Γεώργιος Τσόντος (Βάρδας)1 Γιάννης Ιωαννίδης3 Γιάννης Ψυχάρης2 Γιόζιφ Μπροζ (Τίτο)8 Γιουγκοσλαβία12 Γιώργης Σιάντος4 Γιώργος Ρωμανός1 Γκουλάγκς4 Γλώσσα και καθημερινός βίος των Ελλήνων διαχρονικά35 Γράμμος - Βίτσι2 Γρηγόρης Φαράκος2 Γρηγόριος Δίκαιος (Παπαφλέσσας)7 Γρηγόριος Ξενόπουλος4 δ1 Δαρδανέλλια1 Δέσποινα Κούρτη1 Δημήτρης Παρτσαλίδης3 Δημήτριος Αναγνωστόπουλος1 Δημήτριος Βούλγαρης2 Δημήτριος Γούναρης24 Δημήτριος Ιωαννίδης1 Δημήτριος Καλλέργης1 Δημήτριος Μάξιμος1 Δημήτριος Ράλλης4 Δημήτριος Υψηλάντης10 Δημήτριος Ψαρρός4 Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδος (ΔΣΕ)19 Δημοσθένης4 Δημοψήφισμα2 δημοψήφισμα 19243 Διατροφή5 Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.)3 Δικαιοσύνη7 Διονύσιος Σολωμός1 Διπλωματία24 δοσιλογισμός3 δουλεμπόριο3 Δύση2 Δωδεκάνησα13 Ε.Ρ.Ε.5 ΕΔΕΣ15 Εθνικά Δάνεια2 Εθνική αντίσταση13 Εθνική τράπεζα4 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Ε.Α.Μ.)8 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ)6 Εθνικός Διχασμός (1914-1918)35 Εθνικός Συναγερμός3 Εθνοσυνέλευση5 ΕΚΚΑ4 Εκκλησιαστική Ιστορία10 ΕΛΑΣ29 Ελβετία4 ΕΛΔΥΚ1 Ελευθέριος Βενιζέλος71 Ελληνική λογοτεχνία5 Ελληνική Οικονομική Ιστορία34 Ελληνική Οικονομική κρίση33 Ελληνική Παιδεία23 Ελληνική Παράδοση2 Έλληνικό Έθνος33 Ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος12 Ελληνικός στρατός43 Ελληνισμός27 Ελληνισμός της Αμερικής2 Ελληνοτουρκικές σχέσεις6 Ελληνοτουρκικός πόλεμος 189711 Ελλήνων Πάσχα3 Εμμανουήλ Μπενάκης1 Εμμανουήλ Ξάνθος1 Εμμανουήλ Παπάς1 Εμμανουήλ Ρέπουλης5 Εμμανουήλ Ροϊδης4 Εμμανουήλ Τομπάζης2 Εμμανουήλ Τσουδερός5 Εμπόριο6 Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (Ε.Δ.Α.)1 Ένωση Κέντρου5 ΕΟΚ1 ΕΟΚΑ Α΄10 ΕΟΚΑ Β΄3 Επανάσταση στο Γουδή10 Επέτειος2 Επίκουρος1 Επιτάφιος1 Ερατοσθένης1 Ερυθρός Σταυρός3 ΕΣΣΔ19 Ευάγγελος Αβέρωφ3 Ευάγγελος Λεμπέσης1 Ευεργέτες1 Ευρωπαϊκή Ένωση3 Ευρωπαικός Διαφωτισμός3 εφημερίδα "Καθημερινή"5 Η γυναίκα στην Ιστορία2 Η δίκη των "εξ"25 Ήθη και έθιμα3 Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Η.Π.Α.)37 Ήπειρος14 Ηράκλειτος1 Ηρακλής Θεσσαλονίκης5 Ηρόδοτος13 Θαλής ο ΜΙλήσιος1 Θέατρο5 Θεμιστοκλής5 Θεμιστοκλής Σοφούλης9 Θεόδωρος Δηλιγιάννης6 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης13 Θεόδωρος Πάγκαλος20 Θεόδωρος Πάγκαλος (ο νεότερος)1 Θεόδωρος Τουρκοβασίλης3 Θεόφιλος Καΐρης1 Θερμοπύλες2 Θεσσαλονίκη28 Θουκυδίδης10 Θράκη11 Θρασύβουλος Τσακαλώτος3 Θρησκεία3 Θωρηκτό Αβέρωφ9 Ι.Β.Δ.104 Ιαπωνία3 Ιατρική8 Ιερή Συμμαχία8 Ιερός Λόχος6 Ιλιάδα11 Ίμια3 Ιουλιανή κρίση του ΄652 Ιούλιος Βέρν2 Ιπποκράτης ο Κώος3 Ισλάμ6 Ισοκράτης2 Ισπανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Ιστορία622 Ιστορία της Αλβανίας12 Ιστορία της Ελληνικής αεροπορίας1 Ιστορία της Κρήτης16 Ιστορία του Αθλητισμού9 Ιταλία27 Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης2 Ιωάννης Γκούρας1 Ιωάννης Δεμέστιχας3 Ιωάννης Καποδίστριας24 Ιωάννης Κωλέττης6 Ιωάννης Μακρυγιάννης6 Ιωάννης Μεταξάς41 Ιωάννης Μιχαήλ5 Ιωάννης Παπακωνσταντίνου10 Ιωάννης Συκουτρής6 Ιωάννης Τσαγκαρίδης1 Ιωάννης Τσιμισκής1 Ιωάννινα5 Ίων Δραγούμης26 Ιωνική Επανάσταση1 Κ. Θ. Δημαράς2 Καλαμάτα1 Κανέλος Δεληγιάννης3 Καρλ Γιουνγκ1 Καρλ Μαρξ1 Κάρολος Παπούλιας2 Καρχηδόνα1 κατεχόμενα της Κύπρου1 Κατοχή13 Κατοχικά Δάνεια3 Κίμων ο Αθηναίος2 Κίνα7 Κίνημα του Ρομαντισμού2 κινηματογράφος3 Κινηματογράφος και Ιστορία4 Κοινωνία των Εθνών (Κ.τ.Ε.)3 Κολλυβάδες2 Κόμμα Φιλελευθέρων11 Κομμουνισμός29 Κομνηνός Πυρομάγλου2 Κοράνιο2 Κόρινθος6 Κύθηρα1 Κυπριακή Ιστορία46 Κυριάκος Κατσιμάνης14 Κύριλλος Λούκαρις2 Κωνσταντίνος Δεμερτζής1 Κωνσταντίνος Καβάφης3 Κωνσταντίνος Καναρης6 Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή1 Κωνσταντίνος Καραμανλής11 Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο νεώτερος)2 Κωνσταντίνος Λινάρδος18 Κωνσταντίνος Μανιαδάκης6 Κωνσταντίνος Μητσοτάκης4 Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ΄8 Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος8 Κωνσταντίνος Σημίτης4 Κωνσταντίνος Σμολένσκι2 Κωνσταντίνος Τσαλδάρης4 Κωνσταντίνος Φωτιάδης5 Κωνσταντινούπολη41 Κως4 Κώστας Βάρναλης1 Κώστας Περρίκος1 Κωστής Παλαμάς6 ΛΑ.Ο.Σ3 Λαθρομετανάστευση3 Λαικό Κόμμα7 Λαμία2 Λατινική Αμερική1 Λεονίντ Τρότσκι4 Λέσβος3 Λεωνίδας Παρασκευόπουλος1 Λόγιος Ερμής4 Λόρδος Βύρων8 Λουτράκι1 Λύσανδρος1 Μαζική πολιτική προπαγάνδα2 Μακάριος11 Μακεδονία48 Μακεδονικό Ζήτημα32 Μακεδονικός Αγώνας8 Μακεδονομάχοι5 Μάνη2 Μάο Τσε Τουνγκ2 Μαραθώνας3 Μάρκος Βαφειάδης9 Μάρκος Μπότσαρης1 Μάτζικερτ1 Μεγάλη Βρετανία37 Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia)1 Μέγαρο Μαξίμου1 Μέγας Αλέξανδρος8 Μέγας Αλέξανδρος ο Μακεδών2 Μέγας Θεοδόσιος1 Μέγας Κωνσταντίνος1 Μελέτης Βασιλείου1 Μεσαίωνας5 Μέση Ανατολή2 Μεσόγειος2 Μεσολόγγι10 Μεσσήνη Μεσσηνίας12 Μεταπολεμική Ελληνική Ιστορία (1949-1974)43 Μέττερνιχ4 Μίκης Θεοδωράκης3 Μίκης Πρωτοπαπαδάκης8 Μικρά Ασία43 Μιλτιάδης ο Αθηναίος1 Μιλτιάδης Πορφυρογέννης1 Μιχαήλ Ψελλός3 Μνημείο14 Μοροζίνι2 Μουσολίνι12 Μπενιζέλος Ρούφος1 Μυστικές υπηρεσίες5 ναζισμός2 Νάξος2 Ναπολέων Βοναπάρτης2 Ναπολέων Ζέρβας10 Ναυαρίνο2 Ναύπακτος2 Ναύπλιο16 Ναυτική Ιστορία57 Νέα Δημοκρατία10 Νεοκλής Σαρρής1 Νεότουρκοι6 Νικήτας Σταματελόπουλος5 Νικηφόρος Φωκάς1 Νικίας2 Νικόλαος Δημητρακόπουλος1 Νικόλαος Λεωτσάκος3 Νικόλαος Πλαστήρας18 Νικόλαος Πολίτης1 Νικόλαος Στράτος5 Νίκος Ζαχαριάδης17 Νίκος Καζαντζάκης2 Νίκος Μπελογιάννης1 Νίκος Νικολούδης42 Νίτσε1 Ξάνθη1 Ξενοφών3 Οδυσσέας Ανδρούτσος1 Οδυσσέας Ελύτης4 Οδυσσέας Ιάλεμος2 Οδύσσεια7 Οθωμανική Αυτοκρατορία74 Οθωνική περίοδος (1832-1864)14 Οικουμενικό Πατριαρχείο8 Όλα τα άρθρα με χρονολογική σειρά1 ομάδα των "Ιαπώνων"2 Όμηρος22 ομοφυλοφιλία1 Οργανισμός ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.)3 Οργάνωση "Χ"2 Ορθοδοξία32 π. Κύριλλος Κεφαλόπουλος13 ΠΑ. ΣΟ. Κ.25 Παγκόσμιος Ιστορία23 Παλαιών Πατρών Γερμανός2 Παναγής Τσαλδάρης16 Παναγιώτης Δαγκλής1 Παναγιώτης Δεμέστιχας1 Παναγιώτης Κανελλόπουλος15 Πάνος Κορωναίος2 Πάτρα3 Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄5 Παύλος Γύπαρης4 Παύλος Κουντουριώτης14 Παύλος Μελάς2 Παυσανίας1 Παυσανίας Κατσώτας1 Παυσανίας ο περιηγητής1 ΠΕΑΝ2 Πειραιάς6 πειρατεία1 Πεισίστρατος1 Πελοποννησιακός πόλεμος7 Περικλής1 Περικλής Αργυρόπουλος1 Περικλής Γιαννόπουλος5 Περικλής Δεληγιάννης1 Περιοδικά Ιστορίας3 Περσικοί πόλεμοι10 Πετρέλαια στο Αιγαίο2 Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης4 Πέτρος Γαρουφαλιάς1 Πέτρος Μακρής - Στάϊκος5 Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης13 Πλάτων9 Πλούταρχος7 Ποίηση και αισθητική18 Πόλεμος των Μπόερς1 Πολιτικαντισμός εν Ελλάδι14 πολιτική δολοφονία18 Πολιτική Ιστορία17 Πολωνία2 Πόντος7 Πρίγκιπας Ανδρέας2 προπαγάνδα5 πρόσφυγες6 προσωκρατικοί φιλόσοφοι3 Προτεινόμενα3 Πρωτογενείς Ιστορικές πηγές30 πρωτόκολλο Πολίτη-Calfoff1 Πύρρος της Ηπείρου1 Ρήγας Παλαμίδης1 Ρήγας Φερραίος3 ριζοσπάστης1 Ρόδος10 Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία15 Ρώμη8 Ρωμηοσύνη5 Ρωσία23 Ρωσικο κόμμα3 Σάββας Γκαλιμαρίδης2 Σάμος1 Σαντόρε Σανταρόζα2 Σαντορίνη1 ΣΚΑΪ2 Σκάκι1 Σκωτία4 Σόλων3 Σοφοκλής Βενιζέλος3 Σοφοκλής Δούσμανης1 Σπυρίδων Μαρκεζίνης5 Σπυρίδων Τρικούπης3 Σταλινισμός15 Σταυροφορίες6 Σταφιδικό Ζήτημα2 Στέφανος Δραγούμης3 Στέφανος Σαράφης2 Στέφανος Σκουλούδης5 Στέφανος Στεφανόπουλος1 Στράβων5 Στρατής Μυριβίλης2 Στρατιωτικά κινήματα1 Στρατιωτική Ιστορία58 Στρατιωτικό καθεστώς Ιωαννίδη3 Στυλιανός Γονατάς7 Στυλιανός Χούτας1 Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότωφ2 Συνθήκη της Λοζάννης9 Συνθήκη των Σεβρών6 συντάξεις1 ΣΥΡΙΖΑ4 Σωκράτης3 Σώματα Ασφαλείας1 Ταγίπ Ερντογάν1 Τάγματα ασφαλείας2 Τείχος του Βερολίνου1 τεκτονισμός1 Τέχνες11 Τεχνολογία8 το παιχνίδι στην Ιστορία6 Τοπική Ιστορία1 Τουρκία20 Τουρκοκρατία (1453-1821)35 Τράπεζα της Ελλάδος5 Τράπεζες1 Τριπολιτσά2 Τσαούς Αντών (Φωστερίδης)1 Ύδρα5 Υποβρύχιο Παπανικολής1 υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ3 Υφαλοκρυπίδα1 Φαίδων Γκιζίκης3 Φαλμεράγιερ6 Φανάρι2 Φασισμός1 Φιλελληνισμός9 Φιλία1 Φιλική Εταιρεία9 Φιλολογικά και άλλα δοκίμια44 Φιλοποίμην2 Φιλορθόδοξη Εταιρεία1 Φιλοσοφία9 Φιλοσοφία της ζωής και της Ιστορίας25 Φλωρεντία1 Φλώρινα4 Φραγκοκρατία8 Φωκίων1 Φωτογραφικό Οδοιπορικό26 Χαλκιδική2 Χαράλαμπος Κατσιμήτρος3 Χαράλαμπος Τσερούλης2 Χαράτσι1 Χαρίλαος Τρικούπης13 Χαρίλαος Φλωράκης2 Χάτι Χουμαγιούν1 Χίτλερ17 Χούντα6 Χρεοκοπία10 Χρηματιστήριο4 χριστιανικό ολοκαύτωμα3 Χριστόδουλος Τσιγάντες1 Χριστούγεννα10 Χρυσόστομος Σμύρνης1 Χωροφυλακή2 Ψαρά3 ψυχολογία2 Ψυχρός Πόλεμος12 CIA4 John Iatrides1 K.K.E.44 KGB4 Mεσσήνη4 Robert Bruce2 Slider3 William Wallas2 Winston Churchil1
Εμφάνιση περισσότερων
"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας