Πως γράφεται σήμερα η Ελληνική Συνταγματική Ιστορία. (Το παράδειγμα του κ. Νίκου Αλιβιζάτου)


Διαβάσαμε στο φύλλο της "Καθημερινής" στις 03.01.10, τις απόψεις του καθηγητή Συνταγματικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αλιβιζάτου για την νέα μεταναστευτική νομοθεσία που προτίθεται να στηρίξει η κυβέρνηση και την περιφρόνηση του για όλους εμάς που ανησυχούμε για την απόφαση της Κυβέρνησης εν μια νυκτί να ελληνοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες άλλων εθνικοτήτων, θρησκειών και νοοτροπιών.

Δεν θα απαντήσουμε στον κ. Αλιβιζάτο για τα θέματα αυτά από το μικρό αυτό βήμα, καθώς είναι άσχετα με την θεματολογία μας. Σχετικά με την θεματολογία της παρούσης ιστοσελίδας όμως, είναι οι "αντικειμενικές" "πανεπιστημιακές" και "επιστημονικές" απόψεις του κ. Αλιβιζάτου για το τι είναι Συνταγματικό και Αντισυνταγματικό στα συνταρακτικά πολιτικά γεγονότα του Εθνικού Διχασμού.



Εν τάχει υπενθυμίζω τα γεγονότα αυτά. Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος την περίοδο 1914-1916 μετά από διαφωνία επί θεμάτων Εξωτερικής πολιτικής με τον Βενιζέλο και χρησιμοποιώντας τα βασιλικά προνόμια που του έδιδε το ισχύον τότε Ελληνικό Σύνταγμα, είχε διαλύσει 2 φορές την Βουλή Βενιζελικής πλειοψηφίας προκηρύσσοντας Εθνικές εκλογές. Όταν ο Βενιζέλος ανέλαβε την εξουσία το καλοκαίρι 1917 με την βοήθεια της Αντάντ εκθρονίζοντας τον Κωνσταντίνο, εκκρεμούσε μια ενοχλητική εκκρεμότητα: η νόμιμος εκλεγμένη βουλή που δεν ήταν Βενιζελικής πλειοψηφίας. Για να λύσει το πρόβλημα αυτό, ο Βενιζέλος συνέταξε ένα διάταγμα που κήρυσσε την τελευταία διάλυση βουλής αντισυνταγματική, ενώ με δεύτερο διάταγμα παγκόσμιας μάλλον πρωτοτυπίας, νεκρανάσταινε την προηγούμενη Βουλή Βενιζελικής πλειοψηφίας που ονομάστηκε εύστοχα "Βουλή των Λαζάρων". Προφανώς και αν ακόμη δεχτούμε ότι η διάλυση της Βουλής από τον Βασιλιά ήταν αντισυνταγματική, δύσκολα μπορούμε να καταλάβουμε πως επιβάλλεται ως νόμιμη, βουλή που είχε εκλεγεί 2 χρόνια πριν και είχε διακοπεί η λειτουργία της!! Προφανώς έπρεπε η να ξαναγίνουν εκλογές η να ακυρωθούν όλες οι νομικές πράξεις των ετών 1915-1917 ως προερχόμενες από παράνομες Κυβερνήσεις. Αν ήταν όμως παράνομες, τότε πως ανέλαβε από αυτές ο Βενιζέλος το 1917 διαδεχόμενος τον Ζαίμη?

Ας δούμε τώρα πως ο Καθηγητής Συνταγματικής Ιστορίας παρουσιάζει τις περιπτώσεις αυτές στο βιβλίο του "Εισαγωγή στην Συνταγματική Ιστορία τ. Α " εκδ. Σάκκουλα. Για να αποδείξει ότι η διάλυση της βουλής από τον Βασιλιά ήταν (κατά το πνεύμα του Συντάγματος όχι κατά το γράμμα) αντισυνταγματική, αφιερώνει 6 σελίδες (σελ. 112 έως 118) καταβάλλοντας μια επίπονη προσπάθεια και παραθέτοντας πολλά στοιχεία από την σχετική βιβλιογραφία. Για την αντίστοιχη Βενιζελική Συνταγματική ταχυδακτυλουργία αφιερώνει 6 γραμμές. Τις ακόλουθες:

"Έτσι με το επιχείρημα ότι η διάλυση της Βουλής στις 31 Μαΐου 1915 ήταν αντισυνταγματική, η κυβέρνηση ανεκάλεσε το περί διαλύσεως Β. Δ. της 29.10.1915, και η βουλή της Κ΄ περιόδου αναβίωσε στις 29 Ιουνίου 1917, για να συγκληθεί σε β΄ τακτική περίοδο στις 12 Ιουλίου..."

Δηλαδή με αυτήν την ανώδυνη έκφραση συγκαλύπτει ένα θέμα Συνταγματικής Ιστορίας που απασχόλησε για χρόνια την πολιτική ζωή της Χώρας ξεσηκώνοντας τον αντιβενιζελικό κόσμο. Να υπενθυμίσουμε ότι το βασικό σύνθημα της "Ηνωμένης Αντιπολίτευσης" στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 1920 ήταν ακριβώς η επιστροφή στην νομιμότητα με Κυβέρνηση που θα έχει πάλι εκλεγεί από τον λαό.

Πιστεύω πως το μικρό αυτό παράδειγμα από την επιστημονική του παραγωγή, δείχνει που βρίσκεται στρατευμένος ο Καθηγητής Συνταγματικής Ιστορίας Νίκος Αλιβιζάτος.....

Σχόλια

  1. Είναι προφανής η συνέχεια των μειοδωτών (και τολμώ να πω προδωτών) της Ελλάδος στην πολιτική σκηνή της χώρας μας. Χαίρομαι που υπάρχουν νοήμονες άνθρωποι σαν εσένα φίλε μου που έχουν αποτινάξει τον μανδύα του "εθνάρχη" Βενιζέλου, του ανθρώπου που έκανε το παν για να εκπληρώσει τις προσωπικές του φιλοδοξίες. Εύστοχη η παρατήρησή σου περί "συνταγματικής" και "νόμιμης" λογικής του Αλιβιζάτου σχετικά με την πολιτική νομιμοποίηση λαθρομεταναστών που σκέφτεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση Γ.Π. Πάντως, οι συμπτώσεις του Γ.Π. με τον παπού του δεν είναι και λίγες. Σε περίοδο πολιτικής αστάθειας οδήγησε ή βοήθησε να οδηγηθεί η χώρα ο "Γέρος της Δημοκρατίας", όπου στη συνέχεια ήλθε το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, προς τα εκεί οδεύει και ο εγγονός Γ.Π. Διαλύεται η Ελλάς...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Φιλίστωρ

    Αφού "συνυπογράψω" τους δικαιολογημένους φόβους σου για το νομοσχέδιο περί ιθαγένειας, ας μου επιτραπεί μία μικρή προσθήκη, αν και μη ειδικός.Γράφεις, "Προφανώς έπρεπε η να ξαναγίνουν εκλογές η να ακυρωθούν όλες οι νομικές πράξεις των ετών 1915-1917 ως προερχόμενες από παράνομες Κυβερνήσεις". Υπάρχει τρόπος να παρακαμφθεί το πρόβλημα αυτό. Σύμφωνα με την αρχή της "ασφάλειας δικαίου", και για λόγους υπέρτατου δημοσίου συμφέροντος, όπως η δικαιολογημένη εμπιστοσύνη του πολίτη στη Δημόσια Διοίκηση, οι πράξεις των Κυβερνήσεων, καίτοι χωρίς τυπική νομιμότητα (εφόσον δεχθούμε ότι προέρχονταν από αντισυνταγματικές κυβερνήσεις), μπορούν να θεωρηθούν οιωνεί νόμιμες, χωρίς να χρειάζεται να ανακληθούν ή ακυρωθούν. Με άλλα λόγια, οι πολίτες δεν μπορούσαν να ξέρουν ότι οι κυβερνήσεις δεν ήταν νόμιμες, συμπεριφέρθηκαν ως τέτοιες, οι πολίτες τις εξέλαβαν ως νόμιμες, άρα, για να μην πληγεί η οικονομική, κοινωνική, οικογενειακή κ.τ.λ. ζωή της χώρας και των πολιτών, οι πράξεις των, κατά τα άλλα, ανισυνταγματικών κυβερνήσεων, θεωρούνται νόμιμες, καθώς και οι συνέπειές τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. προφανώς οι κυβερνήσεις των ετών 1915-1917 δεν ήταν παράνομες, καθώς είχε τηρηθεί (αν όχι το πνευμα κατά τον κ. αλιβιζάτο) σίγουρα το γράμμα του Συντάγματος. Οι κυβερνήσεις αυτές είχαν προέλθει από Βουλή που είχε εκλεγεί από εθνικές εκλογές...

    αλλά ακόμη και αν παρακαμφθούν όλα αυτά (ανάμεσα σε πολλά άλλα), το νόημα του άρθρου είναι ότι ο κ. καθηγητής δεν έκρινε την περίπτωση αυτή ούτε καν άξια σχολιασμού.

    άρα ο πρωτοετής φοιτητής δεν θα έχει την σωστή και πολύπλευρη πληροφόρηση για την εποχή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ φιλίστωρ

    Απλά προσπάθησα να δώσω μία λύση "νομικοφανή". Προφανώς ο Βενιζέλος ΔΕΝ ΘΕΩΡΗΣΕ ΝΟΜΙΜΕΣ τις κυβερνήσεις, άρα κάπου έπρεπε να στηριχθεί για να μην καταπέσουν όλες οι πράξεις των προηγούμενων κυβερνήσεων και προκληθεί χάος. Ισως χρησιμοποίησε το επιχείρημα που ανέλυσα. Ακόμα και σήμερα το διοικητικό δίκαιό μας, δέχεται το "de facto διοικητικό όργανο", μία μικρογραφία των επιχειρημάτων μου, με εφαρμογή σε όργανα του δημοσίου που απλά ο πολίτης τα εκλαμβάνει ως τέτοια, ενώ δεν είναι τυπικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπάρχουν πολλά θέματα στα οποία μπορεί να ασκήσει κανείς κριτική στον Αλιβιζάτο (η επιλογή της συγκεκριμένης υπόθεσης με τον ανταγωνισμό Βενιζελικών-Βασιλοφρόνων είναι μάλλον ατυχής από επικοινωνιακή τουλάχιστον άποψη).

    Αρκούσε να ανατατρέξετε στην περίοδο της εκστρατείας του Αλιβιζάτου υπέρ του σχεδίου Ανάν και να συγκρίνετε την τότε στάση του με εκείνη διακεκριμένων επιστημόνων όπως οι Αουερ, Ντε Ζάγιας,Ομπερντερφερ, Coufoudakis κτλ

    Πώς μπορεί να εμφανίζεται ως τιμητής των πάντων και άτεγκτος ανθρωπιστής κάποιος που υποστήριξε με τόσο πάθος την δημιουργία του πρώτου κράτους-απαρτχάιτ στους κόλπους της Ε.Ε. ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. προς ανώνυμο

    H επιλογή του θέματος έγινε εφ΄ ενός γιατί καθαρά εξυπηρετούσε την θεματολογία του μπλογκ και αφ' ετέρου γιατί καλώς η κακώς σε αυτή την θεματολογία κινούνται οι όποιες λίγες γνώσεις μου και τα ενδιαφέροντα μου.

    είναι πάρα πολύ δύσκολο για εμένα να συνδυάζω με ευστοχο τρόπο ιστορικά θέματα με την τρέχουσα επικαιρότητα που συγκεντρώνει το ένδιαφέρον όλων.

    κατά κανόνα αυτό που θα διαβάζετε εδώ θα μοιάζει λίγο εκτός τόπου και χρόνου.

    πάντως θα είναι κάτι διαφορετικό, ενδιαφέρον και έγκυρο που δεν θα το βρείτε ευκολα αλλού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για το πως αντιλαμβάνεται την Ιστορία αλλά και την νομιμότητα ο "κύριος" αυτός, το απέδειξε και κατά την υπόθεση της δικαστικής διαμάχης για το θέμα της Βασιλικής περιουσίας και την ήττα που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχοντάς τον ως εισηγητή. Δεν χρειάζεται καμιά άλλη απόδειξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας