Η εφαρμογή του σχεδίου αφελληνισμού της Ίμβρου και της Τενέδου από το τουρκικό κράτος τα χρόνια (1964-1990)

(όσοι έχουν ασχοληθεί με την Ελληνική ιστορία, έστω επιδερμικά, γνωρίζουν ότι το Τουρκικό κράτος έχει παραβιάσει την περίφημη Συνθήκη της Λοζάννης σε σχεδόν 200 σημεία (ναι, είναι σωστό το νούμερο). Οι πλέον κραυγαλέες παραβιάσεις αφορούν το Πατριαρχείο και την Ελληνική μειονότητα Κωνσταντινούπολης. αλλά δεν είναι μόνο αυτές. Το καθεστώς αυτοδιοικητικής αυτονομίας για τους γηγενείς χριστιανούς της Ίμβρου και της Τενέδου που προβλεπόταν λεπτομερώς στην συνθήκη της Λοζάννης δεν εφαρμόστηκε ποτέ, καθώς καταπατήθηκε από τον Κεμάλ ήδη από το 1923. Να υπενθυμίσουμε ότι τα δύο νησιά άνηκαν στο σύμπλεγμα νησιών του αιγαίου, αλλά δόθηκαν στην Τουρκία μετά από απαίτηση της, γιατί βρίσκονταν κοντά στα Στενά των Δαρδανελλίων. Οι καταπατήσεις αυτές εκτείνονται ως σήμερα που η Τουρκία "διεκδικεί", Ευρωπαική ταυτότητα και Ελληνικά εδάφη. Από κανένα μέσο μαζικής ενημέρωσης όμως, και από κανένα μεγαλοδημοσιογράφο δεν θα ακούσουμε ούτε μια λέξη για τα θέματα αυτά. στο πάντειο πανεπιστήμιο έγινε εκδήλωση για τα δικαιώματα των Τσάμηδων, όχι όμως για τους Ίμβριους και τους Τενέδιους. Όλοι (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, πανεπιστήμια, Υπουργεία, τηλεοπτικοί δίαυλοι, "πνευματικοι" άνθρωποι, ηθοποιοί, αριστερά κόμματα) κόπτονται για τα δικαιώματα μόνο όσων δεν είχαν την ατυχία να είναι Έλληνες. Είναι μάλλον και αυτό, άλλο ένα σημείο των καιρών...)

Το 1964, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, με την υπ' αρ. 35 της 27 Μαΐου 1964 απόφαση της, θέτει σε εφαρμογή το γνωστό «Eritme Programi» ή «Πρόγραμμα Διάλυσης» (η τούρκικη λέξη «eritme» σημαίνει διάλυση, λιώσιμο, τήξη, αφομοίωση). Το Πρόγραμμα αυτό αλλά και ο τρόπος εφαρμογής του δεν ανακοινώθηκε ποτέ επισήμως στις αρχές της Ίμβρου, ακριβώς επειδή αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης.

Ο βασικός στόχος του προγράμματος ήταν ο αφελληνισμός των δύο νησιών και προέβλεπε, μεταξύ άλλων:

  • την απαλλοτρίωση του 90% των καλλιεργήσιμων εδαφών στην Ίμβρο,
  • την ίδρυση συνοικισμών και χωριών Τούρκων εποίκων από τα βάθη της Ανατολίας στην Ίμβρο,
  • τη δημιουργία τεχνητού υδατοφράκτη με σκοπό την σχεδόν ολοσχερή εξαφάνιση του μεγαλύτερου ελαιώνα της Ίμβρου, βασικής πηγής εισοδήματος των κατοίκων του χωριού Άγιοι Θεόδωροι,
  • την ίδρυση Ανοικτών Αγροτικών Φυλακών στο Σχοινούδι, το μεγαλύτερο χωριό της Ίμβρου και τη μεταφορά σε αυτές βαρυποινιτών από την Ανατολή, οι οποίοι επιδόθηκαν σε εγκληματικές πράξεις εις βάρος των Ελλήνων κατοίκων, με την ανοχή των τουρκικών αρχών.

    Το «Πρόγραμμα Διάλυσης» περιελάμβανε 27 συνολικά άρθρα, τα οποία συνοψίζονται στις ακόλουθες 5 κατευθυντήριες γραμμές:

  • εξαναγκασμός των Ελλήνων αυτοχθόνων κατοίκων της Ίμβρου και της Τενέδου να μεταναστεύσουν, μέσω των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων της γης, που οδήγησε σταδιακά στην ολοσχερή καταστροφή των πόρων επιβίωσής τους,
  • κατάργηση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και του μειονοτικού εκπαιδευτικού συστήματος στα δυο νησιά,
  • «προσεκτική» επιλογή των δημοσίων υπαλλήλων που υπηρετούσαν στα δυο νησιά,
  • ανακαίνιση όλων των παλαιών τουρκικών κτισμάτων και κατασκευή νέων, με στόχο την επιβολή της τουρκικής κουλτούρας,
  • υιοθέτηση μέτρων για την καταστολή της λαθρεμπορίας, με απώτερο σκοπό τον έλεγχο των συναλλαγών των Ιμβρίων και Τενεδίων με την Ελλάδα.

    Το πρόγραμμα αυτό τέθηκε σε εφαρμογή στις 31 Μαρτίου 1964 και σύντομα τα αποτελέσματά του κρίθηκαν από τις Τουρκικές αρχές, ιδιαίτερα ικανοποιητικά. Μια δεκαετία αργότερα, ωστόσο, οι Τουρκικές αρχές έκριναν ότι η συνολική αύξηση του τουρκικού πληθυσμού στο νησί δεν ήταν ικανοποιητική και αποφάσισαν την αλλαγή της μεθοδολογίας στο «Πρόγραμμα Διάλυσης», με την υπ? αρ. 206 απόφαση της 28 Ιανουαρίου 1975.

    Μεταξύ των νέων μέτρων ήταν και τα εξής:
  • Ίδρυση αγροκτήματος Τουρκικών κρατικών συμφερόντων στην Ίμβρο,
  • κλείσιμο των Ανοικτών Αγροτικών Φυλακών στο χωριό Σχοινούδι της Ίμβρου, αφού είχαν επιτελέσει το σκοπό της ύπαρξής τους (οι Έλληνες κάτοικοί του το είχαν εγκαταλείψει...),
  • δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης για τους Τούρκους εποίκους, με σκοπό την παράταση της διαμονής τους στο νησί και τη μόνιμη τελικά εγκατάστασή τους στις απαλλοτριωθείσες ελληνικές περιουσίες,
  • πλήρης εξόντωση της εναπομείνασας, ισχυρής ακόμη, ελληνικής εμπορικής τάξης στην Ίμβρο και την Τένεδο.
Η υιοθέτηση και η εφαρμογή των συμπληρωματικών αυτών μέτρων οδήγησε στην πλήρη οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική συρρίκνωση του ελληνισμού της Ίμβρου και της Τενέδου και -κατά συνέπεια- στη δραματική μείωση του πληθυσμού του. Το 1974, χρονιά της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, οι Έλληνες της Ίμβρου και της Τενέδου υπέστησαν διώξεις, καταστροφές, προπηλακισμούς και τρομοκρατία, με αποκορύφωμα την οριστική εκκένωση του χωριού Κάστρο στην Ίμβρο από τους κατοίκους του.
Το Τουρκικό "Πρόγραμμα Διάλυσης" των Ελλήνων στην Ίμβρο και την Τένεδο είχε ως αποτέλεσμα τη μαζική φυγή 6.500 Ιμβρίων και 2.500 περίπου Τενεδίων από τις πατρογονικές τους εστίες και τη διασπορά τους στην Ελλάδα και σε όλες σχεδόν της ηπείρους της υφηλίου, Αμερική, Αφρική, Ευρώπη, Ωκεανία, προς αναζήτηση καλύτερης τύχης.

ΠΗΓΗ

http://www.imvrosisland.org/


http://www.imvrosisland.org/UserFiles/File/Paraviaseis.pdf
(στο κείμενο αυτό,περιγράφονται αναλυτικά οι παραβιάσεις της Συνθήκης της Λοζάννης από το Τουρκικό κράτος που αφορούν την Ίμβρο και την Τένεδο)

Σχόλια

  1. Αγαπητέ Φιλίστωρ

    Απορώ ειλικρινά. Είναι δυνατόν να μην διδάσκονται τα παιδιά μας στα σχολεία τέτοια θέματα και, αντιθέτως, να προσπαθήσουμε να τα διδάξουμε τα περί "συνωστισμού" ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας