Περιοδικό "Ιστορικά θέματα'


Το περιοδικό "Ιστορικά θέματα" συγκαταλέγεται, μαζί με το "ιστορία εικονογραφημένη", στα πιο έγκυρα ιστορικά περιοδικά με πανελλήνια εμβέλεια που κυκλοφορούν στα περίπτερα. Το μειονέκτημα με τα θεματικά περιοδικά αποτελεί ο μοιραία αποσπασματικός χαρακτήρας τους. Από την άλλη όμως η εκτεταμένη αυτή θεματική διασπορά, ενημερώνει τον φιλίστορα αναγνώστη και για ιστορικές περιόδους που δεν είναι στα ενδιαφέροντα του. Με μια πλούσια εικονογράφηση και με μια ταλαντούχα ομάδα νέων ιστορικών, τα "Ιστορικά θέματα" υπό την διεύθυνση του έμπειρου κ. Νίκου Νικολούδη αποτελεί ένα ευχάριστο και διδακτικό ανάγνωσμα.

Στο τεύχος 89 το οποίο προμηθευτήκαμε, μας άρεσε το άρθρο που αναλύει την δολοφονία του Καποδίστρια παρουσιάζοντας μια νέα οπτική του γεγονότος, αρκετά ενημερωτικό το άρθρο για τον Ιταλό Μαρινέττι και τον "φουτουρισμό" του, αλλά και το άρθρο για τον λιμό που επιβλήθηκε από τους Γερμανούς στην Ελλάδα την εποχή της κατοχής και εξόντωσε πολλούς Έλληνες.

Συνιστώ χωρίς δισταγμό το περιοδικό "ιστορικά Θέματα" ως μια πολιτιστική όαση στην έρημο της κοινωνικής και γλωσσικής παρακμής που εξυπηρετείται από τα υπόλοιπα τσοντοπεριοδικά μεγάλης κυκλοφορίας.

Σχόλια

  1. Είμαι αναγνώστης του συγκεκριμένου περιοδικού από δεκαετίας. Συμφωνώ ότι πρόκειται περί όασης στον περιοδικό τύπο. Πρέπει όμως να παρατηρήσω ότι η βιβλιογραφία παρατίθεται συγκεντρωτικά στο τέλος κάθε άρθρου δυσκολεύοντας αφάνταστα όποιον θα ήθελε να ψάξει μόνος του ένα συγκεκριμένο σημείο του άρθρου. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχεις απόλυτο δίκιο!! Απλώς είναι πολιτική του συντάκτη (και ίσως έχει δίκιο) ότι δεν είναι δυνατόν να περιλαμβάνονται πολλές σημειώσεις και άμεσες παραπομπές στις πηγές, τόσο για λόγους χώρου, όσο και για λόγους ευχάριστης και στρωτης ανάγνωσης...Πάντως έχεις δίκιο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας