
Στις 17 Αυγούστου 1916 κηρύσσεται το "Κίνημα της Εθνικής Άμυνας" στην Θεσσαλονίκη από Βενιζελικά στοιχεία και υπό την απροκάλυπτη κάλυψη και αρωγή του Αρχηγού του Συμμαχικού εκστρατευτικού Σώματος ΄της Αντάντ στην Θεσσαλονίκη, στρατηγού Μορίς Σαράιγ. Το "κίνημα", χάρις την βοήθεια από τα Ανταντικά στρατεύματα επιβάλλεται στην πόλη, μετά από ένοπλη αιματηρή αντιπαράθεση (3 νεκροί, 7 τραυματίες) με τα πιστά στρατεύματα στην Ελληνική Κυβέρνηση. Μετά την επικράτηση στην Θεσσαλονίκη η "Επιτροπή Αμύνης" καλεί τον Ελευθέριο Βενιζέλο να αναλάβει την αρχηγεία.
Όταν ο Βενιζέλος βρισκόμενος στην Κρήτη αποδέχτηκε την αρχηγία, επιδόθηκε με τους συνεργάτες του σε προσπάθειες ώστε και άλλα τμήματα της Ελληνικής Επικράτειας να ενταχθούν στο Κίνημα, ώστε να ενισχύσει τους σκοπούς του, να εδραιώσει το γόητρο του Κινήματος" στην Αντάντ, αλλά και να παρατάξει μεγαλύτερα ένοπλα τμήματα στο μέτωπο της Μακεδονίας. Έτσι μετά την Κρήτη, τις Σέρρες και νησιά όπως η Μυτιλήνη, καταβλήθηκε προσπάθεια να ενταχθεί στην "Άμυνα" και το νησί των Κυθήρων. Η βούληση αυτή είχε προέλθει από την στρατηγική θέση του Νησιού που θα παρείχε στους Βρετανούς μια επίκαιρη ναυτική βάση στον αγώνα τους κατά των Γερμανικών υποβρυχίων στην Μεσόγειο. Παράλληλα και οι Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες υπέδειξαν στους Βενιζελικούς αξιωματούχους πόσο σημαντική ήταν η κατοχή του νησιού.

Η Συνέλευση αυτή αποφάσισε ομόφωνα την ανακήρυξη "Αυτονομίας" από την Ελλάδα. Η απόφαση πάρθηκε αφού πρώτα αποκλείστηκαν όλοι οι φιλοβασιλικοί εκπρόσωποι ιστορικών οικογενειών του νησιού προερχόμενοι κυρίως από την Χώρα των Κυθήρων. Η "Αυτονομία" είχε ως στόχο την ένταξη του νησιού στο πλευρό του Βενιζέλου παρακάμπτοντας τις αντιρρήσεις των Αθηνών. Στον Ποταμό στις 5 Μαρτίου 1917 δημιουργείται η πενταμελής

Ταυτόχρονα η "Αυτόνομος Διοίκησις" αποδέχεται όλες τις ενέργειες και τις πράξεις της Βενιζελικής "Άμυνας" της Θεσσαλονίκης. Μετά την κατάργηση της Ελληνικής Κυβέρνησης από τους Αγγλογάλλους τον Μάιο του 1917 και την ενοποίηση του Κράτους υπό την ηγεσία του Βενιζέλου, τα Κύθηρα επιστρέφουν τυπικά στον Εθνικό κορμό......
ΠΗΓΕΣ
-Εμμανουήλ Καλλίγερος, Συνοπτική ιστορία των Κυθήρων, εκδόσεις "Κυθηραικά"
-http://www.kythira.gr/pages/culture/history_4.htm
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).
Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.