Εφ΄ όσον ο Μακάριος γνώριζε γιατί επέσπευσε τα γεγονότα;


Αναφέρομαι στο σημερινό ειδησιογραφικό της ‘Σημερινής’ σελ. 10 του κ. Άδωνη Παλληκαρίδη με τίτλο ‘ Ο Μακάριος γνώριζε για το πραξικόπημα’ και το οποίο αναφέρεται στον Φάκελο της Κύπρου που άρχισε να μελετά η Βουλή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αναφέρεται σε δηλώσεις που βουλευτή Μαρίνου Σιζόπουλου και σημειώνει ότι αποκαλύπτονται κάποια στοιχεία που ρίχνουν κανούριο φως σε δυσεξιχνίαστες όψεις της κυπριακής τραγωδίας, ενώ άλλα διαφοροποιούν παγιωμένες αντιλήψεις για γεγονότα και καταστάσεις.

Γράφει σχετικά:Λονδίνο, 15.7.2009“…Αυτό που συγκλονίζει σήμερα, ανήμερα της τραγικής επετείου του πραξικοπήματος, είναι η βαθιά πεποίθηση του Μαρίνου Σιζόπουλου, απόρροια των καταθέσεων των 45 πρωταγωνιστών, ότι ο Μακάριος γνώριζε. Είχε τη βεβαιότητα ότι η Χούντα των Αθηνών ετοίμαζε πραξικόπημα και θα το εξεδήλωνε με τη βοήθεια της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ. Η κυρίαρχη άποψη στην Κύπρο, όλα αυτά τα χρόνια, ήταν ότι ο Μακάριος δεν...πίστωνε τη Χούντα με τόση ελαφρότητα, ώστε να προκαλέσει τους Τούρκους με πραξικόπημα και μετά να μην μπορεί να βοηθήσει την Κύπρο, που θα δεχόταν σίγουρα το κύμα της τουρκικής επίθεσης.
Ο Μακάριος λοιπόν, γνώριζε με βεβαιότητα ότι η Χούντα είχε αποφασίσει για το πραξικόπημα, αλλά ανέμενε τον κατάλληλο χρόνο για την εκδήλωσή του...Ο Πάτροκλος Σταύρου προειδοποίησε τότε τον Μακάριο να μην πάει στην Αθήνα, γιατί υπήρχε σχέδιο δολοφονίας του. Η κατάθεση καταγράφεται ως άκρως απόρρητη.
΄Ισως, όμως, αν ο Μακάριος πήγαινε στην Αθήνα, τότε, που τα χουντικά νήματα ύφαιναν το πραξικόπημα, τα πράγματα να ήταν διαφορετικά. ΄Ισως έπειθε μερίδας της Χούντας, και το κακό απετρέπετο. Ιστορική διχογνωμία, που μόνον ο φάκελος Κύπρου μπορεί να φωτίσει...”

Αυτόματα δημιουργούνται δύο τουλάχιστον σοβαρά ερωτήματα. Πρώτον, εφόσον ο Μακάριος είχε τέτοια καλή γνώση των χουντικών προθέσεων εναντίον του, τότε, γιατί επέσπευσε τα γεγονότα με την αποστολή της επιστολής του προς Στρατηγό Γκιζίκη απαιτώντας εδώ και τώρα την αποχώρηση των Ελλήνων αξιωματικών από την Εθνική Φρουρά; Μια προυπόθεση, για την διευκόλυνση των τουρκικών προθέσεων εισβολής των Βρετανών, από το 1968;(Η παρουσία Ελλήνων αξιωματικών στην Εθνική Φρουρά συνέχιζε να προκαλεί προβλήματα στους Βρετανούς σε περίπτωση τουρκικής εισβολής, θεωρούνταν εμπόδιο, έπρεπε να φύγουν και εκείνοι μετά την αποχώρηση της Ελληνικής Μεραρχίας. Βλέπε βιβλίο της γράφουσας ‘Top Secret’ σελ.138).
Και δεύτερον, γιατί δέχθηκε την συμβουλή του Πάτροκλου Σταύρου να μην πάει στην Αθήνα όπου και ίσως όντως να ανέτρεπε κάποιες καταστάσεις;
Φανούλα ΑργυρούΕρευνήτρια/συγγραφέαςweb.mac.com

(από το εξαιρετικό infognomonpolitics)

Σχόλια

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας