"Ελληνική οικονομία 19ος-20ός αιώνας" του κ. Φραγκιαδή Αλέξη

Λόγω εισιτήριων εξετάσεων που σκοπεύω να δώσω αυτό τον Σεπτέμβριο, είμαι υποχρεωμένος να διαβάσω μια σειρά από βιβλία που αφορούν την σύγχρονη Ελληνική οικονομική Ιστορία. Τα περισσότερα επειδή είναι Ακαδημαϊκής γραφής είναι βαρετά, πομπώδη, υπερβολικά λεπτομερή χωρίς να αντλούν συμπεράσματα, ανιαρά εξαντλούνται σε μια αυτοϊκανοποίηση συσσώρευσης όγκου οικονομικών στοιχείων.

Το βιβλίο του κ. Φραγκιαδή "Ελληνική οικονομία 19ος-20ός αιώνας" των εκδόσεων Νεφέλη, δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Μια ευκρινέστατη εισαγωγική ιστορική μελέτη της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, που διαβάζεται εύκολα, ευχάριστα και πετυχαίνει τον σκοπό της. Να ευαισθητοποιήσει τον μη καταρτισμένο αναγνώστη στα ειδικά γνωρίσματα και προβλήματα της νεότερης και σύγχρονης Ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Φραγκιαδής αναλύει πετυχημένα την αποφασιστική σημασία των χρηματικών εισροών στην Ελληνική οικονομία από το Παροικιακό και Ελληνο-Οθωμανικό κεφάλαιο και τους μετανάστες αργότερα, που κατάφερε να εξισορροπήσει το ισοβίως αρνητικό ισοζύγιο πληρωμών της εσωτερικές Ελληνικές αδυναμίες για μαζική παραγωγή και οικονομική ανάπτυξη. Εξαίρει τον ρόλο της οικονομικής Αμερικανικής βοήθειας τα κρίσιμα χρόνια (1946-1952) που ανοικοδόμησε ουσιαστικά την κατεστραμμένη από τους πολέμους Ελλάδα.

Κάνει μια επιφανειακή αλλά χρήσιμη αναψηλάφηση των οικονομικών συνθηκών της Κατοχής, εντοπίζει ορθά τα αίτια της βιομηχανοποίησης της Ελλάδος τα χρόνια 1962-1973. Αναλύει την καταστροφή όλων των υποδομών της χώρας που όλοι ζήσαμε, την πράσινη οκταετία 1981-1989.

Σαν τελευταία αναφορά μου στο βιβλίο αυτό, θα διάλεγα την έγκυρη ανάλυση του συγγραφέα για τα αίτια της αποτυχίας της διανομής της γης από το ελληνικό κράτος στους ακτήμονες τα χρόνια 1831-1971, παρά τις εκτεταμένες προσπάθειες που έγιναν. όλοι έχουμε διαβάσει αναλύσεις (μαρξίζουσας κοπής κυρίως) για την αγροτική φτωχολογιά και τους Αγωνιστές που το αυταρχικό Οθωνικό Κράτος δεν τους μοίραζε τις Εθνικές γαίες.

Κάτι τέτοιο φυσικά δεν ίσχυε. Το Οθωνικό κράτος επεδίωξε έντονα να μοιράσει της γεωργικές εκτάσεις που είχε τόσο για φορολογικούς όσο και για κοινωνικούς λόγους. Παντού όμως συναντούσε τις δυσκολίες που έβαζε η πραγματικότητα όλες αυτές οι γαίες καλλιεργούνταν ήδη από τους χωρικούς, οι οποίοι έδιναν ένα μικρό ενοίκιο στο Κράτος (το μισό περίπου από ότι έδιναν στον Σουλτάνο). Για ποιο λόγο να αγοράσουν κάτι (έστω με τόσο ευνοϊκούς όρους) που έχουν τζάμπα? Να σημειωθεί οτι το καθεστώς ιδιοκτησίας της γης δεν ήταν διαδεδομένο ανάμεσα στους απλοϊκούς χωρικούς που είχαν μάθει να ζουν στο όριο της επιβίωσης....

Συστήνω θερμά το εν λόγω βιβλίο σε όλους τους φίλους της αληθινής Ελληνικής Ιστορίας....

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας