Κρίσεις για το βιβλιό "Η ομοφυλοφιλία στην Αρχαία Ελλάδα" του Αδώνιδος Γεωργιάδη

Κρίσεις για το βιβλίο "Η ομοφυλοφιλία στην Αρχαία Ελλάδα (ο Μύθος καταρρέει)" του Αδώνιδος Γεωργιάδη


Το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας στην Αρχαία Ελλάδα, αποτέλεσε παραδοσιακά ένα θέμα αιχμής για όλους τους εχθρούς του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, αλλά τις τελευταίες 2 δεκαετίες αποτελεί και πεδίο εκμετάλλευσης από τους ομοφυλόφιλους, των οποίων η συνεχής προβολή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης λαμβάνει διαστάσεις κοινωνικής μάστιγας.

Μέσα σε αυτό το θολό τοπίο εκμετάλλευσης που συντηρείται κυρίως από φήμες και ανεύθυνες κουβέντες, το έργο του γνωστού βουλευτή κ. Άδωνι Γεωργιάδη έρχεται ως μια ευχάριστη έκπληξη. Ο συγγραφέας αναπτύσσει με απροσποίητη ευκολία, ένα οπλοστάσιο επιχειρημάτων (όλα αντλούμενα απευθείας από τις πρωτογενείς πηγές), για να δείξει το άτοπο του ισχυρισμού της "δήθεν" κοινωνικής αποδοχής της ομοφυλοφιλίας στην Αρχαία Ελλάδα. Το γλωσσικό ύφος του συγγραφέα είναι στρωτό και ενιαίο. Η σκέψη του εκφράζεται νοηματικά καθαρή και σαφής. Καταπιάνεται με ένα αρκετά δύσκολο και λεπτό θέμα με γλωσσική και ηθική ευπρέπεια, χωρίς όμως υποκρισία και σεμνοτυφία. Οι μικρές δόσεις χιούμορ, συνδυασμένες με την ανθρωπιά και την αδιαμφισβήτητη παιδεία του συγγραφέα, καθιστούν το βιβλίο ένα ευχάριστο ανάγνωσμα. Ο συγγραφέας δεν φοβάται να παραθέσει ακόμα και πολλά τεκμήρια που αντιστρατεύονται και δυσκολεύουν την στήριξη των θέσεων του ενώ εξετάζει με ψυχραιμία και νηφαλιότητα ακόμα και τους πιο υβριστικούς και μειωτικούς χαρακτηρισμούς για την ηθική στάθμη των δημιουργών του πολιτισμού, που ανυπόκριτα θαυμάζει.


Στην διαπραγμάτευση του βιβλίου εμπεριέχονται και αναλύονται εξαντλητικά σε ξεχωριστά κεφάλαια οι κατηγορίες για ομοφυλοφιλία για τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τον Μ. Αλέξανδρο, τον Φίλιππο, τον Αλκιβιάδη, για την Σαπφώ, για τα μέλη του Ιερού Λόχου κτλ. Υπάρχει λεπτομερής ανάλυση για την υφιστάμενη νομοθεσία στην Αρχαία Ελλάδα που ήταν αρκετά αυστηρή στην αντιμετώπιση των ομοφυλόφιλων (πολύ αυστηρότερη της σημερινής), ενώ υπάρχουν και ξεχωριστές ενότητες για την μυθολογία και τους κωμικούς ποιητές που αναδεικνύουν την αποστροφή των λαϊκών μαζών της εποχής στην αντικοινωνική αυτή σεξουαλική προτίμηση.

Το εντυπωσιακότερο τμήμα του βιβλίου είναι αυτό που αφορά τις σεξουαλικές ομοφυλοφιλικές αναπαραστάσεις που έχουν βρεθεί σε αρχαία αγγεία. Εκεί ο συγγραφέας αναδεικνύει όλη την ρώμη του στοχασμού του, πείθοντας για την βασιμότητα των ισχυρισμών του και τον απαιτητικότερο αναγνώστη. Και μόνο για αυτό το τμήμα του, το βιβλίο έχει μεγάλη αξία και θεωρώ ότι αποτελεί ντοκουμέντο και αξίζει να διαβαστεί απο όλους τους Έλληνες.
θα σταθώ πιο αναλυτικά σε κάποια συμπεράσματα του βιβλίου που μου έκαναν εντύπωση.
1. Υπάρχει ξεκάθαρη διαφορά στην χρήση των εννοιών εραστής - ερωμένος στην Αρχαία Ελλάδα σε σχέση με σήμερα (βασική πηγή παρανοήσεων)

2. Τα περισσότερα αρχαία ελληνικά γραπτά μνημεία σώζονται μέσω εκκλησιαστικών συγγραφέων που εύλογα ήθελαν, σε μια εποχή αντιπαράθεσης με τον Αρχαίο κόσμο, να τον διαβάλουν.
3. Οι "δήθεν" ομοφυλοφιλικές σχέσεις που αποδίδονται στους Αρχαίους Έλληνες από ακαδημαϊκούς συγγραφείς, αφορούν ΜΟΝΟ την άρχουσα τάξη των Αθηνών και δεν εμπεριείχαν "παραφύσιν" σεξουαλική επαφή. Η επαφή περιγράφεται υπό τον όρο "διαμήρια" και προέβλεπε απλή επαφή των ανδρικών οργάνων. Η "παραφύσιν" επαφή καταδικάζεται από όλους τους συγγραφείς ανεξαιρέτως.
4. Η ερωτική φιλία των Αρχαίων Ελλήνων ήταν ένας υψηλόφρων κοινωνικός θεσμός, η αποθέωση της ευγένειας και της ανιδιοτέλειας, κάτι που σήμερα μοιάζει απίστευτο.
5. Ο έρωτας του άνδρα για την γυναίκα αποθεώνεται σε όλους τους λαϊκούς μύθους (θεογονία - Αίσωπος).
6. Η ομοφυλοφιλία υπήρχε στην Αρχαία Ελλάδα, στον βαθμό που υπήρξε σε όλες τις ιστορικές εποχές και υπάρχει σήμερα. Στο κοινωνικό περιθώριο.
Αυτά είναι λίγα μόνο σημεία που ο συγγραφέας αναδεικνύει με ευκρίνεια, χωρίς να αφήνει έδαφος για παρερμηνείες.

Στα αρνητικά του βιβλίου, κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι η απουσία αναφοράς στον περίφημο πρόλογο του Ιωάννη Συκουτρή στο "Συμπόσιο" (πρόλογος που επικρίθηκε και τον οδήγησε στην αυτοκτονία), η απουσία αναφοράς στον Παναγή Λεκατσά και στις μεταφράσεις του στα Σαπφικά ποιήματα, αλλά και στην "αθωωτική" αναφορά στην αδιαμφισβήτητα αμφιφυλοφιλική ερωτική ζωή του Αλκιβιάδη.
Το βιβλίο είναι ευκολοδιάβαστο, γεμάτο ενδιαφέρουσες πληροφορίες και το συνιστώ χωρίς δισταγμό σε οποιονδήποτε αγαπά τις σπουδές για την Αρχαία Ελλάδα.

Σχόλια

  1. Ειλικρινά λυπάμαι γιατί όποιος αγαπά την Ιστορία, το λιγότερο θα έπρεπε να είναι αντικειμενικός... Φράσεις όπως 1. "στην αντικοινωνική αυτή σεξουαλική προτίμηση", 2. "η νομοθεσία στην Αρχαία Ελλάδα που ήταν αρκετά αυστηρή στην αντιμετώπιση των ομοφυλόφιλων (πολύ αυστηρότερη της σημερινής)", 3. "στον βαθμό που υπήρξε σε όλες τις ιστορικές εποχές και υπάρχει σήμερα. Στο κοινωνικό περιθώριο" 4. "των οποίων η συνεχής προβολή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης λαμβάνει διαστάσεις κοινωνικής μάστιγας." θα τις χαρακτήριζα απλά ατυχείς ... και πιστέψτε με, τόσο οι δημοκρατίες όσο και οι χούντες είχαν πάντα τους θεωρητικούς τους με τα υπέροχα Ελληνικά και τις εξαιρετικές αναλύσεις ... ντροπή !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ αντιθέτως με εσάς, θεωρώ ότι υπήρξα ιδιαίτερα αντικειμενικός και επίσης ιδιαίτερα επιεικής στις φράσεις που απομονώσατε και αυτό συνέβη γιατί το άρθρο γράφτηκε το 2008. Σήμερα θα έγραφα πολύ σκληρότερες εκφράσεις...

    Σχετικά με την Χούντα, απλώς υπενθυμίζω ότι οι ομοφυλόφιλοι έτυχαν πολύ σκληρότερης μεταχείρησης στην Κούβα και στις ΕΣΣΔ από ότι στην Δύση, όπου αρκετοί εξ αυτών έλαμψαν ως άνθρωποι των Τεχνών και της διανόησης.

    Την ντροπή και την λύπη σας, σας τις επιστρέφω αυτούσιες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας