Κρίσεις για το βιβλίο του κ. Παπαγεωργίου "Επιχείρηση Κοφίνου"


Με θέρμη θα προτείνω σε όλους τους συναγωνιστές που αγαπούν την αληθινή ιστορία, το μικρό βιβλίο του κ. Σπύρου Παπαγεωργίου "Επιχείρηση Κοφίνου" (η πως διώχθηκε η ελληνική μεραρχία από την Κύπρο), εκδόσεις Κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ (με λίγη τύχη θα το βρείτε στην "νέα θέση", αν και δεν γνωρίζω αν αυτό ισχύει λόγω του εμπρησμού του εν λόγω βιβλιοπωλείου από τους γνωστούς σε όλους μας ακροαριστερούς).


Ο κ. Σπύρος Παπαγεωργίου δεν μας είναι άγνωστος. Ενας ακαταπόνητος ερευνητής πρώτης γραμμής, του οποίου οι εργασίες αποτελούν ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ πηγή για όλους τους συγγραφείς και ερευνητές της Ιστορίας της Κύπρου Ακόμα πιο σημαντικό αποτελεί το γεγονός ότι ο ίδιος έλαβε μέρος ενεργά στην ΕΟΚΑ Α, και με το πέρας της αρθρογράφησε έντονα για πολλά χρόνια στον Κυπριακό τύπο με αρθρα - αιχμή. θα λέγαμε ότι το έργο του αποτελεί την σοβαρότερη και συνάμα πειστικότερη προσπάθεια ερμηνείας και υπεράσπισης του θρυλικού Γεωργίου Γρίβα-Διγενή, τόσο στα χρόνια της ΕΟΚΑ όσο και στα χρόνια της "χ".


Το μικρό βιβλίο του, "Επιχείρηση Κοφίνου" αποτελεί ένα πραγματικό ντοκουμέντο. Μετά από μια σύντομη και εύστοχη ανασκόπηση των "μύθων" που τυλίγουν τα κρίσιμα γεγονότα αυτά ( "οι επιχειρήσεις στην Κοφίνου ήταν μια προδοτική ενέργεια του Γρίβα και των Απριλιανών εις βάρος του Μακάριου για να τον φέρουν σε δύσκολη θέση", η "οι χουντικοί δεν γνώριζαν τίποτε. ο φανατικός ενωτικός Γρίβας τα έκανε όλα"), αναπτύσσει τα γεγονότα στην πραγματική τους διάσταση με συντριπτικά στοιχεία. Τα συμπεράσματα του


1.Ο Μακάριος και ο υπουργός εξωτερικών Π. Γεωρκάτζης όχι μόνο γνώριζαν για τις επικείμενες επιχειρήσεις, αλλά αυτοί τις ζήτησαν ανακινώντας πρώτοι το θέμα!!!! (έγγραφα από υπουργείο εσωτερικών της Κύπρου προς ΓΕΕΦ που ζητούν την συνδρομή του, έγγραφα προς την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ που προειδοποιούν για την ανάληψη επιχειρήσεων κτλ)

2. Αρωγός της Κυπριακής κυβέρνησης στην εξαπόλυση των επιχειρήσεων, σύμφωνα με αδιάσειστα στοιχεία ,αποτέλεσε η χουντική ηγεσία, η οποία εν τέλει ΔΙΕΤΑΞΕ τον Γρίβα να επιτεθεί (πολλά έγγραφα το αποδεικνύουν)

3.Και οι δύο πλευρές ενημερώνονταν λεπτομερώς από τον Γρίβα (υπάρχουν τα σήματα), τόσο για την έναρξη, όσο και για την πορεία των επιχειρήσεων.

4. Ο γρίβας, σύμφωνα με σωρεία επιστολών του προς την κυβέρνηση και τους χουντικούς, αρνήθηκε ΕΠΙΜΟΝΑ την επέμβαση της εθνοφρουράς στο ασήμαντο προγεφύρωμα, επικαλούμενος (όπως φάνηκε ορθώς) τις διεθνείς επιπλοκές και τους κινδύνους για την ενισχυμένη μεραρχία που έδρευε στην Κύπρο χάρις στην πρωτοβουλία του Γεωργίου Παπανδρέου. Οργάνωσε τις επιθέσεις μόνο όταν διατάχθηκε από τους Απριλιανούς (τον Σπαντιδάκη συγκεκριμένα).

5. Ο Βασιλεύς δεν γνώριζε, όταν ενημερώθηκε από τον Γρίβα, αντέδρασε, η αλήθεια είναι, ασθενώς.

6. Φαίνεται από ενδείξεις ότι την ενισχυμένη μεραρχία στην Κύπρο δεν την ήθελαν οι Συνταγματάρχες (θεωρούσαν ότι δυναμιτίζει την περιοχή) και ο Μακάριος (φοβόταν ότι θα τον ανέτρεπε)

7. Στις επιχειρήσεις σημειώθηκαν έκτροπα εις βάρος των αιχμαλώτων Τούρκων.

8. Ο γρίβας, αν και όχι ανοιχτά, ήταν κατά των Απριλιανών.

9. Ο Καραμανλής στο Παρίσι γνώριζε για την επικείμενη κρίση (ανταλλαγή επιστολών με τον Βασιλέα)

10. Ο έντιμος Έλλην Γρίβας δέχτηκε να αναλάβει όλη την ευθύνη των επιθέσεων ως εξιλαστήριο θύμα, για να διευκολύνει την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις και να μην θιχτεί η μεραρχία.


Όπως γίνεται κατανοητό, το περιεχόμενο του βιβλίου είναι "καυτό", αλλά κυρίως σε πείθει για την ιστορική εγκυρότητα του, χάρις την φωτογραφική παράθεση των πρωτότυπων εγγράφων - σημάτων - επιστολών. Το φωτογραφικό υλικό που περιέχεται είναι σπάνιο, και οι φωτογραφίες των ελληνικών στρατευμάτων που αποχωρούν από την νήσο συγκινούν μέχρι δακρύων.


ι.β.δ.

Σχόλια

 1. βρηκα αυτο το αποσπασμα απο συνεντευξη του παπαγεωργιου στον Ελ. Κοσμο

  "Ο Μακάριος έκανε το Κοφινού για να διώξει τον Γρίβα

  Οι φήμες λένε ότι όλη αυτή η αστυνομική επιχείρηση εναντίον του Αρχείου σας οφείλεται στο ότι το Κυπριακό Κατεστημένο τρέμει μη βγουν νέα στοιχεία για την Επιχείρηση Κοφίνου (Νοέμβριος 1967) που οδήγησε στην απόσυρση ης Ελληνικής Μεραρχίας. Τελικά πού έχει καταλήξει ο Σπύρος Παπαγεωργίου; Ο Μακάριος έβαλε τον Γρίβα να κάνει την Επιχείρηση Κοφίνου ή η Χούντα;
  Ο Γρίβας υπήρξε θύμα του Μακαρίου και της Κυπριακής Κυβερνήσεως. Η επιχείρηση Κοφίνου σχεδιάστηκε για να φύγει ο Γρίβας από την Κύπρο και κατέληξε στην Απόσυρση της Ελληνικής Μεραρχίας. Η Χούντα δεν ευθύνεται καθόλου. Ολόκληρο τον φάκελο των πατριωτικών και διπλωματικών εγγράφων, κάθε ώρα που ανταλλάσσονται διαρκούσης της επιχειρήσεως Κοφίνου (την οποία και παρηκολούθησα) τον έχω στην διάθεσή μου και από εκεί βγαίνει το συμπέρασμα πως έτσι έχουν τα πράγματα. Όταν δημοσίευσα το βιβλίο μου "Επιχείρηση Κοφίνου - πώς διώχθηκε από την Κύπρο η Ελληνική Μεραρχία", με πήρε τηλέφωνο ο Σπύρος ο Κυπριανού, τότε Πρόεδρος της Κύπρου και με συνεχάρη!"

  Εδω δηλωνει οτι η χουντα δεν ευθυνεται καθολου για την αποσυρση, ενω στο βιβλιο του τις επιρριπτει καποιες ευθυνες! Να βρηκε επιπλεον στοιχεια και να αναθεωρησε? Ποια η γνωμη σου Φιλιστορα?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η γνώμη μου είναι ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ακόμη και αν η επίθεση στην Κοφίνου ήταν Μακαριακή προβοκάτσια (κάτι πολύ πιθανό), η απόσυρση της μεραρχίας ήταν απόφαση του στρατιωτικού καθεστώτος της 21ης Απριλίου.

  Ακόμη και αν δεν έφταιγε η 21η απριλίου για την απογύμνωση του νησιού, είχε μπροστά της 6 ολόκληρα χρόνια να επανεξοπλίσει στρατιωτικά το Νησί, κάτι που όμως δεν έκανε.

  Διάβασα πρόσφατα το βιβλίο του Λεονταρίτη που αφορά τις σχέσεις Βασιλιά-Παπαδόπουλου και σε αυτό ο έγκριτος Ιστορικός υποστηρίζει ότι ο Βασιλιάς!! εκβίασε την Χούντα για να αποσυρθεί η μεραρχία.

  Επίσης κάτι τέτοιο μου φαίνεται απίθανο λόγω ιδιοσυγκρασίας Κωνσταντίνου. Η απομάκρυνση της μεραρχίας βαρυνει (αποκλειστικά) την 21η Απριλίου. Γενικώς το καθεστώς προσπάθησε (αποτυχημένα) να τα βρεί με το ομόλογο καθεστώς της Τουρκίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Φιλιστορα, ο Μανος χατζηδακις απανταει στις ενστασεις σου, εδω(βλ. τα σχολια κατω απο την αναρτηση)

  http://nationalpride.wordpress.com/2011/04/30/4%CE%B7-%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85-%E2%80%93-21%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%BB%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BC/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ο κ. Χατζηδάκις έχει ενδιαφέρουσες θέσεις, αλλά όπως λέει και ο ίδιος θα τις στηρίξει με νέα στοιχεία που θα φέρει στο φως της δημοσιότητας.

  Από τα υπάρχοντα στοιχεία δεν προκύπτει τίποτε σχετικό με όσα ισχυρίζεται. Η συμπαιγνεία Μακάριου-Καραμανλή είναι κάτι υποθετικό (πιθανό μεν αλλά υποθετικό) το ίδιο και η απόφαση Κωνσταντίνου!!! για αποχώρηση της μεραρχίας 9είχε τότε ο βΑσιλιάς τέτοια επιρροή;).

  Εδώ είμαστε και θα τον παρακολουθούμε τον κ. Χατζηδάκι....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. η αρχικη μου ερωτηση εχει να κανει με την αντιφαση του περιεχομενου του βιβλιου του Παπαγεωργιου, με το περιεχομενο της συνεντευξης του, οποτε ρωταω αν γνωριζεις Φιλιστορα, μηπως βρηκε νεα στοιχεια ο Παπαγεωργιου και ανθεωρησε?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Νομιζω οτι μετα την δημοσιευση του βιβλιου του Μανου Χατζηδακη "Γεωργιος Παπαδοπουλος και Κυπριακο"(μπηκε και ως διτομο ενθετο με τιτλο "Ανοιγουμε τον Φακελο της Κυπρου" στην εφημεριδα Δημοκρατια) εχει ξεκαθαριστει πληρως το τοπιο σε αυτο το ζητημα...Φαινεται ξεκαθαρα το πως η Κοφινου ηταν μια προβοκατσια Μακαριου-Βασιλεως και Καραμανλη προκειμενου να ριξουν την "χουντα" και οτι η "χουντα" που εδινε τις διαταγες στον Γριβα που αναφερει το παραπανω αρθρο, δεν ηταν η χουντα γενικα και αοριστα, αλλα το ΓΕΕΘΑ υπο τον ελεγχο του Σπαντιδακη, ο οποιος ηταν ανθρωπος του Βασιλια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Όλα τα θέματα του ιστολογίου

Εμφάνιση περισσότερων